Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #92251648

    törölt tag

    válasz RetepNyaraB #11084 üzenetére

    "Más oldalról vagyunk "szakmabeliek". Te hardver oldalról közelítesz hozzá, én meg zenész vagyok; de azért nem hiszem, hogy teljesen elbeszélünk egymás mellett..."

    Nem egészen hardver oldalról közelítek, de ez most mindegy. Nem beszélünk el egymás mellett, inkább beszélgetünk.

    Nyilván nem állítom, hogy nincsenek technikailag rossz anyagok, de szerintem kevesebb van, mint a közvélekedés szerint. A komolyzene meglehetősen hagyománykövető, de a könnyűzenében nincs etalon, sem szabvány a megszólalásra. Amikor valamit JÓ/ROSSZ jelzővel illetünk, az néha szándékos tett következménye, néha meg bénázás eredménye. Az imént szóba került Ákos és sok más alkotó is maga készíti a felvételeit saját otthonában/stúdiójában. Az így született anyagokról szerintem joggal feltételezhetjük, hogy teljes mértékben tükrözik az alkotó elképzeléseit, máskülönben nem adta volna ki a kezéből. Hogy számunkra JÓ vagy ROSSZ, amit hallunk, az legalább annyira szól rólunk, mint a felvételről.

    "A jó rendszerre meg szokás mondani szemet forgatva, hogy "kihozza a rossz felvétel hibáit". Persze, bizonyára, bármit is jelentsen ez. Szerintem meg ami igazán jól szól, azon a fos is kicsit jobban eladható."

    A rendszer, ami a felvétel hibáit hozza ki (jelentsen ez bármit is), hibás. Az igazán komoly láncokon minden felvétel jobban szól, mint egy gagyi cuccon. Pont ez az a tartalék, amiről beszéltem korábban és ami ott van a felvételek többségében. Ha nem lenne ott, akkor valóban mondhatnánk, hogy a felvétel a leggyengébb láncszem.

    Számomra nagyszerű lenne, ha konkrét felvételek konkrét hibáiról esne szó az általánosítás helyett. Ha esetleg ez megtörténne, jó előre biztosra vehetjük, hogy a kedves fórumtársak mindegyike mást hozna fel egy anyag erényeként és hibájaként, másként értékelné a hallottakat. Ezt már sokszor átéltem és mindannyiszor meglepődtem, mennyire mást "hallunk". Innen kezdve pedig vakarhatjuk a fejünket, hogy akkor valójában mi is számít hibának és erénynek egy anyagban.

Új hozzászólás Aktív témák