Új hozzászólás Aktív témák
-
S_x96x_S
addikt
válasz
Petykemano #7697 üzenetére
> B650 lapok
> De a PCIe oszlopban mit jelent minden sorban mit jelent a PCIeX16_1 meg PCIeX16_2?
> Azt, hogy tulajdonképpen két slot lesz, többségében mindkettő Gen4?ha azt irják, akkor igen .. persze a fizikai ( x16) és a tudás eltérhet ..
az is lehet, hogy a B650-nél
a CPU -ból kijövő -> 2x x8 Gen5 ..
egyes alaplapokban már 2x x16 Gen4 -ként is elérhető -
S_x96x_S
addikt
válasz
Devid_81 #7706 üzenetére
> Mindenesetre engem egy mini-ITX erdekelne majd PCI-e 5.0-val a VGA-nak,
a mini-ITX és a PCIe 5.0 GPU miatt szerintem neked B650E az ideális,
jelenleg a választék ( októberi megjelenés)
- ASRock B650E ITX
- ASRock B650E Phantom Gaming-ITX/AXde X670E-ből is lesz ITX-es:
- ASUS ROG Strix X670E-I Gaming WiFi ( 2db nvme SSD: gen5 + gen4 )többet most nem látok ..
Amúgy nem árt várni 2-3 hónapot, és akkor még nagyobb lesz a választék.
pl. november végére a legtöbb alaplapgyártó elkészül velük, hogyha a karácsonyi forgalom fontos nekik. de amúgy az ITX mindig macerás.(szerintem)
Az A620-ból nem lesz VGA PCIe Gen5-ös; vagyis nem lesz A620E ..
persze ki tudja .. de értelme nem sok van.
Az X300 mintájára egy X600 -as elképzelhető, de az is inkább jövőre a Phoenix és a Dragonnal (mobil) procikkal együtt várható .. amolyan NUC-os rásegítésként. -
Devid_81
félisten
válasz
Komplikato #7704 üzenetére
Elegge bonyolult lett ez igy ahogy van.
Majd bedobjak kesobb az A620-at es meg azzal ratesznek egy lapattal erre az egeszreMindenesetre engem egy mini-ITX erdekelne majd PCI-e 5.0-val a VGA-nak, SSD nem erdekel kulonosebben, eleg a 4.0.
Nah arra kivancsi leszek megvalosul-e konnyeden az almom -
Petykemano
veterán
válasz
Komplikato #7704 üzenetére
Ha rajtam múlt volna, akkor úgy lett volna, hogy
- a X670<>B650 különbség az lett volna, hogy előbbi több és/vagy erősebb periferiális kivezetést tartalmaz "creator" célra, akik több lemezt, több usb-t több GPU-t, több bővítőkártyát akarnak használni.
- az E<>_ különbség pedig az lett volna, hogy előbbi megerősített VRM rendszerrel rendelkezik és bírja a 170W TDP-t és az overclockot, míg a nem-E esetén az X670 nem tud OC-t, a nem -E B650 pedig csak a 105W-ot. -
Komplikato
veterán
válasz
Devid_81 #7703 üzenetére
Azért trollkodtam picit előző hozzászólásommal, mert már az x570/B550 esetén se lehetett követni, és most ezt fogják még tetézni.
Ilyen extra vezérlő lap viszont már azokból is volt, Asus két Creator alaplapján csak azzal tudta becsatornázni a rengeteg extra csatlakozót (10GB, Wifi6e, TB4, stb.), de még sem volt annyira drága, mint egy Crosshair alaplap, ami még is "csak gamer" tuning alaplap. Nem workstation. -
Devid_81
félisten
válasz
Komplikato #7702 üzenetére
Akkor az a vezerlo, legyen az barminek is nevezve, foleg, hogy az X-esen 2 is lesz belole mig a B-s lapokon egy sem.
Mindenesetre megoldhattak volna kicsit okosabban es nem igy szetvallogatva 4 kategoriara a lapokat, mert ez igy eleg zavaro lesz sokaknak, hogy most akkor melyik mit tud mit nem.
-
Devid_81
félisten
válasz
Petykemano #7699 üzenetére
Huuha, ugy latom erosen meg kell varni azokat a teszteket, mert ez aztan elegge erthetetlen szamomra miert kellett ennyi chipsetet csinalni...?!
Eleg lett volna:
A620 PCI-e 4.0 VGA / PCI-e 4.0 M.2
B650 PCI-e 5.0 VGA / PCI-e 4.0 M.2
X670 PCI-e 5.0 VGA / PCI-e 5.0 M.2Dehat nah, ezt mind tudjuk, hogy itt nem user penztarcajanak megovasa volt az erdek.
-
Komplikato
veterán
válasz
Régi szép időkben volt 2 vagy 3 darab teljes 16x-os PCI-E csatlakozó az SLI/CF alaplapokon. Meg nem volt ritka az egyéb bővítőkártyáknak a 8x csatlakozó drágább lapokon.
Utána elkezdődött a garasoskodás, lett AMD lapokon, a drágábbakon 1x16 vagy 2x8 opcionálisan mint x370/x470.
Utána még drágább lett a móka, x570 esetén jellemzően a 100e felettiek tudták csak, de az sem mind.
Így akinek kellene több GPU és vagy extra bővítőkártya az vehet félmillióért Xeon vagy AMD TRX80 alaplapot -
Petykemano
veterán
válasz
Devid_81 #7698 üzenetére
Olvastam Abu cikkét is.
MEg ezt
de Ezen cikk és ezen cikk alapján azt mondanám, hogy az elnevezések/kategóriák nem annyira egzakt komponenslistát határoznak meg, hanem minimumot, amitől persze az alaplapgyártó eltérhet, de csak akkor, ha azzal nem lép át a következő kategóriába, mert akkor meg már úgy kell hívni. Szóval szerintem azért káoszos, mert eredetileg minimumokat akartak meghatározni, aztán jött valaki, hogy jó, de ha XYZ mégiscsak szeretne valami extrát a minimumon túl, akkor mi van? Jó, akkor azt hívjuk B650E-nek, de ne legyen kötelező.B650:
- legalább egy M.2 slot PCie5
- opcionális M.2 slotok (de valószínűleg csak Pcie4)
- biztosan PCIe4 x16 slot
- opcionálisan akár több Pcie4 x16 slot
- egy chip
- korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)B650E
- legalább egy M.2 slot PCIe5
- opcionális M.2 slotok (lehet a többi is PCIe5)
- opcionális Pcie5 x16 slot
- opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
- egy chip
- korlátozott OC (reméljük a PBO-t nem veszik el)X670
- legalább egy M.2 slot PCIe5
- opcionális M.2 slotok
- opcionális Pcie5 x16 slot
- opcionálisan több Pcie4 vagy Pcie5 x16 slot
- két chip
- korlátlan OCX670E
- összes M.2 slot PCIe5
- 2db Pcie5 x16 slot
- két chip
- korlátlan OCA 2 vezőrlőhidat azzal indokolták, hogy azok tulajdonképpen jeltovábbítók, jelerősítik, amik segítik a PCIe5 sávszélesség elérését, biztosítását. (PCIe switch) Legalábbis biztosan nem az USB, SATA és egyéb perifériák extrém számosságú becsatolása lehetett a cél.
Az egész olyan, mintha az AMD ezzel a két vezérlőhiddal és a két x16 slottal a CXL-re próbált volna felkészülni, amelynek keretében ugye a különböző komponensek nem a CPU-n keresztül kommunikálnak egymással, hanem a PCIe switchént szolgáló vezérlőhidakon keresztül (vagy legalábbis úgy, hogy az egyik vezérlőhíd a CPU felé történő kommunikációt, a másik pedig a többi PCIe eszköz egymás közötti kommunikációját segíti)
De azt nem értem, hogy elvileg az x16 és a x4 M.2 közvetlenül a CPU felé megy és ezen kívül van még x4 a vezérlőhíd felé, ami az összes többi perifériát kezeli.De valahogy ebből a megközelítésből félresikeredettnek tűnik. Én úgy tudom, hogy a CXL-nek feltétele a Pcie5, ebből a szempontból viszont az alaplapok fele-kétharmada kapásból kiesik.
-
Devid_81
félisten
válasz
Berakom ide is, hatha valaki mar erti, hogy mi micsoda
Most akkor ezek a chipsetek hogy is vannak?
Ha jol ertem eddig akkor valami ilyesmi, hogy:B650 PCI-e VGA 4.0 / 1x PCI-e 5.0 M.2 SSD
B650E PCI-e VGA 5.0 / 3x PCI-e 5.0 M.2 SSDX670 PCI-e ?VGA 4.0 opcionalis 5.0? / 1x PCI-e 5.0 M.2 SSD
X670E PCI-e VGA 5.0 / 3x PCI-e 5.0 M.2 SSD -
Petykemano
veterán
válasz
S_x96x_S #7692 üzenetére
Asus B650 lapok [link]
Elnézést, az M.2 oszlopban tudom értelmezni, hogy lesz egy Gen5-ös és egy Gen4-es M.2 slot és azt is értem, hogy ha több van.
De a PCIe oszlopban mit jelent minden sorban mit jelent a PCIeX16_1 meg PCIeX16_2?
Azt, hogy tulajdonképpen két slot lesz, többségében mindkettő Gen4?Ezt egyébként nem úgy szokták csinálni, hogy ha két kártyát teszel a gépbe, akkor fele-fele arányban osztoznak a rendelkezésre álló sávszélességen? Vagyis 2x x8?
És akkor tényleg minden B650 alaplap két darab PCIe x16 slottal lesz ellátva?
Azt meg vajon minek?
Az AMD ezekkel a lapokkal már előre készül a PCIe bővítőkártyák (XDNA, XCL memória, stb) robbanására?További kérdésem, vajon miért nem lehet azt megoldani, hogy van egy slot, ami PCIe4 módban x16, de tudja a PCIe5 módot is, de azt csak x8 sávszélességben?
Ez sokkal barátibb lenne a jövőben a GPU-knál várható spórolási metodikával, ahol is nem a PCIe generációval spórolnak, hanem a sávok számával. És tök jó lenne, ha amikor beteszel az "olcsó" B650-es lapodba egy "olcsó" RX 7600-at (ami legjobb esetben is Pcie5 x8 lesz, de talán csak x4), akkor mondjuk nem a kétféle spórolás metszeteként előálló legrosszabb forgatókönyvet kapod
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- RAM topik
- DUNE médialejátszók topicja
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Kuponkunyeráló
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- The Division 2 (PC, XO, PS4)
- One mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- További aktív témák...
- Olcsó Laptop! Új akkumulátor! Dell Latitude E6540 : I7 4600M / AMD HD8790M / 8GB DDR3 / 128GB SSD
- LG UltraGear Gaming Monitorok: KÉSZLETKISÖPRÉS -30%
- AKCIÓ! 4TB Samsung 870 EVO SATA SSD meghajtó garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch Series 9/Apple Watch Ultra/Apple Watch Ultra 2
- HYNIX 2GB DDR3 RAM eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest