- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- VR topik
- 3D nyomtatás
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- UHD filmek lejátszása
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Milyen házat vegyek?
-
PROHARDVER!
AMD AM5 Platform - Zen 5 processzorcsalád - Ryzen 9xx0(X/X3D) széria
A Zen 4 (Ryzen 7xx0) topic [erre található]!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vezeralmos2
senior tag
Az 5800X3D-t is így reklámozták, hogy "World's fastest 'Gaming' cpu"(1080p low).
130e ft volt. Meg is vettem, aztán nagyobb volt a füstje mint a lángja. Ez meg nincs annyival jobb, hogy ennyivel többe kerüljön.Még a 200e is brutál a 8 magért, főleg hogy már valaki vissza is küldte innen mert hibás volt.
A 9950X3D* meg akkor gondolom majd egy használt autó ára lesz. -
S_x96x_S
addikt
elnézést, túlreagáltam..
imho: azért "szürke kódok" esetén nem árt óvatosnak lenni,
főleg a "product verification tool" használatával,
mert az felküldi a szerverre a teljes gép adatait - gyári számostól és ip számmal együtt,
persze marketing célból.
(to confirm that the Eligible AMD Product is installed in the Participant’s Windows system.) -
Szerintem senki sem varja el, de akkor az lenne a korrekt, hogy mondjuk azt mondja mar nem x forintert tudunk hozni, hanem x+n aztan ha az megfelel jelezd, ellenkezo esetben torlodik a foglalas. Ez azert korrektebb mint sem az instant torles, mert lehet epp az emelt aron is erdekelte volta, igy meg hogy torolve lett allhat megint a sor vegere ha kell neki. Azert ezt nem tartom fair dolognak.
-
A válasz valószínűleg nem, de min-max hobbinak fasza
Én -15COn tengetem +100zal meg DDR6000 CL36 -> CL32 - stabil minden eddig kipróbált játékban, és picit még játszogatok majd, de majd a karácsonyi szünetben max
Amiket meg pl Donnie posztol, az meg tök hasznos ha a továbbiakban mókáznék
-
Donnie
őstag
Nem éri meg természetesen, de mint írtam: "nekem alapon is vacakolt az egyik magom. Pl. shader compilation-nél egyszerűen elhasalt. Nagyon nem stimmelt vele valami." Nálam így nem volt kérdés a csere.
Amit mindenkinek megéri belőni az egy finomhangolt memória profil. Azzal a 1% low értékeken sokat lehet javítani. Minden más marginális javulást hoz csak, túl sokat nem éri meg vele szöszölni.
-
omfgk
veterán
Mert úgy veszik az emberek mintha bányászni tudna a 9800x3d.
Most az Ipon-os ár az pont 2x 9700x volt már.Mikor lett annyira sürgős a proci vásárlás ,hogy release után lesz feláras a proci?
7800x3d felárral nyitott, tehát MSRP felett, de csak csökkent onnantól.AMD emelt 30 dolcsit a 9800x3d-n, de már bánhatják ,hogy nem 90-et.
Persze értem ,hogy az 5800x3d tulajoknak például most van egy proci, amire már érdemes váltani, de akkor nyáron 150-ért nem kellett a 7800x3d (ami aprón persze azóta 170 alatt nem is megy) de most kell 270-ért a 9800x3d?
-
Géjza
őstag
Azzal sem volt rossz, de főleg rajtnál jobban beesett az fps, illetve a 1% és 0.1% low-k is sokkal jobbak (a min, max, avg. és 1%low meg gyakorlatilag az fps limit értéke). A gpu venti általában 45% körül tekert, most 37-40% körül megy, mert most annyira könnyen kiköhögi az fps limit értékét, hogy sokat malmozik és ezért veszi vissza sokszor még az órajelét is a gpu-nak. Körülmények ugyanazok. Ekkora bontásban is és max grafikával is nagyon megtolja a gpu-t.
Fps limit nélkül kellett volna még a csere előtt egy mérést csinálni. HUB tesztjében is látszik (igaz ők 1080-ban tolták 4090-nel én meg uwqhd-ban 4070S-sel), hogy 9800x3D-vel a min jelentősen több, mint 5800x3D-vel a max. A 143fps limittel nálam sincs gpu limit (kivéve rajtoknál, ahol 120-ig lemegy és teker a vga).
-
-
omfgk
veterán
Mert több fps-t tud a vga ilyenkor.
Vagyis a procinak több fps-t kell szintén számolnia. Több fps, nagyobb usage, nagyobb fogyasztás.Tehát mondjuk natív 100 fps. Nincs cpu limit. Vga határozza meg ,hogy mennyi az fps.
DLSS Quality hatására lesz 140 fps, mert minden egyes frame gpu költsége csökkent. De így a procinak is 140 képkockát kell számolnia. Vagyis DLSS Quality alatt a cpu terhelés megugrott.Erre gondoltam az alatt ,hogy magával a DLSS-el nincs feladata a procinak.
A DLSS okozta több fps-el van feladata a procinak.A Frame Gen még kényelmesebb. Mert ott nincs valós képkocka.
A vga állítja elő a kamu képkockákat és illeszti be a valódi képkockák közé.A kamu képkockát nem kell számolnia a procinak. Nincs plusz fizika, nincs plusz npc mozgás. Ezért lesz jó a DLSS-el szemben a Frame Gen egy teljesen cpu limites környezetben is.
-
jimpo
senior tag
+1
Illetve a 1080p adatokat nem érdemes egy az egyben át vetíteni 4k felbontásra.
Főleg ha az nem natív 4k, hanem valami 4k-ra felskálázott akármi. Mert az már ró terhet a processzorra is pluszban...Az átlag képkockával én nem foglalkozok túlzottan, az 1% low és 0.1% low FPS érdekesebb. Főleg ha az átlag 120-ról mondjuk 30-ra zuhan egy-egy pillanatra. Vagy többre...
-
omfgk
veterán
4K High gondolom nem, de 4K DLSS már simán tudhat 120 fps felett stabilan.
És akkor már gond lehet ha a proci miatt benézünk 100 fps alá.
És azért nem olyan extrém igény a 120 fps.Tehát nem butítjuk low-ra, DLSS Ultra Performance és egyebek ,hogy 300 fps legyen és csakazértis cpu limites legyen.
-
jimpo
senior tag
Mindennek ára van... Ha tudja valaki, ha nem.
DLSS/FSR OFF FrameGen dettó.
Persze biztosan jó fícsörök. Valamire, valakinek.Csak pont nem érdekel natív 1080p felbontáson.
Inkább így legyen CPU limitem mint a sok "sallangot", látszat megoldást bekapcsolva.
Mert bizony csak látszólag oldja meg a gyenge hardver problémáit.
Szerintem így tiszta! -
jimpo
senior tag
+1
Illetve az előny akár "gyengébb" kártyával is igaz, különösen alacsonyabb grafikai beállításokkal. Egészen addig amíg véget nem ér, el nem fogy a CPU.Csillió FPS esetében amúgy sem az Átlag FPS szokott problémát okozni, hanem az 1% low meg ami alatta van.
Egy 7700XT 7800X3D kombóval CS2-ben 1080p Medium beállításon és alatta CPU limit van.
7900XT-vel gyakorlatilag már 1080p Very High esetén is, de még ugyanezen beállításon 1440p felbontáson nem.
A 4090 meg 1440p felbontáson az összes beállításon CPU limites, a 1080p sem téma természetesen....
Persze lentebb lehet venni a grafikát, de van az a szint ami alatt több FPS nem lesz.Ahogy mondani szokás: "It Depends"
-
freddirty
senior tag
+1 absolutely. Én is
Hobbisták persze szeretnek folyton mókolni a géppel, kifacsarni az utolsó bitet és megtalálni a legjobb ár érték arányt (és zömmel persze ti vagytok itt a fórumon). 25 éve én is nagy izgalommal tekergettem a 300-as celeront 450-re vagy épp berheltem a cyrix proci beállitásait.
Mindenkit teljes mértékben megértek aki forgatja a szemét a 9800x3d ár érték arányon.
De 25 év eltelt, ma már fire and forget aggyal állok a pchez. Ha nem kell hozzányúlni 5 évig akkor pöpec. -
omfgk
veterán
Én továbbra se tudom értelmezni ezt a hosszú távra tervezés dolgot.
Nem maga az AM5 az ami ezt eleve adja?
Lehet 7600X-et venni, aztán bármikor aprón, ha szembejön egy panic sell 7800X3D, vagy a jövőben egy 9800X3D és szükség van a plusz teljesítményre, akkor le lehet csapni rá. Igen, a 7600x is kevesebbet fog érni, de a drágább cuccok jobban zuhannak árban. Főleg ha friss release.Mondjuk lehet ,hogy még az Inteles felem mondatja ezt velem. Én ezért vettem az AM5-öt. Hogy ne szopjam be n+1-edjére a kurva platformmal. Most sincs konkrétum Arrow Lake utánra. Lesz valahogy.
Most felesleges venni 9800X3D-t azért mert majd 1 év múlva jól jön a teljesítménye.
Ahogy 4090-et se vennék GTA 6 miatt.
Persze ha valaki egyszer összerakná a gépet aztán 3 évig rá se néz, az más. De azért ez csak a PH, nem egy átlag facebook szösszenet.Mivel van azért fejlődés, így a ma ki nem használt plusz teljesítményt (felesleges future proof-olás, de szép szó) nem adja ki a matek. Kivéve ha az maga az AM5 alaplap felára volt egy AM4-hez képest.
-
Oké, de ne egy teszt miatt legyen már ráhúzva, hogy kamu. Minden nagyobb oldalnak (TPU, Jayz, stb) volt már olyan tesztje ami teljesen más volt mint a többieknek. Ebbe lehet pont mellé nyúlt, van ilyen, hibázhat mindenki de azért bőven nem a fake tesztelős kamu emberek táborába tartozik.
-
DFB
tag
Jó ,akkor azt kihuzom a listàrol.
9700X volt tervben az Intel 15. gen től függően,de abbol még hiàny van,és nem is vàltotta meg a vilàgot eddig.
Meg azt se tudni meddig él az LGA 1851.
Inkàbb az àr kérdéses.Amilyen szerencsém szokott lenni ha nem veszem meg dràgàbb lesz,ha megveszem olcsobb.
Tudom utólag minek nézni,de szembejön úgyis. -
hokuszpk
nagyúr
még mindig több szenzor van; merugye hőtérképpel dolgozik a vezérlés ; és mivel kicsi a ccd lapka ( a delides kepen a kisebbik a ccd ), ezeket nagyon nemtudják olyan helyre tenni, ahol jelentősen hűvösebb a cucc .
inkabb pontosabbak a pontossaguk javulhatott + az alul levo cache kevesbe futi a szenzorokat ; de tekintve, hogy most kozvetlen a lapka van a kupak alatt, talan ez nem is baj. -
omfgk
veterán
Igen, csak ezt már most is elfelejtették az emberek. Itt a topikokban is felmerül ,hogy a Zen 5 hűvösebb. Miközben fizikailag pontosan ugyanúgy néz ki és például a 7700 és 9700x ugyanannyit is fogyaszt.
Sok embert igazából az MSI Afterburner által kiírt érték zavar. Nem maga a hőmérséklet.
Ha lenne cheat kód, amivel 20-al csökkenne a kiírt hőmérséklet, akkor lenne egy réteg aki beírná.Ezt egyébként jól érezte az AMD.
Zen 4 topikban is azért sok volt az aggódó hsz a hőmérséklet miatt. Amit nem látunk, az nem fáj.
9800X3D esetén is egy selling point lesz a hőmérséklet csökkenés. Egyrészt tényleges csökkenés, így ,hogy az IHS alatt lesz a CCD, nem a cache alatt még, plusz a szenzor.
Azonos fogyasztás mellett itt garantált így -10 fok legalább. Vagy lehet ,hogy arra használja majd ezt az AMD, hogy nagyobb legyen a boost.
7800X3D már 90W-on is majdnem hűthetetlen volt. 9800X3D lehet bír majd 130W-ot is. 7700X fogyasztott 140-et is akár, 1CCD-vel. -
szasanyi
félisten
Igen, de sokaknak nem kell (nekem sem) a magas fogyasztás és nagy hőtermelés miatt. Ebben egyértelműen jobb a 9700X, bár a közel 140k-s árát még én is sokallom ezért kivárok egyelőre, csak nehogy valami nagyfejű vezír nyilatkozzon egy jót ami odab@sz a fortintnak és még drágább lesz.
-
omfgk
veterán
Csak már nincs 110-ért 7700x. 1 garázsbolt árulja ennyiért, másfél hetes szállítással. A következő hely már 120k felett van.
Szép lassan próbálja javítgatni az AMD a Zen 5 helyzetét.
Sima 7600 jó áron van, de felette megy a mozgolódás.
Gondolom ez marad is, mint budget belépő az AM5-be, de lehet ,hogy felette kivezetné legszívesebben a Zen 4-et az AMD. Lehet ,hogy meg is lépik, ha egyébként nem ért szügyig a készlet a raktárakban. -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen légkondit a lakásba?
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Geri Bátyó: B550 szűk keresztmetszet, de mi és miért?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- NBA és kosárlabda topic
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Star Trek
- VR topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy S22 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 1xGold 6138 (20c/40t, 2.0/3.7GHz), 64GB RAM,4x1G RJ, HBA330, áfás
- ÁRCSÖKKENTÉS LG 24" full HD LED IPS monitor (HDMI, DSUB, jack) eladó
- LG 65C3 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest