Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz S_x96x_S #7920 üzenetére

    De jó táblázat!

    Kiváncsi lennék, az IPC-vel melyik CPU Engine érték milyen korrelációt mutat. Persze tudom, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, mert minden állapotban az egyes tényezők csökkenő határhatékonyságú jelleget mutatnak.
    Erről a chips&cheese szokott írni, hogy épp hol vannak a szűk keresztmetszetek.

    Az eléggé jól leolvasható a táblázatból, hogy eddig pozitív irányba az L1 cache mérete, az INT pipe-ok, az FP pipe-ok száma és a decode nem változott. Erre ránézve eléggé egyértelműnek tűnik, hogy a "next big thing" az, hogy ezek vagy ezek közül változik valami.

    Természetesen nem állítom, hogy most már ezek növelése elkerülhetetlen és elodázhatatlan. Pont azért volna jó látni, hogy az egyéb paraméterek növeléséből mennyi haszon származik még, hogy látható legyen, hogy van-e ott még játéktér.

    Én mindenesetre úgy gondolom, hogy az L1$ méretéhez a késleltetés miatt nem nyúltak hozzá. (Itt persze rögtön felmerül az a kérdés, hogy az Apple hogy csinálta a maga 192KB-os L1$-ét?) De tételezzük fel, hogy valamért a nagyméretű L1$ és a 5+Ghz kizárja egymást.
    Na mindegy, a lényeg, hogy ha csak az N4 vagy N3 nem ad kellő sűrűséget 48 vagy 64KB-ra való bővítésre hagyományos módon, akkor az L1$ méretét én 3D-ben képzelem el.

    Az INT és FP pipe-ok számát nyilván lehet növelni, csak épp azt etetni is tudni kell, amiheza decoder teljesítményét kellene tudni növelni. Ezt pedig úgy képzelem, hogy az lesz az első lépés, mint amit az Intel csinált a Gracemont (?) esetén: dual decoder - 2x4

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák