- Programajánló: közeleg az idei Bacsis-tuning Retró Számítógép kiállítás
- Computex 2025: az Akko klaviatúráira nem mondható, hogy unalmasak
- Computex 2025: szinte mindenre gondol a Team Group
- ATX 3.1-es tápokkal gyarapodott az MSI MAG termékcsaládja
- Még mindig nem döntött az ASML High-NA gépeiről a TSMC
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Projektor topic
- Házimozi belépő szinten
- Gaming notebook topik
- Steam Deck
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Házimozi haladó szinten
- Vezeték nélküli fülhallgatók
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sokimm
senior tag
Tudnátok pár "általános" alaplapi settings-re mondani valamit nekem? Mi micsoda?
-Advanced/ PCI subsystem settings/ pegio genx: auto, gen1, gen2, gen3
-Advanced/ PCI subsystem settings/ PCI latency timer: 32,64,96,128,160,192,224,245 PCI bus clock
-Advanced/ Integrated peripherals/ sata mode/ ahci mode
-Advanced/ Integrated peripherals/ sata mode/ Hpet :enabled, disabled
-Advanced/ super io configuration/ serial (COM) port o configuration
-Advanced/ super io configuration/ paralel (LPT) port configuration
-Advanced/ intel smart connect
-Advanced/ power management/ EuP 2013: enabled, disabled
-Boot/ boot mode slect: legacy+uefi, uefi
Ezek micsodák? Elnézést, ha sok butaságot is beleírtam, de nagyon érdekelne ezek "jelentése".
A lapom, amin vannak: H87M-E35 -
porto1992
tag
válasz
joccadoki #3047 üzenetére
Az operációs rendszer hibaellenőrzés céljából újraindította a számítógépet. A művelet a következő volt: 0x00000124 (0x0000000000000000, 0xffffe000018df028, 0x00000000b2000000, 0x0000000000010005). A memóriakép mentve a következő fájlba: C:\Windows\MEMORY.DMP. Jelentés azonosítója: 012615-16312-01.
-
porto1992
tag
de 124 es hiba kód.
-
porto1992
tag
nem húztam semmit ahogy láthatod alapon van
és az ha 1.1 v alá megyek be sem kapcsol a gép akkor mutat kb 2.2 v . volt fent az összes bios azokkal sem változott a helyzet . kérdés ez most alaplap vagy processzor hiba lehet?prime 95 memtes 86 minden volt futtatva hiba nincsen illetve tápegység is jó xfx 550 pro.
-
porto1992
tag
v core 2.608v
dram voltage 2.960 v
ezeket láttad ? és ennyit mér az aida és minden más is . illetve ahogy írtam a pc újra indul random időközönként .. nem tudom hogy a proci esetleg az alaplap lehet e a hibás az itt a bibi :/ -
Fan29
csendes tag
Kedves Fórumtársak! Van egy ASUS Xonar D2 hifi hangkártyám(PCI).A régi alaplappal működött (MSI K9Neo V2) az újjal abszolút nem, ami ASUS Z97-K. Az eszközkezelő lát egy olyat, hogy "Multimédiás audió vezérlő", de a ASUS hardver setupja azt mondja nem találja a hardvert (Se Win7, se win8 alatt.). Kézi driver betallózásnál a kártya részben jó (digitális in out OK), de a többi (jack dugók) halott. Lehet ez PCI busz sebesség hiba? BIOS-ban lehet ezen hangolni valamit? Régen állítható volt az alap órajel, ha jól emlékszem... Vagy ez nem ilyesmi hiba lehet? Bármi ötletet szívesen veszek. Rajtam kifogott. Ja az alaplapi hangképző bioszba kikapcsolva. Esetleg a videókártya (hdmi-s) hangleképzője zavarhat be neki?
-
fkaresz
tag
válasz
wolfman-72 #3006 üzenetére
Üdv!
Javasolt kipróbálni másik memóriával, vagy tápegységgel.
Karesz
-
válasz
zulu_mester #3036 üzenetére
Miért akarod visszaállítani? Egyébként resetelni a gombelem kivételével tudod.
-
zulu_mester
tag
Sziasztok!
SOS! Lehet, hogy nem jó helyre írok, de egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan lehet egy régi Asus alaplap BIOS-át visszaállítani.
Előre is köszi a válaszokat! -
LámaZ
addikt
válasz
Doky586 #2904 üzenetére
Szia!
Mesélek egy problémámról, amelynek megtaláltam az okát, de a megoldást még nem.
Windows 7 rendszerről van szó, amelyet 2 merevlemezre is telepítettem ugyanazon a gépen.
(Hogy miért? Korábban egy másik oprendszer volt az egyiken, és azt is lecseréltem. Van értelme Win7-es oprendszert telepíteni 2 HDD-re is? Igen, mert ha egyik megsérül, indítani tudod a PC-t a másikról.)Most mondom a lényeget:
A Win 7 Futtatás ablakában a msconfig paranccsal töröltem a dual boot-os menüt, mert erre nincs szükségem. (Ha másik HDD-ről akarom indítani a gépet, akkor azt a BIOS-ban adom meg.) Ezt követően bekapcsolás után nem jelenik meg a dual bootos menü, de néha, nem mindig, a gép végtelen ciklusba kerül, újraindul, kivéve, ha belépek a BIOS-ba, és onnan mentve a nem is módosított beállításokat indítom a gépet.Ezt a problémát elkerülhetem úgy, hogy nem kapcsolom ki, hanem csak hibernálom a PC-t, de mégiscsak zavaró, hogy ki/bekapcsolás után így kell trükközni vele.
Megjegyzem, kb. fél évbe telt, amíg rájöttem a probléma okára, miután egy második gépnél – hasonló műveletek után – is előjött (más BIOS-szal).Nincs ötletem, hogy miként lehetne ezt kijavítani, talán valamelyik windowsos .ini fájlban marad ilyenkor valami.
--------------------
@(#3031) Fecogame
Ezzel az RMPrepUSB-vel nekem egyszer sikerült multibootos pendrive-ot készíteni, miután kb. egy napot eltöltöttem mindenféle leírás elolvasásával, de azóta sem. Annyira el van bonyolítva, hogy az rémes. -
ela
tag
válasz
Fecogame #3031 üzenetére
Szia !
Miért is tennéd ezt ?
Az általad leírtakra van már működő megoldás:
01.http://www.rmprepusb.com/
Töltsd le és készítsd elő vele a Pendrivodat.
02.http://www.easy2boot.com/
Töltsd le és másold a már előkészített pendrivodra.03. Másold az ISO-idat a megfelelő mappákba
04. Bootolj róla és használdd egészséggel.Üdv:
ela -
Ugyan nem konkrétan BIOS kérdés, de azért mégis csak ide kapcsolódik:
Egy pendrive-t két részre partícionálok, és mindkét partíció bootolható ( oka egyszerű: az egyik egy live rendszer lesz, a másik pedig sok-sok bootolható ISO telepítő. A kettőt sajnos nem tudtam közös partícióra hozni, hogy működjön is. )
Ez esetben a gép indításakor hogyan tudok választani, hogy melyikről induljon el az, ami rajta van? Vagy lesz majd több opció a boot menüben?
Vagy próbáljam ki, mert még senki sem csinált ilyent?
-
IstvánLászló
őstag
Mindenkinek boldog új évet kívánok.
-
-
-
Zolg22
újonc
válasz
Doky586 #3025 üzenetére
Bocsi, lehet hogy félreérthetően fogalmaztam. A gép teljesen újan lett vásárolva, és a BIOS nincs ellátva jelszóval. Igazából még a boot sequence-t is tudom módosítani, csak semmilyen hatása nincsen. Csak és kizárólag a saját boot managerét indítja el, amiben csak a win8 van mint bootolható lehetőség. Sok helyen (többekközt a belinkelt fórumon is) olvastam hogy ez orvosolható probléma, csak egy úgynevezett BIOS mod kell hozzá amit erre a típusra írtak. (Csak zárójelben jegyzem meg hogy utánnaérdeklőve kb. 10.000 Ft-ért csinálnak egy ilyen "kilockolást" erre felénk, de nem szeretnék olyanért fizetni amit én is meg tudok csinálni, kellő utánnajárással) Ezért is ment a kérdés ide, biztosan találkozott már valaki hasonló problémával, vannak tapasztalatai, emlékei honnan lehet beszerezni egy ilyen (nagyobb esélyjel jól működő) BIOS mod-ot.
-
"az a divat hogy lelockolják a BIOS-t"
Nem divat az sehol se, csak vannak trehány emberek akik eladás előtt elfelejtik feloldani a bios jelszót, ezzel megszivatva az új tulajt. Esetleg a ssd/hdd is lockolva van hozzá, így annak tartalma is elvész, sőt az ssd is kukázható lesz..
Vásárláskor ellenőrizni kell nincs-e jelszavasítva a bios, és el kell állni a vételtől ha van rajta. Te most így jártál. Kicsi az esély hogy elégedett legyél a procedúra végén..
-
Zolg22
újonc
Sziasztok!
Tapasztalataitokra volnék kíváncsi, első BIOS frissítésem készülök megcsinálni, és amit eddig olvasgattam róla az azt mutatja hogy ebben az esetben nem lesz olyan egyszerű dolgom. Tehát:
Adott egy németországban vásárolt Packard Bell Easynote TE69KB típusú laptop előre telepített Win 8.1oprendszerrel. A gazdája szeretné cserélni rajta az oprendszert ezért keresett meg, viszont No.-ban az a divat hogy lelockolják a BIOS-t hogy csak az előre telepített oprendszert tudd feltelepíteni(Boot sequence-t nem tudod módosítani csak, a belső boot manager indul el rajta ami természetesen csak a Win 8.1-et indítja el).
Semmi gond, frissítsünk rajta biost! Utánnaolvasás, gyártó kínál hozzá a honlapról exe-ket, v2.05-től. Elindítom, hibaüzenet: Először frissítsem v2.04-re.
Rendben van további utánnaolvasás, ekkor jött a felismerés hogy ez a típus két fajta procival jött ki: Intel és AMD. Amiben Intel van azt exe-vel lehett frissíteni, nekem természetesen AMD van. Itt a külső SPI programozót ajánlják, hogy csak azzal lehet megcsinálni. Semmi gond nézzünk utánna, beszerezhető, olcsó is kínából megrendel, plusz SOP8-as csipesz is hogy ne kelljen forrasztgatni. Most várok a szállítsra és infót gyűjtök, mert nem szeretném "remegő kézzel" rátenni a csipeszt a chipre...
Szóval a kérdéseim:
Milyen égető programot érdemes használni ehhez a típusú EPROM íróhoz? Van valakinek tapasztalata? Vagy egyszerűen jó a gyári szoftver hozzá?(Feltéve ha kapok hozzá, mert elég kínainak tűnik a cucc...)
Még nem írtam ujra ilyen módszerrel biost, ezért a buta kérdés: Milyen kiterjesztésű fájlokkal érdemes próbálkozni? találtam egy .fd kiterjesztésűt ehhez a típushoz, de ez megfelelő választás lesz? Mert ebben a leírésban .hex és .bin kiterjesztésű fájlokat használnak. Ez elbizonytalanít...
Nem szeretném hazavágni a chip tartalmát egy nem oda való tartalommal. Elég jól cserélhető helyen van, de azért megkímélném magam ettől a procedúrától ha van rá lehetőségem....Honnan lehet/érdemes beszerezni égethető fájlokat. Sajnos Google segítségével eddig még csak ezt találtam.
Még egy infó ami hasznos lehet az alaplap típusa:
EG50-KB MB 12253-1M
Köszönet előre is!
Üdv! -
leo888pluto
újonc
udv
HP 250 g2 notebook bios frissitesnel,megallt a gep.Kiakapcsolt es bekapcsolaskor a
oot Device Not Found ,
jelenik meg.Vissza lehet e hozni a regi biost esetleg pendriverol? -
IstvánLászló
őstag
A hozzászólásom (#3018)-as már tárgytalan.
-
P.Dude
őstag
A v2.59-es bios tudja működtetni a hd 7770-es karit?
esetleg a ddr2-es 800mhz-es memót?
-
perecKING
senior tag
Sziasztok!
Van egy msi z87-g45 lap ami nem postol. Hogyan probalhatok ra biost tolni?
Asus-nal tudom a pendrive-ra bios, 3mp bios gomb nyomvatart es mar olvassa is. De ennel nem vagyok benne biztos.
Koszonom szepen!
Mobilrol -
petakpa1
őstag
Van egy régi socket 370 lapom, aminek 256 KB-os BIOS chipje van, de sajnos a chip 2x16 lába közül 1 le van törve. Az lenne a kérdésem, hogyha egy másik lapból kiszedek egy fizikailag ugyanilyen, de 2MB-es BIOS chipet és abba beleflashelem a 256 KB méretű BIOS-t, akkor fog menni vele a lap? Továbbá, ugye annak nincs jelentősége, hogy milyen AWARD/AMI BIOS volt a 2 MB-os chipen?
-
IstvánLászló
őstag
Üdvözletem mindenkinek!
Segítségeteket kérném.Laptopnak bios-ában hogyan lehet a rejtet beáli-tásokat előhozni mert nem tudom a billen-tüzet variációját.
Legyetek szívesek segíteni.
-
Eternitys
aktív tag
válasz
freestailo #3016 üzenetére
ok, köszi, megnézem. ha jól tudom, ha különbözik 2 kártya időzítése akkor mindíg az alacsonyabbat fogja választani a lap, a gyorsabbat vissza kell fogni, az órajeleknél legalábbis így van. szóval lehet el kell majd távolítani vagy cserélni a két 1 gigásat. köszi
-
-
IstvánLászló
őstag
Üdvözletem mindenkinek!
Segítségeteket kérném.Laptopom bios csipjét szeretném frissiteni.
Nincsen a biosban processzor,ram,ventillátor,beállitási lehetőségem.Létezik valami megoldás erre,mert nem találtam infót menü eléréséhez.
A laptopot nemrégen kaptam és kellene hozzávaló új bios.
Processzort és rammot cseréltem.
Model no:EF6,Fujitsu siemens amilo pro V8010dBIOS típusa Phoenix
BIOS verzió 1.06E
Rendszer BIOS dátuma 10/19/05
Videó BIOS dátuma 09/27/04CPU típusa Mobile Intel Pentium M 755, 2000 MHz (20 x 100)
CPU alias Dothan
CPU stepping B1
Utasításkészlet x86, MMX, SSE, SSE2
Eredeti órajel 2000 MHz
Min / Max CPU szorzó 6x / 20x
Engineering Sample Nem
L1 kód gyorsítótár 32 KB
L1 adat gyorsítótár 32 KB
L2 gyorsítótár 2 MB (On-Die, ECC, Full-Speed)Északi híd Mobile Intel Alviso-G i915GM
Intel platform Sonoma
Támogatott FSB sebességek FSB400, FSB533
Támogatott memóriatípusok DDR-333 SDRAM, DDR2-400 SDRAM, DDR2-533 SDRAM
Maximális memória mennyiség 2 GB
Revízió 04
Tokozás típusa 1257 Pin FC-BGA
Tokozás mérete 37.5 mm x 40 mm
Magfeszültség 1.5 V
TDP 13.9 W
In-Order Queue Depth 12Memóriavezérlő
Típus Dual Channel (128 bit)
Aktív üzemmód Dual Channel (128 bit)Memória időzítések
CAS Latency (CL) 4T
RAS To CAS Delay (tRCD) 3T
RAS Precharge (tRP) 3T
RAS Active Time (tRAS) 9T
Refresh Period (tREF) 7.8 usHőmérsékletek
CPU 66 °C (151 °F)
FUJITSU MHT2060BH 42 °C (108 °F)A hőmérséklet szerintem magas mert a hütőventillátora rövididőre kapcsolodik csak be.
Újrapasztázás megvolt hűtőborda biztosan helyén van jól érintkezik a cpuval.Minden segítségnek nagyon örülnék,várom a válaszotokat.
-
Eternitys
aktív tag
válasz
freestailo #3013 üzenetére
igen, igazad van. és ez jelent valami hátrányt a teljesítményben szerinted?
-
Eternitys
aktív tag
Sziasztok!
Lenne egy Intel alaplap ami a BIOS-ban a főoldalon a következőt jeleníti meg a 4db behelyezett memória kártyáról:
Viszont, ugyanitt a BIOS-ban ha a "Memory Configuration" panelre rámegyek akkor azt írja 2 memória kártyára hogy "UNSUPPORTED":
Kérdésem, hogy rendben van-e ez így (mert a főoldalon felismeri a memóriakártyákat), vagy jelent-e ez valamilyen hátrányt és mit?
-
lagarto21
csendes tag
sziasztok!van egy gigabyte alaplapom,az érdekessége hogy bootolna meg minden,de a biosba nem lép be csak fekete képernyő....ez mitől lehet?van rá megoldás?ha nem jó helyre tettem fel a kérdést,bocsánat
-
jfehervari1
tag
Üdv!
Vettem egy új vínyot,rendszert szeretnék rá telepíteni de a biosban sem látszik mi lehet a gond? -
vatizso
újonc
Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Adott a számítógépem (MSI G31M3 V2 alaplap, Intel Core2 E6300 2,6GHZ, 2*1GB ram. )
1 hónapja azt játszotta a gép, hogy folyamatosan lefagyott 10-30 másodpercekre a gép, utána újraindítás nélkül ment egy ideig, majd megint. Amikor ezeket a hibákat produkálta, a power led nem világított, és bioszba sem tudtam belép sem ps2, sem usb.s billről. Szétkaptam a gépet, kipucoltam, pár napig jó volt, aztán megint elkezdte. Ezután elkezdtem utánajárni a gép állapotának: winyón 1 gyenge szektor, ramokon program hibát nem talált. Utána lementettem a biost pendrivera, majd ugyan azt visszatettem. a folyamat végig is futott, majd a gép restart után nem ad képet. Tanácsot szeretnék kérni a hogyantovábbról
Előre is köszönöm!
-
lemusz
addikt
Olyat láttatok már, hogy kint volt hetekig (talán több mint egy hónapig is) egy alaplapi béta bios a gyártó honlapján, aztán utána leszedték? Szerencsére nem frissítettem, de azért kicsit aggaszt a dolog...
-
totyino77
tag
hello asrock conroe 1333-d667 nincs kép és sipszó proci ventilátor pörög és ennyi szerintetek mi lehet a probléma
-
wolfman-72
csendes tag
Üdv mindenkinek! Egy ASUS Z87 DELUXE alaplapom van. Az utóbbi 1-2 hétben sorozatos kékhalált csinál a gépem. Áramtalanítom, majd pár perccel később bekapcsolom, és azt írja ki hogy Overclocking failed. A biost a gyártó oldaláról letöltve, szoktam frissíteni. a legfrissebb kiadás elvileg javitaná ezt a hibát is, de semmi eredmény. Van valakinek valami ötlete?
-
Syklas
tag
válasz
röpülős #3002 üzenetére
A modern UEFI-s alaplapok Bios frissítése.. ma már úgy gondolom biztosságos és több módszert is felajánlanak.. ergó egyszerűbb is..!
Nos neked korábbi lapod van.. de azok frissítése sem akkora kockázat.. de az tény hogy inkább riogassuk az embereket mint támogassuk .. ezzel ergo mossuk kezünk az esetlegesen felmerülő problémáknál..!
De nézzük a tényeket.. a rendszer az új processzor értékein hajtja a magot.. és ezt a CPUz is megerősíti.. csupán a bios értékei nem frissülnek..! tehát lényegében nincs semmi baj.. csupán zavar hogy a bios nem az új értékeket mutatja..
Nos amennyire én tudom ( más felhasználok beszámolói alapján) és tapasztaltam ugyancsak.. ( hisz nálam is volt már 2szer proci csere.. és többször is bios frissítés..) hogy ilyenkor ajánlott is a bios frissítése proci cserénél..
És igen.. úgy vélem a frissítés megoldja ezt a kis "problémát" ami lényegében nem is probléma.. csak kicsit zavar gondolom.. mert kétségeket hoz fel benned.. -
röpülős
csendes tag
Üdv Syklas,
Igen a CPU-Z kép az én gépemen, az én procimról készült.
Ahogy a képeken is látod a RAM csere rendben, nem kellett állítani semmit, azt vette a BIOS, javult a cserével a gyorsaság is.
A processzor cserével is gyorsult a gép, csak utána akartam nézni a BIOS-ban mi a helyzet.
Felismerte az új processzort, de a frekit nem állította át az új értékre, az maradt a régi frekvencián.
Mivel ebben amatőr vagyok, csak óvatosan nyúlnék itt bármihez.
A kérdésem is ez volt, hol, és hogyan tudom az új processzor frekvenciát manuálba állítani a helyes értékre.Több helyen is olvasva és többek tanácsa is az volt, hogy csak óvatosan a BIOS frissítéssel, mert nem kockázat nélküli a dolog. Tehát csak végső esetben nyúlnék ehhez a megoldáshoz.
Kérdés az is, hogy egy frissítéssel vajon változik e az a freki érték amit itt szeretnék.köszi és üdv
-
Syklas
tag
válasz
freestailo #3000 üzenetére
Az alapgyártód oldalát megnézted..? Esetleg van infó a resetelési lehetőségről..? Próbáltad már kivenni az alaplapból azt a kis gombelemet.. ami eltárolja a beállításokat.. ha kiveszed pár percre.. minden visszaáll alap beállításokra..! bár ez tény hogy nem olyan mint ha elállítottad volna a Bios beállításait.. hanem rossz verziót hoztatok rá.. az komolyabb igen.. de egy próbát megér..!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ProCaster 50UNB800H 50" 127cm FULL HD üzleti kijelző
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
- LG 27GR95QL - 27" OLED / Limitált LoL Edition / QHD 2K / 240Hz & 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest