- Elviszi a ZT Systems, AMD-hez került gyárát a Sanmina
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házimozi belépő szinten
- Riasztó topik
-
PROHARDVER!
ASUS WL-500G Premium
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
World-Soft #9099 üzenetére
"Valami oka biztosan van a NAT-olásnak itt amit nem látok...."
Legjobb tudomásom szerint valami olyasmi, hogy a NAT-olás folytán lecserélésre kerül az adatcsomag fejlécében a forrás (SNAT, illetve a cél (DNAT) IP cím.
másik kérdés...
Ha bekapcsolod a webes felületen a "Brute Force Attack" elleni védelmet, akkor nem kell neked kézzel megírni a post-firewall-ban. De ha úgy tetszik, kapcsold ki, és írj egyéni scriptet. Egyébként attól, hogy bekapcsolod a webest, még működik a post-firewall is. "Nem állnak egymás útjába" Az iptables, egy szabályokból álló láncolat, és ehhez hozzáadódnak a webes felületen, és a post-firewall-ban definiált szabályok egyaránt. Persze arra azért ügyelj, hogy olyan szabályokat ne hozz létre, amik ütik egymást. Gond ugyan nem lesz belőle, viszont úgyis csak az egyik lesz hatással az adatforgalomra. Amikor beérkezik egy adatcsomag, akkor a tűzfal megviszgálja, hogy melyik az első szabály, ami illik rá, és aszerint továbbítja, vagy eldobja. Ez után már hiába van másik olyan szabály a sorban, ami szintén ráillik, az már nem lesz figyelembe véve.
Azt viszont én nem tudom neked megmondani, hogy mi a sorrend, a webes felületen, illetve a post-firewall-ban megadott szabályok vizsgálata során.
-
World-Soft
senior tag
válasz
Intruder2k5 #9097 üzenetére
Szia!
Feltételezésünknek viszont ellentmond ecaddict [#3671] írása.
Ott ő is natolja a 443-mas és a 22-es portokat.....Én ha csak azt írom, hogy :
iptables -A INPUT -p tcp --dport 22 -j ACCEPT
akkor innentől tudok SSH-t használni kintről a net felöl.
Valami oka biztosan van a NAT-olásnak itt amit nem látok....Ötlet?
Azért kérdezem, mert nekem még jelnleg a tűzfalam a belső routeren üres és illene lassan feltölteni....
A másik:
Írtátok, hogy ami a fenti post-ban meg van írva (hogy bizonyos kisérletszám után kitilt egy időre a router), az benne van az új olegben. (meg is találtam)
Ezt úgy működik, hogy bekapcsolom a webes felületen, és akkor nem kell nekem megírni ezt a részt, vagy ha és írok a post-firewall-t, akkor ennek nincs jelentősége, és akkor ezt a rész is nekem kell ott megírnom.
Illetve a webes felületen lévő tűzfal a kézzel megírtal milyen viszonyban van? Mert ha ott állítok valamit, akkor a post-firewall-ban az nemjelenik meg.
Tehát mindkettőt kell/lehet futtatni egyszerre, vagy ha én írok szabályokat, akkor a webes felületen lévőt le kell kapcsolni, stb, stb...Köszi.
Zoli -
-
válasz
World-Soft #9096 üzenetére
Szia!
Bár nem vagyok nagy iptables guru, de én is így gondolom...
-
World-Soft
senior tag
válasz
Intruder2k5 #9087 üzenetére
Szia!
Köszi.
Jó volt az előző, csak a "/opt/usr/" helyett "/opt/user/"-t írtam be, amint nem igazán talált meg.Egy tűzfalas kérdés:
Ha "iptables -A INPUT -p tcp --dport 21 -j ACCEPT"-el megnyitom a 21-es portot, akkor nálam megy szépen kintről is az FTP.
Több helyen viszont látok olyat, hogy még natolnak is ([link1] vagy [link2]):
"iptables -t nat -A PREROUTING -i vlan1 -p tcp --dport 21 -j DNAT --to-destination $4:21"
Ez mire jó még külön, ha már az első parancs hatására is megy?Vagy ez esetleg arra vonatkozik, ha az FTP nem a routeren lenne, hanem egy másik gépen, és neki az kellene, hogy a belső hálóról jövőnek lássa a kérést?
Köszi.
Zoli -
Késes
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #9091 üzenetére
Köszi, ezt még megpróbálom meló után. Aztán ha nem jön be átviszem T-Com-os hálózatba hátha tényleg a UPC-val van valami gond.
-
ntz
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #9093 üzenetére
Ja igen, az elit...
Én valami kínai vagy hasonló keleti területről próbálkozó ip-jét néztem, jönnek ezek minden honnan.
De ha tudnák, hogy magyarul is letölthetik a tom és jerry-t biztos nem adták volna fel ilyen hamar. -
De legalább elit környékről próbálkoznak... :-))
-
És nem ártana egy "brute force attack" elleni védelem beállítása sem.
Új OLEG-ben és Tomato-ban ez alap, csak be kell kapcsolni, régi OLEG-ben pedig post-firewall-ban írandó meg. Infót itt is találsz róla a topicban, már többen közzé tették ilyen képességű post-firewall file-jukat. A lényege annyi, hogy adott idő alatt csak adott számú belépési próbálkozást engedélyez egy IP címről. Pl. 5 perc alatt 3 próba per IP cím... Ez azért jobban hangzik, mint 2 másodpercenként 1 próba. -
Még esetleg próbáld meg azt, hogy változók helyett adj meg fix értékeket a post-firewall-ban.
Tehát ez a sor,ptables -t nat -A PREROUTING -i "$1" -p tcp --dport 443 -j DNAT --to-destination "$4":443
így nézzen ki:
ptables -t nat -A PREROUTING -i vlan1 -p tcp --dport 443 -j DNAT --to-destination 192.168.1.1:443
ADSL esetén a vlan1 helyére ppp0 írandó, és ha a router belső IP címe nem 192.168.1.1, akkor az is átírandó.
Azt nem hiszem én sem, hogy UPC-nél így lenne...
Frissebb fw nem segít, konkrétan ehhez semmi köze nincsen, de ettől függetlenül lehet frissíteni.
Tomatonál sem kell mindent elölről kezdeni, az optware rendszer megy tovább, ahogy eddig ment, csak a mountolásokat, és a firewall-t kell belőni.
-
ntz
csendes tag
Szokta valaki nézegetni a logjait, hogy milyen hozzáférések és kisérletek történnek a routerén? Én kiváncsiságból most nézegettem az ftp logjait. meglepődtem mennyien mennyiszer próbálkoznak az elmúlt közel egy év során.
Ez csak egy kiragadott példa, abból a kb megszámlálhatatlan sorból.
Wed May 6 18:45:11 2009 [pid 27036] [guest] FAIL LOGIN: Client "99.24.5.213"
Wed May 6 18:45:11 2009 [pid 27037] [admin] FAIL LOGIN: Client "99.24.5.213"
Wed May 6 18:45:11 2009 [pid 27038] [administrator] FAIL LOGIN: Client "99.24.5.213"
Wed May 6 18:45:13 2009 [pid 27045] CONNECT: Client "99.24.5.213"
Wed May 6 18:45:13 2009 [pid 27046] CONNECT: Client "99.24.5.213"
Wed May 6 18:45:13 2009 [pid 27047] CONNECT: Client "99.24.5.213"Volt több olyan is pl., hogy 3-4 napon keresztül kettő másodpercenként történtek a bejelentkezési kísérletek.
Lehet érdemes lenne lassan átállítanom az ftp portomat valami másra... -
Késes
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #9086 üzenetére
Az ip cím rendben van, az van a dyndns-ben is.
Akkor azt hiszem ki kell próbálni egy T-com-os neten is. Én UPC-s vagyok.
Leállítottam a torrentet és úgy sem ment.
Nem hinném, hogy a UPC alhálózatba tett volna, vagy ha igen ez sem lehet gond, mert a másik gép amiről próbálom elérni szintén UPC-s ugyanabban a házban.
Sajnos csak windowos-os szervereket használtam amikkel ilyen gond nem volt.
Esetleg ha több időm lesz kipróbálom frissebb FW-el, hátha az segít rajta. Jelenleg ez van: WL500gp-1.9.2.7-10
Vagy felteszek Tomatot és mindent kezdek előröl -
ntz
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #8868 üzenetére
Köszönöm, tökéletes megoldás.
Zoli
-
válasz
World-Soft #9085 üzenetére
És az anon_root?
-
Hmm... akkor érdekes a dolog. Amúgy próbáltál már valaha szervert üzemeltetni? Bármilyen szervert, akár PC-n is... Vagy a torrent kliensed tölt aktív módban? A szolgáltatód nem rakott be véletlenül egy alhálózatba, egy tűzfal mőgé? Sajnos vannak olyan ISP-k, akik így spórolnak, így kevesebb IP-t (kisebb tartományt) kell vásárolniuk, viszont ha tényleg így van, akkor sajnos sosem fogod elérni távolról.
Ha pedig biztos vagy benne, hogy működnie kellene, akkor máshol kell keresni a hiba okát.
Pl. a dyndns "mögött" friss az IP címed? IP címmel sem megy? Természetesen itt külső IP-re gondolok.szerk.:
A kulcs generálás fölösleges dolog, ha bentről működik... Annyi a teendő, hogy a külső eléréskor is hozzá kell adni a kivételek közé a webhelyet, mivel ezt egy új szervernek látja.
De ezt majd akkor, ha már elérted.A portszám (esetedben 8080) megadása szükséges, mert ha nem adsz meg semmit, akkor az alapértelmezett 80-as porton próbálja megnyitni az oldalt, és ha ott nem üzemel szerver, akkor sikertelen lesz a próbálkozás. Amennyiben a cím előtt nem http, hanem https van, akkor az alapértelmezett port nem 80, hanem 443... Az ettől való eltérést is szintén mögé kell írni, ha van ilyen.
-
World-Soft
senior tag
válasz
Intruder2k5 #9082 üzenetére
Köszi.
A "local_root" sajnos nem csinált egyenőre semmit.
De amúgy azért lehet kívülről is néha el szeretném érni...
Zoli -
Késes
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #9081 üzenetére
Persze ezek mind megvoltak. Esetleg generáljak újra kulcsokat? Bár a https://asus elérés meg vígan megy ezért nem értem.
És a hagyományos felület is csak így tudom elérni: http://domainem.homeip.net:8080 ha ez jelent valamit. 8080 nélkül nem is megy -
válasz
Intruder2k5 #9082 üzenetére
Itt egy pdf, amiből az előző kép is származik. Kis olvasnivaló a vsftpd-ről :-)
Igaz, nem pont ehhez a routerhez kapcsolódik, de a vsftpd a lényeg. -
válasz
World-Soft #9078 üzenetére
Sajnos, mivel nem használtam soha vstfpd-t, így konkrétumokat nem tudok mondani...
Az viszont biztos, hogy "ftp root directory" megváltoztatható (itt most ugye nem a root felhasználóra gondoltam, hanem az ftp főkönyvtárra), és ha csak ilyen célokra akarod használni, akkor nem kell hozzáadnod a tűzfalhoz, így kintről nem lesz elérhető. Így Te nyugodtan használhatod szerintem "root" felhasználóval, de ha ezt semmiképpen sem akarod, akkor használd "anonymous", vagy "ftp" névvel. A kettő közül valamelyik szerintem működik, anélkül, hogy létre kellene hozni a rendszerben.szerk.:
-
-
Késes
csendes tag
Még sincs meg
Kicsit elhamarkodtam. Még küzdeni kell vele. Csak bonyolult így, hogy a szomszéd wlan-ján keresztül tudom csak tesztelni
-
Késes
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #9077 üzenetére
Köszi, végre működik
-
World-Soft
senior tag
Sziasztok!
Egy régi téma.
Feltettem a vsftpd-t.
Feltettem "asus.ebond.hu" szerint.
Felhasználókat még nem hoztam még létre.
1. a "secure_chroot_dir=/opt/usr/share/empty" mire kell?
2. belépés után a "/tmp/local/root/" könytárba jutok. Biztos, hogy nekem a tmp-be kell érkeznem, vagy ez valami rossz beállítás miatt van? Ha direkt, akkor át lehet ezt helyezni?
3. csak úgy felhasználók tepelítésével lehet root-tól eltérő nevű FTP felhasználót üzemeltetni, mert igazából nekem csak 1 felhasználóra lenne szükségem amivel le tudom szedni amit letöltöttem, tehát semmi olyan hókuszpókusz, hogy minden felasználónak külön tárhely, stb.....Köszi.
Zoli -
Tedd be ezt a helyére, és menni fog:
#!/bin/sh
insmod ipt_recent
iptables -D INPUT -j DROP
iptables -A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 6880 -j ACCEPT
iptables -t nat -A PREROUTING -i "$1" -p tcp --dport 443 -j DNAT --to-destination "$4":443
iptables -A INPUT -j DROP -
Késes
csendes tag
válasz
Intruder2k5 #9074 üzenetére
Igen, kicsit még képzavarban vagyok a témát illetőleg.
Szóval a https-en szeretném elérni a routert, a torrnetek miatt, ez az ami nem megy.
A post-firewall pedig így néz ki:#!/bin/sh
iptables -I INPUT -m tcp -p tcp --dport 6880 -j ACCEPT
iptables -A INPUT -p tcp --dport 443 -j ACCEPT
iptables -t nat -A PREROUTING -i "$1" -p tcp --dport 443 -j DNAT --to-destination "$4":443 -
-
Késes
csendes tag
Újabb problémám adódott. Nem tudom távolról SSH-n elérni a routert pedig mindent úgy csináltam ahogy sanzi89 írta a logout-on.
http://akarmi.homeip.net megy rendben de a https nem.
Esetleg valakinek tippje? -
Késes
csendes tag
Végül mégiscsak sikerült megoldani azt, hogy az EZ-SETUP ki-be kapcsolja a WLAN-t.
itt a megoldás:#!/bin/sh
WLAN=`wl isup`
if [ "$WLAN" = "0" ]; then
echo "Wireless was down, powering up!" && wl radio on
else
#test, if wireless powered on
echo "Wireless was up, powering down!" && wl radio off
fi -
vargalex
félisten
válasz
Laca 012 #9067 üzenetére
Hi!
Az ismételt telepítés normális. A php-gd remove-val az egyéb szükséges csomagokat (amik előfeltételei a php-gd-nek) nem szedte le, így azokat nem is kellett újratelepíteni.
Egyébként a gd.so ott van a /opt/lib/php/extensions-ben?
Illetve esetleg nincs 2 gd.so-d?
Ellenőrizheted a find / -name gd.so-val.
Lehet, hogy több van, és a nem megfelelő verziójú van az elérési útvonalban előrébb.
Valamint kell, hogy legyen egy /opt/etc/php.d/gd.ini file-od is. Tartamla: extension=gd.so -
mgrincs
tag
válasz
World-Soft #9061 üzenetére
Szia,
Én úgy vettem észre nem érzékeny egyáltalán az ilyenekre, Én is így ellenőriztem, ha nem ment elsőre a dolog, hogy lábról lábra végigmértem. Szóval azt a kis feszültséget simán kibírja. Mellesleg az elsőn voltak olyan rövidzárak, amit csak sokadjára sikerült leszedni, közben cirka 30-szor be/kikapcs, és az sem viselte meg. Ha nem tudja inicializálni a memóriát, egyszerűen nem indul el. Gondolom, mintha nem lenne rendesen betéve a modul egy rendes gépnél.
@CS_D: Szerintem ilyen felhasználás mellett nincs értelme az upgrade-nek.
-
Laca 012
őstag
válasz
vargalex #9066 üzenetére
megpróbáltam... egyből megáll a php.
remove után ismét megy.
Közben ssl-t, meg mindent újra kellett configolnom, mert ugye az új lighttpd configgal az sem ment..
valamit kellene okozni ezzel a php-gd -vel, mert így a vnstat-nál hiányérzetem van..Úgy emlékszem, hogy amikor először telepítettem a php-gd -t, mintha telepített volna hozzá egy csomó más modult is, most viszont csak :
[root@WL-500gP run]$ ipkg install php-gd
Installing php-gd (5.2.10-3) to /opt/...
Downloading http://ipkg.nslu2-linux.org/feeds/optware/oleg/cross/stable/php-gd_5.2.10-3_mipsel.ipk
Configuring php-gd
Successfully terminated.
Aztár lighttpd restart után áll a PHP.. Vagyis nem biztos hogy áll, de a PHP-s weblapok tuti nem jelennek meg..
Nincs valami ötleted? -
-
CS_D
senior tag
Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy a 128 MB-os RAM upgrade-nek van-e értelme, ha a routert csak torrentezésre és samba-ra használom.
Csak az rtorrent (és ami a futtatáshoz szükséges program) fut, de lighttpd és php nélkül azaz nTorrenttel csatlakozom a klienshez. Semmi egyéb futó programom nincs, és a legújabb oleg build van fent (396).
Van 128 mega swapom, amiből általában 4-5 mega foglalt, illetve a RAM-ból általában 7-800 KB szabad. Tisztában vagyok azzal, hogy a router sokmindent behúz cache-be, ezért megtelik a RAM. És pont ezért kérdezném, hogy nekem mi változna abban az esetben, ha 128 megával gazdálkodhatna. Érezhetően gyorsulna valami?
Üdv,
Dani -
Laca 012
őstag
válasz
vargalex #9058 üzenetére
Eddig úgy néz ki, teljesen rosszfelé tapogattunk...
Próbaképpen:
php-fcgi -force-reinstall
Mire a válasz:
PHP Warning: PHP Startup: Unable to load dynamic library '/opt/lib/php/extensions/gd.so' - File not found in Unknown on line 0
No input file specified.
Itt a #9038 -as hsz-ben indult a probléma, ahol vnstat grafikus felületét telepítettem...
ipkg remove php-gd
Removing package php-gd from /opt/...
Successfully terminated.
/opt/etc/init.d/S80lighttpd restart
Ezek után újra működik a PHP!!!
Csak vnstat grafikus felület nincs érthető módon.. -
Laca 012
őstag
válasz
vargalex #9058 üzenetére
Nem, ott van az a zárójel, csak akkora a kép, hogy itt a fórumban pont nem látszik az 1000 utáni idézőjel fele és a zárójel.
A ligttpd.conf-ban már kikommenteztem a sorokat, viszont még mindig nem működik a PHP..
próbáltam a másik verziót is, hogy a lighttpd.conf-ban konfigurálom és kikommentezem az utolsó sort,
próbáltam a ( "socket" => "/tmp/php-fcgi.sock", sort átírni ( "socket" => "/tmp/php-fastcgi.socket", -re, bár nem értem hogy lehet az hogy miért kell kétféle képpen nevezni.
Az viszont tény hogy tök mindegy melyiket használom, a /tmp-ben létrehozza a file-t a megadott névvel. -
World-Soft
senior tag
válasz
mgrincs #9060 üzenetére
Mennyire érzékeny ezen része a berendezésnek.
Egy esetleges rövizzár mennyire tesz mindent tönkre?És ha egy digitális feszültségmérővel megmérem (ellenállásilag, vagy csipogósan) az esetleges rövidzátakat, az nem tönköli pl. a memóriát? (minden egymás melletti lábon végigmenve...)
Zoli
-
mgrincs
tag
válasz
World-Soft #9052 üzenetére
Szia,
a Wood-fém lényege, hogy nagyon alacsony az olvadáspontja, és mellesleg az összetevői közt ott vannak ugyanazok, mint a sima ónnak. Ebből következően, ha megfelelő mennyiséget viszel fel, az "feloldja" a lábakhoz használt forraszanyagot. Mivel alacsony hőmérsékleten is olvadt marad, van időd a két oldalt melegen/olvadtan tartani, míg a chip szépen lejön.
A beforrasztásnál a minél több flux(folyasztószer) használata a lényeg, ettől szinte felfut az ón a lábakra, és nem összafogja őket. És igen a mégiscsak összeforrasztott lábaknál jöhet az ónszívó szalag, azzal el tudod távolítani a felesleget.
A gyakorlással csak jól járhatsz.
Igen az első elég "szép" lett. Azt még teljesen pillanatpákával csináltam, Wood-fém nélkül, ezért leszakadt pár kivezetés. Na azzal szüttyögtem rendesen, de gondolhatod, mikor végre bebootolt! -
Késes
csendes tag
Sziasztok!
Tud valaki esetleg olyan scriptet az ezsetup gombra ami ki-be tudja kapcsolni a wl radio-t?
Vagyis ha megy akkor ki, ha nem megy, akkor éppen be
Keresetem már Google-val, de amiket találtam azok közül egy sem vált be. -
vargalex
félisten
válasz
Laca 012 #9046 üzenetére
Hi!
Nekem már a WL-550gE-nél is külön config file-ben volt a php és a https is. Semmi gond nincs vele, sokkal átláthatóbb. Szerintem is használd az eredeti 10-php-fcgi.conf file-t, nálam pont ugyan ez a tartalma. Lehet, hogy a te file-od tartalmában valami nem felel meg a lighttpd-nek, legalábbis szerintem erre utal az, hogy a parse-olás nem sikerül neki (bár most nézem, hogy az még a duplikáció megszüntetése előtt volt). Lehet, hogy kihagytál egy )-et (zárójelet)?
Amit mindenképp szedj ki a lighttpd.conf-ból:
- a server.modules-ből a mod_fastcgi-t
- a fastcgi.server teljes bejegyzést -
-
AtHoS
nagyúr
válasz
World-Soft #9053 üzenetére
Ha erre gondolsz:
> $ cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_rmem
> 4096 87380 174760
>
> $ cat /proc/sys/net/ipv4/tcp_wmem
> 4096 16384 131072akkor
"min, default, and max size of socket buffers (in bytes)" és ezek az alapbeállítások amire azt írták, hogy rendben vannak. És javasolták szétnézni az alkalmazások között, mert azoknál fogy el a memó. A pdf-ben pedig szintúgy memória gondra utalnak ill. swap gond is lehet.
Más
Hogyan lehet az rtorrent-et úgy újraindítani, hogy utána nem áll neki ellenőrizgetni a torrenteket?
Nemrég hirtelen felindulásból AEGA-ból újraindíttattam az rtorrent-et, mivel egy berakott torrent valamilyen okból kifolyólag nem indult el és a trackeren sem szereplek a letöltők között. Gondoltam szarakodik az rtorrent. Persze közben kis sebességgel azért seedelt más torrenteket.
Szóval újraindítás után 3 seedelt torrentet tett be ellenőrzésre. Persze nem 2-300MB-osakat, ami ugye nem 2 perc
Persze ugyanúgy nem indul el a torrent és szintúgy nem vagyok a letöltők között -
World-Soft
senior tag
válasz
mgrincs #9050 üzenetére
Szia!
Jó a video.
Én ennyire nem vagyok otthon benne.
Tehát a Wood arra kell, hogy könyebben le tudd szedni az ónt? Ennek valamilyen különleges oka van, hogy ezt használod, vagy csak mert jobban összeáll és könnyebb leszedni?
És ha jól láttam, akkor símán összeforrasztasz mindent, és utánna az ónszívó szallaggal szépen húzgosással le lehet tisztítani?
Látszik ilyen méretekben még nem dolgoztam....
Úgy érzem lehet pár hibás alaplapon érdemes elötte gyakorolni, mert láton neked is az első után sokat javult a technikád.Na majd meglátom mi lesz, még decemberig úgy is garis...
Addig nem nyúlnék bele.....
(azért gondolhattak volna ránk, és igazán tehtték volna foglalatba a chipeket....)
Kösz.
Zoli -
mgrincs
tag
válasz
World-Soft #9037 üzenetére
Szia,
Router 128MB bővítés
Itt megvan a beforrasztás is, igaz csak az egyik chip a videó hossza miatt.És nekem LUX pákám volt hozzá (~2000Ft). Ha érdekel, még van a Wood-fémből is.
És még ha rákeresel a gyorsaságra, árakra, stb.-re itt a fórumon, fogsz találni hozzászólást egy pár embertől.
De azért igazából, ha nincsenek extra igényeid, nem hiszem, hogy megéri, "csak hogy legyen".
Mielőtt megkérdeznéd, hogy megcsinálom-e a tiedet is, sajnos nemet kell mondanom.
Pont egy itteni kérést csináltam utoljára, több éjszakán keresztül, és háromszor kellett újraforrasztanom az egészet mire végül jó lett.(Szar chip miatt) Közben az illető megkapta az enyémet, ha mégse tudtam volna életet lehellni bele. Szóval asszem erre nem vágyom már.
Egy szó mint száz, meg is lehet szívni, de szerintem nem ördöngősség, mivel a videón bemutatott technikával 9 darabot csináltam meg hiba nélkül. Forrasztási előképzettség nélkül.
Természetesen jótanáccsal bármikor szolgálok, ha elakadnál. -
Blackmate
őstag
válasz
World-Soft #9036 üzenetére
Rájött már valaki, hogy ez a
kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x20/0)
hiba mitől van?
-
World-Soft
senior tag
válasz
Laca 012 #9046 üzenetére
Szia!
Guru nem vagyok, de mivel nem rég raktam fel, ezért hátha tudok segíteni.
A [asus.ebond.hu] oldal szerint a PHP kezelést a lighttps.conf fájlba kell beilleszteni.
Ez valóban így van, viszont már az év elején jött ki olyan lighttp amibe bele került a config végére az általad említett sor, melynek célja valószínű, hogy átláthatóbban lehessen configolni.
Mikor én is találkoztam vele elősször, akkor ugyanez a dupa hiba jött elő.
Kéd lehetőség van (mindkettőt csináltam már):
- vagy kikommentezed ezt a sor. Ekkor mindent a lighttps.conf -ba kell beírnod ahogy kell
(server.modules-be a mod_fastcgi részt, és a fastcgi.server = ..... rész is kell).
Ekkor nem írhatja a duplikációt, hancsak nem máshonnan veszi a configot, vagy ha nem 2x van enne ez a lighttps.conf -ban.
- a másik, amit most csináltam, hogy alkalmazkodom a gyári ajánláshoz.
Én a conf.d-ben nem is nyúltam hozzá a php leíráshoz. Nekem azzal tökéletesen ment.
lighttps.conf -ban, így nem kellett sem a server.modules-be a mod_fastcgi részt beszúrnom, sem a fastcgi.server = ..... részt sem, hisz azok a 10-php-fcgi.conf mint láthatod megcsinálja.
Lefutását pedig az "include_shell "cat /opt/etc....." biztosítja.
Fontos, hogy ugye a 10-php-fcgi.conf -ban a server.modules +=( "mod_fastcgi") legyen. Tehát a + jel sz kell, hogy hozzáfűzze és ne felülírja.Zoli
-
Laca 012
őstag
Ha megpróbálom megnyitni pl az AEGA-t, ez kerül az error log-ba:
2009-08-16 11:52:37: (mod_fastcgi.c.1742) connect failed: Connection refused on unix:/tmp/php-fcgi.sock-0
2009-08-16 11:52:37: (mod_fastcgi.c.2943) backend died; we'll disable it for 5 seconds and send the request to another backend instead: reconnects: 0 load: 1
2009-08-16 11:52:37: (mod_fastcgi.c.2709) child signaled: 11
2009-08-16 11:52:37: (mod_fastcgi.c.2481) unexpected end-of-file (perhaps the fastcgi process died): pid: 403 socket: unix:/tmp/php-fcgi.sock-0
2009-08-16 11:52:37: (mod_fastcgi.c.3299) response not received, request sent: 1017 on socket: unix:/tmp/php-fcgi.sock-0 for /aega/index.php , closing connection -
Laca 012
őstag
Gyorsan újraraktam a lighttpd-t, bekonfigoltam, van is két új sor a config file-ban:
# Configuration from other optware packages
include_shell "cat /opt/etc/lighttpd/conf.d/*.conf"lighttpd restart után:
[root@WL-500gP conf.d]$ /opt/etc/init.d/S80lighttpd restart
Stopping web server: lighttpd
Starting web server: lighttpd
Duplicate config variable in conditional 0 global: fastcgi.server
2009-08-16 10:46:58: (configfile.c.897) source: cat /opt/etc/lighttpd/conf.d/*.conf line: 12 pos: 1 parser failed somehow near here: (EOL)
2009-08-16 10:46:58: (configfile.c.897) source: /opt/etc/lighttpd/lighttpd.conf line: 332 pos: 12 parser failed somehow near here: (EOL)a /opt/etc/lighttpd/conf.d/*.conf-ban 2 file van:
A 01-default.conf file üres, a 10-php-fcgi.conf file-ban ez van eredetileg:
ezt átírtam olyanra aminek eredetileg a lighttpd.conf-ban kellett lennie.
úgy is duplicate fogad restartkor. próbáltam, hogy a lighttpd-ben kikommentezem a fastcgi beállításokat, akkor restartnál nem ír hibát, viszont a PHP akkor sem megy..Valaki linuxguru elárulhatná ezt hogyan kellene jól konfigurálni..
Ez mi lehet, és hogyan kell jól használni?
Viszont PHP még mindig nincs.. -
Laca 012
őstag
válasz
Intruder2k5 #9043 üzenetére
jogos... A dátum 2009.aug.05. tehát ezzel ment 10 napig, és tegnap óta ezzel nem megy.
Azért megnéztem az említett 2 részt, és az rendben van..
Azt nem tudom, hogy nem valami új lighttpd lehet megint terítéken, mert valakinek már volt ilyen problémája úgy emlékszem..
lehet megpróbálom újrarakni.. -
World-Soft
senior tag
válasz
ecaddict #9042 üzenetére
Szia!
"Ezért is írtam, hogy flash eszköz helyett érdemesebb lehet RAM-ba beruházni "
Tehát a memória 128MB-ra bővítésre gondoltál....
"persze kérdés nem-e kezd már ez a router ehhez kicsit öreg típus lenni..."
Intruder2k5 említette az ASUS RT-N16-ot. Eléggé tetcetős az adatai, de gondolom az ára is az lesz. Amúgy amikor megvettem a routert, akkor mondták utánna, hogy miért nem egy ATOM gépet vettem kis dobozházba, és akkor lenne kellő hardware erő is....Amúgy én azokat használom amiket írtál.
Mikor decemberben meglett a router, akkor nagyon sokat kérdeztem itt a fórumon, főleg tőlet, és próbáltam az ismereteket alkalmazni is.Linux tudásom nem olyan sok, csak annyi mint egy webes fejlesztőnek...
A szerver dolgokat, a rendszergazdákra szoktam bízni. Sajnos itthon nincs ilyen kéznél.Én úgy csináltam, hogy 2 eszközöm van a gépben és mindkettőn 3 partíció:
-Pendrive: swap, rendszer, segéd partíció
-HDD: swap, segéd partíció, nagy adattároló (torrent, stb...)A 6 partícióból nincs minden most használva, de HDD kiszedés, illetve esetleges HDD hiba miatt vannak tartalékok készítve. (a sok rossz tapasztalat...)
A pendriven lévő SWAP csak akkor lenne használva, ha valamiért kiesne a HDD (pl. kiszedem adatot másolni).
A pendrive segéd partíciója sincs használva. Hasonló a feladata mint az előzőnek, csak ide nem a SWAP, hanem a HDD segéd partíciója migrálódna át.
A HDD mindhárom partíciója megy alap helyzetben:
- swap-ra a SWAP
- a nagy partíciójára a torrent, stb.megy
- a segéd partícióra pedig olyan dolgok kerülenk, amik nem statikus adatok mint mondjuk a rendszer, hanem olyanok amik sűrűn változnak. Pl. logo, mysql adatbázis, stb.Az összes partíciót az általad annak idején ajánlott fstab-ban csatolom fel központilag.
pre-mount-ban megtörténik a HDD-k ellenőrzése is úgy ahogy itt a fórumon írtátok.A HDD segéd partíció a /mnt-be csatolódik fel, a nagy letöltős partíció pedig a /mnt/data könyvtárba. (Így egyben könnyebb átlátni)
Egy érdekes probléma volt még az, hogy hogyan oldjam meg azt, hogy a logok, mysql adatbázisok is a HDD-re kerüljenek és ne a PENDRIVE-re úgy, hogy ne kelljen mindent átkonfigolnom.
Azt a megoldást találtam ki, hogy a /mnt/var könyvtárába átmásoltam az /opt/var könyvtárat illetve a /opt/share/www könyvtárat (ez a webszerver root-ja) a /mnt/www-be.
Átmásolás után a /mnt/var és a /mnt/www könyvtárakat symlink-kel visszacsatoltam az eredeti helyeikre.
Így a webszerver, a msql, a php (sessionok), samba (log), lighttpd (log), stb. minden módosítás nélkül a HDD segéd partíciójára dolgozik, így nem tönkölik a rendszert is tartalmazó PENDRIVE-ot.
Ha pedig ki kell vennem valamiért a HDD-t, akkor csak mindent erről a partícióról át kell másolnom a PENDRIVE segéd partíciójára, és azt felcsatolni a HDD-s partíció helyett a /mnt-be, és így minden tud tovább futni akkor is ha a HDD valamiért eltávolításra kerülne.
Tudom lehet kicsit túlkomplikáltam, de legalább később nagyobb a mozgásterem.
Természetesen még biztos lesz pár dolog amit át kell másolnom és symlink-kel visszacsatolnom, de még nem értem végéig.Ui.:
KOP-KOP-KOP.
Igaz nem mertem azóta leállítani a gépet még, de egyenlőre egy huzamba lejött 34GB anélkül, hogy leállt volna a torrent.
Mondjuk igaz most a router nem az eredeti helyén van hanem olyan helyen ahol kicsit jobb talán a hűtése is, de igazából nem tudom mitől javult meg, mert a SAMBA nem lehet erre magyarázat.Zoli
idáig jutottam
így már immáron
Azt úgy ol, hogy
Ahogy
ó adatokinkább mint oldalfejlesző
-
-
ecaddict
senior tag
válasz
World-Soft #9037 üzenetére
Nincs annyi eszközöm, hogy érdemes legyen HUB-ot használni és nem akarok felesleges hibalehetőségeket bevinni a rendszerbe. Máskülönben jól működött. Ami még zavar az az, hogy képes az USB-ről visszatáplálni a router-t (a rack is).
Egyébként szerintem 2 értelmetlen dolog terjedt el a mountolással kapcsolatban:
1. A nem rendszer partíciót (ahol a torrent fájlok is vannak) az /mnt helyett sokan az /opt valamelyik alkönyvtárába teszik. Nem értem miért (nem látom mi lenne az előnye, a hátránya többek között, hogy megneheziti a rendszer archiválását)
2. A diszk kezelését nem a pre-mount post-mount részbe teszik, hanem a post-boot részbe. Megint nem értem miért. A pre/post-mount-al szépen le lehet ellenőrizni felcsatolás előtt a diszket és utánna indítani rendszert. Azaz bármikor le lehet szedni a diszket (shutdown script után) és utánna vissza lehet tenni a router ujraindítása nélkül.Sajnos ezt a második pontot több dolog is nehezíti:
- Alapból nincs rendes sorrend több diszk csatlakoztatásához (ezért vsz. Linux ismeretek nélkül nem érdemes hozzáfogni olyan rendszer építéséhez ami több storage elemet tartalmaz)
- A service script írók hanyagsága miatt (nincs külön start/stop hanem előző példányt kilőjük, majd indítjuk a következőt) a második USB storage csatlakoztatása simán leállít majd újraindít néhány service-t (az első USB cuccról).Ezért is írtam, hogy flash eszköz helyett érdemesebb lehet RAM-ba beruházni (persze kérdés nem-e kezd már ez a router ehhez kicsit öreg típus lenni...). A fórum keresővel is lehet erre vállalkozót találni.
-
-
Laca 012
őstag
Nos én is addig ügyeskedtem, amig behalt a PHP a routeren.
Felraktam a vnstat-ot, meg a cron-t, és amikor a vnstat grafikus felülete miatt installálni akartam a php-gd -t. hibát írt, és ipkg update + ipkg upgrade -et kért, amit meg is adtam neki. A konfig file-ok frissítését nyílván nem engedtem neki..
Aztán az ipkg install php-gd is lefutott hiba nélkül. Viszont azóta nem működik a php a webserveren.. A html oldalakat viszi tökéletesen, viszont a php-s oldalaknál 500-as hibákat ír. se AEGA, se torrent webui, de még a phpinfo oldal sem..
ruTorrent webui-nál pl: your web serwer does not support PHP. Correct this and try again.
rTorrent webuinál pedig feljön egy plusz ablak:
Valami ötlet?
Első felindulásból csináltam ipkg remove php-fcgi + ipkg install php-fcgi , de kevésnek bizonyult. lighttpd configban nem láttam hiányt vagy változást.. -
World-Soft
senior tag
válasz
ecaddict #9019 üzenetére
Ecaddict: Egy kérdés. Ha már nem használod a hubot csak tápnak, ez azt jelenti, hogy nincs szükséged rá, mert nincs annyi eszközöd, vagy bővítettél portot, esetleg más HUB-ot használsz?
Ha másikat használsz, akkor milyet?
(amúgy arra gondolok, hogy esetleg a router és a hub valami figyelő elektronikája üti egymást.)Amúgy nekem még garis a routerem, ezért még memóriát nem tudok bővíteni év végéig biztos.
Mennyit javít a routeren a bővítés? Miben érezhető a gyorsuls, stb?Esetleg van olyan szaki aki már elég gyakorlott benne (WL-500W-el is) és válal is ilyet?
Valakinek aki a témában nem jártas, annak elmagyarázni nem egy könnyű dolog mit is szeretnék. Én meg nem biztos, hogy bevállalnám a kis veller pálkámal.
Amúgy kb. a bővítést mennyiből lehet kihozni?Üdv:
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
vargalex #9033 üzenetére
KOP-KOP-KOP.
Lekopogom most.
Most néztem mi a helyzet a WL500W-vel.
Csodával határosan megy és a torrent is fut.
A nagy terhelést adó torrent lejött, az ami nem nagyon jön az még mindig megy.
Megnéztem a SYSLOG-ot.Elméletileg 03:55-kor jött le,mert akkor jött az utolsó hiba:Aug 15 04:55:46 kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x20/1)
Elméletilge nem emlékszek más változtatásra mint a SAMBA-ból kiszedtem azt a két rossz commentet.
Amúgy esetleg nem tudja valaki hogyan lehet szűrni mi kerüljön a SYSLOG-ba?
Mert szép és jó ez a fenti hiba, de így pont semmi mást nem lehet látni a logban amit kellen hogy lássak esetleg, mert kipörög.Jó ötlet a log pontok írása.
Ki fogom próbálbni.
Úgy sem tudtam hogy lehet csinálni...
Zoli -
válasz
World-Soft #9030 üzenetére
Szia!
Sajnos én sosem használtam se pre-mount-ot, se fstab-ot, csak post-boot-ot, és post-firewall-t. Nekem a post-boot file-ban volt az összes mountolás, és rc.unslung indítás is.
-
vargalex
félisten
válasz
World-Soft #9032 üzenetére
Hi!
Sajna az Oleg script sorrendjét nem ismerem, de szerintem a scriptekbe tegyél loggolást és akkor majd a syslog-ban benne lesz.
Pl:
logger -t MyLog "/opt mounted" -
vargalex
félisten
válasz
World-Soft #9031 üzenetére
Hi!
Csak gyanakodtam esetleg ilyen USB1.1 hibára, ugyanis nekem mikor még WL-550gE-m volt (azon gyárilag nincs USB, és USB1.1 mod lehetséges) tele volt ilyen allokációs hibával a syslog. Mondjuk nekem soha nem állt le semmi, de nem sikerült rájönnöm, hogy mitől lehet. Mióta WL-500g Premium van, azóta ez megszűnt, pedig ugyan azt a firmwaret és ugyan azokat a programokat használom.
-
World-Soft
senior tag
válasz
vargalex #9028 üzenetére
Esetleg nem tudod az OLEG-nél a pontos lefutási sorrendet és kiváltó esményt, mert lehet valamelyik nem akkor fut le amint gondolom.
pre-mount ot úgy vettem, hogy a mountolás elött, a post-mount pedig utánna fut le.
De ugye kérdés, hogy pl. a post-mount bevárja -e az összes disc mountolását...
Intruder2k5: ha jól értettem te azt mondod, hogy valószínű a post-boot ezek után futna le....
Én pedig pont innen szedtem ki mindent....Zoli
-
World-Soft
senior tag
válasz
Intruder2k5 #9025 üzenetére
Mountolás kézzel nincs, hanem az fstabbal van csak.
Az rc.unslung -ot a post-mount hívja meg.
Elméletileg nem kellen e előbb indulnia.
Akkor ide tegyen 5 másodpercet elé?A másik.
Nekem van 2 SWAP partícióm. Egy a pendriven (tartalék nem használom) egy pedig a HDD-n.A pre-mount így néz ki nálam:
#! /bin/sh
swapon -a
for i in `awk '/ext3/{print($1)}' /etc/fstab` ; do
if [ -b $i ] ; then
grep -q $i /proc/mounts || e2fsck -p $i 2>&1 | logger -t e2fsck
else
logger -t fstab "$i is not attached"
fi
doneEz viszont azt jelenti, hogy felcsatolja az összes SWAP-ot hogy az ellenörzést meg tudja csinálni ha kell.
Én később utólag ( ha nem felejtem el) a pendriveset le szoktam csatolni.
Hogy csináljam meg, hogy csak a jót csatoljam fel.
Elméletileg az fstab-ban van a SWAP is hivatlosan felcsatolva az elején.
Elég ha kiveszem a swapon -a sort és mivel az fstab első bejegyzése a swap, akkor ez azt is jelenti, hogy tuti időre fel lesz csatolva a SWAP mire az e2fsck-nak szüksége lenne rá?Zoli
-
vargalex
félisten
válasz
World-Soft #9024 üzenetére
A kmod-usb2 az USB2.0 kezeléséért felelős modul. Csak azért kérdeztem, nehogy USB1.1-en használja az eszközöket, mert akkor esetleg egy nagyobb swap (vagy bármilyen tárhely) allokáció timeout-olhat.
Ez mondjuk könnyen kideríthető: ha csak USB1.1 van, akkor a másolás (pl. vsftp, samba, stb.) nem nagyon fog 700KB/s fölé menni. -
vargalex
félisten
válasz
Intruder2k5 #9027 üzenetére
Hi!
Persze, előfordulhat. Ezért nem árt tisztában lenni a scriptek futtatásának sorrendjével, vagy egy scriptbe rakni az egészet.
Én mondjuk X-Wrt-t használok, nekem a mount a /etc/hotplug.d/usb/01-mount-ban, a service-k indítóscriptjeinek hívása pedig a /etc/init.d/S95custom-user-startup-ban van. -
válasz
vargalex #9026 üzenetére
De esetleg olyan szerencsétlen eset lehetséges, hogy pl. az opt felmountolódik, elindul mondjuk a lighttpd, de az opt/etc/samba/Share még nem csatolódott fel, és akkor nem találja a webroot-ot... Ugyanez torrent esetében, stb...
Vagy nem jól gondolom?Mondjuk ami a post-boot-ban van script az megvárja, amíg a mountolás komplett lesz, és csak azután lép tovább (ha jól tudom), de ezt az fstab dolgot én nem látom át.
-
vargalex
félisten
válasz
World-Soft #9022 üzenetére
Hi!
umount után e2fsck-val tudod ellenőrizni a partíciókat manuálisan. Ez van benne a pre-mount-ban is?
A felmountolást egyébként biztosan megvárják a proggik, ugyanis gondolom onnan indulnak. Ha nem várnák meg, akkor érvénytelen lenne az útvonal, tehát nem futnának. -
válasz
World-Soft #9022 üzenetére
"Mit tehetek, hogy az fstab felmountolást biztosan megvárják a progik."
Tegyél be egy
sleep 5
sort a mount végére (vagy az rc.unslung elé), és akkor pihizik ott 5 másodpercet :-)
-
válasz
World-Soft #9020 üzenetére
Én nem igazán tudok mit mondani ezekre, mint jeleztem is már, ez nem az én szintem :-)
Viszont annyit azért javasolnék, mielőtt végleg feladod (vagy megőrülsz), hogy próbáld meg az image file-ok használatával. Azt már tudjuk, hogy abban rendben vannak dolgok, hiszen sokan használják már probléma nélkül. Kíváncsi lennék, hogy azzal előjön-e a hiba... Ha nem, akkor lehet nyomozni, hogy hol hibázol... Ha viszont igen, akkor a hiba nem is az optware-ben van. -
World-Soft
senior tag
válasz
ecaddict #9019 üzenetére
Kicsit néztem az indítóscripteket, hogy minél van megadva a /tmp
Az egyik a SAMBA, de pl a php és egy ét progi is hivatkozik rá.
A SAMBA-nál találtam egy hibát. A két sor végére ami az init.d-ben van, ott volt a sorok végén egy-egy komment két per jellel ami ugye nem commentet jelent.
Ezt javítottam.
A másik, hogy induláskor most vettem észre, hogy a configjából a global paraméterek egy részével baja van a rendszernek. (mondjuk ettől még megy, ezért nem vettem észre)Aug 14 22:49:54 smbd[183]: [2009/08/14 22:49:54, 0] param/loadparm.c:map_parameter(1681)
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: Unknown parameter encountered: "worldgroup"
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: [2009/08/14 22:49:54, 0] param/loadparm.c:lp_do_parameter(2223)
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: Ignoring unknown parameter "worldgroup"
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: [2009/08/14 22:49:54, 0] param/loadparm.c:map_parameter(1681)
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: Unknown parameter encountered: "encrypt passworlds"
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: [2009/08/14 22:49:54, 0] param/loadparm.c:lp_do_parameter(2223)
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: Ignoring unknown parameter "encrypt passworlds"
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: [2009/08/14 22:49:54, 0] param/loadparm.c:map_parameter(1681)
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: Unknown parameter encountered: "host allow"
Aug 14 22:49:54 smbd[183]: [2009/08/14 22:49:54, 0] param/loadparm.c:lp_do_parameter(2223)Ez mitől lehet?
Ezzel régi configoknál nem volt baja.Sőt van elötte pár ilyen sor is a logban, ami valami ellenörzésre szólit fel:
Aug 14 22:49:50 e2fsck: /dev/discs/disc0/part2: clean, 5068/625248 files, 73628/1250262 blocks (check after next mount)
Aug 14 22:49:50 fstab: #/dev/discs/disc0/part3 is not attached
Aug 14 22:49:50 e2fsck: /dev/discs/disc0/part3: clean, 16/230880 files, 16941/461433 blocks (check after next mount)
Aug 14 22:49:51 e2fsck: /dev/discs/disc1/part2: clean, 959/251392 files, 20057/502031 blocks (check in 3 mounts)
Aug 14 22:49:51 e2fsck: /dev/discs/disc1/part3: clean, 1581/30162944 files, 1384800/60295961 blocks
Aug 14 22:49:51 kernel: kjournald starting. Commit interval 5 seconds
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3-fs warning: checktime reached, running e2fsck is recommended
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on sd(8,2), internal journal
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3-fs warning: checktime reached, running e2fsck is recommended
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on sd(8,3), internal journal
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on sd(8,18), internal journal
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3 FS 2.4-0.9.19, 19 August 2002 on sd(8,19), internal journal
Aug 14 22:49:51 kernel: EXT3-fs: mounted filesystem with ordered data mode.Ez mi pontosan? És hogy futtasak valami diskellenörzést kézzel ha kell?....
Pedig a pre-mount-ban ezt neki meg kellene tennie....És a harmadik dolog amit újrainduláskor tapasztaltam, hogy rögtön beléptem SSH-val.
df parancsra még csak a root és a tmp volt felcsatolva.
Viszont a ps ax-re már futott szinte minden.... mysql, web, stb....
(nem hiszem hogy az az 1-2 másodpercben pont minden lezajlott volna , míg beírtam a parancsot.)
Nem lehet hogy valami ilyesmi zavarja meg?
Mit tehetek, hogy az fstab felmountolást biztosan megvárják a progik.
És bocs a sok kérdésért, de nagyon tanácstalan vagyok ezekben.Köszi.
Zoli -
vargalex
félisten
válasz
World-Soft #9016 üzenetére
Hi!
Több helyen is azt írják, hogy ez igazából nem hiba. Annyit jelent, hogy fizikailag folyamatos területet akart lefoglalni, de nem sikerült.
Nem lehet esetleg, hogy a swap sérült? (Ha egyáltalán az tud sérülni.)
kmod-usb2 biztosan fel van téve? -
World-Soft
senior tag
válasz
ecaddict #9019 üzenetére
A HUB már kiiktatva.
Így most HDD hibát nem írt, csak ezt a fenti hibát.
Amint elindítottam az rtorrentet, akkor máris jöttek a hibák.
Amúgy a HUB-ot azt hiszem még te ajánlottad annak idején."Vsz.egyébként Flash alapú rendszer helyett inkább RAM-ba érdemes invesztálni."
Ezt nem értem...
A /TMP-t nem a rendszer hozza létre.
Én nem állottam semmit.
Azt sem tudom honnan csatolja fel. De elméletileg van hely is.... és egy mostani free amikor mennek a hibák:[root@WL-002215534BC1 root]$ free
total used free shared buffers cached
Mem: 30176 29340 836 0 920 18108
-/+ buffers/cache: 10312 19864
Swap: 1004020 9600 994420Zoli
-
ecaddict
senior tag
válasz
World-Soft #9015 üzenetére
Nekem is ilyen USB hub-om van, de már csak a tápját használom. A LED-ek tényleg furcsák voltak.
A memória allokációs üzenetekben nem tudok segíteni, soha nem láttam ilyet, bár nekem 128 MB RAM van a routerben. Ha megy a swap nem kellene ilyesmit láss. Próbáld kiiktatni a HUB-ot.Vsz.egyébként Flash alapú rendszer helyett inkább RAM-ba érdemes invesztálni.
-
World-Soft
senior tag
válasz
World-Soft #9017 üzenetére
Közben egy free:
[root@WL-002215534BC1 root]$ free
total used free shared buffers cached
Mem: 30176 29400 776 0 1796 17428
-/+ buffers/cache: 10176 20000
Swap: 1004020 6664 997356És ennyi volt.
A torrent ismét leállt csak a screen megy......
Igaz a logban is leálltak a hibák írása 21:46-kor:Aug 14 21:46:10 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 21:46:10 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)Most már nem értem.....
Elegem van....
Az decembertől a teszt rendszerekkel is mindig így jártam.
Most a kész konfiggal is ugyanúgy járok.Még 1/2-1 napnál tovább nem sikerült teljes üzemben működtettnem ezt a sz*rt.
Elnézést a kifakadásomért. De csak azért nem dobtam még ki, mert most a rendszert egy külön pendriverre tettem és még ezért nem kellett 4x újrahúznom a rendszert (lekopogom).
Elméletben minden megy, csak gyakorlatban nem tudom használni...Please Help.
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
World-Soft #9016 üzenetére
Találtam egy ilyet: [wl500g.info]
Itt a memóriát írják.
De nem teljesen értem....# df
Filesystem 1K-blocks Used Available Use% Mounted on
/dev/root 3072 3072 0 100% /
tmpfs 15088 332 14756 2% /tmp
/dev/discs/disc0/part2
4922516 215980 4456484 5% /opt
/dev/discs/disc0/part3
1816704 38736 1685684 2% /opt/etc/samba/Share
/dev/discs/disc1/part2
1976524 48504 1827616 3% /mnt
/dev/discs/disc1/part3
237397788 1019652 224318944 0% /mnt/dataMost ez azt jelenti, hogy valami nagy file a /tmp (flash)-be akar íródni valalyik progimban?
Előre is köszi.
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
World-Soft #9015 üzenetére
Pár perccel íz indítád után már van ilyen a logban:
Aug 14 21:19:41 rtorrent: Started PID: 245
Aug 14 21:20:30 dnsmasq-dhcp[58]: DHCPINFORM(br0) 10.10.10.103 00:e0:4c:02:14:25
Aug 14 21:20:30 dnsmasq-dhcp[58]: DHCPACK(br0) 10.10.10.103 00:e0:4c:02:14:25 World-Soft-PC
Aug 14 21:24:10 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
....Nem tudom ez jelent valamit, vagy ezzel még nem kell foglalkozni?
Mondjuk a torrent még megy....
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
World-Soft #9014 üzenetére
A [HUB]-om ez.
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
ecaddict #9013 üzenetére
Szia!
Be.
De most találtam egy érdekes dolgot.
Kicsit melegnek tartottam a routert, ezárt most megemeltem.
Miközbe ezt tettem idönként az USB HUB - amin a HDD is van - elkezdett villogni.
Elkeztem elemezni, kábelcsere, stb... (a routerben lévő kábel kicsit meleg is volt a router oldalán)
Még szét is pattintottam egy pillanat alatt.
Azt vettem észre, hogy ha bele dugom a tápot akkor világít a zöld led rajta.
Ha rádugom a HDD-t és annak tápját akkor is minden rendben, bár akkor még nem jelzi pirossal az adott porton, hogy ott a HDD.
Ha ráduktam a router kábelét is, akkor jelzte is a HDD-t.
Viszont ha mozgatom (bár mivel nem kontakt, ezért lehet ez csak illúzió volt), akkor elaludt időnként mind a HDD visszajelzés mind a táp visszajelzés a HUB-on).
A páp mindig abban a pillantban meggyógyul amint kihúzom a ROUTER kábelét.
Ezért most a HDD-t a routerbe tettem, és a HDD tápját tettem csak a HUB-ba.
Visszajőve a géphez hasonló hibákat mutatott a syslog amíg baromkodtam.
Most így újraindítottam.
Egyenlőre megy, de bár érdekes módon a kissebb torrentet látja az rtorrent a nagyot viszont most nem. Pedig a fájlokat ott látom.
Mivel gyorsabban lejön mint mire végigellenőrizné, ezért lehet újra leformázom a partíciót, hogy a hibát nem görgessem tovább.
Most kíváncsi leszek.Amúgy valami nagyon részletes logolást nem lehet csinálni?
Zoli -
ecaddict
senior tag
válasz
World-Soft #9012 üzenetére
free mit mond, swap be van kapcsolva?
-
World-Soft
senior tag
válasz
World-Soft #9011 üzenetére
Na valami továbbra sem jó.
Most 3.87GB után megint ugyan az van mint volt.
Nem volt megállítva, megszakítva, újraindítva stb. semmi.
Mégis egyszer csak ezt kaptam a WEB-es felületen:Bad response: (500) <?xml version="1.0" encoding="iso-8859-1"?> <!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD SHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd"> <html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml" xml:lan="en"> <head> <title>500 - Internal Server Error</title> </head><body> <h1>500 - Internal Server Error</h1> </body> </html>
Ha megnéztem, akkor megint csak a screen megy és a screen-ben nem is megy semmi.
Mi lehet a baj?A SYSTEM log az admin felületen pedig ezzel van teli (pont 10 percen keresztül van ilyen a logban..):
Aug 14 19:25:44 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:25:44 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:25:45 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:25:47 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:25:51 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:25:58 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:26:12 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:26:40 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 19:26:40 kernel: __alloc_pages: 3-order allocation failed (gfp=0x20/0)
.....Mit tegyek?
Zoli -
World-Soft
senior tag
válasz
World-Soft #8997 üzenetére
Na megnéztem.
Hát lehet nem tett jót a síma reboot minden leválasztás nélkül.
(legalább is remélem csak ennyiről van szó, mert ha hardware, akkor az már a router lesz...)
Egész nap nyűglődött a logok alapján a gép.Aug 14 07:48:20 kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 07:48:20 kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x20/1)
Aug 14 07:48:20 kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x20/1)
Aug 14 07:48:20 kernel: __alloc_pages: 0-order allocation failed (gfp=0x20/0)
Aug 14 08:59:30 ntp client: Synchronizing time with time.nist.gov ...
Aug 14 10:59:30 ntp client: Synchronizing time with time.nist.gov ...
Aug 14 11:32:52 kernel: SCSI disk error : host 1 channel 0 id 0 lun 0 return code = 70000
Aug 14 11:32:52 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 39035408
Aug 14 11:32:52 kernel: SCSI disk error : host 1 channel 0 id 0 lun 0 return code = 70000
Aug 14 11:32:52 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 39035416
Aug 14 11:32:52 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 39035424
Aug 14 11:32:52 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 39035432
Aug 14 11:32:52 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 39035440
.....
.....
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 1728224
Aug 14 11:32:57 kernel: SCSI disk error : host 1 channel 0 id 0 lun 0 return code = 70000
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 1728224
Aug 14 11:32:57 kernel: SCSI disk error : host 1 channel 0 id 0 lun 0 return code = 70000
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 1572880
Aug 14 11:32:57 kernel: EXT3-fs error (device sd(8,19)): ext3_get_inode_loc: unable to read inode block - inode=98306, block=196610
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 0
Aug 14 11:32:57 kernel: EXT3-fs error (device sd(8,19)) in ext3_reserve_inode_write: IO failure
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 1572864
Aug 14 11:32:57 kernel: EXT3-fs error (device sd(8,19)): read_block_bitmap: Cannot read block bitmap - block_group = 6, block_bitmap = 196608
Aug 14 11:32:57 kernel: EXT3-fs error (device sd(8,19)): ext3_get_inode_loc: unable to read inode block - inode=98306, block=196610
Aug 14 11:32:57 kernel: EXT3-fs error (device sd(8,19)) in ext3_reserve_inode_write: IO failure
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 1572864
Aug 14 11:32:57 kernel: EXT3-fs error (device sd(8,19)): read_block_bitmap: Cannot read block bitmap - block_group = 6, block_bitmap = 196608
Aug 14 11:32:57 kernel: I/O error: dev 08:13, sector 0Fogtam és újra leformáztam a torrentes partíciót (remélhetőkleg azzal volt baka), és szépen megítram a:
pre-mount
shutown
pre-shutown
scripteket.
Most újra indítottam a torrentet.
Egyenőre megy.
Viszont most újra előjött az a hibaüzenet amin a legelső torrent indításkor is volt:[root@WL-002215534BC1 root]$ /opt/etc/init.d/S99rtorrent start
Starting rtorrent
iptables: Bad rule (does a matching rule exist in that chain?)Bár ettől még megy, de ez miért lehet?
Mindenki segítségét köszönöm előre is.
Zoli -
Az adatok PC-re való áttöltésére vonatkozóan én mindig azt mondom, hogy amúgy is megy napi 5-6 órát a gépem (délutántól késő éjjelig több is az), ez alatt az idő alatt simán átteszem, amit a router letöltött napközben... Persze nekem 8M/256K-s netem van, de akinek mondjuk van 30-50 Mbit-je, és leszed napi 50-80 gigát, ott már más a helyzet. Az oldja meg valahogy... Én amit töltök, napi átlagban 3-5 GB-ot, az átmegy samba-n is. De extrém esetben volt már 20 Gbyte is, és az is átment. Szóval nem szenvedek mountolással, meg ext3 driverrel.
NFS, az OLEG fw része, nem az általam készített image-é. Azt a webadmin felületen tudod konfigolni, és linux alól használni. Windows-ra telepíteni kell valamit a használatához, de ebbe én nem mentem bele. Tomatoban pedig nincs NFS.
Többet erről itt.Modulokról szerintem ecaddict tud neked bővebb infót adni, én ebbe sem ástam bele magam nagyon, már csak azért sem, mivel jó ideje Tomato-s vagyok.
-
AtHoS
nagyúr
válasz
Intruder2k5 #9003 üzenetére
Nálam ugye Oleg van és az Imaged-ből lett rakva a rendszer igaz azóta kicsit fel lett frissítve ami az előzményekben olvasható.
ADOS-ra most rákerestem a fórumban, de nem akarom megbonyolítani az életem vele, így marad szerintem az ewgets.
Majd megtesztelem, de azt az 1-2 dologot amivel eddig néztem a datás meg rapidos működést jól csinálta. Több fájlt még nem raktam oda neki. mWget-et is "már csak kipróbálom mit tud azért" alapon használtam most.Annyit még észrevettem, hogy Samba-n keresztül 2.5....3.5MB/s sebességgel sikerül másolgatni. Nem volt valami túl lassú így sem, bár 2 gigánál többet egyelőre még nem dobálgattam egyszerre.
NFS-nek még utánaolvasok igaz 1-2 megjegyzéssel menet közben már találkoztam azzal kapcsolatban is. Az Image-ben megtalálható vagy még külön kell felapplikálni rá?
Illetve már régebb óta meg szeretném kérdezni, hogy az Oleg FW mellé letölthető extra modulok milyen jót tartalmaznak, ami miatt esetleg érdemes lenne feltenni? Erről lenne szó
-
Laca 012
őstag
Tényleg idegesítő.. Itt egy teszt ami ugyan nem asus, de teljesen broadcom chipkészlettel jött létre..
A vége felé van egy "Tesztelés, értékelés" ahol táblázatban látszanak a mért sebességek...
Ha jól konfiguráltak mindent, akkor aggasztó...ezért nem is érdemes "n"-re átalakítanom a routert.. -
Igen... Az mWget valami miatt Tomato alatt nem ad státusz infót... Hogy miért, azt nem tudom, kevés hozzá a "Linux tudásom" :-) De csinálja amit kell. ewget-et még nem próbáltam ki, de természetesen az is tölti a sima http és ftp hivatkozásokat is. Én most az ADOS-t használom, az viszont nem kezel data.hu és rapid linkeket, viszont nem töltök onnan olyan mennyiségben, hogy szükségem lenne rá. Ami kell azt leszedem gépről.
-
válasz
World-Soft #9000 üzenetére
A screen-be
screen -r
paranccsal tudsz belépni, majd onnan a
CTRL+A majd ezután D
gombok lenyomásával tudsz kilépni. Hogy mit fogsz ott látni, ami hasznodra lehet, azt nem tudom.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Politika
- Elviszi a ZT Systems, AMD-hez került gyárát a Sanmina
- KONZOL beárazás
- One mobilszolgáltatások
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- További aktív témák...
- Latitude 5400 27% 14" FHD IPS érintő i5-8350U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Eladó Logitech G502 X Plus White
- Latitude 5400 27% 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe IR kam gar
- Remek áron eladó új Microsoft Surface Laptop 4 garanciával! i7-1185G7 /32 GB /1TB SSD/TOUCH/15."/
- AKCIÓ! Sapphire Nitro+ RX 6800 XT 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Lenovo Thinkcentre M920S Brand számítógép - i5 9500 8GB RAM 512GB SSD 630 IGP Win 10
- LG 55G3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Beszámítás! Lenovo Legion Slim 5 16AHP9 notebook - R7 8845HS 16GB RAM 512GB SSD RTX 4060 8GB Win11
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest