- Vezetékes FEJhallgatók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- OLED TV topic
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Steam Deck
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Xiaomi Pad 6 - kiapadhatatlan jóság
- Valós időben generálhatja a jövőben a GPU a fákat
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szia,
Egy ITX gépre felraktam az AlmaLinuxot KDE-vel. EPEL és RPM Fusion repókat adtam hozzá, úgy be tudtam húzni a gyári Nvidia drivert is, amivel teljesen jól fut, DE csak X11-en. Alma 9.3-ban még az 5.27 KDE van, ami szerintem nem is fog változni.
Az ELRepoban viszont nem bízok annyira nagyon. A kernel szvsz ne származzon külső repóból, hanem inkább a kibocsátó biztosítsa azt.
-
adamL
csendes tag
-
whbear
senior tag
És mi lenne ha nem frissíteném. A szerver alkalmazás is marad a régi a license miatt. Tökéletesen működik és az új verziók csak olyan plusz szolgáltatásokat hoznak amiket úgyse használok viszont mindig bugos a frissítés legalább 5 hotfixig. Ha esetleg bejutna valaki akkor egészségére. Fél óra alatt újra rakom.
Más.
Pár éve hogy pörgött a Fedora fórum is mostanában meg semmi élet sehol. De úgy minden épül le szépen lassan látványosan. -
Vladi
nagyúr
Tulajdonképpen ha rendesen meg lett csinálva az alap, akkor nem lehet gond. A használatóságát most is az extra repók mutatják meg.
Gyorsan körbenéztem:
epel van ugye, egyre bővülő kínálat, például van már qbittorrent.
elrepó is van, nagyjából az ismert kínálattal, ilyen driverek vannak benne
rpmfusion: némi multimédia tartalma van, meg friss nvdidia driver. bár ez elrepóban is van, jó ezt nem ütköztetni!
nux-dextop: nincs és nem is lesz.Van viszont valami raven tároló, az is sokk jó cuccal, de hogy ez mi és kik csinálják??
van viszont benne xfce ha valaki ez érdekel.mate-hez van valami copr táróló, elég frissítettnek tűnik.
Viszont továbbra sem találok sehol freecadet és kicadet. Natív nincs, ilyen dobozos bigyulákat meg köszönöm nem....
Meglátom mire lesz időm télen, lehet, hogy migrálok rá.
-
kovaax
őstag
Erről jutott eszembe, hogy ha már particionálgattam, felrakom az Oracle Linuxot is. Persze a Rocky "BIOS boot"-ját akarta használni, és nem is hagyott újat létrehozni, de hogy kézzel megcsináltam neki, már inkább arra ment rá. És nem vette észre a Debian-t, az MX-et viszont igen (az egy Debian klón), úgyhogy riszkjúdiszkezni kellett, hogy visszarakjam a grubot a Debiannak, mégiscsak ő a főnök.
-
kovaax
őstag
Most megnéztem: megy az epel, legalábbis az audacious-t sikerült felrakni belőle.
dnf install epel-release
dnf update
dnf install audacious
dnf info audacious
Az utolsó metaadat lejárati ellenőrzés ennyi ideje volt: 0:03:30, ekkor: 2021. máj. 4., kedd, 11:12:41 CEST.
Telepített csomagok
Név : audacious
Verzió : 4.0.5
Kiadás : 2.el8
Architektúra : x86_64
Méret : 1.1 M
Forrás : audacious-4.0.5-2.el8.src.rpm
Tároló : @System
Ezen tárolób : epel
Összegzés : Advanced audio player
URL : http://audacious-media-player.org/
Licenc : BSD
Leírás : Audacious is an advanced audio player. It is free, lightweight,
: currently based on GTK+ 2, runs on Linux and many other *nix
: platforms and is focused on audio quality and supporting a wide
: range of audio codecs. It still features an alternative skinned
: user interface (based on Winamp 2.x skins). Historically, it
: started as a fork of Beep Media Player (BMP), which itself forked
: from XMMS. -
kovaax
őstag
Hát nagyon úgy tűnik.
-
kovaax
őstag
Az AlmaLinux OS előzött!
-
Livius
őstag
Jelenleg 2 éve foglalkozok beágyazott Linuxokkal, ahol különböző gyártók drivereit (Xilinx, NXP stb...) vagy a Linux kernel részeibe bele kell néznem vagy módosítanom és utána használnom. Már ne haragudj de ami ebben a Linuxban van kódolási minőség C-ben az a legalja kategória, és pont annak az eredménye ez, hogy minden full ingyen van, és sehol semmi minőség kontroll az egészben, mivel nincs fizetség érte, így nincs mit követelni se.
Ugyan ez van a disztribúciók körül is, szóval véleményem szerint egyáltalán nem lesz az gond, ha valaki pénzt kér azért hogy legyen valamire support normálisan dokumentálásokkal (ez kb a kernelben nem is létezik) és még működjen is a cucc majd úgy hogy felelőséget is vállal rá, mert hát fizettél érte. Már ne haragudj, de ha pl valami elbaszódik vagy kiderül egy bug a sok milliós bevételt hozó rendszeredben egy potyázós Linux használat közben, kinél tudsz kopogtatni hogy kérem szépen javítsák a bug fixet, mert te pl heti 10000 dollárt buksz a hibán? Elárulom, mivel ez ingyen open source, le leszel szarva, hiába csináltál még akár bárhol is bugreportot róla.
A pénzre meg mindenki mindig rászorul, alkalmazottak vannak havi bérrel akár top mérnöki diplomával a sebükben. Ilyen nincs hogy most akkor jófejségből dolgozzanak ingyen fél évet, mert eddig is jól kerestek.
-
sonar
addikt
ouhh, napi szinten használom a munkám során a CentOS-t.
Épp kezdtünk átállni CentOS8-raViszont hackaday-an úgy olvasom, hogy helyette lesz majd Rocky Linux
-
kovaax
őstag
Nincs is vele semmi baj, tök jó megoldás!
Megnéztem már a másik gépen, hogy miket tölt be, hát nagyon szép az eredmény:
ash-5.0$ lsmod|grep ata
ata_generic 16384 0
pata_acpi 16384 0
sata_nv 32768 2
pata_amd 24576 0
bash-5.0$
Szóval előbb kellene egy olyan dud iso-t gyártanom, amiben van sata_nv és pata_amd is...
-
kovaax
őstag
Igen, van pata és sata is, a gigabyte-on minden sata-n van, az asus-on a dvd pata, vinyók sata.
Ez az Asus:
kovaax@otthon:~$ lspci
00:00.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 Host Bridge
00:02.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780 PCI to PCI bridge (ext gfx port 0)
00:04.0 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] RS780/RS880 PCI to PCI bridge (PCIE port 0)
00:11.0 SATA controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 SATA Controller [IDE mode]
00:12.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:12.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:12.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:13.0 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI0 Controller
00:13.1 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0 USB OHCI1 Controller
00:13.2 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB EHCI Controller
00:14.0 SMBus: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 SMBus Controller (rev 3c)
00:14.1 IDE interface: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 IDE Controller
00:14.2 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 Azalia (Intel HDA)
00:14.3 ISA bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 LPC host controller
00:14.4 PCI bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SBx00 PCI to PCI Bridge
00:14.5 USB controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] SB7x0/SB8x0/SB9x0 USB OHCI2 Controller
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 0
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 1
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 2
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 3
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 4
00:18.5 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 15h Processor Function 5
01:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar [Radeon HD 5000/6000/7350/8350 Series]
01:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] Cedar HDMI Audio [Radeon HD 5400/6300/7300 Series]
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 06)
kovaax@otthon:~$Ez a Gigabyte:
bash-5.0$ lspci
00:00.0 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Host Bridge (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: NVIDIA Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: NVIDIA Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: NVIDIA Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:02.0 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 1.1 Controller (rev a3)
00:02.1 USB controller: NVIDIA Corporation MCP61 USB 2.0 Controller (rev a3)
00:04.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: NVIDIA Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:07.0 Bridge: NVIDIA Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
00:08.0 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:08.1 IDE interface: NVIDIA Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: NVIDIA Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor HyperTransport Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Miscellaneous Control
00:18.4 Host bridge: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD] Family 10h Processor Link Control
02:00.0 VGA compatible controller: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620 LE [Radeon HD 3450]
02:00.1 Audio device: Advanced Micro Devices, Inc. [AMD/ATI] RV620 HDMI Audio [Radeon HD 3450/3470/3550/3570]
bash-5.0$ -
sonar
addikt
Du neki esek.
Viszont centos7-nél az rc.local-lal nálam csak a szívás volt. Nem túl determináltan és nem is jöttem rá, hogy miért de ha engedélyezve volt akkor a leállítás/restart nem minden esetben jött össze.
Azóta ha tehetem csak kerülöm.Este még az jutott eszembe, hogy a gnome-ra fogom bízni a mount -a lefuttatását. Úgyis indítok meg pár scriptet a gui-ra.
-
Pae kernel szerintem még van Debian alá is, Fedorából már kiszedték jópár verzióval ezelőtt, hogy hol kellhet, hát teljesítmény szempontjából ilyen 4Gb-os gépen gyorsabb mint a 64bites és mégis látja a teljes 4gb-ot a sima 32-essel szemben, cserébe az újabb progik támogatása rosszabb, a régieké viszont jobb, talán itt van jelentősége, hogy még csak egy 32bitre megírt progit (ami nem tökéletesen kompatibilis a 64bitről lefele) kéne futattni 4+ Gb-os szerveren vagy ki tudja ilyen vérkomoly elemzést azért nem írnék róla
-
Na megtaláltam a megoldást, wpa_supplciantot kellett telepíteni és beállítani konfig fájljaiban (2 db) a wifit, utána ment a titkosítás,
de ez még nem volt elég mert ip címet továbbra sem kapott, parancssorból kellett dhcpclienttel ip címet kérni neki, azt meg bevágtam rc.localba, így ha új wifi kell, "csak" a konfigfáljhoz kell hozzáadni és a wpa_suppliciant deamont újraindítani a systemctl-el, majd ip címet törölni/újat kérni dhcpclienttel. A grafikus hálózatkezelők (Nm-applet, wiicd, nmtui) persze továbbra sem látják, de kit érdekel, ha működik, amúgy itt találtam még frissebb leforgatott 32bites CentOS 7-es kerneleket. -
A tkip titkosítás része nem működik a 80211 modulnak, kb ez a prombléma , ahogy olvasgattam '12-13 körül elég disztrónak volt gondja ezzel a wifi-vel amit csak a kernel update oldott meg, mondjuk a Centos 7 hivatalosan nem is támogatja ezt a wifit, szóval önmagában egy másik kernel még nem is biztos, hogy megoldaná dolgot mivel maga a disztró is kb akörüli alapcsomagokon nyugszik, igen próbáltam nmcli-vel iwconfiggal is belőni, de hiába, ha nem megy a titkosítás max nyílt wifihez tudnék csatlakozni vele...
-
-
Vladi
nagyúr
Azt megvan, hogy egy hónapja megjelent?
Okés, szóval letöltés itt: link.
Van már epel és elrepó is, valamint az rpmfusionban már elég sok hasznos cucc.
Jahigen, van centos stream is. Ne lepődjetek meg. Én is csak most nézem, elvileg ilyen rhel és fedora hibrid.
Tehát alap rhel base rendszer, erre rátépítve aktuális és rolling fedora user appok.
Tegye fel a kezét, akit érdekel egy rövid bemutatás? A hétvégén valamelyik este lehet beteszem a 4 hónapja vásárolt ssd-meté s tesztelem.
Rövid történelem:
Anno volt a red hat linux. Ez ilyen base rendszer. Erre épült egy nagyon nagyon jó tároló, ami egy nagycsomó szoftvert szállított, amit egy tehetséges közösség épített. Egyet találhattok, hogy hívátk a tárolót: fedora.
Utána a red hat abbahagyta az igyenes kiadásokat és lett enterprise linux. Akkor a fedora közösséget "felvásárolta" hogy csináljon "inghyenes redhatot". Ebből lett a fedora linux. Jahnem. Ebből lett a fedora core. (zárójelben: sose bocsájtom meg, hogy kivettétek a topik címéből a core szót.
)
A fedora core azt jelenttte, hogy 2 tároló van: a core az alap rendszer - mint a red hat időkben - a fedora pedig a fedora tároló, mint a fedora időkben. ÉRtitek.
Aztán ezt a kettőt összevonták, lett belőle sima fedora. De ezrét van, hogy a mai napig a fedora rpm csomagokat úgy hívják, hogy: kernel x86_64 4.19.13-300.fc29 Az fc itt a fedora kiadás, vagyis fedora core 29. E nélkül nem lehetett volna 6-ról 7-re frissíteni, mert a csomagkezelő nem értette volna, hogy az fc6 után az f7 jön. Hát így maradt.
Most pedig van egy alap rendszerünk - mint anno a red hat csak ez újra nemfizetős - meg van egy fedora tárolónk, mint anno a fedora, csak most centos-en red hat alapon és rolling. Szaljah...
-
-
lakisoft
veterán
zfs eredetileg solarisnál volt lást itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/ZFS
idézem:
Legelőször a Solaris 10-ben jelent meg. Akkor még csak opcionális fájlrendszerként szerepelt az UFS mellett. A Solaris 11-ben már ez az elsődleges fájlrendszer. -
Vladi
nagyúr
Megnéztem, hivatalos doksi. Meg egy másik szájbarágós.
Azóta már van 7.6-hoz is. A lényeg, hogy felteszed a tárolójukat, aztán 2 csatornát kapsz. egy dkms és kabi-s.
kabit ajánlják mindkettőnél inkább. Csak az egyik csatornát használd egyszerre!!
Mondjuk mindkettőnél ír új kernelnél újratelepítst. De kabinál csak 7.7-re váltásnál lesz ez érdekes. Ha egyáltalán.Aztán felrakod és használod.
-
bacus
őstag
Nem is próbáltam.., de annyira nem érdekes, ez egy régi laptom (lenovo W510), megy rá egy windows 7 sztem mert nem jó a centos 7 ezen, nvidia 340 driver kell neki, minden kernel frissítés probléma, repoból is várni kell rá, most is állandóan hibára fut.
El kéne adjam lehet és vennem egy újabbat, amin rendesen fut.., a dropbox nem igazi probléma és pláne nem a centos hibája.
-
Ablakos
őstag
-rw-------. 1 root root 162083 2015 márc 26 anaconda.log
Valóban le a kalappal, hogy kibírt annyi bénázást a rendszer a tőlem.
(néhány hónap ubuntut leszámítva az első distrom)
Nem veszem észre, hogy lassult volna a rendszer. Windows ennyi telepítéssel már széthullott volna.
-
adamL
csendes tag
Helló!
Az van, hogy ahová a CentOS akarom telepíteni az egy logikai partíció és NTFS típusú. Nem látja csak az egészet egyben -a 2 logikait külön - külön nem. Gondolom amiatt ahogyan említetted is alapból nem látja az NTFS típusút.- A kérdésem az lenne Win 10-en mivel tudnám formatálni, és milyen típusra érdemes, hogy a CentOS biztosan lássa?
Köszi!
-
törölt tag
Fent van, minimal telepitesen GUI-val, 2 server megy rajta virtual box--on, teljesen jo cucc, tetszik nagyon.
Majd megnezem egy 30 napos trialban (Red Hat) mi a kulonbseg kinezetben a ketto kozott. LFCE a cel minel hamarabb, oda kell a kis lab
2 eve beszelgettem a Centos agytrosztjevel Dublinban, akkor nem nagyon kovettem a Centos-t, par napja fedeztem fel, nyitottabnak kell lennem ugy erzem
-
whbear
senior tag
Igen de az a tapasztalatom hogy régi gépre régi rendszer jobb. Pl most az Arch32 az új kernellel és systemd-vel nagyon belassult. Azaz szép fokozatosan a frissítésekkel egyre lassabb lett. Már elmúlt az állandó frissítési mániám, a szerveren is teszi a dolgát több hónapja pedig van rajta freepbx, openvpn, stb.
DVD ISO-t válasszam? Friss böngésző nincs is rá? XFCE van a telepítő lemezen? Anaconda a telepítő? -
Ablakos
őstag
Szerencsére semmi gond nincs.
A journalctl minden bootnál lehoz néhány sort, azt akartam a legilletékesebb helyen megnézni mit javasolnak.
[/usr/lib/systemd/system/ip6tables.service:3] Failed to add dependency on syslog.target,iptables.service, ignoring: Invalid argument
WARNING: ICMP type 'failed-policy' is not supported by the kernel for ipv6. -
Nem is akartam feltenni újabb kernelt, csak benne volt a plus repóban és befrissült.
Jó láma vagyok.
Most ott tartok, hogy kb. minden műxik, ami eddig nem ment, de még nincsenek fent a következők:
1.) Blender 2.7x - repóban 2.68 van, ami elég régi, ennél újabbat szeretnék.
Itt vajon gáz az, hogy ha sima install nélküli standalone verziót használok? Az ugye nem tud elrontani semmit, csak nekem kell folyton keresnek az új verziót, nem?2.) AMD APP SDK, AMDGPU-PRO driver, CodeXL - Ezek tudtommal csak az AMD oldaláról szerezhetőek be, nem okoztak gondot eddig sem.
3.) Eclipse - itt jó lenne minél újabb, úgyhogy itt kellene találnom egy jó repót, vagy valami módot arra, hogy frissüljön is.
4.) Netbeans - nem olyan fontos, de ez is csak netről telepíthető tudtommal. Csak akkor teszem fel, ha nem okoz gondot.
5.) Android Studio - mostanában nem fog kelleni, de később szükségem lesz rá. Sosem próbáltam még CentOS-en, munkában windows-on használom.
Esténként lesz időm foglalkozni a rendszerrel. Ma az AMD-s cuccokat akarom feltenni, és meg akarom keresni a megoldást az Eclipse telepítésre. A többi ráér.
Egyébként köszi szépen a segítséget!
-
* base: ftp.freepark.org
* epel: mirror.atomki.mta.hu
* extras: ftp.freepark.org
* ius: mirror.ehv.weppel.nl
* remi: remi.mirror.karneval.cz
* remi-safe: remi.mirror.karneval.cz
* updates: ftp.freepark.org
* webtatic: uk.repo.webtatic.com
Installed Packages
Name : anjuta
Arch : x86_64
Epoch : 1
Version : 3.14.1
Release : 1.el7
Size : 26 M
Repo : installed
From repo : epel
Summary : GNOME IDE for various programming languages (including C/C++,
: Python, Vala and JavaScript)
URL : http://www.anjuta.org/
License : GPLv2+
Description : Anjuta DevStudio is a versatile software development studio
: featuring a number of advanced programming facilities including
: project management, application wizard, interactive debugger,
: source editor, version control, GUI designer, profiler and many
: more tools. It focuses on providing simple and usable user
: interface, yet powerful for efficient development. -
Repolist:
repo id repo name status
!amdgpu-pro-local AMD amdgpu Pro local repository 83
!atrpms/7/x86_64 Red Hat Enterprise Linux 7 - x86_64 - ATrpms 827
!base/7/x86_64 CentOS-7 - Base 9,363
!centos-sclo-rh/x86_64 CentOS-7 - SCLo rh 5,948
!centos-sclo-sclo/x86_64 CentOS-7 - SCLo sclo 467
*!epel/x86_64 Extra Packages for Enterprise Linux 7 - x86_64 11,774
!epel-steam/7/x86_64 negativo17 - Steam 33
!extras/7/x86_64 CentOS-7 - Extras 450
!ius/x86_64 IUS Community Packages for Enterprise Linux 7 - 380
!lux/7 CentOS 7 - x86_64 - Lux 434
!remi Remi's RPM repository for Enterprise Linux 7 - x 3,979
!remi-safe Safe Remi's RPM repository for Enterprise Linux 2,138
!updates/7/x86_64 CentOS-7 - Updates 2,146
!webtatic/x86_64 Webtatic Repository EL7 - x86_64 649 -
Akkor nálam mi lehet a gond az Anjuta-val? Hogy lehet kideríteni?
Melyik repo-ból raktad fel?Mitől lehet, hogy az utolsó frissítés óta panaszkodik az amdgpu-pro kernek driverre?
"Failed to load amdgpu-pro/pitcairn_mc.bin"
A legújabb amd driver már nem fglrx tutommal, hanem ez az amdgpu-pro plusz valami user level bináris cucc.
Az AMD oldaláról töltöttem le. -
Köszi szépen!
Közben jött egy kernel frissítés, ami óta az amdgou driver nem tud betöltődni, így be sem töltődik a gui, és terminal-t sem kapok. tök fekete képernyő.
A régi kernellel jól bootol.Ilyenkor mi a teendő?
A virtualbox-ot is fel akartam tenni, ami szintén egy kernel modult akar installálni. Várhatóan az is megburul majd minden kernel frissítésnél?Sorry, ha lámákat kérdezek, de a zárt dolgok világa nekem linuxon új.
-
Kössz!
Végül az Eclipse, Blender és a Synfig csomagokból standalone-t raktam fel. Mindhárom a legújabb stabil.
Netbeans-ből is a netes verziót raktam fel, az installálta magát.Chromium-ból egyel régebbi (59-es), de Fedorán is ez van. Gimp-ből pár minor verzióval régebbi, de ez nem izgat annyira, ritkábban használom.
Nem tudom, hogy ezek a standalone cuccok tudnak-e frissülni (gondolom, nem), de majd pár hetente rájuk nézek.
Nem csípem ezt a netről installálós dolgot, de eddig nem találkoztam olyan disztróval, amin frissek a csomagok, és faszán megy a zárt AMD driver.
Ha lesz OpenCL támogatás a nyílt AMD driverben, akkor megyek vissza fedorára természetesen.
-
Kössz!
Másik winyón 26-os fedora van, és azon sehogy nem megy az AMD driver a túl új kernel miatt, sőt az AMD APP SDK sem, mert valami dependencia nem jó. Egy ideig próbáltam feloldani ez utóbbit, de kb. a tizediknél feladtam.
Nekem meg kell működő OpenCL.Azóta már sikerült pár progit feltennem fedora repoból, ha nem is minden a legújebb, de közel van hozzá.
Már csak az Eclipse-t kell felimádkozni, és egy 2.7x Blendert. -
dni
őstag
Erre a parancsra nem ad vissza semmit. De tettem egy próbát az alábbival
lspci | egrep -i --color 'network|ethernet'
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I217-LM (rev 04)mod: időközben megtaláltam a megoldást.
Köszönöm a segítségnyújtást.
-
Ablakos
őstag
Nincs desktop a centosnak. A lynx-el szoktam tesztelni a web ui-okat (mégha okádékul is néz ki, de legalább fut). Van egy glashfish server 8080-porton, ezért a ~/.config/qbittorrent.conf -ban 8181 -re változtattam a figyelő portot.
Kétszer indítom el?Egyszer a systemd-vel automatán fut és lehet a konzolból a qbittorrent-nox parancs... Jaj! Holnap próbálgatom.
-
Ablakos
őstag
Szégyenszemre már a telepítésben felsültem.
1.EPEL -ből install qbittorrent-nox.x86_64
2.a service unitban username=qbittorrent
3. tüzfal 8181/tcp kinyitva
4. szolgáltatás elindul és htopban látszik, hogy qbittorrent nevében fut.
5. consolban elindítom a qbittorrent-nox[qbittorrent@centos ~]$ qbittorrent-nox
******** Információ ********
A qBittorrent vezérléséhez, nyisd meg ezt a címet: http://localhost:8181
Web UI adminisztrátor felhasználó neve: admin
Web UI adminisztrátor jelszó még az alapértelmezett: adminadmin
Ez biztonsági kockázatot jelent. Kérlek változtass jelszót a program beállításinál.6. lynx http://localhost:8181 => semmi, illetve windows remote gépen szintén semmi
Mit nézzek még meg, hogy legalább WEB UI legyen?
-
rvs
aktív tag
Tudom, én is munkára használom. Nem akarok egy full buildelést waylanddal végigtolni, azért kérdeztem.
Cinnamont használok most, csak a hétvégén kipróbáltam laptopon a kubuntus KDE-t (kb 4 év után ismét) és úgy gondolom végre elég stabil DE lett, ami tökéletes lenne munkára. (Activities, etc.)Mondjuk alapvetően mindegy, mert 95%-ban vagy célszoftver GUIját nézem vagy a terminált.
-
adamL
csendes tag
Terminált már próbáltam ott dobott hibaüzenetet is: header v4 rsa/sha1 signature key id 85c6cd8a nokey ezt akkor kaptam, ha így futtatam a file-t: rpm -Uvh csomag.rpm ill. rpm -i csomag.rpm
Ha pedig a yum localinstall csomag.rpm ez a hibaüzenet: Cannot find a valid baseurl for repo: base/7/x86_64
Az sem tiszta mi a különbség a Te általad és amit én próbáltam. Az epel tárolót most fogom kipróbálni. Köszi a segítséget -
adamL
csendes tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Mobil flották
- OLED TV topic
- Milyen GPS-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Futás, futópályák
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Apple iPhone 7 128GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! MSI B450M R7 5700X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700 XT 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- Hp USB-C/Thunderbolt 3 dokkolók: USB-C Universal, G2, G4, G5, Hp Elite/Zbook- Thunderbolt 4 G4
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest