- Milyen TV-t vegyek?
- Dell notebook topic
- Hardvereket hozott a májusi cserebogár
- Kábelrejtő, "prizmás" miditorony az In Win berkeiből
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Melyik tápegységet vegyem?
- Shield TV-t csinált a Shieldből az NVIDIA
- Lenovo Thinkbook, Yoga széria
- HDD vs SSD: Ki nyer 2025-ben? – Tech Percek #4
- Gaming notebook topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ezt így jól csinálom, vagy érdemes így csinálni?
Régi, leromlott állapotú, nagy belső ellenállású akksiknál szükséges ez a frissítés.Ezek már hibás akksik?
Elhasználódtak már, csak távirányítóban és más nagyon kis teljesítményű eszközökben érdemes használni az ilyeneket.Ha egyszer veszel Eneloop aksikat, aminek iszonyat kicsi a belső ellenállása, azokkal már nem érdemes így szórakozni, mert nem is fogod ezeket a kisütés, töltési idő különbségekkel találkozni.
-
mexel
veterán
Ez a kisütés dolog engem is érdekel hogy hogyan érdemes (Soshine SC-C3) csinálni. Először is, nagyon régi és elhanyagolt akksijaim vannak. Csak olyan töltővel voltak töltve amik nem nagyon kapcsolnak le, azzal is összevissza. Vannak köztük már sok évesek is. Azt csináltam, hogy betettem a töltőbe, és kezdésnek nyomtam egy kisütést. Utána a töltő rögtön el is kezdi tölteni. Itt látszik pl hogy 4 egyforma típus közül is teljesen más időkben készülnek el. Valamelyik 3-4 perc alatt, valamelyik 15 perc alatt. Ez ilyenkor gyanús egy 2000-2300-as akksinál. Utána a töltőt lekapcsolom, majd újra be. Ilyenkor egy kisütést nyomok, ami már tovább tart, de itt is látszik hogy van akksi amit elég hamar kisüt, van ami ilyenkor már 20-30 perc is lehet. Utána automatikus töltés. Ilyenkor már tovább tölti, akár 30-40 percet is. A harmadik kisütésnél, már ha jónak tűnik az akksi már 1 óra vagy több is lehet (van amikor csak a negyedik kisütésnél), és ezután a töltés még hosszabb. És így tovább. Ezt így jól csinálom, vagy érdemes így csinálni? Még ezek után is eléggé változó a töltés és kisütés, van amikor kisütök 4 akksit, 1-2 óráig megy a kisütés és lemegy 3/4-ig, majd utána hirtelen nulláig. Ezek már hibás akksik? Töltésnél szintén, van amelyiket sokáig tölti, de a másik már fele idő alatt kész (ugyanolyan típusból).
Más: volt annyira lemerült akksi is hogy hibásnak írta a töltő, és nem indult el a töltés. Ahogy régebben itt íták, arra kicsit rátöltöttem egy sima töltővel, utána már ment a töltés/kisütés.
Az aránylag fiatal és jó akksijaimnál 1-2 kisütés/töltés ciklus után eléggé egyformán mennek a kijelzők, és sokáig is tart mindkét fázis.
Ennyi a tapasztalat röviden a Soshine SC-C3-ról, legalábbis amit én meg tudtam csinálni vele. A töltés módjáról és hogy mekkora árammal tölt azt sajnos nem tudom.
Bocs ha rövid voltam -
yolan
őstag
Köszi, ezek sok infót adtak!
Tehát ha lemerültek (csak a fényképezőhöz használok aksikat perpill, 4db egyszerre), mind a 4-et beleteszem, elkezdi tölteni 200mA-val és ha kész akkor leállítja a töltést.
Valami tapasztalat, hogy a 2000-es eneloop aksikat milyen időközönként érdemes frissíttetni a töltővel? Vagy nem kell ezen ennyire aggódnom, félévente beteszem őket frissíteni és csodaszép?
Illetve még egy kérdés, ugyebár 4 elem megy a gépbe, valszeg ha lemerülnek, mind kb azonos mértékben. Kérdés, hogy a kisütés funkcióval kell-e kisütni őket, vagy ahogy kiveszem a gépből, be a töltőbe és töltés?Még valami: direkt 2 garnitúra elemet vettem, tehát egy garnitúra feltöltése nem sürgős számomra, akkor a legjobb ha mindig a legkisebb, 200mA-s, töltési móddal töltöm őket?
-
Mit és hogyan csináljam hogy az eneloop aksijaim életképesek maradjanak több évig?
Töltsed fel ha lemerül, de ne mindig a legnagyobb töltőárammal csak ha sürgős akkor.1L miben különbözik az 1-től?
Nagyobb töltő- és kisütőáramot tud, plusz kiegészítők járnak hozzá, mint táska, astószivargyújtó adapter, meg ceruzaaksit bébi és góliát elemre "átalakító burok" -
yolan
őstag
Sziasztok!
Megérkezett az IPC-1L töltőm. Lenne pár kérdésem.
Mit és hogyan csináljam hogy az eneloop aksijaim életképesek maradjanak több évig?
Hogy töltsem, mikor süssem ki, valami szájbarágós alap leírást szeretnék kérni.
Illetve, hogy az 1L miben különbözik az 1-től?Előre is köszönöm a segítségeteket!
-
Roys
csendes tag
Sziasztok.
Tudnátok nekem mondani egy jó minőségű tölthető elemet, egy Fuji S4000 -es fényképezőbe kellene mert eddig amit használtam az mind nagyon kevés ideig bírta.
Válaszokat köszi előre is. -
mexel
veterán
Köszönöm! Ez lényeges és kimerítő infó. Valami teszter lenne jó már csak kapacitásmérésre. Mondjuk ha jól tudom Az IPC1 erre pont jó lenne, de már nem akarok venni mert nem nagyon használok ilyen akkut, csak a régieket szeretném megtudni mit bírnak. Valószínűleg úgyis kuka (gyűjtő) lesz a végük 1-2 kivétellel.
Vannak akkijaim amit ha kisütök, akkor sokáig tart, 3-4 óráig is miután feltöltöttem, de van amikkel pár perc alatt végez. Az előbbiket fogom megtartani valószínűleg tartalékba. -
And
veterán
"Ebből következtethetek?"
Nem. Sokadszorra is: a kapacitás, töltöttségi szint és a normál (névlegeshez közeli) nyugalmi vagy üresjárási feszültség között Ni-xx technológiájú akkuknál nincs egyértelmű kapcsolat. Az teljesen normális, hogy szinten tartás (csepptöltés) nélkül, a töltőből eltávolított akkuk töltöttsége az első néhány napban az átlagos önkisülési sebességhez képest viszonylag gyorsan csökken. Ez még LSD NiMH-típusokra is igaz. De ennek a kezdeti önkisülésnek a mértéke a cella feszültségének csökkenéséből (ami szintén természetes) nem állapítható meg. A kettő között nincs egyértelmű összefüggés, éppen ezért az sem nagyon állapítható meg, hogy ez a feszültségcsökkenés mekkora töltésveszteséggel párosul. Fogadjuk el: a NiMH-cellán annak feltöltése és 'pihentetése' után a névlegeshez közeli érték lesz mérhető (nyilván némi szórással), ha pedig terheljük is egy rövid ideig (azaz egy kevés töltésmennyiséget kisütünk belőle), akkor nagyon hamar beáll a névleges 1,2V közelébe. Innentől kezdve - míg a cella teljesen le nem merül 1V közelébe - csak a nyugalmi feszültséget vizsgálva az életben nem mondjuk meg, hogy abban a cellában mennyi töltésmennyiség maradt, milyen általános állapotban van, el van-e öregedve, mekkora a belső ellenállása, vagy hogy milyen gyors az önkisülése. -
mexel
veterán
Ni-Mh akksinál ha feltöltöm kb 1,35-1,4V-ig (ennyi amikor lejön a töltőről) akkor tartani kellene ezt a feszt, vagy 1-2 nap alatt mehet le 1.25V-ig? Vagy ha elindul lefelé a fesz akkor már kuka az akksi? Csak mert most regenerálás után van pár régi ami tartja az 1.35 környékét, de van ami lement 1.25V-ra. Ebből következtethetek?
-
mexel
veterán
Közben úgy néz ki valóban segíthet valamit az akksikon a Soshine SC-C3. Többszöri kisütés-töltésnélnél már sokáig süti ki, majd tovább tölti azaz van mit kisütni az akksiból. Ez azt jelenti hogy regenerálódik? Viszont van olyan akksi amit hibásnak ír. Azokat hiába töltöm sima töltővel, akkor is hamar lemerülnek, semmit sem bírnak. nem minden menthető, de ami igen azon talán segít a töltő. Jónak tűnik, és tetszik is. Ha valakit érdekel még kettő van.
-
mexel
veterán
Kisütés után kivettem egy akksit és 1,24V-ot mértem rajta
Most próbálom azt a régi akkukkal, hogy feltöltöm, majd kisütés. utána töltés-kisütés. párszor megcsinálom és megnézem mi lesz az eredmény.
-
And
veterán
válasz
Dluinet #5082 üzenetére
De teljesen mindegy, mennyi ideig tart, míg 1,2V alá esik. Az nem az akku hibája, hogy egyes fogyasztók működési feszültsége magasabb az akku kisütésének végén mérhető feszültségnél.
Egy normális NiMH-cella kisütési görbéje (pl.: eneloop) nagyobb terhelőáramok esetén a kisütési idő legnagyobb része alatt 1,25V alatt rajzolható. Lásd a 2A-es (1C áramú) görbét, mégsem mondhatjuk azt, hogy 1,25V alatt halott az akku, hisz akkor alig 250 mAh hasznos töltésmennyiség volna kisüthető, a görbe szerinti (1V-ig mért) >1800 mAh helyett.. Egy jól méretezett fogyasztó igenis teljesen (azaz 1V közelébe / alá) képes kisütni a cellákat. Szóval itt a terhelés másodlagos, az akku kisütési végfeszültsége viszont mindenképp 1V, eddig a határig értjük a kisüthető töltésmennyiséget, akár működik még addig az adott készülék, akár nem. Ha nem, akkor sem mondjuk az akkura, hogy "lemerült", hanem csak annyi következtetést vonhatunk le, hogy a gagyi készülék az akkuk töltésének kisebb-nagyobb részét az akkuban hagyta (ami esetleg más fogyasztóval még bőven kisüthető lenne belőle). -
And
veterán
És #5075: ezzel az 1,25V-os lemerülési feszültséggel részemről nagyon nem értek egyet. Ez nem így van: a gyártók kerek 1V-os alsó feszültséghatárig definiálják a cella kapacitását, és igen nagy baj lenne, ha 1,25V-os celláról már 'nem üzemelne semmi'. Egy 1,2V-os névleges feszültségű akkumulátorról nehogy már kijelentsük, hogy 1,25V-nál merültnek tekinthető, szép is volna
.
"Azt honnan tudja egy töltő, hogy hány mAh-s egy akksi?"
Egyszerű méréssel nem fogja tudni, csak ha feltölti majd kisüti, és közben töltésmennyiséget (azaz állandó áramot generál és az alsó kisütési határig eltelt időt) mér.
A töltési végfeszültség nem határozott érték, nincs olyan, hogy például 1,45V-nál a cella töltöttnek tekinthető, mivel ez az érték erősen a körülmények függvénye. A feszültség jelleggörbéje, azon található nevezetes pontok számítanak. Ezekre a kérdésekre a közelmúltban különben rengeteg részletes válasz született. -
mexel
veterán
válasz
Dluinet #5077 üzenetére
Köszönöm! Kezdek felvilágosulni
(egyszerre nem tud tölteni és kisütni is, ha kisütést nyomok neki akkor előbb megvárja míg mindet kisüti és utána kezd tölteni)
Azt honnan tudja egy töltő, hogy hány mAh-s egy akksi? (egyszerűen feszt méreget és ha elért egy szintet akkor töltöttnek jelzi?) A lemerült akksikat nem is süti ki, csak kb 1-2mp és már tölti is. A kis kapacitásúakat elég gyorsan tölti, de töltés után az újabb refresh már tovább tart. Érdekes kis kütyü, kíváncsi leszek a végeredményre. Első körben 1,4xV-ig töltött 2 akksit. (valahogy jó lenne megmérni az akksik kapacitását, de ez gondolom nem egyszerű) -
-
Az AA akksiknál mi számít nagyon lemerült-nek? 1,25V
Meddig kell tölteni őket? 1,46-1,5V
2 akksira kiírta hogy rossz, azok már nagyon le voltak merülve majdnem nullára? Kiírta, hogy rossz vagy nem jelzet rá semmit?Évek óta nem használt Energizer-t (2300mAh)-t pedig pár perc alatt töltöttnek mutat. Refres
-
peti_s
addikt
válasz
kaliber #5071 üzenetére
Menj fogyasztóvédelemhez.
And, köszi a választ, azért tudott szvsz 2,3 V-ra lemerülni, mert ezt az akkut évek óta nem használta senki, mivel nem vette a töltést. Az adatlapját sajnos nem találtam meg, de úgy tűnt, hogy amikor elérte a cella az 5,7 V-s töltővel a 4,04 V-t, mintha lekapcsolta volna a töltőt, mert a töltő a korábbi forróságból lehűlt.
-
mexel
veterán
Az AA akksiknál mi számít nagyon lemerült-nek? Ezek elvileg 1,2V-osak, meddig kell tölteni őket, és mennyi az a fesz amikor már muszáj tölteni?Most próbálok régen töltött, nem használt akkukat "összerakni" a töltővel, kíváncsi vagyok mitől lesz jobb mint egy sima mezei töltő. (mondjuk 2 akksira kiírta hogy rossz, azok már nagyon le voltak merülve majdnem nullára) Egy másik kb 0,7v-on leledző évek óta nem használt Energizer-t (2300mAh)-t pedig pár perc alatt töltöttnek mutat, ez érdekes, illetve valószínűleg ez is rossz. Ezekből mit lehet kiokoskodni?
-
mexel
veterán
megjött a Soshine SC-C3 töltő, tesztelek egyet
A helyzet az, hogy hiába tesztelem, mert csak azt fogom látni a végén, hogy feltölti az akksit és kész
2 db van pluszban, bontatlan, csak még nem megy a hardverapró így nem tudom feltenni, de felkerül ha indul az új oldal.
-
kaliber
aktív tag
válasz
kaliber #5023 üzenetére
Akit még érdekel a BC-500 garanciális javítással kapcsolatos történet folytatása:
A mai napon felhívtak az ügyfélszolgálatról mert vissza küldtem a terméket "kivizsgálásra" megállapította a Conrad ügyfélszolgálatos, hogy hibás (mondjuk ezt előtte is tudtam), de sajnos nincs rá garancia mert igaz, hogy ők 2évet vállalnak, de mivel ez 10.000ft alatti termék csak egy év rá a garancia, és itt elkezdte magyarázni miért is van az hogy ők így hirdetik: "Minden, jótállási körbe tartozó termékünkre 2 év jótállást és utánvételes szállítás esetén 2 hetes visszavételi garanciát biztosítunk" de mégis csak egy az a kettő, én mondtam neki ez nagyon "magyaros" átverés szagú, nem ezt várnám el egy 85éves múltú üzlettől és biztosan Németországban nem ilyen hozállással intézik az ügyeiket, de lepergett róla.
Most van 1db 1év 10hónapos kukába való BC-500-as töltőm, meg tapasztalatom a Conradról.
Aki BC-500 vagy IPC-1L (10.000ft alatt van) tulajdonos csak egy év garanciára számítson. -
And
veterán
Leginkább adatlapról
. Ha az nincs, akkor a védelem megszólalását vagy annak hiányát kell kipróbálni, csak az a baj, hogy ugye a védőáramkör nem véletlenül van ott. Például ha a cella 2V közelébe kisüthető, akkor biztosan nincs benne a védelem. De ugye 2,7V alá nem igazán illik meríteni a Li-iont, a védelem pedig (bár ez nem tudom mennyire általános) csak 2,4 ±0,2 vagy ±0,1V alatt fog reteszelni, lásd pl. ezt a 18650-es méretű cellához való modult: [link]. Lehet próbálkozni az 1C-nél nagyobb kisütőárammal is, de csak óvatosan..
-
mexel
veterán
Úgy néz ki hamarosan itt vannak a Soshine SC-C3 töltők. Sajnos úgy tűnik nem csúsznak át a vámon mert több minden lett rendelve. 100$ körül "csak" áfa jön rá? Azt hol fizetem? A postán?
-
And
veterán
A névleg 3,7V-os Li-ion és Li-polimer cellák töltési végfeszültsége fixen 4,2V. Eddig szabad elengedni áramgenerátoros módban, majd ha ezt a pontot eléri a töltő, akkor átmegy feszültséggenerátoros üzembe, és addig tartja ezt a feszültségszintet, amíg az áram elegendően kicsire csökken. Ekkor van feltöltve. Egyébként ezt a végfeszültséget rajta is hagyhatjuk a cellán, mert az áram ekkor már nullához tart.
-
And
veterán
12-13 éves lítiumion-akkuktól ne várj csodát. A rájuk jellemző végleges kapacitásvesztés valószínűleg már sok-sok évvel ezelőtt végzett velük.
"[..] ezért egy 800 mAh-s, igaz sajnos 5,7 V-al töltő Nokia töltővel megküldtem az egyiket 2 órát"
A töltőnek árama van, nem kapacitása, és 5,7V-os végfeszültségű dugasztáppal nem töltünk Li-iont, mert kivégzed vele a cellákat (ha nincs bennük a védőáramkör, de ez akkor sem egészséges). Bár azoknak már szinte biztosan édesmindegy. -
peti_s
addikt
Üdv!
Tegnap szétszedtem egy zárlatos laptop akkut. A 9 db Líthium-Ion cella mind jó volt! Sony Energytec US17670GR fantázianevű cellák voltak benne. Maga az akku 1999-s gyártás, és 5 éve zárlatos a laptop akku. Tehát azóta nem ment bele töltés. Mégis, 2,3-2,8 V-ig volt feszültség a cellákban. Annyit találtam róluk a neten, hogy 1500 mAh-s, ezért egy 800 mAh-s, igaz sajnos 5,7 V-al töltő Nokia töltővel megküldtem az egyiket 2 órát. 4,04 V a töltés végén, ez reggelre lement 3,72 V-ra. Ez a Nokia töltő mennyire károsítja a cellát? Illetve, van védelem ezekben az akkukban? Habár, eltér a címtől, de az előbb volt itt egy ilyen kérdés, gondoltam butább senki sem lesz tőle. Köszönöm előre is! Közben találtam magáról a laptop akkuról egy cikket. -
And
veterán
válasz
#47053824 #5061 üzenetére
Szerintem egy normális, kifejezetten ahhoz a Li-ion cellafeszültséghez (ami a legtöbb lítium, így a szokásos 18650 esetén is legfeljebb 4,2V) tervezett töltő használata esetén mindegy, hogy a cellában van-e védelem, vagy nincs. E védelemnek ugyanis nem elsődleges célja, hogy a töltő túlfeszültsége ellen védjen (bár arra is képes, de legalább egy tizedvolttal a névleges maximum felett fog csak reteszelni). Tehát jó lesz az a töltő, mert maximum 4,2V-ig engedi emelkedni a cella feszültségét és legfeljebb 1A-es áramot biztosít (áramgenerátoros módban).
-
törölt tag
Udv!
Sikerult szereznem nehany akksit (3.7V, 2400mAh, 8.8Wh) es szeretnem "hazilag" sorba kotni oket valahogy igy.
Tennek ra egy csatlakozot es ugy toltenem. A kerdes viszont, hogy mivel es hogyan? Egyaltalan lehetseges e az elkepzelesem?
Elore is koszi!
-
The_sinner
csendes tag
visszatérős hsz, remek a fórum
-
Ádyka
őstag
válasz
syberia #5053 üzenetére
Ez bizony a varta huncutsága.
Annó írtam erről itt.Szóval ez egy 2300 mAh-s POWER ACCU! Az, hogy rá van írva, hogy R2U, csak annyit jelent, hogy fel van töltve valamennyire. Nem LSD akku, hanem sima power.
Vartánál az alacsony önkisülést, már elég rágóta a LONG LIFE felirat jelzi.
Az tuti, hogy az elején még jól tartja a töltést, mert új, de nem alacsony önkisülésű.
Amúgy pár hónapja megint új festésben tündökölnek a varták.
-
syberia
veterán
Sziasztok!
Varta ready2use 2100 mAh akkukat rendeltem itt,
mikor a boltban megvettem feltűnt hogy nem egészen hasonlít,
de gondolam jó lesz mert ezen is szerepel a "READY 2 USE" kicsi felirat.
Az lenne a kérdésem hogy ez az akku is lassú kisülésű mint pl az Eneloop?
Új hozzászólás Aktív témák
- Formula-1
- Milyen TV-t vegyek?
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Dell notebook topic
- Politika
- Horgász topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- 600 Mbps-os tempót ígér 2,4 GHz-en az ASUS RT-N18U High Power routere
- Óra topik
- Villanyszerelés
- További aktív témák...
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad P15 Gen1 15 FHD notebook - i7 10850H 16GB RAM 512GB SSD Quadro T1000 W11
- BESZÁMÍTÁS! Asus ProArt OC RTX 4070 OC 12GB GDDR6X videokártya 3 év garancia 27% áfa
- Nothing Phone 2 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i7 7700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest