AMD RX 5700 és 5700 XT: navigáció felfelé

Vajon mire elég az új architektúra és a korábban már bizonyított, 7 nm-es gyártástechnológia?

Bevezető és versenytársak

Nem szeretnénk ismételni magunkat az AMD CPU- és GPU-részlegének utóbbi pár évben elért eredményeinek összehasonlításával, hiszen megtettük azt már a Radeon VII kapcsán, ezért is vártuk nagyon kíváncsian, hogy a felhasználói piacon már tényleg matuzsálemnek tekinthető GCN-t leváltó RDNA-val sikerül-e végre valami tényleg újat alkotni. Az, hogy a részletesebben elsőként az E3-on bemutatott új RX 5700-as szériával most nem az csúcskategóriában akar az AMD versenyezni, hanem inkább az anyagilag jobban kifizetődő felső-közép és középkategóriában, már jó ideje világos volt mindenkinek, aki követni szokta az új termékeket bejelentő eseményeket; míg például a Computexen megtartatott sajtótájékoztatón a harmadik generációs Ryzeneket és a Rome-ot az egekbe magasztalták az Intellel szemben, addig a korábban Navi kódnéven futó GPU-val kapcsolatban nem voltak ilyen agresszívek.


[+]

Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezek a grafikus kártyák ne lennének nagyon is fontosak: ha megnézzük az AMD legutóbbi két GPU újdonságát, akkor kiderül, hogy ezek igazából afféle kényszermegoldások voltak: az RX 590 esetében is erősen kilógott a lóláb, hogy az AMD-nek valójában nincs más lehetősége, mint időnként leporolni egyet-egyet az előző évek sikeresnek mondható GPU-i közül, és új gyártástechnológiával, némi áttervezéssel egy-egy piaci rést megcélozva a porondra lépni. Az idén tavasszal érkező Radeon VII még kevésbé nevezhető újnak, ez tulajdonképpen a 7 nm-es gyártástechnológia demójának tekinthető, hiszen alig volt elérhető a boltokban, a cél itt – ahogy akkor is írtuk – az új node kapcsán egy ismert architektúra segítségével végzett tapasztalatgyűjtés (is) lehetett.

Az, hogy ez a tapasztalatgyűjtés mennyire volt hatásos, most fog kiderülni, hiszen egyszerre vált technológiát a CPU- és a GPU-részleg: az előbbinél a Ryzen harmadik generációja, az utóbbinál pedig jelen írásunk tárgya, a Navi az, amelyik 7 nm-es alapra építkezik, és próbálja meg kihasználni ennek előnyeit.

Ütésváltás

Bár a GPU-k tulajdonképpen kétszereplős piacán nem szokatlan, hogy a gyártók szorosan figyelemmel követik a másik mozdulatait, mégis meglepő volt látni az elmúlt pár nap történéseit. Az E3-as bejelentéskor még nagyjából tisztának tűntek a vonalak: a Radeon RX 5700-at a GeForce RTX 2060 és 2070 közé, az RX 5700 XT-t pedig a 2070 fölé szánja az AMD. Aztán hirtelen történt valami: az NVIDIA egyszer csak bejelentette az RTX sorozat frissítését, melyek érkezése szinte pontosan az új Radeonokkal együtt várható. A neten megjelent hivatalos árakat, illetve az eddig megjelent tesztekben mért gyorsulást nézve nem volt nehéz felfedezni, hogy a cél a versenyelőny megtartása/növelése az AMD-vel szemben (amit jól mutat, hogy az ilyen szempontból kevésbé érdekes RTX 2080 Super a többihez képest jóval később, csak július 23-án érkezik).


[+]

Azt, hogy az RTX Super sorozat megjelenése komolyan veszélyeztetheti az RX 5700-as család sikerét, az AMD is látja, így az utolsó pillanatban, gyakorlatilag az indulás előtt vágott az RX 5700 és az RX 5700 XT ajánlott áraiból, a gyárilag tuningolt, limitált szériás RX 5700 XT Anniversary Edition-éből viszont nem. Az, hogy ez mire lesz elég a GeForce-okkal szemben, természetesen nagyban függ a kártyák teljesítményétől is – melyet a most következő oldalakon vizsgálunk meg.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés