- Növelhetik VGA-nk túlélési esélyeit az ASRock tápjai
- Az In Win "lopakodó akváriuma" nem panaszkodhat a szellőzésére
- Máris kezeli a nem induló Socket AM5-ös alaplapjainak ügyét az ASRock
- A Sony szerint a PlayStation 5 konzolokat még nem érinti a memóriahiány
- A beérkező kérésekre figyelve frissítette North szériáját a Fractal
- OLED monitor topic
- ASUS notebook topic
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós kamerák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zolg22
újonc
Sziasztok!
Tapasztalataitokra volnék kíváncsi, első BIOS frissítésem készülök megcsinálni, és amit eddig olvasgattam róla az azt mutatja hogy ebben az esetben nem lesz olyan egyszerű dolgom. Tehát:
Adott egy németországban vásárolt Packard Bell Easynote TE69KB típusú laptop előre telepített Win 8.1oprendszerrel. A gazdája szeretné cserélni rajta az oprendszert ezért keresett meg, viszont No.-ban az a divat hogy lelockolják a BIOS-t hogy csak az előre telepített oprendszert tudd feltelepíteni(Boot sequence-t nem tudod módosítani csak, a belső boot manager indul el rajta ami természetesen csak a Win 8.1-et indítja el).
Semmi gond, frissítsünk rajta biost! Utánnaolvasás, gyártó kínál hozzá a honlapról exe-ket, v2.05-től. Elindítom, hibaüzenet: Először frissítsem v2.04-re.
Rendben van további utánnaolvasás, ekkor jött a felismerés hogy ez a típus két fajta procival jött ki: Intel és AMD. Amiben Intel van azt exe-vel lehett frissíteni, nekem természetesen AMD van. Itt a külső SPI programozót ajánlják, hogy csak azzal lehet megcsinálni. Semmi gond nézzünk utánna, beszerezhető, olcsó is kínából megrendel, plusz SOP8-as csipesz is hogy ne kelljen forrasztgatni. Most várok a szállítsra és infót gyűjtök, mert nem szeretném "remegő kézzel" rátenni a csipeszt a chipre...
Szóval a kérdéseim:
Milyen égető programot érdemes használni ehhez a típusú EPROM íróhoz? Van valakinek tapasztalata? Vagy egyszerűen jó a gyári szoftver hozzá?(Feltéve ha kapok hozzá, mert elég kínainak tűnik a cucc...)
Még nem írtam ujra ilyen módszerrel biost, ezért a buta kérdés: Milyen kiterjesztésű fájlokkal érdemes próbálkozni? találtam egy .fd kiterjesztésűt ehhez a típushoz, de ez megfelelő választás lesz? Mert ebben a leírésban .hex és .bin kiterjesztésű fájlokat használnak. Ez elbizonytalanít...
Nem szeretném hazavágni a chip tartalmát egy nem oda való tartalommal. Elég jól cserélhető helyen van, de azért megkímélném magam ettől a procedúrától ha van rá lehetőségem....
Honnan lehet/érdemes beszerezni égethető fájlokat. Sajnos Google segítségével eddig még csak ezt találtam.
Még egy infó ami hasznos lehet az alaplap típusa:
EG50-KB MB 12253-1M
Köszönet előre is!
Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
- Használt számítógépek/merevlemezek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost/PostaPont!
- AKCIÓ!! HP Zbook Studio G8 i7-11850H 32GB 1000GB Nvidia Quadro T1200 400NIT, 100% sRGB Garis!
- Új könyv: A szamuráj erényei Kicune - Itó könyve
- Bomba ár! Dynabook Portege X30-F - i7-8565U I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest