- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Computex 2025: mindenkinek elérhető AI szuperszámítógépeket vizionál az NVIDIA
- Samsung LCD és LED TV-k
- Ventilátorok - Ház, CPU (borda, radiátor), VGA
- Fujifilm X
- OLED monitor topik
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- iPad topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
kcsgdvntrt
csendes tag
Sziasztok!
Valaki felvilágosítana, hogy mi az a bios frissítés? Most akarok gépet venni és ott mindig felugrál, hogy tuti nem kérek bios frissítést? Hát mittudomén?! Félek, hogy, ha bejelölöm, hogy kérek akkor is felszámolnák azt a plusz x ezret, ha amúgy nem is szükséges a frissítés.
Ezeket venném (már ha ennyiből tudni lehet, hogy kell e frissíteni):
Alaplap: Gigabyte GA-B250M-D2V
Proci: Intel Core i5-7500 BX80677I57500Ezt írják a gigabyte oldalán az alaplapnál:
- Támogat minden 6. és 7. generációs Intel® Core™ processzort (laikusként ebből arra következtetek, hogy nem kell frissíteni, de lehet tök mást jelent)
- GIGABYTE UEFI BIOS™ -
jeni
félisten
Üdv!
Milyen programmal lehet egy HP DC5800 alaplapi BIOS mentést elvégezni.
A sajátja nincs fent ellenben van újabb? Biztonság kedvééért a jelenlegit elmenteném ha gáz lenne az újabbal.Ezért melyiket tudnátok javasolni ilyen célra? -
Livius
őstag
válasz
Pilisi01 #3494 üzenetére
Ehhez már sok köze nem lesz a BIOS-nak, hardeveres hibája lehet. Mondjuk még esetleg egy másik táppal ki lehetne próbálni. Amúgy kérdezz rá inkább az Azonnali alaplapos kérdések órája topikban.
-
Pilisi01
csendes tag
Sziasztok!
Alaplapot cseréltem, egy Gigabyte GA-Z68XP-UD3P-re váltottam.A gép működött tökéletesen (és működik is), aztán nem akart kikapcsolni kikapcsolásra. Képet elvette, de a ventik mentek tovább és a gép maga is dolgozott.
Frissítettem sikeresen UEFI BIOS-ra fastbootot kikapcsoltam, változatlanul nem állt le.Tehát leállítom, kép kikapcs majd pár percig teszi a dolgát maga csendességében, és újra elindul. Már mindent próbáltam ami tudásomból fakad, kérlek titeket segítsetek mi lehet a baj?Köszööm!
-
Livius
őstag
válasz
wassabi11 #3492 üzenetére
Ez az alaplap UEFI DualBIOS-os, így lehet nem igazán van/szükség mentegetni. Amúgy ha lehet is menteni, akkor az annyira körülményes lesz, hogy ha még sose csináltál ilyet nem fog menni.
A BIOS frissítés a mai Gigabyte lapoknál viszont szerencsére már sokkal barátibb és egyszerűbb. A BIOS-ban F8-al a Q-Flash-el pendriveról frissíthető a BIOS. A lényeg hogy a rev. verziószámhoz valót szedd le és valami nem őrült nagy tárhelyű USB-és pendrive-ra rakd a letöltött BIOS-fájlt. Valamint lehet biztosabb, ha a FAT32-re van formázva. A Q-Flash menüben a meghajtó kiválasztható, majd az azon lévő BIOS fájl, és megkezdhető a frissítés. Javasolt nem Beta BIOS-ra frissíteni, nem garantált, hogy vissza tudod flashelni a régebbi verziószámú BIOS-okat, ha mégsem tetszik.
A windowsból való BIOS frissítést azt ha lehet kerüld el.
Jah, ha amúgy a BIOS-fájl csak exében tölthető le, akkor az exe-ét egy winrarral meg kell nyitni, és maga a BIOS fájl kicsomagolható belőle, ami a Q-Flashben frissíthető.
-
wassabi11
senior tag
Sziasztok!
Szeretnék egy bios frissitést csinálni ezen a lapon:Gigabyte GA-F2A78M-DS2 (rev. 3.0), először is abban tudnátok segíteni hogy hogyan kell biost menteni? (soha nem csináltam még, ha kérhetlek titeket konyha nyelven mondjátok).
-
Livius
őstag
válasz
Popsipumpa #3489 üzenetére
Nézd meg a kézikönyvben, hogy mi a pontos használata a CMOS clear gombnak. Ez csak a BIOS beállításait rakja alapra, magát a tartalmat nem, ha rossz a tartalom a sikertelen frissítés miatt, akkor azzal se lesz semmi eredmény.
-
Livius
őstag
válasz
Popsipumpa #3486 üzenetére
Esetleg ebben a fórumban leírt "For new boards with AMI BIOS core 8 (4MB)" AMI BIOS-os recovery frissítést próbáld majd meg ha teljesen se kép se hang. Ha USB pendriveról próbálod, akkor nem árt FAT32-re formázottal próbálni, és én azt javaslom lehet elsőre érdemesebb lenne csak a C.A verzióval a helyreállítás (Az is lehet hogy csak CD-ről működik ez).
-
Livius
őstag
válasz
Popsipumpa #3486 üzenetére
Elég nagy verziószámot ugrottál, bár ennek sok köze nem lenne szabad ahhoz, hogy sikertelen lett. Próbálj csinálni egy teljes BIOS resetet, CMOS clearel. Ha van PCI-Expresses VGA-ad, akkor próbáld meg indítani majd a gépet anélkül, úgy hogy csak az alaplapon keresztül az intel IGP-t használod, esetleg méh próbáld a gépet csak egy RAM modullal indítani.
Ha ezek kipróbálásával se indul, akkor a BIOS frissítés tutira sikertelen volt, és ilyen állapotában egy téglával egyenlő az alaplapod. Sajnos az MSI oldalán nem találok semmi recovery featuret, ami eléggé legalja minőségre utal, szóval ilyen helyzetben, ha van még rá gari, akkor lehet vele próbálkozni, de lehet nem azzal kéne bevinni, hogy frissítetted a BIOS-t és úgy halt meg, mert nagyon régen az garivesztéssel járt. Manapság nem tudom mennyire alapdolog már ez, és gariztatható-e erre is simán.
Amúgy, ha nincs gari, akkor még neki lehet állni egy külső BIOS chip flashelővel újraprogramozni, és utána tökéletesen működne. Ehhez persze fizikailag le kell szedni a chipet majd a lapról, ami lehet forrasztással jár, ha annyira görény volt az MSI, hogy nem kivehetős foglalattal rakta fel a lapra. Nah meg persze aprón keresni kell vaalkit akinek van ilyen flashelője, és a netes BIOS fájlt rátudja írni.
-
Popsipumpa
csendes tag
Sziasztok. Van egy MSI b150m Mortar alaplapom , és nem rég megpróbáltam frissíteni a biost. C.00 verzióról az oldalán talált legújjabbra ami 7972vCB. Az oldalon volt egy video hogy hogyan kell csinálni. De hiába csináltam ugyan azt, most csak megy a gép és fekete a képernyő
. Valaki segítsen plz .
-
MrDerekas
addikt
Igen. Csak a friss biossal képes kezelni azt a procit.Illetve nem biztos. CPU support listet nem is néztem még.(#3481) markyzoli Esélyes, hogy haldoklik a géped. Processzor, alaplap és táp gyanú. Elég régi vas és majd minden alkatrészt kellene cserélned egy-egy teszt erejéig, hogy kiszűrd a hibaforrást. Elsőre csere processzor és táp kérése kölcsönbe, hogy megtudd hol a hiba.
-
benboi
csendes tag
Sziasztok!
Intel Core i5 7600K processzor és ASRock 1151 B250M Pro4 alaplap esetén szükséges az alaplap BIOS frissítése?
Előre is köszönöm a segítséget! -
markyzoli
újonc
Sajnos nem nagyon értek a hardverhez és most lett egy kétségbeejtő problémám.
Gitároktatással foglalkozom és az OBS studio-val készítettem felvételeket, amin látszott a két kéz és a Guitarpro5 kottarészlet. Egyszer csak jöttek a hibák. Nem vette fel a Guitarpro5 hangját, nem látja a második kamerát és a bootolásnál azt írja, hogy a CPU nincs installálva.
Frissítettem a BIOS-t, újratelepítettem a windows-t de nem lett jobb a helyzet.
Tudna valaki segíteni?
Az EVEREST-el csináltam riportot a gépről, de ide nem tudom feltölteni
Opr. javítócsomag Service Pack 1
Internet Explorer 9.11.9600.18697
DirectX DirectX 11.0
Számítógépnév ZOLKAI-PC
Felhasználó neve Zolkai
Beléptető tartomány Zolkai-PC
Dátum / idő 2017-06-16 / 12:56Alaplap:
CPU típusa QuadCore Intel Core 2 Quad Q8300, 2333 MHz (7 x 333)
Alaplap neve Asus P5KPL-AM EPU (2 PCI, 1 PCI-E x1, 1 PCI-E x16, 2 DDR2 DIMM, Audio, Video, LAN)
Alaplapi lapkakészlet Intel Bearlake G31
Rendszermemória 4096 MB (DDR2 SDRAM)
DIMM1: Kingmax KLEE88F-B8 2 GB DDR2-1100 DDR2 SDRAM (6-7-7-25 @ 555 MHz) (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-15 @ 333 MHz)
DIMM3: Kingmax KLDE88F-B8KU5 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
BIOS típusa AMI (08/20/10)
Kommunikációs port Kommunikációs port (COM1)
Kommunikációs port ECP nyomtatóport (LPT1)Megjelenítés:
Videokártya NVIDIA GeForce GTX 460 (1024 MB)
Videokártya NVIDIA GeForce GTX 460 (1024 MB)
Képernyő Általános PnP képernyő [NoDB] (105NDZJAF517)Multimédia:
Hangkártya Creative SB X-Fi XtremeMusic/Platinum Sound Card
Hangkártya High Definition Audio hangvezérlő [10DE-0BEB] [NoDB]
Hangkártya VIA VT1708S @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1]Háttértár:
IDE vezérlő Intel(R) 82801G (ICH7 család) Ultra ATA-tárolóvezérlők - 27DF
IDE vezérlő Intel(R) 82801GB/GR/GH (ICH7 család) soros ATA-tárolóvezérlő - 27C0
Lemezes meghajtó Kingmax USB2.0 FlashDisk USB Device (14 GB, USB)
Lemezes meghajtó KINGSTON SV300S37A240G ATA Device (223 GB, IDE)
Lemezes meghajtó ST1000DM003-1CH162 ATA Device (931 GB, IDE)
Optikai meghajtó TSSTcorp CDDVDW SH-S222A ATA Device (DVD+R9:16x, DVD-R9:12x, DVD+RW:22x/8x, DVD-RW:22x/6x, DVD-RAM:12x, DVD-ROM:16x, CD:48x/32x/48x DVD+RW/DVD-RW/DVD-RAM)
SMART merevlemezek állapota OKKötetek:
C: (NTFS) 223.5 GB (113.8 GB szabad)
D: (NTFS) 931.5 GB (130.7 GB szabad)
Teljes méret 1155.0 GB (244.5 GB szabad)Bevitel:
Billentyűzet HID billentyűzet eszköz
Egér HID-kompatibilis egérHálózat:
Elsődleges IP-cím 192.168.1.102
Elsődleges MAC-cím 00-26-18-4D-9D-1F
Hálózati kártya Atheros AR8121/AR8113/AR8114 PCI-E Ethernet Controller (192.168.1.102) -
hétalvó
addikt
valakinek nincs a xv kozeleben egy bios iroja?
nano bios programmer pl?
asus z170 pro gaming nem engedi visszairni a regi biost 3xxx bios utan.
valakinek otlete?
neten is ismert a hiba. csak rogoknal van flashback. -
juve600
nagyúr
üdv
biost frissitettem ,újra kell utánna telepitnei a windowst ?
-
ricinus13
senior tag
Megoldottam a problémát, ha valakinek kell a jövőben, ide írom. Fujitsu oldaláról legfrissebb USB stick nevű BIOS-t letöltöd. Program elindít, 1 darab pendrive legyen a gépben, amiről nem kell semmi adat. Rányomod a bios-t. "Rossz" proci betesz, pendrive bedug, bootnál pendrive-ot válaszd. Megkérdezi hogy akarsz-e flash-elni, megnyomod az "y"-t és enter. Végig csinálja és kész vagy. A probléma forrása hogy a régi procival rossz mikrokódot rak fel, így az újnak kell bent lennie amikor flash-elsz.
-
MrDerekas
addikt
válasz
ricinus13 #3472 üzenetére
Ha nem vagy jártas ilyen mókolásban, lehet nem éri meg. A két lap nem teljesen azonos hardverileg és bár a kiemelt mocrocode működhet, azért természetesen van benne kockázat, még sikeres moddolásnál is. Ha a lap biosát sikerül kinyírni, még mindig nem veszett minden mert külső íróval még újraírható, csak az megint macera keresni valakit, oda-vissza posta és idő. Esetleg még moddolt, tehát kész bios-t is kereshetsz. Neten erre-arra lehet találni. Csak azt meg ki tudja ellenőrizni... Mondjuk a kommentek egy ilyen moddolt bios-nál sokat mondanak olykor.
-
ricinus13
senior tag
válasz
MrDerekas #3471 üzenetére
Mivel az ilyenhez nem értek így ez kilőve, max ha valami tutorial van azt végig csinálom, de azt sem tudom hogy hogyan kéne hozzáfogni meg mit kéne csinálni. Ellenben ezt találtam, de nem tudom bele merjek-e fogni, lenullázni nem szeretném a lapot, akkor inkább megy vissza bele a Pentium és keresek egy C steppinges E8400-at.
Ebben amit linkeltem elvileg ebből szed ki néhány dolgot és ebbe pakolja bele.
-
MrDerekas
addikt
válasz
ricinus13 #3470 üzenetére
Esetleg manuálisan moddolod a bios-t és te beilleszted a hiányzó microkódot. Másként nem fog menni. Vagy írsz a supportnak, hogy oldják meg. Csak épp nem nagyon tekintenek ők sem már ennyi időt vissza... Esetleg keresel egy full ilyen hardverből épült alaplapot egy másik gyártónál, és az annak kiadott bios-át próbálod ráerőltetni. Azonos lapkakészlet, chipek, miegymások mellett, minimális a kockázat, de azért van. Ezt is mérlegeld
-
ricinus13
senior tag
Sziasztok!
A helyzet a következő: van egy Fujitsu Esprimo N2540-es gép, amiben eredetileg egy Pentium E2220-as proci, amit egy Core 2 E8400-ra cseréltem (volna). Viszont itt megakadt a dolog ugyanis BIOS hibát dob (no microcode update loaded for booting processor) annak ellenére hogy feldobtam rá a legújabbat a Fujitsu oldaláról. Az E8400-at pont azért választottam mert ezt a gépet lehetett ezzel is kapni és így arra számítottam hogy gond nélkül menni fog. Erre van valami megoldás?
-
MrDerekas
addikt
válasz
bizoonik #3467 üzenetére
Nos a legegyszerűbb a rendszer újratelepítése volna. Viszont, hogy lassabb, ez további problémákat vet fel. (Külföldi fórumon ezt taglalják is) Mivel nem találtam manual-t a bios menüről, így vaktában lövöldözök csak. Elvileg egy energiagazdálkodási beállítás miatt is throttingolhat a procid, vagy szimplán nem engedi 100%ban kihasználni annak teljesítményét. (Másik vasakon ez a C-STATE beállítás volt ha jól rémlik) Ha downgradelni akarod a bios-t akkor a flashback-ek kell engedélyezni. (Bár gondolom ezt már nem akarod, mivel jó az új bios is) Csak azt tudom javasolni, hogy miután a végtelenségig igyekeznek lebutítani a hordozható eszközök bios funkcióit és testreszabásukat, ezért egyesével kell végignézned és értelemszerűen beállítgatni. Ha elakadsz, jelezd
Legfeljebb ketten nem tudjuk
-
bizoonik
tag
válasz
MrDerekas #3465 üzenetére
Megoldottam
A baj az volt, hogy nem tudta betölteni a BIOS-t miután fel akartam rakni a régit.
Az baj pedig azzal volt, hogy a rendszerindító pendrive-ot MBR partíciós sémába írtam, amíg az UEFI Boot Mode a GPT táblákat kereste. Miután átállítottam Legacy Supportra, mindjárt bootolt a WindowsMindezek ellenére köszönöm szépen a segítséged!
Viszont akkor a következő kérdés, hogy ha a szervizben ráhúzták az új verziót (ezt ami most van) mit állítsak át, hogy a teljesítményem ne romoljon? Vagy csak elég lenne egy Windows újratelepítés?Ugyanis azóta jóval lassabb a gép, és feldobja a kék halálokat, amibből 2 féle van:
a) FAULTY HARDWARE CORRUPTED PAGE
b) DRIVER POWER STATE FAILUREEzen kívül kapok egy ablakot aminek a fejléce: Update Available
Szövege: A paraméter nem megfelelő.Egy egyszerű "Ok" után megy minden tovább...
-
MrDerekas
addikt
válasz
bizoonik #3464 üzenetére
Ha már a biosban vagy érdemes beállítgatni. A boot mode-nál lehet az efi lenne számodra a nyerő, a PXE pedig legyen disable. A SATA mode meg ahci. De jobb lenne, ha letöltenéd a támogatási oldalról a User Manual-t és végigolvasni a bios részt. Eléggé hiányos információkból próbálok segíteni, de ma már nincs több időm rá. Holnap max átolvasom én is, meg jövök pár célirányos kérdéssel. Már ha meg nem oldod addig
-
bizoonik
tag
válasz
MrDerekas #3459 üzenetére
Az a baj, hogy mikor engedélyeztem a BIOS-ban a rollback-et (tehát hogy korábbi BIOS-t is feltehessek) utána elindítottam a korábbi verzió telepítését.
Újraindult a gép, azóta nem tér magához, tehát fekete képernyőn csak ezt az IPv4 és IPv6 írást látom, semmi sem történik, ráadásul ki kéne választanom a boot-ot, ott is akármire megyek folyton visszaadja a választási ablakot... Konkrétan nincs BIOS-om (legalábbis nem működik semmi)...Ezt a két képet kapom
-
MrDerekas
addikt
válasz
bizoonik #3458 üzenetére
Több dolgot is tehetsz. AHCI vezérlő kapcsolással lehet meg tudod oldani a kékhalálozást. Valószínű, hogy a szervizben simán ráhúztak egy újabb verziót és nem állították vissza a bios beállításokat, azaz azokat, amellyel egykor telepítetted a gépet. Célszerű lenne végignézni a beállításokat és a gyári (default) beállításokat személyre szabni, ahogy a rendszertelepítéskor álltak. Esetleg indíthatod csökkentett módban a rendszert. Ha úgy stabil, akkor driver hiba lehet, ami a gyári bios beállítások miatt van. Vagy futtathatsz valami portable rendszert, ez is elég, ahhoz, hogy kizárjuk vagy megerősítsük a hardveres hibát. Én kétlem, hogy bios hiba miatt lenne kékhalál, ezért elsőnek a hibaforrást kell megtalálni.
Ha a letöltött bios-t akarod feltenni, ahhoz minek az ipv4? Nekem ez zavaros, de lusta vagyok most User manualt olvasgatni a lapodhoz. -
bizoonik
tag
Sziasztok!
Van egy Lenovo 700-15ISK gépem, és miután szervizben volt frissítették a BIOS-t de azóta kék halálokat kaptam...
Az egyel korábbi BIOS verziót akartam visszarakni (letöltöttem hozzá a gyártó oldaláról) és nem rakja fel, hanem azt írja:>>Start PXE over IPv4.
PXE-E18: Server response timeout.>>Start PXE over IPv6.
Kiad egy ablakot, hogy honnan szeretne bootolni, de akármit választok visszakapom ugyan azt, hogy válasszak...
SOS mit tudok csinálni?
-
PerczelZita
tag
-
arabus
addikt
válasz
PerczelZita #3454 üzenetére
Vagy kölcsönkérsz egy Skylake procit,vagy elviszed a boltba ahol vetted és frissitteted.
Vagy keresel a környékeden olyan üzletet ahol pár ezresért megoldják. -
PerczelZita
tag
Hogy tudok BIOS-t frissíteni, ha a processzort nem ismeri fel?
Pont azért kellene majd valószínűleg BIOS-t frissíteni, hogy felismerje...
Konrétan a B150M-HDS alaplapról és a G4560 Pentium processzorról van szó. -
Genge87
újonc
Sziasztok!
Következő a problémám, adott gy asus p5g41-M LE alaplap kb 1-1,5 hónapig tökéletesen süvített egy totál új konfiggal, aztán elkezdte azt csinálni, hogy bekapcsoláskor az american megatrends-es ablaknál megnyekken és gondolkodik 1-2 percet aztán megy tovább, kapott bios frissítést de ugyan ezt csinálja, mi lehet a gond?Másrészt pedig most kapott egy intel xeon x5450-es átalakított procit ami után jön az üzenet:
to unleash this cpu's full power please perform bios update processAztán megy tovább fel áll a rendszer, ezzel lehet kezdeni valamit?
-
blacksir
tag
Sziasztok. Kérdésem a következő lenne. Van egy Asus A88X-PRO alaplapom ami 40 kódot ír. Odáig eljutottam kézikönyvében hogy a rendszer felébredt a S4 alvó állapotból. Ez pontosan mit jelent? Az S4 az mit takar?
Válaszokat, segitségeteket előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Megint elérhetetlen a Fortnite az iPhone-okra
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Ukrajnai háború
- Politika
- Revolut
- BestBuy topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Az Oppo Find X8 Ultra lett a legvékonyabb kameramobil
- Samsung Galaxy A35 5G - fordulópont
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- Bomba ár! Dell Latitude 7480 - i5-6GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550M R7 5800X 32GB DDR4 512GB SSD RX Nitro+ 6700XT 12GB Corsair 4000D ASUS ROG 650W
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest