Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Költséghatékonyságra törekszik a Patriot legújabb, PCI Express 4.0-s SSD-je
- TCL LCD és LED TV-k
- Bemutatkozik az ASUS új, belépőszintű gaming notebookja, a V16
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ármester
válasz halagabor #1799 üzenetére
Olyanra kell amit fentebb írtam, nem tudom az minek számít. :/
Tehát akkor v550 ill. felfelé alkalmas lenne ezeknek a negativoknak szkennelésére?„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
halagabor
tag
válasz SyMbioTe #1798 üzenetére
Ha kisfilmnél nagyobb negákat is akarsz szkennelni akkor leginkább síkágyas szkennerek jöhetnek szóba csak a költséghatékonyságot tekintve. Epson V550 és attól fölfelé. Dedikált filmszkenner csak kisfilmeshez van elérhető áron.
https://www.flickr.com/photos/halagabor/ https://www.instagram.com/halagabor/
-
Ármester
válasz rednifegnar #1797 üzenetére
Hát a cél régi fényképezőgép filmeknek a digitalizálása. 24x36mm és 4x6,5cm-es negatívokról van szó.
dslr nálunk nem opció, digitális gépből egy régi Fuji van csak, azt is egyre ritkábban használjuk, emiatt nincs is komolyabb.Tehát akkor Rollei és hasonlók kilőve, meg a komolyabb szkennerek sem a legjobbak ilyen célrak, de ezek már türhetőbbek?
Dedikált cuccos alatt mit értesz, vagy milyet érdemes? Jelzem full sötét vagyok kb. a témáhozÁrban meg azért 6 számjegy alatt jó lenne maradni, de fogalmam sincs mennyibe kerülnek az ilyen szerkezetek.
[ Szerkesztve ]
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
rednifegnar
senior tag
válasz SyMbioTe #1796 üzenetére
rollei es tarsai felejtosek, ezekben szo szerint egy webkamera van.
az a kerdes mik a minosegi elvarasok, netan kisfilmnel nagyobb es hogy mennyi a rafordithato osszeg.
kisfilmre az epson v/canon gepek eleg harmatosak. sokan hasznaljak de ha valaki kiprobalt mar egy igazan jo kisfilmes szkennert akkor eleg nagy a difi.
ha van ra love akkor berszken, vagy venni egy dedikaltat es ha kesz eladni.sztem nagyon jo minoseget ki lehet hozni egy dslr + makrora alkalmas obi, kombobol. ezek ma mar a legtobb haztartasban akadnak. esetleg kell egy kozgyuru vagy fordito adapter. neten sok peldat talalsz a diy dslr scannerre,
A camera does not make art, the artist makes art.
-
Ármester
Sziasztok!
Régi negatívok digitalizálásával kapcsolatban lenne kérdésem, hogy hogyan mit merre érdemes?
Vannak úgynevezett filmszkennerek is (elérhetőbb kategóriában Rollei DF-S). Ezekkel nem nagyon érdemes foglalkozni, gyenge minőségű képeket hoznak össze?
Másik amit még láttam, komolyabb szkennerekhez adnak olyan adaptert, amivel a filmeket/negatívokat is be lehet szkennelni, kérdés ezek is milyen minőségűek?! (Epson V széria, Canon CanoScan pl.)3. lehetőség elvinni egy olyan céghez, aki ilyenek digitalizálásával foglalkozik. Erre esetleg van toppetek hova érdemes?
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
-
rednifegnar
senior tag
mielott ellovod az osszes filmed erdemes venni valami olcso anyagot es ellenorizni rendben van e a gep.
-
Ereshkigal
őstag
válasz rednifegnar #1793 üzenetére
Köszi! Hopp, itt lakik 20 km-re. Beszélek majd vele.
Az otthon hívás majd akkor jön, ha úgy látom, van értelme foglalkozni vele.[ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
válasz Ereshkigal #1792 üzenetére
sztem ez nem veszes, ennyiert nem szednem szet. esetleg ha kozepen a toroekes reszen lenne egy nagyobb szmotyi akkor igen.
a hatso tomites az erdekesebb mert azon tul hogy esetleg fenyt enged be, de ha meg rakenodik a filmkapura es onnan a filmre az nagyobb cumi lesz.a delta 100 jo anyag, csak jol is kell elohivni. a portra nem gond az c41, azt elvileg nem lehet elcseszni ha rendben van a laborgep es a vegyszerek. sajnos videken de meg pesten se nagyon hivnak rendesen ezust alapu ff filmet. legjobb otthon hivni es nem is draga. van a fb-n egy szilas szilard nevu tag (szilaslabor), o profi, videki es rugalmas, postan is el tudod kuldeni neki (akar a portrat is), tud csinalni optikai kontaktot es papir nagyitast is.
-
Ereshkigal
őstag
válasz Ereshkigal #1791 üzenetére
Ja, ami lemaradt, ilyen most a kereső: [link]. Nem tudom, ez mennyire számít koszosnak.
-
Ereshkigal
őstag
válasz rednifegnar #1790 üzenetére
Én is így gondolom, hogy a prizma alatt van a kosz, mert a tükör felőli oldalról már semmi sem látszik, csak ha belenézek a prizmába. Egyébként ilyen koszos volt, és ilyen lett a pumpázás után. A tükrön (is) maradt némi por, ami nem jön le, ecsettel talán hozzányúlok majd, de fölösleges. Tudom, hogy a képre ez mind nincs hatással, csak hát bennem van, hogy legyen pöpec. Itt a tömítés annyira nem is érdekes, mert a koszt néha kifújom majd, és kész. A hátsó oldalnál viszont tényleg megérné cserélni, mert azt macerás tisztítani, és biztos peregni fog még a szivacs idővel.
Nem sajnálok költeni rá, csak az arányokra mindig odafigyelek. Ha pl. veszek egy gépet 15-20 ezerért, akkor nem akarok költeni rá ugyanannyit, pláne, ha működik így is. De akkor ez sokkal olcsóbb sztori, mint gondoltam. Köszi az ötleteket.
Film. Nem vagyok skót, akarok adni egy esélyt ennek a rendszernek. A minap vettem három tekercs Ilford Delta 100-at és egy tekercs Kodak Portra 160-at. Meglátom, mit tudok kihozni a gépből és magamból, ha nem sikerül értelmes képeket csinálni vele, akkor belátom, hogy béna vagyok, és eladom az egészet. Egyelőre egy smc 50mm f1.4-es objektívem van hozzá, tervben van még egy 28mm f3.5-ös is. Többet most fölöslegesnek érzek költeni rá.
Az előhívás/szkennelés még nem tudom hol lesz. Miskolcon lakom, lehet körbekérdezem az összes üzletet, hogy mivel szkennelnek, aztán meglátom.
[ Szerkesztve ]
-
rednifegnar
senior tag
válasz Ereshkigal #1786 üzenetére
ezt tolomerovel szoktak kitekerni (meg jol osszekarcolni).
altalaban a mattuveg fole a prizma ala szokott menni dzsuva, az fujkalastol rosszabb lesz. nem ismerem ezt a tipust de van amelyiknel a mattuveg felett van meg egy lencse, es a fole megy a dzsuva, na akkor meg nehezebb tisztitani. sztem ha nem muszaly ne szedd szet, a kesz kepre nincs hatasa.a hatso tomiteseket erdemes lehet cserelni. par dolcsiert ebayon kapni univerzalis szivacs kittet. ebbol tudsz vagni megfelelot. olyan szettet kell venni amiben van zart cellas szivacs, ilyen valo a tukor ala.
persze ha ennyit is sajnalsz akkor van diy megoldas, pl egerpadbol vagott csik, esetleg dekorgumibol (sok helyen kapni). no meg persze ketoldalas ragaszto.mas kerdes hogy ha a gepre nem szansz tobbet, akkor milyen filmet teszel bele, aztan azzal mit csinalsz? mert ez lesz az igazan draga. rendes film 1e-2e ft, plusz hivas, es ha a gagyi labor/sik szkennel jobb kell az zsebenyulos. persze ha ez jo, meg a lejart c200-as, zacchivas es tsrsai, akkor nem szoltam...
-
Muerte68
addikt
válasz Ereshkigal #1788 üzenetére
Az a szigetelés nem egy jó dolog nekem egy yashica gépen kezdte el potyogtatni azóta is folyamatosan potyog bele.
[ Szerkesztve ]
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Ereshkigal
őstag
válasz MrChris #1787 üzenetére
De, elvileg ki lehet, viszont szeretném elkerülni, hogy a mattüveghez hozzá kelljen nyúlni vagy ki kelljen venni. A prizma kiszedése, tisztítása kevésbé kényes, csak ahhoz meg ugye le kellene szedni a tetejéről mindent. Szereztem egy zégerfogót, megpróbálom majd azzal. Olvastam, hogy a szigetelést is cserélni kéne, van tán valami kit is hozzá, de basszus, nem akarok sokat költeni egy régi gépre. Meg az is plusz macera. Ha viszont nem cserélem, lehet pár hét múlva megint bele pereg valamennyi.
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Ereshkigal #1786 üzenetére
A tükör felől nem lehet kivenni? A mattított részt annyira nagyon nem lehet tisztítana, inkább csak tovább rontani. Cserélni kéne, mint ahogy a fényszigetelést is.
-
Ereshkigal
őstag
Üdv!
Félig off lesz, sorry.
Vettem egy Pentax KX-et, hogy belekóstoljak az analóg fotózásba. Aztán majd meglátjuk.
A gép szuperül működik, de zavar a keresőben a kosz (szerintem az elöregedett tömítő szivacsból peregnek ki darabok), és szeretném kitisztítani. A tükörről és a mattüveg tükör felőli oldaláról már lefújtam a koszt, de a nagyja szerintem a másik oldalon van, amihez ki kéne szedni a prizmát. Sajnos nem tudom lebontani a váz tetejét, mert kellene egy ehhez hasonló szerszám hozzá: [link]. Ennek mi a magyar neve, esetleg milyen más alternatíva lenne rá?[ Szerkesztve ]
-
henixx
újonc
Sziasztok!
Szeretnék talán egy nagyon gyermeteg kérdést feltenni:
Van egy Lomo 135M szovjet gépem, amit úgy találtam lomtalanításkor. Jó állapotú, meg volt a lencsevédő és a tokja is. A rekesz működik ( állítható), egyedül az a orsó hiányzik belőle, de azt tudom pótolni. Viszont a felhúzó gomb( amivel feltekeri a másik oldalra a filmet) egy idő után nem forgatja az a kis fogaskereket.... Kérdésem tehát: Ez lenne a baja? Vagy csak az, hogy nincs benne film? Mert egy újabb készüléknél is ugyanezt tapasztaltam... Nem merem kipróbálni
Előre is bocs a szakszavak hiánya miatt.
Köszönöm a segítséget -
optikus
senior tag
válasz #42308056 #1781 üzenetére
az a film valoszinuleg vesztett az erzekenysegebol, de hogy mennyit azt csak probaval lehetne megmondani.
egyebkent ha a filmet a huto also polcan, netan fagyasztoban tartod akkor nagyon sokaig elall (fagyasztoban kb vegtelen ideig). persze vizmentesnek kell lennie ezert celszeru a muanyag dobozaban tartani. nyilvan hasznalat elott egy negyed, fel oraval ki kell venni, hogy ne csapodjon ki rajta a para.a zeniten az az elso karika a beugro blende (valoszinuleg valamelyik helios obi).
azert van, hogy ha beallitasz egy rekeszerteket, pl f8 es ugy akarsz fokuszalni akkor semmit nem fox latni mivel sotet a kereso es nagy a melysegelesseg. ezert ilyenkor gyorsan kinyitod (a gyuruvel), fokuszalsz, majd visszazarod es exponalsz. ezt a modernebb gepek mar automatan csinaljak, nem neked kell ilyen korulmenyesen szorakozni vele.a homalynak tobb oka lehet, pl penezeszes az obi. szedd le nezd meg milyen kivul belul, akar zseblampaval atvilagitva. szinten, lehet hogy koszos, poros a tukor, vagy a mattuveg. vagy szimplan a kereso.
ha nem koszos semmi, akkor mas gond van, ha szemuveges vagy, nezzel bele szemuveggel.
elofordulhat, hogy a tukor nincs pozicioban, valaki mar szorakozott vele, feszegette, elallitotta poziciot, vagy csak regi koszos a mechanika es nem megy vissza pozicioba. kezzel meg tudod emelgetni hogy lasd mi van vele.
szinten lehet hogy a mattuveg nincs helyen, ha valaki szerelgette mar akkor barmi lehet. a mattuveg alatt tavtarto lemezkek vannak, valaki kiszedte elhagyta. ezeknel a koru gepeknel barmi lehet.a fenymerod biztos nagyon pontatlan, ez egy szelenes erzekelo. halal primitiv megoldas, de mukodik. baj az, hogy az evek soran a szelencella eloregszik erzeketlenne valik, raadasul nem egyenletesen, megvilagitastol fuggoen. keves fenyben meg erzeketlenebb. mondjuk most ez pont jol jon a lejart filmednel mert tulexponalja, kvazi csokken a szamolt erzekenysege.
tolts el egy telefonos fenymero app-ot, ezek eleg jok szoktak lenni es a modern telefonokban a fenyerzekelo is eleg jo.
Buy books not gear.
-
törölt tag
válasz Rapid136 #1780 üzenetére
Igen, néztem videókat. 200-as érzékenységet írt a tekercs, úgyhogy 24-es DIN-re állítottam. Van fotocella a gépen, amihez egy másik tekercset kell igazítani, ami kiadja rekesztől függően a záridőt. Már ha jól működik a fotocella
Azért szokni kell mert hiába kattintom mondjuk 5.6-ra a rekeszt, a felette lévő tárcsával fokozatmentesen eltekerhetem a beállított érték és 2 közt. Szerintem legutóbb is beállítgattam a záridőt 2.8-hoz aztán ellőttem a képet 2-vel...
Az élesség állítás meg van, viszont bárhova tekerem, sosem lesz igazán éles a kép.
Minden osztás és jelölés rajta van a gépben, nem mondom hogy patika állapot, kicsit lötyög itt-ott de abszolút használhatónak tűnik.
[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
válasz #42308056 #1779 üzenetére
A filmek sokáig elállnak hűtőben, de tesztnek pont jó az a tekercs.
A Zeniten kézzel kell élességet állítani és ha nincs kis osztott karika középen csak egy homogén felület akkor valóban nem könnyű használni.
Amúgy záridő/rekesz/érzékenység ismerete megvan?Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
törölt tag
Üdv!
Előkapartam egy Zenit ET-t a padlásról (konkrétan ilyennek tűnik netes képek alapján: Zenit ET type 1a (MMZ-BelOMO)). Úgy tűnik működik, viszont van két kérdésem:
1) Olyan filmet töltöttem bele, amit a doboz szerint 2015-ben elő kellett volna hívni. Ennek jól értem hogy akkor annyi?
2) A keresőben homályosnak látom a világot. Mi lehet a gond? Képet még nem hívtattam elő szóval nem tudom a fotók milyenek. De ha nem látom mikor éles a téma elég nehéz lesz majd éles képeket lőni. Bár azt azért talán érzékelem mikor életlen a legkevésbé.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Köszi, akkor megnyugodtam Amúgy a nagybőrőndben hagytam a filmeket :-)
-
optikus
senior tag
válasz #74018560 #1775 üzenetére
ez egy orok tema (kb mint az 1.35v-os elem meg a uv szuro). nem lesz baja, nyilvan minel kevesebbet kap annal jobb es minel alacsonyabb erzekenysegu annal erzeketlenebb erre. lehet kapni xray bag-ot, de a tuti a kezi atvizsgalast kerni.
pl:
https://www.amazon.com/Hansa-Protect-Damage-During-Travel/dp/B008KCQAVI[ Szerkesztve ]
Buy books not gear.
-
Rapid136
őstag
válasz #74018560 #1775 üzenetére
Annak idején árultak direkt erre filmtároló fémdobozt. Viszont a röntgen erőssége folyamatosan csökken a technika fejlődésével, tehát tuti nem kap annyit már a film mint a 80-as években.
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
törölt tag
A repülőtéri röntgen átvilágítás nem rongálja meg az analóg filmet? Lehet kérni h ne csesszék szét v nem is kell?
-
Rapid136
őstag
válasz itouchfan #1773 üzenetére
Én már 4 éve eldobtam a tükrös ff vázamat a méretével és egyéb nyűgjeivel együtt, nem hiányzik cseppet sem
Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
itouchfan
senior tag
válasz Muerte68 #1771 üzenetére
Eddig a tükrös Nikon rendszerem építgetésén agyaltam, fáradoztam és költekeztem, de egyre jobban vonz egy jó kis Fuji/Sony és egy nagylátó+utazó obi és mellé rengeteg régi manuál...már látom a vesztem
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
Muerte68
addikt
Vagy ha nagyon mazohista és nagyon feeling akkor egy FED gépet
Ha meg digital,és manuál olcsón akkor FUJI XE1-kb 50000ft a váz és azon azon ugyanúgy mint a régi gépeken az expó értéket és a záridőt is a gépen tárcsával állítod,az obin meg a rekeszt és mindent látsz hogy menyin van
Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Rapid136
őstag
Hát attól ne várj semmit az egy automata kompakt...
Ha mazochista vagy akkor egy ilyen pl.
vagy ez
vagy
objektivtől függően 10-15 ezer Ft-tól indulnak az árak felfeléaz A7-re viszont a kinai 1500 ft-os adapterekkel bármilyen bajonettes obit fel tudsz tenni, legyen az m39, m42 vagy Minolta, akár Konica...
-
Rapid136
őstag
Vegyél egy A7-est és az összes régi, távmérős és más manuálfókuszos obi rámegy. Az elektronikus keresőben azt látod amit majd kapsz. A rekeszt kézzel állítod, a záridőt meg a vázon.
Imádom a filmes vázaimat, de rohadt macerás és drága a film, a laborálás és a szkennelés.
Amig tükrös APS-C vázam volt addig volt hogy többet lőttem a filmes (fullframe) vázzal, de mióta A7-em van azóta elmúlt...
Egy tekercset persze érdemes ellőni és magadnak előhivni, nagyitani de rászokni... a vegyszerek nem állnak el sokáig, néhány tekercs miatt nem érdemes labort fenntartani. Viszont vannak analóg laborok ahol ki lehet próbálni ezeket.
Amúgy meg csodálkozom, szerintem a legtöbb családban lapul egy Praktica, Zenit vagy egy távmérős FED gép, jobb esetben egy japán szett.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Laby
őstag
válasz itouchfan #1765 üzenetére
Egyszerűen csak feelinges képeket szeretnék készíteni régi köntösbe öltöztetve.
Tehát mai dolgokat lefotózni régi gépekkel, illetve mindenféle különleges képet csinálni vele, majd kirakosgatni otthon a falra.
A hosszú expo-val meg lehet látványos dolgokat csinálni ami tetszene.Youtube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
itouchfan
senior tag
válasz rednifegnar #1764 üzenetére
Valóban van, rosszul emlékeztem.
Bár, én (saját tapasztalataimból kiindulva) nem nagyon hosszúexpóznék filmes géppel, ha van digitális is...vagyis nem értem a miértjét. Utcai/portré/város fotózásra oké a film, meg van egy hangulata, de van 1-2 téma amire ma nem használnám már. Bár lehet, hogy csak én gondolom így.
„Elvetsz egy cselekvést, és egy szokást aratsz. Elvetsz egy szokást, és egy jellemet aratsz. Elvetsz egy jellemet, és amit aratsz, az a sorsod.”
-
itouchfan
senior tag
válasz rednifegnar #1762 üzenetére
nekem 3 filmes gépem van, egy nikon f401, egy praktica l2, és egy canon EOS650, és azon van Bulb mód, azaz 30 mp-ig fel lehet menni. én vettem hozzá távkioldót és csináltam hosszúexpós, fényfestős képet is.
-
rednifegnar
senior tag
sok fele gep van, altalaban a mechanikus gepek nem nagyon tudnak 1mp-nel tobbet, de az elektronikus vezerlesueknel se szokott hosszabb lenni, persze van amelyikbe tettek 2, 4, 8 mp-et is. igazabol nem relevans mert ilyen hosszu idoket kezzel (leginkabb kioldozsinorral) nyomunk. ha hosszu zaridoben gondolkodsz filmes geppel akkor nezz utana a schwarzschild effektusnak, mert jelentosen hosszitja a zaridot.
-
Laby
őstag
válasz Muerte68 #1760 üzenetére
Én már a digitális gépek világába nőttem fel, ezért nincs régről megmaradt tudásom. Ha lehet manuálisan állítani a rekeszen, és a záridőn akkor ennek örülök.
Szeretnék portrékat készíteni, esetleg lassú záridős tájképeket, de gondolom a régi gépek nem tudtak másodperces vagy még hosszabb záridőket!?Youtube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
Muerte68
addikt
Bármelyik géphez lehet filmet kapni
Akár a Zenit-ekhez akármilyen régi filmes géphez és ezeket csak manuálisan lehet álligatni
Teli vannak a hirdetési oldalak működőképes gépekkel kicsit pontosítani kellene az igényeidet.Láttam egy fickót a kávézóban. Se mobil, se laptop. Csak ült ott és itta a kávéját. Mint egy pszichopata.... https://www.flickr.com/photos/128638150@N03/
-
Laby
őstag
Sziasztok!
Haladóbb szinten megtanultam digitális fotózni, és szeretném kipróbálni, hogy milyen egy régi filmes géppel képet készíteni. A készült kép minősége nem az elsődleges, de mindenképp olyan gépet szeretnék amit full manulisan lehet állítani, és még most is lehet kapni hozzá filmet.
Tudtok ajánlani olyan típust, amihez hozzálehet jutni használtan és manuálisan is lehet használni, és még film is kapható hozzá?Köszi,
BenceYoutube csatornám: https://www.youtube.com/@labanczbence
-
Rapid136
őstag
válasz Muerte68 #1757 üzenetére
Én már maradok az Instaxnál. Egy jó kis SX megfizethetetlen.
Kisebb és laposabb mert nincs benne tükör. Legalábbis a mini, mert a Wide túlméretes jószág, de a Pola se kisebb.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
Muerte68
addikt
válasz Rapid136 #1756 üzenetére
Én is ezt akartam javasolni-van minden új gép-felújított-mindenféle formátum.
Ha jól tudom a jogokat is visszaszerezték.
Én is elgondolkodtam rajta,régen nagyon akartam ilyet-egyszer 5000ft ért majdnem vettem is[ Szerkesztve ]
-
Rapid136
őstag
válasz voyager4.4 #1754 üzenetére
A Polaroid megirigyelte a Fuji Instax sikerét?
Simán Paypallal megveszed itt[ Szerkesztve ]
-
optikus
senior tag
válasz voyager4.4 #1754 üzenetére
sztem nincs itthon most hivatalos polaroid elado.
Buy books not gear.
-
voyager4.4
senior tag
Sziasztok !
Polaroid Onestep 2-t itthon be lehet szerezni ?
A google nem segített, legközelebbi találat az amazon.uk volt, de jobban örülnék valami hazai forrásnak.no fate but what we make
-
-
optikus
senior tag
válasz Muerte68 #1749 üzenetére
allandoan varialnak a v50-t mar egyszer abbahagytak, aztan volt 100f meg 100 utana ujra csinaltak 50-est bar mas technologiaval. mindig van valami valtozas, alatalaban a kiszereleseken valtoztatnak, pl nem lehet kapni az adott filmet 120-asban vagy sikban, vagy nincs osszecsomagolt verzio, vagy csak az van, vagy csak 24-esben, vagy csak 36-osban, ember legyen atalpan aki eligazodik eppen mi van gyartasban, es arra sincs semmi garancia hogy az adott cuccot forgalmazzak e nalunk (pl natura ami csak japoban volt). hogy a syrexnel lehet e valamit kapni vagy nem az sokat nem jelent max hogy nekik van e, azt mar nem is mondom hogy a syrex is olyan hogy a honlapon van, aztan odamesz es nincs, vagy heteket kell varni...
pl 2018-as aktualis valtozasok:
http://ffis.fujifilm.co.jp/information/articlein_0066.htmlBuy books not gear.
-
optikus
senior tag
válasz Petyka3 #1747 üzenetére
ha obi nelkul belenezel a keresobe akkor is ilyen sargas? mert az a jobbik eset, sokat nem szamit a kepet az obi csinalja. ha az obin atnezel nyitott rekesszel es az nem sarga akkor jo. de meg sargan se gaz ha ff filmre fotzonal.
az hogy egy gep ujszerunek nez ki az sokat nem jelent, barhonnan magaba szivhat barmit, eleg ha a szekrenyben volt a ruhak kozott 10-20 evet, vagy a tokjaban ami mar szepen megpeneszult stb. foleg ezeknel a modern gepeknel fordul elo hogy megvette valaki, ket tekercs utan ment a pinyoba mert inkabb vett egy digitalisat (1999) aztan ottfelejtodott 15 evre...
a minolta amugy is eleg erzekeny volt mindenre, mindenkepp ellenorzid hogy jo e a gep, nezd meg hogy a rekeszt beugrasztja e, mert a beugraszto szeret tonkre menni. a keresot ki is lehet tisztitani ha nagyon muszaj.Buy books not gear.
-
bayarena
aktív tag
Sziasztok. Kihagytam pár évet, és újra filmre fotóznék, és jól látom, hogy megszűnt a Velvia 50es dia film?
Nemigen lehet boltban kapni.
Ugyenem?! -
Petyka3
aktív tag
Sziasztok! Valamikor a napokban úgy éreztem, hogy kipróbálnám az analóg fotózást, vettem is egy Minolta Dynax 404si-t, jó olcsón.
Ami elsőre furcsa, hogy a keresőn ilyen sárgás tónusú a kép, normális ez?
-
tailor
őstag
válasz optikus #1739 üzenetére
Azért ez a "megpróbáljuk kitalálni"-nál kicsivel bonyolultabb...
-
Muerte68
addikt
válasz optikus #1741 üzenetére
Nagyjából erre gondoltam én is,meg azért látszik rajtuk hogy próbálnak régies hatású szineket is használni.
Hát igen csodák nincsenek[ Szerkesztve ]
-
optikus
senior tag
válasz Muerte68 #1740 üzenetére
hat ugy hogy ott ul elotte egy kezelo es megprobalja beallitani olyanra ahogy o kepzeli meg a korabeli szines felveteleken van. persze nem kockankent hanem mindenfele modern trackelo eszkozokkel, de ott is az van hogy a semmibol lesz valami. leteznek olyan felvetelek amik szinesek ugyan de nagyon torzak, pl a zold hajlamos eltunni a regi felvtelekbol, ezt sok munkaval visszateszik mert egyreszt egy ember tudja hogy az eg kek, a fu zold, masreszt nyomokban van benne meg eredeti szin.
Buy books not gear.
-
Muerte68
addikt
válasz optikus #1739 üzenetére
Persze,nem is vártam-de mondjuk amikor a régi FF filmeket újra szinezik,azt hogy csinálják?
Tényleg érdekel-mostanában nagyon megy hogy pld háborús documentum filmeket megcsinálják szinesre?Azt a földutas képet pld majdnem tökéletesen reprodukálta.
[ Szerkesztve ]
-
optikus
senior tag
válasz Muerte68 #1733 üzenetére
de mitol lenne jo? mert ez a semmibol csinalunk valamit kategoria. annyit tuid maximum hogy felismeri egy kepen hogy fu van alul az meg zold szokott lenni, egy emberi arc rozsaszines. kb ilyenekbol probalja kitalalni hogy milyen lehetett az eredeti, de ebbol sosem fogja tudni biztosan hisz az eredeti info nincs rogzitve.
Buy books not gear.
-
optikus
senior tag
válasz szilvásbukta #1735 üzenetére
nade most akkor mi is kellene? szkenner szoftver, vagy ilyen feketefeherbol szinesito mint ahogy elottunk linkeltek? mert nagyon nem mindegy.
a szoftver ugy szokott eltunni hogy mikor hasznaltan megveszi az ember ki tudja hanyadik tulajtol addigra a telepito cd-k mar reg nincsenek meg. roszabb esetben az aktivalo kulcs nincs meg (rajta volt a cd tokjan stb), es akkor hiaba van szoftvered, hasznalni nem tudod. ilyen pl a silverfast.
de a szkennerszoftverekkel tobb baj is van, egyreszt elofordulhat hogy kell hozza driver, ez a regebbi gepeknel nem egyszeru tortenet mert xp felett mar semmi se garantalt, w7 alatt meg csak csak ossze lehet ganyolni valahogy de a folott mar kell neki rendes driver (ami egy regi szkenner eseten nem lesz). vannak univerzalis szofok mint a vuescan, ezt le lehet tolteni ingyen, ki lehet probalni. ha jo akkor meg kell venni, nem egy nagy osszeg (akkor nem lesz vizjel a kepeken).
persze az is lehet hogy nem windowsos, az kulon tortenet.
nem tudom az ismid mennyire ert a szamitogepekehez de ha mar igy jon a kerdes hogy te teszed fel a neveben akkor gyanitom nem nagyon. marpedig ehhez nem eleg a sima user wordexcel ismeret, elofordul hogy drivereket kell telepitgetni, esetleg inf-fajlt szerkeszeteni es bujni az angol nyelvu forumokat.Buy books not gear.
-
Muerte68
addikt
Amúgy jó igen ,egy másik képből elég jót csinált pld-el is mentettem még jól jöhet
ez se rossz
[ Szerkesztve ]
-
Muerte68
addikt
hát nem pontos de használható
Kipróbáltam az eredeti színhez nem sok köze van de elég jól néz kiaz első amit a program csinált
[ Szerkesztve ]
-
optikus
senior tag
válasz szilvásbukta #1729 üzenetére
ezek fekete-feher kepek? utolag akarja szinesse alakitani?
Buy books not gear.
-
halagabor
tag
válasz szilvásbukta #1729 üzenetére
Dedikált filmszkenner szoftver kell hozzá. A silverfast és a vuescan elég népszerűek. Lightroomban is meg lehet oldani, de elég sziszifuszi munka, úgyhogy azt nem ajánlanám, hacsak nem időmilliomos a cimborád.
-
szilvásbukta
tag
Sziasztok!
Remélem jó helyre írom ezt a kérdést.
Egy ismerősöm kérdezte tőlem, hogy a beszkennelt negatívokat milyen programmal lehetne színessé alakítani. Tudtok esetleg valamilyen programot ajánlani erre a célra? Létezik erre valamilyen univerzális program? Sajnos nem tudom, hogy milyen típusú fényképezőgépe van, és milyen szkennere, mivel nem tudta megmondani.
-
itouchfan
senior tag
válasz optikus #1727 üzenetére
Minden okés rajta. Nem gondoltam, hogy milliókat fogok kapni érte, 20-25k-ért gondoltam mindennel együtt meghirdetni..bár egyébként annyiért nem is biztos, hogy megéri eladni..
-
optikus
senior tag
válasz itouchfan #1726 üzenetére
sztem a 650 es az alapzoom 35-70 kb 10-15e, ha minden okes (lcd hattervilagitas okes?, zar nem szmotyis?), de ennyiert is valoszinuleg arulni kell egy jo darabig. en mondjuk karacsony elott hetekkel feltettem volna. egyik sem egy ritkasag, itthon is van gyakran. a stigmat nem ismerem, sztem az se sokat er, raadasul egybe meg nehezebb eladni.
[ Szerkesztve ]
Buy books not gear.
-
itouchfan
senior tag
Sziasztok!
Tudnátok segíteni nekem, hogy kb. mennyit ér az alábbi szett?
Canon EOS650
Canon EF 35-70 mm f3.5-4.5 [link]
Sigma DL zoom 75-300 mm f4.5-5.6 [link]
Van hozzá szinte új aksi, mindene működik, táskával, vázsapkával, mindkét obin első-hátsó sapkával.
Előre is köszi![ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Köszönöm
-
optikus
senior tag
válasz DrojDtroll #1723 üzenetére
soosfoto, vagy borzek (fmk), meg persze vatera, jofogas esetleg hardverapro.
soosban van kulon reszleg hibas gepekkel, de soxor annyi a "hiba" hogy kontaktos a bekapcsolo vagy egesz egyszeruen nincs hozza elem igy nem tudjak kiprobalni. altalaban van mindig minolta, olympus om, canonok, nikonok, pentaxok, meg persze ruszki gepek. de borzen is van aki kosarbol arulja par szaz ft-ert hibasan. van ami telleg halott van amit csak fel kell eleszteni, kicsit zsakbamacska. a legtobb hibasnak vett gep mukodott vagy eleg volt egy tisztitas, elemcsere, megszorult zar kiugrasztasa stb, pl eos 300v, minolta x500, xd, stb.
a soossal az a baj hogy oda napi szinten be kell jarni, hogy kifogd mert eleg gyorsan cserelodik a keszlet es nagyon sok hivatasos nepper is oda jar, amiben egy kis penzszagot ereznek azt egybol viszik is.Buy books not gear.
-
optikus
senior tag
válasz DrojDtroll #1721 üzenetére
hat egy szetbontast meger, hatha csak kiugrott valami. sokat nem feccolnek bele en sem, a mienk is 1e alatt volt. de egy jo mukodo darab se nagy penz.
Buy books not gear.
-
DrojDtroll
veterán
A tükör szabadon mozog. Kemény 1500 ft-omba kerult. Legrosszabb esetben egy szép disz.
-
optikus
senior tag
válasz DrojDtroll #1719 üzenetére
nem tudom, mi most egy x300s-t javitunk, kep van, expo nincs (olyankor a led is eltunik, kibekapcs segit csak), elso korben kondicsere lesz.
tukor nincs felakadva?
az mas kerdes hogy olyan olcso hogy soxor erdemesebb masikat venni. futott ez revue meg meg a fene tudja milyen neveken, de legjobb az s verzio.Buy books not gear.
-
DrojDtroll
veterán
sziasztok!
minolta x-300-as fényképezőn a filmtovábbító kar szorul
félig tudom csak elhúzni
mennyire nehéz egy ilyet megjavítani?
-
Hangithia
újonc
Kedves Mindenki,
Tudnátok segíteni, hogy az alább felsorolt gépek mennyit érnek manapság? Előre is köszönöm!
Vougtländer + bőrtok
Canon QL 17 + bőrtok
Kueb Kiev + bőrtok
Canon SpeedLite 102 vaku + bőrtok
Presenta MF 35
Canon Auto Zoom 318M kamera
Bell & Howell Duolex-S kamera -
Ajándékok
aktív tag
válasz optikus #1716 üzenetére
Még nincs meg a scanner, pont azért lenne jó tudni, milyen felbontás kell, hogy megfelelőt vegyek.
Jó régen volt olyan információ, hogy egy átlag fénykép kb 20mbit felbontású. Ez ~1000dpi. Ez igaz lehet? Ha 4800dpi-set veszek, akkor 4800-al érdemes scannelni és azt visszaméretezni 1200-ra? Jobb lesz a minősége, mintha 1200-as scannert használnék? Egy 9600-as még jobb minőséget ad?
Esetleg egy nagy felbontású digitális fényképezőgép is tud hasonló minőséget?Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
optikus
senior tag
válasz Ajándékok #1715 üzenetére
arra is igaz, hogy a szkenner fizikai felbontasan szkenneld. ha az nagy akkor meretezd le egy rendes szoftverrel (ps) altalaban sokkal jobb az eredmeny mint ha a szkenner szoftverevel csinalnad. de itt is latni fogod hogy mit tud a szkennered, foleg a sotet reszek mennyire buknak be, savosodnak es zajosodnak.
Buy books not gear.
-
Ajándékok
aktív tag
válasz optikus #1714 üzenetére
Bocs, valószínűleg félreérthető voltam. Nem diát vagy filmet akarok szkennelni, hanem normál, régi (10~100 éves) papír fényképeket.
[ Szerkesztve ]
Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
optikus
senior tag
válasz Ajándékok #1713 üzenetére
hat ez attol fugg milyen szkennered van, azert eleg jo szkennernek kell lennie hogy az "osszes infot" le tudd szedni. monjuk egy minolta 5400/canon fsu4000/nikon 5ed vagy hasonloval mar neki lehet allni, de meg ezeknel is eleg sok maki mire kihozod belole a maximumot (ami ugyse az lesz mert mas szoftal, kalibracioval, monitorral,stb megintcsak lesz rajta plusz info, hogy egy imacont vagy valami drum-ot mar ne is mondjak).
en fizikai felbontassal szkennelnek, amit a szkenner tenylegesen tud. soxor rairjak hogy 9000dbi meg hasonlok de a fizikai valojaban 1200 vagy 2400 stb.
a felbontas utan meg jon a bitmelyseg, dinamika es a szinegyensuly, ezek sokkal fontosabbak mint a felbontas.Buy books not gear.
-
Ajándékok
aktív tag
Nem tudom jó helyen járok-e, de talán tudtok segíteni.
Régi analóg fényképeket szeretnék digitalizálni. Többször nem akarok foglalkozni vele (20 év múlva sem), ezért a kép összes információ tartalmát le szeretném szedni. Hány dpi-vel szkenneljek?Nagy raktár kis helyen! Anyagáron eladó ~200m hosszú rakódófelületű gördülő polc rendszer. A helyigénye csak 3.6m*1.4m. Akár egy lakáscserét is megspórolhat vele!
-
Rapid136
őstag
válasz tariattila #1709 üzenetére
-
halagabor
tag
válasz tariattila #1707 üzenetére
Ha jól látom ez a kevésbé értékes változat, aminek nem lecsavarható/cserélhető obija van. De szerintem így is megér vagy 30.000-35.000 Ft-ot (remélem nem tévedek nagyot), főleg hogy ritka és magyar gyártmány. Viszont ha jól tudom, akkor van beárazós topik valahol.
-
tariattila
veterán
Sziasztok!
egy 1954-es MOM gép szép , működőképes állapotban, tokjával egyetemben vaj'h mit érhet a gyűjtők körében?
köszönettel
[ Szerkesztve ]
-
DrojDtroll
veterán
Nex ef camidox focal reduceren van alvanymenet?
-
denesm
csendes tag
Sziasztok!
Egy Minolta Dynax 5-ös gépet (nem 5D-t, hanem a filmes 5-öst) tervezek beszerezni. Szeretnék tanácsot kérni, hogy mire figyeljek a megtekintésekor. Meg igazából bármilyen tanácsot szívesen fogadok ezzel a géppel kapcsolatban (és a hasonlókkal). Legrosszabb esetben bukok 8000 Ft-ot
-
Rapid136
őstag
válasz halagabor #1701 üzenetére
Fortéból volt sokféle, mire gondolsz?
A C-41 egy szines filmekhez tartozó speciális hivás. Utána kell olvasni hogy a Forte filmhez mit ajánlottak annak idején. A fekete-fehér hivóknál nem volt nagy különbség, az elerjedtebb filmeket lehetett más hivóval hivni, ki mit szeretett, azzal. Van aki magának keverte/keveri a vegyszereit.Sony A9 + Rokkor sor (16mm-200mm) + Adaptall sor + Altixtól Exaktáig sokminden és ez a mondat mindent visz: "Nincs olyan APS-C gép a piacon amivel szép fotót készítesz ISO 6400-on."
-
itouchfan
senior tag
válasz halagabor #1700 üzenetére
Ennyire mélyen nem vagyok benne ebben a scanner, meg előhívás témában. Amit én el tudok mondani, az az hogy szerintem ez egy jó hívás, valószínűleg lehet jobbat találni, de annak az árát is megkérik. Amit nem szabad elfelejteni, hogy ezek 2-3-4 MB-os, scannelt képek, amiktől nem lehet és nem is szabad elvárni a mai digitális képek 8-10-20 megapixeles felbontását. Szvsz egyfelől ez adja meg ezeknek a scannelt negatívoknak a vonzó hangulatát, hogy icipicit szemcsés, icipicit más, egyszóval látszik rajta hogy nem digitális géppel készült.
-
halagabor
tag
Sziasztok!
Szerintetek c41-ben hívható régi forte film?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Világ Ninjái és Kódfejtői, egyesüljetek!
- Ukrajnai háború
- Filmvilág
- Call of Duty: Black Ops 6
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Windows 10
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest