Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Veron

addikt

Leírom az elmúlt napok, hetek tapasztalatait irodaszékekkel kapcsolatban. Azt hiszem az összes jegyzett márka, szóba jöhető modelljét kipróbáltam. Csak a tisztánlátás kedvéért, 150e Ft-ig kerestem új széket, 170 cm / 64 kg paraméterekkel.
    Spoiler: ennyiért nem létezik normális darab.

És akkor következzenek a próbált darabok, az árak nettó euróban.
    Először az officeplaza.hu-s székekkel kezdtem.

WAU/WAU2: Szerintem a WAU jobb a háttámla kialakítása miatt, mert felfelé keskenyedik. Egy kicsit magasabban van a karfa, mint szeretném, amúgy nem tűnik rossz széknek, bár full műanyag az egész. Nekem a szivacsos (FAB) jobban bejött, mint a mesh. Viszont a legidegesítőbb benne a fejtámla. Annyira idióta pozícióban van, hogy előretolja a tarkóm egy nem természetesen pozícióba. 360 EUR

Reya: Nagyon jó az elasztomer háttámla (lehet mesh-sel is kérni), flexibilis. De deréktámasz nincs, és ott baltázták el, hogy egy béna 2D karfát tettek rá, amit nem lehet eléggé hátrahúzni, így az asztalhoz sem lehet eléggé közel húzni a széket. 350 EUR

Hero: Nem rossz szék, kellemes ülőpárna, a fejtámla sem tolakodó. Viszont a karfát nem lehet megfelelően alacsonyra engedni. Üröm az örömben, hogy alulról van felfogatva a vázra, így távtartóval és hosszabb csavarral ez a probléma orvosolható. A háttámladőlés erőssége nem szabályozható, de ha nagyon kellene választanom innen, akkor ez lenne az. 360 EUR

Steelcase

Series2: Nem is rossz, hiába kétpálcás modell. A háttámla valami TriFlex szerű műanyag, ami egészen jól tart. Viszont oldalról úgy vág, mint a penge, kellemetlen a felkarnak, ha hozzáér. Szerencsére lehet valami mesh-szerű anyagot kérni rá és úgy kellemesebb.
    Az karfa nagyon jó, tág határok között állítható. Az ülőlap nagyon kemény, a háttámladőlés erőssége 2 lépcsőben állítható. Nekem ez kevésnek bizonyult. Ha vékonyabban fog a ceruza, el is hoztam volna. 610 EUR

Amia: Zseniális szék, ha 3 cm-rel magasabb lennék, nem próbáltam volna tovább. Tök jó, puha ülőlap, háttámla, állíható dőléserősség, egyedül forward tilt nincs (és más Steelcase-ben sem). Hibátlan szék, egészen addig, amig a karfát nem állítottam. Puha, jó méretű, viszont nem lehet elég mélyre engedni. :( 800 EUR

Leap v2: Sokat nem ültem benne. Először kicsit meredeknek tűnt a háttámla, de másodjára belehuppanva már nem volt gond. Karfa jól használható, számomra megfelelően beállítható, dőléserősség állítható. Minden oké vele, 1000 EUR

Gesture: Nem nagyon emlékszem rá. Drága és a karfa túl magas nekem.

Herman Miller

Verus: Ez a HM kétpálcára (a Lino) mellett és meglepően kényelmes. TriFlex vagy mesh lehet a háta, nekem utóbbi tetszett, nagyon jó érdés volt nekidőlni. A deréktámasz ilyen kis filigrán műanyag valami. Nem az örökkévalóságnak készült, de teszi a dolgát és magasságban állítható. Legnagyobb baja, hogy itt is nagyon vág a mesh keret, hónapokat kell rá várni... valamint az ára. 680 EUR

Sayl: Na ez bekerült a top 4-be nálam. Nem gondoltam volna, de nagyon jó szék alacsonyabb kollégáknak. A kidolgozás, masszivitás nincs a Mirra/Aeron szintjén, de rendesen össze van rakva, egyedül a karfa lötyögős kicsit teljesen kihúzott állapotban. Viszont tág határok közt állítható és puha, ellenben nagyon-nagyon könnyen mozog.
    Deréktámasz a Veruséhoz hasonló, azaz legalább van. Ülőlap rendben van, puha, kényelmes, a háttámla meg a legjobb az összes közül. Jól néz ki, irtó flexibilis, kényelmes, van forward tilt. Sokat kell rá várni, ha egyedileg készül. Egyébként mechanikáját tekintve közelebb áll a Mirrához, mint Verushoz. 740 EUR.

Mirra 2: Egyik kedvencem, de nem hibátlan. Szerintem ez is jól néz ki, de ami fontosabb, olyan benne ülni, mintha lebegnék. Mesh ülőlap, TriFlex háttámlap, ami az első döbbenet ellenére kényelmes. A deréktámasz intenzív, jól tart, állítható. Az ülőlap nem előre-hátra csúsztatható, mint minden egyéb széken, hanem az ülőlap elejét lehet egy pár centis sávban fel-le mogatni (Triflex). Ez is nagyszerűen működik. Van forward tilt.
    Az egyetlen design flaw itt a kartámasz és nem azért mert egy amőbára hajaz és domború. Azt meg lehetne szokni, de 4D létére sem lehet elég közel tolni egymástól, így nagy a távolság közöttük. Újonnan 950 EUR körül van, reburbishedként 600 EUR körül kapni főleg Hollandiában (pl. offeco.nl)

Mirra 1: Újonnan már hosszú évek óta nem kapható, refurbishedként igen. Nagyon hasonló méretekben és kényelemben is az új modellhez. Az ülőlap eleje alatt van egy kis szivacsréteg, amit érezni, ellentétben a Mirra 2-vel.
    Emellett az ülőlap picit nagyobb, mint az újon, viszont a 3D karfát közelebb lehet tolni kb. 2 cm-rel. És utóbbi miatt érdekes számomra. Egyébként a több fém alkatrész miatt nehezebb, mint a Mirra 2. 500 EUR

Aeron remastered: Próbálgattam, gondolkodtam melyik méret legyen, de sehogy sem akart összejönni a szerelem. A classicban a függőleges pozíció is kicsit döntött, ami nekem nem tetszik, ezért remasteredet kerestem mindenképp.
    A legeslegjobb ülőlapja és háttámla ennek van szerintem, az a mesh hihetetlenül kényelmes. Több deréktámaszrendszer van, én a fel-le állítós megoldást és a PostureFit-et próbáltam. Hiába utóbbi a csúcs, azt csak erősségben lehet állítani, a pozícióját nem. Inkább a "butább" fel-le állítósra. A kartámasz a legpuhább az összes közül, csak 3D, közelíteni nem lehet, csak befordítani. Ennek ellenére megtaláltam a kényelmes pozíciót.
    A legnagyobb gondom a B mérettel az volt, hogy hosszú az ülőlap és ugyan nem vágta a vádlim, de pont hozzáért és zavart. Az A méret ülőlapja sem sokkal rövidebb (1,5-2 cm), viszont az érezhetően kisebb szék.
    Újonnan 1300 EUR, reburbishedként 750 EUR.

Haworth

Zody classic: Csak ezt árulják Európában, az online shopban is csak ilyen van egyelőre. Először dobtam, de mivel úgy mentem a Haworthbe, adtam neki egy esély és nem hiába. Tudni kell róla, hogy a függőleges pozíciójában is rettentően hátradől, számomra ez használhatatlanná teszi gépeléshez. DE! A forward tilt aktiválásával annyira dől előre, hogy a comb kissé vízszintes alá kerül, a törzs pedig függőlegesbe, elérve egy nagyon kényelmes helyzetet. Nem tudom, hogy ez szándékos, vagy csak egy workaround, de működni látszik.
    Egyébként mindent tud, amit kell, jó iparosmunka, nagy hibák nélkül. Karfa sokfelé allítható, a mesh keret itt is egészen merev, de nem annyira, mint a korábban említetteknél. Az ülőlap meglehetősen kemény, de még nem zavaró. Ára pedig megáll 550 EUR-ban.

Fern: Ez is egy nagyon jó szék. Szuper az ülőlap, jó a háttámla formázása, flexibilis, felfelé keskenyedik, ezért a vállat nem korlátozza. Talán-talán egy picit függőlegesebben áll, mint a teljesen ideális, de csak ha nagyon bele akarok kötni. A kartámla a legtágabb határok közt állítható, puha. A forward tilt itt értelmezhetetlen, mert csak az ülőlap dől, a háttámla nem.
    Viszont a deréktámasz nélküli budget verzió fekete színben nekem nem is tetszik (ezzel együtt tudnék élni), de nem tartja eléggé a derekam. Nem élhetetlen, de ekkora összegért mégsem ezt választanám. Ja és hullámzik a háttámla, olyan mint mikor egy zipzárt húz fel az ember. Fura érzés.
    A deréktámaszos egyedi gyártású verzió más szint. Annak a háttámlája is szuper és nem hullámzik. Erős a deréktámasz, erősséget nem lehet állítani, de teljesen letolva is jobb érzés, mint nélküle. Ha nagyon nem tetszik, ki lehet operálni, de utólag már nem lehet beletenni. Ha végtelen pénzem lenne, akkor ezt venném világos színben, lumbar supporttal. kb. 1050 EUR. Deréktámasz nélkül feketében 670 EUR.

Ha eddig elolvastad, akkor mérhetetlenül kitartó van. Jár a pacsi.

Verdikt

Leszűkítettem a kört, de még nem döntöttem. Sayl éppen lecsúszott a dobogóról. Jöjjenek a dobogósok, sorrend nélkül.
    Fern. Szuper szék, nehéz belekötni, de kell bele deréktámasz és akkor már legyen attraktív is. Ez min. nettó 1050 EUR. Nem tudom, hogy közel dupla áron kétszer olyan jó-e mint az alábbiak.

Zody classic. Egy nagy hibája a háttámla, ami nem függőleges... kivéve ha aktiválva van a forward tilt. Lehet puhább az ülőlapja, 550 EUR-ért jó lehet, mivel új darabról van szó. Máskülönben lecsúszna a dobogóról.

refurbished Mirra 1/2. Nagy kedvenceim, ha a 2-nek közelebb lehetne tolni a karfáját, már megvettem volna. Viszont mivel refurbished, van egy ellenérzésem, mert jobban szeretnék újat.

Hipotetikusan a legjobb szék egy olyan hibrid lenne, ahol egy rövidített B Aeron ülőlapra Sayl háttámlát tennének, a Fern buborékszerű lumbar supportjábal. Szintén a Fern karfa mechanikájára az Aeron anyagát húznák rá. :)

Remélem, valakinek segített ez a kis szösszenet!
    Ha van tanácsotok számomra a saját dobogósaimmal kapcsolatban, azt is szívesen veszem.

Új hozzászólás Aktív témák