Új hozzászólás Aktív témák
-
Luskan
tag
Üdv!
Kijött egy frissítés a notebookom biosához, aminek a leírásában, csak ennyit írtak:
Release Note:
1.Support new MXIC25L64 bios flash part.
2.Support WMI serial number and UUID.Nem igazán értem, hogy melyik mit jelent. Tudnátok ebben segíteni? Az UUID gondolom a merevlemez azonosítója. Úgy általánosságban mire lehet használni ezeket a fícsöröket?
-
Mr.Skynet
senior tag
válasz
sanyek2 #3647 üzenetére
Szia! Ami a linket illeti szerintem így könnyebb lesz mindenkinek, remélem jót választgattam ki a millió legördülő menüből
: [link]
A letöltött zip-ből kicsomagolod bármivel a PS10220.exe fájlt, ezt az exe-t is csomagold ki valamivel nálam a winrar is megeszi (vagy pl. 7-zip is jó lehet hozzá). Találsz majd az exe-n belül egy PS10220M.fd nevű fájlt, ő a bios-od. Igazából én inkább külső íróval szoktam babrálni ezeket a dolgokat olyan gépeken ami már képet se ad, szóval nekem többnyire elég ha már megvan maga a bios rom, aztán gép szétszed, csipesz a bios-ra vagy chip leforraszt, megír és vissza. Szóval a DOS-os bios update lehetőségek (esetleg downgrade) része nekem nem igazán napi rutin
. Ha szerencséd van valaki éppen erre jár és segít. Van ez az Insyde h2o flash (vagy write
) firmware tool vagy mi is a neve, de ezt is már vagy 1 éve használtam utoljára egy Acer gépen, akkor is keresgéltem, hogy a 4MB-os bios chip-re fizikailag mettől meddig írja a 2MB-os romot, szóval ha nincs a géphez gyártói support-os dos-ra kitalált update megoldás, akkor azért légy nagyon körültekintő! Szerintem várd meg míg erre a dos-os dologra mond neked valaki egy 100% biztos megoldást, vagy indulhat a maratoni google.
-
sanyek2
senior tag
Sziasztok!
Olyan problémám van, ami eddig még sosem volt, és szeretném a segítségeteket kérni.
A donor szinte halott, épphogy szuszog.
Toshiba Satellite L300-1FQ Modellszám: PSLB8E
Win betöltést követően lefagy, újraindul. Kövi indulás - hibajavító - lefagy - újraindul, és kezdődik előröl.
Kipucoltam, ugyan az, mint előtte de most sípol mint állat. Azt hittem én vagyok a hibás pedig nem.
Amikor nincs rádugva a billentyűzete (gyári, beépített), akkor ugyan azt produkálja, újraindul sípolás nélkül.
Azt hittem rosszul raktam össze.
Azt is hittem hogy a win 10-et nem bírja, de végül kiderült hogy nem a billentyű zárlatos, nem az összeszerelésnél vannak a bajok, hanem a BIOS-al.
A gyártó szerint a legfrissebb a 2.20-as verzió.
A BIOS-ba belépve 3.5-ös verziót látok.
Kiderült hogy MediaMarkt szervízben volt. Elkúrták. Ennyi.
A fenti linkről letölthető, win alatt futó programot hogyan tudom boot pendriveként használni, hogy lecserélhessem a BIOS-t? -
renegat1
tag
válasz
egymegegy1 #3644 üzenetére
Szia!
Csak béta verziót találtam. -
IstvánLászló
őstag
válasz
egymegegy1 #3643 üzenetére
Az efi biost, uefi biosra módosítani szerintem nem is lehetséges, én így tudom.
Az alaplapodon efi bios van és a support oldalát nézd is meg.
A lényeg csak ennyit tudok most segíteni, mert más platformot használok. -
egymegegy1
tag
rip topoic
-
egymegegy1
tag
sziasztok érdemes Gigabyte GA-Z68X-UD5-B3-mas alaplapon telepíteni a legujabb biost?
jelenleg f3-mas van rajt legfrisebb elérhető bios update f10, procim i7 2600K ami aida szerinte max terhelésnél 55 wattot eszik , arra gondoltam nem tudja rendesen kezelni a cput . Továbbá találtam egy fórumot ami szerint teljes értékü uefi boiost is rá lehet tenni de én azt nem találtam [link] -
GEPESZ66
veterán
Sziasztok!
A FAN Control-nál, ill. FAN Mode-nál melyiket célszerű választani: Normal és Auto?
CPU Smart FAN Control
Allows you to determine whether to enable the CPU fan speed control function and adjust the fan speed.
Normal Allows the CPU fan to run at different speeds according to the CPU temperature. You can
adjust the fan speed with EasyTune based on your system requirements. (Default)
Silent Allows the CPU fan to run at slow speeds.
Manual Allows you to control the CPU fan speed under the Slope PWM item.
Disabled Allows the CPU fan to run at full speeds.
Slope PWM
Allows you to control the CPU fan speed. This item is configurable only when CPU Smart FAN Control
is set to Manual. Options are: 0.75 PWM value / o C ~ 2.50 PWM value / o C.
CPU Smart FAN Mode
Specifies how to control CPU fan speed. This item is configurable only when CPU Smart FAN Control
is enabled.
Auto Lets the BIOS automatically detect the type of CPU fan installed and sets the optimal
CPU fan control mode. (Default)
Voltage Sets Voltage mode for a 3-pin CPU fan.
PWM Sets PWM mode for a 4-pin CPU fan.
Note: The Voltage mode can be set for a 3-pin CPU fan or a 4-pin CPU fan. However, for a 4-pin CPU
fan that is not designed following Intel PWM fan specifications, selecting PWM mode may not effectively
reduce the fan speed. -
Hunnita
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem BIOS vagy egyéb területen.
alaplap: ga-p31-ds3l
cpu : Q6600
Vga gv n 2400 c 1gb
2 x 2 Gb DDr 2 Kingston 1066Mhz (1,3-as slotban)
hdd: 250 Gb Sata II.
Op: Win 7 Home prémium 64 bit. (gyári tiszta)Átszerelés előtt a lapon egy celeron proc volt és 1 x 2 Gb 800 Mhz DDr2, a biosban a cpuhoz nem nyúltam. Ott ahol kér valamilyen ref számot 5-9-ig, 9-es van a cpu 38-40 fokos a current system temperature 110. ( nem tudom ez jó e így) Auto control-on van a hűtő.
Minden látja a 4 Gb ramot, de 800 mhzet ír ha átállítom a Biosban 4+-ra, kiírja hogy 1066, de kék halál a vége.
A videokártya minden drivere fent van, a biosban nem tudtam külön a hangot tiltani. Hdmi-n keresztül szól is de néha bereccsen vagy filmeknél (720,1080) egy adott időközönként akad a hang. Azért 4x2.4 Ghznél és 5 Gb ramnál nem ezt vártam, úgy hogy a kisgépen 1333 atom 2 Gb DDr3-al fut szalad minden.
Ha esetleg valaki tudna segíteni hogy a a leírt problémákra milyen megoldás lehetne, és a bootolást hogyan lehet gyorsítani, hálásan megköszönném! -
IstvánLászló
őstag
Sziasztok!
A kérésem segítséget kérek.Az alaplapom egy Gigabyte GA-78LMT-USB3 v5 rev 5.0-ás és a procit szeretném alul is feszelni, de a mostani biossal ez lehetetlen.
A biossal gondom van és kerestem a neten, de nem is találtam a bios frissítés előtti biost, mert a lapot már így kaptam ujj biossal.
A lényeg ha itt valakinek meg is lenne, a bios frissítés előtti bios mentése és el is tudná küldeni nekem jó is lenne, ha lehetséges is ez.Várnám erre a választ.
Tisztelettel: István László
-
mrbornemisza
újonc
A probblémám megoldódott a lenovo g500-assal bios külső usb billentyűzett működik!
saját billentyűzetével nem csak belép de tovább nyilakra nem reagál de külső usbvel semmi baja
-
RAiN91
őstag
Sziasztok
Szeretném, ha a gép bekapcsolna egy adott időben magától.
BIOS Power Management Setupban beállítottam a Power-On by Alarm funkciót minden napra, egy adott időpontra, de nem történik semmi.
Mi lehet a gond, vagy van valami alternatív megoldás is? Köszi.
(Gigabyte MA74GMT-S2)
szerk: alvó módban lenne a gép, onnan kellene felébreszteni, akkor lehet ezt BIOS nélkül is meg tudom oldani?
-
mrbornemisza
újonc
Tiszteletem. Olyan probléma merült fel, hogy a laptopműködik rendesen de a bios fn+f2-el belép a bios menübe de nem reagál a billentyűzetre azaz reagál f9-el kikapcsolja a monitort a capslk brkapcsolja a nagybetűt de a nyilakra nem reagál sem a numpadra. Fn+12-el beadja a lehetőséget a boot menüt de itt sem lehet boot sorrendet váltani nem reagál. Novo button menünél szintén. Windows 10 pro van jelenleg rajta win alatt jól megy a billentyűzet minden része. Illetve a rendszerinformációnál a bios mód: örökölt. Bios insydeh20 setup utility rev 3.7 bios verzió 78cn24ww frissítve nem volt tudomásom szerint. Letöltöttem a lenovo oldalról: 78cn25ww bios-t de nem mertem frissíteni rendszer alól sem! Mi okozhatja a bios beragadását? Külső billentyűzettel nem próbáltam. Hdd-t azóta nem formáztam bár ez mindhiába is lenne szerintem a probléma ugyan úgy fennálna. Segítségüket előre is köszönöm.
-
mrbornemisza
újonc
válasz
csabikaa663 #893 üzenetére
Hello nekem is ez a probléma lenovo g500 windows 10 betölt megy szépen. Viszont biosba bejutva nem reagál csak az f9-re kikapcsol a monitor capslk-ra a nagybetű karakter de sehova lépni nem tudok. Nálad mi volt a megoldás? Köszi szépen
-
ArthurShelby
addikt
Sziasztok!
Hp nc6400-hoz keresek moddolt biost (whitelist nélkülit).
Itt találtam, csak már a fájl (az enyémhez) nem elérhető.
Itt csak a wifi kártyák lettek whitelist-esek, vagy a wwan kártyák is? -
ktphoto
csendes tag
Sziasztok! Akadt egy érdekes gondom. Van egy Lenovo B50-30-as notebookom amin egy Insyde H20 rev 5.0-ás BIOS fut. A probléma az, hogy nagyon minimális beállítási lehetőség van benne viszont van egy haladó "verzió" viszont az isten3rt sem tudom előhozni. Két napja sikerült valahogy belépnem de azóta nem sikerült újból megtalálni a módját, hogy a "kibővített" BIOS-ba tudjak kutakodni. Google nem a volt a barátom ezidő alatt mert mindenféle BIOS modding lehetőségeket dobált ki..
Remélem nem túl zavaros ahogy leírtam.Ezek netről leszedett képek de a lényegen nem változtat.
Jelenlegi BIOS:
És amit keresek:
Valakinek van valami tippje, hogy hogyan tudnék belépni ebbe a "bővített" BIOS-ba?
Köszönöm előre is a segítséget!
-
CoroStar86
senior tag
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni, mert már a maradék hajamat is lassan kitépkedem. Van egy asztali konfigom, a táp EVGA 650 GQ, az alaplap Asus ROG Maximus VIII Impact miniITX, a többi komponens szerintem most a probléma szempontjából nem fontos. A hiba a következő: a gép nem bootol be, a ventillátorok sem moccannak meg, a vinyók se, még az alaplapi LED-ek sem világítanak, viszont az alaplap hátulján lévő lámpák (pl. a hangkártya ki/bemenetek színkódjai, CMOS reset) világítanak. 1-2 hónapja frissítettem BIOS-t de nem tudom, hogy az rontotta-e el, mert azóta be sem kapcsoltam a gépet, csak a laptopomat használtam. Próbáltam a hátsó USB meg egy pendrájv segítségével, a BIOS Flash-gombbal felrakni a legújabb BIOS-t, meg a legrégebbit is. A pendrájv villog háromszor, a flash-gomb néhány villogás után világítva marad, magyarul valószínűleg leáll a folyamat. Az lehetséges, hogy a tápom nem Haswell-kompatibilis és a frissítés után már nem működik együtt az alaplapommal? Külföldi fórumon olvastam ilyesmit. Kérjek kölcsön egy kompatibilis tápot? Vagy tudtok javasolni másik megoldást? Három héten belül el kellene adnom és minél hamarabb szeretnék megoldást találni a problémámra. A segítséget előre is köszönöm! -
-
ritterkrisz
tag
Sziasztok,
Frissítettem az alaplapom biosát a legújabbra, de csak problémát okozott. Lehetséges régebbi biost "visszatöltetni" ? ASUS Z170
-
Látom divatos lett a "nem kapcsol be a gép sötét képernyő fogad"...
Lehet ez újabb energiatakarékosság
így kevesebb fosszilis szenet elégetve kevesebb vellanyt fogtok fogyasztani..
Persze lehet csak a bios állt át alapbeállításra (a boot beállításokat is beleértve).. -
törölt tag
Sziasztok!
MSI P43T-C51 alaplapom BIOS-át szerettem volna frissíteni 2.2-ről 2.6-ra.
USB-t formáztam FAT32-re ráraktam a 2.3-at. BIOS-ban beléptem >> M-Flash >> Megcsinálta a frissítést, úgy nézett ki minden szép és jó viszont azóta nem kapcsol be a gép sötét képernyő fogad és pörög a venti.Mi lehetett a gond?
-
-
ruarua
tag
Sziasztok!
Csatlakozom a klubhoz. Laptopomba (Asus K55VD) vettem egy ssd-t hogy kicsit feldobjam. DVD helyére tettem be, és kapott egy Windowst. Néha bekapcsoláskor kaptam egy kék képernyőt, hogy nem tud miről bootolni. Viszont egy ctrl+alt+delete után egyből ment az ssd-ről.
Gondoltam bebiztosítom a dolgot biosba, és a boot device-ra minden esetben beállítottam a kingstone ssd-m.
Eredmény? Fekete kijelző, semmi nem indul el. Már az ssd-t átraktam a rendes hdd helyére, úgyse semmi. Visszaraktam a dvd meghajtóm...semmi. Szétrobbantottam a gépem, 10percre kiszedtem az alaplapról az elemet de semmi.
Van esetleg valami megoldás, vagy mi szállhatott el egy egyszerű boot beállítástól? -
Tappancs2001
senior tag
Sziasztok! A következő lenne a kérdésem. UEFI Bios-os Gigabyte h170 alaplapom van, egy ssd-re van telepítve egy MBR patrícióra a Win 10 pro 64 bit op. rendszer. Alaplapcsere után a sok meglévő program miatt nem lett újratelepítve UEFI módban a Win 10, csak az ssd lett átdugva az új alaplapra, és az alaplap driverei lettek frissítve. Az alaplapon ki van kapcsolva a fast boot opció. Ezt az opciót nyugodtan bekapcsolhatom, vagy nem ajánlott? Előre is köszönöm a segítséget
-
GEPESZ66
veterán
A megvásárolt céges asztali gépet ma hazahoztam.
Arra gondoltam,hogy mielőtt rárakom a WIN-t,kicserélem az alaplapi elemet,még az eredeti,5- éves van benne.
A csere után BIOS-ban az "optimális beállítás" visszatöltését válasszam ki? -
renegat1
tag
válasz
MasterMind #3618 üzenetére
Szia!
Mehet a legújabb verzió. -
MasterMind
tag
Sziasztok, az lenne a kérdésem, hogy frissíteni update-ről update-re kell, vagy mehet egyből a legfrissebb? Egy Asus P6X58D-E-ről van szó, amin a gyári first release van fenn.
-
Slavia
aktív tag
Üdv Mindekinek! tanácsot szeretnék kérni GIGABYTE GA-970A-UD3P alaplaphoz GPT formázáshoz és telepítéséhez Bios beállítások érdekelnének.Köszönöm előre is.
-
szagnes69
aktív tag
Sziasztok! Egyik ismerősöm a segítségemet kérte, mert már telepítettem fel neki Windows operációs rendszert. Most bekapcsoláskor sötét marad a monitor, nem tölt be az operációs rendszer. A zöld jelzőfény világít és a winchester lámpája is fel-felvillan, de mást nem csinál a gép. Nem tud belépni a Bios-ba. USB kulccsal szerette volna újratelepíteni a gépet, de a feket képernyőn kívül semmi. A számítógép nem fiatal. Már régebben is csinált ilyesmit a számítógépe, akkor az egyik ismerőse csinált vele valamit (?), szétszedte, de az ismerősöm nem tudja , hogy mit, most ugyanazt a hibát produkálja a gép. Tudom, hogy eléggé nagy általánosságban írok le, mindent, de én sem láttam a gépet. Van valakinek valami ötlete?
-
-
Mr.Skynet
senior tag
válasz
BenQhunria #3607 üzenetére
-
arti999
csendes tag
Sziasztok!
Gondom a következő: Van egy msi b75ma-e33 alaplapom. Sajnos, a bios le van jelszavazva, amit nem ismerek, az előző tulajt nem érem el. Hogyan tudnám törölni a jelszót? Jelenleg a legújabb bios van rajt. Bios reset, elem kivétel nem működik.
-
Mr.Skynet
senior tag
válasz
kismokesz #3605 üzenetére
Jó akkor tegyük fel neked is és nekem is igazam van. Zárjuk ki más szempontból a dolgot, hogy jól vagy rosszul működik így, és ezzel arra is választ kapunk, hogy a chip valójában jól van-e megírva és ebből az okból nem indul-e el a cucc, vagy más okból:
- töröld le a chip-et jó alaposan, olvasd vissza utána, hogy biztos végig mindenhol FF van-e
- írd meg a chip-et, verify-vel együtt a végén, legalább ha jó lett biztos azt tartalmazza a chip amit rá szerettél volna írni, ha nem lett jó akkor is haladj tovább a pontokon, mert még így is lehet x-akta a végén
- kösd le a chip-et az íróról, írót is húzd ki az usb-ből, akár a gépet is indítsd újra
- köss össze mindent újra, ne bántsd a chip-et, csak olvasd ki a tartalmát, mentsd el egy fájlba!
- HxD nevű progival vagy bármilyen hex editorral ami tud eltérést keresni / összehasonlítani 2 fájlt, azzal egyeztesd össze az írás előtti original nyersanyag fájlodat azzal, amit írás után kiolvastál a chip-ből, ha eltérés van sikertelen lett az írásod, ha egyezik akkor sikeres az írásod és ezzel ezt ki is pipáltuk.
- a chip hibáját, az eszköz esetleges hibáját, a nem megfelelő bios fájlt és akár a csipeszes megoldások vagy más kontak hibák lehetősége ugyan úgy még fennáll... -
DataTraveler
tag
Sziasztok! Ismerősöm Dell OptiPlex 330-as típusú gépére ma telepítettem egy Windows 7-et és egy Windows 10-et két különálló 500GB-os merevlemezre-re. Boot menu-ben miért nem látom mindkét merevlemezt külön, mert most csak úgy tudom elindítani külön a rendszereket ha csak egyik merevlemez van bedugva, akkor automatikusan arról indul a rendszer Kép.
Biosba mit kéne betlitanom hogy külön lehessen látni a merevlemezeket. BIOS -
Gali199qd
tag
Szisztok!
Olyan próblémám van hogy a gyári Dell Optiplex330-as gépem 1-2-3as hibakódot jelenít meg , eddig rendesen működöt de most ez a baja.
Valaki tudna segíteni a megjavításában ? -
BenQhunria
tag
Sziasztok!
Van egy ASRock B85M Pro4 a legfrissebb bios van, hol tudom beállítani , hogy a cpu venti szabályzás automatikus legyen? -
kismokesz
tag
És amiatt amit a képen ir lehet az hogy nem indul el a cucc?
-
Mr.Skynet
senior tag
válasz
kismokesz #3600 üzenetére
Ezt nekem emlékeim szerint akkor írta ki néha, amikor az írás után a verify nem jól futott le, mármint nem azt olvasta vissza a chip-ből amit elvileg beleírt, vagy kontakt probléma volt olvasáskor-íráskor, már nemtom de láttam már én is. De várd meg mások mit írnak, lehet csak nekem esteledett be kicsit...
Szerk.: hopp látom már megelőztek, amúgy szerintem ellenállással az ilyen érzékeny dolgokat nem lehet csak úgy megkerülni. Ez az ellenállással feszültséget csökkenteni dolog amúgy is kicsit gagyi szerintem, áramerősséget még oké, de ez nem a Home Made 2017 Januári száma, hogy hogyan csináljunk egy kulcskereső led-ből plsz egy ellenállással fáziscerkát.
Egy ellenállás itt se nem egy dc-dc konverter, se nem egy rendes kitudja milyen egyéb okosságokkal körbeépített cucc, különben nem lennének 2000Ft környékén kész adapterek 1,8v adapter néven, ha egy 10Ft-os ellenállás megoldaná ezt a dolgot.
-
kismokesz
tag
igen de akkor miért irja meg? ellenállásal nem lehet csökkenteni? illetve mit jelent a szöveg a képen?
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! MSI B450 R5 3600X 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT 8GB Zalman S2 TG Zalman 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy A03 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Beszámítás! Oculus Rift virtuális valóság szemüveg garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest