Azért tettem be a 10x10Ω-t, hogy 1%-os ellenállásokból is ki tudjam rakni, 2W-os 1%-os ellenállás nincs ott ahonnan rendelném az alkatrészeket. Az áramgenerátor a minimum terheléshez kell (5mA), ha ez nincs a stabilizálás nem biztos, hogy rendesen működik. Hűtőbordát bontottam egy öreg PC tápból, majd kiderül elég lesz-e. A szűrést akkor még adok hozzá, a mostani az csak félig-meddig találomra lett odarakva.
Gyorskeresés
Legfrissebb anyagok
Szakmai témák
PROHARDVER! témák
Mobilarena témák
Általános témák
GAMEPOD.hu témák
Adok-veszek témák
Hirdetés
Latency
(senior tag)

And
(PH! addikt)
Az LM317-es stabilizátor referencia-visszacsatolását (R1-es ellenállás felső végét) én inkább a soros áramfigyelő 'túloldalára' kötném (a terhelés felőli oldalra), mert így a maximális terhelés esetén az áramfigyelőn eső 1V-os feszültség nem lesz visszakompenzálva. Ezen felül - épp a kisebb veszteségek miatt - kisebb értékű áramfigyelőt használnék, nagyobb DC-erősítéssel, esetleg alacsony offszetfeszültségű (szélsőséges esetben akár chopper-stabilizált) opamp-ot alkalmazva mellé.
Ja, az áramfigyelőt különben felesleges pontosan tartani, szerintem sokkal célszerűbb az opamp erősítését beállító ellenállások egyik tagját legalább részben potméterre cserélni, így az árammérés pontosra beállítható.
[ Szerkesztve ]

szeva000
(PH! addikt)
most mit vársz 0,75mm2 keresztmetszettől?
......jah,2500W...álom.
Akkor még az esetlegesen fellépő rövidzárási áramról nem is beszéltünk,amivel számolni kellene és ehhez igazítani a vezeték keresztmetszetet.
a PC tápkábelek max 5-6A-el terhelhetők folyamatosan,de az is csak a normálisabb 1mm2-es kivitelre értendő.Szakaszos terhelésnél elmegy 10A körül.(pl mosógép...itt is sok a spórolás már.Régen 1,5mm2 alatt nem is volt tápkábel)
(én a lakásokban is inkább túlméretezem a rendszert,ez hosszútávon kifizetődő.)
Nomeg mérj meg egy mai és egy régi pl.1,5mm2 vezetéket és számold ki a keresztmetszetét.....meg fogsz lepődni
( a régebbi MT vezetékekre nagyon fel sem mennek a mostani érvéghüvelyek,mert ott még meg is volt a keresztmetszet)

And
(PH! addikt)
Még valami: ha valóban 8V-os (vagy 5V-nál akármennyivel is, de nagyobb) a táp tervezett maximális kimenőfeszültsége, akkor ugye az áramjelet erősítő IC2-es opamp tápfeszültsége sem lehet 5V. Magyarul a kiválasztott MCP601-es típus hiába rendelkezik egyéb szempontból jó jellemzőkkel (például valóban alacsony a bemeneti hibafeszültsége), az adott feladatra nem alkalmas, mivel 5,5V a legnagyobb ajánlott tápfeszültsége, az abszolút - károsodás nélkül elviselt - maximuma is mindössze 7V.
[ Szerkesztve ]

Latency
(senior tag)
A visszacsatolással kapcsolatban igazad van, eredetileg így is akartam csinálni. Az 1V veszteség az áramfigyelőn még belefér, 9V helyett 8V maximális feszültség bőven elég lesz arra, amire használni akarom.

And
(PH! addikt)
Ok, de az a kisebb probléma, hogy belefér-e a rajta eső feszültség avagy sem. A nagyobb az, hogy minek fűtsön maximális terhelésnél 1W-tal, ha egyébként ez nem létszükséglet? Sokkal kisebb ellenállásérték is elegendő, ennek folyománya pedig abszolút nem jár hátrányokkal.

Latency
(senior tag)
És tényleg, erre nem is figyeltem. Végig csak az 1V körüli erősítendő feszültséggel kalkuláltam.
Most akkor viszont az lenne a kérdésem, hogy mit ajánlanátok helyette. Pont azért néztem ki, mert rail-to-rail és egytápfeszről is hajtható.

Lompos48
(PH! addikt)
Azért tettem be a 10x10Ω-t, hogy 1%-os ellenállásokból is ki tudjam rakni, 2W-os 1%-os ellenállás nincs ott ahonnan rendelném az alkatrészeket.
Elméletileg lehet, hogy igazad van, csak nem tudom mennyire szükséges olyan pontosan ismerni a tápból szopott áramot. A PIC-es mérés sem annyira pontos, tudtommal.
Az áramgenerátor a minimum terheléshez kell (5mA), ha ez nincs a stabilizálás nem biztos, hogy rendesen működik.
Ezt nem tudom hol olvastad. Én ezt az IC-t valamikor gyártottam és ilyen probléma soha nem tevődött fel. Minimális terhelésnek kétszeresen biztosítva vagy. Egyrészt ott van a feszbeállító osztó, másrészt a feszültségleolvasó kimeneti osztó. Ezek bőven elégségesek.
Ugyanakkor teheted nyugodtan, rontani nem fog.

And
(PH! addikt)
Lényegében mindegyik általános opamp hajtható egytápfeszről, ha a bemeneti jelünk a Vdd-Vss között van. Az AC-jelet ugye rá is ültethetjük a féltápfeszre, de itt speciel DC-ről van szó, és a Vdd feletti meg a Vss alatti abszolútérték szokás szerint nem engedhető meg a bemeneteken, a kettő különbsége hiába volna elegendően kicsi.
Ha a tápod kellően magas (mondjuk 10V), a műveleti erősítőnek nem kell kifejezetten rail-to-rail kivitelűnek lennie, bár az nem baj, ha 1,25V-ra meg tudja közelíteni a kimenet a tápszinteket. A következők például megfelelnek: TLC227x (±8 vagy 0..16V, <1mV offszet, rail-to-rail), MC3320x (±6 vagy 0..12V, max. 8mV offszet az egyes kivitelnél, rail-to-rail).
Mod: minimum 8,5..9V-os Vdd javasolt hozzájuk, ha a táp kimenetének maximuma 8,0V.
[ Szerkesztve ]

Latency
(senior tag)
Ha jól értem az adatlapot akkor a TLC2272 kiesik, mert annak max. 8V a pozitív tápfesze.
[ Szerkesztve ]

PHM
(őstag)
+/- 8V a tápfesz maximuma, az egytelepes táplálásnál összesen 16V. 
Ma olyan bizonytalan vagyok... Vagy mégsem?

Latency
(senior tag)
Na, gyúrtam még a kapcsolást, most már azt hiszem jó: [link]

Latency
(senior tag)
Amúgy a digitális elektronikában jobb vagyok
Pár hete főleg azért fogtam bele az otthoni nyákkészítésbe, hogy befejezhessem ezt az eszközt:
[link]
[link]
[link]
Egy PIC16F688 hajtja a 3x74HC595 és a 3xTPIC6B595-t amik a ledeket kapcsolgatják. Minden digit animálva vált, amikor egy számjegy változik, a megváltozott jegy alulról "beúszik" a régi pedig vele együtt felfelé eltolódik.
Egyenlőre a dobozolásra vár, remélem az is meg lesz pár hét múlva.

Lompos48
(PH! addikt)
Ma kissé kötekedőbb hangulatban, de csak kis hibákba kötök bele.
- Minek kell stabilizátor előtt és után 2-3 elkót tenni párhuzamosan? Inkább megérdemelt volna az LM317 meg a 78L09 is egy-egy .1uF-os kondenzátort közvetlenül a be- és kimenetekről a földre forrasztva.
- Miért kell a kapcsolót a híd után tenni?
- Figyelj oda, hogy elég feszültséget ad-e trafó. Kapásból a 10VA már a határon lehet 1A-es fogyasztásnál (kb. 90%-os hatásfok
, ami kis trafóknál nem túl gyakori). De ezt félretéve is ideális esetben a szűrt feszültséged 9x1.4=12.6V lehet. Ebből a híd diódái megesznek 1.4V-ot, marad 11.2V. Vesd össze az LM317 adataival, ahol minden paraméter 3V =< (Vin - Vout) =< 40V feltétellel van megadva, hacsak nem egyenesen 5V Vin-Vout különbségre. És a 78L09 is elvárja a legalább 3V feszültségtartalékot, amiből gazdálkodni tudjon, mint stabilizátor.
Gondold végig mégegyszer inkább utólagos bosszankodás helyett. 
A kijelzős cucc klassznak tűnik. 
[ Szerkesztve ]

PHM
(őstag)
Csatlakozom, a stabilizátorok után nem túl egészséges a nagy elkó.
(#19813) Latency: C2-C9-C5-öt hagyd el, a C3-at pedig tedd a
stabilizátorok közös bemeneti oldalára, azaz a C2 helyére.
A 2 feszültség beállító potméter közül én az egyiket fix ellenállással
helyettesíteném, mondjuk az R6-ot pl 390 ohmmal.
Az R2 potméter 2-es és 3-as lábát pedig összekötném.

Latency
(senior tag)
Lompos48: megmértem és 1,1V megy el a diódahídon. Kivettem az R6-os potit, így az LM317 max. feszültésge 7,5V lehet így ott már biztos van elég tartalék. A 78L09 helyett így már talán lehet 78L08-at tenni, de a 78L09 adatlapja szerint a dropout voltage 1,7V nekem meg így van 2,6V tartalékom. A trafót meg kicseréltem egy 9V 16VA-ra. Azért akarok 9V AC-s trafót, hogy minél közelebb legyen a feszültség az LM317 szükségleteihez, hogy ne fűtsön annyit feleslegesen. A 12V AC-t már egy kicsit soknak találom, de ha azt mondod kell, akkor olyat rakok bele, mert úgy is meg kell vennem, mivel itthon nincs ilyenem.
Az úgy jó, ha a bejövő 230 AC egyik szálát szakítom meg a kapcsolóval?
De akkor pontosan:
LM317: (9*1,41)-1,1-7,5=4,09V tartalék
78L09: (9*1,41)-1,1-9=2,59V tartalék
PHM: Megcsináltam amit írtál, tettem minden vreg-re 100nF tantál kondit mind a két felére. A kimeneten tényleg elég a 10uF elkó?
Egyébként köszönöm a segítséget mindenkinek.

DonThomasino
(őstag)
Lehet hogy nagyon amatőr a kérdés, de
ha szétszednék egy mikró trafót és újra tekerném
akkor se lehetne belőle használható feszültséget előállítani?
[ Szerkesztve ]

totya694
(őstag)
Üdv
De lehet.Megvannak a megfelelő képletek ami alapján ki lehet számítani mennyi menet kell rá milyen átmérőjű huzalból.
Ha le vannak hegesztve a lemezek akkor csak brutális módon lehet szétszedni.
Üdv:Attila "Én nem vagyok lusta, csak pihenek egy kicsit mielőtt elfáradnék"

DonThomasino
(őstag)
Olvastam hogy flex vagy jó kondíció esetén vasfűrész
Hogy kezdjek hozzá?
Kapásból keresztbe a közepénél ?
[link]
[ Szerkesztve ]

Latency
(senior tag)
Még egy kis bemutató a cuccról [link]. Nem a legjobb a minőség, amúgy az animáció a valóságban akadásmentes csak sajna a telóm ennyit tud.

And
(PH! addikt)
"megmértem és 1,1V megy el a diódahídon."
És ezt 1A-es (vagy akár csak 200mA-es) terhelés alatt mérted? Gyanítom, hogy nem, mert akkor simán mértél volna rajta 1,4..1,5V-ot.
Az LM317-es adatlap szerinti dropout-értéke szobahőmérsékleten 1A-es terhelésnél 2V körül van. Az LM78Lxx-sorozaté pedig 40mA-es áram esetén kisebb 2V-nál, tipikusan 1,7V. Ezzel nem feltétlenül lesz gond, ha a trafó teljes terhelésnél is tartja a minimum 9V-os szekunder feszültséget, te tény, hogy nem sok tartalékod marad, és az is, hogy ehhez közelítő számítás szerint ennél sokkal nagyobb, úgy 4700 (de inkább 10'000) µF-os puffer kellene.
A 10VA-es terhelhetőség pedig valóban nagyon necces. Ennyire határra azért inkább ne tervezzünk.

totya694
(őstag)
Én hagynám a túróba az egészet...
Ha már annyira trafót akarsz tekercselni akkor ne a legnehezebben bonthatóval kezd mert egy életre elmegy a kedved a trafóktól

Latency
(senior tag)
Igen, a 10VA tényleg kevéske, írtam is, hogy akkor legyen 16VA, mert úgy is vennem kell a trafót. Ez szerintem már tartja majd a feszt nagyobb terhelés alatt is. A 78L09 pedig csak az opamp-ot hajtja, oda biztos elég lesz az a 40mA
Amúgy nem hiszem, hogy túl gyakran akarnék majd a táptól 1A-t.
A bemenetre akkor rakok 10.000uF-et, nem tart sokból az eagle-ben kicserélni 
[ Szerkesztve ]

Lompos48
(PH! addikt)
megmértem és 1,1V megy el a diódahídon.
Ha ez igaz, akkor lehet rendben lesz minden, ugyan nem tudom milyen hidat használsz, ami 1A-en csak ekkorát harap le a tortából. Egy szilíciumhíd nem szokott megelégedni ennyivel. Ha Schottky diódákból van, vagy nem 1A-en mérted, akkor értem.
...az LM317 max. feszültésge 7,5V lehet így ott már biztos van elég tartalék.
Így igen, de úgy emlékszem, hogy a kimeneti fesz.-re a célkitűzésed max. 9V volt.
így már talán lehet 78L08-at tenni, de a 78L09
Persze, de akkor 8V-t ad majd a 9V helyett.
9V 16VA
Rendben van.
Annyit tartsál szem előtt, hogy a tartalék, vagy drop-out az az érték, amit minimálisan meg kell adni a stabizátornak.
...100nF tantál kondit...
Ilyen kicsi értéket én még tantálban nem láttam. A lábakra 100nF-os kerámia kondikat szokás tenni, amiknek nem tekercselt, hanem sík a konstrukciójuk és ezért nincs parazita induktivitásuk.
[ Szerkesztve ]

Latency
(senior tag)
A diódahíd egy KBL406, ránéztem az adatlapján a grafikonra és hihetőnek tűnik az az 1,1V.
A max feszültség úgy jött, hogy ezt adta ki a 2 poti, de kivettem a kisebbet. Legtöbbet 5V és 3,3V-on fogom használni, de ha már állíthatóra csinálom, akkor legyen lehetőség kicsit többre is, de nem kritikus az értéke.
A tantál kondit a HQ elektronikánál találtam, talán valamelyik adatlap ajánlott ilyet, de lehet csak rosszul emlékszem. Akkor kerámia lesz.
Ez pedig a mostani kialakítás: [link]
A kimenetre nem kellene még valamekkora puffer? Bár itt lehet vigyázni kell, nehogy magasabb fesz marajdon egy nagyobb kimeneti kondiban, ha terhelés nélkül állítom a feszt.

Lompos48
(PH! addikt)
Tényleg úgy van az adatlapban, csak az a gubanc, hogy az egyetlen diódára vonatkozik (írja). Hídegyenirányító esetén pedig mindig 2 dióda van sorbakötve. Ha pedig a görbéből kiolvasva 1A-nél .92-.93, annak az eredője 1.84-1.86V.
Puffert tehetsz a kimenetre, de nem kell nagy.
A rajz alapján már fog az menni, talán határesetekben is.
[ Szerkesztve ]

Latency
(senior tag)
Na, ezt megint benéztem
De még így is éppen elégnek tűnik, egyedül a78L09 van a határ közelében, de hogy gondot okozzon ahhoz az kellene, hogy 7,5V-ra állított kimenet és nagy áram mellett leessen a feszültsége 8V alá, hogy az opamp tápfesze és a bemenet között ne legyen meg az elvárt különbség.
Nem akarok annyit fűttetni az LM317-el azért van ennyire kicentizve a bemenő feszültség.
A kimenetre meg a 10uF helyett teszek egy 100uF low esr-t (ez van itthon).

Lompos48
(PH! addikt)
Amikor határesetekre spekulál az ember, akkor előállnak a határesetek. 
A 9V-os opamp táp nem kell annyira fix értékű legyen. Én a 8V-os stabilizátort hagynám, de a NYÁKon helyet hagynék egy, a 78L08 referencialábával (nyitóirányba) sorbaköthető diódának. Ha kész a táp, beközöd a diódát, ami 0.6-0.7V-tal megemeli a kimeneti feszültségét. Ha a mérések azt mutatják, hogy nincs meg a tartalék, akkor egyszerűen rövidre zárod a dióda helyét.
Most már túl sokat spekulálunk. Arról pedig egy pillanatig se beszéltünk, hogy mekkora lehet a szórás a készen vett trafó szekunderfeszültségében. Ami pedig tény.

Latency
(senior tag)
Igen, kicsit már túlbeszéljük a témát. Viszont most jutott eszembe, hogy valami low dropout stabilizátort teszek be, és rögtön elszállnak a problémák
KA78R09 már jó lesz.
[ Szerkesztve ]

Volkov
(fanatikus tag)
Sziasztok!
Lenne megint egy láma kérdésem 
Adott egy kis kínai hőmérő. Egyszerű mint a faék. Nyák, rajta kis gumi átvezető, LCD.
Namost, és ezt az LCD-t szeretném messzebb vinni a nyáktól. Hogy lehetne az ezt kivitelezni?
(odáig eljutottam, hogy se az üveg, se a gumi nem éppen forrasztható
)
:)

Lompos48
(PH! addikt)
Az üveg fémezett csíkjaihoz csak a gumival férsz hozzá. Tehát új nyák gumistól távol, a régi és új nyák között szálak (ha elférnek és tudod forrasztani).

PHM
(őstag)
Esetleg az érzékelőt nem lehetne kiforrasztani és vezetékkel megtoldani?
Ehhez persze nem ártana tudni, melyik és milyen is az az érzékelő.
No így néz ki a wobbler működés közben: [link]
Javítottam a kódon, azok a betörések már nincsenek jelen.
Efficiency and progress is ours once more, Now that we have the Neutron bomb It's nice and quick and clean and gets things done... c@ Dead Kennedys

totya694
(őstag)
Ma vettem egy szerver tápot és az a baja,hogy ciklikusan pattog és megy folyamatosan.
A feszültségek a tesztelő szerint rendbe vannak csak épp örökmozgó.Ahogy megkapja a 230-at a reléje behúz és indul magától a táp.Valakinek valami ötlete?
Ennyi rajzot találtam hozzá.

totya694
(őstag)

Lompos48
(PH! addikt)
Első látásra a relé nem ki-bekapcsolásra szolgál hanem betáplálás után kicsivel kapcsol direktbe rövidrezárva a soros 13 ohmos ellenállást, ami a híd és puffer felé megy, valószínű akkor, amikor a 393-as komparátor egy bizonyos szintet érzékel.

totya694
(őstag)
Ránézésre minden makulátlan(nak) látszik.Már majd nem neki álltam elbontani csak belebotlottam a kapcsolásába amin igen csak meg is lepődtem és így már talán látnám értelmét a javításának is.
Viszont mi okozhatja a pattogó hangot és a relé behúzását?

totya694
(őstag)
Ahogy megkapja a táp a 230V-ot ő el indul mint ha PC indítaná megy a ventije feszültségek rendben megvannak a csatlakozón.ilyen tesztelőm van.

Lompos48
(PH! addikt)
Rajz szerint normálisnak tűnik. Itt az IT adminisztrátorok szólhatnának közbe. Lehet a szerverek tápjai ilyen elképzeléssel születtek.

Volkov
(fanatikus tag)
Az érzékleő eleve dróton lógott.
De megoldottam másképp: hagytam a fenébe 
(háttérvilágítást akartam mögé, ezért kellett volna hátrébb a nyákot, de jó lesz az anélkül is, nem ér annyit az egész)
:)
Én naivan abból indultam ki, hogy amit a vezetékre írnak, az szabvány, és ezért valós értéket mutat. 250V 10A -> 2500W teljesítményt bír el, és a 700W-os készülék ennek közelébe sem ér - tehát gondoltam, megvalósítható.
Jó, elfogadom, nem működik. Viszont valaki világosítson fel, hogy miért nem bírja el a 250V 10A-es kábel a 700W-os sütőt? És ne azt mondjátok, hogy "mert manapság kispórolják az anyagot mindenből", mert azért itt durván nem hozza az elvárhatót a kábel.
Ha kiindulok abból, hogy ezeket számítógép-tápegységekhez tervezik, akkor viszont nem értem a 10A-t, mert egy nagyon durva számítógép sem fogyaszt valójában 500W felett.
Szóval? Akkor így hol a megoldás?

krisztianAMG
(tag)
Megint én...
Adott egy ilyen hálózati csatlakozó és a három kivezetése: fázis, nulla, föld. Na, itt a földet rá kell kötni a fémdobozra, amiben az erősítő lesz?
A primerre jön a fázis és a nulla, ez eddig oké. De a szekundereken hogy lesznek a kivezetések? Ha jól gondolom a 4 kivezetésből egy közös (föld). Ezt a földet össze kell kötni a hálózati védőfölddel? Egyáltalán hogy állapítom meg, hogy melyik lesz a föld? Ki kell mérni?
Kicsit sok lett a kérdés. 
[ Szerkesztve ]
^Ez nem szent írás,csak egy vélemény. || Agyamban hangprocesszor lohol, szivem helyett membrán dobol.

And
(PH! addikt)
"itt a földet rá kell kötni a fémdobozra, amiben az erősítő lesz?"
Igen, a védővezetőt erősen illik rákötni a fém házra.
"Ha jól gondolom a 4 kivezetésből egy közös (föld)."
Rosszul gondolod! Egy hálózati transzformátor szekunder oldala szimmetrikus, teljesen földfüggetlen, vagyis a primer oldal egyik vezetőjéhez képest sem mérhető rajta feszültség. A szekunder tekercsek (amiből azon a trafón valószínűleg két, egymástól szintén független található) önálló feszültséggenerátoroknak tekinthető, a két kimeneti tekercs egymáshoz képest is szigetelt. Ha pl. a szekunder oldal 2x 9V-os, akkor fázishelyes közösítéssel - az egyik tekercs azonos menetirányú végét a másik kezdetével összekötve - megoldható az 1x 18V-os kimenet (a közösített szekunderek két vége között), vagy a közös pontot is felhasználva az ahhoz mért 2x 9V AC (egymáshoz képest ellenkező fázissal). A közösített pont utóbbi esetben tekinthető a kimeneti 0V-nak vagy 'GND'-nek, de ennek a potenciálnak nincs köze a primer oldal egyik vezetékéhez, így a védővezetőhöz ('földeléshez') sem.
Még egyszer: mivel a szekundernél nincs "föld", a transzformátor a hálózattól galvanikusan elválaszt, ami az egyik lényeges tulajdonsága.
[ Szerkesztve ]