Új hozzászólás Aktív témák
-
Márton111
aktív tag
Szétszedhető kabin?Az már a fal mellett lapraszerelve elálldigáll.Esetleg két használat között a mennyezet alatt ,egy tároló polcon.Nem kell lapanyagból legyen, lehet keretre feszített impregnált sátorponyva vagy erős fólia, úgy kisebb súlyú elemekből áll - Ez csak ötlet -
-
Márton111
aktív tag
Pedig egy festúl gép árából egy ócsóbb kabint már ki lehet-ne hozni...
Sokba lesz még neked az a méregszórás , majd később, amikor már érzed, akkor rájössz. -
Márton111
aktív tag
Amúgy megtanáltam a profi körfűrész tengely forrást, 1 napi (tegnap) kalandozás után, 2 záptojásfej után, egy hozzáértő fej, jövő hétre igért árajánlatot.Akkor fogok fenékre ülni,aszem.
Mindenesetre kiderült , hogy a majdnem vadi új moci amit vettem ,10e + 1 e házhozszállítás (újonnan 45e) és a háromlépcsős könnyűfém ékszíjtárcsa amit kaptam a mocika orrára heftelve az önmagában szerény 15e-t kóstálMeglátjuk összedolgozik-e a leendő körfűrész tengely ékszíjtárcsájával, egy jó jel már van : mindkettő az XPZ ékszíjat szereti. Nekem meg kb 4500-5000-5500-as fordulatra lesz szükségem.A felteendő lap átmérőjétől függően .A tárcsa átmérők adottak.
-
jimy_l
tag
No mi az, mindenkinek szálka ment az ujjába?
-
jimy_l
tag
Jó reggelt!
-
Márton111
aktív tag
válasz
thomgrande #9682 üzenetére
Gumihelyet martam ,és az a zúj kés szétkopott,az anyagban :keményfa (tölgy) minimáler maltermaradékkal a felszínén (küszöbök voltak )és már nem vágott,igazán, hanem égette mint a lézer, persze a fapor és égéstermék ráégett a forró kés szárára,(köményfa , melegedett benne)a persely rései közé , amúgy a6-os , 8-as patronba a kés kultúrált famunka esetén nem szorul bele, max .kézzel meg kell koccintani .
(Ezt korábban megírtam legfölleb kevésbé részletesen )
Ez a kis gép a makitához képest fapados, viszont -- az átalakításaim után -- piciben mindent megcsinál amit a nagy, és ez külső munkán megfizethetetlen előny (3,5kg maróállvánnyal: a fele súlyban is, méretben is ) hogy ott lehet nálam.Ilyenkor a makita luxusa nem hiányzik, egy 7kg-os ,nagy szállítási helyet is foglaló gépet, nem szeretek kicipelni magammal külsőzni, a kb 25kg szerszám mellé még ,és utána még a fejem felett ,meg függőleges síkban végzett munkával tornászni vele, úgy hogy pontos munkát végezzek .A műhelyben meg a nekivaló apró 8-as szárú késekkel vígan elmolyolgat , és megint nem kell egy dupla súlyú géppel bírkózni, olyan marásokhoz ami nem igényel se bikaerős csapágyakat ,se nagy teljesítménytNem utolsósorban nem baj ha a beállítható ,és úgymaradható gépek száma eggyel nő.Evvel csökken az esély, hogy többször kelljen beállítgatni és újraállítani egy gépet egy munka közben csak azért, mert közben egy másik marás miatt ki kellett kapni a kést belőle.Akár egy lemaradt alkatrész miatt, akár gyártástech sorrend végett.
A casals amúgy régebbről úgy tudom, jó márka . -
thomgrande
tag
válasz
Márton111 #9674 üzenetére
A hengeres és kúpos megoldásnál igazság szerint a beszorulás nem fordulhatna elő mert a kúpos rész kúpszöge nem önzáró. A tisztán kúpos patron kúpszöge pedig önzáró. Nekem Casals márkájú gépem van. Ennél a patron tisztán kúpos körmökkel de a patronokat könnyen tudom cserélni a Hollandi anyában. A fotódról azt állapítottam meg hogy nekem a patron jobban kiáll a Hollandi anyából és így talán jobban meg lehet fogni a kivételnél.
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #9680 üzenetére
Persze, igazad van.
Tudod, az ebédemhez olvasnom kell vmit, mondjuk a fórumot. Viszont sok idő nincs. Igaz az is, hogy megértés előtt nem jó válaszolni, de az meg azt rejti magában (ami már elő is fordult éppen Veled kapcsolatban), hogy mondjuk a jövő szerdán érek rá úgy, ahogy való. Válaszolok egyszerű esetekre, és ez azt az érzetet kelti, hogy rád se bagóztam, minek írkáltál akkor ide...
És éppen ezmiatt láttam jónak jelezni, hogy az adást félig vettem, majd átrágom magam rajta rendesen, ahogy való. -
Márton111
aktív tag
Az ilyen írásos HSZ-eket
mielőtt választ írnál rá,--feltéve hogy valóban érdekel--
érdemes 3-4 szer , időt szánva rá elolvasni mert ha csak úgy kutyafuttában, macskanyávogtában átrohansz rajta ,
pont az ellenkezőjét fogod válaszolni mint amiről valójában szól,
mert nem érted miről van szó .
Én is jártam már így . (És abból lesz a kusza összevissza keveredés, értelem zavar.) -
Márton111
aktív tag
A fotón levő boschhoz (& makitához) acél patronok vannak, nem bronz.Lehet, valami olcsó típust vettél. A makiból lelazítás után ki se lehetne venni a marókést úgy beszorítja,
ha a folytatásban nem húzná ki a perselyt a tengelyből (körmösen kapaszkodik bele) az anya.(ez azért jó mert erősen szorítja, nem foroghat meg) Ellenben ,ha nincs belepattintva az anyába a persely akkor már ügyeskedni kell a marókés kivétellel.(és be kell rendesen tenni a perselyt és attól kezdve nincs gond)
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #9674 üzenetére
"Általában könnyen kijön."
Ez egy saját tapasztalatom:
A Bosch-ba mindig megszorul a marókés, nem old ki jól, amikor lazítom. Ha emlékezetem nem csal, abban réz, vagy bronz patron van. A B&D-ben viszont vasból készült a patron (épp a minap mértem meg Winner kollégának, és mínusz egy, plusz három század a tűrése). No, ez még soha nem szorult bele, valahányszor korrektül kiold - és persze korrektül is szorít.
(Annyi apró bosszantó dolog van azon a Bosch gépen - a strapát azért nagyon jól bírja -, hogy ha vásárolnom kell még újabb marógépe(ke)t, akkor csak a B&D jöhet szóba ebben a súlycsoportban. Egy árfekvésű a két gép, a B&D-re ilyen occóért nem tudok rosszat mondani, míg a Bosch rámfújja a hűtőlevegőt igen hevesen, magasságállítása kottyanós, pontatlan, patronja beragad.) -
thyeby
őstag
válasz
thomgrande #9673 üzenetére
Biztosan nem itt járhat az eszem, mert ez is bezavart, pedig elég világos fogalmazás.
Ha jobban lesz időm, nem csak így kutyafuttában, akkor újraolvasom ezt is.Tudom, magam kezdtem ezt a ködösítést. Gépészetben hüvelynek azt a furatot nevezik, amibe belecsúszik valami beleillő henger, perselynek pedig az olyan gyűrűt, ami a furat és a belevaló hengeres test közé kerül. Így én a B&D-m esetén hüvelynek neveztem a tengelyben levő furatot, perselynek pedig a szűkítőket.
Igazíts ki, ha fenti szakaszban valamit rosszul tudok.
-
thyeby
őstag
Nem is tudom pontosan, de úgy gondolom, hogy ez a B&D nem tud 10mm-t.
Ismétlem, nem ellenőriztem. Szerintem a marótengelyben van egy 10 mm-es furat, válla kiszélesítve kúposra, és slussz. Ebbe lehet patronokat dugni, amik képesek a szorításra. Erre a furatra gondoltam tehát, amikor hüvelyt említettem.
Írta Márton, hogy a Makitába mindenféle patron nélkül is lehet szárat rögzíteni, s majd ezt lehet tovább szűkíteni patronokkal. Agyaltam rajta, h miként oldhatták ezt meg, de nem tudtam kitalálni. Nekem az a logikus, ahogyan az én gépemen van - legalábbis amilyennek gondolom. Nem igazán értem, hogy ha nincs semmiféle patron, akkor mi a szorítás elve? Be lenne vágva a tengely, hogy kúposan szoríthasson? Vagy van benne egy patron, s majd patronba patronnal szűkíthető? Számomra ez túlbonyolított. -
Márton111
aktív tag
válasz
thomgrande #9673 üzenetére
Igazad van a patron- persely fogalom meghatározásban.
Én viszont nem tartom butaságnak a makita megoldását :
A tisztán kúpos patron körmösen kapaszkodik az anyába és így kioldja a kést: tehát
1 fázis a szorítóanya kitekerésekor lazít, 2. fázis továbbtekervén ki is oldja a kést!!
Emiatt azonban plusz anya nélkül nem lehet a patront könnyen cserélni (mivel a körmeivelkapaszkodik bele) ekkor jönnek a könnyen csereberélhető perselyek. Szerintem nagyon prakti megoldás,nekem bevált.
Nézzük a boscht. Igaz nem adtak hozzá patront csak egy hatosat, de én gondoltam ,tud ez a gép annyit , és vettem bele egy 8-as patront.Nem rossz, a 2 patron (hengeres és kúpos patron+ Hollandi anya),körmös rögzítés nélkül, de kitekervén az anyát nem lazítja ki a kést! Tehát ha megszorulna nekem kell kikocogtatni a helyéről a kést .Általában könnyen kijön.Ha nem:volt már rá egyszer példa, jól belesütöttem kis marószárat ( kiveszem fa alátét és úgy)
Ez bizony a japánok által használt technológiájához képest igencsak fapados.És nem tartja erősebben sem meg a kést amannál. -
thomgrande
tag
Kicsit keverednek a fogalmak. Amibe a szerszámot szorítják az a patron. Ennek több féle kialakítása létezik. 1. Hengeres és kúpos patron+ Hollandi anya. 2. Tisztán kúpos patron ami a Hollandi anya belső részében körmös peremmel rögzűl. 3. Tisztán kúpos patron ami a Hollandi anyán elől seeger gyűrűvel rögzűl. 4. Erről inkább egy fotó.
Talán nem hagytam ki egyiket sem. Alapvetően minden szerszámmérethez tartozik egy patronméret is. Az a szűkítő cső, talán ezt lehetne perselynek nevezni egy költségcsökkentő szükségmegoldás. A normális gyártók az adott értékesítési területnek megfelelően a kisebbekhez a 6 és 8-as patront a nagyobbakhoz a 8 10 12-es patronokat adják a többi opcionálisan megvásárolható. -
Márton111
aktív tag
Nem mind olyan .A bosch marómban egy persely megy a tengely végébe .Az egyik persely belseje 8-as ,a másik 6-os.Külsejük kúpos ,a tengely is negatívban, és az szorítja össze,(a mutter segítségével
) tehát sima 10-es szár nem tehető bele, mert nem szorítaná meg semmi.
A makiban egy 12-es beső átmérőjű kúpos patron, van ez szorít ,a negatívan kúpos tengelybe szorítva, ebbe mennek a beirdalt hengeres szűkítő csövek, amelyeknek 12-es KM-e és 8-as és 6-os BM-e van. -
mdk01
addikt
Ez most nekem nem teljesen érthető, hogy miért nem megy bele a 10mm-es kés ha a hüvely külső átmérője 10mm. Ez nem olyan mint a makita-nak a tokmánya?
Amúgy neked a hüvely a patron, vagy a hüvely a tokmány? Ennyi szóismétlés beleférne, hogy érthetőbb legyen ha valóban úgy van ahogy gondolom. -
Márton111
aktív tag
Így igaz a 3,5-es méret körüli kis nútmaró késeket (nekem is van belőle egy marékkal
) csak 6-os szárral gyártják , elég fölösleges lenne 8-as szárra pazarolni az anyagot (amerika most nem érdekel ,inchben mért marószárat , és110V-os (makita) gépet nem veszek, pedig ez utóbbit olcsóbban kínálják, csak nincs kedvem trafóval bonyolítani az életet)
-
Márton111
aktív tag
.
-
Márton111
aktív tag
-
thyeby
őstag
válasz
thomgrande #9666 üzenetére
Köszönöm, hogy kisegítettél!
-
Márton111
aktív tag
Nem olvastad el a következő szót: , "és nehézkes" :mert állandóan összevissza cserélgetni kell a patronokat.Amúgy kifizeted te a gép árával együt azt a plusz patront amivel utána fejbecélzod a kukásedényt, nem ingyen adják ,hanem árukapcsolásnak hívják..Olyankor annyival drágább, vagy egy hasznos opcióban kapható dolgot cserélnek erre ki...
Ingyen nem adnak semmit se , de sokan úgyhiszik igen ,"ingyen, elviheti hitelbe" utána drágán megfizetnek, de akkor már nem tudják, miért nem jönnek ki a havi fizuból, és hogy fölöslegesen fizetnek valamiért, amire egyáltalán nem is volt szükségük, csak lyukat beszéltek a hasukba hogy ez kell neked ,enélkül nem élet az élet.,és most vidd csak el, fizetni ráér később. -
Márton111
aktív tag
Vagy felduplungolod a gerendát rászegezel egy 1x 3 -5 cm vagy 2x3 -5 cm-es anyaggal (akármilyen osb ,vagyforgácslapcsík vagy fenyőfa léc is jó mert a gerenda veszi át a súlyt, és máris van levegőnek hely alatta...Nem is kell folyamatosan rakni a duplungot , hagyhatsz közte hosszára méterenként vagy,40cm-ként 2 cm folytonossági hiányt.Akkor keresztbe is járhat a huzat szárítva a párát az OSB alatt.
-
thyeby
őstag
válasz
Pharaoh #9660 üzenetére
Hi!
Az OSB egy oldalon lakkozott. Ezért jó párazáró.
Szerintem elég, ha a lapok szélein hagysz szellőzőrést. Az úgy is olyan közel lenne már a tetőhöz, hogy még a cicád se szívesen járkálna ott. Ez akkor játszható el csak, ha az OSB, és a gyapot közt még marad legalább 1 cm rés. Ha a gyapot szinel a gerendákkal, netán kijjebb áll, akkor válassz más burkolót szerintem. Mezei coll-os építő minőségű luc deszkákat, és nem kell agyalni a szellőzésen, hanem fél centi résekkel csavarozod le őket.
-
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #9659 üzenetére
No, akkor mostmár teljesen érteni fogod. Lementem, megmértem. A hüvely átmérője 10mm. (a patron külső átmérőjét mértem meg) Tehát max. befogás 8mm. Se 10, se 12 nem lehetséges.
-
Pharaoh
aktív tag
Hi!
Padlás-t szeretném járhatóvá tenni, arra gondoltam, hogy OSB lapokkal fedem le, Jelenleg a gerendák és a köztük lévő gyapott látszik.
Azt olvastam vhol, hogy az OSB jó párazáró, így érdemes a lapok között réseket hagyni, hogy kiszellőzhessen alatta. Ez mennyire igaz és ha igen mennyi rést milyen sűrűn kell hagyni? -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #9656 üzenetére
Úgy tudom, nem csak 110 V van, hanem az is. (...és akkor ott a 3 fázis mit jelent vajon?)
Ám lehet, hogy igazad van, és tényleg csak egy hülye agyalmányom, amit okfejtettem. Mindenesetre nem látom értelmét, hogy mit is kezdjek én a 6,35-ös patronommal. (S mint írtam, még a 6-ossal se.)
-
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #9653 üzenetére
Értlek már.
Szerintem nem menne bele, de nem mértem a persely külső átmérőjét soha. Megmérjem? Szemre annyi, hogy hártyavékony lenne a 12-es patron, még ha belemenne is.
-
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #9650 üzenetére
Talált, elsüllyedt.
Sohse láttam még 10-es szárat.
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #9647 üzenetére
"mert külön befogó patronok kellenek akkor "
Még ez a kisebbik - egyetértek egyébként mindenben - hanem az is egy fejlövés, hogy keresgéld ki, most hányas a szár, hányas a patron! Azt értem alatta, hogy a 6 és a 6,35 patron könnyen összekeverhető. Nincs is ráírva, méregetni kellene. Aztán egyszer tévedésből sietségében ha az ember beletesz egy 6-os szárat egy 6,35-ös patronba, kész a baj. Nem ér annyit az egész tódásfódás, mint amennyi macerát és pláne veszélyt rejt.
S mégvalamit:
Az, hogy jelen esetben a B&D ad mindkét szabvány szerinti patront is, az nem azért van kitalálva elsősorban, hogy az asztalosok seggét körbenyalja úgy, mint ahogyan azt a marketing duma teszi, hanem azért, hogy ugyanazt a gépet el lehessen adni az amerikai, és az európai piacon is. Drágább mulatság lenne kétféle gépet emiatt a szabványdolog miatt külön termelni, raktározni, nyilvántartani, mint ezt mondani:
- Mindegy ki kéri, tessék, itt van x db gép, viheti! -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #9645 üzenetére
"hozzá és pl. 12-est lehet külön venni?"
Nem, nem! Óvatosabban közelítsük meg:
Ebbe a gépbe nem való 12-es szár. Azokhoz a szárakhoz komoly, nagyteljesítményű, és ahhoz is csapágyazott, no meg persze jóval drágább marógép szükséges.
Igaz, h ez a kis B&D ezer watt felett kóstál, de a komoly marómotorok 2KW-osak általában.
Nem mondhatom, hogy gyenge ez a gép, de amikor 9,5mm rádiuszt marok (harmadik lépésben!) akkor is érzem, hogy itt már kapaszkodik a motor izomból, hogy lehántson 9,5-öt 6,35 rádiusz után.
12-es szárra általában már igen öblös késeket építenek. Még ha ki is tudná ez a kis B&D faragni sok lépésből a nagy profilt, érdemesebb azt valami komoly géppel megoldani. Ettől függetlenül lehet, hogy barkács szinten (és főleg barkács mennyiségben!) elbírná az 1KW is, de azt gondolom, hogy egy asztalosműhely már nem babrál ilyesmivel akkor sem, ha még csak kezdő. -
thyeby
őstag
válasz
Winner_hun #9642 üzenetére
"Most akkor ez hogy is van?
"
Tulajdonképpen a 6; 6,35; 8 az minden 12 alatti szabványtengelyt lefed, úgyhogy ugyanazt jelenti, ha nem értettelek félre. Úgy emlékszem, én is ezeket a patronokat kaptam.
De had mondjak valamit: Csak a nyolcast használom, ugyanis se 6-os, se 6,35-ös szárú korrekt maró nem került még a kezembe. Egyszerűen csapnivalóak a kicsi tengelyre épített marók. Úgy gondolom, hogy letűnt világ az a méret már. Régen általános volt a HSS marókés is pl, ma meg bolond, aki pénzt ad értük. Odébb állt a tehén, Dimar, CMT ad nyolcast (nem tudom, h kisebbet gyárt-e), de miért vegyek véknyabb szárút, ha van 8-as is? Szóval az az egy patron elég. Jobb lett volna, ha nem 6; 6,35; 8 a válszték, hanem kapok 3 db nyolcas patront, de eddig egy se ment tönkre, úgyhogy talán mindegy is. Barkácsolóknak pedig ott az olcsó Extool készlet, az is nyolcas.
-
Márton111
aktív tag
válasz
Sanyabá #9643 üzenetére
Lehet dekopírral ,is de nekem nem volt kedvem kínlódni vele .
Lehet marni is persze. A csiszolás se lehetetlen, mert jóminőségű 36-os gépi csiszolópapírral felszerelt hengerrel neki lehet rongyolni a dekopír vagy szalgfűrész után utána 60-assal kifinomítani és kész is. (élelvétel, stb).Feltéve, ha rá lehet görbíteni a 36 -os papírt erre a kis ívű hengerre ...Mert eléggé könnyen pattant el a a 36-os ha megtört,mert kemény ,vastag rideg, de az volt a legerősebb és legtartósabb !
-
Márton111
aktív tag
A 12-es az a marógép befogó patronjának belső átmérője , ennél nagyobbat nem lehet betenni.
A 6-os , 8-as azok szűkítő csövek ami a 12-es patronba illik külső átmérő 12-es belső 8 ill 6 (palástjuk kikönnyítve) hogy a patron szorítóerejét át tudják tenni a marószárra .Legalábbis a makinál így működik.
10-es szárral marót még nem láttam ,de lehet hogy van .A törtszámosak az amerikai gépekbe készülnek, mindent ,meg lehet venni európai (6-8-12-es ) szárakkal, nem érdemes keverni, mert külön befogó patronok kellenek akkor hozzá, ami drága és nehézkes .
A közepes vagy kis marógépekbe a legnagyobb befogható marószár az 8-as nyilván a kisebb teherbírású csapágyak miatt kisebb marók valóalk bele amelyeknek 8-as szára van (vagy 6-os) -
thomgrande
tag
válasz
Winner_hun #9645 üzenetére
Bár ezt a konkrét típust nem ismerem de amibe a 12-es patron használható ahoz adnak is. Olyat még nem láttam hogy használható hozzá a 12-es patron és ezt úgy kéne megvenni hozzá. A 10-es az lehet hogy ilyen de a 12-es az nem.
-
mdk01
addikt
válasz
Winner_hun #9642 üzenetére
Ott is ott van a specifikációknál amit Thyeby linkelt a 6, 6.35, 8-as patron.
Valójában van 10-es patron is, de kb. annyira ritka mint a negyedcolos 6.35-ös tehát ez az állítás így félreértelmezhető, de igazat írtak részben.thyeby: Nem lényeg.....
-
thyeby
őstag
Nem éreztem bántásnak, tényleg nem ismertem. Mégegyszer köszönöm!
Ha odaérkezek, hogy az operatív napirendre kerül, biztosan kérdezek még felőle. Jó ismerni minden szakmai technológiát, és jó ismerni a tapasztalatokat hozzá, így lehet, h egy napon Te leszel a kapcsolati és/vagy tapasztalati tőkém... -
Márton111
aktív tag
Igazán nincs mit .Szerintem nagyon hasznos kis dolgok lesznek, nekem, még kell hozzá ,(meg a leendő gépekhez) csavar -bélést venni , (4, 6, 8, 16) mert szorgosan elhasználtam azt a kis mennyiségű metrikust ,amit korábban vettem,és úgytűnt nagyon soká kitart
A lakk már megvan.
-
jimy_l
tag
Nem bábtásbú írtam.
Fenyőn sokat kibír, mdf ajtókat csiszoltak (sorjáztak) ilyennel sógoromék.
Hogy kinél mennyit bír az munka, és munka darab függő, segédek nyomták neki mint állat, na úgy kb egy óra.
De szerintem finomításhoz, kb egy hét az a fajta amit én használok. A kefe tovább bírja, a vásznat háromszor cserélem a egy kefe felett, mire a kefe is cserés. Itt beszerezhető, de a vásznat Te is megtudod csinálni, az eccerű. -
Márton111
aktív tag
Megkerestem ezt a csavart ,amire nekem szükségem van ahol árulják (több helyen) belőle úgy 15-30 féle gyártmányt, hogy néz ki, milyenek vannak .Megállapítottam hogy nekem a kicsi ócsó nem jó, mert kicsi, avval nem tudsz szorítani, a nagy meg drága. Megnéztem ami nekem szimpatikus méret úgy 8cm (ezt megadják a gyártók mekkora az átmérője), itt már van erőkar könnyen meg lehet szorítani nagy erővel.Az íveket szemre + centivel csináltam egy szabályos kerek darabbal rajzoltam meg,úgy hogy az ívek darabszáma meg legyen,ami a gyárin akkor már hason-ló lesz , és a kütyü szárára ne lógjon rá az ujjam,az ív közepén , hogy jobb fogása legyen meg kellett olyan magas szár, hogy az ujjam ne ütközzön , a szorítandó síkkal ,ha megragadom a csavarantyút .(ebből lehet azért laposat szárnélkülit , vagy alacsony szárral is csinálni ahol nincs hely , valamint lehet apásat meg anyásat is attól függ , hova lesz).
Körkivágóm nincs 1000ft-os gyatra eldobhatót nem akartam venni 2x-i használatra, utána kuka, komoly 15.000-es készlet pedig igazából nem hozta volna be az árát, olyan ritkán kell nekem.Meg abból is láttam törött megszakadt menetű hajtórészűt...Aztán az ócsó készlet(et) égetné mert bükkfa , csak fistelne
Szalagfűrészem nincs , eddig nem kellett (klasszikus vagy stylbútorgyártáshoz nem árt az íves lábakhoz , habár lehet a 3 dimenziós maró (ami kézzel vagy 1-2 mozgató mocival tekergetett kézi CNC gyanánt lesz nekem) ezt is pótolja majd,(vagy csak bizonyos lábtípusoknál) ,de ez a jövő zenéje nálam ,legalábbis minimum 2 hónap , max -gondolom nem tom)
Csiszolni próbáltam , hát a bükkfa kiröhögte a kis rádiuszú csiszolóhengeren (ami kb. befért az ívbe) levő kis csiszpapírt , ellenben láttam hogy szépen koptatja , égeti a papírt tehát hiába is cseréltem volna ki, nem lett volna tartós a hatás, meg szörnyű lassan vitt le 1mm-t
Hogy őszinte legyek nem vitt rá a lélek,iszonyodtam tőlehogy ezeken a kis íveken bükkfában kínlódjak valami 800Ft-os derága kanyarítólappal ,aki nem szeret vágni laplengetés nélkül ,ellenben szeret megsülni a bükkfában.Aztán meg lehet utánkínlódni hogy kinézzen valahogy.
Úgy gondoltam kipróbálom, ezt a lépcsőt kihagyom. Lehúztam egy 95mm-es csíkot 2500mm-es teljes tábla hosszban , felkockáztam és egyből kimunkáltam lacafaca nélkül (a kis szárnak való köröknek négyzet korukban lecsaptam a sarkát, de valszeg felesleges, ha a nagyokat anélkül is megcsináltam . Meglepetésemre remekül ment 1 perc alatt /db.De sok anyagot megevett 50cm ha maradt 14db fej és 28szár után.(14 csavarhoz)
-
Márton111
aktív tag
Köszi
Igyekeztem az 1000Ft/db-ért vesztegetett prémium fogantyú kategóriát újraérezni bükk rétegeltből .Aszem evvel fogom a műhelyt tömegesen elárasztani , reményeim szerint beválik, és minden evvel fog működni a körfűrész vonalzó , marógép vonalzó rögzítéstől a fafésűk rögzítésén keresztül az állítható bakokon át a pantorouter sablon, és anyag rögzítő csavarjaiig , meg ami még adódik.Összehasonlíthatatlanul könnyebb és könnyebben kezelhető mint a pillanatszorítók, és még gazdaságos is. ( van azért anyagköltsége) Amit magam készítek el azt jobban szeretem.
-
thyeby
őstag
válasz
Márton111 #9629 üzenetére
Tetszenek a fogantyúid.
A vágás norma - ha már ki van rajzolva, kb 2 perc. Úgy ennyi a körbemarás is 3 különböző rádiusszal. (Tegnap épp szabtam: 9 -től fél 1-ig 50 puskát és kicsivel több pisztolyt tudtam kivágni három 10 perces szünet közbeiktatásával. Ebbe benne volt a terep előkészítés és a munka utáni takarítás is.) De sokismeretlenes egyenlet ez egyébként.
-
Márton111
aktív tag
-
thyeby
őstag
-
Vikusz77
tag
Én bevizezett 800-as, majd háromezres papíron fényesítettem bemattult plexit, elég jó lett, kézzel mozgatva, pár perc volt.
Egy fafaragó ürge meg azt mondta, hogy a cigarettahamu -amit a végső, bőrszíjas fenéshez használ- ha jól emlékszem, valami tizenkétezres finomságnak felel meg. Én azt is kipróbálnám, de előtte persze "durvább" papírokkal eltüntetném a karcokat, ha vannak. -
-
thyeby
őstag
"Repesztett vagy szaggatott?"
Rám jellemző úgy látszik a pontatlanság, erre épp ez a fórum világított rá számomra.
Szaggatott. Feltöredeztek a vágás mentén néhol fél centire is a szálak. A borovira épp azért álltam át, mert a lucra kifejezetten jellemző, hogy kitöredezik. Ezúttal a borovi is nagyon gyengén viselkedett. Nem volt jellemzően gyantás, zsíros tapintású. Elhasználtam az idők során néhány m3 borovit, de ilyennel még nem találkoztam. Műszárított anyag volt, és túlszárították, vagy valami hormonkezelt erdőből való, nem tudom.
"Kifejted, mert kíváncsi vagyok?"
Erről a kis plexi lapocskáról van szó. Csak a Festo-hoz találtam fotót. Gondolom, a DeWalt is kiszolgál ilyesmit a saját gépeihez - ha már adta tartozékként. Számomra nagy felfedezés volt a hasznossága, mert azt gondoltam, sz@rnak se jó. Megoldotta a bajomat, mert konkrétan közel 50 ezer pénz állt a fában, és megijedtem, hogy semmire nem tudom használni - úgy értem, fajátékra.
-
Márton111
aktív tag
És amit veszel, nem adják darabra ,hanem legkisebb egység a doboz.
-
Márton111
aktív tag
Azt azért ne felejtsd el hogy ők 30.000Ft rendelési összegtől állnak szóba vevővel
Felhívjuk figyelmüket, hogy áruházunk nagykereskedésként működik, ezért nettó 30.000,-Ft alatti megrendeléseket 30% felárral teljesítünk!
No 10.000ft-os vétellel még bepróbálkozhatszLejjebb nem mennék , ismerősömet eléggé lealázták amikor próbálkozott egyet
-
Márton111
aktív tag
A makitához is adtak szálfelszakadásgátló plexi lapkát de én is eltettem ,majd ha egyszer tényleg kell alapon, mert jó lappal nem szaggat.
A plexi pedig amodent fogrémmel karcmentesre polírozható.Az amodent mekánikus fogrém, csiszolóanyagot tartalmaz ,azért felel meg célnak.Nyilván karcmélységtől függő , kollegám az órája plexi számlapvédőjét havonta karcmentesítés végett kézzel lepolírozta,(mert munka közben összekarcolódott).Utána olyan volt mint az új! -
mdk01
addikt
Esetleg ha feléjük jársz bár nem biztos hogy sokra mész velük.
Thyeby:
Kínomban feltettem a gépre azt a kis plexi lapocskát,Most két dolog is van a fejembe, de nem tudom melyikre gondolsz. Kifejted, mert kíváncsi vagyok?
amit nagyon könnyen repesztett a fűrészlap
Repesztett vagy szaggatott?
-
walanr
csendes tag
Köszönöm az eddigi segítségeket, az újpesti üzletet még megnézem, a buszpályaudvar mögött csak forestes termékskálát árulnak, a bakakft pedig konkrétan a munkahelyem
, és sajnos mi is csak a blum és a forest termékeivel foglalkozunk. Sajnos ez elég jellemző a legtöbb bútoros boltra. A hagyományos becsavarós pántokkal sajnos nem igazán megoldható ez a dobozka, de igazából nem is a pánt a legnagyobb kihívás, hanem a zár.
Közben Thomgrande már linkelt is nekem egy nagyon jó tippet, azt hiszem ha legközelebb hétköznap Pesten járok el is nézek arrafelé.
Köszönöm az eddigi tippeket. -
thomgrande
tag
Próba szerencse
Szokott ilyen lenni azobiban is horror áron. -
thyeby
őstag
Képzeljétek:
Vagy két éve használom a DeWalt dekopírfűrészét. Ma is ezt tettem. Olyan borovi anyaggal volt dolgom, amit nagyon könnyen repesztett a fűrészlap még akkor is, ha nem lengettem a kést. Bosszantott, hogy még akkor is hibás lesz, ha lekerekítem. Jó fél köbméter anyaggal mi a szart kezdjek így, más meg nincs, az áru pedig sürgős.
Kínomban feltettem a gépre azt a kis plexi lapocskát, amit adtak hozzá kitöredezés ellen. Még a vásárlás napján a süllyesztőbe dobtam, ne legyen itt lomnak. Azt gondoltam, ez egy marketing hókuszpókusz, mint általában azok az apró okosságok, amikkel bőséggel elárasztják a lelkes vásárlót.
Nos, tévedtem. Olyan korrekt az a kis betét, hogy gyakorlatilag teljesen megszüntette a felszakadozást, és tolhatom a gépet nyugodtan izomból. Máris azon töröm a fejem, hogy vajon pótolható-e ez a kis mütyűr a szervizen keresztül, ha igen, akkor mennyiért, hány pót darabot hozassak, kettőt, vagy egyből tízet? Mert jól szuperál, de mivel fekszik az anyagon, hamar karcos lesz nagyon, és nagyon nagy segítség, hogy átlátszó. Ezzel még könnyebb a gépet vonalon tartani, mint nélküle. Egyenes vonalon meg pláne, mert mutatja, hogy kb 2cm múlva hova érkezik a fűrészlap. -
walanr
csendes tag
Sziasztok, mint kevésbé tapasztalt szakmabeli örömmel olvasom a társalgást, és figyelem a tanácsokat, de most egy kis segítségre lenne szükségem: csináltam nemrég egy kis bemutatódobozkát üvegmintákhoz, és szeretnék rá kis rézpántokat és valamilyen kis kallantyús vagy valami jobban kinéző réz zárat tenni, de a környékbeli barkácsboltokban nemigen találtam ilyesmit. Azt szeretném kérdezni, hogy nem tudnátok esetleg valami olyan boltot Pesten (esetleg Vácon), ahol ilyesmiket lehet venni?
Valami ilyen zárra gondoltam: http://tinyurl.com/6fpz2rd.
Előre is köszönöm a segítséget. -
Sanyabá
senior tag
No úgy látszik meg oldódott a fűrész lapok berepedezések oka. Más honnan vettem és csináltattam a lapokat.
Valószinűleg nagyon keményre voltak edzve a lapok.
-
kalman7
csendes tag
Thyeby, jó ötlet, hogy közeli anyagból csináljam az éket. Ilyet még nem is láttam. Köszi a többi ötletet is! Majd csinálok mintát, Jimy_l, majd fényképezek is, de ez nem most lesz. Félig áll két szekrényem, egy asztalom. Most mindent befejezek, mert már alig mozdulok tőlük meg a nyersanyagoktól.
-
Speciali
tag
Válaszoltak a Festo-tól. Azt írták, amire én is gondoltam:
Valóban létezik ilyen tányér. A fő különbség, hogy az átmérője 130mm, így a polírozó szivacs jobban túlnyúlik a tányéron. Természetesen ennek inkább íveken, negatív ívekben van jelentősége. ( tányér nem érhet a felülethez). Ha Ön inkább sík felületeken dolgozik akkor a meglévő tányérral is tud polírozást végezni.
Nem erősködtek, hogy márpedig vegyem meg, mert különben nem lesz jó a munka.
-
Márton111
aktív tag
válasz
thomgrande #9539 üzenetére
Thom nagyon érdekes képi olvasmány ez a körfűrész, pláne hogy szándékozom egyet építeni , biztos találok benne átvenni való megoldást ,nagyon köszi hogy gondoltál rám.
(most volt időm rendesen megnézegetni kiboncolni a fotókat)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- LG 65C4 - 65" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - 1000 Nits
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Air 15 M3 8GB 256GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- REFURBISHED és ÚJ - HP USB-C/A Universal Dock G2 docking station (5TW13AA) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest