Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Cathulhu #2298 üzenetére

    Valóban izgalmas lesz.
    Az Arm procik nemcsak hogy számosságukban sokasodnak, hanem eddig ragyogó előrelépéseket produkáltak évről évre. Persze tegyük hozzá, hogy a bejelentést követően mindig közel egy év kell, hogy abból piaci termék váljon és mindig csak a legújabb gyártástechnológián.

    A kunpeng ilyen szempontból nem biztos, hogy igazán jó összehasonlítási alapot fog adni, sokkal inkább az amazon 64 magos cucca, ami Neoverse N1-re épül - ha jól tudom, ez az arm utolsó kifejezetten szerverfelhasználást célzó designja.

    Ezzel szemben a kunpeng TaiShan v110 magokból áll, ami Cortex A72-re alapulnak. Persze ha megnézzük a speficikációt, biztosan jobban ki vannak tömve cache-sel, tehát nem biztos, hogy az A72 => A73 => A75 => A76 => A77 átmenetek között megadott névleges teljesítménykülönbség irányadó, hiszen az magában foglalja a frekvenciaemelkedést is ahhoz képest, amin az A72 eredetileg ment. Az Arm ezek között mindenesetre ~30%-ot adott meg, az 185%-os előrelépést jelentene. Ha ebből kivonjuk a frekvenciát, meg azt, hogy a TaiShan v110 is jól ki van már tömve cache-sel, akkor is szerintem még jó sok százalék benne marad.

    Mindenesetre az biztos, hogy az Arm nagy előrelépései is mindig részben a jobb (sűrűbb) gyártástechnológiából fakadtak. A nagy kérdés az, hogy
    - az Arm ezt fenn tudja-e tartani, tehát hogy 5nm-re lépve is hoz-e majd mondjuk egy A78 +30%-ot?
    - az X86 tervező cégek fel tudják-e venni a versenyt.

    Utóbbihoz annyit tennék hozzá, hogy hát azt látjuk, hogy az intel 10nm-re lépve hozott átlag 18% IPC-t (ezt szerverek terén valószínűleg realizálni is tudja majd frekvencia bukó nélkül) és a willow cove is egy kisebb lépés előre, majd a 7nm-en megint nagyobb előrelépés.

    Az AMD-ről nem tudunk semmi konkrétumot, de ilyen konkurencia mellett ha a zen3 (és így tovább) csak a korábbi években megszokott 8-10%-os IPC emelkedést hozná, akkor halálra van ítélve. Tehát muszáj az AMD-nek - és az intelnek is - nagyot gurítani.

    Összességében én egy elképesztően felgyorsuló cpu piacra számítok a következő 5 évben. 2x-es teljesítménynövekedésre 1 szálon. Tehát míg ma azt gondoljuk, hogy hát egy 2014-ben vásárolt 4/8-as Haswell vagy Skylake egész jól elketyeg, szerintem a ma használt procik 5 év múlva kifejezetten lassúnak fognak számítani.

    Természetesen ha készpénznek vesszük, hogy az x86-ot nincs hová fejleszteni, akkor az AMD és az intel vagy kiesik, vagy átállnak más utasításkészletre.

    [ Szerkesztve ]

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák