Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- OLED TV topic
- Mikrokontrollerek Arduino környezetben (programozás, építés, tippek)
- Milyen videókártyát?
- Apple asztali gépek
- Video digitalizálás
- Mini-ITX
-
PROHARDVER!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
dgyuri0123 #14498 üzenetére
Én sokmindent tudnék.
-
dgyuri0123
nagyúr
válasz
dgyuri0123 #14497 üzenetére
-
törölt tag
válasz
denesdr #14488 üzenetére
Ezek nem hangzanak valami nagy különbségnek, így valszeg elég pici. Kellene hozzá más kábelek is, egy táp ettől többet szokott hozni. Ha megtalálod a megfelelőt, nyilván.
Tehát egy jelentős különbség eléréséhez, amit nem csak vélsz, valami paraszt kábel lenne jó próbára. (Ezek ketten csak erősítik egymást, vagy könnyen lehet. ) Ilyesmi az enyém, de ha van kedved szórakozni vele egy hf kábelből csinálj tápot, de csak próbára.szerk:
k: Valszeg az, szemre, de semmiképp nem cigány az fix. Inkább tűnik ez nekem tisztes iparos munkának a kivitelezést illetően.
-
denesdr
addikt
válasz
#01758976 #14480 üzenetére
Elsőkörös, nem hitelesített összehasonlítótesztem eredménye, hogy hallani véltem különbséget az Ölflexhez képest. Igaz nem volt fair a dolog, mert a Nordostok a rövidségük miatt közvetlenül a fali aljazotkba lettek csatlakoztatva, míg az Ölflexek a megszokott helyükön, a rendszer hosszabítós elosztójában maradtak.
Ma lehet megpróbálom mindkét versenyzőt közvetlenül a falba csatlakoztatni.
Egyébként hallásra mintha tisztult volna az összkép a Nordostokkal, jobban elkülönülő/kivehető részletekkel, de ezt senki ne vegye készpénznek, könnyen lehet, hogy behaluztam a dolgot, mert történt már velem hasonló többször is, amiről utólag kiderült, hogy 100% bizonyossággal csak a képzeletem műve volt. -
ozzy711
őstag
válasz
migabi24 #14481 üzenetére
Te most azt mondod, hogy meghallanád, hogy sárga vagy vörös réz van a jelútban?
Liszi: Ezek tipikusan azok a terminálok, amiknek közvetlenül a végéhez lehet forrasztani a kábelt, megspórolva ezzel egy anyacsavart és egy réz sarut a jelútból ( viszont a csatlakozó többi része meg belépne a jelútba ).
Hogy ebből mit lehetne meghallani? -
válasz
migabi24 #14474 üzenetére
Ok, kösz. Az a bajod vele, hogy "nikkelezett vaslemez" és nem réz? Vagy a forrasztás? A csavaros kötés? Ezek szerintem elég általánosan használt megoldások, nem tűnik "cigányságnak". Ez például a sok-sok éve 850k-ba kerülő Monitor Audio GS60 dobozom gyári terminálja: [kép]
-
denesdr
addikt
Ha valaki szeretné megtartani a bontható csatlakozási lehetőséget, de mindezt tényleg jó minőségű csatlakozókkal szeretné nem horror áron, akkor érdemes lehet kipróbálni mondjuk egy Neutrik Speakon csatlakozást (van belőle 2,4 és 8 pólusú is).
Persze ez nem fogja adni a csatlakozó nélküliségplacebóérzését, de egy próbát lehet megér. -
törölt tag
válasz
btraven #14465 üzenetére
Ez reggelre jó vicc, de túl gyakran ne csináld, mert még elhiszem a gondolataidat.
Maci: Story gálára sztem ő írná
migabi: Mindkét doboz után lenne érdekes egy beszámoló. Egy IC csere változás körüli eredményt még összehozhat az és ne zárd ki a nem biztos, hogy véletlen került az oda dolgot sem.
-
migabi24
nagyúr
Ok
-
migabi24
nagyúr
Én is hozzáláttam tegnap a hangfalterminál megkerülésének,úgy voltam vele ha már a belső kábelezésre tudok direktbe csatlakozni is boldog leszek, viszont az oldhatóságról nem szeretnék lemondani és az oxidáció problémát is le akarom tudni, szóval azt agyaltam ki, hogy veszek forrasztós furu villákat a kábelvégekre azokat egy csavaros kötéssel összeszorítom, tegnap megcsináltam az egyik hangfalat, majdnem elsírtam magam mikor kibontottam a terminált és szembesültem vele, hogy itt nem is a sárgarézötvözet terminál a legnagyobb probléma a jel útjába, azt gondoltam a majd 1 millás dobozomba nem lehet ilyen cigányság, de sajnos meg lepődtem, a kábelvégek nikkelzett vaslemezre voltak forrasztva és az volt csavaros kötéssel a terminálra szorítva
eszem megáll, na mindegy tegnap csináltam egy idéglenes megkerülést, és azt kell mondjam érdemes vele foglalkozni, nem lett ég és föld a különbség, de nyiltabb, közvetlenebb lett a hang a tuning után, ma szétkapom a másikat is
-
válasz
btraven #14465 üzenetére
Nem tudsz szabadulni a témától.
A sznúkeres példa nagyon rossz. A magam nevében tudok nyilatkozni, én simán elfogadok egy 7/8-as eredményt, ha ez meg is ismételhető. A gond az, hogy nem valós "különbségek" esetén ez átlagban 4/8 szokott lenni, tehát a sima tippelgetés átlaga.
Van kiugró amplitúdó, és a szerencse is bejátszhat, de minél nagyobb a merítés, annál kisebb ennek a lehetősége.
-
törölt tag
Maximálisan támogatom témaösszefoglalónak, az első hozzászólást, és azt is, hogy ha valaki ennek az összefoglalónak az útjáról jelentősen eltér, akkor az száműzve legyen.
-
törölt tag
Hivatalosan elkészült az Operaház korszerűsítése, háromnapos lagzi mától.
Első nyitónap ma, gálaműsor - Domingo vezényel, hmmm...
Második nyitónap Erkel Hunyadi eredeti formában, Ómolnár rendezésében - élete első rendezése, hmmm...
Harmadik nyitónap MacMillan - hmmm... - Mayerlingje a Nemzeti Balett új betanulásában.A korszerűsítés során 150 állóhelyet is létesítettek, lehet "olcsóbban" is az Operába menni - szotyolázni az állóhelyen is tilos.
-
törölt tag
Visszatérőkoncert.
Ezen topikbeli elég jelentős aktuális okok miatt kammerer ezúton visszatér a Prohardver! Fórumra. Kammerer eddig kétszer távozott el véglegesen a Fórumról, az első ilyen önszáműzéséből másfél év után az audiokultúra ezen szalonjának megalapítása végett tért vissza. A topikalapításkor óhatatlanul kénytelen volt legalább ideiglenesen afféle animátori tevékenységet ellátni, ám több okból is folyamatosan hárította, hogy őt a topik gazdájaként, a topikot pedig kammerer topikjaként emlegessék. Mostantól ellenben kammerer vállaltan magára vesz virtuális házigazdai szerepet a virtuális kulturális szalonban - Madame Récamier, művelődésszervező (más felkészült aspiránsok előtt is természetesen nyitva áll a Madame feladatkör). Mindez azzal is jár, hogy a virtuális topikgazda rendszerünk, amelyet kényszerhelyzetben hoztunk létre, és amelyben egyébként is csak Tigris dolgozott, megszűnik, visszatérünk a kezdeti idilli állapothoz, miszerint itt nincs szükség ilyesmire. Beszélgetünk, tartalmat gyártunk, önművelünk, művelődünk.
Hogy az erre járók számára könnyebben hozzáférhető legyen, betetetnénk a topikalapító első hozzászólást témaösszefoglalónak - ha nincs ellene érdemi kifogás a tagság részéről. -
törölt tag
válasz
ozzy711 #14457 üzenetére
Jaaa, az marad, ez egy szenzációs készülék! Nagyon szeretem!, időközben jártam a gyártónál is, úgyhogy átfogó képet kaptam a manufaktúráról, egy igazi iskola példa, az elmélettöl, a megvalósításig, ők tényleg felső szinten csinálják, és mindezt szerényen, és nem fellengzősen, egyszerűen csak alkotnak.
A hangminőségen kívül csak egyetlen dolgot emelnék ki..., hol kapunk örök garanciát egy készülékre, ha te vagy az első vevő? -
Mathiask
senior tag
válasz
fericske #14445 üzenetére
"Ez alapján bele lehet kötni a teszt eredményébe, tucatnyi résztvevő közreműködése ellenére is."
Szerintem elég egy jelenség meglétének igazolásához, ha egy valaki képes megbízhatóan rámutatni. Teszem azt mondjuk a tucatnyi résztvevő közül egyetlen ember képes megítélni a különbséget, de ő az adott teszten mondjuk elég magas megbízhatósággal.(tévedés, szerencse nagyon alacsony valószínűséggel jön szóba)
Persze az is információ, hogy hányan képesek megítélni a különbség meglétét megbízhatóan, ha mondjuk 20-ból 18-an, akkor valószínűleg elég nagy különbségről van szó, ha 20-ból mondjuk csak 3-an, akkor elég kicsi különbségről lehet szó. -
törölt tag
Ha esetleg tud valaki a köreiben E83cc csöveket, Siemens, Valvó, Tesla(elsősorban Tesla), esetleg Ecc803s(ez lesz a legritkább), 12ax7 összes verzióját, bármilyen gyártó(majd kiválasztom), az ne tartsa megában
-
fericske
addikt
-
törölt tag
válasz
fericske #14445 üzenetére
Kapásra érkeztél, komám.
Mostanában kezd érni bennem a gondolat, egy jobb féle BT fejes felé. Francnak a zsinór, de minőségből nem igen engednék. Kinéztem magamnak az ATH SR50 BT-t, árban is ok. Csak nem tudom az milyen lenne egy Meze 99C-hez viszonyítva, van az ATH-val bármi tapasztalatod? Elsősorban emberi beszéd hűsége a fontos, minden más a háttérbe szorul.
-
fericske
addikt
válasz
Mathiask #14440 üzenetére
Ez rendben van, optimális körülményeket figyelembe véve. Ami nem szokik lenni, figyelembe véve, hogy érző lények vagyunk mindenféle érzelmi, érzeti hatás alatt folyamatosan.
Ez alapján bele lehet kötni a teszt eredményébe, tucatnyi résztvevő közreműködése ellenére is.
Mert az egyik menstruál, a másiknak meghalt a nagyija tegnap, a harmadik nem vette be a vérnyomás tablettájalát, beteg a gyereke, munkahelyi probléma stb.
Jogos is a kételkedés.
Viszont ugyanezekkel a résztvevőkkel vagy tíz más-más - de közeli - alkalommal elvégzett teszt eredményeiből már lehet konklúziót levonni a teszt alanyaira vonatkozóan.
Ez persze csak kiegészítése a mondandódnak, hiszen mindezzel ebben a topikban jelenlevők tisztában vannak. -
törölt tag
válasz
fehér_ember #14442 üzenetére
Én is akusztikus önreprezentációval foglalkozom, amióta elkezdett itt előadni. Az akusztikus önreprezentációm írásképe ilyesmi:
ááááááááááááááááááááááááááááááááááááááááá...! -
fehér_ember
addikt
válasz
#71562240 #14436 üzenetére
Nem tűnt fel egyből hogy ez az ő alteregója? De hisz már írta is, hogy szokott ilyeneket csinálni/ezzel szórakozni. Illetve szerintem amúgyis tök nyílvánvaló.
Ez viszont tetszett: "bioinformatikus vagyok, amúgy bioakusztikával és akusztikus önreprezentációval foglalkozom" -
törölt tag
-
Mathiask
senior tag
válasz
fericske #14438 üzenetére
"szkeptikusok elmismásolnak placebónak, mert a jelenlegi mérő technológiák nem alkalmasak hiteles méréssel igazolni annak az adott anomáliának a létezését sem"
Nem kell műszeres méréssel igazolni egy jelenséget, ahhoz, hogy az elfogadottan létező legyen fizikailag. Elég ha a nem fizikai körülményeket kizárjuk és úgy is érzékelhető a jelenség.
A hallás elég lehet igazolni egy jelenséget.
Pl nem kell megmérni a kábeleket igazolandó, hogy hallható különbség van köztük, elég kizárni a befolyásoló körülményeket (pl vakteszttel). Így ha ezen teszten hallanak az emberek különbséget, akkor a két kábel között van a hang szempontjából lényeges fizikai különbség, mert a résztvevők hallották. Ami nem származhat máshonnan(amennyiben jól kizártuk a nem kívánatos körülményeket), csak abból, hogy fizikailag is különböző hanghullámok érkeztek a résztvevők füléhez, így igazolva hogy a hang szempontjából van fizikai különbség a két kábel között. Mindezt kizárólag füllel. -
fericske
addikt
válasz
fatpingvin #14434 üzenetére
Én úgy vélem nem felesleges magyarázatokat gyártani mögé, mert valamelyik - netalán épp egy hülyeség - magyarázat közelebb vihet egy olyan mérés technika felfedezéséhez ami igazolhat egy olyan anomáliát amit szkeptikusok elmismásolnak placebónak, mert a jelenlegi mérő technológiák nem alkalmasak hiteles méréssel igazolni annak az adott anomáliának a létezését sem, nemhogy a mikéntjét.
-
Mathiask
senior tag
válasz
fatpingvin #14434 üzenetére
Én egyetértek és meg is énekeltem korábban hasonlót. [link]
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #14432 üzenetére
Ügyrendi (nem fórumozom a Prohardveren).
....Üdvözöllek dicső lovag,
szép a ruhád, szép a lovad!
Mi szél hozott, mondca' erre?
És mi vajon a szíved terve? -
Mathiask
senior tag
válasz
#71562240 #14431 üzenetére
"A hálózati lejátszás a működését tekintve ugyanolyan, mint amikor CD-játszó vagy más digitális lejátszó."
Szerintem nem lehet egy kalap alá venni minden digitális forrást, alapvető eltérések vannak közöttük működésüket tekintve. Valamint abból, hogy a nyelvben adat másolásról és hálózati zene lejátszásról beszélünk és mondjuk egy vinil hanglemez lejátszásánál számít a lemezjátszó, még nem következtetünk arra, hogy hálózati zene lejátszásakor mi számít, mi nem, pusztán azért mert a nyelvben mind a kettőt lejátszásnak mondjuk. Ez csak nyelvezet, nem műszaki működés. -
fatpingvin
addikt
válasz
Mathiask #14433 üzenetére
annyira üdítő egy ilyen józan ésszel írt kommentet olvasni...
ezért írtam hogy baszki, én mérnék. normálisan, hiteles méréstechnikával. nem azt vitattam hogy van különbség, hanem azt állítottam hogy amíg nem lehet objektíve igazolni hogy van addig felesleges magyarázatokat gyártani mögé, főleg olyanokat amik nyilvánvalóan hülyeségek.
-
Mathiask
senior tag
válasz
Dißnäëß #14424 üzenetére
Szerintem azt hogy valami nem számít(pl switch) nem lehet bizonyítani azzal, hogy leírjuk, hogy működik, vagy hogy miért nem számíthat, mert mindig lehet olyan hatásmechanizmus amit nem veszünk figyelembe. Viszont arra jók ezek a működési leírások, hogy azokat a magyarázatokat cáfolják melyek hibásak. Pl ha azt mondják, hogy azért számít a tcp kábel, mert a csomagok "kisebb jitterrel" érkeznek, akkor ennek cáfolására jó lehet a működés leírása, hogy miért nem számít ez, de arra ez még nem bizonyíték, hogy nem lehet más okból különbség. Persze ha elég sok lehetséges különbséget okozó magyarázatot kizárunk, akkor nyilván kételkedhetünk benne, hogy lesz-e egyáltalán olyan magyarázat ami megállja a helyét.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#71562240 #14431 üzenetére
azon kívül hogy nyilvánvalóvá tetted hogy csak érintőleges fogalmad van a kérdés tényleges számítástechnikai hátteréről, a fizikai rétegen történőről meg konkrétan semmi, volt valami érdemi tartalma ennek a kommentnek?
amúgy nagyon tetszik hogy a "költői kérdés" szófordulattal jelzed azokat a részeket ahol nyilvánvaló hogy rendkívül vicces dolgokat válaszolnál ha belekérdezne egy hozzáértő hogy akkor ez a gyakorlatban hogy is néz ki...
móka kedvéért belekérdezzek? te minek neveznéd egy digitális berendezésen a bufferbe töltést ha nem egy másolásnak a cache-ből a memóriába? tudod nem szeretek fegyvertelenekkel szócsatába bonyolódni de akkora arccal írod a nagyokosságaidat hogy nehéz megállni.
-
törölt tag
Ügyrendi.
1.; Tautológiákról:
CD lemez...
DC csatolt...
TCP/IP protokoll...
négyszögletű kerek erdő...2.; Vakvágányokról:
Amikor hálózati lejátszóval zeneanyag streamelése folyik (hehe), akkor az nem TCP/IP. Az jellemzően például UDP. Az nem adatcsomagok átmásolása másik gépre TCP adatcsomagokkal, hanem hanganyag stream egyidejű lejátszása jellemzően UDP-n (akkor is egyidejű, ha közben puffermemória is útba kerül itt-ott). Lejátszás. Benne van a nevében. Lejátszás. NEM adatmásolás. Lejátszás. Lassan mondom, hogy mindenki megértse:
l e j á t s z á s. Streamelés. Stream lejátszása. Folyam áramoltatása.
A hálózati lejátszás a működését tekintve ugyanolyan, mint amikor CD-játszó vagy más digitális lejátszó... mint digitális futómű digitális kimenetéről külső DAC-ba játszunk le digitális interfészen keresztül. Számít a futómű minősége-karaktere lejátszáskor? Költői kérdés. Számít a futómű és a DAC közötti digitális interfész/kábel minősége-karaktere lejátszáskor? Költői kérdés.A hálózati lejátszónak is benne van a nevében a lejátszás, pedig eképpen nem is lejátszó. Hálózati lejátszáskor a hálózati lejátszó kis sarkítással "csak egy DAC", valamint egy "távirányító". Hálózati lejátszáskor a streamet lejátszó futómű a szerverfarmban levő számítógép. A forráskészülék, amely streamel. Azt a távoli futóművet "távirányítja" a hálózati lejátszónak nevezni szokott "hálózati DAC". Mégegyszer. Hálózati lejátszáskor nem a hálózati lejátszó a forráskészülék, az kis sarkítással "csak egy hálózati DAC", amely "hálózati DAC-ot" a távoli szerverfarmon levő (valamilyen minőségű) futóművel mint forráskészülékkel-lejátszóval köti össze többek között az ethernet kábel. Hálózati lejátszáskor számít az ethernet kábel minősége, karaktere? Hálózati lejátszáskor számít a router minősége, karaktere? Hálózati lejátszáskor számít a swich minősége, karaktere? Ugye költői kérdés.
Szerk.:
3.; Hangminőségmérésről.
Hangminőség mérésére egyelőre egyetlen műszer létezik: a fül-agy készülék.
-
fatpingvin
addikt
válasz
Mathiask #14429 üzenetére
ugyancsak sejtettem, de igyekszem nem konfrontatív lenni. nem flamelni és nem balhézni jöttem hanem okulni. azzal meg nem tudok és nem is akarok mit kezdeni ha valaki egyéni ellenérzései okán elzárkózik a gyakorlatilag egyetlen használható méréstechnikától.
én igyekszem megőrizni a kutatói objektivitásomat, bár ez is nyilván nehéz mert vannak prekoncepcióim. nem egy állítást akarok alátámasztani hanem egy kérdésre választ kapni.
-
Mathiask
senior tag
válasz
fatpingvin #14421 üzenetére
Btravennek(és elég sokaknak itt) van némi ellenérzése a vakteszttel kapcsolatban mióta az általa "ég és föld"-nek érzékelt különbséget vakteszten nem sikerült kimutatnia. Aztán látott egy videót az ASR(Audio Science Review) alapítójától Amirtól (aki korábban a Microsoftnál, ha jól emlékszem, vezette a teamet amelyik kifejlesztette a wma-t), ami videóban talán a
veszteséges vs veszteségmentes(vagy valami más) vakteszt kapcsán arról beszélt, hogy ha elsőre nem is sikerül megállapítani melyik-melyik, némi időráfordítással, gyakorlással, többszöri meghallgatással sikerülhet. Azóta btraven tisztázatlan okból pár naponta (összesen kb 20-25 alkalommal) szarkasztikusan megjegyzi ezt. Gondolom a vakteszt mint módszer "használhatatlansága" érveként. Pedig párszor próbáltam megmagyarázni, hogy teljesen természetes hogy ha valamivel először találkozunk akkor rutintalanok vagyunk benne és minél többet gyakorolunk annál rutinosabbak leszünk benne. Pl. ha nézünk egy különbség keresős képjátékot, akkor természetes, hogy első ránézésre nem látjuk a különbségeket, de ha sokat nézzük előbb utóbb meglesznek.
Kicsit ehhez kapcsolódik, hogy a Harmannál a 90-esévek közepétől a Floyd Toole és Sean Olive féle kutatások beszélnek a "felkészített" hallgatókról, akiket mindenféle hanganyaggal tréningeltek. Pl azt hiszem milyen amikor x Hz-en kiemelés van, milyen amikor y Hzen van kiemelés, milyen torzítások vannak, stb. Ennek eredményeképp sokkal konzisztensebb, pontosabb, kevésbé szóró eredményt produkáltak vakteszten, mint pl a hifi reviewerek, vagy a hifi dealerek. -
fatpingvin
addikt
válasz
#10726912 #14427 üzenetére
term.tud. kutatójelöltként kicsit szkeptikus vagyok, ami nem ellenvéleményt hanem további kérdéseket takar
mindenesetre köszönöm a felajánlást, amint kevésbá leszek elfoglalt nagyon szívesen élnék a lehetőséggel.
tudom hogy hallgatni kell, a legérzékenyebb audio műszer a cochlea szőrsejtjei
az én kérdéseim elsősorban arra irányulnak, hogy miként tudunk úgy kérdést feltenni hogy ez a műszer hiteles választ adjon. semmi több.
-
törölt tag
válasz
fatpingvin #14426 üzenetére
Tök egyszerű.
Hallgasd meg. A sorba kötött izéket is👍
A hifi nem a logikán alapul. Ez nem sakk, nem it szakterület. Nem mérnöki. Ez hang hallgatása. S ez a hifire minden téren igaz.
Pl az én hifim is olyan rendszer, ahol minden apró változtatas meghallatszik. Gyere, hozz usb kábelt. Varj, van kettő, gyere. Gyere te is disznész🙂👍 Hallgatózzunk. Nullák meg eggyesek. Meg a hifi🤗👍 Disznész, neked amúgy is gyönni kék mar, vagymivan🧐😳🙂 -
fatpingvin
addikt
válasz
Dißnäëß #14424 üzenetére
nem akartam ennyire erősen fogalmazni, de jelentős részben ez volt a fejemben.
azt meg már meg sem merem említeni hogy az a szerencsétlen TCP csomag ami az audio streamből pár tíz milliszekundumnyi sample-t hurcol magával, jó eséllyel tömörítve, minden egyes switchen bekerül egy bufferbe ahonnan majd a másik portra kiíródik, majd a célgép hálókártyájának a bufferéből átíródik a rendszermemóriába ahol a szoftver szépen kitömöríti, itt esélyesen másodperces nagyságrendű időtartamot várakozik egy bufferben az adat, majd szépen átíródic a DAC bufferébe, és akkor ugye itt kezdődik az a rész ahol a tápszűrésnek ténylegesen kezd jelentősége lenni.
ja, és akkor most azt az esetet írtam le amikor a TCP protokoll valódi tudására nem volt szükség. tegyükfel a csomag az egyik switch vacak tápszűrése miatt egy bit hibával érkezett... a hálókártya TCP checksum motorja ezt detektálja, (paritás hiba) eldobja a francba a csomagot és megismétli a lekérést.
hogy a lejátszó PC-n mennyi a létjogosultsága a speckó tápnak a gép egészére, nem tudom. az alaplap úgyis tele van pakolva inverterekkel. a DAC tápja már nyilvánvalóan nem mindegy, de hogy a DAC és a gép többi része közti összeköttetés milyen legyen... gondolom erre a legjobb a SPDIF a száloptikával, így itt nem lesz se földhurok, se átpofázás a tápok között. -
törölt tag
válasz
fatpingvin #14423 üzenetére
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fatpingvin #14411 üzenetére
Az a gond, hogy amikor a Tidal egyik, bolygó túloldalán lévő szerverterméből, egy kimondhatjuk, tömény elektroszmog-mocsokból ugyanilyen mocskon át rengeteg ugrással ideér hozzánk a szobába az adat, az mindenkinek triviális hájend.
Azaz a hifis közösség nem tesz különbséget aközött, hogy az adat hány szerveren, switch-en, router-en jön át hozzánk és hány kilométer távolságból, lég vagy földvezetéken, esetleg tenger alatt, satöbbi... (de majd lehet kitalálja holnap valaki, hogy Londoni szerverről jobban szól, mint New York-iról, na akkor kérem majd, hogy lőjön főbe valaki).
De azon elkezdenek lamentálni, hogy az ajtón belül a Telekom (vagy akárki) által letett hótkínai hótgagyi, hót-nem-audiofil kütyüre utána ugyanazt, vagy annak máshogy tápolt verzióját még 4x rárakják.
De jobbat mondok: szomorú lennék, ha a lejátszóeszközöm tápja annyira érzékeny lenne a ház elektromos hálózatára rádugott eszközökre, hogy érdemben +4 bedugott lineáris tápolt switch-nek érdemben hallható változtatása legyen a hangra.
Én az Urak helyében nem erőlködnék, fognám ezt a 4 lineáris tápot, adnék mindre 1-1 switch-fogyasztásnyi műterhelést (ellenállást), aztán egye az áramot, a zenelejátszót meg dugnám direktbe a szolgáltató router-ébe és jónapot.
Ja, nem. Nem hülyültem meg.
Szóval szerintem érzékeny eszközök, gyenge tápszűrés mellett történhet olyan, hogy nő a THD, aztán "csövesedik" a hang
most csak mondtam valamit, de ehhez nagyon-nagyon szét kell ám b*ni az áramhálózatot, hogy ilyen megtörténjen.
Aki ismeri az IT-s átviteltechnológiákat és a digitális világ természetét, ECC/CRC-t, meg OSI modellt és társait, az vakarja a fejét, hogy a többi mit beszél ilyenkor. És a gond az, hogy a digitális világban nincs meg az analóg világ "majdnem 1"-je, mert minden tökéletesen tisztán eldől nullára vagy egyre, tehát azt komplett hülyeség kijelenteni, hogy amiért a múlt mérnökei tévedtek ebben-abban, ugyanúgy ma egy IT-s nem tudja, miről beszél, amikor TCP/IP-n átjön az IP címemre némi adat. Az IT a digitális világ szülötte és a benne lévők, akiknek illik ezt érteni mélységeiben is, értik is nagyon jól, mi történik egy TCP/IP adatátvitelkor. Analóg aggyal, vagy digihez nem értő fejjel ezek az összefüggések és alap logikai történetek fel nem foghatók - marad a tapogatózás és a placebo.
Amúgy ha már lehet átvitelre esküdni, wifi. Lehet így saját földje a teljes audio szettnek, meg tiszta árama a Napból, meg mittoménhonnan, ha valaki nagyon alufólia-sisak hívő, aztán a Tidal-t vagy online megvehető-letölthető flac-okat az egész nettel együtt tokkal-vonóval kergesse wifin keresztül és akkor nincsen fémes kapcsolata csúnya gagyi Huawei meg egyéb router-elektronikákkal. Abban nem lesz földhurok, se egyéb anomália, amivel magyarázható lenne a hifire kihatása, mert 4 switch esetén nem 99, de 100% biztos vagyok abban, hogy a switch-ek tápellátása és puszta létezése analóg oldalon hoz módosulást (és mivel plussz elem, ami felesleges, negatív irányba), nem digitális oldalon. Amit a lejátszó szoftver, PC, streamer, egyéb, 4 switch mögött megkap, az bitről bitre ugyanaz, mint amit a szolgáltató kihelyezett routere mögött megkap, vagy a Media Markt-os dzsunka ASUS wifi-re felcsattanva egy TPLINK USB adapterrel, megkapna.
Sajnos a felhasználónak 4 switch közbeiktatásával csak annyi jön át, hogy más (ráadásul jobb - rég rossz, ha 4 plussz elem beiktatásával JOBB lesz valami, mert akkor oda nem switch kellene, hanem szűrő, csakhogy - hivatkozok ismét a digitális adatátvitelre - egy switch tökbeletojik, hogy esetleg van egy pici zavar a hálózaton vagy nem, mert amíg van adatkapcsolat a két pont között fizikai szinten (a két hálókártya chip között) és látják egymást a felek, addig az adatátvitel működik).
Analóg zavartatás van, vagy a switch-ek előtt, vagy a switch-ek miatt, de a lényeg, hogy vagy erre, vagy arra, a 4 switch beiktatásával változik analóg térben valami, amire - végeredményben - az audio lánc analóg oldala - erősítő fokozatok - érzékeny(ek) és ez tűnhet fel a felhasználónak.
Annak az 1%-nak, akinek esélyt adok arra, hogy ezt vakteszten nem bukná, hanem tényleg hall valamit, mert a 99%-nál szerintem tömény placebó, vagy NAGYON NAGY baj van analógban.
Digiben tökugyanaz kerül a lejátszó szoftverhez 1 switch-nél is, meg 4-nél is, meg 100-nál is.
És a digitális természete miatt nincs olyan, hogy "tisztítjuk" az Ethernet kábelen lévő frekiket, zavarokat, ... ezeket (mondjuk 1GbE esetén) a kontrollerek gyönyörűen lekezelik, már ha előjön egyáltalán, mert mondjuk az UTP gyengén árnyékolt, vagy hulladék, vagy a zavartatás akkora erős. De amíg van kapcsolat, 100% sérülésmentesen ugyanaz az adat érkezik meg, mint ami küldésre kerül, két IP cím között. Akkor is, ha a Gigabitet néha leváltja a switch vagy hálókártya egy ajtóba odazárt UTP kábel törés miatt 100Mbit-re, majd néha visszaváltja. Az átvitel kicsit megszakad ilyenkor, aztán újra megy. Addig bufferből játszik. De előtte is, utána is, még ekkor is biztosítva legfelsőbb szinten a konzisztencia, akkor is, ha a legalsó átviteli réteg köhög, szóval egy 10mp-es lejátszószoftver buffernél, ahol átviteli hiba miatt kiesik az adatfolyam elérhetősége 6 mp-re, majd visszajön, az ég adta világon semmit nem fog észlelni a user. (Ezért is nem-legit az "audiofil router" és minden ilyen ökörség).
Pfűűűűh, én .. nem is tudom. Szögeljétek ki az analóg oldalt, mert ha 4 plussz switch elhozza a grált a hangzásba, ott valamit nagyon rendet kell tenni (néha a fejekben, néha nem).
Kedves fatpingvin: Te nagyon finoman, diplomatikusan fogalmazol. Ezt tanulnom kellene Tőled
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Digitális világban, IT-ban kevés dologtól kell "rettegnie" annak, aki paranoid.4 switch érték, pláne most a szar Ft mellett. Én inkább másban nőnék az árukból, most ugyanannyiért minimum eladhatók, mint amennyiért vette az ember. Ha mondjuk fél-1 évesek. LoL.
Mondjuk switch-enként egy kanna OMV 100-as benya, az nem rohad be olyan gyorsan.
-
fatpingvin
addikt
válasz
#01758976 #14422 üzenetére
tényleg szomorú mert szívesen tanultam volna tőletek. majd máskor visszatérünk rá.
mindenesetre ha a mostani kutatásom nyugvópontra ér nagyon szívesen raknék össze egy kisebb studyt erről a kérdésről, tapasztalt hifisták iránymutatása alapján. majd kereshetek itt önkénteseket? -
törölt tag
válasz
fatpingvin #14418 üzenetére
Sajnálatos módon a hétköznapok most jóval jobban érdekelnek. Vagy korán vagy későn érkeztél ide. Részemről téma off.
-
fatpingvin
addikt
válasz
btraven #14419 üzenetére
vaktesztre gyakorolni
ez tetszik. az kevésbé hogy a szorosan vett szakterületem témájában próbálsz kioktatni de azt inkább elengedem.
viccet félre: remélem nem feltételezed hogy újat mondtál azzal hogy a hallás tréningezhető. gondolom erre gondolhattál. másra a kontextus alapján nem tudok gondolni.
a rutinos vén rókák mosolygására visszatérve, megtartom magamnak amit elsőre erre reagálni akartam, viszont arra őszintén kíváncsi vagyok, hogy mi lenne a konstruktív javaslatod a következő kérdésre: szeretném hitelesen megállapítani azt, hogy igaz-e a vén rókák állítása, miszerint kizárólag összhangzás alapján meg tudják állapítani a különbséget két kábel között.
mielőtt félreértés esne, én lennék a legboldogabb ha ezt hitelt érdemlő módon lehetne igazolni és a kötözködők orra alá nyomni a nyers eredményeket.
nem ellenvéleménnyel jöttem ide hanem kérdésekkel. van valakinek válasza? -
btraven
őstag
válasz
fatpingvin #14415 üzenetére
Itt rutinos vén rókák vannak. Ilyen vakteszteken csak mosolyognak.
Azt legalább tudod hogy a vakteszt eredménye függ a gyakorlástól?
És logikusan végig tudod gondolni mi következik ebből? -
fatpingvin
addikt
válasz
#01758976 #14414 üzenetére
bioinformatikus vagyok, amúgy bioakusztikával és akusztikus önreprezentációval foglalkozom, amúgy meg hobbi szinten kb 15 év pákázás áll mögöttem és bár soha nem mélyedtem el benne mindig is vonzott a hangtechnika.
abszolút nem flamelés végett írom amit írok, sőt. agyvérzést kapok attól amikor valaki mindent a jelenlegi műszereinkkel mérhető műszaki paraméterekkel próbál magyarázni az akusztika területén, jó is lenne ha így lenne, nem kéne a jelenlegi kutatásomhoz tízesével tesztelni az önkéntesekkel. attól viszont ugyancsak a falra tudok mászni ha valaki a józan ész kényelmes mellőzésével próbál elvont műszaki fogalmakkal alátámasztani valami olyasmit amit az állítása szerint ő hall valahol, de a környezetből sejthető hogy placebóhatás és ha nem tudná mi van mögötte, nem hallaná.
szívesen beszélgetnék erről a témáról, szerintem egész jó diskurzus kerekedne belőle, viszont nem vagyok hajlandó arról a startkockáról indulni hogy én vagyok az aki nemérthozzá és nemakarjaérteni. pont hogy érteni szeretném. -
törölt tag
Lett egy új szerzeményem, amit kissé már modifikáltam, de nincs még vége
Én amolyan CD-t is szerető ember vagyok, ezért ezt a lejátszót kizárólag a mechanikája(Philips CDM-9, az 1-es után a legjobb) miatt vettem meg, és hogy a legtöbbet kitudjam hozni belőle, kisebb-nagyobb alakítások után.
Kizárólag futóműként fogom használni, a koax kijáratán.
Eddig kapott egy IEC táp csatit, ezüstözött igen jó kábelt a csati és a táp nyák közé, ón rúd a mechanika tetejére és a doboz test aljára a mechanika alá, egy alapos szilikon zsírzást, a tetején meg látszik a kb. 5kg. gránit
Amit még kapni fog, jóval komolyabb tápot, a digitális kijárat tuningolása, ami összefüggésben van a táptuning valamilyen szátválasztásával, de ezt én mér nem értem, egy barátom fogja csinálni, aki roppant mód otthon van ebben. -
btraven
őstag
válasz
#01758976 #14414 üzenetére
Csodálatos dolgok vannak az elektronika csodálatos világában.
Itt [link] például kicsomagol egy D osztályú erősítőt és közben bekapcsolja véletlenül a kapcsolóval. És világít a piros LED! Amíg le nem kapcsolja.
De hogyan? Nincs benne elem. Hosszú kínai utazáson feltöltődött? -
fatpingvin
addikt
válasz
#07400704 #14412 üzenetére
oké, erre annyit tudok mondani, hogy szakmából adódóan is eléggé rááll a szemem a "humán szenzoros" tesztek módszertani hibáira. egy ilyen próbálkozást véleményem (és ez a szakmai) szerint nem is igazán lehet mérésnek/vizsgálatnak nevezni, ha az ilyen tök alapvető módszertani szempontokat (kognitív bias kizárása leginkább ebben a kérdésben) sem teljesíti. önigazolásra jó, másra nem.
ha valaki szeretné tényleg obbjektív módon megközelíteni ezt a kérdést, szívesen segítek megtervezni egy erre valóban alkalmas tesztet, viszont ehhez ugye a hallgató alanyon kívül legalább egy ember kell. -
törölt tag
válasz
Hatása van, az kétségtelen, aztán hogy ki mit ítél javulásnak, ez nagyban rendszer és hallgató kérdése.
Gondolom IT-s vagy te is, nem menjünk abba bele, hogy TCP/IP protokollt senki nem vonja itt kétségbe, de van zaj, földelés, áramköri meg egy csomó más dolog is ami simán kihat/hat a hangra. Kérlek ezt pedig te ne vond kétségbe. Nem kell a flame.
Csini az avatarod.
-
törölt tag
válasz
...lásd a fentebbi írásom...
-
törölt tag
Ezt a viccet(vagy talán nem is annyira vicc), már elmondtam néhány hifis barátomnak, ennek a "viccnek" az értelmén elsősorban azoknak(a hifivel amúgy nagyon is barátkozó embereknek) kell elgondolkodni, akik szigorúan a papírformákra, iskolákban tanultakra, de egyébként szakmájuk szerint is hozzáértőknek vallják magukat, pl. az audió világ mérnökei, informatikusai, elektronika szakemberei, stb.
A "vicc" így szól...
,,Az unokák győzködik a nagyapát, hogy van egy olyan állat, aminek hosszú, kecses lábai vannak, az egész testét foltok borítják, és olyan hosszú nyaka van, hogy a fák tetejéről is letudja enni a leveleket, persze a nagyapa ezt nem hiszi el, akárhogy is győzködik az unokák, ígyhát arra gondolnak, hogy beültetik az öreget az autóba, és elviszik az állatkertbe, így is történt, az állatkertbe érve, odavezetik a zsiráf ketrecéhez, az öreg nézi-nézi az állatot, és egyszer csak elgondolkodva így szól..., márpedig ilyen állat akkor sincs!! "Szerintem frappáns, és találó, ugyanakkor egyfajta felfogást is tükröz ez a viccbe csomagolt történet.
Persze sokminden pszichés képzelgést köré lehet építeni, hogy mi, és hogyan érinti meg az embert hangilag, amit egy adott rendszerből hall, nem beszélve a napszakokról, hogy éppen akkor, és éppen azt, stb., de akkor is, van ennek a "viccnek egy lényeges mondanivalója, aki érti érti, aki nem, az ne mélyedjen el túlságosan ebbe a bobbiba -
törölt tag
válasz
#10726912 #14406 üzenetére
Mi lenne ez a "tuning"? Switch? Megvolt már az is korábban is most is, ( az egyik itt volt vagy fél évig minimum) mindkétszer arra jutottam, hogy ez hozzám nem. Mondjuk én jó sok direkt sugárzónál ezt gondolnám, magamnak nyilván. Ha más akkor kérek leírást , linket bármit.
-
törölt tag
válasz
migabi24 #14394 üzenetére
Kivettem a hangterminálokat, és a helyükön lévő lyukakon vittem be. Ha nincs lyuk, Tarzan lenni erős, csinál!
Dgyuri: sok út van pestre. A lényeg, hogy megérkezz. A legkényelmetlenebb, de azt hiszem dugóügyileg a legolcsóbb út az enyém.
Ozzy: próbáltam előrébb, de nem lett jobb. A szőnyeg folytatásában a szembelévő falon franciaágy van egyenlőre, jelwn helyzetben 2.6m-es bázissal most a legjobb a hallgatási pozíció. Csupasz fal van a dobozok mögött, nincs sehol semmi csillapítas. Egy mérést követően mar lehetne gondolkodni a hogyqnokon, bár elég kötött a tér: ez a szoba lesz nappali ( franciaágy helyett kanapé), hifiszoba és hálószoba is egyben, mindez 16-18 m2-en.
Disznész: a jó csaj akkor is szép, ha tojik a hátadra, aztán megcsapkodja a szívlapáttal..
Haraso: netet majd a tapaizo frle módszerrel akarom tuningolni, másoknak is bejött beszámolók alapján. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
btraven #14397 üzenetére
Magam is így gondolom. A Winamp kezelőfelülete anno zseniális(an egyszerű) volt, a Foobar pedig a szétkonfigolhatósága ellenére is kezelhető maradt (felület).
Ami fáj számomra Foobar-ban, hogy Linux-ra nem fordították le, és jönnek sokan a Deadbeef-el, de hogy őszinte legyek, a sertés szűzérme ha megfeszül sem lesz soha angus steak.
-
törölt tag
válasz
denesdr #14400 üzenetére
Próbálok is erre gyúrni, de minden érzékszervem ellent mond ennek.
Lehet edzeni kéne az elmém is, mantrázni, újra elővenni a fizika könyveket szívni magamba az "objektív" tudást. Ezt kellene tennem vagy száz évig, aztán az első próba után, rögtön keresni egy kötelet és egy ágat ami elbír. Vagy még 100 év kéne és kikutatnám én a jelenség okait.
szerk:
Most már mindegy. Ide írom, a platinum olyan nyugalmat adott a rendszernek, mintha forrást cseréltem volna. És mindezt az Ont és routerem közti összekötő.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- iPhone topik
- Miért vezet mindenki úgy, mint egy állat?
- BestBuy topik
- Vicces képek
- Lexus, Toyota topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
- Nintendo Switch Lite Grey
- Lenovo Gamer PC , i5 12400F , RTX 3060 , 16GB RAM , 512GB SSD
- Új Zsír Lenovo Yoga 7 x360 Érintős Hajtogatós Laptop Tab 16" -60% i7-1260P 16/1TB 2,5K Intel Iris Xe
- LG 27GS60QC-B - 27" Ívelt - 2560x1440 - 180Hz 1ms - AMD FreeSync - Bontatlan - 2 Év Gyári Garancia
- UH!! HP EliteBook 850 G7 Fémházas Strapabíró Laptop 15,6" -70% i7-10610U 16/512 NVIDIA MX250 2GB FHD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest