- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Elérhetők a Micron HBM4 memóriájának mintái
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ablakos
őstag
Ha közvetlenül csatlakozom a centos 7-re, akkor a bejelentkezés mellett tudok desktop környezetet is választani (kde, gnome stb.) Xrdp szolgáltatáson keresztül csatlakozva bejelentkeztet, de nincs (vagy nem tudom hol van) lehetőség desktop választásra. Lehet ilyenkor ezt választani ?
-
Ablakos
őstag
Ha minimal installra telepítek 'KDE' 'X Window System' környezetet, akkor alul van a taskbar. Ha a telepítőben server guival + KDE környezetet választok, akkor felül lesz a taskbar. Úgy látszik, mintha a második esetben Gnome felületet kapnék, de van KDE rendszerbeállítás menü pont is. Szóval nem igazán értem mi ez.
-
Ablakos
őstag
-
Ablakos
őstag
Próbálgatással hátha lehet javítani a sebességen.
-
Ablakos
őstag
A 8-as (beta) RHEL-ben már nincs BTRFS alap telepítési támogatás. Gondolom, a centos is hasonlóan fog kijönni a nyolcassal. Akkor marad a jól bevált LVM használat.
-
Ablakos
őstag
Ha jól látom a live cd egy külön álló csomag. Az a gondom, hogy ezt nem tudja a rufus (meg más eszköz sem) GPT/UEFI módban kiírni usb kulcsra. Szeretném laptopokon kipróbálni, de azok nem tudnak hagyományos MBR bootról indulni (Persze a biosban lehet változtatni ezen, de nem akarom elszúrni a windows boot managert).
Az everything/dvd iso simán kiírható UEFI -ben, de telepíteni nem akarok egyelőre.
Van erre valami megoldás? -
Ablakos
őstag
Nagyon nem értem a telepítőjét a centos-nek.
(VM környezet, 2db 20gb vdisk) raid kötetre szeretnék btrfs file rendszert, természetesen szétszedve a csatolási pontokat.
1. Kiválasztom a fájlrendszernek a btrfs -t és beállítom melyik "fizikai" lemez legyen a raid- ben. A kötet méretet automatikusan max-ra teszi, de fixen meghatározni nem engedi. (nem ír a billentyűzet a méret cellába)
A root így megette a teljes lemez méretet, amit a swap és a boot hagyott.
2. Létrehozom a /home pontot és adok neki 2gb méretet. Az eredmény egyenlő méret a / csatoló ponttal. 9561 MiB méret3. És így tovább...
Ez így normális, hogy bármennyi csatolási pontot létrehozok, azok egyenlő méretűek lesznek?
-
Ablakos
őstag
A console lang/keymap beállításait a /etc/locale.conf -ban kell módosítani? A gondom, hogy nem akar
a billentyűzet qwertz lenni meg a nulla helyén 'í' van. A többi jóZ@centos ~]$ localectl status
System Locale: LANG=hu_HU.utf8
VC Keymap: hu
X11 Layout: hu
X11 Model: pc105
X11 Options: terminate:ctrl_alt_bksp -
Ablakos
őstag
Természetesen a php-val van megint gond. A remi-php72 (esetleg remi) tárolóból telepítettem minden php csomagot. A php-pgsql fel megy hiba nélkül, de a php-v -re:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pgsql' (tried: /usr/lib64/php/modules/pgsql (/usr/lib64/php/modules/pgsql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib64/php/modules/pgsql.so (libpq.so.5: cannot open
shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library 'pdo_pgsql' (tried: /usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql (/usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql: cannot open shared object file: No such file or directory), /usr/lib64/php/modules/pdo_pgsql.so (libpq.s
o.5: cannot open shared object file: No such file or directory)) in Unknown on line 0
PHP 7.2.3 (cli) (built: Mar 2 2018 12:41:10) ( NTS )
Copyright (c) 1997-2018 The PHP Group
Zend Engine v3.2.0, Copyright (c) 1998-2018 Zend Technologies
with Zend OPcache v7.2.3, Copyright (c) 1999-2018, by Zend TechnologiesVan valakinek 7.2 -es php telepítésre tippje?
-
Ablakos
őstag
Postgresql telepítés után szeretnék phpPgAdmin managmentet telepíteni. Beállítottam a szükséges port/host stb. igényeket, de a böngészőben Az ön PHP rendszere nem támogatja a PostgreSQL-t. üzenet jön. Természetesen a php-pgsql csomag fent van. (7.2-es php-t használok, @remi-php72)
Merre keressem a hiányokat? -
Ablakos
őstag
Nekem még sok google találat/olvasás után sem világos hogy kell az Apache moduljait kezelni. (enable/disable)
pl: Azt írja a apachectl -M, hogy Loaded Modules: ratelimit_module (shared)
Ha a configját (conf.d alatt) átnevezem, akkor is ugyanaz httpd restart után.Tehát hogy is kell korrekten ezeket a modulokat ki-bekapcsolni?
-
Ablakos
őstag
Van arra lehetőség, hogy ha repositoryból telepítek, akkor a cél foldert meg tudjam határozni? Azt szeretném, hogy a repoból telepítés egy ( általam beállított ) külön logikai kötetre kerüljön.
-
Ablakos
őstag
-rw-------. 1 root root 162083 2015 márc 26 anaconda.log
Valóban le a kalappal, hogy kibírt annyi bénázást a rendszer a tőlem.
(néhány hónap ubuntut leszámítva az első distrom)
Nem veszem észre, hogy lassult volna a rendszer. Windows ennyi telepítéssel már széthullott volna.
-
Ablakos
őstag
(Én csak a 7-es kapcsolódtam a distróba.) A 6-os (vagy korábbi) distrók átáltak a systemd-re vagy az init.d -vel dolgoznak továbbra is?
-
Ablakos
őstag
válasz
#45997568 #801 üzenetére
Kiszolgálónak szerinten nagyon jó a Cent. (desktop nincs telepítve) Munkahely is váltott a "nagy" SUN saját rendszere után/helyett és bejött nekik a vörös kalap. Nekem is ez adta a motivációt, abszolút műkedvelőként használom a Cent7-et kommersz hardveren és több mint két éve stabilan megy éjjel-nappal.
-
Ablakos
őstag
Szerencsére semmi gond nincs.
A journalctl minden bootnál lehoz néhány sort, azt akartam a legilletékesebb helyen megnézni mit javasolnak.
[/usr/lib/systemd/system/ip6tables.service:3] Failed to add dependency on syslog.target,iptables.service, ignoring: Invalid argument
WARNING: ICMP type 'failed-policy' is not supported by the kernel for ipv6. -
Ablakos
őstag
A RedHat tudásbázisára csak előfizetéssel lehet bejelentkezni vagy elnézek valamit? Ez érdekelt volna. Soxor jön a google találat erre felé, csak a megoldást nem tudom meg.
-
Ablakos
őstag
Csak csendben kérdezem... Elolvastam az összefoglalót, de nem tudom mi az a "Krízis". Ha valaki kisegítene...
-
Ablakos
őstag
Nem igazán értem, hogy a függőség miért nem lehet frissebb, mint az elvárt (ősi) verzió? (Visszafelé nincs kompatibilitás?)
példa: zoneminder telepítés ezért nem sikerül:
Found and removing 0 unneeded dependencies
Hiba: Csomag: php-pecl-apcu-4.0.11-1.el7.x86_64 (epel)
Megkövetel: php(zend-abi) = 20100525-64
Telepítve: php-common-5.6.31-1.el7.remi.x86_64 (@remi-php56)
php(zend-abi) = 20131226-64
Elérhető: php-common-5.4.16-42.el7.x86_64 (base)
php(zend-abi) = 20100525-64
Hiba: Csomag: php-pecl-apcu-4.0.11-1.el7.x86_64 (epel)
Megkövetel: php(api) = 20100412-64
Telepítve: php-common-5.6.31-1.el7.remi.x86_64 (@remi-php56)
php(api) = 20131106-64
Elérhető: php-common-5.4.16-42.el7.x86_64 (base)
php(api) = 20100412-64
Próbálja meg használni --skip kapcsolót a probléma elkerüléséhez
Próbálja meg futtatni: rpm -Va --nofiles --nodigest -
Ablakos
őstag
Várható valami nagyobb release a közeljövőben? (7.4 esetleg)
-
Ablakos
őstag
Nincs desktop a centosnak. A lynx-el szoktam tesztelni a web ui-okat (mégha okádékul is néz ki, de legalább fut). Van egy glashfish server 8080-porton, ezért a ~/.config/qbittorrent.conf -ban 8181 -re változtattam a figyelő portot.
Kétszer indítom el?Egyszer a systemd-vel automatán fut és lehet a konzolból a qbittorrent-nox parancs... Jaj! Holnap próbálgatom.
-
Ablakos
őstag
Szégyenszemre már a telepítésben felsültem.
1.EPEL -ből install qbittorrent-nox.x86_64
2.a service unitban username=qbittorrent
3. tüzfal 8181/tcp kinyitva
4. szolgáltatás elindul és htopban látszik, hogy qbittorrent nevében fut.
5. consolban elindítom a qbittorrent-nox[qbittorrent@centos ~]$ qbittorrent-nox
******** Információ ********
A qBittorrent vezérléséhez, nyisd meg ezt a címet: http://localhost:8181
Web UI adminisztrátor felhasználó neve: admin
Web UI adminisztrátor jelszó még az alapértelmezett: adminadmin
Ez biztonsági kockázatot jelent. Kérlek változtass jelszót a program beállításinál.6. lynx http://localhost:8181 => semmi, illetve windows remote gépen szintén semmi
Mit nézzek még meg, hogy legalább WEB UI legyen?
-
Ablakos
őstag
qbittorrentet használ valaki 7-es centos-on? (nux repos változat)
-
Ablakos
őstag
Linux haladó topikban nem volt válasz erre a problémára, hátha itt...
Indulás után ez fogad:Az ABRT több hibát is talált 1 (s) . További információhoz futtasa az abrt-cli list --since 1500707302 parancsot
[root@centos admin]# abrt-cli list --since 1500707302
id 22ef301b1c33044b8fbef907c5840202ee8d2337
reason: general protection fault: 0000 [#1] SMP
time: 2017. júl. 24., hétfő, 06.19.42 CEST
uid: 0 (root)
count: 1
Directory: /var/spool/abrt/vmcore-127.0.0.1-2017-07-03-16:37:20Érdemes keresni az okot vagy átléphető?
-
Ablakos
őstag
(Nekem már systemd -vel kezdődött a centos.) Az /etc/rc.d./rc.local lefut indulásnál vagy a rootba indító scriptet kell fabrikálni a boot alatti lefuttatásához?
-
Ablakos
őstag
A héten többször is jött frissítés szép számmal. Egyelőre tiltólistán van nálam minden kernel frissítés (a multkori incidens megelőzendő
). Nem lesz ebből előbb-utóbb probléma, hogy régebbi kernellel (3.10.0-514.10.2.el7.x86_64) nyomulok, a többi csomag meg frissül rendszeresen ?
-
-
-
Ablakos
őstag
A legutolsó kernellel (3.10.0-514.16.1.el7) fel sem bootol a centos. Másnak is van ilyen meglepetés? Nem tudom mi lehet a gondja.
-
Ablakos
őstag
Melyik gui-s alkalmazással lehet közvetlen az iptables -S láncot szerkeszteni? firewall-config a közvetlen konfiguráció -> láncolatok alatt nem mutat semmit.
-
Ablakos
őstag
válasz
Andralin #630 üzenetére
Én úgy tudom (így használom), a /etc/yum/yum-cron.conf naponta fut le. Itt a frissítésekről csak levelet kérek.
(update_cmd = default
update_messages = yes
download_updates = no
apply_updates = no
)
A /etc/yum/yum-cron-hourly.conf -ban a kritikus hibákat (update_cmd = security) letöltetem/frissíttetem és levelet is kapok erről. Ez óránként lefut.Nekem sajnos eddig tart a tudásom. A hibáról talán Vladi mester...
-
Ablakos
őstag
-
Ablakos
őstag
Mindent tárolóból telepítek, nem volt szükségem ettől eltérni. Most kivételesen a 1.8-as (base tárolós) tmux-ot nem tudom pluginolni, ezért yum localinstall-al feltettem egy 2.1-es rpm-et.
A kérdésem, hogy ezt nekem kell néha nézegetni, hogy létezik-e frissebb (egy hónap után biztosan örök feledésbe merül nálam) ? Ilyen "kézi" installoknál nincs más megoldás?
-
Ablakos
őstag
Elég fura, hogy nincs repositoryból telepíthető oracle java csomag centos-re. Annyi (számomra) hiábavalóság telepíthető repóból és pont egy ilyen fontos alap szoftver nem.
-
Ablakos
őstag
Cseréltem egy lemezpárost WD RED szériára. Nem konfigolható az APM level-jük, de a spin downnak működnie kellene. hdparm -y /dev/sde /dev/sdf leáll mindkettő és nem is pörgeti fel semmi, de maguktól az időzítésre semmiképp. Az udisks2 configjuk elég egyszerű :
[ATA]
StandbyTimeout=120
WriteCacheEnabled=trueAz udisks2 szolgáltatás rendben működik,
Centos-en más is belejátszik a lemezek kezelésébe? -
Ablakos
őstag
A systemd -nek van egy errorja, amit nem tudom hogy kell javítani. Ez van a journalban:
Device dev-disk-by\x2dpartlabel-mediaraid1.device appeared twice with different sysfs paths /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata5/host4/target4:0:0/4:0:0:0/block/sde/sde1 and /sys/devices/pci0000:00/0000:00:1f.2/ata6/host5/target5:0:0/5:0:0:0/block/sdf/sdf1Azt olvastam fórumokban, hogy a labelekkel van gond. Most a tömb két lemezét címkézzem egyformára vagy más a gond?
-
Ablakos
őstag
Régóta bosszant a következő. Mint műkedvelő, a centos különböző beállításait a netről próbálom összevadászni. (Most éppen a clamav beállításával küszködök.) A bosszúságom, hogy a google keresőben elkezdem a találatok alapján megoldani a problémát. 4-5 találatban (teljesen más honlapra mutatnak, még fölrajzilag is !) szinte ugyan az a nem jó, vagy nem működő beállítás köszön vissza. Hogy ki nem próbálta, aki alkotta azt a vackot az tuti, de hogy több példányban is jön a hülyeség...
Folytatom a keresgélést. -
Ablakos
őstag
A phpMyadmin legutolsó stabil verziója 4.6 remi-ben van. Nekem a epelből 4.4.x van telepítve. Ilyenkor teljesen le kell pusztítani a meglévőt és úgy lehet yum --enablerepo=remi install phpMyAdmin feltolni az újabbat?
Ha engedélyezett az epel és remi, a következő frissítésnél intelligensen a forrás tárolót (remi) fogja nézegetni? -
Ablakos
őstag
Van egy hibajelzés, amit nem tudom mit takar.
Levélben ez jön:
/etc/cron.hourly/0yum-hourly.cron:
Failed to check for updates with the following error message:
Failed to build transaction: Siker - üres tranzakcióyum clean all & yum update Hiba nélkül lefut.
-
Ablakos
őstag
Közben rájöttem, hogy használom a script-torrent-done-filename beállítást
transmission userként. Email üzenetet küldök a sikeres letöltések után. Ide bebiggyesztek egy chcon -R -t samba_share_t *. Remélem a transmissionnak lesz joga a saját tulajdonában levő fájloknak contextet állítani. Holnap kipróbálom.
-
Ablakos
őstag
Van egy mappa, ahová a transmission teszi a kész torrenteket. Ez a mappa sambával is meg van osztva. Az a gondom, hogy mindig "kézzel" kell felcimkéznem a fájlokat (samba_share_t). Hogy lehetne azt megoldani, hogy a transmission ne unlabeled_t context cimkével hozza létre a fájlokat, hanem rögtön samba_share_t legyen mindegyik?
-
Ablakos
őstag
A szolgáltatások kezelését olvasgatom. Nem értem miért van az /etc/rc.d/init.d -ben olyan autostart script (network, webmin), melyeket a systemd kezel (systemctl)? Nem tapasztalok semmi hibát, csak nem értem a technikát. A manuálban azt olvastam, hogy egyszerre az egyiket kell használni a pid azonosítás miatt.
-
Ablakos
őstag
A webtatic tárolók vacakolnak napok óta.
[root@centos rpm-gpg]# rpm -Uvh http://repo.webtatic.com/yum/el7/webtatic-release.rpm
Retrieving http://repo.webtatic.com/yum/el7/webtatic-release.rpm
curl: (6) Could not resolve host: repo.webtatic.com; A név vagy a szolgáltatás nem ismert
error: skipping http://repo.webtatic.com/yum/el7/webtatic-release.rpm - transfer failedMost megszünt vagy mi lehet ezzel?
-
Ablakos
őstag
Néha bele nézek, de még nem láttam a /ramdisk -ben semmit. Kell az egyáltalán valamire?
tmpfs /ramdisk tmpfs nodev,nosuid,noatime,mode=1777,size=1000M 0 0 -
Ablakos
őstag
-
Ablakos
őstag
válasz
Klaus Duran #348 üzenetére
nmtui a distribúció alapértelmezett hálózat kezelője.
A telepítés valóban hosszabb, mint egy ubuntu felrakás. Itt bekonfigolt tűzfal, selinux, postfixis jár egy minimum installhoz.
-
Ablakos
őstag
válasz
Klaus Duran #344 üzenetére
Szerintem asztali rendszernek nem valami megnyerő. Legalábbis Ubuntu, pláne egy Mint után elég szegényes a felhasználói élmény első nekifutásra.
-
Ablakos
őstag
Igaz, hogy logikai kötet méretét nem lehet csökkenteni (teljes adatvesztés nélkül), ha az xfs fájlrendszeren van?
-
Ablakos
őstag
Az /etc/default/useradd előírja, hogy 100-as users csoportba kerüljenek az új felhasználók. Nem oda kerülnek, hanem az a debiánszerű saját nevű csoportot hoz létre. Mit kell itt beállítani?
-
Ablakos
őstag
Standard asztali gép
(Asus p8B75-V alaplap, i5-3330 CPU @ 3.00GHz
- DVI-kimenet támogatása max. 1920 x 1200 (@ 60 Hz) felbontással
- RGB-kimenet támogatása max. 2048 x 1536 (@ 75 Hz) felbontással)
)
Idáig csak CLI, illetve távolról webmint használtam. Ehhez kiváló volt a KTC crt monitor. Most távoli asztalt kell használnom. ezért újítottam GUI-val.
( Dell 2915 monitor (21:9 display with Wide Full-HD 2560 x 1080))DVI csatlakozót használok.
Vladi kérésére:
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor DRAM Controller (rev 09)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor PCI Express Root Port (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v2/3rd Gen Core processor Graphics Controller (rev 09)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB xHCI Host Controller (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev c4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev c4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev a4)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation B75 Express Chipset LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family 6-port SATA Controller [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 7 Series/C210 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
03:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 09)Azt hiszem, minden adatot betettem.
-
Ablakos
őstag
Én is abból tettem, de azóta többször van "Oh no összefostam magam felirat"
Na mindegy... Inkább abban kérek segítséget, hogyan kell grafikus módhoz beállítani a monitor felbontást, illetve a video drivert frissíteni.
Intel I5 cpu integrált video hajta a monitort. 1680X1050 most max felbontás. -
Ablakos
őstag
Feltettem egy gnomot, de elég szegényes az asztal. Semmiképp nem akarok csilivilit, csupán néhány ikont, amit használok jó lenne előttem látni. Lehet ezeket egyáltalán az asztalra tenni, húzni? (Centos 7)
Hopp közben megtaláltam, hogy többféle gnome indítható. Klasszikus volt beállítva, de a sima Gnome az jó nekem.
-
Ablakos
őstag
Lehetséges logból elővenni, hogy milyen okból indult el a szgépem? (Bekapcsolás, WakeonLan, időzítés biosban) Vagy ez még nincs kapcsolatban az oprendszerrel?
-
Ablakos
őstag
Nem értem miért cserélgeti a tömbök nevét a cent?
Van négy raid tömböm. (md124,md125,md126,md127) Bootolásonként véletlenszerűen cserélgeti a neveiket. Így nem tudom az fstabban megadni, melyiket használja a samba, illetve hol sikerül, hol nem a mount.
-
Ablakos
őstag
Változatosság kedvéért, most fel sem bootol a rendszer.
Can't find etx4 filesystem hiba jön az egyik tömbre. Szerencsére ez csak egy utólag felakasztott tárhely, nem az LV van rajta.
Hogyan tudok ettől megszabadulni? Emergency módban nem találtam az /etc/fstab -ot, ahol az automountot kikapcsolnám.Jó bonyolult ez a distro.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Motoros topic
- Milyen notebookot vegyek?
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- Autós topik
- BestBuy ruhás topik
- Trollok komolyan
- Tőzsde és gazdaság
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- zebra_hun: Hűthető e kulturáltan a Raptor Lake léghűtővel a kánikulában?
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Bontatlan SteelSeries QcK 3XL egérpad
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- BESZÁMÍTÁS! Asus TUF F15 FX506HM Gamer notebook - i5 11400H 16GB DDR4 RAM 512GB SSD RTX 3060 6GB W10
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged