Hirdetés
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- SSD kibeszélő
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- UHD filmek lejátszása
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Hisense LCD és LED TV-k
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
Új hozzászólás Aktív témák
-
MasterMark
titán
válasz #42308056 #2096 üzenetére
Hogy-hogy mire érdemes állítani? Arra érdemes állítani, amivel jó lesz az expó. Ezt mérni kell ahogy már írták.
Hasraütésre mondjuk lehet próbálkozni a Sunny 16 szabállyal, azaz a záridőt a legközelebb állítod a film ISO-jához, a rekesz pedig szép napos időben 16, kicsit felhősnél 11, felhősnél 8, borultnál 5.6, és így tovább nagyjából.
De van ezeregy mobil app fénymérésre, az megmondja a film ISO-jához, hogy mit állíts be.
Negatív filmnél jobb kicsit túlexponálni mint alul.Az ISO-val egyébként nem lehet játszani két fotó között, mert a film ISO-ja az adott a filmhez.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz Speeedfire #2095 üzenetére
jo gep az ae-1 de csak ha jo.
mindenkepp ellenorizd az elemtartot, az a legtobbnel torik mint a ropi.
na meg a fenymerest. ne csak azt hogy mukodik hanem hozzavetolegesen pontos e, sajnos eleg bonyi belul mechanikusan es sok a hibas rosszul szerelgetett darab.filmesben is igaz ami digitben, rendszer, nem sok az atjaras kozottuk. ha modern af akkor canon ef (sztem), ha regebbi akkor sok fele van, om, pk, md, nikon. a nikonnal es pentaxnal nagyon nagy a kavarcs a bajonettel, azt nagyon meg kell nezni melyik obi valtozat mit tud az adott vazon.
aztan ott vannak meg a tavmerosok, bar a ruszki vonalat erdemes kihagyni, csabito az aruk de olyanok is. van sok japan, fix obis, de canonbol van cserelheto obis normalis arakon.A camera does not make art, the artist makes art.
-
törölt tag
válasz rednifegnar #2097 üzenetére
Köszi, utánanézek ezeknek
-
rednifegnar
senior tag
válasz #42308056 #2096 üzenetére
lehet mert kb olyan mintha papirra irnad az iso-t... nezz utana din (es goszty) ertekeknek.
az expot nem kitapasztalni kell hanem mereni. fenymerovel, esetleg mobilos appal. ehhez persze nem art ismerni a beeso es visszavert meres elveit mininalisan (= net).
amit a keresoben latsz vilagossag az a kepen akkor lesz hasonlo ha tudod milyen zaridovel (es film erzekenyseggel = iso/din) fotozol es mi a celod. jobb/egyszerubb egy olyan vaz amiben van fenymero pl 12xp vagy E, stb.
ezen az objektiven 3 gyuru van, fokusz, rekesz es rekeszbeugraszto. eleg macera hasznalni. az ilyen tipusu megoldas eleg lassu es soxor elfelejtodik. nem lehetetlen de erdemes utananezni, letolteni hasznalatit es egyszer vegigolvasni, biztos van angolul (talan meg magyarul is).
ami gond lehet hogy ezeknel a gepeknel sok a hiba, egy olcso teszttekercs kimutatja a nagyjat.az persze kulon kerdeses, hogy a leexponalt filmel mi legyen, mert ott vege is a filingelesnek. innen jon a miben hivjam/hivassam mivel/hol szkenneltessem/szkenneljem tipusu kerdesek. es ezek soxorosaba fognak kerulni egy gep aranak de meg egy digitgepnek is. nem lehetetlen de latni kell hogy a filmezes az nem csoro sport manapsag foleg ha egy minosegi szint is a cel.
A camera does not make art, the artist makes art.
-
törölt tag
válasz MasterMark #2094 üzenetére
Értem. Akkor végül is lehet vele játszani két fotó közt
Záridőt és rekeszt mire érdemes állítani? Van valami tippes linkelek?
Rekesznél amit látok a keresőben, az a világosság nagyjából reális lehet a kész képen? Illetve milyen záridővel dolgozzak, hogy reális legyen. Létezik ilyen egyáltalán, vagy ki kell tapasztalni?
[ Szerkesztve ]
-
Speeedfire
félisten
Digitális fényképezésen belül van az analóg fényképezés. Hmmmm.
De hogy on legyek. Elkapott a hév, hogy vegyek egy analóg gépet. Canon ae-1 megéri? Kb 30e ahogy nézem, 50 1.8 obival kb 40e. Az 50 1.4 obija mennyivel jobb?
Van egy canon nfd 135 f2 obim is, emiatt agyalok ezen.
Esetleg milyen másik olcsóbb alternatíva van? Illetve milyen filmeket ajánlanátok? FF, és színes egyaránt érdekelne.Fotóim https://fb.com/toth.szabolcs.art || IG: http://instagram.com/_tothszabolcs_ || Weblapom http://szabolcs-toth.com
-
törölt tag
Sziasztok!
Szereztem egy Zenit B gépet. Volt egy ET-m, de annak homályosan láttam a keresőjében, ennél ez rendben van. Van baloldalt egy kerek érzékenység skála, de nem tudokm hogy kéne használni. Valaki tudja a megoldást?
-
MrChris
nagyúr
Ilyeneket ne vegyél, kidobott pénz. Ha van digit géped és megfelelő obid akkor inkább azzal, persze még kell hozzá a Lr és a plugin... Magára a befotózásra sok egyszerű ötlet van, de lehet profira is építeni.
-
Ottó58
senior tag
válasz MasterMark #2087 üzenetére
Nekem is kellene valami megoldás otthonra, de még nem találtam az igazira.
Sok FF negatívom is van a színes és diák mellett, amit én hívtam, de nem biztos, hogy gazdaságos lenne nagyüzemben digitalizálni.» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «
-
MasterMark
titán
Láttam ilyeneket, ezek végtelenül gagyinak látszanak, szerintem kizárt, hogy jó eredményt csináljanak. Sőt szerintem valami ilyesmivel szkennelték azt amit betettem ide, hogy olyan csirkehálós.
Igazából egy Epson V550 vagy V600 kéne, de nagyon drága. Az Epson-nak egyébként jó volt a szoftvere. A HP szoftvere ugye már nem megy, mivel flash alapú volt. Vuescan-nel próbálkozom, de szerintem kalap sz*r, pláne, ha kifizettem volna érte azt a 22 ezret amennyit kérnek érte. (Szerintem a sárga képhiba is emiatt van.)
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Ottó58
senior tag
-
-
Ottó58
senior tag
válasz MasterMark #2083 üzenetére
Próbáltam én is szkennelni Epsonnal, Canonnal, de nem találtam elég jónak, lehet hogy a filmszkenner lenne a legjobb otthoni megoldás.
-és a HP-vel?
A lejárt filmekhez: múlt évben hívattam elő 10+ éve exponált filmeket, szobahőmérsékleten voltak tárolva. A színekről csak annyit, hogy egy kicsit fakóbbak lettek. De lehet, hogy a digit. képek megszokott látványa miatt volt.
Nekem 2 gépem is van, CHINON CM-3 és Nikon F75 és 6 lejárt filmem.
Mostanában gondoltam, hogy újra használni is fogom.» facebook nélkül is volt, van, lesz élet «
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2082 üzenetére
No 1 nap tapasztalatom a V300-al, hogy nagyon csúnyán csíkosan szkennel, úgyhogy vissza is vittem. Reggel majd megyek egy HP-ért, azzal még megnézem, hátha az jó lesz.
---------
más: Közben szereztem még pár filmet:
A két Ilford és a Fuji C200 nincs lejárva, a többi olyan 10+ éve.
Ja és egyébként sikerült megcsinálni a fényképezőn a fénymérőt is.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2081 üzenetére
csak annyi hogy hitvany a kepe, nem alkalmas filmhez, se a felbontasa, se a kontrasztja se a szinmelysege. persze minden relativ, van akinek jo van akinek nem. en aszondom ha egyszer latsz egy jo minosegu filmszkenneres kepet akkor sirni fox a filmszkennertol.
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2080 üzenetére
Se digitális gépem nincs se objetívem hozzá. Láttam, hogy lehet ilyesmit is. Nekem jobban tetszik a lapszkenner. Mi a gond azzal szerinted?
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2079 üzenetére
pedig ezt tudjak, nem szabad kerni, nincs ertelme.
csirkehalo az interpolacio, de azon tul is minden xar rajta, nem is ertem ez igy minek, mar nem '95-van...dragan van jo (jobb) masutt, azert fizetni kell. ez ilyen vilag. vagy veszel magadnak szkennert. en a lapszkennerekben nem hiszek, volt par, de egy rendes filmszkennerhez kepest xarok azok is.
masik megoldas digit geppel befotozni. vannak progik amikkel mar a szines nega is egesz jol fordithato. nyilvan kell egy jo makro obi, meg vilagitas ala.A camera does not make art, the artist makes art.
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2078 üzenetére
Olyasmire gondoltam előszőr, hogy mondom véletlenül az indexképeket másolták ki nekem vagy nem tudom. Nem lehetnek 1 megabájt alatt a képek, ez képtelenség főleg ekkora (a nagyobb) felbontásban.
Olyan szintű tömörítési hibák vannak rajta az éleknél, mintha egy ilyen csirkeháló lenne ráhúzva a képre.
De én ezt nem hiszem el, hogy ennél jobbat ne tudnának. Vagy maximum akkor ha olyan drágán mint a lab4art?
Most nézegetek szkennereket, egy Epson V300-at néztem ki.
Egyébként a negatívval nincs gond. 590 Ft volt egy tekercs. Én azt hittem felvágva kapom vissza borítékban, de az egész tekercset megkaptam egyben egy ilyen kis diafilm tartóban. 1-2 napot mondtak rá, szerdán adtam be, de mivel tegnap arra jártam megkérdeztem kész van-e már, és kész volt.
Ja az tiszta, hogy most már nincs értelme beadni, maximum ha lesz valahol ilyen futáros/postázós mód erre.
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2077 üzenetére
van ahol helyben hivnak, de altalaban ilyen 2-3 nap.
a szkenneles arat megsporolhattad volna, nem elrontottak, ez ilyen. ennyit tudnak. nincs ertelme kerni. sot ez meg a jobbik minoseg, van nekik ennel gyengebb is.
amugy ez a "szkenneles" arrol szol hogy behuzzak es kinyomtatjak 9x12-ben, ott nem annyira latszik mennyire xar a fajl.azzal viszont vigyazni kell hogy amit most bead valaki valahova az eselyes hogy csak 2 het vagy 1 honap mulva lesz meg mert a lezaras erinteni fogja (tavasszal is ez volt).
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2076 üzenetére
Voltam előhívatni plusz szkenneltetni a képeket.
A fotomarket oldalán találtam ezt az onlinefoto labort ami közelebb volt hozzám, végül oda mentem. Csak színest tudnak hívni. A fotomarketnél is helyben hívnak egyébként?
A nagyfelbontású szkennelést kértem, de valamit elrontottak, mert szét vannak tömörítve a képek. A legnagyobb kép sincs 1 megabájt...
A képek egyébként egész jók lettek, nincs fénybeszűrődés (azóta mondjuk kicseréltem mindenképpen a fényszigetelést). Néhol talán a fókusz nem lett jó, illetve mintha ilyen glow effekt is lenne. Ez gondolom az objektív hibája.
Megpróbálom majd itthon újraszkennelni a negatívot.
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2074 üzenetére
ff otthon, szines nega f8, fotomarket, lab4art
-
A Zéé
addikt
válasz MasterMark #2074 üzenetére
Lab4art. Régi helyén a Mráz úr is hívott, scannelt, most nem tudom.
Ha meg színes film, és inkább csak teszt, akkor valamelyik Dm is megteszi sztem.Just a simple Lineman...
-
MasterMark
titán
Lement az első tekercs, ti hol szoktatok Budapesten előhívatni meg szkenneltetni?
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz DrojDtroll #2071 üzenetére
Okés, köszi mindenkinek.
rednifegnar: Vettem egy hármas pakk Kodak Gold 200 24 kockás filmet, most az elsőt amúgy is ilyen teszt jelleggel ellövögetem, aztán akkor ki fog derülni, hogy esetleg mással is van-e gond.
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2070 üzenetére
hat en ezt ugy szokom hogy beteszek valami lowbuget ff filmet, elnyomok 2-3 kockat, jol megmutatom a napnak (lampanak) kivul belul es elohivom a legolcsobb hivoban ami van azt a par kockat (r09). imigyen latszik ha gond van, nem kell egy tekit + hivas (+ elxart kepek) elpazarolni hozza.
masik modszer, a gepet leszigszalagozni korbe a hatulja korul, persze ettol nem derul ki hogy van e gond (max az uccso par kockanal leszeded).A camera does not make art, the artist makes art.
-
DrojDtroll
veterán
válasz MasterMark #2070 üzenetére
igen, az lesz
-
MasterMark
titán
Köszi. Vagyis akkor egyértelmű lesz majd előhívás után, ha jól értem?
Switch Tax
-
halagabor
tag
válasz MasterMark #2067 üzenetére
A teszttekercsről többnyire. Lesznek rajta kiégett részek több vagy kevesebb attól függően, hogy mennyit állt az adott kocka a rossz szigetelésnél.
https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/
-
DrojDtroll
veterán
válasz MasterMark #2067 üzenetére
látszódni fog a filmen a fényszivárgás
-
MasterMark
titán
Ha nem jó a kamera fényszigetelése, akkor azt honnan fogom megtudni?
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #2065 üzenetére
Na összeraktam a gépet, meglett mindkét alkatrész helye. Sajna az egyiket elejtettem miközben raktam volna be, eltűnt.
Ez egy nagyon ici-pici fém golyó volt. Az exponáló gomb reteszelésének alkatrésze. Ez pattant be a két végállásban, hogy megtartsa ott.Egyébként most a mechanika működik jól, megjavult ettől a mirror lock-up is.
Ami most már egyáltalán semmit nem csinál az a fénymérő. Már a B-re ugrást se csinálja. Az elem ellenőrzésnél a jó helyre mutat a mutató, de mást nem tud. Majd legközelebb szétszedem akkor lemérem az ISO beállító meg a rekesz ellenállás gyűrűjét, hogy megszakadt-e vagy mi van.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2064 üzenetére
Áh kizárt dolog, hogy addig kibírom. Holnap megyek filmért és max akkor szedem szét ha már előttem. De ránézésre nem lesz gond, izopropil alkohollal megtisztítottam.
Ami mondjuk jobban aggaszt, hogy van két alkatrész ami kiesett és nem tudom honnan.
Ja meg a fénymérőn nem látok semmit miért nem megy rendesen, egyelőre.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2063 üzenetére
erdemes letenni pihenni hagyni, nehogy az legyen hogy 1-2 nap v het mulva ujra ragadjon a cucc, mert filmmel mar maceras jaratni.
-
MasterMark
titán
válasz MasterMark #2062 üzenetére
Egy kis tisztítás úgy néz ki meg is oldotta. Rakok rá egy kis műszerolajat és szerintem jó lesz.
Switch Tax
-
MasterMark
titán
Na csak nem bírtam ki és szétszedtem, megtaláltam mi a hiba a tükörfelhajtssal.
És itt a hiba:
A piros kis izét kéne lent tartsa a zöld kis másik izé. De lötyögős a zöld kis izé, gyenge a rugója emiatt a piros rész már exponálás előtt feljön ezzel felhúzva a tükröt és behúzva a blendét. Nem feszül elő.
Ötletek a javításra?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Balinov
titán
válasz MasterMark #2060 üzenetére
Megertelek. SLR-t en sem engednem el, nezegetek is ebay-en, helyi apro-n par naponta, de akkora a valasztek, hogy fogalmam sincs, mit erdemes az olcsok kozul megvenni.
Legjobb lenne valami SLR Olympus OM masina, passzolna az OMD-mhez
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
MasterMark
titán
válasz Balinov #2059 üzenetére
Én maradok a KX-nél, ez van és nem akarok mást venni. Holnap veszek filmet bele, kipróbálom így a bajaival, szerintem így még lehet fotózni vele. Aztán ha tetszik akkor megpróbálom megjavíttatni.
Azóta szereztem egy Sigma objektívet is rá.
szerk.: A fénymérő lehet itt is kontaktos, mert ha letekerem legkissebb ISO-ra, és még egy kicsit ráforgatok amerre már nem lehet tekerni, akkor felugrik a fénymérő tű egy kicsit feljebb. De így se reagál fényre rendesen egyébként.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
Balinov
titán
válasz rednifegnar #2046 üzenetére
Koszonom igy utolag is. Hsz-edbol meg az utani Mark-kal folytatott eszmecserebol sok ujat tanultam. En a ME Supert elengedtem. Szepen megtisztitom es megy a polcra disznek.
Viszont...m43 vazam van, ill. erdemes a PK mountos Vivitar 28/2.8-hoz adaptert venni, vagy maga az uveg sem egy nagy eresztes (tudom ezzel inkabb a manual obis topikba kene menni)
udv
B6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
rednifegnar
senior tag
válasz vickeee465 #2057 üzenetére
tobb dolog elkepzelheto. nem esik egybe a film es a kereso mattuveg tavolsaga a bajonettol.
ha biztos vagy benne hogy b idonel a filmsikban a kep eles (ezt mattuveggel szokas ellenorizni) akkor a keresoben van a hiba. leggyakoribb hogy a tukor nem megy vissza a helyire valami akadalyozza, elengedett a ragasztasa, eltekertek vagy elhajlitottak az utkozo csavart (netan hianyzik). masik a mattuveg rosszul all, esetleg forditva, hianyzanak az alatetek stb. pentaprizma is allhat rosszul, kapott egyett v ilyesmi.
az is gyakori ezeknel az ezereves keleti csodaknal hogy mar szerelgettek joparan, kjbanyasztak belole alkatreszt, elpasszoltak hibasan, stb.A camera does not make art, the artist makes art.
-
vickeee465
friss újonc
Üdv,
nemrégiben vettem meg az első filmes gépemet, ami egy Praktica LTL3. Carl Zeiss Jena 50mm F2.8 obival jött, a gép meg az objektív is viszonylag jó állapotban van, záridők lefutnak, fénymérő is többé-kevésbé működik...
Egyetlen problémám vele, hogy az objektívet teljesen kinyitva a kereső használhatatlanul homályossá válik. A jelenség a rekeszeléssel fokozatosan csökken. Az objektív filmen éles képet ad, illetve digitális géppel is kipróbáltam, tehát a vázban lehet a probléma. A tükrön minimális por van, illetve az egyik szélén valamilyen szennyeződés, nem mertem hozzányúlni, nehogy a végén még rosszabb legyen a helyzet. A pentaprizma tisztának tűnik, már amennyit látok belőle. Van valakinek jobb ötlete, vagy tényleg a tükörrel kell valamit kezdenem (vagy venni egy működőképes vázat)? -
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2055 üzenetére
egyik pentaxomnal volt egy hasonlo hiba. azt nezd meg hogy az a kis kar (amit mondtam az elobb hogy szembol a bal oldalon van), ami a rekeszt beugrasztja az nincs e elhajolva, nem e surlodik vagy szorul ahogy a blende beugraszto gombot nyomkodod. nekem volt olyan hogy ez el volt gorbulve kicsit es nekisurlodott a belos reszeknek es hasonloan megszorult nem ment vissza sajat erbol a helyire. sajnos ezt meg normal pentax obival is el elehet szurni ha nem jol teszik ra, nem teljesen bolond biztos ami tervezesi baj.
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2054 üzenetére
Tudom mozgatni, működik is jól a reteszelés, ha áttekerem akkor a tükröt is felhajtja, de kb csak a háromnegyedéig. Nem zár rendesen.
Kiakasztom, visszaesik a tükör a helyére, viszont ha felhúzom a exponálásra, akkor bárhogy is áll emeli a tükröt meg a blendét együtt. Mintha belül lenne összeakadva. Nem mindig csinálja egyébként, ha nyomkodom a a mirror lockup-ot, akkor van hogy felhúzásnál jól működik.
Sikerült azt is tanulmányoznom amikor jól működött, hogy tényleg nagyon gyorsan a blende behúzó is felmegy exponálásnál.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2053 üzenetére
igen van az a kis kar (mlu = mirror lock up) es dof preview gom (depth of field), mind a ketto behuzza a blendet. nem tudom neked hogy all most a kis kar, be van e ragadva vagy mi van vele, nem eleg visszaforditani a helyire?
igen amikor exponalsz akkor nagyon gyorsan felcsapodik a tukorrel egyutt a rekesz beugraszto karocska belul es bezarja a rekeszt mire nyilik a zar. ez gyorsan tortenik. ez a legtobb mechanikus rekeszes slr-nel igy van, pentax, minolta, nikon, olympus, contax, yashica, parktica, stb. a canonnal is, de amiota bajonettet valtozttak azota a rekeszbeugrasztas elektronikus. de pl a nikonon es a pentaxon a mechanikushoz baromi sokaig ragaszkodtak annak ellenere hogy mar reg autofokusz eraban voltak.
sajnos a pentaxnal nekem az a tapasztalatom hogy ez a beugraszto eleg durva cucc es zajos, ezert aztan idovel el is engedtem a pentax vonalat pedig az mx az egy egesz jo kis gep.A camera does not make art, the artist makes art.
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2052 üzenetére
Van a gép elején egy gomb, amivel manuálisan tudom csukni. Ugyanezzel a gombbal, ha elforgatom akkor csinálja a tükör lockup-ot (és egyben a blendét is behúzza).
Na most amikor felhúzom a gépet, akkor egyszerre felcsukódik a tükör, és behúzza a blendét is.
Ezért gondolom, hogy itt ezzel a gombbal lehet valami összeakadás.szerk.: Exponálásnál olyan gyorsan tudja zárni a blendét?
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2051 üzenetére
amikor exponalsz felcsap a bal oldalon levo kis kar (a bajonettben szembol nezve), az zarja be a kivant ertekre, de amugy nyitva van, ilyenkor tudsz fokuszalni es mer fenyt a nyitott rekeszen at.
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2050 üzenetére
A képszámlálót sikerült megcsinálni, csak a tárcsa volt leragadva / beszorítva.
Az hogy felemeli a felhúzás a tükröt és fent is marad szerintem ugyanaz a probléma, hogy a lockup viszont nem emeli ki teljesen. Valami mintha mechanikailag lenne kiakadva / összeakadva, de ez a része nagyon a gép mélyén van.
Holnap ha minden igaz, szerzek egy objektívet rá, megnézem úgy mit produkál. Nem teljesen értem a blendét mikor zárja le ha rajta van az objektív.
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2049 üzenetére
hat ha nem szedtel meg szet akkor nem tom jo e ezzel kezdeni...
az nem jelent semmit hogy mukodokent tetted el, sajnos ezek alltukban is megdoglenek, legtobbje 30-40-50 eves cucc. amikor megcsinaltak nem gondoltak hogy ilyen hosszu ido mulva is hasznalatban lesznek. az meg egy masik vilag volt, strapabiroak meg minden, de ennyi ido a gumi/muanyag/szivacs alkatreszeket tonkre teszi, elmorzsalodnak, ragacsossa valnak, elektronikakban a kondik megdoglenek, vezetosavok eloxidalodnak, stb.
-
MasterMark
titán
válasz rednifegnar #2048 üzenetére
Igen, olvasgattam előtte.
Fényképezőt még nem szedtem szét, nem is nagyon látok behatolási pontot. Ha jól látom az alját lehet levenni. Ott már felemás csavar van benne így valaki járhatott már benne.
szerk.: Ezeket egyébként szerintem én rontottam el, mert emlékeimben működőként van meg...
[ Szerkesztve ]
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz MasterMark #2047 üzenetére
ahogy elobb irtam vala, nekem nincs jo tapasztalatom a filmes pentaxokkal (digittel meg semmi) nem tul idotalloak. nem csoda ha tele a net hibas me superekkel, fenymerohibas mx-ekke, van egy *ist-em ami modern de azzal is bajok vannak (most a bajonetekkel valo kavarast es a fenymeres hianyat nem is mondom mert az is eleg duhito).
kx-et nem ismerem, de en siman szetkapnam. ha van nemi gyakorlatod es szerszamadi, no meg ha nem sajnalod mert esetleg nem sikerul osszetenni akkor se sokat veszitesz. vannak felkent javitok, de sztem tobbe kerul a leves mint a hus, meg felek azok is csak azt csinaljak amit te, tisztogatjak aztan ideig oraig jo lesz.
mondanam kell venni egy masikat ami jo, csak mar ugy vagyok a pentaxal, hogy ami most jo az is ki tudja meddig lesz az. meg kerdes jo e valojaban a jo (en vettem olyat amit jonak teszteltnek adtak el, aztan 2 het allas utan mar akadt a zarja, kis jaratas utan megint jo volt de aztan ujabb piheno utan nem, na most ha film van benne akkor nem lehet jaratni, az nem megbizhato).A camera does not make art, the artist makes art.
-
MasterMark
titán
Üdv,
Van egy Pentax KX-em de vannak bajai:
- nem számol a kis képszámláló és nem is resetelődik le (nincs benne film)
- a tükör lockup nem teszi fel teljesen a tükröt, csak úgy 80%-osan
- ha felhúzom felmegy a tükör teljesen, és ott is marad (ez szerintem nem így kéne működjön, de nem vagyok benne teljesen biztos)
- a fénymérőt amint bekapcsolom leugrik B-re (nincs rajta objektív)Ezekre tud valaki valamit mondani? Érdemes lenne szétszedni?
Switch Tax
-
rednifegnar
senior tag
válasz Balinov #2045 üzenetére
tobb me superem is volt/van, ami nem hibas az az lesz, eleg hamar. sajnos nem egy idotallo cucc. akkor inkabb mx, az se olyan draga.
az me super tobb helyen is megfingik, van benne egy tompito dugattyu az be szokott allni tele lesz ragados szmotyivel. ki lehet tisztitani de ripityomra kell szedni. nagyobb baj viszont hogy a kioldo mechanika tele van apro kis tompito gumigyurukkel. ezek szetmorzsalodnak es nelkuluk egy bizonytalan lotyogo zajos mechanika marad. potolni eleg eselytelen (szinten ripityomra szedes mellett).
meg persze a szokasos, az osszes szivacs elmorzsolodik es belul is teljesen teli lesz ezzel a ragacsos dzsuvava valt izevel, minden. vegtelen ideig lehet tisztogatni de csak szetszedve lehet igazan kipucolni.masik baj a pentaxokkal (es en ezert is engedtem el a pentax vonalat pedig volt vagy 4me super es 3mx is) hogy borzaszto zajosak.
nem a zar, nem a tukor, sot ezek egesz csondesek. de a rekeszbeugraszto, az borzaszto. a vazban es az obiban levo is zajos, plane egyutt. semmi finomsag nincs benne, egy vaskar marha nagyot racsap egy masik femre, csunyat csattan. mxnel ki lehet probalni, benyomott rekeszbeugrasztoval exponalva sokkal halkabb es finomabb.
ha valakit ez nem zavar akkor mx-et erdemes venni mert az full mechanikus es massziv.
mas kerdes hogy az mx-nel a fenymero szokott befosni, de az esetek nagy reszeben csak kontaktos lesz a kapcsoloja ami konnyen javithato.A camera does not make art, the artist makes art.
-
Balinov
titán
válasz halagabor #2042 üzenetére
Ertem es koszi, hogy ramszantal az idodbol. Ennek tudataban valszeg elengedem es egy tisztias utan megy disznek a polcra. Itteni hozzaerto muszereszek oraberebol barmikor lohetek egy mukodo vazat az ebay-rol.
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
-
Balinov
titán
válasz halagabor #2038 üzenetére
hat nem egeszen Filmem nincs, fel sem tudom huzni. Az expogombot be tudom nyomni, de semmi nem tortenik.
Ennel az allasnal nem megy tovabb [kép]
-
-
Balinov
titán
válasz Balinov #2036 üzenetére
Hm.. talatam egy pentaxo forumot, ahol azt javasoltak, hgoy a mod dial-t oda-vissza es ez megoldotta, vegre latom a ledeket a keresoben mukodni.
Viszont valszeg a zarral lesz valami. Vagy a film felhuzoval, mert megint megnezve a hasznalati utasitast latom, hogy jobb huvelykujjal siman ~180fokkal el tudnam foditani jobbra, de kb 90 foknal nem tudom jobban, tovabb meg nem merem eroltetni.
Ez normalis?
-
Balinov
titán
Udv Sracok, kollegamtol kaptam egy, a korahoz kepest egesz jo kozmetikai allapotban levo Pentax ME Super-t 28mm/F2.8 Vivitar obival. Edesapjae volt, kb 80-as evek elejen vehette.
Teszteles kozben elso dolgom a 2db A76 (aka LR-44 ) elem megnezese volt, mivel valszeg kb 10evet volt eldobozlva a padlason. A ket elem kozul legalabb 1 kifolyt, a sav maradvanya osszetartotta a 2db elemet, egyben is estek ki.
Kiveve a vaz feloli elemerintkezoknel ill a hengeres elemhazban nem lattam folyasnyomokat. Csavar belso fele picit korrodalt, de finom smirglivel, majd radirral helyrehoztam, amennyire tudtam. Uj elemeket kimertem, jok.
Van itthon 2db vadiuj duracell A76-os elem, azokat beleraktam a neten fellelheto hasznalati utmutatok alapjan, de tovabbra sincs se kep, se hang (filmet meg nem vettem bele, csak tegnap este hoztam el).
Par pentaxforumos, stb bejegyzes alapjan amennyiben jo az uj elem, latnom kellene a keresoben az elokepet, ill par led stilusu feedback-et, de konkretan tok sotet.
Ebay-en nezve az erteket latom, hogy nem egy fiok-kincse, de szeretnem valahogy mukodesre birni, utoljara 35mm-en a Cmena8-el fotoztam.
Ugye film nincs benne, igy nem tudom, hogy a felhuzas utan a kioldoval el lehet-e a zarat sutni, csak olyat olvastam, hogy full manualban elvileg mukodik meg lemerult elemmel is. Lehet be van ragadva a zar/redony? De akkor is a led visszajelzesneke menni kene, de nem megy?
A kerdes, merre induljak el? Lehet-e valami erintkezo, csatlakozo kilazult? Alap forrasztastol nem riadnek vissza.
Koszi barmilyen 5letet
Bali
-
Rapid136
őstag
válasz udna999 #2033 üzenetére
Például egy olcsóbb japán masinával kapsz belső fénymérést, esetleg egy időautomatikát. Kevesebb súlyt, könnyebb élességállítást.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
udna999
tag
Üdv,
érdeklődnék hogy mi a baj a régi oroszokkal? Lenne közelről egy Zenit 12XP, hobbi szintre, ismerkedni igazából,de olvastam hogy ezeket inkább ne. Visszaolvasva a topikot nem találtam egyértelmű leírást, hogy mi a gond ezekkel az orosz vasakkal.
Illetve valami ajánlott tanuló modell a 15ezer körüli kategóriában?Köszi
-
Rapid136
őstag
-
Muerte68
addikt
válasz #42308056 #2027 üzenetére
Van hogy a keresőbe folyik az olaj, típus hiba meg kell nézni hogy a kép jó e lehet hogy az objektív teljesen rendben van
Lehet érdemes egy újabb zenit vázat szinte semmibe nem kerülLáttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Rapid136
őstag
válasz #42308056 #2028 üzenetére
Az a baj hogy valószínűleg a lencsék közt van az olaj, kívülről nem lehet megtisztítani, ahhoz szét kellene szedni.
De annyit meg nem ér a szett, egyszerűbb venni egy másik objektívet, akár egy Pentacon 50-est, ami drágább de jobb.
Mindenesetre elsőként egy hozzáértőnek kellene megmutatni, aki jobban látja mi a probléma az objektívvel.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
törölt tag
válasz #42308056 #2027 üzenetére
Ha jól látom, rekesz állításkor a lamellák közt valami folyadék van, lehet ez megy rá a lencsére és ezért homályos? Ha meg szeretném tisztítani a lencsét és a tükröt, azt mivel érdemes? Az objektívot már le tudom venni. Fülpiszkátor és ablaktisztító jó lehet? Bár ha tényleg folyik valami akkor sokra nem megyek tisztogatással.
-
törölt tag
Sziasztok!
Van egy Zenit ET gépem, de mindig homályos amit a keresőben látok, akárhova tekerem a fókusz gyűrűt. Foglalkozik valaki vajon Budapesten ilyen gépekkel aki meg tudja csinálni? Én nem merem szétszedni mert állítólag horror.
-
Muerte68
addikt
Szmena 8m
Szinte mindenkinek ilyen volt én is használtam ha valakinek bejön a retró stílus simán el lehet szórakozni veleLáttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
FeniX-
senior tag
válasz DrojDtroll #2021 üzenetére
Köszi szépen!
-
DrojDtroll
veterán
Az állóhívás esetén nem kell agitálni/mozgatni a tankot vagy csak egyszer kell átmozgatni félidőnél. Az állóhívás 1 órán keresztül tart kb 1:100 arányú hívóval. Mivel ilyen "híg" az oldalt, ott ahol kell hamar kimerül, míg más részen van ideje dolgozni. (bocsi a pontatlan fogalmazásért, neten találni jobb leírásokat)
Ezután jön a fixir és mosás, stopfürdőt én nem szoktam használni. -
FeniX-
senior tag
válasz DrojDtroll #2019 üzenetére
Szia, ezt kifejtenéd kicsit bővebben? Állóhívás? (Még csak elméletben kóstolgattam ezt az egészet, de 2 tekercs fomapan 100-ast már ellőttem, szóval alapanyagom van/lenne)
a developer, stopper, fixer szentháromsággal - azt hiszem - tisztában vagyok, de ez micsoda pontosan?
Nekem annyi lenne a lényeg, hogy legyen egy negatívom, amit be tudok szkennelni, invertálni és kész a számomra megfelelő kép. :-) -
FeniX-
senior tag
válasz rednifegnar #2017 üzenetére
Szia, köszi!
(nekem az anyagiak voltak mérvadóak, a digi cuccaimat eladtam nemrég, és gondoltam, ha ezt relatíve olcsón ki lehet hozni, akkor megtartom ilyen nagyon light hobbinak) -
FeniX-
senior tag
Sziasztok,
amatőr kérdés, de nem találtam rá választ.
Caffenol-os előhívásnál a fixálás minden esetben kötelező? Ugyanolyan mértékben fényérzékeny marad a negatív, mint fotózás előtt?
(Olvasva a caffenol recepteket, azt írják, a fixálásra nincs jó módszer, csak a vegyszerek)
Köszi! -
gdönci
friss újonc
Kedves Mindenki!
Azt hallottam, hogy mozifilmet pl. Kodak Vision3 500T-t (amit csak ECN-2-vel lehet hívni) lehet úgy is előhívni, hogy leszedem a remjet layert (nem tudom, hogy hívják magyarul) aztán simán C-41-el hívom. Ezt lehetséges és ha igen milyen eredményt ad? Igazából Azért érdekel mivel Cinestillel már hülyültem de nem igazán vagyok elégedett vele + nagyon durván drága (azt hallottam, hogy a Cinestill lejárt kodak filmeket vásárol fel ami elvileg nem valami jó mert a mozifilmek sokkal gyorsabbban elveszítik a minőségüket mint a C41-el hívható filmek). -
rednifegnar
senior tag
válasz DrojDtroll #2013 üzenetére
pl soos, f8, syrex. meg persze jofogas, marketplace, stb.
igazabol mindegy milyet veszel, legyen meg az osszes tartozeka. az objektiv a legtobben cserelheto, vagy barkacsolassal atalakithato cserelhetore, aztan vagy veszel bele valami jobbat vagy nem.
ami fontos hogy meglegyen a kondenzorok, filmvezeto, filmkapuk, objektiv, exponalo ora, lehetoleg gyari opal izzo (a sima izzok nem olyan jok mert nem egyenletes a fenyuk).
aztan kell meg nagyitokeret, esetleg szemcsenagyito, talak, vegyszerek, csipeszek.
ha van mod akkor multigrade papirt hasznalj, ahhoz vagy szurosor kell (nem tul draga) vagy szines fej amivel keverhetok a szinek, ezzel tudod szabalyozni a papir kontrasztjat.
meg persze papir is, legjobb az rc mert azzal nem kell sokat szorakozni. szaritani eleg ha pl feltapasztod a csempere.A camera does not make art, the artist makes art.
-
DrojDtroll
veterán
A kezeim közé került asszonypajti nagyszüleiről néhány papírkép. Teljesen magával ragadott papíron látni ezeket a képeket. Szeretnék negatívot nagyítani. Honnan érdemes és milyen nagyítót venni?
-
draco31
veterán
Szalagavatóm, és ballagóm van rajta elméletileg. Szóval vállalhatatlan képek
A masina már nincs meg amivel készült, de arra emlékszem, hogy 1994-ben volt 4500Ft. Ötletem sincs mi volt a típus, ha látnám akkor megmondanám.
Előhívatás meg talán azért maradt el, mert tudtuk milyen jó minőséget produkált mindig, ( 24 kockás filmekből 18 volt amiből volt valami, ebből max 10db volt ami használható is volt ) Illetve volt profi fotós ezeken az eseményeket, az meg nem hibázottASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
kovaax
őstag
válasz draco31 #2003 üzenetére
Szia,
Elméletileg a fényképezés után minél hamarabb elő kellene hívatni a filmet, de jobb később, mint soha! Szóval hívasd elő mihamarabb, és tegyél közzé pár képet, hogy milyen effektet idézett elő az idő vas foga!Szerk.: Megyek, és befűzök egy 10 éve lejárt Kodacolor 200-at a Canon EOS 300X-embe...
[ Szerkesztve ]
-=- There's no place like /home -=-
-
draco31
veterán
válasz Polarstar #2004 üzenetére
Fel lett tekerve teljesen, aztán a hozzá való műanyag hengerbe lett rakva, aztán pedig a papir dobozába. És így áll szekrényben azóta is.
Akkor ha eszembe jut, viszem fotóshozASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
draco31
veterán
Hello!
Van egy kb. 12 éves film, 24 kockás Fujicolor superia 100. Nem lett előhivatva akkoriban, most előkerült. Van esély, hogy van rajta még bármi, vagy felejtős?ASUS S14 S410U /\/\ Xiaomi Redmi Note 12 pro 5G /\/\ Switch Lite /\/\ Amazfit T-Rex Pro /\/\ Blitzwolf BW-FYE15 /\/\
-
ggeleven
őstag
-
rednifegnar
senior tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Digitális Állampolgárság Program
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Huawei Mate 10 Pro - mestersége az intelligencia
- Villanyszerelés
- OpenMediaVault
- SSD kibeszélő
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest