Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7891 üzenetére
Ehhez kellene tudni az amd tdp-n kívüli számokat.
Ez a perf/watt nagyon beégett, ahogy zárulnak a kapuk.
Ryzen-nél már el kell engedni valszeg, ott megvan már az új narratíva? Néztétek a doboz színét? Mondhatjátok mennyivel szebb mint a kék.....
Az alaposság kérdése egyébként jogos, azért mertem trehány lenni, mert S_x96x_S sem említette meg mennyivel több magból tudja az eredményt az epyc, persze aki kattint és nem piros szemüvegen keresztül nézi feltűnik.
Ha kérhetlek jövőben legyél alapos, és ha én szememben látod a szálkát, vedd észre máséban a gerendát. -
Alpi.
addikt
válasz
hokuszpk #7854 üzenetére
Igen ! Én is úgy tudom, hogy igencsak tömörített állapotban kerül beolvasásra és azt "kitömörítve" tárolja a vramba. Plusz (általában / ha van elég vram) elég komolyan cache-el pont amiatt, hogy ne kelljen hírtelen, óriási mennyiségű új állományt betöltenie.
Ettől még korántsem hülyeség maga az ötlet, mert akár használható egyfajta "másodlagos", már kibontott, tálalásra kész text. buffernek (már az ssd, direct storage-el). Akár erre.
Ami jól optimalizálva csökkenthetné a szükséges vram mennyiséget. De ! (megin' egy De !)
Bármennyire is szeretem, jelen pc-s világ nem erről szól... Sőt ! Az, hogy egy esetlegesen gyengébb hardverrel rendelkezőnek is megadassék ugyan az az élmény vagy, hogy ne gyakoroljanak akkora nyomást egy újabb, több vrammal rendelkező típus megvásárlására ?Aha ! Persze persze....
Petykemano : Azt a 2 képet csak amiatt raktam be, mert az egyik még nem, a másik meg már Zen3-hoz való termék. Az egy, az Amd által meghúzott, kizárólag hardveres okokra hivatkozó határ volt. Tuti, hogy van olyan típus, ahol működött a szabály, mint ahogy olyan is, ahol erős kétségek merülhettek (volna) fel. Mint a fenti páros pl.
Később ők maguk oldotték fel a tiltást és lám, simán mennek bármelyik 300-as lapba...
Pci-e 4.0 : Igen az 500-as széria volt az új, már 4.0 képes család, de aztán eg [csomó 400-as lap is kapott] olyan biost, ami engedélyezte. Nem az összes, mert nyilván anno nem voltak erre tesztelve. Ennek ellenére egész sok típusba működött. Mindebből csak oda akartam kilyukadni, hogy annyira nem lehetett óriási feladat megoldani egy újonnan tervezett lapnál sem (gondolom én), mint amekkorának felrajzolták.S_x96x_S : "A "minőség" meg nehezen látható szabad szemmel. És nehéz marketingelni is."
Igen ! Ezzel szemben a vrm fázisok száma ! Az tökéletes erre a célra ! -
törölt tag
válasz
hokuszpk #7830 üzenetére
Figyelj össze raksz egy ilyen konfigot, mint az enyém, és a azt veszed észre, hogy az a gép, amiben csak egy sima pcie4 ssd van, mondjuk fele idő alatt lefrissíti a windows-t, egy 6 magos procival. Aztán tesztelsz, és szembesülsz vele, hogy az amd raid olyan szépen sikerült, hogy konkrétan lassabb a rendszer mint egy single ssd-vel. Persze nagy file-oknál bomba, meg a játék betöltéseknél is visz mindent az olvasás, és pikk pakk betölt.
Szóval lenyeled a békát, mert nem fogsz mindent szétbombázni, és jelentős értékvesztéssel eladni, de azért engedtessék már meg hogy megosszam a tapasztalataim egy olyan helyen, amit pont erre találtak ki, még akkor is ha egyeseknek ez nem tetszik, mert csöppet elfogultak.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7827 üzenetére
Nem a hűtéssel van gond, és most kicsit nyers leszek, de előre mondom semmi személyes.
Szóval itt van pár teszt, de a produkciód után csak remélni tudom, hogy sikerül értelmezni.
Szóval látsz single drive, valamint 2 és 3 lemezes raid 0 eredményeket, és az látszik, milyen szépen skálázódik a raid0 teljesítménye a single drive-hoz képest, és mennyire nem hozza a 4K írás/olvasás sebességet a raid a single drivehoz mérten.Itt szintén látszik hogy sequential írás / olvasás rendben van, de 4K random alatt a single drive sebességét sem hozza. Kicsit kedvezek S_x96x_S-nek, mert itt külön van olyan teszt, ahol a chipseten vannak az ssd-k és ahol a cpu-hoz vannak bekötve.
Ezeket az eredményeket én is meg tudom erősíteni, sajnos.
Folytatod?
-
hokuszpk
nagyúr
válasz
hokuszpk #7826 üzenetére
vazz. ranezve a ket kepre már tudom hol qrta el az asus, de sose fogom elárulni.
// maradjunk annyiban, hogy nagyobb terheles eseten egy temposabb ssd megfelelo hutes hianyaban nekiall throttlingolni ( nekem is kellett az amugy nem egy vilagbajnok hynix pc 300 -ra hutoboda a vga alatt... ) // -
törölt tag
válasz
hokuszpk #7819 üzenetére
Nem, nem. A Giga szoftvere 6,85mbytos valami, ami csak annyit tud, mint a windows lemezkezelője. Megnézhetted volna. Simán windows tükrözést és összefűzést tud, de mondom a windows lemezkezelőre támaszkodik.
Semmilyen chip és firmware nincs, így nem kúrta el az asus.
Van viszont amd raid, és most már tényleg hagyjuk, mert egyrészt off, másrészt tudom hogy már utána néztél a weben hogy ilyen, csak a megszokott kötözködés megy tőled, mert nincs az a pénz hogy valamit elismerj ami negatív az amd-re.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7809 üzenetére
> azert lehet az egy uj revizio, ami kap valami hardveres foltot.
Jééé...
A Zen2-es "Mendocino" még az idén megjelenik
és 6nm TSMC
( + 4c/8T Zen2, RDNA2 )
Az Anandtech elég bő leírást adott
"AMD Updates Ryzen Mobile CPU Numbering System Ahead of Mendocino APU Launch"
https://www.anandtech.com/show/17561/amd-updates-ryzen-mobile-cpu-numbering-ahead-of-mendocino-launch -
törölt tag
válasz
hokuszpk #7816 üzenetére
Igen, és ugyan ilyen karija van a gigabyte-nak is. [link] Gondolom az is hulladék, innentől.
MSI? Neki is van, akkor az is kakivá vált. Szerintem inkább hanyagold a témát.
Mióta az eszemet tudom asus lapom és vga-m van. Egyikkel sem volt gondom, a nagy részét eladás után is vidáman használják amiről tudok.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7806 üzenetére
>> zen2, retbleed
> ez azert nem nez ki jól.és a ZEN2 örökké él ..
"Ryzen 3 7420U based on Zen2 architecture in 2023." ( videocardz )Nekem fájdalmas, mert a Cloud-ban használok ZEN2-tőt ..
-
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7784 üzenetére
a 7950X vs 7700X között a pontbeli különbség akkor is közel kétszerese annak, mint amit a frekvenciából számolnál.
Az 5600X és a 5950X között mindössze 6% volt a távolság, a 7950X és a 7600X között pedig már 22%!
Ha a független tesztek visszaigazolják ezt a különbséget, akkor reméljük az is kiderül majd, hogy mi lehet az oka.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7748 üzenetére
> szvsz nagyrészt ezért (is) találta ki az AMD a PBO -t.
szerencsére az "undervolting" müködik;
"The temperature can be seen sitting at 93.1C at 122W in the AIDA64 FPU stress test. This is a really high temperature but in the second window, we can see a manual Vcore adjustment which drops the temperature significantly down to 56.5C and also the wattage to just 68 Watts while retaining the 5.05 GHz."
via:
"AMD Ryzen 7000 CPU Undervolting Can Leave A Lot of Frequency & TDP Headroom, Also Drops Temps Signficantly"
https://wccftech.com/amd-ryzen-7000-cpu-undervolting-signficant-thermal-power-performance-headroom/ -
Busterftw
nagyúr
válasz
hokuszpk #7643 üzenetére
A fenti 350 dollaros arral szamoltam, amit Petyke irt.
Termeszetesen nem tudom, csak folyattam a beszelgetest.HSM
"Marketingben óriási, hogy 6 mag szemben 14-el"
Es az atlagjoska pont ezt fogja latni. De teljesitmenyben sem biztos, hogy mas a felallas.Ha nezzuk az en 10 magos (6+4) 12600k-mat es a 8 magos 5800X-et, atlag 7-10% gyorsabb nala, szoval a 10 mag nem teljesen marketing es nem teljesen atveres.
Persze nem tudjuk, hogy alakul majd a 13600k vs 7600x, de ha feltetelezzuk az 50 dollar kulonbseget, az extra 8! mag es 8 szal siman jo deal. -
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7539 üzenetére
> perf / watt ?
igen, talán a perf/watt talán pontosabb (lenne)
de akkor hová lett a TSMC N7 -> N5 váltásból adódó hatékonyságnövekedés?
az AMD szerint az N7 -> N5 váltás Lisa Su prezentációjában:
- Density: 2x
- Power efficiency: 2x
- Performance: >1.25x(magamban) egyre több a kérdőjel
.. és kezdek rájönni. hogy nem értem
(persze lehet, hogy mindenhol másképp van definiálva a "performance" .. és nem lehet úgy összehasonlítani - ahogy én szeretném.) -
hokuszpk
nagyúr
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7503 üzenetére
Erre reagáltam:
"
7950X: CBR23: 1976/38270
13900K: CBR23: 2186/36883
12900K: CBR23: 1976/26902
7900X: CBR23: 1868/27026
5950X: CBR23: 1592/25958
https://nanoreview.net/en/cpu-list/cinebench-scores
( A7900X
picivel jobb lesz mint az 5950X )
persze extrém rekordok lesznek és a 13Gen-nél már most is lehet látni 40000 feletti CB23 multi eredményt. ( extra kakaóval és overlockkal )
- 40616 points
- 42,790 points
Én abban reménykedem, hogy kb ~ 1 éven belül kijön az
új Cinebench verzió ... ( R25?? )
amiben az AVX-512 engedélyezve lesz.
Persze ehhez az kell, hogy ne "clock-down"-os implementáció legyen ..
"CineBench R23 does not use AVX-512. Maxon has told me that the benefit of using AVX-512 is negated by the clock-down required to keep everything stable, so it isn't used. I'm told this is also why it is disabled in Intel's Embree, (which Cinema4D uses)."
2020. nov. 13.· @IanCutress"Na ebben csak a desktop van, ennyire beszélek el melletted. Ilyenkor miben bízol?
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7501 üzenetére
Abban a hsz-ben a desktopokról beszélt, és látványosan hogy olyan eredményt próbál keresni, amihez intelnél nincs mit hasonlítani és / vagy abban kimagasló az amd. Ilyen volt eddig a fogyasztás, persze kisarkított blender és társai értékekkel, csak ez most veszélyben van a leak-ek alapján. Ugyanúgy bukta az alaplapos téma, amikor mindenképp drága lapot kellett rakni az intel alá, üres és pillanatok alatt megcáfolható indokokkal, hogy az amd olcsóbb tudjon lenni, ráadásul hogy biztos legyen, az összehasonlításban ddr5-öt raktak az intelhez, elfeledve hogy megy ddr4-el is. Ez is ugrott. Ráadásul most az intelhez lesz olcsó használt lap, ami szintén kedvenc vesszőparipa volt eddig.
Aranyos hogy véded, de tök átlátszó. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7493 üzenetére
> az 5800XT valami ~1.18 -ra jön ki ( 9.43 / 8 ) :
Elnézésedet kérem, de szerintem ez nem pontos számítás az SMT yieldre. A 9.43 azt mutatja meg, hogy a ST teljesítményhez képest a MT hogy skálázódik. De azt is figyelembe kell venni, hogy ST módban csak egy magot használ és 4.7Ghz-re turbózik, MT módban meg ki tudja (hűtéstől is függ), de biztosan alacsonyabb.
Akkor kapnád meg CB mérésből az SMT yieldet, ha futtatnád bekapcsolt SMT-vel és kikapcsolt SMT-vel is. Vagy esetleg még akkor, ha csak 1 magot engedélyezela BIOS-ban, mert akkor a CB MT mérés csak az SMT szálat tudja pluszban igénybe venni.
Egyébként meglepő módon az AT is hasonló eredményre jutott mint Te [link]
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7491 üzenetére
Szerintem egyik számítás sem helyes.
Az AMD esetén 256 szálat terhelt, abból egy időben 128 teljes értékű mag volt, míg a másik 128 szálat 64 mag szolgálta ki SMT-vel.Nem tudom, melyik processzornál mennyi lehet az SMT yield, de az egyszerűség kedvéért számoljunk 1.3-mal.
Ez azt jelenti, hogy az Intel esetén 112 * 1,3-mal kell osztani a 70000-t
70000/145.6 = 480Az AMD esetén 128 + 64 *1,3-mal kell osztani a 110000-t
110000/211.2 = 520Ha azt feltételezzük, hogy az AMD-nek sikerült jelentősen növelni az SMT yieldet és az nem 1.3, hanem 1.4, akkor:
110000/217.6 = 505És persze az is számíthat, hogy a nem terhelt 128 SMT szál miatt itt-ott picivel magasabb frekvenciát érhet el, mintha terhelve lenne.
Mindenesetre úgy tűnik, az egy processzormagra leosztott teljesítmény (ez nem feltétlenül ekvivalens az egyszálas teljesítménnyel, ami jellemzően magas frekvencián zajlik!) nagyjából kiegyenlített lehet.
Jó pont az AMD-nek, hogy az adott TDP kereten belül jól skálázódik a teljesítmény. Vagyis MT-ben gyorsabb lehet a Genoa annyival, mint amennyivel több processzormagot tartalmaz.A TDP kereteket persze nem tudom.
-
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7475 üzenetére
> mert akkor olyan optimalizacio kellene, ami Zen4 -en megy,
> de Intel procin nem.
> Viszont ezzel kb. az 5xxx szeriat is azonnal herénvernék ;ezt én nem érzem olyan vészesen bonyolultnak.
pl. mindegyik X86 microarchitecturára lenne egy bináris
legalább 4dbés egy előtét dispatch "progi" éppen azt inditaná el ami a legoptimálisabb az adott gépnek.
progi.x86-64-v1 (generic)
progi.x86-64-v2 --> 10gen Pentium és Celeron
progi.x86-64-v3 (AVX2) --> Ez futna a Zen3, Intel gen12,gen13-on
progi.x86-64-v4 (AVX512) --> Ez meg Zen4 ; skylake-x
így etikusan hoznánk előnybe
a zen4-et a zen3/gen12/gen13 -hez képest,
csak meg kell győzni a játékfejlesztőket az AVX512-ra történő optimilizálásra----------
megjegyzés:Igazából az Intel compiler "GenuineIntel" ellenörzése az etikátlan ..
amikor is - ha nem "GenuineIntel", akkor úgy veszi mintha egyáltalán nem lenne normális vektoros gyorsítás
és nem használja ki a meglévő avx/avx2 -öt.persze vannak patch-ek ..
amikor ez felül van irva "AuthenticAMD" -ra ..
de mégse ez lenne az igazi megoldás.
pl. https://github.com/shoubhikraj/intel-cpu-patch"Intel C/C++ and Fortran compilers have an option
/Qax
(Windows) or-ax
(Linux) which introduces multiple dispatch versions of computationally heavy functions where SIMD (e.g. AVX, AVX2, FMA, AVX-512) can be used. Unfortunately, the dispatcher only works correctly for Intel processors. If you have a different processor e.g. AMD, the dispatcher will always use the slowest codepath, even if AVX or AVX2 is available.
The dispatcher first checks the CPU vendor string by using the instructioncpuid
. If the vendor string isGenuineIntel
, only then it checks whether the CPU has modern SIMD instruction sets like AVX2 are available. If the CPU vendor is not Intel, it selects the default codepath, which is SSE2 on Windows and x86 on Linux.
The python script opens the binary file and then looks for locations where a string is checked againstGenuineIntel
and then it replaces that withAuthenticAMD
. This makes the software use the best available codepath on AMD processors."
úgyhogy ha egy játékot az Intel C/C++ fordítójával forítottak, akkor az szívás az AMD-nek. ( és etikátlan az Intel részéről )https://github.com/shoubhikraj/intel-cpu-patch/blob/main/find_intel_replace.py
patched_zone = modify_zone.replace(b'Genu',b'Auth')
patched_zone = patched_zone.replace(b'ineI',b'enti')
patched_zone = patched_zone.replace(b'ntel',b'cAMD')
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7472 üzenetére
> az avx512 ... , akkor az mennyire fogja ösztönözni
> a játékfejlesztőket, hogy elkezdjek használni ?( nem csak a streaming-re értve )
(ferengi taktika)
az elején AMD úgyis lefizet pár játékfejlesztő céget,
( ~ kér egy kis szívességet ; vagy szponzorálja a játékot ...)
és a kérések között a ZEN4 támogatás is benne lesz ..
pl. hogy a játék kifejezetten támogassa az avx-512 -et.
Ez legális taktika ..
és ezentúl nem csak a GPU-ra optimalizálásban segít az AMD .
hanem a CPU optimalizálásban is,az AMD pl nemrég újrairta a DirectX11 driver-t ..
és valószínüleg AVX-512 optimalizációra is gondoltaktippre:
Az Augusztus 29-ei bemutatón szereplő összes "új" játék AVX-512 re is optimalizálva lesz ( ~ az amd kérésére )Legalábbis én az AMD helyében nem hagynám ki ezt a lehetőséget.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7460 üzenetére
megjegyzem, nem sok esélyt látok a meglepire, igp-vel és az "ismert" órajelekkel egy 16 magosnál, főleg az amd közleménye alapján:
"AMD would like to issue a correction to the socket power and TDP limits of the upcoming AMD Socket AM5. AMD Socket AM5 supports up to a 170 W TDP with a PPT up to 230 W. TDP*1.35 is the standard calculation for TDP v. PPT for AMD sockets in the "Zen" era, and the new 170 W TDP group is no exception (170*1.35=229.5)."" -
törölt tag
válasz
hokuszpk #7384 üzenetére
Ez már második kör. Az első az, hogy kiderült, 3 generáció intel proci is ugyan azt a halmazt támogatja. Miután ezen túlvagyunk, amit zárhattál volna azzal, hogy oké benéztem, beszélhetünk arról, hogy a zen4 támogat egy olyat, amit az intel nem és fordítva.
Nem, nem csak ez a 3 gen értendő bele, de az utolsó 3 egységes, ugye? -
carl18
addikt
válasz
hokuszpk #7373 üzenetére
Majd meglátjuk a teszteket szeptemberben, én kíváncsi leszek mivel is tud majd többet a Zen 4. Én úgy terveztem minimum egy Zen 5/Meteor Lake-S lesz amire majd megérheti váltanom.
R5 3600-at taposok, ameddig nincsenek gondjaim vele nem láttom értelmét fejleszteni. Egyenlőre egy cím van ami miatt érdemes lesz gépet fejleszteni az meg a GTA 6, de még lehet a Zen 2 is gond nélkül fog működni.
Meg a B450 Strix lapomba még később bele lehet rakni egy R7 5700-5800X-et is akkár.De ahogy elnézzem ha az AMD és intel is ilyen űtembe fejlődik 2025 táján már egy mezei fejlett 4/8 szálas cpu is leverhet egy mai 8 magost.
5800X-et akkár
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7367 üzenetére
> Intel akkor tudná elhappolni a konzolokat,
ettől függetlenül az Intel bepróbálkozik ..
mert hátha ..
és minimum annyi haszna lesz az Intel-nek,
hogy az AMD-t megszorongatja egy kicsit
és az AMD nem tudja túlárazni a konzolt ... És ha az AMD-nek kevesebb a nyeresége, akkor kevesebbet tud a fejlesztésre is költeni .. ami relative jó az Intel-nek.Mert ha nem tudod elvinni az üzletet, legalább arról gondoskodj, hogy a győztesenek ne legyen rajta túl sok nyeresége.
amúgy néha az az érzésem, hogy az AMD néha a titkos ferengi kézőkönyből merit stratégiát
- "A legjobb üzlet az, amelyik a legnagyobb profitot hozza."
- "Ne azt kérdezd, mit tehet érted a profit, kérdezd azt, hogy te mit tehetsz a profitodért."
- "A bölcs meghallja a hasznot a szélben."
- "Kényszer. A találékonyság anyja. A haszon az apja."
- "Van, aki még a legrosszabb időkben is profitál."
> Nvidia Arm cpuEgyre jobb az X86-os emuláció .. vagyis valamilyen ROSETTA szerüség
tényleg működhet.
Viszont ehhez több fejlesztői gép kellene .. hasonló architektúrával ..
és itt megint vissza kanyarodtunk az ARM64EC ABI -hoz. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7355 üzenetére
Én elég valószínűnek tartom, hogy a 7800X 3D lesz.
Ezekkel az árakkal valószínűtlen az általam vízionált CCD-k közötti kapcsolat.Ezek is lehetnek persze csak placeholderek, a piac szondázása. Eléggé leköveti a zen3 árazást. Ha a 13600K $300-350, akkor ezen az áron a 7600X és 7700X nehezen eladhatónak tűnik. Legalábbis az AMD által publikált számok alapján
Az eddigiek alapján az AMD általában alulígért és túlteljesítette a várakozásokat, de nem számottevően és nem totálisan váratlanul. Ezek az árak azt a teljesítményt tükrözik, ami a UserBenchmark ST számából következne.
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7271 üzenetére
egy olyan profit orientált cégnek mint a tsmc szerintem nem elég ha az apple már megfizette az 5nm árát, és abba is érdemes lenne belemenni hogy egy apple azzal a volumennel amit megvesz éves szinten, tényleg megfizette -e, vagy ő olyan árat kapott, hogy mással fogják megfizettetni
viszont minden más is drágult, például a fuvarozás, nem is kicsit, és ez csak megint egy példa a sokból aminek elment az ára
-
törölt tag
válasz
hokuszpk #7248 üzenetére
az se volt rossz ahogy kerülgetted a kását a dátumokkal kapcsolatban, pontosan tudva hogy fél-egy évvel előtte legalább negyedévre pontos megjelenési dátumok szoktak lenni legyen az cpu vagy vga megjelenés, de te azért próbálkoztál, sőt még benyögted a linkre hogy az csak egy bejött a raptor találgatás. Szóval te ne, kérlek.
Ha én ezért jöttem, akkor ti meg nem véletlen vagytok itt. Egál. -
törölt tag
válasz
hokuszpk #7241 üzenetére
A saját találgatásod maximum téged érdekel
. Én azért nem a saját találgatásomra alapoztam.
A Raptort már tavaly novemberben 2022 Q3-ra tették, és akkor is jön. [link]
Hasonló források a zen4-et is 2022 Q4-re datálták, ehhez képest az augusztus még ha formális rajt is, nem Q4.
A hype pedig az, amikor egy termékről elkezdenek olyanokat írni, gondolok a teljesítményére, ami nagy valószínűséggel nem fedi a valóságot. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7205 üzenetére
Az IBM SMT8-ra képes processzorai esetén a 2. szál yield-je 80% körül volt. Vagyis amikor 1 processzormagon 2 programszál futott, akkor az egyes programszálak gyorsasága kb 90% volt ahhoz képest, mintha csak 1 programszál futott volna a procin.
Ez jelenti azt, hogy sokat malmozik a proci.
A 40-45% yield (2 programszál esetén 70-75%-os sebesség) még elég messze van. Ha erre ráengednének még egyet, annak yieldje lehet, hogy lenne mondjuk még 15-20%. (3 programszál egyenként 50-55%-os sebesség az egyszálas sebességhez képest)
A 4. szál reálisan már csak plusz 5-10%-ot jelenthet. (4 programszál egyenként 45%-os sebesség az egyszálashoz képest)Ne érts félre, ki nem zárnám, mert a CB MT benchmark megnyerésében sokat segítene akár asztali, akár HEDT szegmensben.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7203 üzenetére
Háááát. Ha jól emlékszem, a korábbi számokból én azt deriláltam, hogy ha és amennyiben az L2$ méretnövekedése (és a most látható BW növekedés) megdobja az SMT yieldet és abból származik a MT teljesítmény előnye, akkor is az csak 15%.
egy 40-45%-os SMT2 yieldre azért még nem építenék rá SMT4-et.Én kifejezetten nem örülnék neki egyébként. A Cloud szolgáltatók - legalábbis a GCP - újabb magokból nem is kínál már olyan konstrukciót, ami páratlan számú magot lehetővé tenne. Ez nyilvánvalóan azért van, mert 2db vCPU valójában egy fizikai mag 2db SMT/HT szála. Ennek meggőződésem szerint biztonsági okai vannak - hogy ne lehessen SMT/HT-n sérülékenységet kihasználva törni.
Ha bevezetik az SMT4-et, szerintem arra ugyanez a szabály érvényes lesz, csak már úgy, hogy 4 vCPU-t fognak egységben kínálni, ami továbbra is 1db fizikai magot és a hozzátartozó 4 hardveres szálat jelentené. Persze amennyiben ez a 4 vCPU ellenére nem drágább, mint a korábbi 2 vCPU-s konstrukció, akkor jöhet, de én azért tartok tőle, hogy burkolt áremelést hajtanának végre általa.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7190 üzenetére
5.8-at emlegettek, vagy akár még tovább - pletykaszinten.
Az AMD mintha >5.5-öt írt volna.Mindenesetre én azért írtam óvatos 5.2-5.5-öt, mert hát ez mégse egy 7950X, hanem csak egy 7600X mintapéldánya elvileg. A kettő között szokott lenni ~400Mhz difi.
(Egyébiránt gőzöm nincs, hogy a PowerBoard 3.0 benchmark eredménye vajon elválasztja-e egymástól a CPU és GPU score-t vagy egy olyan kombinált eredményt ad, amire hatással lehet a CPU és a GPU is.)
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7158 üzenetére
Hát nem tudom.
Az 5800X3D esetén nem mértek megnövekedett SMT yieldet.Az első generációs v-cache tényleg csak egy extension volt. Azt gondolnám, hogy ha az victim típusú L3$ bővítése előnyösen járulna hozzá egy 3. esetleg 4. szál hasznos működtetéséhez, akkor azt már a 2 szálas működés esetén is kéne érzékelni.
Mondjuk lehet, hogy igazad van. Lehet, hogy azoknál a programoknál, amelyeknél érzékelhető volt a V-cache pozitív hatása (+50-80%) ott az SMT yield emelkedése is hozzájárult a teljesítmény növekedéséhez. Ugyanezen programok esetén lehet, hogy hasznos lehet további hardveres szálak bevezetése
Én azért remélem, hogy a blenderben mért 45%-kal nagyobb MT számítási teljesítmény (ami 31%-kal hamarabb történő feladatvégrehajtást eredményez) nem SMT4-nek köszönhető.
Sajnos nem emlékszem, hogy a slide-okon volt-e említve, hogy hány thread. -
thgergo
tag
válasz
hokuszpk #7141 üzenetére
Intel előnye, hogy azt a 32P core a 2D-mesh sokkal közelebb van egymáshoz. (inteles chiplet esetén is majdnem megörződik a jó válaszidő) AMD esetén a fabric azért lassabb. De HEDT esetén valóban kérdéses kinek készül a termék, ha van 64 magos AMD is. Intel IPC azért több, avx512 is van, azért 32 intel mag sok workflowban erősebb tud lenni mint a 64 magos AMD, főleg ha a program nem sklálázódik végtelenül. Bár legtöbb esetben már 1:1 az intel/amd mag...
Erről tudni valamit, hogy a 32 magos Sapphire rapids HEDT kisebb tokozást használna azaz csak 2 db chipletet tartalmaz? Ha olcsóbb tud lenni, mint az AMD, még akár kellhet is valakinek. -
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7116 üzenetére
> gyarilag a legerosebb Zen3 4.9 -ig megy, ha 5.5 freki teteje
> ... szóval 20% st. uplift korul jön ki.(talán)
szerintem a "> 15% ST uplift" - az előforduló legrosszabb variációt jelentheti és nem a legjobbat ( és nem a "freki tetejét" )
Amolyan konzervatív és felelősségteljes mérnöki megfogalmazás
és nem marketinges ..
csak annyit jelent, hogy a vásárlók legalább 15%-os ST növekedést várhatnak.és ha jól látom a 7000 Series Desktop - hoz
van csapva még:
- a ZEN4 3DVcache
- a ZEN4 Threadripper
ahol én el tudok képzelni egy 96 magos ZEN4 ( +/- 3DVcache) -es Threadrippert, ami csak +7% freki-vel tud többet,
mint a mostani TR PRO 5995WX 64c/128c
( base freq=2700 / turbo freq = 4500 )a kontextus is számít: Ez egy befektetői rendezvény volt, és ha az AMD nem óvatosan fogalmaz, akkor a befektetők szét-perlik a menedzsmentet a tőzsde-felügyeleten.
( mert pl. a 96 magos TR 7000 -res csak +15% ST-vel tud többet )és ott van még a SIENA is ..
ha abból is csinálnak TR-es verziót,
akkor a >=15% nem is olyan rossz,
mert az "optimized performance-per-watt"-os .. kiszerelés..
várhatóan - alacsony órajellel.
-
-
olymind1
senior tag
válasz
hokuszpk #7072 üzenetére
Jah, igazából nem tudni, hogy gondolkodnak az AMD-nél, hogy esetleg pár generáció múlva még hozzácsapnak 8 magos a desktop procikhoz, aztán biztos ami biztos alapon legyen minden túltolva, így az alaplapgyártók is jól járnak, ha már nem cserél a User hosszú évekig, akkor legalább 1x jól húzzák le őket, meg az agyonhajtott procikhoz kellhet a kraft is.
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7068 üzenetére
A power requirement miatt valószínűleg a B650-nek is jobbnak kell lennie az előző szériánál kialakítás, VRM, hütés, stb szempontból. Persze ki tudja. Lehetnek olyan trükközések, hogy B650-ből nem jön ki a 230W PPT
De valahogy én is kissé irreálisnak érzem 70-110eFT kifizetését egy máskülönben "elmegy" szintű alaplapért. Eltekintve a procitól és a PCIe5-ös NVME csatlakozótól mivel fog ez többet tudni, mint egy 40eFt-os B550?
Tényleg kérdezem. -
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7029 üzenetére
> nekem a B1 stepping szurja az oldalam
mintha az EPYC Genoa 7004 CPU ( zen4 ) -el
jóval korábban elkezdték volna a tesztelést.
és valószínűleg ott valamit felfedezhettek .."16-core EPYC Genoa processor with a 3.7 GHz boost clock and TDP of 195W. " ... az már januárban is hír volt.
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #7030 üzenetére
> mivan akkor, ha az I/O dieben nincs is pcie vezerlo,
ezt nem pontosan értem ..
de valami AM5 -re kapcsolódik pcie-vel.
- legalábbis az ősrégi leak -es blokdiagram alapján. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7013 üzenetére
"perpill jatekokban nemtunik annyira szelesnek az ollo Zen3 vs Alder viszonylatban, mint ami a CineBench pontszamokbol kovetkezne."
Ezt a területet fedi az 5800X3D.
A jóslatom szerint (persze tévedhetek) kicsivel a Raptor Lake megérkezése után a Zen4d (Multithread) és a Zen4-X (gaming) fedheti azokat a lukakat, amiket az üt. -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #7007 üzenetére
Nem vagyok biztos benne, hogy ez úgy működik, hogy ha magasabb csúcs-frekvenciát elér egy design, akkor ugyanakkora fogyasztás mellett közepes frekvenciaszinten is magasabbat elér.
De akkor is számolni kell azzal, hogy a magas frekvencia alacsonyabb tranzisztorsűrűséggel jár. Nagyobb lesz tőle a lapka, mint lehetne.Most mindenki azon gúnyolódik, vagy kesereg, hogy a Zen4 = Zen3+ @ N5 + AVX512
Ami egyébként nagyvonalakban igaz.
Vajon ha most nem a várakozások letörését, altatást láttunk, akkor mi állhat a háttérben?Induljunk ki a legrosszabb esetből: 10% frekvencia és 5-10% IPC növekedés. Ez még mindig nem annyira rossz abszolút értelemben. Viszont az N5 node-ra való váltástól, annak képességeitől és a zen3-hoz képest eltelt 2 évtől várt előrelépéshez képest marad el. Az intel ha jól emlékszem, azért évente hozta azt a 10-15%-ot a sandy-skylake korszakban.
Ráadásul abból az 5-10%-ból (worst case scenario) is valamennyit magyaráz a DDR5, valamennyit szintén magyarázazhat önmagában a N6-on gyártott IO lapka, ami esetleg magasabb FCLK-t jelent, alacsonyabb késleltetéseket.
Végülis nem zárható ki, hogy az AMD az erőforrásait ebben a körben a gyártástechnológiai váltásra, valamint a platformváltásra fókuszálta és az architektúra csak az AVX512-t kapta meg (és az L2$ duplázás csak ennek része volt, nem pedig valami IPC növelési irány), mint a zen3 továbbfejlesztése (meg esetleg a Zen3+ energiahatékonysági fejlesztéseit)
Ez a gondolkodás tulajdonképpen nem volna idegen az AMD-től. Hiszen a zen2 fókusza is hasonló volt: gyártástechnológia váltás, duplázott FPU. Eredeti tervek szerint a brand new/ground-up Zen3 architektúra nagyobb IPC növekdést hozott volna a Zen2-höz képest, de a Zen2 megkapott valami TAGE predictort, így tehát kiegyenlítettebb lett az IPC növekedés.
A zen3 volt tehát a brand-new/ground-up architektúra, aminek a célja kifejezetten az IPC növelés volt.
és most a Zen4 szintén dupla FPU, gyártástechnológia váltás. Ezúttal azonban nem valami IPC növelő fejlesztés jött be pluszként, hanem a Zen3+ energiahatékonysági fejlesztései.
(Nem mellesleg ugyanúgy magszámot is növel, mint a zen2, de csak a szerverek terén)Aztán majd jön a Zen5, ami megint brand-new/ground up IPC növelés céllal.
Tick-tock.
-
Devid_81
félisten
válasz
hokuszpk #7002 üzenetére
Csaloka, mert eleg sok jatek valobaban csak egy-ket magot hajt jobban es amig jok a csillagok allasa addig a Zen3 is megy szepen magas orajeleket.
Mindenesetre a multkor amikor a Zen4-rol mar szo volt (CES talan?!) ott mar eleve azt mondta Lisa mamank, hogy 5GHz allcore-on megy a gep a hatteben jatek kozben, es az mar nem annyira rossz eleve, de we will see...
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #6961 üzenetére
>> ... @Petykemano leak
> mert úgylátom vészes gyorsasággal eltávolították az
> openbenchmarking.org adatbázisából a találatot.a Phoronix-os Michael - rendszeresen takarítja :-)
https://twitter.com/phoronix/status/1525799384167874563
du. 1:24 · 2022. máj. 15
"As various sites seem to keep talking about it... There was a reported #Zen4 entry people found a few days ago on @OpenBenchmark uploaded by some third party/individual. Unknown why it was uploaded as it's always optional, but in any event I removed it without prompt. 1/
I routinely remove such entries proactively when noticing potentially unannounced hw / other results users likely didn't intend to upload (or asking it to be removed). So no conspiracies & it's opensource so use judgment when things could be potentially fabbed by user ~Michael" -
S_x96x_S
addikt
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #6810 üzenetére
> hm. a 32GBps m2 az nem gen4 ???
A 64GB/s : Gen4 M.2
A 32Gb/s : Gen3 M.2
Az új "DirectStorage API " -s játékoknál lehet ez fontos ..A B550 Tomahawk oldaláról szedve ..
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #6807 üzenetére
> miert hoz az MSI "halott platformra" friss lapokat ????
"üzletileg" még nem halott -
érdekes amúgy és trükkösek is ezek a lapok.
először azt hittem, hogy ezek egy fejlesztett B550 -es lapok ...
fejlett tuning potenciállal ..de nem ...
mert a lengyelek szerint ( google translate ) ez egy lebutított lap ...
és a "Gen3" szó szerint a tudásra utal: "Supports PCIE 3.0 x16"
mert amúgy elméletileg a B550 tudna Gen4 -et .. ( PCIe , M.2 )
de ezek - nem tudnak ..
( és tényleg jól el van dugva az infó .. )vagyis ez csak egy relatíve olcsó lap lesz a 5800G, 5600G, 5500 -hez
mert azokhoz a PCIe Gen3 is elég.( amúgy biztosan páran félreértelmezik, ahogy én is )
-
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6658 üzenetére
Szerintem amire te gondolsz, az a Monet, az elvileg egy 4 zen3 magos 2-3 CU-s RDNA2 IGP-vel rendelkező GF 12nm-re visszaportolt cucc lenne.
Ezek amik most megjelentek, Renoir/Lucienne, valamint Cezanne/Barcelo lapkák vágott verziói lehetnek.
A Monet-féle pletykáknak az adta az alapot, hogy az AMD tele van N6/N7 megrendelésekkel és nem jön ki a kapacitásból az olcsóbb szegmensek kiszolgálása. Úgy tűnik, most már igen. Úgyhogy ha lesz is Monet, akkor az vagy valamilyen semi-custom, vagy valami embedded cucc lehet. (Sokáig jelentek meg Picasso alapú embedded holmik is, miközben már rég Zen2 volt) -
Petykemano
veterán
válasz
hokuszpk #6655 üzenetére
Én inkább csak elhamarkodni, megbánni nem szeretek dolgokat. Az ezzel a lehetőséggel számos "milyen processzort vegyek?" Topikba tartozó kérdés nyílt meg. Az általában úgy van, hogy valamivel többért valamivel jobbat kap az ember. Segítene a döntésben (vagy nem?), ha $300 táján nem csak +2 magos opció lenne elérhető, hanem a +cache is. És jó lenne nem elkapkodni a vásárlást, ha esetleg ez a lehetőség csak később nyílna meg. (Milyen jó lett volna 3 héttel ezelőtt biztosan tudni az 1.2.0.7-ről, mert akkor megvettem volna a ramot, de nem mertem)
-
S_x96x_S
addikt
válasz
hokuszpk #6524 üzenetére
> mennyibe tartana odatenni egy Zen3 chipletet lekorlatozva
(feltételezés)
szerintem macerás .. és nem lehet könnyen megvalósítani.
Az új i/o die már sokkal gyorsabb belső protokollon kommunikálhat a chiplettel .. és szerintem nem készítették fel a régebbi protokollra
és ha a DDR4-et kidobták, akkor a régebbi infinity protokoll is hasonló sorsra juthatott.És az RDNA2 integrációnak is sok hely kell ..
viszont
ha a desktop ZEN4-nek az integrált RDNA2 miatt
lesz valami közös cache-szerűsége az io die-ban (szerintem lesz! )
akkor arra később rakható egy 3DVcache is.az io die már tsmc 6nm-en készül, ami a 7nm tuningolt változata - és emiatt a 3D Vcache-t relative könnyű megoldani.
míg a tsmc 5nm-es chipletre most még nehezebb.Vagyis én az AMD helyében a RaptorLake launch körül bedobnék egy
extra Vcache-es io-die -os verziónak a demóját,
ami ellopja a show-t a RLK elől.
Ha a CPU "io die cache" és a RDNA3 cache szimbiózisban együtt tud működni ( infinity architecture),
akkor az amd megtarthatja a gaming king címet.(feltételezés vége)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP EliteBook 855 G8, 15,6" FHD, Ryzen5 PRO 5650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd végig )
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Dell Precision 3561, 15,6" FHD, I7-11850H CPU, 16GB DDR4, 512GB SSD, T600 4GB VGA, WIN 11, ( olvasd
- Dell Latitude 5520, 15,6" FHD Érintőkijelző, I5-1135G7 CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, ( olvasd v
- Új MSI KATANA 15 Gamer Tervező Laptop 15,6" -35% i7-12650H 10Mag 16/512 RTX 4070 8GB FHD 144Hz
- LG 32SQ700S-W - 32" VA Smart - 3840x2160 4K UHD - 62Hz 5ms - WebOS - Wifi + BT - USB-C - Hangszórók
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítással
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Apple iPhone 14 Pro, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged