- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
-
PROHARDVER!
AMD Radeon™ HD 7950 / 7970 topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Colos1
őstag
Látok egy négyzetet pipa nélkül, de azt írja,
hogy engedélyeznem kell az alaplapon, hogy kijelezze. Viszont úgy meg nem fog elindulni a win. Vagy nem ott kell nézni? F@szt, csak nem tudok angolul. Nem támogatja. Akkor ez kilőve, nem fogok rá másik BIOS -t hegeszteni.Elvileg a hiba olyan, hogy vagy hibás CPU, vagy hibás lap, vagy ez. 7 hónap alatt 7 fagyás, ebből 5 BSOD? 5 különböző driverrel... 2 meg beakadás fehér képernyővel. Már hónapok óta mindent kipróbáltam, és ez az egyik ami maradt. Ja, és a fagyás állandóan akkor történik, amikor a gép IDLE állapotban van.
-
Colos1
őstag
Hi.
Van egy Sapphire Radeon 7950 950MHz editionom, és b@sztatnak, hogy a Win10 -et UEFI módban telepítsem. Amire nem találok sehol értelmes választ az az, hogy a VGA -nak kell-e ezt támogatnia, és ez a VGA vajon tudj-e?
-
Colos1
őstag
válasz
Colos1 #34964 üzenetére
Na, a tegnapi ZeroCore kísérleteim eredménye:
Amikor a monitor kikapcsolásakor nem szaggat be a zene, az azért van, mert a ZeroCore nem kapcsol be. (Ezt úgy ellenőriztem, hogy vizuálisan megvizsgáltam a VGA ventillátorainak a fordulatszámát.)
Amikor azonban a ZeroCore bekapcsol, akkor a csrss.exe folyamat processzor kihasználtsága 2x egymás után egy pillanatra megugrik, és ebből az egyik kiugrás mind a 4 magon 100%. Azért szaggat be a Foobar2000, mert ha az ASIO nem kap CPU időt, akkor megszakad a stream. Ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy alacsony késleltetésre, 10 ms -ra van állítva.
Már csak azt kéne tudnom, hogy normális-e az, hogy a crss.exe egy pillanatra megeszi a CPU -t.
Arról meg fingom sincs, hogy miért van az, hogy egyszer bekapcsol, egyszer meg nem
-
Colos1
őstag
Nekem is csak ettől szaggat be. Meg attól, ha nagy fájlokat másolok. Meg ha változik a mintavételi freki, bár itt inkább a DAC szórakozik az átállással.. A fingós téma enyhe túlzás volt
Az sem kapcsolja ki, csak kikerüli. Értsd: nem kap lehetőséget a bekapcsolásra = ki van kapcsolva.
-
Colos1
őstag
válasz
KAMELOT #34940 üzenetére
Én viszont ASIO -val hallgatom, ami attól is beszaggat, ha fingok egyet. Itt írnak valami hasonló problémáról, de én nem beszélek külföldiül... Annyit vettem ki, hogy leáll a Driver. Ez esetben viszont kellene nyomának lennie a hibajelentések között, én viszont nem találtam semmilyen hibaüzenetet.
A ZeroCore-t direktben nem lehet kikapcsolni, de ki lehet kerülni. Akkor aktiválódik, amikor a windows kikapcsolja a monitort. Ha beállítod, hogy soha ne kapcsolja ki, akkor a ZeroCore sem fog aktiválódni.
-
-
Colos1
őstag
Sziasztok!
Már régóta tapasztalom, hogy ha bekapcsol a ZeroCore, akkor sokszor megakad a zene, majd megy tovább. Tegnap este úgy megakadt, hogy nem ment tovább, fekete (kikapcsolt) képernyő, és a gép csak a reset gombra reagált.
Tapasztalt már ilyent valaki? Vagy egyedül vagyok
-
Colos1
őstag
Én pedig többször megfigyeltem - bár már 1 éve nem futtattam, de előtte sokat szórakoztam vele - , hogy amikor jelenetváltások történnek, akkor a lemezolvasás sokszor megakad. A következő futáskor pedig vajsíma az átmenet.
Azóta látom, már a 4-es verziónál jár, lehet, hogy ennél már javították.
-
Colos1
őstag
válasz
atomanti19 #29404 üzenetére
Az Unigine tesztet úgy érdemes futtatni, hogy az "éles" teszt előtt egyszer lefuttatod. Így a memóriából fogja futtatni, és nem fog megakadni a lemezolvasás miatt a jelenetváltások között. Ezért reálisabb eredményt fogsz kapni, mert az a min. 10,2 FPS nem biztos, hogy a VGA hibája. Az Unigin amúgy szinte érzéketlen a CPU -ra, én 7950 esetében I5-3570K -nál 5 ponttal kaptam magasabb értéket, mint Phenom II 955 -el.
SSD esetén is meg-megakad, de nem esik olyan számottevően az FPS, mint HDD esetében.
-
Colos1
őstag
válasz
deadwing #29240 üzenetére
Ha ez 7970, és 500 Mhz -en megy, nincs azzal a 120W -al semmi baj. Az én konfigom - adataimnál - 500 MHz GPU mellett 180-200W, de ebből lejön az UPS 25 wattja, meg a monitor 40 Wattja (a monitor is UPS -en van, az elé teszem a fogyasztásmérőt) így marad a konfigra 115-135W, viszont az enyém 3570K, ami kevesebbet eszik, mint a 2500 -as. Ha a GPU alapon megy, akkor van 120 wattom, de ebből is levéve a 65 Wattot 55 marad.
Attól is lehet nagyobb a fogyasztásod, hogy az 1200W -os tápegységed nem éri el még a 20% -os kihasználtságot sem, és ott nagyon rossz a hatásfoka. Hiába a 80+ gold, 20% alatt jó, ha a 70% -ot súrolja. Magyarul a 120 watt a gép felé kevesebb, mint 84 watt, ami egyáltalán nem sok.
-
-
Colos1
őstag
válasz
Colos1 #22137 üzenetére
Még egyet elfelejtettem: A PHII a BF3 alatt soha nem ment 100% -on, csak kb. 75..78% -on. De mégis az limitált, mert a VGA csak 70...80% -on tudott menni. Az i5 -el a VGA folyamatosan 100% -on megy. Szóval az, hogy a CPU nem megy 100%-on, nem jelenti azt, hogy nincs kihasználva.
-
Colos1
őstag
válasz
fatal1ty1984 #22135 üzenetére
Nekem eleinte Phenom II 955 x4 mellett volt a 7950, de cseréltem egy i5-3570K -ra. 1680X1050 -ben a Phenom II nem mindig elég. Ezt én is csak azután láttam be, hogy észleltem a különbséget a CPU csere után. Viszont ez csak BF3, BFBC2 és a Crysis -ekben mutatkozott meg, de az ember pont az ilyenekre vesz brutál VGA-t. Tehát a PHII csak akkor elég, ha nem játszol a fent leírt játékokkal, de ezeken kívül másra a 7950 -sem kell... Szóval igazad is van, meg nem is
Az i5-3570K -val egyedül a Crysis 3 -nál szaladtam CPU limitbe...
-
Colos1
őstag
Az új Aida64 valamit másképpen ír.
Eddig volt egy GPU feszültségem, most van kettő.Most van egy "GPU VRM", ahol ugyanazokat mutatja, mint a régi a "GPU mag" -ra, és van egy "GPU mag", ami két érték között változik, 1,13 és 0,85 V között, és ez utóbbi a terhelés közben is állandó, nem változik, mint a "GPU VRM"
Mi lehet ez az 0,85 - 1,13 V? Nem hiszem, hogy a tényleges GPU fesz, mert az változna terhelés közben is
-
Colos1
őstag
válasz
haddent #13287 üzenetére
Ezeket az alkatrészeket nem ők gyártják, hanem harmadik féltől veszik. Ezek a gyártók meg nem fognak technológiát módosítani a ciripelés miatt.
Személyes érintettségem is van, egy hasonló problémában. Minőségirányítási pozícióban dolgozom egy vállalatnál, amely fénycsöves lámpatesteket is gyárt. Vannak bizonyos hagyományos előtétek, amelyekben a tekercsnek nagyobb mágneses tere van kifelé, mint a többinek. Amúgy egy nagyon jó minőségű előtét. Namost a nagyobb mágneses tér miatt az egyik bizonyos lámpatestünkben bekapcsoláskor, egy pár másodpercig nagyon búg, ami 10 lámpatest egyidejű kapcsolása esetén baromi hangos tud lenni. (ilyenkor megremeg az előtét, és ez egy picit jobban mocorog, mert erősebb mágneses térrel rángatja magát a ház oldala felé, valamint a ház alja terjedelmes, így el tud pár tized millimétert billenni. A kisebb házakkal nincs ilyen jellegű gond) Ez tart 1-2 másodpercig, utána elkussol. Volt néhány Vevő, akiket ez zavart. Semmilyen előírás nincs, hogy mekkora lehet a kibocsátott zaj, ez a Vevőtől függ, hogy zavarja-e, vagy sem. Én azon voltam, hogy akit ez zavar, az kap.... be a f..., mert ez teljesen üzemszerű állapot. Viszont kérték, hogy foglalkozzunk vele, és oldjuk meg. Megtiltottam, hogy ebbe a lámpába ilyen előtétet szereljenek
-
Colos1
őstag
válasz
haddent #13282 üzenetére
Igen, én is gondoltam rájuk
Annyi szóljon a mentségükre, hogy kevésbé idegesítő, mint az FC2-nél, ott gyakorlatilag játszhatatlan volt DX10 -ben, és a HAWX2 is DX11 -ben. Ennél legalább nem nagyon tűnik fel, de ott van, és észreveszem.
Amúgy az FC2 ezt a Phenom II 955 + Radeon 5850-el is csinálta, és ezzel a konfiggal is csinálja. Ezt azért írom, mert anno azt írogatták sokan, hogy "mert olyan a hardverkörnyezet". Most teljesen más, és ugyanolyan sz@r.
(#13283) ffodi: +1. Engem is pont ezért hagy hidegen.
-
Colos1
őstag
válasz
haddent #13280 üzenetére
A Far Cry 2 is mikrlaggolt DX10 -ben, meg a HAWX 2 is DX11 -ben - asszem az is Dunia - , és akkor olvastam valamit, hogy akkor csinálja, ha a CPU nincs teljesen leterhelve. Nem teljesen értettem, valami angol szöveg volt, már nem találom.
Szerk.: lehet kipróbálom, hogy az affinitás beállításaiban leveszem 2 magra, úgy tuti meg lesz terhelve
-
Colos1
őstag
Nálam érdekes ez a ciripelés. Ha magas az FPS, pl. a játék menüjében, akkor mindig ciripel. De pl. Mafia II közben 60 FPS-el a vSync mellett is csinálja, de más játékokban nem.
Amikor meg Win7 élményindexet számoltatok, akkor valósággal nyivákol.Engem amúgy nem zavar, csak írtam, mint tapasztalatot.
-
Colos1
őstag
válasz
ricshard444 #11693 üzenetére
Basszus, lehet hogy ez a gond
Én nem tettem újra, mert másik vinyón van, nem a C -n. A reinstall után csak elindítottam az exéjét. Úgy tudom, hogy vannak játékok, amelyek telepítéskor megvizsgálják a hardvert, és arra telepítik magukat.. Reinstallálom, és megnézem
-
Colos1
őstag
válasz
ricshard444 #11691 üzenetére
A single nálam is, de a multi nagyon sz@r
Igazábol az FPS az Afterburner szerint megvan, de nagyon darabos, mintha nem szabályos időközönként dobálná a képeket. A BF3 50 FPS -en is sokkal folyamatosabb, mint ez 60 -on, vSync -el
-
Colos1
őstag
Pár hónapja volt itt egy kisebb vita. MaximumGame kiröhögte a Phenomomat, Cybertrone azt mondta, hogy egy i5-3570K -val csak pár FPS -t nyernék, meg még valaki mondta, hogy a max FPS csak picit nő, de minimumban sokat fog javulni. Nekem meg a BFBC2 -nél az volt a véleményem, hogy nem tetszik neki az új architektúra.
Mivel tovább szívatott az alaplapom, megvettem.
Örömmel jelentem, hogy mindenkinek igaza volt
A BF3 VGA limites lett és FPS hegyek vannak a régihez képest, a többi játékban pár FPS -t nőtt, valahol a MAX FPS maradt a minimum nőtt, a BFBC2 meg ugyanolyan szar mint akkor volt
-
Colos1
őstag
válasz
Inkv1zítoR #10038 üzenetére
És úgy, hogy csak a Drivert és a CCC -t telepíted fel, a többi kiegészítőt kihagyod? Próbáld meg. Uninstall, reboot, majd a telepítéskor nem az expresst, hanem az egyénit választod, és a Catalyst Control Center és az AMD videokátya illesztőprogram legyen kiválasztva.
-
Colos1
őstag
válasz
pityu8611 #9988 üzenetére
Ez gyártófüggő. Ahogy ÁdiBá írta, ha a csavarokon nincs matrica, akkor cserélhető. Én anno cseréltem a Giga 5850 -en, ott a garancia feltétele annyi volt, hogy csak a GPU hűtést cserélhettem le, a VRM -eket és a RAM -okat hűtő fekete lapot rajta kellett hagyni.
De ha biztos akarsz lenni, akkor az ASUS -nak van magyar ügyfélszolgálata, meg tudod kérdezni.
A GPU lesarkazásvédővel van ellátva, én az 5850 -nél néztem, hogy ha akarnám sem tudnám elb@szni
Nagy kárt nem is tudsz okozni, ha túlmelegszik előbb fagy le a kártya, minthogy leégjen.
-
Colos1
őstag
válasz
Inkv1zítoR #9935 üzenetére
Akkor teljes takarítás ahogy ko-ko82 mondta, és a 12.6 -ot tedd fel.
Volt itt valaki, akinek hasonló problémái voltak. De neki a 12.8 oldotta meg.
-
Colos1
őstag
válasz
Inkv1zítoR #9906 üzenetére
Akkor első körben azt próbáld ki, hogy simán uninstallálod a drivert, újraindít, és feltelepít a 12.8 -at.
Fontos:
Menj a Win7 -ben (gondolom az van) a Start menü, "eszközök és nyomtatók" lapra, és ott fent látod a csatlakoztatott eszközök között a gépedet is. Jobbklikk rá, és menj az "eszköztelepítési beállítások" -ra. Ott az legyen bepipálva, hogy "soha ne telepítsen illesztőprogramokat a windows update webhelyről". Ha nem látsz ilyent, akkor a felső funkció elől vedd ki a pipát, és tedd az alsóba. Bocs, de most ezen a gépemen nem Win7 van, nem emlékszem alapból milyen funkciók vannak. Alapesetben csak 2, de ha a másodikat választod, akkor megjelenik még 3, amelyben benne van amit fent említettem.Amúgy ez azért kell, mert ha nem ez van bepipálva, akkor a reinstall utáni újraindításkor a drivercache -ből visza fogja telepíteni a drivert, és ugyanott vagy, ahonnan elindultál. Az a lényeg, hogy olyan állapotban kell telepíteni a drivert, hogy a "szabványos VGA driver" -t kell látnod az eszközkezelőben. De meg fogod ismerni, mert így csak VGA felbontásban tud megjeleníteni.
-
Colos1
őstag
válasz
Inkv1zítoR #9880 üzenetére
Sorry, lejárt az idő.
Amikor frissítetted a drivert, akkor leszedted a 12.6-ot, vagy rátelepítetted? Ha így történt, akkor az lehet gond.
-
Colos1
őstag
válasz
Cybertrone #9888 üzenetére
Én megvédem, lehet hogy csak arra volt kíváncsi, hogy simán ráinstallálja az előzőt, vagy csak leszedi és újrarakja, vagy leszedi, takarít, és újrarakja.
-
Colos1
őstag
válasz
szasanyi #9853 üzenetére
A minimum FPS egy benchmarkba nem feltétlenül jelenti azt, hogy a játék ezen fut, ez lehet pl. attól, hogy egy jelenetváltáskor picit beakad, és az átmenet a két jelenet között mondjuk 0,2 sec, és máris 5 FPS -t fog minimumnak írni. Ezért nem veszed észre játékban, mert ott nincs "jelenetváltás". A játékban ehelyett azt tapasztalod, hogy előtted élesednek ki a textúrák, viszont az nem okoz ilyen alacsony FPS-t.
Nálam rendszeresen ez van Unigine -ben, ha először futtatom, akkor amikor átvált az éjszakai részre - valami ajtón megy be a kamera, ahol bemutatja a fáklyák mozgó lángjainak és árnyékainak a megjelenítését - rendszeresen megakad picit, és 8...10 lesz a min. FPS. Az átlag meg 70.
A múltkor leírt RAM gyorsítótárazás miatt a következő futtatáskor már rendben van.Én ezért a benchmarkokat mindig 2x futtatom, az elsőt csak a gyorsítótárazás miatt, és a másodikat veszem reálisnak. Ez mutatja a VGA sebességét, mert az elsőnél tapasztalható akadások a lemez miatt vannak. De ilyenkor nem arra vagyunk kíváncsiak
-
Colos1
őstag
válasz
szasanyi #9832 üzenetére
"a játék semmit sem profitál a nagy memória sávszélességből"
Tedd fel az élsimítást maxra, de a Post AA -t kapcsold ki, és a CCC-ből toljad neki az MLAA -t. Amikor ezt az 5850 -en próbáltam, olyan alacsony lett az FPS -em, hogy szinte már visszafelé ment a játék.
Ennél semmit nem változott az FPS.Amúgy ezt a memória sávszélességet max akkor fogod kihasználni, ha 3 fHD -s monitoron nyomod 4X AA -val.
-
Colos1
őstag
válasz
kona005 #9830 üzenetére
Egy ref karihoz éppen elég lesz, csak egy apróságra figyelj oda! Az alaplapi CPU csatlakozóba ne a CPU1 -es, hanem a P3 felíratú csatit csatlakoztasd! A CPU1, CPU2, a PCI-E csati és a molexek az 1-es ágon vannak, így túlterheled, mint én is. A P3 a 2. ágon van, így ha a CPU onnan eszik, akkor elég lesz.
Ráadásul nekem a 950 MHz Edition van, ami 6+8 pines, annyit eszik, mint egy 7970. Ha nekem is a P3 van bedugva, akkor éppen hogy elég lett volna.
Lehet, hogy a tiéd újabb, a legegyszerűbb, ha a vezeték színkódját nézed. Az 1. ág sárga, a 2. pedig sárga - fekete. A lényeg, hogy a CPU és a VGA külön ágon legyen.
Ha nincs legalább 1680X1050 -es monitorod, akkor a CPU kevés lesz, az enyém 3,5 GHz -en éppen hogy elbír vele.
-
Colos1
őstag
válasz
torma1981 #9788 üzenetére
Akkor meg lehet, hogy az előző gazdája ráhegesztette a Boost BIOST
(#9787) omikron23: Ennek elégnek kell lennie egy darabig, mert nem néztem meg jól az adatait. A CX600 -as néztem, az valami 480 W -ot tud 12V -on. Az utolsó pillanatban töröltem a kosárból, hogy akkor inkább TX650, és az kb. 500 W. A nagy lóf@szt, amikor megjött néztem, hogy 636 Watt 12 Volton
-
Colos1
őstag
válasz
omikron23 #9785 üzenetére
Utólag derült ki, hogy egy ágról hajtottam az egész gépet, mert nem a CPU1 feliratú kábelt kellett volna a CPU csatlakozóba dugni, hanem a P3 jelűt.
Logikus(#9782) szasanyi: Ezen hsz -om második felében a link, szerintem olyan lehet neki.
-
Colos1
őstag
válasz
polgi803 #9780 üzenetére
A Sapphire 7950 OC -ből 2 változat van, egy 900 és egy 950 Mhz -es. A 950 MHz -est frappánsan "950 MHz Editionnak" nevezik, és onnan ismerszik meg, hogy a Sapphire honlapjával ellentétben nem 6+6, hanem 6+8 csatis tápcsatlakozót kér.
Én ilyent kaptam, de nekem durvábban rántotta le a tápomat, kikapcsolt a gép a Win7 élményindex számításnál... Aztán -20% PT -val BF3 közben.
Szerk:
Közben rákukkantottam a Sapphire honlapjára, hogy javították-e már a hibát. Erre mit látok? Ezt.
A tiéd nem ilyen véletlenül?Vagy direkt?
Akkor értem a "vissza vette 900MHz -re" mondatot. Nekem nem vette vissza 950 -ről, amikor a PT -t lejjebb vettem. -
Colos1
őstag
Hát, lehet hogy bennem van a hiba, de most megint kipróbáltam, és semmivel sem volt jobb.
De maradjunk annyiban, hogy lehet a játékstílusom miatt van, szóval nem vitatkozom senkivel, aki szerint így rosszabb
Viszont egy valami meglepett, de annyira, hogy kiestem a székből. Amikor megvettem ezt a kártyát, akkor próbálgattam, és Ultra Mesh -en az FPS ritkán ment 55 fölé, a minimum meg 30 volt.
Most simán felment 60 -ig, és 38 alá nem esett.
Azóta annyi változott, hogy a 12.6 -os helyett a 12.8 -as CCC van fent -
Colos1
őstag
Nem vitatkozásképp, technikailag most így reggel 6 felé nem nagyon tudom elképzelni.
Nem az a lényeg, hogy az ellenség hány poligonból áll, hanem a hitbox, ami ugyanakkora akkor is, ha az ellenség csak pár háromszögből áll. Annyi van, hogy egyszer kétszer előfordult, hogy low -on láttam valakit a képernyő oldalán, odafordultam eltűnt. De amint rácéloztam a nagyítás miatt előbukkant.
Viszont tudom hogy tévedhetek, ezért ki fogom próbálni
Arra tudok így hirtelen gondolni - a kávém után -, hogy a magasabb poligonszám miatt finomabban lehet célozniNem szoktam távcsövekkel menni, csak As Val holo -val. Nem szeretem a combat távcsövet, kitakarja fél képernyőt.
-
Colos1
őstag
Igen, én próbáltam, semmi hátrány nincs abból, ha minimumon van. A minimumon is akkora a látótávolság, amennyi elég. Értsd: hiába látod ultrán a pálya másik feléről, ha nem tudsz addig ellőni. Amivel meg el tudsz lőni, pl. sniper rifle, azzal látod onnan is.
Más téma, a többiek részére, az SSD -hez, a RAM -ot is belekeverve:
Az SSD előnye csak a játék betöltésekor, és a játék első perceiben mutatkozik.
Amikor betölti a pályát, akkor nem a teljesen részletes textúrákat tölti be. A részletes textúrák betöltése úgy történik, hogy körülötted x távolságra folyamatosan olvassa be, ami sokszor látható is. Értelemszerűen ha SSD -n van, ez a betöltés gyorsabb.
És említettem a RAM -ot, az itt jön képbe.
Tapasztalat, egy példa: Amíg 4GB volt a gépben, addig akárhányszor lejöttem a hegyről Caspianon a Gas Station felé, minden alkalommal láttam, ahogy a patak szélén található sziklák textúráját betölti. Amióta 8 GB van, azóta csak akkor fordul ez elő, ha először járok arra, utána már mindig az éles textúrák fogadnak. Pedig a memóriából a progik szerint ugyanúgy 1,6...2,0 GB -ot használ a játék. A trükk a rendszergyorsítótár. (A Resmonban "Készenléti" -nek nevezi) Játék előtt kb. 1,4 GB, egy Csapian után 4...5 GB. Amíg 4GB RAM volt, értelemszerűen nem lehetett ennyi.
Aztán ha meguntad a játékot, de pár óra után a 8GB RAM -al ismét Caspianra mész úgy, hogy közben nem használtál nagyobb RAM igényű progikat, akkor azt tapasztalhatod, hogy sokszor nincs az első betöltés sem, mert ott van a RAM -ban, gyorsítótárazva az összes nagy felbontású textúraA következtetést mindenki maga vonja le, én csak egy tapasztalatot írtam le, hogy könnyebb legyen a vitát lezárni. (Ha egyszer egyáltalán le lesz zárva
)
-
Colos1
őstag
Amúgy a BF3 -ban a Mesh Quality húzza le a legjobban az FPS-t. Meg lehet még nyerni párat azzal, ha kikapcsoljátok a tesszellációt a CCC -ben, amúgy is idegesítő, mert nem szeretem, ahogy nőnek ki a kavicsok a földből ahogy megyek.
-
Colos1
őstag
válasz
Varázslóó #9729 üzenetére
Szerintem már a 12.7 beta is alázza.Szerk:
Ok, most értelmeztem, arra gondoltál, hogy a BF3 -ban fogja alázni.Szerk2:
Vagy nem? összezavarsz -
Colos1
őstag
válasz
Cseneles #9678 üzenetére
Itt nincs olyan, hogy "jó" vagy "nem jó".
A DirectFET -es PWM nagyobb teljesítményt bír el, mint a hagyományos, de sokkal drágább.
Egy kisebb teljesítményfelvételű eszközre felesleges ilyent tenni, mert csak megdrágítja.
Nagyobb teljesítménynél már fordul a helyzet, ott lehet hogy a régebbi lenne drágább a több fázis miatt.
A 7970 6+8 pines, ami +75 wattot jelent. Ha a 7950 -en 6+1 fázis van (a különálló a RAM-oké), akkor a 7970 -re a +75 watt miatt, ha egyszerű aránypárral közelítünk, akkor is 8+1 fázis kellene. Ez pedig gond, mert a PCB -n csak 8-nak van hely
(#9679) ko-ko82: Azt ismerem, én is olyant akartam venni. Csak a boltban összekevertek valamit, és a 950 MHz Editiont kaptam, meg is szívtam a táp miatt, ha visszaolvasol
A fent leírtak miatt az is a hagyományos, a PH tesztben is az szerepel.
-
Colos1
őstag
válasz
Cseneles #9676 üzenetére
Ez nem DirectFET, ez a hagyományos chip.
Itt egy olyan, amilyen az enyém is. Azt kell nézni, hogy a tekercsek előtt (Amin a tiednél R22 vagyon írva) mi van. Ha fekete és 8 lába van, akkor az hagyományos SO-8, fényes, akkor DirectFET.
Amúgy ha megfigyeled, ezen, és a ref 7970-en is kevesebb fázis van, ami annak köszönhető, hogy a DirectFET -nek sokkal jobb a hatásfoka.
-
Colos1
őstag
válasz
szasanyi #9673 üzenetére
Ja, még reggel van nálam is
Hogy hosszútávon jó-e, azt majd az idő eldönti, de szerintem nincs mitől félni, feltéve, hogy az adatlapnak megfelelően szerelték be.
Amúgy itt az adatlap, ha valakit érdekel. Hogy a 7970 -en is ilyen van-e, azt nem tudom, de az is hasonló lehet.
(#9672) Cseneles: Alighanem azon is DirectFET van. A 7970 -en a referencia szerint ilyenek vannak, de a komolyabb tuningos 7950 -ek is megkapták.
-
Colos1
őstag
válasz
szasanyi #9662 üzenetére
Nem azt mondtam, hogy nálam melegszik, csak azt, hogy az a 100 körüli fok, ami néhány embernél vala, nem gond, mert a DirectFET elbírja. Nálam egyszer volt 85 fokos, furmark alatt. (+20% PP -vel) A régebbi fajta chipeknek nem tudom mennyi a Tj max, de azoknál nincs is "gond" a hűtéssel. Pont ez az egyik előnye ezeknek a chipeknek, hogy nem kell annyira hűteni.
Csak ez szokatlan, hogy egy brutális hűtéssel, mint pl. az Asus, felmegy a VRM 100 fok környékére. Erre írtad, hogy "ASUS mérnökei nem hülyék". A hsz -em megerősítés akart lenni, hogy valóban nem azok
-
Colos1
őstag
A VRM hűtéshez hozzászólnék.
Letöltöttem a 7950 -esem VRM chipjeinek az adatlapját. Ezen is DirectFET chipek vannak, mint a 7970 -en, úgyhogy arra is vonatkozik, de a sima 7950 -re már nem.
Ezen dokumentum szerint az üzemi hőmérséklet tartomány -40 -től 150°C -ig terjed.
-
Colos1
őstag
válasz
Varázslóó #9343 üzenetére
Az a táp 396 wattot tud 12V -on, ha el is éri a 305 wattot, szerintem a maradék bőven elég. Nekem az FSP500-60GHN -es tápom is elég lett volna, ha odafigyelek a 12V -os ágakra, és nem egy 18A -es ágról akarom terhelni az egész rendszert. És ez a táp kb. 380 wattot tud 12V -on, a kártyám meg 6+8 pines, azaz eleve nagyobb a fogyasztása, mint a simának.
Szóval az a VX450 elég, amíg nem feszeli agyon a kártyát.
Tudom, most jön a kérdés, hogy akkor mi a francért van TX650 -esem.... Mert amikor már ezt megvettem, akkor láttam, hogy a régi tápom csak rosszul volt bekötve, és nem a teljesítményével van a gond
Bár utólag számolgatva, ehhez a karihoz azért neccesen lett volna elég, mert ennek alapon +75 wattra van belőve a TDP limitje a simához képest, mert az egyik 6 pines csatit 8 pinesre cserélték, ami +75 watt. -
Colos1
őstag
válasz
ricshard444 #9293 üzenetére
Igazad van, valóban az csak a verziót váltogatja, a sebességét nem... Megnéztem, nálam is alapból X16 1.1 és x16 2.0 -ra ugrik fel.
-
Colos1
őstag
válasz
SVLaller #9275 üzenetére
A VRM -et csak az Aida64 és a legújabb GPU-Z tudja kiolvasni, a Furmark csak a GPU-t mutatja. Ha volt a kártyán egy nagy fekete lap, akkor azt rajta kellett volna hagyni, mert az jobban hűti a VRM -eket meg a RAM -okat, mint azok a kis bordák. Én az 5850 -re szereltem Twin Turbo II -t, és a garancia feltétele volt, hogy a nagy lapot rajta kellett hagyni, pont a VRM meg a RAM -ok hűtése miatt. Igaz, flexelnem kellett hogy beleférjen a hűtő a kivágásba, de jó lett
-
Colos1
őstag
Kapcsold ki a hardveres gyorsítást. Mindig ez van, az új driverekkel sz@r, utána frissül a FF és jó lesz. Majd az új driverrel megint sz@r lesz a FF frissítésig. Mindig ez van...
(#9273) SVLaller: Nagyon melegíti, én 85 foknál nem engedtem tovább. +20% -os Powertune beállításokkal csináltam, alapon állítólag visszaveszi az órajeleket hogy ne terhelje túl, bár ezt nem próbáltam.
(#9271) MaximumGame: Ez nekem is feltűnt, olyan, mintha jobban ki tudná használni a kártyát. Vsync -el nekem eddig Caspian Border -en 75...85% -os kihasználtságom volt, most 85...95%, és folyamatosabbnak tűnik.
-
Colos1
őstag
Az élsimítást azért bírja ilyen jól a 7900 -as széria, mert brutális memória sávszélessége van. Az 5850-esemnek tuningolva volt 160 GB/sec, és már az sem volt kevés (alapórajelen 128 GB/sec). Most a 7950-nek van 240 GB/sec, a 7970 -nek meg 264 GB/sec.
Én 8XEQ SSAA -val játszottam, szinte meg sem kottyant neki. De nem tetszett az eredmény, valahogy az MSAA+MLAA jobban bejön.Olyan volt, mintha az SSAA esetén nem ment volna az MLAA
Egyedül úgy tudtam megkínozni vele a kártyát, hogy a szűrőt Edge detect-re váltottam. Na, de azért ott sem szenvedett sokat, inkább csak megcsiklandoztam picit... Viszont itt már terheli a GPU -t is, mert 4X annyi mintával számol.Amit még észrevehetsz, hogy a textúra beállításokra is "érzéketlen", ami meg a nagy memória miatt van. Mindegy, hogy 2000MB -ot használ a 3000-ből, vagy 800-at.
Az AF is inkább a memóriát eszi, mert több nagyfelbontású textúrát kell ott tartania.
Szerintem amióta az AMD átállt a több havi frissítésre, többet tudnak foglalkozni az optimalizálásokkal, ezért lett jobb a GTA4.
-
Colos1
őstag
Sőt, a HT egyes játékoknál csak hátráltat. Megint a BF3 -al jövök, annál nem tudom javították-e már, de ha a HT be volt kapcsolva, akkor laggolt. Amúgy ez a HT dolog nekem nem jött be, volt egy céges laptopom, és kikapcsolt HT -vel néha gyorsabb volt, és csak pár program volt, amelyik picit gyorsult tőle. Valami Core i3 volt benne.
A 120 / 80 FPS -ről meg annyit, hogy én mindig vSync -el játszom, így nálam ez úgy jelentkezik, hogy 60 FPS 60% -os GPU load, vagy 60 FPS 90% -os GPU load
-
Colos1
őstag
válasz
Cybertrone #8769 üzenetére
Ok, köszi, mindenképpen ki fogom próbálni.
Amúgy amikor a BC2-t megvettem, azonnal megbuktatta az NB-t úgy, hogy előtte mintegy 1,5 évig használtam ugyanazokkal a paraméterekkel
-
Colos1
őstag
válasz
Cybertrone #8761 üzenetére
Köszönöm, hogy végre konstruktív hozzászólások is érkeznek
Erre gondoltam én is hogy esetleg túl új a kártya, ezért nem futja ki magát rendesen. Próbáltam volna régi drivert, de akkor meg a BF3 szarakszik
Az az érdekes - ezt el is felejtettem leírni -, hogy az MSAA változtatásra sem reagál, sem látványra, sem GPU-CPU kihasználtságra. Az 5850 reagált rá. Amúgy az független a CPU -tól, pl. BF3 -ban maxra állítva a 0-ról semmi FPS különbség nincs, csak a GPU kihasználtság ugrik +15..20% -ot, változatlan CPU mellett. (Mindig vSync -el játszom, ha kinyomom, megvan a 100%, akkor esik az FPS is, de 60 felett marad.)
Esetleg ha újratenném a játékot? Úgy cseréltem kártyát, hogy nem raktam újra semmit. Ha jól tudom, van néhány játék, amely telepítéskor az adott hardvereknek megfelelően települ
Amúgy épp most olvasgatom, hogy az újabb játékokhoz inkább erős VGA kell. Pl. itt látszik, hogy BF3 -hoz egy A8-3870K is elég lenne. Sőt, ha szigorúan vesszük, 1680 felett megveri az i7-3770K -t
-
Colos1
őstag
Ajánlom figyelmedbe a 3. pontot.
Tisztában vagyok vele, hogy kevés, de ha meg processzort veszek előbb, és utána VGA -t, akkor meg azért leszek b@sztatva, hogy mi a francért használok egy erős CPU -hoz gyenge VGA -t. Amúgy az előző gépcserémnél 3 éve ez volt, a VGA pár hónapig maradt a 9600GT, és mindenki csesztetett, hogy hogy lehet ilyen gépben ilyen VGA -t használni.
Plussz hozzáteszek annyit, hogy még nem kezdtem volna el a cserét, ha az öcsém 4770 -e nem kezd el döglődni. Ő megvette az 5850 -et, én meg cseréltem. Nem beszélve arról, hogy én "csak" a 900MHz -es változatot rendeltem, de összekevertek valamit a boltban, és ezt kaptam. Emiatt egy nem tervezett tápcserém is volt, mert ez nem 200W -os, hanem 250W -os kártya. Mondjuk ha odafigyelek a 12V -os ágakra, lehet elbírta volna
Tudtam, hogy ez lesz, de a BC2 -ben akkor is visszalépésnek tűnik, mert kevesebb FPS-em van, mint az 5850-el. (De csak itt vettem észre, máshol baromi nagyot nőtt a teljesítmény.) Ha a CPU lenne gyenge hozzá, akkor ugyanannyinak kellene lennie, vagy egy picit többnek. De most magasabb a CPU kihasználtság, és úgy van kevesebb FPS, tehát valami más korlátoz.
-
Colos1
őstag
válasz
Varázslóó #8747 üzenetére
Nem, ez csak vicc.
1. Nem 7970, de részletkérdés.
2. Nem akarom kihajtani, csak max grafika mellett stabil 60 FPS -t szeretnék, ami sok esetben meg is van.
3. CPU+alaplap tervbe van, csak nem most. Úgy szoktam vásárolni, hogy időtálló megoldásokat veszek, de sosem egyszerre, hanem darabonként, mert így pl. drágább VGA -t tudtam venni, ha várok pár hónapot, akkor meg drágább alaplapot tudok a tervben lévő i5-3570k -hoz.
4. Ha hiszed, ha nem, a BF3 -ban pl. 95...98% -os GPU kihasználtságom van Caspianon 64 fővel, tehát a CPU éppen hogy, de elég. Más játékokban is elég, csak akkor lesz CPU limit, ha kikapcsolom a vSync -et. Kivéve BC2, ennél valami nem tetszik neki.
5.
-
Colos1
őstag
válasz
ricshard444 #8741 üzenetére
Az 5850 -el ilyen beállításokkal ritkán esett 55 FPS -ig, de ekkor a GPU kihasználtság elérte a 100% -ot. Ennél meg ugyanott van alacsonyabb FPS, de a proci csak olyan 65% -ban van terhelve.
És most néztem a régi Everest naplóimat, az 5850 -el csak 50..55% volt a CPU kihasználtság, 90..100% -os GPU mellett. Tehát a CPU jobban megy, mégis alacsonyabb az FPS
-
Colos1
őstag
Ma nyomtam BC2 -t, és olyan, mintha nem futna a karin rendesen. Nem is volt full grafikán, mert még az 5850-re volt beállítva, és 45...51% kihasználtság mellett volt, hogy leesett az FPS 45...50 -re.
Ez mitől lehet? Nem tetszik a játéknak az architektúra
-
Colos1
őstag
A kártya nem védi magát a magas hőmérséklettől?
Nekem az 5850 produkált olyant, hogy BF3 közben pár másodpercre becsíkozódott a képernyő, majd ment tovább. Miután két év után szétszedtem és rendesen kitakarítottam a hűtőjét, a hiba megszűnt.
Amúgy volt egy agyontuningolt XFX 9600GT -m, annak 104 fok meg se kottyant
-
Colos1
őstag
válasz
SSJmeszes #8561 üzenetére
Azt lehet hibázni, hogy nem kapcsolod ki az elején ezek hardveres gyorsítását
Bár az összeomlás inkább a FF hardveres gyorsítására jellemző, a Flash -nak nem szabadna lerántania a gépetHacsak nem tuningolod, és a Flash player 1000 MHz fölött akarna gyorsítani, vagy régebbi karik esetében asszem 500 MHz volt a videogyorsítás felső határa. Az lerántja. Ez tapasztalat.
-
Colos1
őstag
válasz
SSJmeszes #8554 üzenetére
Flash gyorsítás kikapcsolása: egy flash videóra jobbklikk - settings és pipa ki. Az első fülön van, alapból azt adja be.
Firefox gyorsítás kikapcsolása: beállítások - haladó - általános, és ott középtájt "hardveres gyorsítás használata, ha lehetséges"
(#8559) BMW001: Érdekes, nekem sem volt eddig semmi különös. Lehet hogy azért, mert sosem telepítettem fel semmi felesleges marhaságot, csak CCC+Driver a CIM -ből egyéni telepítéssel +CAP
-
Colos1
őstag
Azért omlik össze, mert szar, de gondolom ezzel nem mondtam újat
Amúgy amióta frissítettem a 11.3.300.265 -re, azóta jó.
Ha már mindenki belinkeli, itt az enyém is
:
Sapphire 7950 OC 950MHz Edition:
ASIC Type: Tahiti PRO (1056 grade)
Production Location: TSMC Fab 12 300mm (Hsinchu, Taiwan)
Production Year: 2010 (Cards made pre-2010 : Substract 10 years)
Production Week: 10
ASIC Revision ID: 866
Wafer ID: 13
ASIC Quality rating by Iddq: 92.1875% (higher value the better)
ASIC location in wafer (Axis Y): 04
ASIC location in wafer (Axis X): 010
ASIC Lot S/N: 3D399F0A (Encoded)
ASIC SIMD Configuration: 0 (ASIC has full SIMD/CU configuration enabled) -
Colos1
őstag
Ha nem készül crashdump és nincs kékképernyő, az azt jelzi, hogy a win7 nem önszántából áll le hardverhibára gyanakodva, hanem valami csúnyán lerántja. Ehhez viszont azóta, hogy az illesztők user módban futnak nagyon kell tudni, ez szerintem még az AMD hírhedt driverfejlesztő csapatának a tudását is meghaladja
Viszont a WinFast csapatától láttam érdekes dolgokat, én kipróbálnám anélkül.
-
Colos1
őstag
Nézem ezt a TSMC ASIC DTA EXTRACTOR -t, de valami 2 dolog nem ok.
1. Ha ez a kártya idén jelent meg, akkor hogyan lehet a Production date 2010
Ez még a wafer gyártási ideje sem lehet, mert 2010-ben még a 36 nm -el szenvedtek, ami össze sem jött.
2. Ez magasabb ASIC -ot ír mint a GPU-Z, ez szerint 92,1875%, GPU-Z szerint meg 91,6%.
-
Colos1
őstag
Én úgy tudom, hogy a jobban szivárgó a chipnek kell magasabb feszültség, hogy kompenzálja a szivárgást. Viszont emiatt jobban is melegedik, és nem adható neki akkora max. fesz, mint egy nem szivárgó chipnek.
A kevésbé szivárgó chip elvan alacsonyabb feszültségen, mert kevesebb a szivárgásból adódó veszteség.
-
Colos1
őstag
válasz
Xmister #8411 üzenetére
Ha jól tudom, a legjobb GPU -kat az AMD kiemelt partnerei kapják, akik az OC változatokba építik be őket. Jelenleg ez a legerősebb Sapphire OC 7950, gondolom ezekbe teszik a legjobbakat
De 950MHz 0,968V -on akkor is durva. Amúgy furmarkkal +20% PowerTune -val sem sikerült ezt túlszárnyalni. Csak egy rekordnak számító 440W -os teljesítményfelvételt értem el, 140A VRM áramot, és 85 fokos VRM hőmérsékletet.
Nem is emlékszem mennyire ment fel a GPU, de az mindig a VRM alatt van 1-3 fokkal.
Amúgy a gari miatt muszáj szólnom a boltba, mert a számlán a 11196-02-40G szerepel, ez pedig a 11196-10-40G típus, és az egyező számla alapkövetelmény
Amúgy most feltűnt valami, amiről nem tudom, hogy hiba, vagy eddig is megvolt, csak nem tűnt fel.
A BF3 és FEAR3 -nál hiába van meg a 60FPS, darabos a kép. (vSync -el, és anélkül is) Rémlik, hogy ez előző kártyával is szenvedtem BF3 -ban ettől az utólsó patch óta, a FEAR3 meg olyan szarul ment rajta, hogy azt nem is játszottam a 3. pályánál tovább.
Más téma. Olvasgattam, hogy ha ezeket a karikat húzzuk, akkor nem feltétlenül fagy le, ha instabillá válik. Mit kell figyelni.
-
Colos1
őstag
Úgy képzeld el, hogy a CPU -hoz három csatlakozó van. 1 CPU1 feliratú 4pines főtáp, egy CPU2 feliratú 4pines segédtáp (ezek nem cserélhetőek fel, mert más a pinek alakja), és van egy bónusz, ami ugyanolyan mint a CPU1, 4 pines és a pinek alakja is ugyanolyan, csak ennek a felirata P3. Magyarul 2 CPU1 -es tápcsatim volt, az egyik a 12V1 -en, a másik meg a 12V2-n. A táp jól volt bekötve, csak lehetett volna jobban is
Amúgy ennek utánajártam. Anno az ATX szabvány kimondta, hogy egy ágon max 240W lehet a terhelés. Ezért szétszedték több ágra a 12V -ot, ami a VGA-k és CPU-k fogyasztásának növekedése miatt az enyémhez hasonló problémákat okozhatott. Az ATX2.31 -es szabványban ezt a korlátozást eltörölték, ezért az újabb tápokon már egyben hagyják a 12V -os ágat.
-
Colos1
őstag
OFF:
Megvan miért b@szta le a tápomat a kártya
Én anno automatikusan a CPU1 feliratú kábelt dugtam be a procihoz, és nem figyeltem jól meg a hasonló kialakítású, P3 feliratú csatlakozót.Most, hogy ki van szerelve a táp látom, hogy a CPU1 feliratú kábel ugyanaz a 12V -os ág, mint ami a kártyához is megy. A P3 pedig ugyanolyan mint a CPU1, csak a 12V2 ágon van. Magyarul az egész gép az 12V1 -ről ment úgy, hogy a 12V2 gyakorlatilag terheletlen volt
ON:
negyedszerre sikerült egy érvényes 3Dmark 11 -et készítenem, a teljesítmény módban a graphic score 7835 lett.
-
Colos1
őstag
+20% -al sem hajlandó 0,968 V fölé menni. A legújabb Unigine -t is lefuttattam teljes képernyőn a legmagasabb beállításokkal, és akkor sem hajlandó magasabbra menni, sőt, ott csak 0,954 V volt a legmagasabb fesz. Pedig itt a GPU kihasználtság 100% volt, tehát a CPU limit is kizárt.
Közben olvasgattam, hogy az ASIC quality -től függ az érintett példány üzemi feszültsége. Megnéztem, nálam ez 91,6% -os. Hogy ehhez mekkora fesz tartozik, azt még nem találtam meg.
-
Colos1
őstag
Milyen progikkal tudom kiíratni a képernyőre játék alatt a kártya kihasználtsági és hőmérséklet adatait? 5850 -nél az Ati Tray Tools -al tettem ezt, de ehhez a kártyához az nem jó.
Amúgy megjött a táp, már tesztelem a kártyát. A 31 fokos szobában BF3 alatt 74 fokig melegedett, és 0,968 V a max fesz játék alatt.
-
Colos1
őstag
"On the OC edition, the second BIOS is pre-programmed to allow a higher maximum overclock and more aggressive fan profile."
Nem vagyok túl jó angolból, de ez nem azt jelenti, hogy a második BIOS magasabb órajeleket enged beállítani, és "agresszívebb" a ventivezérlése?
Mert kíváncsiságból átkapcsoltam, és úgy is 1100 MHz -ig engedi a GPU -t állítani a CCC -ből.
-
Colos1
őstag
Észrevettem valamit.
Nézegetek fotókat a Sapphire 7950 950MHz editionról, a 900 MHz -esről, meg a 7970 -esről.
A 900 MHz-es 7950 -en 6+1db R22 feliratú VRM van.
Ezen a 950MHz -es verzión 5 db 1007R3 R15 06CH12 I, és 1 db R17 10CH12 I felíratú VRM van, meg van rajtuk egy nagy C betű is.
A 7970 -en is ugyanennyi fázis van, és majdnem ugyanilyen VRM -ek vannak rajta azzal a különbséggel, hogy az 41CH11 I.
Érdekes, hogy kevesebb fázis van a 7970-en meg a 950MHz editionon, de gondolom ezek erősebbek.
-
Colos1
őstag
válasz
gombcomp #8360 üzenetére
Köszi mindkettőtöknek
Eszem ágában sincs módosítani, csak bele akartam kukkantani a paraméterekbe. Igazából a 950/1250 -hez tartozó feszültségértéket akartam megnézni, mert a tegnap leírt problémám miatt nem merem megterhelni, hogy úgy nézzem meg.
Amúgy érdekes, itt az vagyon írva, hogy ez a verzó is 2X6 pines, és mégis az egyik 8-as
-
Colos1
őstag
Meg szerettem volna nézni a BIOS -át, de az RBE nem tudja megnyitni. Mivel tudom megnézni? Nem akarom módosítani, csak kíváncsi vagyok rá.
Amúgy ha minden jól megy, péntekre lesz hozzá tápom is. Gondolkodtam, hogy kísérletezgetek underclock-al, de nem szeretem ha eltűnik az áram a gépem alól, így inkább addig hanyagolom a játékot.
Érdekes, hogy a 2D alapfesz ugrál. Az 5850 -nél stabilan 0,95 V -on állt, ez meg 0,797-0,84 között mozog. Olyan, mintha az 5850 -nél csak kiolvasta volna a BIOS -ból, ez meg valós időben mutatná
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- TP-Link Archer C1200 Router eladó (1200 Mb/s Wi-Fi)
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- 15db töltő egybe (65W + 90W) kerek végűek (ELKELT)
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X250 - i5-5GEN I 8GB I 128GB SSD I 12,5" HD I Cam I W10 I Garancia!
- Apple iPhone 12 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest