- Házimozi haladó szinten
- 5.1, 7.1 és gamer fejhallgatók
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen TV-t vegyek?
- Gyárilag csendes mechanikus klaviatúra jön az MCHOSE-tól, nagy akkuval
- A Sharkoon megtáltosodik a mechanikus klaviatúrák tekintetében?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
Mumukuki
aktív tag
válasz
atti_2010 #2091 üzenetére
Néha jobb lenne ha elhinnéd, ha valaki jobban ért egy témához...
Az alaplapi (korábban külön csipes SIL, Marvell, társai, mostmár csipszetbe integrált) nem HW raid. Amolyan "ál HW raid", de azon kívül, hogy "becsapja" némelyik oprendszert (nem mind, mert pl az esxi is külön látja ezekkel a vinyókat, hiába állítottad raid tömbbe a biosában), nem csinál semmit.
Marketingnek jó, meg lehet bohóckodni vele könnyen, de ennyi.Asszem még 2000-ben vettem az első ilyen kártyámat, UDMA-66 volt, jó is volt két 6,4-es vinyóval.
-
avion
csendes tag
válasz
atti_2010 #2096 üzenetére
innen indultunk:
"Ezek ugyanúgy szoft raidek, mint az alaplapon lévők."Ez igaz, és az is amit te írtál:
"nagy különbség van a 2 között""Szoftveres RAID-et nem lehet létrehozni OP rendszer nélkül, míg a hardwerws simán működik."
Megnézem mit csinálsz egy HW-es raid tömbbel oprendszer nélkül
Ezt ne vedd komolyan...A lényeg, hogy a kettő nem ugyanaz és az alaplapi raid "fake-raid", de igazad van kényelmesebb és kezelhetőbb. Otthoni körülmények között nem nagyon vennél észre teljesítmény különbséget egy Hw-es és egy fake-raid között.
-
avion
csendes tag
válasz
atti_2010 #2092 üzenetére
én is linkelek:
[link]"Most "serious" RAID implementations use what is termed hardware RAID. This means using dedicated hardware to control the array, as opposed to doing array control processing via software. Good hardware controllers are in many ways like miniature computers, incorporating dedicated processors that exceed the power of processors that ran entire PCs just a few years ago. For a list contrasting software and hardware RAID, showing the advantages and disadvantages of each, see this page on software RAID."
Ez még jobb:
[link] -
avion
csendes tag
válasz
atti_2010 #2091 üzenetére
Igen HW-es de raid chip mellett a procit használja számolásra, ilyen megközelítésben a Szoftveres is HW-es, mert az is a CPU-t használja.
A nagy különbség az alaplapi és a szoftveres között, hogy az alaplapi "HW"-es raid oprendszer független, míg a szoftveres raid-et az oprendszer kezeli.
A másik különbség a teljesítmény. Egy igazi HW-es raid controller jóval gyorsabb, főleg ha több HDD-t és pl raid5-öt vagy raid 6-ot kezel....
A linkedet meg nem értem mit olvassak? Hogyan kell létrehozni szoftveres raid-et?
-
-
kzkz
őstag
válasz
atti_2010 #2003 üzenetére
Ez be lehet dugni a 16x-os foglalatba is? Csak azért mert abból kettő van, és ha az egyikben lesz egy VGA, akkor a x1-es foglalatot nem tudom használni, mert rálóg a videókártya...
Továbbá remélem telepíthető rá windows, és nem csak a windows telepítése után másik két vinyót tud raid-ként kezelni...
-
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1978 üzenetére
Nem tudom feltűnt-e, de Asus-szal is volt itt elég komoly szívás, eleinte nálam is, amit szerencsére egy BIOS frissítés megoldott (fél évvel a lap megjelenése után), VaniliásRönk tudtommal még mindig szív vele, pedig az egy drágább deszka. Gigabyte-tal eddig a legjobbak a tapasztalatok, még ha ez annyira is fáj neked, hogy elferdítsd a tényeket.
-
-
kzkz
őstag
válasz
atti_2010 #1956 üzenetére
Nos, vettem 2133Mhz-es ramokat, erre az istennek nem mennek 1600Mhz felett, hiába állítok a bios-ban be bármit 1600Mhz felett
Csak akkor lehet 1600Mhz fölé menni, ha az FSB-t is feljebb nyomom a 100-ról? Úgy látom te is ezt csináltad, és 106-on van. Nekem 105-nél is kifagy, nem tud a vinyó a RAID-ről boot-olni
Emeltél feszültséget? Ha igen, akkor mit? Nem lehet az FSB-t fix-álni 100-on, és csak a memóriát feljebb nyomni?
-
zetecR
addikt
válasz
atti_2010 #1958 üzenetére
Azóta ezen agyalok és azt nem értem, hogy ha P7 és a P0 state között csak 2-3W teljesítménykülönbség van, akkor miért van az, hogy a lockolt P7-en elindított OCCT meg se nyikkantja a ventillátort, P0-ban pedig pörög, mint a veszedelem...
3W teljesítménynövekedés nem indokolna ennyivel intenzívebb hűtést.
Próbálok én is keríteni egy teljesítménymérőt, aztán publikálom az eredményeket.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1939 üzenetére
Előbb még azt írtad 2x2GB-od van, legalább is ebből kiindulva arra következtetek: [link]
4GB-os Kingmax Nano modulokkal nincs tapasztalatom, a 2GB-osok jól mentek nálam is, de a tuningra sosincs garancia. Akkor érdemes az illetőnek ilyenben gondolkodnia, ha eleve úgy áll neki, hogy ha megy 1866-on akkor jó, ha nem az se baj.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1843 üzenetére
Az AM3-as procik mem. vezérlője nem volt erre háklis, legalábbis eddig minden RAM-om ment 1T-n AM3 platformon, mint ha a Llano érzékenyebben reagálná rá, de igazából lényegtelen, mert teljesítményben nem sokat számít, viszont támogat magasabb órajeleket ami fontosabb.
-
szacsee
nagyúr
válasz
atti_2010 #1806 üzenetére
Ájemdé fronton később kupálódott ki az MSI, viszont ha az extrém tuningot nem nézzük, akkor LGA 775-nél (P35-től) már elég jó deszkákat gyártottak Intel vonalon.
Am2-nél még voltak gondok, főleg az NV chipsetes deszkákkal, de AM2+ óta gondolom AMD vonalon sincs bibi velük. -
zetecR
addikt
válasz
atti_2010 #1797 üzenetére
Még jó, hogy a mai alaplapokon lassan már nincs is alkatrész, szép lassan minden integrálódik a CPU-ba (APU-ba), nem tudom, hogy mi lehetne olyan gyenge minőségű rajta.
Az a kevés meg 50000 órás japán kondik, 8+2 fázisú táp az UD4H-n, stb.
Nekem tök véletlenül az LGA775-ös lapom is Giga volt és nem volt vele semmi bajom, de FM1-re kifejezetten jónak számítanak.
Nincs velük probléma, minek adjanak új BIOS hozzá? -
echterion
nagyúr
válasz
atti_2010 #1795 üzenetére
És még a Giga lapjai szarok...
"Nem kell Giga mert gagyi alkatrészeket használ és Biost is lustak írni inkább csinálnak egy revíziót, ez nem jelent semmilyen fanatizmust hiszen semmi bajom az Asusal, vagy az Asrockal vagy sok más gyártóval, ennyi."
Szerintem az AMD fanatizmusodra gondolt.
-
echterion
nagyúr
válasz
atti_2010 #1789 üzenetére
Igen, voltak, egy A55M S2HP-vel. Nem ment egyszerre a két digitális kimenet. De ez nem Giga sajátosság, ahogy már mások is jelezték.
A mostani UD2H pöpec, mindent tud, amit kell, sőt, még picit többet is, mert az usb3-ra nekem nincs is szükségem.Azt honnan tudod, hogy az NB állításával a CPU Vcore emelkedik? CPU-Z-ben változik a fesz?
-
-
zetecR
addikt
válasz
atti_2010 #1759 üzenetére
Gigán CPU Vcore.
Ugyan Gigás csóka írta, de elég jól magyarázza a Llano tuning alapjait, érdemes lehet átolvasnod.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1725 üzenetére
Mi lenne ha egyszer arra reagálnál amit írtam és nem kezdenél el rögtön ferdíteni?
Kiindulópont:
Joker94: "Q9400-al 3.5Ghz-en is csak 30%on hajtja ki az 580-at."
Te:
"Viszont az A8 simán kihajtja az 580-at."
"Játékokról volt szó, játékokban pedig nem profitálsz a prociból pláne FullHD-ben"
Te magad világítottál rá az ellentmondásra (illetve mondtál magadnak ellent), akkor hogyan tudná jobban kihajtani az A8? Főleg úgy, hogy nem gyorsabb egy 3,5GHz-re húzott Q9400-nál.
Egyébként a GTA4 eleve egy speciális eset, sokkal többet számít ott a cpu mint a vga.
"egy 4 magos Athlon elég mindenre"
Ha csak játékokat nézzük, ebben egyetértek, nem is állítottam az ellenkezőjét.
"neked nem jött be ez a proci az egy dolog az meg hogy másnak nagyon jó lehet egy másik."
Ilyet sem mondtam, nagyon is bejött, csak a gpu része vált számomra kevéssé az árát figyelembe véve. Hogyne lett volna elég a cpu teljesítménye amikor egy nagyjából azonos teljesítményű AM3-as proci váltotta? Másrészt soha nem mondtam, hogy nem lehet jó másnak, sőt nagyon sok esetben a legjobb alternatíva, de nem a mai játékokhoz, mai felbontásokon.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1718 üzenetére
Azért megnézném clock to clock mennyi a különbség a York és a Llano között, természetesen kizárólag cpu teljesítmény szemszögéből nézve, főleg játékoknál. Ebből kiindúlva azon sem lepődnék meg ha az öreg C2Q jönne ki jobban: [link]
"A Phenom II X4 – azonos órajelet feltételezve – kb. 10%-kal gyorsabb, mint az előző Phenom, ami szép teljesítmény, de 3 GHz-en nagy általánosságban lassabb, vagy egálban van a már réges-régen kapható, 2,66 GHz-es Core 2 Quad Q9450-nel, és ironikus, de ezt a modelt az Intel lassan kivezeti a forgalomból, míg az AMD-nek még ezt sem sikerült maradéktalanul beérnie"
Azt meg tudjuk a Llano hol helyezkedik el a Denebhez képest. Tényleg nem értem miért kell szimpátia/fanboyság alapján sorozatosan félrevezetni az embereket.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1693 üzenetére
"Mindössze azt felejtetted ki, hogy a Llano cpu szinten azt tudja mint egy 2-3 éves proci csak kevesebb fogyasztással
Ezt nem én írtam."
És, nem így van? De nyugodtan ideveheted a 4 éves Yorkfield-et is, természetesen most nyers cpu erőről beszélek, fogyasztás, APU fícsörök nélkül.
És ezt is én írtam:
"...Az APU viszont szerintem összességében jól sikerült"
"Fogyasztásban valóban nagyon jó, csak nekem kicsit drága úgy, hogy nincs kihasználva a grafikus mag, mivel diszkrét vga mindenképp kellene."
"1366x768-on szépen megy, de Full HD-hez kevés az IGP, mondjuk ebből is látszik, hogy mobil platformként nagyon tuti, ott úgy is ez az általános felbontás."
"Persze nem akarok senkit lebeszélni a platformról, rengeteg előnye van, csak mielőtt valaki ilyenbe ruház, gondolja át, hogy neki tényleg erre van-e szüksége."
atti_2010: "Na de én befejeztem mert semmi értelme."
végre egy értelmes kijelentés
echterion: "Amúgy tényleg nem volt sok értelme a cserének, ha kell a grafika. Persze, legalább elmondhatod, hogy kipróbáltad."
6550D vs 4850, 400SP vs. 800SP, 512MB DDR3 vs. 1GB GDDR3
tényleg nem volt értelme
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1686 üzenetére
Miért a 3 éves Phenom II / Athlon II X4, vagy a 4 éves C2Q Yorkfield, nem?
Mielőtt lehülyézel vedd már le a szemüveged.
"Különben is azt írod hogy FullHD akarsz vele játszani, csakhogy ott a proci nem számít annyira mint a VGA."
Látom a felfogásod nem az igazi, első sorban magasabb grafikai teljesítményt szerettem volna ugyanolyan áron vagy olcsóbban, a 4 magos proci meg ma már alap, legalábbis nekem, még rendszer szinten is fürgébb mint egy két magos.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1683 üzenetére
"de azt nem értem miért vetted meg hiszen mindent láthattál a tesztekben ami lényeges."
Mert nem volt annyira fontos szempont a játék, de amivel most játszom oda kevés a Llano FHD felbontáshoz, amúgy már leírtam egyszer korábban.
"játék szempontjából egy 4 magos proci teljeset elég tehát mindegy hogy milyen"
Igen, de oda a Llano egyszerűen az értelmét veszti, csak feleslegesen növeli meg az árat, ugyanez a (játék)teljesítmény ~75k-ból jött volna ki, úgy gondolom nem mindegy.
Banános Joe: Mindössze azt felejtetted ki, hogy a Llano cpu szinten azt tudja mint egy 2-3 éves proci csak kevesebb fogyasztással, ez minden bizonnyal megért volna +20e Ft-ot, majd be is hozná az árát a villanyszámlán, na persze.
Nem értem mibe próbáltok minden áron belekötni, felhasználási területtől függően új konfigok közül egyáltalán nem rossz választás a Llano (kifejezetten játékra, Full HD-hez viszont úgy gondolom az egyik lehető legrosszabb ár/érték arányban) és ezt nem is cáfoltam, mindössze megemlítettem, hogy ha ár/érték arány az első szempont, használtan elég jó áron ki lehet fogni cuccokat. A vga-n még spórolhattam volna 2-3e Ft-ot, de a Vapor-X hűtés és a gari miatt nekem megért ennyit, így is jól jöttem ki.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1681 üzenetére
Látom nem olvastad el, minden cuccom garis, de mindegy.
3870K+alaplap+8GB 1600MHz RAM kombót eladtam 60k-ért, az egészen buktam 2k-t, helyette meg vettem egy konfigot 50-ért ami játék szempontjából sokkal komolyabb teljesítményre képes, nem tudom miért jártam volna olyan rosszul.
-
Banános Joe
csendes tag
válasz
atti_2010 #1665 üzenetére
Tulajdonképpen erről beszélek, hogy bőven több évet kibír egy jó konfig.
Az új konzolok megjelenésével elképzelhető, hogy játékok terén nőni fog a gépigény és kevés lesz az az X2...Ráadásul ha az adott játék 6-8 szálon is képes lesz dolgozni, akkor azért elég komoly előnye lehet egy erősebb procinak.
Arról nem beszélve, ha netán az ember elkezdene otthon komolyabb munkákat végezni, nem biztos, hogy rögtön egy méregdrága konfig vásárlásával szeretne indítani. Pláne, ha csupán a processzor cseréjével hatalmas számtási kapacitást nyerhet. (azt a +30-50 wattot a táp még elbírja, RAM meg fillérekért kapható) -
audi100td
nagyúr
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1646 üzenetére
Rengeteg alaplapot lehet kapni IGP-vel, persze azok nem ilyen szinten mozognak, de pár hetet ki lehet húzni azokkal is, szerintem azért nem állja meg a helyét érvként, mert ilyen célra megint túlzottan drága.
Abu85: Oké, csak használja is ki a tulaj, mert anélkül nem ér semmit.
Persze nem akarok senkit lebeszélni a platformról, rengeteg előnye van, csak mielőtt valaki ilyenbe ruház, gondolja át, hogy neki tényleg erre van-e szüksége.
-
audi100td
nagyúr
válasz
atti_2010 #1554 üzenetére
BIOS-ban van egy olyan opció a tuning részleg között amit "GPU boost"-nak kereszteltek el (A6-3500 mellett ez nem jelent meg a BIOS-ban), 4 opció van, performance, extreme, manual és disabled. A manuális módban olyan 50MHz körüli léptekben lehet választani az órajelek között. Egyébként a dobozra is rá van írva, hogy "unlocked Radeon HD Graphics".
-
zetecR
addikt
válasz
atti_2010 #1507 üzenetére
Tekintettel arra, hogy a modern játékokban az épp megfelelő szintet üti meg az IGP teljesítménye, az a kis plussz, ami pl az én esetemben 444-ről 650-re történő húzása jelent pont annyit ad hozzá, hogy átbillen a már megfelel kategóriába.
A CPU-t hiába húznám, ha a játékok alatt az IGP a szűk keresztmetszet.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Llano" APU topik
- FM1 tokozás
- Négy, három, vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Llano (Husky/K12 & VLIW5):
A8-38xx, A6-36xx/3500, A6-34xx/3300, E2-3200
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7-8700K 6-Core 3.7GHz LGA1151 (12M Cache, up to 4.70 GHz) Processzor!
- AMD Ryzen 5 5600 - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- Xiaomi Redmi Note 13 256GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Bomba ár! Dell Latitude 5400 - i5-8GEN I 16GB I 512SSD I 14" HD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- Bowers/Wilkins Px7 S2 fejhallgatók
- Azonnali készpénzes Sony Playstation 5 lemezes és digitális felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged