- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- Megérkezett a Phanteks új mikrotornya, akár kábeleket rejtő alaplapokhoz is
- Jövőre veti be az FSR 4-et a Sony a PlayStation 5 Pro konzolon
- Angol futball: 30 szezon statisztikáiból gyűjt érdekességeket a Microsoft AI
- Kifarolhat az üvegszubsztrátumok piacáról az Intel
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Vélemény: nem úgy tűnik, de Lip-Bu Tan most menti meg az Intelt
- GeForce RTX 5050 kártyák az MSI portfóliójából
- SSD kibeszélő
- Milyen processzort vegyek?
- HP notebook topic
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Én is abból tettem, de azóta többször van "Oh no összefostam magam felirat"
Na mindegy... Inkább abban kérek segítséget, hogyan kell grafikus módhoz beállítani a monitor felbontást, illetve a video drivert frissíteni.
Intel I5 cpu integrált video hajta a monitort. 1680X1050 most max felbontás. -
N0zer0
senior tag
Hát, azért egy belakott rendszert pótolni sose két óra, még linuxos gépnél sem, akkor sem, ha vannak mentések. Van ott kismillió beállítás, teljesen default beállításokon nem nagyon használja senki a gépet, még windowsosok közül sem, nem hogy pont a linuxos felhasználók híresek ilyenről.
-
Tim82
félisten
Én az előbb futtattam le a frissítést Yumexből.
Egyelőre rendben lévőnek tűnik, változott a Network Manager (korábban pl. csak akkor volt választható opció a mobilnet modem, ha volt bent sim, most kijelzi, csak kiírja, hogy nem elérhető - kipróbálni majd hétvégén fogom), kedvenc vesszőparipáim, a tlp, tp_smapi működnek.
Egyedül egy külső tárolóval volt gondja (Ulyaoth - Spotify kliens), de azt is megoldottam.
-
Ablakos
őstag
Változatosság kedvéért, most fel sem bootol a rendszer.
Can't find etx4 filesystem hiba jön az egyik tömbre. Szerencsére ez csak egy utólag felakasztott tárhely, nem az LV van rajta.
Hogyan tudok ettől megszabadulni? Emergency módban nem találtam az /etc/fstab -ot, ahol az automountot kikapcsolnám.Jó bonyolult ez a distro.
-
Tim82
félisten
Felmerült bennem már korábban, hogy valahogy beszívtam egy rootkit-et, de rkhunter-rel nézve semmit sem talált.
A CPU terhelés is megugrik olyankor, de nem 100%-ra, hanem kb. 50-60-ra. Tekintve, hogy négy szálról van szó és egy szálon ugrik meg, szerintem annak sem lenne szabad megfognia... mégis.
-
Tim82
félisten
Egyik sem, a lentebb linkelt oldalról (ami amúgy a gnome.org
), egy FF add-on segítségével egy kattintással lehet telepíteni az ott lévő extension-öket Gnome 3-hoz.
Van onnan más extension is, de némi logfigyelés után ez okozhatja. Nem is a CPU terhelés ugrik meg, hanem a hálózati forgalom - mintha akkor "dermedne le" a gép, amikor ez lekéri az időjárás-adatok frissítését.
-
-
alitak
senior tag
Érdekes módon a sok nyomozás óta megijedt a rendszer, már 0.5-1s a delay "csak". Centos7-et azért nem akartunk, mert az éles helyen centos 6.5 van cPanellel. Abban van php54, amit nem is értek. Megpróbálunk váltani, jobb ötletem nincs sajnos nekem se.
Köszönöm szépen a segítséged!
-
alitak
senior tag
Áttelepítettem a projektet local webserver alá. A boot time 80ms lett. A Centos alatt 1-2 másodperc. Nem az sql a hiba ezek alapján. Az első válasz megérkezésére kell várni azt az 1-2 másodpercet. Több ablakos folyamatos frissítgetéssel iotop legmagasabb értéke 118k/s volt, de ez már nagyon kiugró volt. Inkább 50-60 k/s. Így viszont a boot idő 3-4 másodpercre ugrott.
A "stresszteszt" alatt htop első pár helyére a httpd ugrott fel, 20-30-40% cpu idővel, valamint a load is 4.79 2.20 0.89. 3 klienstől megugrott az egész, jó eséllyel a httpd a ludas ezek alapján? -
alitak
senior tag
Nah, update megment, el is indult minden. Viszont ugyanúgy lassú.
Tákolás annyi, hogy hivatalos repoból felment a php/mysql, majd utána jött az epel tároló, abból a php54w, amit aztán átemeltem a php helyére.
Jelenleg ezek a repok vannak:
WandiscoSVN Wandisco SVN Repo
base CentOS-6 - Base
epel Extra Packages for Enterprise Linux 6 - i386
extras CentOS-6 - Extras
updates CentOS-6 - Updates
webtatic Webtatic Repository EL6 - i386thop hoz pár olyan processt, amit nem ismerek, de nem tűnik gyanúsnak, inkább az én tudatlanságom, hogy nem ismerem. Ha memória szerint rendezem sorba, akkor az első 25-35 mysql/apache kérés. Utána levélkezelős, sshd, htop, ntpd, vsftpd, syslog, cron. Semmi gyanús szerintem.
-
alitak
senior tag
Szia,
virtual szerverként fut, 2gb ram van hozzárendelve, viszont 5en használjuk 1 projekthez. A php és mysql miatt kicsit tákolni kellett, mert a rendszerünkhöz 5.4 php kell és amikor készült, nem volt csomag 6.5 alá. Mikor elindult a fejlesztés, rendesen működött minden, a rendszerünkben a fejlesztés során nem került bele semmi, ami indokolná, főleg, hogy minden egyes oldalletöltéskor ott a delay.
htop alapján mysql fun néhol 1-2% memóriával (cca 10 process), meg a httpd 1% memória értékkel (10-15 process). Általános load az 0.1 néha, láttam már olyat. Gyakrabb a 0.05. Kéne, hogy kiugró értékek legyenek, vagy ezek már azok?
-
Trepee
csendes tag
Szia!
igen, van grafikus felület.
elvileg nem kéne Apache (ha jól emlékszem) a böngészőből való eléréshez?
Gondolom az alapból nem nagyon települ fel.A nagiost sajna nem tudom használni webes elérés nélkül, mindenképpen kéne neki valami IP, amiről be tudok lépni, és tudom configolni magát a nagiost, és ott látnám az adatokat is, mi megy , mi nem.
Az Apache beállítáa ugyan az mint a debianba, vagy a centos ben az megint csak más?
-
Trepee
csendes tag
Hol is kezdjem.
Tényleg köszönöm a sok segítséget.
Istenigazából, mivel mint írtam baromira nem értek a linuxhoz, valamikor Debiannal foglalkoztam kicsit/tényleg kicsit/, ezért a nagios oldalán turkáltam. Találtam is egy videót, ami lépésről lépésre mutatja mit is kell csinálni.
CentOS6.5 re telepíti a kislány a videóban a nagit, az oldalukról leszedett "telepítővel".
Kb. ezt próbáltam másolni, mikor jött az epel tárolos probléma, ami miatt elkezdtem itt nálatok kérdezősködni.Gondolom a "hogyan telepítsük a nagiost" videó készítői 1-2 lépést kihagytak a videóból ami miatt nekem nem sikerült a látottakat másolva feltelepítenem a programot. / a videón szerintem amikor lefuttatják a ./fullinstall-t akkor csak ellenőriz a telepítő, mert már alapból fent van a nagios a rendszerükön./
Mi a nagios?
A nagios egy hálózatot figyelő rendszer, ami képes szinte mindent monitorozni (amilyen plugint az ember feltesz rá, ill. ír hozzá), és ami miatt mi szeretnénk telepíteni, hogy képes a beállításoknak megfelelően azonnal értesíteni (vagy akár előre beállított programokat futtatni), ha valami leáll, nem működik kikacsol stb...
Személy szerint Én a rendszerünk kritikus pontjait szeretném monitorozni,/és értesítést kérni/, hogy ne a felhasználóktól tudjam már meg ha valami nem működik a hálózatban. Kb. az 1 hete már nem működik e-maileknek szeretnék elébe menni. De ha valaki nagyon lelkes, a kliens gépekre kitelepített agentekkel akár még azt is monitorozhatja, hogy a felhasználó gépének mennyi a memóriája, vagy mennyire gyilkolja a processzorát, mennyi a szabad területe a merevlemezem, vagy amit csak akarunk.
Figyeltetni lehet a hálózatot, portokat, eszközöket.
És igen, fizetős a program, amit ha beválik ki is fizet a cég.A linket amit megadtál elolvastam. Nagyon jó, így már sok mindent értek, ami eddig nem volt világos.
Lefuttattam a yum install nagios-t. Szépen fel is települt. Viszont ismét teljesne más végeredményt kaptam mint a videón. pl. a web interface felületet nem láttam települni, így megint csak nem fogom tudni használni a programot.A videón a nagiso xi ki is írja a webes ip-jét amin keresztül be tudnék lépni, megnézem az oldalukat, hogy hátha írnak valamit erről, hogy melyik csomagot kéne ehhez telepítenem.
Ja.. a repóból kilistáztam a nagios* gal, hogy mi van, sajnos annyit talál, hogy kezelhetetlenen, mivel külön kilistázza az összes plugint, ami eszméletlen mennyiség.
De legalább a nagios fent van!
-
Jaja, ha van elég ram én is a vm xp-t javaslom
Nálam is fent van egy darab grafikai progi miatt (coreldraw), ssd-n csöcsül az image, kb. 3 mp a boot (nem mintha újrainditgatnám), rettenet gyors. Lenne is egy idevágó OFF kérdésem: Hogyan kell azekszpít teljest szeparálni a internet-től? Belső hálózat kell, szóval a lekapcsolom a hálókártyát nem játszikNem szeretném ha összeszedne vmit ez a marhabiztonságos rendszer - igaz nem böngészek rajta - de biztos ami biztos.
-
Tim82
félisten
Ezek az Infinity Engine-os RPG-k mind '90-es évek második felében megjelent játékok, talán az Icewind Dale II 2001-es, szerintem még Win 95-ön is elfutnak. Én még egy Windows ME-s Celeron 366 MHz-es gépen játszottam velük először, ha jól emlékszem, 192 MB RAM-mal, Voodoo 2 Banshee-vel. Windows 7-en ellenben már igencsak trükközni kell a feltételükkel, XP alatt nem volt gond, Wine alatt is decensen futnak (csak épp a Kubuntus R61-emen próbáltam, amit hetek óta nem vettem elő).
Persze, lassan mindegyikből van modernizált újrakiadás, a Beamdog nevű cég megvette a jogokat és egymás után adja ki a ráncfelvarrott változatokat, de ha egyszer megvannak az eredetik, nem biztos, hogy némi ráncfelvarrásért és minimális plusz tartalomért kiadnék újra pénzt.
-
Trepee
csendes tag
ÖÖöööö...
Lehet mondasz valamit.
Az epel szerintem működik. igen. Segített amit írtál. a yum update nem akad ki hibával, csak annyit ír, hogy "No Packages marked for Update". A tükröket szépen kilistázza előtte.
Arról viszont lemaradtam,(vagy csak nem figyeltem) hogy onnan is tudom a nagiost telepíteni, ezért próbálkoztam a telepítővel amit leszedtem a Nagios oldaláról.
Akkor viszont, hogy tudom epelből telepíteni a NagiosXI-t? Ebben még segítenél?
Másik kérdés, hogy installerrel miért nem megy, ha azt a hivatalos oldalról szedtem le, elvileg működni-e kéne.Köszi
-
Trepee
csendes tag
Nah.
Átírtam.
Végre működik a dolog. yum update lefutott, yum repolist is szépem lefutott, kiírta a tükröket.
A nagiosxi telepítőt elindítom /tmp/nagiosxi/ ./fullinstall..
Elég sokáig elszüttyög, és a vége: INSTALLATION ERROR!
azt írja nézzem meg az install.log filet, ami ugyan azt tartalmazza mint amit a rendszer eddig is kiírt.
Valami scripttel van most baja a változatosság kedvéért."The script that failed was: './1-prereqs' "
Igaz már előtte ír 2 ERROR-t
Kiadtam a yum check parancsot, 10 perc után lelőttem mert nem csinál semmit.
Van valami 5letetek hogy mi a ....
van, mit nem frissítettem még, vagy állítottam át, vagy dobjam a kukába az egészet, és próbáljak másik rendszert?
-
Trepee
csendes tag
Sajnos mindent megcsináltam amit leírtál. Mindenre ugyan az a szöveg!
a yum repolist néha elkezdi a dolgát, néha nem, de a végén mindenképpen jön az ERROR.
Volt restart is, proxy jó, tűzfalat nem piszkáltam megmondom őszintén. Alapbeállításon van, megbízható szolgáltatásnak csak a DNS és az SSH van megadva.
Ez jelenthet problémát?
Az epel tárolot hogy tudom levakarni, újratelepíteni?
-
Tim82
félisten
Most ebbe (a frissebb openal csomag eltávolítása után újra megpróbálva):
Transaction check error:
file /usr/share/man/man1/jackd.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64
file /usr/share/man/man1/jackrec.1.gz from install of jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.sdl7.i686 conflicts with file from package jack-audio-connection-kit-1.9.9.5-4.el7.x86_64Eltávolítottam a 64 bites jack-audio-connection-kit csomagot, megnézem újra.
-
Tim82
félisten
A Playonlinux (legalábbis ami felmegy a CentOS tárolókból) biztosan nem működik sajnos.
Köszönöm, pont az előbb bukkantam rá én is, bepróbálkozom valamelyik ott írt megoldással. A topik elején lévő workaroundtól az összes hajszálam égnek állt, szerencsére valaki feltette az eredményt, ahogy írtad, "szamizdat" rpm-eket.
Mondjuk nem akarok nagy dolgokkal játszani - csak kedvenc Infinity Engine-os RPG-imet (Baldur's Gate, Planescape Torment stb.) akarom feltenni, azok amúgy szépen mennének Wine alatt.
-
-
Tim82
félisten
Az megvan már. Gyakorlatilag minden megvan, ami az újratelepítés előtt is megvolt. (Talán nem telepítettem valami gnome shell kiterjesztést, ami most nem is hiányzik különösebben és ennyi, más nem jut eszembe.)
Cserébe megvan a kívánt ~ 70 GB home, 20 GB root és 2 GB swap felosztás, ennyit megért a dolog.
Ja, meg még a trim beállítását nem csináltam meg az fstab-ban, de az ráér.
*
Jut eszembe, ha valakinek fontos lehet, akkor pl. én ez alapján tettem fel Spotify klienset, ez alapján meg Steam-et.Utóbbinál skippeltem az rpmforge repó telepítését, mert epel van.
Mindkét tárolónál (Ulyaoth, Steam) jó alacsonyra van állítva a prioritás, de enabled-en hagytam, mert nem kavarnak be semmibe. A Spotify linuxos kliense állítólag szökőévben egyszer frissül, ha frissül.
-
Tim82
félisten
Hát pont ez az, hogy a leírás szerint csináltam, a /home-on belülre töltöttem le wget-tel a forrást, majd onnan futtattam terminálból az rpmbuild-et. Ennek ellenére NEM a /home-on belülre tette az rpmbuild eredményét, hanem a /root-ba csinált neki könyvtárat. Hozzáteszem, hogy az előző alkalommal, amikor megcsináltam a leírás alapján ugyanígy, a /home-ba tette az eredményt...
Mindegy, most már jó, kipróbáltam, működik. Root jogú felhasználóként léptem be a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 könyvtárba, úgy futtattam újra a localinstall-t, onnantól oké.
-
Tim82
félisten
Jogos, a csillagot én kb. joker karakterként értelmeztem a leírásban.
Viszont így meg ez az eredmény:
[tim@localhost ~]$ sudo ls /root/rpmbuild/RPMS/x86_64
gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm gobi_loader-debuginfo-0.7-1.x86_64.rpm
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
Nem nyitható meg a következő: gobi_loader-0.7-1.x86_64.rpm. Kihagyás.
Nincs tennivaló -
Tim82
félisten
[tim@localhost ~]$ sudo yum localinstall --nogpgcheck gobi_loader-0.7-1.*.rpm
Betöltött bővítmények: fastestmirror, langpacks, priorities
gobi_loader-0.7-1.src.rpm felülvizsgálata: gobi_loader-0.7-1.src
Nem lehet a(z) gobi_loader-0.7-1.src.rpm csomagot hozzáadni a tranzakcióhoz. Nincs kompatibilis architektúra: src
Nincs tennivalóJa és szerintem nem a /home-ba teszi, ahogy a leírás alapján, hanem a /root/rpmbuild/RPMS/x86_64 útvonalra, úgyhogy ide léptem be a yum localinstall előtt.
-
Tim82
félisten
Nekem a t60 is valami core2 vagy mi. Intel nem erősségem. Na az se 64-es, tehát csak centos 6 ment fel rá.
Ha Core 2 Duo, akkor 64 bites CPU. Ha Core Duo, akkor 32.
Ha T2*** (T2300, T2400, T2500, T2600, T2700) a processzorod, akkor 32 bites, ha T5*** (T5500, T5600) vagy T7*** (T7200, T7400, T7600), akkor 64 bites.
-
whbear
senior tag
Archbangot legyalultam már, túl fapados volt. Régebben Manjaro-t használtam kb 1 évig. Fent van a Fedora GNOME. Sokkal stabilabb mint a kde volt. Hogy ez a friss telepítés miatt van vagy a GNOME miatt nem tudom. Viszont ezt a gnome-t megszokni... Viszont nem hal meg a systemd. Érdekes... Sony Vaio tx1xp.
-
Tim82
félisten
A Yumex egy rakat frissítést telepít (ha jól számolom, 321-et).
És kevesebb, csak egy óránál járok igazából.
Törülközőt nem tervezek bedobni, a particionálós gebasz - bár nem volt túl barátságos az alapértelmezett felosztás - végülis az én saram. De amíg régi Opera van, addig minden megvan.
-
whbear
senior tag
Köszönöm szépen a választ, azt hiszem nekiugrok a Fedorának ismét de most nem KDE-vel, hanem a default gnome 3-mal. Azt vettem észre, hogy minden disztró az alapértelmezett asztali környezetben a legjobb. Valamint mindig az alap rendszer a legstabilabb ha már valamin alapul akkor tapasztalatom szerint bekekerül néhány kellemetlen bug is. OpenSUSE-vel érdemes lenne egy próbát tenni? Valahol azt olvastam hogy ha KDE akkor openSUSE, ha GNOME akkor Fedora. Namármost tapasztalatom alapján a gnome3 talán nem embernek lett tervezve.
-
Tim82
félisten
Ráadásul xfs. Nem gondoltad ezt át előre.
Én kérek elnézést a CentOS telepítő nevében, hogy xfs az alapértelmezett fájlrendszere.
fdisk -l -el mutass már egy fizikai nézetet
Erre gondolsz?
[tim@localhost ~]$ sudo fdisk -l /dev/sda2
Húzza le a jobb mutatóujját az ujjlenyomat-olvasónDisk /dev/sda2: 95.5 GB, 95503253504 bytes, 186529792 sectors
Units = sectors of 1 * 512 = 512 bytes
Sector size (logical/physical): 512 bytes / 512 bytes
I/O size (minimum/optimal): 512 bytes / 512 bytesDe lehet, hogy szemléletesebb a system-conf-lvm-es kép.
-
Tim82
félisten
SSM-mel ez a kimenet:
[tim@localhost ~]$ sudo ssm resize -s-30G /dev/centos/root
fsadm: Xfs filesystem shrinking is unsupported
fsadm failed: 1
Filesystem resize failed.
SSM Error (2012): ERROR running command: "lvm lvresize -r -L 20971520.0k /dev/centos/root"GParted Live-val továbbra is az a gondom, amit itt is írtam: "GParted-del gondoltam elvégezni a feladatot, de az csak az 500 MB-os /boot-ot látja és a többi partíciót egy, teljesen elfoglalt, LVM2 partíciónak veszi. Hogyan tovább?"
Mindjárt előveszem a CentOS 7 DVD-t, hátha azzal engedi...
-
Tim82
félisten
Az bosszant, hogy Kubuntunál a GParteddel simán, bármiféle probléma nélkül meg lehet oldani a partíciók átméretezését, nem volt semmilyen abból fakadó gond.
Itt a CentOS 7-nek legalább totálisan csökött az alapértelmezett particionálási sémája (azért hagytam végül rá egyébként telepítésnél, mert amúgy ez a rész pl. áttekinthetetlenre sikerült kezdő Linuxos szempontból a telepítőben). De legalább LVM2-t használ, nehogy egy GParteddel meg lehessen oldani a kérdést.
A rendszert meg amúgy eléggé belaktam már ahhoz, hogy ne repessek az örömtől egy újratelepítés miatt.
-
Trepee
csendes tag
body007
Köszi a linket, lefuttattam mindent ami ott volt, a fele lefutott a fele nem...Sajnos így sem sikerül telepítenem a Nagiost.
Vladi
Köszi a vákaszt Neked is!
Amit eddig csináltam, takarítsam le... Semmi mást nem csináltam, telepítettem egy CentOS-t és próbáltam a Nagit ráerőszakolni...
a yum update a fent leírt hibaüzenettel kivág... yum repolist szintén.
A nagiosbol az XI vel próbálkozom. Egyenlőre az oldalukról letölthető telepítővel, ha látok végre valamit még a fizetősbe is beszállhatok, csak lássak már eredményt, adatokat, futó - nem futó szolgáltatásokat!"Meg is néztem, van benne nagios. Szerintem onnan kellene telepítened!"
Ez mit is jelent?
Üdv,
Trepee -
Tim82
félisten
A MiracleCasttal csak vicceltem. Bár tényleg ránéztem.
"Ennyi minden"? Ennyi mindenre használom a gépet. Teljesen átlagos igények, semmi speciális hardver, nem spéci röntgenkészülék vezérlését szeretném én megoldani, amihez utoljára Win 95 alatt volt program, de én azért is CentOS alatt akarnám.
Köszi a segítséget!
Jut eszembe, a billentyűt mégis inkább felülről, valamelyik sarka felől pattintsd le, ha makacs az alatta lévő kosz. Úgy könnyebb.
-
Tim82
félisten
Persze, vagy automatikus PIN-nel, vagy 1234-gyel (ez a default a BH200-nál). Elvileg összepárosodik, majd azonnal levágja a headset-et, mint eddig.
Mindegy, lassan csereérett (keveset bír már az akkuja, talán 3-4 órát, de fel van most töltve), de azért használtam volna még most. Ha eszköz-specifikus a gond, az megnyugtató, mert tervezek venni BT hangszórót és azt szeretném használni a notival.
-
Tim82
félisten
A módosított kérdésre:
[tim@localhost ~]$ sudo yum list installed | grep blue
bluez.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
bluez-alsa.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-compat.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-hid2hci.x86_64 4.101-13.el7 @base
bluez-libs.x86_64 4.101-13.el7 @anaconda
gnome-bluetooth.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @/gnome-bluetooth-3.8.2.1-3.el7.i686
gnome-bluetooth.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
gnome-bluetooth-libs.i686 1:3.8.2.1-3.el7 @base
gnome-bluetooth-libs.x86_64 1:3.8.2.1-3.el7 @anaconda
pulseaudio-module-bluetooth.x86_64 3.0-22.el7 @anaconda
[tim@localhost ~]$ -
Tim82
félisten
Egy régi Dell BH200 headset.
Ahogy nézem, lehet, hogy inkább a headset táján kellene keresnem a hibát.
Mi az az SEtroubleshooter?
Akkor egyszerűen valamilyen piszok ment a billentyű alá. Diszkréten ki kellene fújni sűrített levegővel a billentyűk közeit, esetleg óvatosan csak a Z billentyűt levenni (alulról érdemes óvatosan, nem erőből valamilyen lapos tárggyal alányúlni és lepattintani, de tényleg óvatosan - vissza lehet pattintani utána).
-
Tim82
félisten
Az egér a közelmúltig oké volt és ott inkább az egérre gyanakodtam (az néha Win alatt is eldobja magát, bár ott hamar újra lehet párosítani).
Tegnap este néztem kimenetet a következő parancsra:
cat /var/log/messages | grep blue*
Annyit értettem, hogy összepárosítás után elutasítja a tényleges kapcsolódást, de ma este újra megnézem, a kimenetet meg feltolom ide.
Próbáltam belenyúlni a bt-s audio.conf-ba is, hátha valamiért az A2DP kezelése nem megy alapból, de nem változott semmi.
-
Tim82
félisten
-
-
Tim82
félisten
KDE-vel voltak gondjaim, Gnome-mal nem. Bár az is felmerült bennem, hogy esetleg a Gnome 3 az ideálisnál picit több erőforrást használ, és azért pörög a venti. Lehet, hogy le kéne cserélni Mate-ra, egy-két nyitott füles Opera, Dropbox, Thunderbird mellett állandó 10-30% közötti CPU terhelést mutat a rendszerfigyelő alkalmazás.
Ezen kívül viszont minden úgy működik, ahogy kell. Pl. itt nincs olyan, hogy hol működik az OSD, hol nem, amikor hangerőt vagy fényerőt változtatok. Mondjuk sok mindent nem próbáltam még ki (ethernet, külső monitor D-Sub-on vagy a dokkoló DisplayPortján), de nem hiszem, hogy gond lenne velük.
Kb. finomhangolás meg felesleges/elhibázott dolgok eltávolítása van hátra. Pl. feltettem a tp_smapi miatt teljesen feleslegesen Fedorás 3.16-os kernelt, mert valahol azt írták, hogy kell hozzá. Ennek megfelelően a grubból is el kellene távolítanom a felesleges opciókat, mert még csak azt sem szeretném, hogy ott választanom kelljen a különféle kernelek betöltődése között. Ebbe még bele fogom magam ásni rendesen.
-
Tim82
félisten
"valamilyen hűtésmenedzsment"
lm_sensors és fancontrol? Az van csomagban.Jaja, már rájuk találtam (volt egy kis időm keresgélni napközben), még olvasgatom a dokumentációt, mert azt hiszem, eddig csak ArchLinuxos instrukciókat találtam, szóval kicsit adaptálnom kell az olvasottakat.
" valamilyen energiamenedzsment (tp-smapi)"
Ez micsinálna?Pl. akku -tól -ig töltést be lehet állítani (nem túlzottan ajánlott az állandó 100%-ra töltés a Li-Ion akkuknál, leginkább azért, mert csökkenti az élettartamot). De már ez is folyamatban.
Passz, kernel modullal kellene kezdened.
Ott már nagyjából képben vagyok, csak - a fentiekkel együtt - el kell mélyednem az instrukciókban (újra, hogy ne szúrjam el), de szerintem hétvégén be is lövök mindent. Elvileg a Windows-os driverből kell kiszedni a megfelelő firmware-t, majd azt beállítani a Gobi_loader-rel, hogy minden boot-nál töltse be.
Olyan extra igényeid vannak, ha neked beválik, akkor bárkinek.
Szerintem nem igazán azok, talán a Gobi mobilnet modem az egyedüli. Viszont eléggé kezdő vagyok Linux-téren is, CentOS-téren is.
-
Tim82
félisten
Én tegnap este szintén 0-ról húztam újra (nem csak a Wine miatt - KDE-vel nem volt hajlandó pl. iPad Mini-ről megosztott mobil hotspotra csatlakozni tegnap késő délután, nagy "örömömre", valamint elszállt a Cairo Dock), most Gnome 3-mal van újratelepítve a CentOS 7, de amúgy a Wine teljesen tisztán felrakva ugyanazzal a hibaüzenettel ugyanúgy elszáll.
Nincs hivatalos Evernote Linuxra, legfeljebb 3rd party kliensek: NixNote, Everpad. A NixNote nekem az #54-ben írt hibaüzenettel elszáll. Az Everpad meg egy rakat Python-os csomagot hiányol, amiket nem is tudom, honnan lehetne beszerezni. Egyik kliens sincs a normál tárolókban amúgy, szóval vadászni kell az rpm-eket. Végül is, ha nagyon muszáj, használom az Evernote-ot böngészőn keresztül, de nem vagyok lelkes az ötlettől.
Jelenleg Dropbox, Skype, Viber desktop kliens, HandBrake, Steam kliens, Opera, VLC, Clementine van, a Thunderbird helyett egyelőre az alapértelmezett Evolution-t nézem meg. Gyakorlatilag eddig eljutottam KDE-vel is, csak több hibával meg bakival, az új telepítésnek meg már okosabban álltam neki. Mivel nem belakott rendszer volt, veszteség nem ért. Alkalmazásokból nem nagyon van többre igényem, LibreOffice ugye eleve a telepítéssel felkerült.
Ami kell még, de nem lőttem még be:
- valamilyen hűtésmenedzsment (talán Simple Thinkpad Fan Control?)
- valamilyen energiamenedzsment (tp-smapi)
- a Gobi 2000-rel kapcsolatban már dereng a fény az alagút végén, a Gobi-Loader leírás kb. 3x átolvasása után.Jelenleg itt tartok, de elszánt vagyok.
-
Tim82
félisten
Az 1.6.2 tegnap este lefordult, a Core i5-520M procival kb. 3/4 óra alatt végzett.
Még a telepítés előtt gereblyéztem össze pár alkalmazással kapcsolatban telepítőleírásokat, de ezek szerint részben elavultak, mert arról én nem találtam infót, hogy pl. Wine-t tudnék tárolóból telepíteni. A forgatott 1.6.2-t hogyan tudom az epelben lévő frissebb verzióra frissíteni?
A Docky konkrétan valamilyen gtk-sharp-2 csomagot hiányolt a településhez, ami gondolom, valami, a KDE-nek majd jól bekavaró Gnome-os függőség, ráadásul mintha már nem is lenne elérhető. De mintha találtam volna most alternatívát KDE-re (Daisy, Fancy Tasks, Avant Window Navigator), este kipróbálom.
-
Tim82
félisten
Köszönöm, a Yumex már fent is van (tárolókat is megoldottam tegnap este, a prioritást még nem lőtte be - akkor voltam még csak túl a rendszertelepítés elején, amikor beírtam, aztán még két órán át ültem előtte -> van VLC, Krusader, Clementine, Skype).
Wine-ból nem frisset forgattam, hanem stabilat (1.6.2), nekem jó lesz az.
Valamilyen Cairo Dock- vagy Docky-féle alkalmazás kéne, mint egy falat kenyér, de ez persze egyéni szocprobléma.
Dropboxnak újra nekiugrok este.
Ja, meg még a notiban lévő Qualcomm Gobi 2000 mobilnet modem beüzemelése lesz érdekes, mert alapból nem hajlandó (lsusb látja, csak a hálózati opcióknál van kiszürkítve a mobilnet), találtam rá egy-két dolgot, de még nem volt alkalmam rendesen átnyálazni, hogyan lehet megoldani.
-
-
Rimuru
veterán
Ha magamnak kellene akkor kb semmi se lenne. Amúgy nekem csúszik a project...
(#31) N0zer0: Igazából tök mindegy hogy mennyire lesz koros a rendszer, egy egyszerű usernek az a jó ha nem változik semmit. Amíg van 3-5 feladat amire használja és az megy addig nem érdekli hogy mi van alatta, az újítások se fogják érdekelni.
-
Az xp-t hagyjuk, azt fél / egy évente újra rakta az ember - és nem azért mert új kiadás jelent meg
De pl.: fedora. 16 óta azt használom. Ha jól rémlik a notimra 17 került és csak azért raktam újra a 18al mert ssd került bele. Azóta megélt 2 "nagy" frissítést - mindig béta állapotú kiadással - és semmi baja. Az olyan apró hibákat leszámítva, h nincs mindig megfelelő kernel modul "mindenhez", de eggyel régebbi kernel-el indítva megy minden és pár nap felteszik a frissítést. Mit akartam ezzel azt már nem tudom...
A tv meg pont rossz példa (részemről) én 1-2-3 évente késztetést érzek a cseréjére...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen légkondit a lakásba?
- Ingatlanos topic!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Antivírus szoftverek, VPN
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 6/Apple Watch Series 7/Apple Watch Series 8
- Bomba ár! HP EliteBook 830 G5 - i5-8G I 8GB I 256GB SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700 / RTX 2060 6GB / 32GB DDR4 / 250SSD+500HDD
- BESZÁMÍTÁS! Asus A520 R5 3600 16GB DDR4 500GB SSD RTX 2060 8GB Rampage SHIVA CoolerMaster 700W
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest