Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sokimm

senior tag

válasz gyapo11 #3306 üzenetére

"De aki érteni is szeretné..."
    Ki ne szeretné? :) Viszont az Arduino IDE felépítése alá ne nagyon menjen senki (regisztercímzés, inculde fájlok tartalma, sketch), mert beleborzad... (elsőre). Osztom a véleményed azon részét, hogy pár ezer forint füstölés hasznos(abb) lehet, HA:
    -tudjuk mért füstölt el... Elektronikai alapok? Kicsit több annál, mivel az alkatrészek működése (felfutó élek, tüskék, túlfutások, hibatűrő határok) elég komplex, tekintettel, hogy millió egyféle cucc van a piacon.

Konkrétan amikor kérdeztem az elektronika labor tanáromat, (tételezzük fel, hogy életemben először fogtam akkor kondenzátort), hogy mik ezek a számok a kondin, akkor azt mondta: "nézd meg neten..."

Aztán amikor láttam, hogy van kerek, lapos, kerámia, fém, műanyag, vastag, kicsi, sok lábú, két lábú, stb stb kondi, elment az étvágyam... Érteni? Képtelenség szerintem, ha nincs egy (és itt megint igazat adok neked) segítőkész szakember mögötted, aki terelget... A net sokszor hasznos (PWM diagramm, tranzisztorkapitány, stb), sőt túlmutatnak a tanári lehetőségeken (mivel 80 oldalról közelítik meg az értelmezést), de sokszor meg nagyok a hézagok...
    (pl: volt egy léptetőmotorom, ami 1.4A 1.7V on üzemelt (egy tekercs tartása), és ugye ez alapján egy 2.38W közeli tápot kerestem... Volt itthon egy, ami hasonló (+-0.05) teljesítményű, de tök más amper/volt arányú... Mért nem használhattam vele? A net nem segített annó, egy türelmes ember többet jelentett volna... :)) )

Egy szó mint száz: Ez nem "szeretné-nem szeretné" kérdése... Vannak dolgok, amiket nagyon meg kell érteni (alapok), és vannak dolgok, amiket nem kell ahhoz, hogy kimondhassuk: "elég ha működik". A kérdést mindenki magában válaszolja meg... Az alapok 70%-t a netről le lehet szívni, de a maradék 30%-ot szerintem csak egy szakemberrel. Márpedig az a 30% hiány pont elég, hogy ne tudd magadtól megépíteni a kívánt áramköröd. (ötlet megvan, kreativitás megvan, gyakorló füstölésre szánt ellenállások megvannak, de miért füstöl?) (buta példa, elismerem...)

• FireKeeper

nagyúr

válasz gyapo11 #3306 üzenetére

illetve ha itt épp nem kap választ a kolléga, akkor érdemes benézni a Hobby elektronika topikba is.

Új hozzászólás Aktív témák