Hirdetés

Radeon RX 5500 XT: 7 nanométer a középkategóriában

Lefelé terjeszkedik az RDNA architektúrával az AMD, de vajon elég lesz-e a muníció a GeForce Superek ellen?

Bevezető és versenytársak

Bár a Ryzenhez hasonló sikerek egyelőre váratnak magukra, az először a felsőkategóriában megjelent RDNA architektúra a Radeon RX 5700 XT kártyák kapcsán már bizonyította, hogy az AMD igenis rendelkezik a Turing megszorongatására képes megoldással. Szándékosan megszorongatását, és nem legyőzését írtunk, mert az látszik, hogy az NVIDIA rendelkezik tartalékokkal, nyáron az 5700 és 5700 XT méregfogát például a GeForce RTX 2060 Super és RTX 2070 Super segítségével húzták ki. Tesztünk alanya, az RX 5500 XT már jó előre megkapta a maga vetélytársát: az október végén érkezett GeForce GTX 1650 Super és 1660 Super az, amelyek kifoghatják a szelet az RX 5500 XT kártyák vitorlájából.

Mielőtt azonban elkezdenénk a méréseket, ismerkedjünk meg kicsit közelebbről az új Navi 14 GPU-val, ami természetesen az RX 5700-ból ismerős Navi 10 testvére! Mint a kártyacsalád megjelenésekor már írtuk, az AMD trükközik a nevekkel: míg korábban az XT utótag a komolyabb GPU-verzióra utalt, addig itt egyszerűen csak a bolti változatot jelöli, amely akár még lassabb is lehet a partnerek által összerakott, PC-kbe kerülő változatoknál.

Előnyben a zöldek

Míg az RX 5700 esetében a bemutatót követő napokban folyamatos ütésváltásban volt az AMD és az NVIDIA (utóbbi gyorsan bemutatta az RTX Super sorozatot, előbbi pedig csökkentette az árakat), addig most a zöld csapat tulajdonképpen előre ellőtte a puskaport a GTX 16xx Super GPU-kkal, amelyek a piacon még elérhető „normál” változatokkal, illetve a 1660 Ti-vel gyakorlatilag teljes mértékben lefedik a középkategóriát.


[+]

Végül, de nem utolsósorban a Navi 14-re az AMD-nek nemcsak az NVIDIA ellenében volt már nagyon szüksége, hanem az ősöreg Polaris GPU-k ellenében is, amelyekből még bőven lapulhatnak példányok a partnerek raktáraiban. Az OEM piacra készülő RX 5500, illetve a neki megfelelő, de boltok polcaira kerülő RX 5500 XT tehát kétfrontos háborút vív: a GTX 1650 Super, GTX 1660 és GTX 1660 Super mellett az RX 580, RX 590 párost is le kell váltania.


[+]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés