- Milyen videókártyát?
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Azonnali informatikai kérdések órája
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- ZIDOO médialejátszók
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- 15+ Windows TIPP, amit eddig SENKI nem mutatott meg!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- OLED monitor topik
- 3D nyomtatás
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire #2148 üzenetére
Most esik le, a negyvenhárom(43) alatt te a 4/3-t, m4/3-t érted? Semmi köze hozzá! Az OM széria 35mm-es filmre dolgozik, mint a Canon FD vagy Nikon F.
-
Rapid136
őstag
válasz
rednifegnar #2146 üzenetére
Ki kell javitsalak, az XD sorozat nem sokkal régebbi, mint az X. Az XD7 létezik kétféle Minolta logóval is, az XD-11 az amerikai kivitel volt. XD-5 volt még ami talán csak a belső keresőbe betükrözött infoban különbözött. És ezekben a gépekben csak egy mechanikus záridő volt, ami elem nélkül ment.
A korábbi SR est SRT vázak voltak tisztán mechanikusak, meg az XE verziók, de azokban már volt időautomatika. Az XE és XD vázak a Leicával közösen készültek, volt azonos tudású Leica váz is és jónéhány objektíveket is gyártottak közösen.
A Minolta is szépen követhető számozással dolgozott, 3-as a belépő, 5-ös a közép kategória, 7 és 9 a professzionális felhasználásra készült váz. -
Speeedfire
félisten
válasz
Manuális gépről beszélünk, legalábbis én nagyon nem agyalnám túl. Iso fix, rekeszt kiválasztom, aztán marad a záridő. Ha rámegyek a témára, kiexponálom akkor az ott már lock.
Igen, olynál az 50-es 1.8 obit láttam eddig. De lehet hülyeséget írok, mert itt nincs szenzor. De ezek is 43 obik nem?
Mondjuk 35mm akkor se nagyon van.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Elképesztő árak vannak, OM 40mm-es már 1milliónál jár, 10 éve szemeztem vele de a ~150e-t sokalltam...
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Speeedfire #2144 üzenetére
hat azert az aelock eleg alap funkcio meg a kompaktoknal is. hasznat inkabb nem reszletezem, azert mert te nem hasznalod a sony-n az nem azt jelenti hogy filmen nem fogod. pl egy ellenfenyes/havas exponal olyan sotet lesz az alany, hogy orom nezni amint nem pont kozepre komponalod. lehet bizni a film tartalekaiban de en jobb szertem a jo expot
md = az a minolta manualis bajonett.
minoltanal eleg sok x-es gep van, pld xg1,xgm,xgm meg meg nemtom mi felek. ezek nekem nem jottek be, tul automatak, vagy eleg buta a fenymeres/kijelzes. az x300/500/700 egesz jo sorozat, sztem az 500-as a legjobb, ezek persze elemfuggoek. vannak korabbi gepek is, pl az xd7/xd11, ami mechanikus de elemmel is tud mindent. ezeknel dugattyu problemak szoktak lenni, eszreveheto ha nem azonnal reagal exponalasra.om-ben nem annyira ertem azt hogy nincs 50-es obi, mert sztem van jopar inkabb nezni kell a sorozatszamot melyikbol melyik a jo (ezustgyurus kerulendo).
40mm f/2.0 | 55mm f/1.2 | 50mm f/1.2 | 50mm f/1.4 | 50mm f/1.8 | Zuiko 50mm f/2.0 PF -
csergyuri
tag
Ezek valójában nem film scannerek, egy nagyon gyenge minőségű "digit gép" van bennük.
Nézőképek készítésére sem igazán alkalmasak. A lapszkennerek közül az epsonokkal lehet a legjobb eredményt elérni, de természetesen kell hozzá rutin. Automata módok csak az ideális fényviszonyok közt készült, helyesen kiexponált, friss filmekre készített képekhez jók.
Ebből adódik, hogy nem csak a relatív magas eszköz árat kell megfizetni, hanem a szaktudást. Egy jó szkenneres 5 perc alatt kihozza a maximumot egy olyan képből, amivel az amatőr napok alatt sem boldogul.
Gyakori, hogy családi archívumok feldolgozásához vesznek szkennereket az emberek, és amikor megvannak vele, akkor eladják. Általában jó állapotban ki lehet fogni V500, V550, V600-as modelleket.
Reprózás is lehet megoldás, de fontos a maszkolás, ne legyen ellenfény, precíz megvilágítás, jó optika, stabil filmtartás fontos. Időnként felreppenő "nagy tuti" telefonnal, tablettel átvilágított megoldások nem működnek. Érdemesebb (majd ha nyitnak megint) használt fotó kereskedésekben régi dia másoló eszközt vadászni, ezek néha spec optikával, film tartóval vannak. Viszont ehhez is kell gyakorlat, főleg ha későbbi nagyítás a cél, és nem csak netes felhasználásra kell. -
Speeedfire
félisten
válasz
Rapid136 #2139 üzenetére
Mi a különbség az A1, és az AE1 között?
Amúgy én is kb erre gondoltam. Úgymond alap, teljesen manuális gép, fix obikkal.
rednifegnar: AELOCK-ot még a sony-mon se használom, ezek a fícsörök nekem nem jöttek át. Amit viszont szeretek az az "A" mód a gépeken.Igen, ezek a Nikon F-es gépek nagyon szimpatikusak. Ahogy néztem obik is vannak hozzájuk még.
Minoltából inkább az X széria, AF nagyon új. Az MD-t nem tudom melyik, gugli csak obikat dobott ki.
De lehet félre érthető voltam. Én inkább vennék buta gépet, mintsem elektronikusat. Legyen egy retro feelingje. Legyen hozzá rendes fix obi, fix-et most se használok. Ha van A mód, akkor az király. Kb ennyi, meg az ára.
Ezért írtam fentebb, hogy Nikon F(x), Canon A(x), Minolta X szériás gépek, amik így bejöttek. Az olympus OM meg kiesik, mert nem nagyon van ekv 50mm körüli obi. Ekv 35 meg főleg nincs. -
rednifegnar
senior tag
válasz
Speeedfire #2137 üzenetére
en nem akarlak semmire se rabeszelni, canon eos az igy nulla filing (talan a 600-asok igen), ellenben olcsok es mukodnek (raadasul a gyari obik digitben is jok oda vissza).
persze az eos se fenekig tejfol, eleg soknal ennyi ido utan ragados lesz a zarjuk, viszonylag konnyu javitani de foglalkozni kell vele.ismimnek van nikon fa, marha jo kis gep, talan ket dolgot tudnek mondani, egyreszt elemes (van akit zavar, de van backup mechanikus zarido ha jol remlik) de ami jobban zavar hogy nincs aelock. ami eleg fura egy ilyen szintu gepnel. mas kerdes hogy nem nagyon rontja el az expot, valahogy nagyon okos.
f3, az mar telleg csupa fem, cserelheto kereso, telleg profi cucc.
f4 az brutalis keresokepu, nehez jobbat talalni, hatalmas vilagos keresoje van, cserebe boszme nagy es nehez. meg ott a filinegs kategoria, fe, fm2, fm2n stb. de mindig figyelni kell melyik vazon melyik obi mit tud (vannak ra kereszttablazatok).minolta md-bol rengeteg van. ott ami fura hogy van ahol nincs aelock, meg a fenymeres kijelzese tud nagyon bena lenni. van amelyikben manualis modban nincs fenymeres. van amelyikben van, de olyan bena hogy allandoan le kell venned a szemed a keresorol hogy lasd mit kell allitani, latszik, hogy inkabb auto mod az alap felhasznalasuk.
minolta af, viszonylag olcso, vannak eleg pro gepeik, a dynax 7 az abszolut csucs, mindent tud amit el lehet kepzelni meg amit nem. az ara se veszes. sajna a minoltakra az is jellemzo, hogy sok pusztul, nyilvan sok is van, de nem tul acelos az elektronikajuk.
yashica af is egy erdekes allat, nagyon egyedi cucc, fura de jopofa megoldasokkal. az ara a beka segge alatt, vaz is, obi is. nem nagyon lehet adapterezni semmire ezert nem nepszeru, nem vertek fel az arat.
ezekkel az elektronikus gepekkel inkabb az a baj hogy ha befosik akkor nem vagy nagyon nehezen lehet javitani. vannak praktikak, mint pl a minolta-nal a kondi csere, vagy canon-nal magnes tisztogatas de csodak nincsenek ezek egyre oregebb gepek, torik a muanyag, oxidalodik, kiszaradnak a kondik, egyre tobb van ami elhullik, egyre tobb amiket mokolt mar valaki aztan vagy sikerult vagy nem de passzoljak tovabb hibatlankent hirdetve.
-
rednifegnar
senior tag
a kollegemnak meg nem. valami sigma, amit a digitjen hasznalt, a rekeszt nem ugrasztja be, af meg megy (a digiten meg hibatlan).
semmit nem jelent, hogy egy adott tipus mukodik nalad vagy barkinel, egy masik tipus meg nem fog, vagy egy masik vazon nem fog. mondanam ki kell probalni, aztan vagy jo vagy nem.
Using Non-Canon lenses on a Canon EOS camera. -
kovaax
őstag
válasz
rednifegnar #2136 üzenetére
Nekem Canon EOS 300X-en tökéletesen működik a Tamron SP AF 28-75mm F/2.8 XR Di LD Aspherical (IF), Sigma AF 15-30mm f/3.5-4.5 EX DG Aspherical IF, Sigma 24-105mm F4 DG OS HSM Art is...
-
törölt tag
válasz
MasterMark #2138 üzenetére
Nem merem szétszedni nehogy elrontsam azt is ami működik benne. Nem tudom mennyire időzítő probléma, a jobb oldali redőny mozog nehezen, szerintem rövid záridővel még megindítja a másik fele, hosszúnál viszont magától kéne mennie és az már nem megy.
-
MasterMark
titán
-
Speeedfire
félisten
válasz
rednifegnar #2136 üzenetére
Még a végén tényleg EOS lesz, EF obikkal.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
Speeedfire #2125 üzenetére
nekem volt tamron 17mm adaptall 2 om verzio.
egyreszt hatul van a rekeszgyuru, masreszt nagyon gyenge a kepe, f8-on mar ugy ahogy, de ahhoz sok feny kell. pedig mehanikara, fogasra es pofara is jo darab, de a kepe ettol nem lesz jobb.volt om 50/1.4 obim is, ezustgyurus. hat az is nagyon halovany, nyitva vallalhatatlan, f4-tol jo, de akkor meg minek 1.4?
28 f3.5 is volt, az is eleg karcsu volt, nem egy elessegbajnok. fel is adtam az om vonalat, nem akartam tobbet kolteni ra.
az om4 vaz viszont nagyon jo volt, az telleg profi, csak jo obijaim nem voltak soha, igy eladtam.
eos ef jo, de csak canon obit (v voigtlandert) szabad venni ra. minden mas lutri (tamron,sigma,tokina stb), a canonok minden vazon mennek, a legujabb obik is a legelso eos 600-on is.
az elonyuk a hatranyuk, nincs rekeszgyuru es az is elektromos. ezert adapterezni nem erdemes, nem lehet rekeszelni, keves ilyen adapter van.viszont forditva eleg jo az eos, sok obi adapterezheto ra, nikon, pentax, olympus, mokolassal meg md is.
-
törölt tag
válasz
#42308056 #2118 üzenetére
Na csak visszaerőltettem azt a zárat hogy működjön.
Előre beállított értékeknél jó, manuálisnál és 30-x-nél rossz (utóbbi nem tudom mi lehet, talán valami vakuszinkronos üzemmód?). Szóval alapvetően használható. Majd az ET-t lehet kipróbálom, hátha a képek jók és csak a kereső szar, és akkor azzal lövöldözök éjjel fénycsíkokat vagy valami.
-
-
Rapid136
őstag
válasz
Speeedfire #2131 üzenetére
A baj az, hogy az obivásárlással lemaradtál... a jó manuálfókuszos obikat levadászták már a MILC-esek és amit eladnak annak már durva az ára.
Amúgy azt hiszem hiába zoom, de én is csak a 17-es végét használtam -
Speeedfire
félisten
válasz
Rapid136 #2130 üzenetére
Nem szeretnék zoom obit. Fix obikat szoktam használni. Illetve ez az af 7000 sd tetszik. Tudom nem így kellene hozzá állni. De itt nekem csak a feeling kellene. És a fenti gépek, amiket írtam szépen néznek ki. Relatív olcsók is.
Közben a fenti zenittel kapcsolatban módosítok. Úgy néz ki hibátlan. Kipucoltam az elem tartót, át töröltem mindent. Most jelzi az expot. Gomb nyomásra a rekesz is beall.
Egyedül a viewfinder foltos picit. Lehet eljatszok picit vele, amig nem lesz jobb. Veszek bele egy ff tekercset. -
Rapid136
őstag
válasz
Vegyél egy Minolta AF vázat (5 vagy 7 széria) és keress egy Minolta 2,8-4/17-35mm-es zoomot, jó párosítás.
-
Speeedfire
félisten
válasz
MrChris #2128 üzenetére
Hát ez nem jó hír. Ja, csak 43 alatt az az 50 már 100mm. Oda elég nagy tér kell. Sok minden nem fér már bele.
Gondolom vissza felé meg nincs konverter. Pl újabb Canon ef egy régi fd mount-ra.
Amúgy egyre jobban a minolta x700, Canon ae-1, nikon fx széria ami szerintem jó lenne. Vagy még a pentax k1000. Ezeket látom sok helyen.
Ha meg a kinézet nem számít újabb eos, pl 500n, vagy 300.
Amúgy eszembe jutott hogy van itthon egy régi zenit 12xp. Dísznek vettem.
A helios obi mindig nyitva. A gépbe tettem elemet, de nem jelzi a led az expot. Egy próbát megért. 😁😁😁 -
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire #2127 üzenetére
Halszemet nem számolva 18mm-től kezdődik, 21, 24, 28, 35, 40, de ne számíts olcsó árakra. 18-as az egyik legdrágább sokszázezer. Még a 28/3,5 van viszonylag jó áron (30-35e) és elég éles képpel, 24/2.8 közelít a duplájához. Vannak olcsó külsős gyártmányok, párat kipróbáltam, erős decenter, méretes CA, nagy becsillanás... Filmes obiknál ami jó és nem 50 vagy 135mm az itt is sok pénzbe kerül és ahogy telik az idő egyre többe.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Olympus OM 50/1.7 obiról még nem hallottam, külsős gyártó lehet. 17mm-es ultranagylátóról se tudok. Az 50/1.4-ből (is) több verzió van, a szemből ezüst pereműek elég régiek, sárgás a lencsecsillogásuk, ezek 2.8 meg inkább felette adnak rendes blur nélküli éles képet. Az MC jelölésű, teljesen fekete pereműt érdemes keresni. Az 1.4-nek krémes a bokéja, 1.8-nak olyan ideges kicsit centrikus jellegű.
-
Speeedfire
félisten
válasz
MrChris #2124 üzenetére
Most én is láttam egy om2-est fogáson 50 1.7 obival portréra jó is lenne. Hozzá valami 17mm üveg pluszba.
Alapvetően magamnak lenne, fotó albumba. Szerintem a negatív lenne levilágítva digiben. De inkább fun jelleggel kellene ez nekem. Azért az a73 jobb mindenben.
Bár picit az instax, polaroid vonal is elgondolkoztatott. -
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire #2121 üzenetére
Nekem van OM2 is, kifogástalanul működik, bár összesen általam csak 4 tekercs film ment át rajta.
OM10-en csak külön FC Manual Shutter Speed Adapter-el lehet közvetlen záridőt állítani, ami talán azért nem kritikus.
Filmmel mit csinálnál? Hívás még csak megoldható, de rendszerint digizni kellene. Most próbálgattam FF negatívot G9-el befotózni ami ment is, felbontással nincs gond, de a Canon 4400f egyszerű síkágyas scanner árnyalatokban jobb eredményt adott (6kép/25perc), gyanítom a denzitással lehet a probléma. Nagyon szűk a fedett és nem fedett közötti különbség a fényképezőgép számára, vagy ezek átmeneti görbéje nagyon más. Pozitív biztosan jobb, több árnyalatú lenne.
-
Speeedfire
félisten
Nekem ilyen terveim nincsenek. Egy egyszerű gép kellene, amihez van 35, 50 1.8 mm obija. Ha megyek valami jó témát fotózni, akkor lőni ezzel is párat FF filmre.
Amúgy vannak kifejezetten ilyen boltok amik ezzel foglalkoznak, és tuti hogy jó gépet lehet venni? Vagy mik azok a buktatók amin el lehet hasalni egy régi gépnél? Írtad, hogy pl zár, vagy elem rész.
Egyik csoportban az F8-at ajánlották pl. -
Ottó58
senior tag
válasz
Speeedfire #2121 üzenetére
..terán is van nagyon sok eladó gép 10-20 közt igen jó állapotban, egyszerűbbek, zoom, af nélküliek, stb. általában 50mm f1.7-2.8 közti manuális obikkal.
Gondolkoztam Sony-Minoltán, de egyik vakum sem (az ezekhez tartozó régiek) lenne jó, mert ezeknek egyedi talpcsatijuk van. -
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire #2119 üzenetére
Jófogin, ..terán van eladó OM10-es 50/1.8-al 16e-ért.
-
Speeedfire
félisten
válasz
rednifegnar #2107 üzenetére
rednifegnar & Ottó58: Köszi nektek, lehet az lesz hogy picit többet áldozok akkor rá, és valami boltból veszek bevizsgáltat.
Ezt az eos-t már más is említette, de valahogy nekem már túl modern a kinézete (tudom nem ez kellene, hogy legyen a szempont). -
törölt tag
válasz
MasterMark #2115 üzenetére
A rendes időknél jónak tűnik csak ezek a hosszú záridők tűnnek rossznak.
-
rednifegnar
senior tag
válasz
#42308056 #2110 üzenetére
ff erzekenyebb? iso 400 az iso 400 mindegy hogy szines vagy ff.
ha a szemcsezettseget nezed, akkor pb ff bw400cn az egy nagyon finom szemcses film. de egy pan 400 rodinalban borzaszto durva szemcses. lehet veluk jatszani.inkabb vegyel valami nem tul draga japan gepet, jobban jarsz mert az hasznalhato es nem a filmeket pocsekolod el. ha mar igy szemre latszodik a lefutasi hiba akkor az elegge nem jo, a tukor nem fogja kitakarni, az nem is arra valo.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #2112 üzenetére
Hát fene tudja mennyire lassul le, gyors záridőnél jónak tűnik. Szemre megondani 1/500 és 1/60 között a különbséget elég merész lenne.
Azt kifelejtettem az előbb, hogy visszacsapódik a tükör, elindul a zár nagyon lassan, de a vége felé megáll.
Elfotózok majd vele egy tekercset aztán kiderül mennyire használható.
-
Ottó58
senior tag
A szemcsézettséget elő lehet idézni a hívó folyadék választással is.
-
törölt tag
válasz
MasterMark #2109 üzenetére
Én is szeretem ha szemcsés, de azért ne legyen full kása, azért gondoltam hogy a 400-as még járható út lehet, a 200 meg ideális. Nézek majd hátha van kevesebb képre elég verzió aztán elcsattogtatom őket.
Fekete-fehér filmek érzékenyebbek amúgy?
Úgy nézem hosszabb záridőnél gond van a redőnyzárral. Próbáltam manuális módban, ott addig marad fenn a tükör, amíg nyomva tartom a gombot. Aztán elengedem, a tükör visszazár, a redőny meg nagyon lassan elindul balról jobbra. Vagy ez lehet ilyen és hosszú záridős fotózás után minél előbb tovább kell tekerni?
-
Ottó58
senior tag
válasz
Speeedfire #2106 üzenetére
Egy kis segítség (kép)
eligazodni a gyártott gépek idővonalán.
De ha rákeresel és rányomsz a gép típusára olvashatod is a paramétereit.
Vannak elemmel és nélküle működők, vagy fixesek nagy fényerejű obival, zoom-ok, kisebb fényerővel af-el. Szétnézel a hirdetések közt számos működő gépet találsz. Ezeket nem pár évre gyártották.
pl. nekem manual fixes obival van az egyik, a másik zoom és af.
Ha külső vakusat szeretnél, a Sony-Minolta egyedi talpcsatis, itt csak a saját vaku kompatibilis.
pl. [link]-"előadás" -
rednifegnar
senior tag
válasz
Speeedfire #2106 üzenetére
pl minolta x300/x500/x700 50/1.7-el siman megvan ennyibol es jo gepek. de az om is, pk-bol is van sok, canon se rossz de mindet ellenorizni kell, fuggetlenul a markatol. ezek mar 30-40-50 eves gepek, barmi bajuk lehet. sokan szerelgettek mar a legtobbet, aztan vagy sikerult vagy nem, ment tovabbi tulajokhoz. es persze a legtobbnel kell egy szivaccsere is.
az, hogy pl egy kereso/tukor piszkos, szoszmoszos sargas, nem tul szep az semmi gondot nem okoz a kepen. a zar legyen rendben, szemmel lehet azt ellenorizni hogy rovid idoknel is nyitva van e (pl 1/500-1/2000 izzolampa fele forditva) hosszu idok fulre. tobbit filmel.
nikonba nem tudok nyilatkozni en azoktol megorulok, minden forditva van rajtuk, meg amikor a felhuzokar egyben a bekapcsolo is, aaaa...
aztan vannak meg konica, yashica, contax, szoval sok van. nehez okosat mondani, mind van amiben jobb, van amiben nem annyira. en szeretem ha konnyu a gep es kis helyen elfer, ezert nem zavar ha muanyag (pl bessa-r, vagy belepo canon eos-ok), de ezek nem olyan filingesek mint egy fem gep.
az om-ben peldul nagyon jo, hogy elol van a rekeszgyuru, ez eleg ritka, foleg tavmeros cserelheto obis gepeknel hasznaltak. de ugye ott meg a zar is gyurun van (ezt mondjuk annyira nem szerettem).
pentax ahogy irtam nekem kicsit csalodas volt, egyreszt hogy sok a huibas, masreszt baromi hangosak. mondjuk a konciak is, de legalabb a pentax (pl mx, meg persze az olympus om) azok kicsik, talan a legkisebb slr gepek.
ha van mar fd obid es abbol szeretnel tobbet akkor nyilvan arra kell menni, van meg jopar fd vaz, nekem inkabb az a bajom hogy eleg nehezek es nagyok. -
Speeedfire
félisten
válasz
rednifegnar #2099 üzenetére
Hát ez így nem hangzik túl jól. Ennyire nem értek hozzá. Csak egy ideje már tervezem, hogy veszek egy belépő analóg gépet a Sony mellé, ami jól is néz ki. Meg ügyes, jók az obik az obik hozzá.
Af nem feltétlenül szükséges, manuális obival elleszek szerintem. Havonta, kéthavonta lenne egy tekercs szerintem az izgalmasabb fotózásokrol.
Emiatt egy alap obival ha meglenne 50e körül annak örülnék. -
törölt tag
válasz
MasterMark #2100 üzenetére
Ja azt tudom hogy itt a film adja az ISO értéket.
Van egy ET-m beépített fénymérővel, de az a fénymérő szerintem már nem jó, meg a keresőben nem tudom élesre állítani a képet sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo IdeaPad 3 15IAU7 garancia 109990
- AKCIÓ! Gigabyte AORUS 16X (2024) Gamer notebook - i7 14650HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GBWin11
- IPhone SE(2022) 64GB Aktiválatlan! ÚJ! Független! 12 Hó Jótállás!
- Telefon felváráslás!! Xiaomi 13T, Xiaomi 13T Pro, Xiaomi 14T, Xiaomi 14T Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest