Új hozzászólás Aktív témák
-
hokuszpk
nagyúr
"gondoljunk már bele, hogy van-e olyan eset, mikor egy 3.0-s Nvme 1.5 GB/sec -es sebessége szűk keresztmetszet a textúrák betöltéséhez. "
pláne úgy, hogy állítólag a textúrák erősen tömöritve vannak az ssd -n, és a kitömörítéshez kell a VGA -n valami célhw vagy ha cpun történik, akkor egy threadripper, legalábbis úgyemléxem ABU ilyesmiről értekezett.
-
Petykemano
veterán
> A vrm teljesen független a chipsettől.
Független. De ha jól emlékszem, akkor az 500-as lapok drágulását részben azzal magyarázták, hogy a 300/400-as lapok gyengécske VRM-jéhez képest megerősítették azokat. Tehát hogy egy átlagos B550-nel szerelt lap rendelkezik olyan VRM-mel, mint korábban egy átlagos X470. (Persze technikailag továbbra is független egymástól)> Dobok be 2 képet.
Ha jól látom, ez egy B350 és egy B450 lap. Tudomomásom szerint se a két chipset, se a rájuk épülő alaplapok között nem volt lényegi különbség - olyannyira nem, hogy sok esetben működött a B350-es lapra flashelt B450-hez tartozó BIOS.De én úgy tudom, hogy PCIe4 (és a vele járó drágulás) az 500-as chipsettel jött, nem?
-
S_x96x_S
addikt
>> vagyis 5.0 PCIe és semmi extra és csicsa .. )
> Na, ezaz ! Pont ezeket az "okosabb" megoldásokat veszik ki a képletből.Azért a méretgazdaságosság ( ~ gyártott darabszám) miatt nem olyan egyszerű ez.
A LED/Csicsa/Flitter/Tütü és minden más sok apró filléres extra
- bár minimálisan növeli a költségeket,
- de emiatt sokkal nagyobb is lesz a piac. ( és olcsóbban is tudják adni)Biztos kimérték van rá adat.
A "minőség" meg nehezen látható szabad szemmel. És nehéz marketingelni is.Később biztos lesznek Workstation-os alaplapok is ( de drágábban )
Ezekre az egyetlen ellenszer az egészséges "Verseny" és a választék.
Ezekre viszont kell még legalább egy fél évet várni
~ November vége táján már látszik a választék ... -
S_x96x_S
addikt
> Mennyivel adnátok többet egy ugyan olyan chipsetes lapért,
> ami tudja az 5.0-s pci-e -t egy 4.0-s hoz képestHa nekem dönteni kell hogy
A.) 24+2+1 Phase Power Design + x16 PCIe Gen 4.0
B.) 14+2+1 Phase Power Design + x16 PCIe Gen 5.0
Akkor én a "B" felé hajlok.
( vagyis 5.0 PCIe és semmi extra és csicsa .. )
megj: én főleg munkára használnám és nekem számít az I/O sebesség és gen5.0 RAID0-val tesztelgetni nagy élvezet; És az AI/ML miatt a jövőbeli Gen5 GPU-t is ki tudom hajtani ..amúgy az alapos döntéshez mindig meg kell várni a független teszteket.
(meg az Intel ajánlatát - mert a verseny jó! )A sávszélesség egy dolog ..
de a Gen5-ben a sokkal alacsonyabb "latency" a lényeg,
ami lehetővé tesz sok új dolgot .. ( CXL, Infinity Fabric next )Az alacsonyabb Latency a játékosoknál "besegíthet"
- az "AMD Smart Access Memory"-ra ( CPU <-> GPU )
- és "AMD SmartAccess Storage" -ra ( GPU <-> SSD )
(De csak akkor hogyha ott van az alkalmazás szűk keresztmetszete )A Gen4-nek a legnagyobb problémája, hogy hiába adott dupla akkora sávszélességet, a latency ugyanolyan gyatra volt..
És a gyanúm az,
hogy az AMD-nek nem a sávszélesség miatt kell
az "M.2 gen5 SSD" a "AMD Smart Access Memory"-hoz,
hanem a jóval alacsonyabb "latency" miatt.És a jövőben szerintem az "M.2 gen5 SSD" -t az általános alkalmazások is ki tudják használni.
( Gen5 és alacsony latency .. minden adott a CXL.memory-hoz is. )
pl. akár egy nextGen - Lowlatency "~ 3D XPoint" memóriát belerakni;
( Z-NAND, Kioxia's FL6 Optane-class, ... )vagyis
- az "M.2 gen5 SSD" amolyan Intel Optane memória alternativa is lenne ( lehetne )
( és akkor ez egy újabb Intel technológia a listában, amit az AMD később de jobban valósít meg )
- De az M.2 Gen5 -be akár GPU-t is gyárthat az AMD ( Nuc-okba ideális )
- az M.2 Gen5 -be később lehet rakni Xlinx FPGA alapú "AMD's Artificial Intelligence Engine (AIE)" -it is.Amúgy: valami erős oka kell hogy legyen az "M.2 gen5 SSD" követelménynek, amit nem csak a játékosok használhatnak ki.
pl. ez egy M.2 GPU ; de M.2 -ből van sok más accelerator is. És szerintem lesz Xilinx FPGA is!
-
Petykemano
veterán
Az AM4-es alaplapokon nem tudom, hogy javult-e a B450(=B350) és B550, valamint az X470(=X370) és az X570 között a VRM. Gondolom valamennyit igen. Bár nem teljesen világos, hogy mi végre, amikor az 3950X és az 5950X is vidáman elketyegett egy A320-as lapban.
Ezen kívül biztos volt változás USB támogatásban és persze abban, hogy PCie4 lett a x16 és a M.2 csatlakozó is (500)
Nem állítom, hogy mindennapos megfigyelés alatt tartom az alaplapokat és azt se állítom, hogy olyan nagyon értenék hozzá, meg hogy negyedévente cserélgetném. De nekem az az érzésem, hogy az PCie4-es képességgel rendelkező 500-as alaplapok árban még mindig felette vannak a korábbi verzióknak.
Mit gondolsz, eljön valaha az, hogy az új de még mindig csak PCie4-es képességű alaplapok olyan áron kerüljenek piacra, mint az ősréginek számítő PCIE3-asok voltak, vagy a PCIE4, PCIe5 ésatöbbi örökre egy-egy emeltebb árszintet fog jelképezni?
-
Petykemano
veterán
> Ha az Amd által belengetett, jóval 5 Ghz fölötti tartomány valós
> és ezen a teszten is valahol ott mozogott, akkor az messze van a 29-40% -tól.
> Valahol a fele kb.
A VCZ táblázata szerint a ST teljesítmény az 5800X-hez képest 23%-kal jobb
A VCZ táblázata szerint a MT teljesítmény az 5800X-hez képest 26%-kal jobb.
Az 5800X MT eredménye a VCZ táblázatban eltér a cpu-monkey által publikált adatoktól, ahol az 5724 [link] Az pedig inkább 35%-os MT előrelépést jelent. (Az igazság feltehetőleg valahol a kettő között lehet)Ha az előrelépést nevezéktan alapján az 5700X-hez képest mérjük (persze nem annyira a név számít majd, hanem az ár), akkor ezek a számok valamivel még magasabbak - benne vannak a "29-40%"-os tartományban *
Ha figyelembe vesszük, hogy eddig az 5800X és az 5900X, valamint az 5950X egy TDP tartományba tartozott, viszont a 7700X marad 105W-on, ellenben a 12 és 16 magos verziók már 170W TDP-t kapnak, akkor könnyen belátható, hogy a 7900X az 5900X-hez képest, valamint a 7950X az 5950X-hez képest valamivel (várhatóan érezhetően) nagyobb MT növekedést fog tudni felmutatni, mint a 7700X az 5800X-hez képest. Meglehet, hogy ezekben az esetekben lesz meg a korábban pletykált +40-45% MT teljesítménynövekedés.
* Ezt a 29-40%-os tartományt sem így mondta a chips&cheese. Különböző esetekre különböző számokat mondott. Én egyszerűsítettem le erre az intervallumra a teljes mondanivalót.
De az igazság az, hogy kicsit kezdem megelégelni, hogy csak úgy tudok leírni valamit, hogy mindig több bekezdésben vagyok kénytelen részletezni, különben valaki biztosan beleköt és "kijavít" -
Devid_81
félisten
CinnamonBench alatt ott lesz az Intel korul, most az a lenyeg , hogy az egyszalas+tobbszalasban egymast kell fingassak, hogy lehessen tovabb haboruzni a szamokkal egymas kozott
Mindenesetre nagyon kivancsi vagyok a Zen4-re.
Epp egy mini-ITX gepet akarok epiteni es laptopot downgradelni.
Most vagy veszek hasznaltan 5800X3D-t valami ketsegbeesett usertol ahogy a Zen4 kijon, vagy talan en is megyek Zen4ezni...
De utobbit csak akkor ha nagyon uber-brutal a Zen4...a Zen3 hoz kepest.
De sztem nem fogja megerni a DDR5+AM5 a DDR4+Zen3-szemben, draga lesz. -
Petykemano
veterán
Az 5800X3D esetén épphogy az volt a tapasztalat, hogy szükségtelenné teszi a leggyorsabb (legdrágább) ramra törekvést, remekül elketyeg alcsonyabb frekvenciájú (potato) rammal is. Másként megfogalmazva a nagy cache elfedte a különböző RAM kitek sebességbeli különbséget. [link]
-
Alpi.
addikt
Óriási fegyverré válhat ez a V-cache technológia az Amd részére a jövőben ! Vagyis már nem is nagyon kell jövő időt használni. Zen3-al kipróbálták, de az új gennel lesz igazán ütős. És ez megint egy jövőbe mutató irány, tehát idővel csak jobb és jobb lesz. Egyre többször és többet fog hozni a konyhára.
-
Petykemano
veterán
Az, hogy "a Zen4 fejlesztése csak duplázott L2$-ből áll" nem úgy kell érteni, hogy "csak úgy megduplázzák".
Az AMD a Zen széria esetén mindig odafigyelt arra, hogy a cache méret növelése csak úgy történjen meg, ha a méretnövekedéssel együtt járó késleltetés-növekedéssel együtt is megéri. Nem vállalt be kétes eredményeket.
Mivel a késleltetés leginkább a fizikai kiterjedéssel és a váltási sebességgel függhet össze, a cache méret növekedése mindig akkor történt, amikor a tranzisztorok fizikai kiterjedése csökkent és a váltási sebesség gyorsult, valamint legutóbb akkor, amikor a fizikai kiterjedést egy harmadik dimenzióban sikerült növelni.
-
sb
veterán
Hát izé. Ha ezeket sorban leírom egymás mögé akkor eléggé az utóbbi X év Intel feelingje jön ki belőle.
1. Kétséges IPC növekedés. Azon agyalunk együtt értették órajellel vagy külön. De ha együtt akkor mitől olyan kicsi a szám, hogy csak az órajelkülönbségből kijönne.
2. Egekbe lőtt órajelek amik soha nem a hatékonyság fokmérői. Egyszerű fizika.
3. Jelentősen megtolt TDP/PPT: 170-230W.Ez így betűre pontosan az Intel több éves, korábbi "haditerve" (gyk. nem volt másuk mint üveghangon kitolt +2-300MHz
)
Chipletenként ugyanúgy 8 mag jön, nem? Vagy eltévedtem? Ha esetleg feltolják a magszámot az magyarázhatná... bár otthonra hovaminek? 32 mag? Ill. sok magnak is épp az a lényege, hogy alacsonyabb TDP-n lesz jóval hatékonyabb. Lásd bármelyik desktop cpu-t, de különösen a nagy magszámú Threadrippereket, stb... 2/3 TDP -10-15%.
Ha nagyon előre terveznek az még lehetne magyarázat, de úgyis jönnek új lapok az új szériák alá, hiába marad a foglalat.
Másfelől viszont nehezen hihető, hogy sehova nem tudtak előrelépni. Eleve jön a DDR5, IF-ben is sokat lehet még előrelépni. Aztán ott a 3D V-Cache ami önmagában iszonyú energiahatékony valami.
-
Komplikato
veterán
Van olyan Quadro kártya, amibe 8 tűs CPU csati megy és ha sikerűl rádugni a PCIe tápcsatit, el is ég a fenébe ugyanezért.
Lehet rajta mérgelődni, hogy ha van PCIe 5.0 a proci ban, miért van butítva az alaplap ön, de a válasz egyszerű. A Gen5 nagyon érzékeny, több rétegű nyák, árnyékolás kellenek, hogy jól működjön. Az meg drága. Lásd a visszahívott GigaByte z690 lapot, amin NEM működött jól. A kevésbé érzékeny Gen4 ezért nem működött a régi 300/400 chipset és lapokban és ezért volt drágulás AMD és Intel fronton is alaplapok áll. Tévedés jogát fenntartók.
-
S_x96x_S
addikt
> A második 4-es vagy 8-as Cpu +12V csati az leginkább
> csak amolyan "biztonsági" dolog. Ha nem kötöd be, akkor
> is műxik a cucc.arra gondolsz, hogy elméletileg le tudja 150W-ra szabályozni magát a 600W-os GPU?
"
A tápgyártóknak magán a konnektoron jelezniük kell, hogy az mekkora terhelést visel el, és erről az adatról magának tápnak is jelet kell küldenie az adott VGA felé a négy darab kék vezetéken keresztül. Ha ez a kommunikáció bármilyen okból nem lehetséges a két hardverelem között, akkor a tápegység automatikusan 150 wattra limitálja a teljesítményleadást.
Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés, hogy mi történik akkor, ha az adott tápon nincs akkora teljesítményt leadó 12VHPWR aljzat, amekkorát elvben igényelne az adott VGA. A gyártóktól megtudtuk, hogy erre is figyeltek a szabvány kialakításánál. Elméletben maga a megvásárolt videokártya nem lesz működésképtelen, mert minden fogyasztásszintre be kell majd vezetni egy teljesítményparaméterezést. Ez történhet az órajelekkel való játszadozással, vagy éppen a hardverben található részegységek szoftveres tiltásával is. A lényeg az, hogy egy elméletben 600 wattos konnektort igénylő kártyának a szabvány szerint működnie kell 150 wattos konnektorral is, csak a közelében nem lesz a hardver teljesítménye az elméleti maximumnak."
https://prohardver.hu/hir/12vhpwr_szinte_minden_kiderult_vga_tapkonnektor.html -
Alpi.
addikt
Pont a Cpu EPS csati az, aminél elég gyakran előfordul kis barnulás vagy épp "belesűlés" ha nem 100%-os a kontakt. Nem olyan nagy baj, ha van mód növelni a keresztmetszetet, de optimális esetben, ha rendben van a csatinál a kontakt, kábel, stb., akkor nincs túl sok jelentősége.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- OLED TV topic
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen egeret válasszak?
- Androidos tablet topic
- War Thunder - MMO Combat Game
- Miskolc és környéke adok-veszek-beszélgetek
- World of Tanks - MMO
- Google Pixel topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI SUPRIM X RTX 4080 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 6TB Seagate SkyHawk SATA HDD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 8700K 6 mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- AKCIÓ! Google Pixel 9 Pro 5G 128GB 16GB mobiltelefon garanciával hibátlan működéssel
- Okosóra felvásárlás!! Samsung Galaxy Watch 5 Pro, Samsung Galaxy Watch 6 Classic
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Veszünk: PS5 Fat/Slim/Digital/Pro konzolt, játékokat, Portalt stb. Kérj ajánlatot!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged