Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    Egy pár hete jelent meg Executablefix rendere a Raphael nevű processzorról.
    Akkor az első ami feltűnt nekem az az volt, hogy kicsit mintha magas lenne, magasabb, mint szokott. Ezt talán kevesen említették. Sokkal nagyobb figyelem övezte a kupak megszokottól eltérő formáját, a "lábait" és a "lábak" között elhelyezkedő kondenzátorokat

    Összehasonlításképp itt egy kép egy kupaktalanított chipletes ryzenről:


    Akkor nem értettem, hogy ennek mi lehet a jelentősége annak, hogy a lábak között kondenzátorok vannak, vagy hogy látszanak. Nem néztem össze.

    milyen magyarázatai lehetnek?
    - Megmondom őszintén nem értek hozzá, de azért nem zárom ki. Volt szó arról, hogy AM5-be kerülő Raphael 120W, de lehet akár 170W-os megoldás is. Tehát nem zárható ki, hogy ilyen áramfelvételhez szimplán több kondenzátorra van szükség.
    - Nem emlékszem, hogy találkoztam volna olyan infóval, hogy az AM5 fizikai kiterjedése hogyan viszonyul az AM4-hez. Arról viszont volt hír, hogy a chipgyártásban nem csak chiphiány van, hanem substrate hiány is. (Ha jól tudom a subsrate az a zöld felületű sárga lapka, amin a chipek elhelyezkednek és aminek érintkezők vannak az alján) Tehát az sem kizárt, hogy az AMD szimplán csak egy az AM4-nél kisebb AM5-öt ad ki, hogy takarékoskodjon a substrate összetevővel, ne az legyen a szűk keresztmetszet.
    Elnézést, közben előkerült: [link]
    Ez alapján az AM5 fizikailag ugyanakkora, mint az AM4 40x40-es.
    - Felmerült egy olyan gondolat is, hogy azért volt szükség egy picit a szélhez közelebb elhelyezni a kondenzátorokat, mert a kupak alatt kellett a hely egy nagyobb interposernek
    [link]

    Érdekes elképzelés. Az biztos, hogy az IF relatív sokat fogyaszt és lehetne harapni - főleg a szerver termékek esetén - a fogyasztáson, ha egy energiahatékonyabb módját használnák az adatkommunikációnak.
    Persze nyilván ezt az AMD eddig költség okokból nem tette meg eddig.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák