- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Projektor topic
- HDD probléma (nem adatmentés)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
-
PROHARDVER!
OpenWrt topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
krealon
Topikgazda
válasz
markussandor #12081 üzenetére
"Meg lehet oldani, hogy pl a 3-as 4-es portnak másik VLAN ID-t adok, ezzel elszeparálva egymással a két hálózatot? De az is kilásson a NET-re?
PL:
- 1-es portba dugok egy switchet, arra az összes PC-t, NAS-t, TV-t. (192.168.1.1/24)
- 3-as 4-es portba dugok 1-1 IP kamerát (192.168.2.1/24)Az lenne a célom, hogy az IP kamerák ne lássák a LAN-t, de a LAN-ra kötött gépek lássák a kamerákat.
Megoldható LEDE/openwrt alatt?"Termeszetesen, megoldhato.
A kulcsszo / kifejezes, ami a megvalositashoz segitseget nyujthat: "guest wifi"Vendég wifi accesspoint routeren Openwrtvel - Logout
-
krealon
Topikgazda
-
krealon
Topikgazda
válasz
szabifotos #11928 üzenetére
"mit tudhatnak azok, amit egy OpenWrt+TP-Link nem tudhat."
Azt, hogy uzembiztosan, az OpenWRT-s megoldashoz kepest toredek munkaraforditassal lehet oket uzemeltetni, radasul egybol tudjak a Power-over-Ethernetet is (PoE).
A kozponti management miatt pedig meg a seamless roaming (kieses nelkuli valtas az AP-k kozott) is megoldott.Szoval ezeknek a menedzsment dolgoknak a kifejlesztese es az egyszeruen kezelheto hardver adja a hozzaadott erteket.
Az Ubiquiti arakat osszevetve peldaul a hasonlo kepessegu Cisco eszkozokkel, akkor sokkal kisebb lesz az Ubi. Radasul Cisco-s Wifi-t tipikusan uzemeltetesi megallapodassal van csak ertelme megvenni, ami plusz koltseg.
-
krealon
Topikgazda
válasz
Kovbob #11898 üzenetére
"Az normális, hogy beállítottam egyedi dns címeket, de a főoldalon még mindig a szolgáltató dns címét, írja nem pedig a google dns-t?"
Igen, ha nem WAN interface-nel allitottad be.
"Tud valaki segíteni a qos beállításában, linkelni egy oldalt, hogy, hogy érdemes beállítani vagy valami?
Vagy csak alapon kell hagyni? A leglényegesebb az lenne, hogy a torrent, vagy úgy alapból letöltés melett még használható legyen az internet másra is."Ha csak ennyi a kriterium, az alapbeallitas eleg.
"Valamint az miért van, hogy ha a 60000 kbit/s-ot állítok be a 60mbit-es neten, akkor csak 50mbit/s-et tud a speedtest.net-en? Ha 70000-re állítom, akkor tudja, amit kell."
Csak azt tudod szabalyozni, ami nalad torlodik fel.
Ezert alapszbaly, hogy csak a rendelkezesre allo savszelesseg 90%-at osztjuk fel, hogy meg veletlenul se duguljon be a kimenet. -
krealon
Topikgazda
válasz
Melorin #11774 üzenetére
"Hogyan lehet OpenWRT alatt olyat csinálni, hogy ha valaki beakar törni hozzám akkor x kisérlet után tiltja IP alapján X időre? És ezt logolni is szeretném."
Ha izmos vas van az OpenWRT alatt, akkor a
fail2ban
lehet egy megoldas. Itt van leirva, hogy atlagos szappantartos dobozon miert nem fut: https://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=25315A router vedelmere vanak eroforras-takarekosabb megoldasok is:
https://wiki.openwrt.org/doc/howto/secure.access -
krealon
Topikgazda
válasz
jancsi20 #11771 üzenetére
Az aqua-ban most 16 000-ert hozza lehet jutni egy D-link DIR-860L routerhez, ami OpenWRT-hez egy nagyon jo vas. Kifuto tipus (valoszinuleg tul olcsora arazta be gyarto, bar a gyari szoftverrel egy hulladek az egesz).
Alacsonyabb arszinvonalon en a TL-WR842N v3-at javasolnam, amiben 16 MB flash van.
-
krealon
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #11749 üzenetére
Ha a virtualis AP-n nincs forgalom, akkor csak idonkent kuldi ki a beacon csomagot, vagyis csak elhanyagolhato mertekben terheli a radiocsatornat.
A felezodes abbol adodik, ha meg kell ismetelni a wifi-n beerkezett adatot.
-
krealon
Topikgazda
válasz
ArthurShelby #11746 üzenetére
"csak ott is az a baj, hogy csak a gyárira épülő merlin is hgg van hozzá (és így ott sincs kliens, csak repeater mód)."
Repeater = kliens + access point
Az hogy kulon nem irjak le, nem jelenti, hogy a repeter mod ne lenne hasznalhato kliens modkent.
Ha nem csatlakozol a repaeater virtualis AP-jara, akkor repeater = kliens.Az mas kerdes, hogy a kliens es az AP virtualis csatolo kozott cimforditas (NAT) vagy hidkapcsolat (bridge) van.
-
krealon
Topikgazda
válasz
garga01 #11729 üzenetére
"A másik router, ami a neted adja egy FritzBox, annak a saját IP-je szintén 192.168.1.1, de a tp-link-nek a wan portjába dugtam, elivleg így nem ütközik ösze az ip. Vagy ez lenne a gond?"
Ez a gond.
Egy router WAN es LAN oldalan nem lehet ugyanaz az alhalozat.
Ha a FritcBox marad192.168.1.1
es WAN-LAN kotod a TL-WR941N-hez, akkor a TP-link LAN IP-je192.168.2.1
legyen.Vagy hasznalhatod AP / Switch modban.
-
krealon
Topikgazda
"A root fs (overlay) readonly-ként mountolódik.
[...]
Azt mondja,no space left, pedig a /-en van még 60k"A JFFS 60k szabad hely eseten mar nem tud tobbet irni, azaz megtelt.
Egy megoldas:
https://prohardver.hu/tema/a_nagy_openwrt_topic/hsz_3087-3087.html -
krealon
Topikgazda
válasz
kaciokos #11334 üzenetére
"A LAN hibáját a tesztek alapján kizárnám, valami furcsa OpenWRT-s WiFi hibának tűnik, de nem értem.
Segíccség!
"
Mennyi a linksebesseg az Androidos telefon es az AP kozott?
Hany masik vezeteknelkuli halozat latszik?Szamomra ez egyszeru wifi "hibanak" tunik. Goto: WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
-
krealon
Topikgazda
válasz
rostiron #11133 üzenetére
"Tehát a netem hivatalosan 30/5 vdsl. A speedtest szerint, ha a QoS nincs bekapcsolva 30.5/5.5.
Ahhoz hogy a Speedtest szerint meglegyen a 30/5 a kép szerint kell beállítanom.
Maradhat így ?? Stabilnak tűnik."Es ez igy is lesz, amig egyszer rendesen ki nem lesz tomve a feltoltesi irany.
A speedtest csucserteket ir ki, ami az atvietl ingadozasa miatt nagyobb lehet a valos kapacitasnal.Ha tutira akasz menni, akkor 30000 / 5000 -et adsz meg. Igy valamivel alacsonyabb lesz a sebesseg, de soha sem fog megakadni (altalaban ez a cel).
Az a baj, hogy ha beallitasz egy fix sebesseget es mondjuk a kornyezeti viszonyok miatt a vonal atviteli kepessege leromlik (kabelbeazas stb.), akkor maris hatastalanna valik a QoS beallitas.
Az erre a problemara megoldast kinalo adaptiv QoS, sajnos meg nincs az OpenWRT-ben. (Pedig igeny valoszinuleg lenne ra.)
-
krealon
Topikgazda
válasz
rostiron #11128 üzenetére
Igen, a Halozat --> QoS menuben celszeru beallitani a kacsolatnak megfelelo sebessegertekeket.
Engedelyezes: pipa be
Tobbletforgalom szamitasa: pipa be (ez ADSL/PPPoE kapcsolatnal fontos)
Fel duplex: jelolo uresen marad
Letoltes (kbit/s): ertelemszeruen az internetelofizetes letoltesi sebessege, pl 8/1-es Digi csomagnal 8000
Feltoltes (kbit/s): az elobbi peldabol: 1000Mentes es alkalmazas
Rezdrotos ADSL eseten elofordulhat, hogy a telefonkabel nem kepes biztositani a szerzodesben megallapitott maximalis sebessegertekeket.
Ilyenkor internetes sebessegmerokkel kell megallapitani a le- es feltoltesi ertekeket, mert ha tul nagy szamokat irunk be, akkor hatastalanna valik a routerunk QoS modul-ja (csak az tud szabalyozni, ami elott feltorlodnak a csomagok).A korabbi irasom reszletesebb, de az angol nyelvu feluletrol keszult.
-
krealon
Topikgazda
válasz
rostiron #11119 üzenetére
A ppp (Poin-To-Point) kapcsolatok epseget a Link Control Protocol (LCP) segitsegevel lehet ellenorizni.
Ez LCP echo (aka ping) uzenetek kuldesevel es fogadasaval valosul meg (ISO OSI Layer 2). Ha ezek az uzenetek feltorlodnak az IP adatcsomagokkal egyutt egy atviteli pufferben (modem veteli (RX) atmeneti tarolo buffer)), akkor olyan nagy kesleltetessel ernek celba-, es erkezik rajuk valasz, hogy a kuldo fel varakozasi idokereten kivul esik, igy a kapcsolatot megszakadtnak feltetelezi.
Ezen segiteni csak magas
LCP echo failure threshold: 80
LCP echo interval: 20
ertekekkel lehet segiteni elvileg. -
krealon
Topikgazda
válasz
rostiron #11117 üzenetére
"Egy 841ND routert Suste féle fw-el. Azt vettem észre hogy időnként eldobja a WAN kapcsolatot. Ezt már korábban is tapasztaltam, amikor először raktam a routerre openwrt-t (1-1.5 éve ) akkor nagyon bosszantott, ezért visszakerült a gyári. Most hogy megint fent volt az openwrt, megint dobálta a wan kapcsolatot, de megfigyeltem, hogy akkor amikor a feltöltés közel max-on megy. Van egy 740N router-om is, azt is kipróbáltam, és ugyan úgy eldobja a kapcsolatot. Gyári Fw-el nem.
Mitől lehet ez ???? Tudom hogy nem a legacélosabbak ezek a routerek,de a gyárival jó.
Itt egy videó, hogy mit is csinál pontosan."Fontos informacio: PPPoE kapcsolat
A lenyegi informaciot a hiba okarol a Status --> System Log menupont alatt talalod.Valoszinuleg az LCP echo uzenetek elakadasa (kitomott uplink) miatt dobja a kapcsolatot.
-
krealon
Topikgazda
válasz
Csabesz666 #10958 üzenetére
"a sorosportra csatlakoztattam soros kábelt, puty-ban megnéztem mit ír ki bekapcsolásnál....nos összevissza számok karakterek, semmi értelmes szöveg."
En egy A5-V11 kompatibilis router soros portjaval kuzdottem, ami szinten ilyen ertelmetlen szoveget nyomott.
Eloszor probalkoztam 9600-bauddal, aztan a masik veglettel 115200-zal. Mindket esetben zagyvasag jott.
(Sulyosbitva azzal, hogy ha a routeren az RX csatlakoztatva volt, nem boot-olt...)Mergemben gondoltam kiprobalom a tobbi erteket is, es 57600-as erteknel elkezett jol mukodni.
Szoval lehet, hogy neked is vegig kell probalgatni a kulonbozo sebessegertekeket, hogy magtallad a megfelelot.
Es persze alapveto, hogy UART-USB adapterrel kell csatlakozni, mert a szamitogep 12V-os soros portja megsuti az eszkozt.
-
krealon
Topikgazda
válasz
Zirowe #10914 üzenetére
"ha szamomra ismeretlen mac cim van a kapcsolodo wifi eszkozok listajanal, a host resznel pedig nem kap ip cimet es csak egy kerdojel van, akkor az elvileg azt jelenti, hogy vki epp wiresharkolja a halozatom?"
Ez a WPS es az UPnP mellekhatasa.
Pont ugyanannyi informacio, mint az, hogymilyen wifi halozatok erhetok el a kornyeken. Amiatt miert nem parazol? -
krealon
Topikgazda
válasz
ZeUS2140 #10669 üzenetére
"ha aktív usb hubra sata-usb átalakítóval rá van kötve egy kulső tápos hdd és a vargalex féle wrt-ben beállítom a hddidle-t, akkor az csak az usb felől kapcsolja le a winyót, de az tovább pörög, vagy felfogja, hogy nincs rá szükség és lekapcsolja a motort is?"
Ez az USB-SATA bridge firmware beallitasaitol is nagyban fugg (APM).
Ajanlom figyelmedbe a Külső 2,5'' mobil rack-ek topik osszefoglalojat, illetve a Külső 3,5'' mobil rack-ek topikot. -
krealon
Topikgazda
válasz
Flowtation #10660 üzenetére
"mr3220 3G63,75G típusú router van. Ehhez is jó amit javasoltál?"
Igen.
TL-MR3220 v1 -re valo rOOter firmwareTL-MR3220 v2 -re valo rOOter firmware
Van LEDE-re epulo verzio is. http://ofmodemsandmen.com/downspec.html
-
krealon
Topikgazda
válasz
dethroner #10642 üzenetére
"most letöltök egy ilyen TFTPD64.exe fájlt, remélem az jó lesz."
Jo lesz, de csak akkor ha kikapcsolod a windows tuzfalat.
TFTP-s eleszesnel szenvedtem, hogy miert nem indul el az atvitel, mikozben a soros porton irta, hogy probalkozik.
Kikapcsolatm a windows 7 tuzfalat, es hopp, egybol elkeszult...
-
krealon
Topikgazda
"Error: Server returned unroutable private IP address in PASV reply"
A Gateway (NAT) conntrack-ftp modulja nem lat bele az FTP kapcsolat parancs-csatornajaba, es em tudja a portszamra / IP-re a NAT igenyelte modositasokat elvegezni.
Ez akkor szokottt bekovetkezni, ha nem az alapertelmezett 21-es porton van az FTP szerver. -
krealon
Topikgazda
válasz
Flowtation #10595 üzenetére
3G/4G modem uzemeltetesre, a rOOter GoldenOrb-ot valasztanam.
http://ofmodemsandmen.com/downloadsp.htmlEs elerheto LEDE verzio is.
http://ofmodemsandmen.com/downspec.html(En spec TL-WR3420-ason hasznalom, de az csak a wifi antennak szamaban ter el.)
-
krealon
Topikgazda
-
krealon
Topikgazda
válasz
lenbazso #8336 üzenetére
"Tp-Link MR3220-as routerra openwrt lett rakva, hátha boldogul a telenor mobilinternet usb-s stickjével, mivel gyári fw nem kompatibilis vele."
A legjobb 3G / 4G USB modem tamogatas OpenWRT alapokon a rOOter firmware-ben talalhato.
TL-MR3220 v1-re: openwrt-mr3220-v1-HM2014-01-25red.bin -
krealon
Topikgazda
Multiwan kérdés:
Wifi "jelerősítőt" kell betennem két AP közé. A két hálózat egyesével csak 10 Mbit sebességűek. Arra gondoltam, hogy terhelésmegosztásos módszerrel beteszek egy TL-WR1043ND-s routert, így elvileg a több szálon futó letöltések 20 Mbittel is jöhetnének. A kérdés a hogyan:Probléma 1 (megoldva):
A wifi beállításoknál be tudtam állítani egyszerre a két hálózatot, de egyszerre csak az egyikre akart csatlakozni (létrehoztam egy új wirtuális wifi kártyát, azzal próbáltam). Végül az USB portra dugtam egy usb-s wifi adaptert, azzal tudtam mindkét hálózatra csatlakozni. Ez tényleg csak ilyen körülményesen oldható meg?Igen.
1 darab kliens radio, egyszerre csak 1 darab Access Point-ra lehet felcsatlakozva, mert csak 1 darab csatornat tud kezelni.
A virtualis AP egy masik teszta, mert ott az AP hatarozza meg a felhasznalt csatornat. -
krealon
Topikgazda
"A leírásod alapján eljutottam a wget parancsos részig, de az alábbi hibaüzenet érkezett rá:
wget: can't connect to remote host (192.168.56.1): Network is unreachable"
HFS --> Menu --> IP Address --> kivalasztani azt, ami a router fele esik
Nem tunt fel, hogy 192.168.56.1 a Vitualbox virtualis adapterenek az alapertlemezett cime?
-
krealon
Topikgazda
"Az AP nem csatlakozik a nethez, mert laptop (amivel heggeszteném a firmware-t) eldobja a netet (wifi) amint LAN-on keresztül csatlakoztatom az eszközt."
Csak a LAN fele mutato default route-ot kellene torolni.
Windows-on, adminisztratori parancssorban:route delete 0.0.0.0 mask 0.0.0.0 <LAN_GateWay_IP>
"Akkor is kellene net, ha már lehúztam a frissítő firmware-t?"
Nem kell net, ha a geprol is tudod szedni a firmware fajlt (lasd korabban HFS).
-
krealon
Topikgazda
"Egy WR701ND v1 típusú AP-re évekkel ezelőtt megpróbáltam felrakni az OpenWRT-t, szerintem sikerült is, de grafikus felület hiányában megállt a tudomány. Most úgy hozta a sors, hogy szükségem lenne az eszközre, ezért segítséget kérek a hozzáértőktől, hogy leheljek bele életet.
A putty és az eszközhöz tartozó legújabb .bin is le van töltve. Innentől hogyan tovább?"Ezzel a firmware-rel tudod a gyari allapotot visszaallitani:
http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/download.php?d=TL-WA701ND-V1Letoltod a HFS-t innen:
http://www.rejetto.com/hfs/?f=dlElinditod a HFS-t.
Kicsomagolod az elobbi zip-et, es a .bin fajlt bedobod a HFS ablakba.Ezuatn a HFS ablakban atnevezed a "TL-WA701ND-V1-FW0.0.3.bin" -t tp.bin-re, hogy konyebb legyen a kezelese.
Kijelolod a tp.bin-t --> [Ctrl] - C , ezzel a vagolapra tetted a firmware URL-jet.
A PuTTY segitsegevel belepsz a routerbe.
cd /tmp
wget <itt jobkatt, es beirja a vagolaprol az URL-t> [ Enter ]Ha vegzett a firmware attoltesevel a geprol
mtd -r write tp.bin firmware
Varni kell nehany percet, hogy vegezzen.
Ujraindulas (az osszes LED felvillan a routeren) utan a gyari firmware jelentkezik be. -
krealon
Topikgazda
válasz
kasza blanka #7488 üzenetére
"amit leszedek openwrt oldaláról, abban van már GUI/luci?"
Tartalamzzak a LuCI-t a firmware-ek.
Kiveve a napi build-ek (Snapshot)."az utolsó elérhető gyári firmware (wr741nv1_en_3_12_4_up(100910).bin - 3 932 160 byte) simán feltehető a GUI alól, vagy ezt vagdalni meg telnettel kell 'felvarázsolni'?
Vagy csak a boot-osat kell vágni, mint pl ez?"A boot particiot tartalmazo gyari firmware-t kell vagni.
De egyszerubb a vagottat innen letolteni a hardver verzionak megfeleloen:
http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/ -
krealon
Topikgazda
"melyiket ajánlod open vagy dd?"
Mivel megvan a tudasom az OpenWRT-hez, csak azt hasznalom.
DD-WRT-vel, a korai idokben kiderult gyari backdoor miatt, en nem is probalkoztam soha, es azota is kerulom, ugyanakkor a gyakorlatlan felhasznaloknak jobban be szokott jonni a kezelofelulete.A multkor lattam egy YouTube videot, amin egy "jokepessegu" magyarazza a repeater beallitast TL-WR841N-en, DD-WRT-vel, de hogy mit miert tesz, arrol fogalma sem volt es az ott beallitott dolgok mellekhatasairol sem szolt egy szot sem, csak hogy "ezzel a kert vegeben is van net". Reszemrol "No comment".
-
krealon
Topikgazda
Itt talalhatsz frissebb DD-WRT-t
http://dd-wrt.com/site/support/other-downloads?path=betas%2F2015%2F04-01-2015-r26635%2Ftplink_tl-wr841ndv9%2FOpenWRT elott erdemes inkabb visszaallni a gyarira a webrevert-el.
http://www.dd-wrt.com/routerdb/de/download/TP-Link/TL-WR841N(D)/7.x/wr841nv7_webrevert.rar/4184Ha stabilitasi problemak vannak, erdemes ellenorizni a tapot es a kondenzatorokat a router-ben, hogy nem puposak-e.
-
krealon
Topikgazda
-
krealon
Topikgazda
válasz
PistiSan #6854 üzenetére
"ProFTPD 1.3.4a Server (Debian) [::ffff:192.168.0.20]
[...]
Refused PORT 192,168,1,7,188,62
[...]
Nem szeretnék a külvilág felé egy 21-es potot nyitva hagyni, van esetleg valakinek ötlete?"Az esetedben az egyetlen megoldas, ha
- a kliensek csak passziv modban kapcsolodhatnak, es
- az adatportokat definialod a szerverben, es
- az adatportokat tovabbitod a szerver IP-jere az atjaron.Ha 21-es porttol kulonbozon van az FTP szerver, akkor a NAT-olt kliensek tuzfalai nem kepesek hasznalni az ftp_conntrack modult, igy csak passziv atvitel hasznalhato.
-
krealon
Topikgazda
"Devolo wifi repeatert mi módon lehetne összeházasítani a routeremmel?
router: tp-link 2543nd vargalex 1.1.7 firmware.
A devolo leírása szerint repeater konnektorba bedug, rajta lévő wps gomb min 8mp-ig nyomva tart, ezután 2 percen belül routeren wps gomb megnyom. Eddig mnden jó csak innen nincs tovább semmi."A WPS gomb nyomkodasa az egybites felhasznalok szamara lett kitalalva.
Aki tud piktogrammokat ertelmezni, az kepes a felhasznaloi kezikonyv alapjan
elvegezni a masodik, internet bongeszos beallitasi modszert.Bedugod a konnektorba a Devolo eszkozt, 40 masodperc mulva megjelenik a "Devolo WiFi repeater" halozat, amihez jelszo nelkul lehet csatlakozni, majd a bongeszoben megnyitva a http://devolo.wifi cimet, a megjeleno varazslo segitsegevel tudsz kapcsolodni a kiterjeszteni kivant halozathoz.
-
krealon
Topikgazda
válasz
xxmerlin #6728 üzenetére
Ha nem akarsz route-ot ket VLAN kozott, akkor nem hozod letre / torlod a routing szabalyt.
Ha nem rendelsz egy VLAN-hoz processzor interface-t, akkor a processzor nem fogja latni a VLAN-t. Kvazi egy szigetkent fog mukodni a VLAN (ennek nem latom ertelmet). (FixMe)
A halozati rendszerekben alkalmazott OSI modell
Hidkapcsolat (Bridge)
Virtualis helyi halozat (VLAN)
Legyszives ne feledkezz meg a vesszokrol, mert igy eleg nehez kibogozni, hogy mire is gondolsz.
-
krealon
Topikgazda
válasz
Centaurus #6688 üzenetére
"Honnan tudom hogy milyen verziójú a router?"
A router cimkejen levo feliraton kivul, pl a belsejeben talahato alkatreszek (chipset) alapjan.
"Még egy olyat kérdeznék hogy lehet e ezzel az openwrtvel bridge módba tovább osztani a wifit?"
Ha a "Repeater Bridge with relayd"-re gondolsz, akkor az csak Atheros chipset-en mukodik, ha jol emlekszem.
-
krealon
Topikgazda
válasz
Centaurus #6686 üzenetére
A D-link DIR-600 rev A tipusokra letezik OpenWRT, mert azok Atheros chipset-esek.
A B verziok Ralink chipset-esek, arra meg csak a fejlesztoi (trunk, grafikus felulet nelkuli) valtozat elerheto.
A DD-WRT egy OpenWRT-s forumon viccnek szamit...
-
krealon
Topikgazda
"nem valami ilyesmit szerettél volna?
while true; do clear; tc -s qdisc show dev pppoe-wan; sleep 1; done
"
De. Pontosan.
Sajnos nem vagyok jo shell-script-bol."viszont a kimenetből semmit nem értek"
Jo sok informaciot kiir, igy a 80x25 karkteres alapertlmezett terminal ablaknal joval nagyobbra van szukseg, hogy attekintheto legyen.
A lenyege, hogy latszodik az egyes queue-kba berkezo adatmennyiseg, igy kiderul, ha a rossz szabaly-sorrend miatt nem a megfelelo sorba kerulnek a csomagok. Ha nem irtal sajat szabalyt, akkor erre semmi szukseg. :-(
Most kapcsolok csak, hogy nalad 5 / 0.5 Mbps ADSL-rol van szo. Nekem is ilyen volt korabban, es a 5000 / 512-es savszelesseg ertekeknel mukodott jol a QoS.
Az 5352 / 520 -szal (gyakorlatilag) nagy terheleskor hatastalnitod a sajat QoS-edet, mert a varakozasi sor a szolgaltatonal torlodik fel, amire te nem vagy hatassal.
A pontos savszelesseg-ertket valoszinuleg ugy lehet kicentizni, hogy az elso szolgaltatoi router-t (egy traceroute-ban, az elso sajat rendszereden kivul levo hoppot) ping-eled, es azt az erteket keresed - folyamatos le- vagy feltoltes mellett - aminel meg eppen nem no a ping erteke.
Persze ha a rendelkezesre allo savszelesseg idoben valtozik, akkor a legroszabb erteket kell rogziteni. Ekkor pesze veszitesz valamit a gyorsabb pillanatokban, de legalabb stabil lesz.
Nyilt forrasu adaptiv QoS-rol nem tudok. (FixMe)
-
krealon
Topikgazda
Sajnos a configfile nekm nem mond sokat, de SSH-n monitorozni tudod a tc mukodeset
while true do clear; tc -s qdisc ls eth0; sleep 1; doneA fenti parancsot fejbol irom, igy valoszinuleg ebben a formaban nem mukodik. Script dokoroktol erdelkodd meg a helyes forma't!
A luci-s feluleten jol latni, hogy milyen sorrendben kerulnek feldolgozasra az osztalyozasi kriteriumok, igy egy screenshot lenne szamomra erdekes, errol a laprol.
-
krealon
Topikgazda
Ezt nezted mar?
QoS beallitas alapok a luci-app-qos csomaghoz -
krealon
Topikgazda
válasz
chipi89 #6662 üzenetére
"Olyan kérdésem lenne, hogy Luci felületen a kapcsolók (switch) menüpont alatt a virtuális lan közt mi a különbség a címkézett, címkézetlen opciók között?
Mit befolyásolok vele?"A switch menupont arra szolgal, hogy az egyes switch-port-okhoz egy vagy tobb VLAN-t (Virtual Local Area Network, Virtualis helyi halozat) rendeljunk.
Ha egy adott porthoz, csak es kizarolag egy darab VLAN-t szeretnel hozzarendelni, akkor a cimkezetlen opciot kell valasztani.
Ha egy porton tobb VLAN csomagjai is meg kell, hogy jelenjenek, akkor a cimkezett opciot kell az osszes elerni kivant VLAN sorban valasztani. (Pl az adott portra egy Access Point csatlakozik, ami vendeg-halot kezel kulonallo SSID-vel es VLAN-nal, hogy el legyen kulonitve a belso halozattol (LAN))
Ebben az esetben az adatcsomagok fejleceben, a VLAN ID biteket figyelembe veszi a switch, es ennek megfeleloen kezeli oket.
Cimkezett opciot csak olyan portra erdemes beallitani, amire megbizhato eszkoz, vagy kliensgep csatlakozik, mert a VLAN ID fejlec-mezot tetszolegesen lehet allitani (hamisitani). -
krealon
Topikgazda
válasz
TheProb #6488 üzenetére
"A fő probléma, ami miatt írok, hogy ugye reseteltem a routert (a fizikai reset gombbal), alap IP címén elérhetetlen volt, gondoltam hátha azért mert előtte ki lett lőve a DHCP, bár tudtommal ettől még el kéne érni."
Windows-on egyszeruen egy paranccsal megtudhatod a routered IP cimet.
Nyitsz egy parancssort (Win7: Start --> cmd --> [Enter])
Majd a kovetkezo parancsot bemasolod (jobbgomb a fekete ablakon --> Beillesztes (Paste)) :for /F "tokens=3" %i in ('route -4 print^|find " 0.0.0.0"') do @echo %i
majd [Enter]
Ez kiirja a router IP cimet.
Lehet belole batch file-t is csinalni, ekkor a IPv4_kijarat_IP_cime.bat file tartalma:@echo off
for /F "tokens=3" %%i in ('route -4 print^|find " 0.0.0.0"') do echo %%i
pause -
krealon
Topikgazda
"Így maradnék elsőkörben, annál, hogy ha a listázott eszközökön felül egy ismeretlen IP megpróbál, vagy fel is csatlakozik a routerre/nas-ra akkor egy emailt küldene a router egy előre beállított mail címre amiben lerja hol mikor ki próbálkozz."
LOL
Ez kapasbol napi sokezer levelet eredmenyezne.
Szerintem nem vagy tisztaban az internet meretevel.Barki, aki valaha publikus IP cimen uzemeltett szervert, elmondhatja neked, hogy a legkisebb forgalmu helyet is naponta vegig szkennelik a vilag szamos pontjarol.
Ezert is jo a korabban emlitett port-knocking, mert a tamadasok 99.999999%-a el sem jut a szolgaltatsokig.
-
krealon
Topikgazda
válasz
fudi2002 #6241 üzenetére
"DD-WRT Tplink 841ndről lenne szó. Van egy hülye elképzelésem, kérdés megvalósítható-e.
WDS apként üzemel, megoldható-e, hogy amivel a wds stationhoz kapcsolódok antenna az kizárólag azzal foglalkozzon és a 2.(jobb oldali) antenna pedig a továbbszórás a kliensek felé?"Mivel a ket antenna ugyanahoz a radios egyseghez tartozik, igy a kulon (fuggetlen) vezerlese nem megoldhato.
-
krealon
Topikgazda
válasz
vargalex #6240 üzenetére
"A tűzfal zónáknál a masquerading-ot ki kell kapcsolni. Valószínűleg így static route-okra is szükséged lesz."
De azt is tedd hozza, hogy csak akkor mukodik, ha ez a router a gateway.
Ha nem gateway, akkor a kliensnek is tudnia kell, hogy a keresett alhalot rajta keresztul erheti el, vagy a gatwaynek kell atirnyitania a forgalmat.
Szoval az eredeti problema "kicsit" osszetetteb. -
krealon
Topikgazda
"Hogy tűnhet el a nov 15 és a ma közötti log? A router ma reggelig ment rendesen. Reggel kapott egy resetet, ma 3-körül egy ki- és bekapcsot. Most megy."
Alapesetben a log-ok a memoriaban tarolodnak, igy ki-, bekapcsolaskor elvesznek.
A routerben nincs realtime clock, igy amig a netrol nem tudnak szinkronizalni (pl ntp-vel), addig egy elore megadott idoponttol szamolnak. Ez tipikusan a firmware build ideje. Ezert latszik a logban egy ugras az ido szinkronizalaskor.
Ha meg akarod orizni a naplot, akkor fajlba kell iranyitani, vagy egy syslog szerverre kuldeni. -
krealon
Topikgazda
válasz
_Dumber_ #5985 üzenetére
"Úgy is próbáltam, hogy a WAN csatolót kikapcsolom a bootoláskor (konfig lapon az első pipa ki) , de ugyanaz a hiba"
Ennek semmi hatasa arra, hogy a boot kod hogyan konfiguralja a switch-et.
(#5986) _Dumber_
"Mi lesz akkor ha a második kapcsolót kikapcsolom?
Mit eredményez a 941 DHCP oldalán?
Hiteles: ez az egyetlen DHCP szerver a helyi halozaton"Ha a "Hiteles" be van kapcsolva, akkor nem kene, hogy varjon indulaskor.
A DHCP-t nyujto dnsmasq kezikonyvebol idezet:
"-K, --dhcp-authoritative
Should be set when dnsmasq is definitely the only DHCP server on a network. For DHCPv4, it changes the behaviour from strict RFC compliance so that DHCP requests on unknown leases from unknown hosts are not ignored. This allows new hosts to get a lease without a tedious timeout under all circumstances. It also allows dnsmasq to rebuild its lease database without each client needing to reacquire a lease, if the database is lost. For DHCPv6 it sets the priority in replies to 255 (the maximum) instead of 0 (the minimum). " -
krealon
Topikgazda
válasz
_Dumber_ #5982 üzenetére
Szerintem belefutottal, a korabban a TL-WR1043ND -nel felfedezett, boot idoben konfiguralatlan switch altal ateresztett forgalom problemaba.
Az OpenWRT a DHCP szerver inditas alott var, hogy van-e masik DHCP szerver a halozatban, es mivel a WAN oldalrol atjohet a DHCP, mar nem indul el.Ezt szerintem csak ujabb boot-loader parrticoval orvosolhato, de a v3-hoz 2012-es az utolso firmware, es ebben sincs.
-
krealon
Topikgazda
válasz
újraregelt #5929 üzenetére
"Viszont a régmúltból rémlik egy olyan, hogy a windows-os fájlmegosztó protokoll nem route-olható, tehát csak LAN-ról lehet használni."
Had pontositsak.
A NetBIOS over TCP/IP felett uzemelo "Computer Browser service" (Windows nevfeloldas) az ami egy broadcast domain-en belul uzemkepes csak, mert broadcast-okat hasznal a mukodesehez.
A Samba (SMB, azaz Server Message Block, masneven CIFS, azaz Common Internet File System, TCP 445) route-olhato, ez mukodik az interneten keresztul is. (Az mas tema, hogy altalaban konnyen tamadhato, ezert ha valahol van, akkor tamadjak is.) -
krealon
Topikgazda
válasz
Carryboy #5870 üzenetére
QoS beallitas alapok a luci-app-qos csomaghoz:
Ha feltelepitjuk (mert van eleg hely a flash-ben vagy extroot-ot hasznalunk) a luci-app-qos csomagot, akkor a Network menuben megjelenik a QoS almenu.
A beallitasahoz a (router nelkul) mert maximalis le- es feltoltesi sebessegre van szukseg kbps (kilobit per secundum) ertekben.
Ezeket a Download (letoltes) es Upload (feltoltes) mezobe kell beirni.A Calculate overhead jelolonegyzetet ADSL kapcsolat eseten kell bepipalni.
Az "Enable" jelolonegyzetet pipalva, majd a "Save & Apply" gombra kattintva, maris elvezhetjuk a problemamentes, egyenletesen elosztott internethasznalatot.
(A System --> Startup oldalon a qos szolgaltatasnak engedelyezve kell lenni (Enabled) es ha meg nem fut, el kell inditani)Ha finomitani szeretnenk (pl nem egyenletes elosztast a gepek kozott), akkor az adatcsomagok osztalyozasan kell finomitani.
Alapvetoen ez a rendszer priorizalasra (fontossag szerinti sorbaallitas) alkalmas.
4 fele csoportba sorolhatjuk a halozati kapcsolatok adatcsomagjait:
- Low (masneven Bulk): ide a legkevesbe fontos adatok keruljenek, amit az osszes tobbi forgalom elnyomhat
- Normal: A normal internetes forgalomhoz tartozo forgalom, pl http (TCP 80), ftp (TCP 21), pop3 (TCP 110), smtp (TCP 25) stb
- Priority: olyan forgalom, ami kisebb volumenu, de a "Normal" forgalom mukodesehez szukseges, illetve annal fontosabb
- Express: A "Normal" forgalomhoz hasonloan, viszonylag nagy meretu adatcsomagok, de a leheto legkisebb kesleltetessel (pl Hanghivas az interneten keresztul: Voice over IP (VoIP))A Classification Rules lista alapjan tortenik az adatcsomagok, kapcsolatok oasztalyozasa.
Fontrol lefele haladva az elso talalti mintanak megfeleloen kerul besorolasra egy csomag.
Ha tehat azt szeretnenk, hogy az altalunk letrehozott szabalynak megflelo oasztalyba keruljon a forgalom, ne az elore definialt szerint, akkor a Sort oszlopan levo kis nyilak segitsegevel az alpertelmezett 3 szabaly ele kell mozgatni.Alapertelmezetten a magas portokon (1024-65535) folyatott kommunikacio a Low kategoriaba kerul. Ez a szabaly nincs a grafikus feluleten feltuntetve, de az utolso sor utan oda lehet kepzelni.
Pl ha 2 darab gepet, amiknek az IP cime legyen a pelda kedveert 192.168.1.235 illetve 192.168.1.236, szeretnenk kompletten az alcsony prioritasu csoportba sorolni, akkor Source es Destination mezoket kell csak kitolteni az IP cimekkel.
Automatukusan (lenyilo lastabol) csak 1 IP cimet valszthatunk ki, de custom sort valasztva, kezzel tobb ertket is megadhatunk, veszzovel elvalasztva.Mivel a router-en atmeno (WAN-LAN) adatcsomagokban a fenti 2 IPcim, vagy a forras (Source) vagy a cel (Destination) mezoben foglal helyet, igy 2 szabalyt kell letrehozni.
Az atmozgatas utan a igy fog kezdodni a szabalylista:
target Source Destination Protokol Ports
low "192.168.1.235,192.168.1.236" "all" "all" "all"
low "all" "192.168.1.235,192.168.1.236" "all" "all"
prority ...A Protocol oszlopban lehetoseg van az Alkalmazas szerinti (OSI Layer 7 protokol) szerint osztalyozni a connection tracking modul segitsegevel a kulonbozo kapcsolatokat. Viszont fontos megjegyezni, hogy ez jelentos terhelest (ezaltal lassulast) okozhat a router szamara.
A Number of bytes oszlopban az adott kapcsolaton (session) atvitt adatmennyiseg szerint lehet szabalyokat definialni, peladul a bizonyos adatmennyisegig nagyobb proirtast engedhetunk (mint egy kezdeti loket). Itt kotojellel kell, byte-ban megadni az erteket. Pl 0-1048576 (0-1MiB)
-
krealon
Topikgazda
"de valami nem jó nem ébreszti a nas-t."
Veletlenul nem Zyxel NSA-310-esed van?
Mert azt, aramszunet utan, a 00:00:00:00:00:30 MAC cimre kuldott csomaggal lehet ebreszteni, nem a sajatjaval. -
krealon
Topikgazda
válasz
Melorin #5774 üzenetére
"Ezen a képen az éppen futó netkapcsolatok között ott van egy online játék, wow-64-fixed.exe.
Ezt a játékot szeretném fixen egy portra forwardolni a routeremen, de hiába állítom be, akkor is a képen látható 60848-as helyi porton kommunikál, holott én 55555-öt adtam meg neki:"Ha a kapcsolatot a wow-64-fixed.exe inditotta, akkor nincs szukseg port forward-ra.
Ez esetben a helyi port veletlenszeru / egymas utani, mint a kepen is lathato.Ha a
netstat -ano
kimeneteben talalsz LISTENING allapotu sort, aminek az utolso oszlopaban (PID) a wow-64-fixed.exe PID-je szerepel, akkor ezt a portot kellhet forward-olni befele.
De nem biztos, hogy szukseg van ra. -
krealon
Topikgazda
válasz
Melorin #5752 üzenetére
"Próbálkozok a QoS beállításával.
Az alábbi képeken jól be van lőve szerintetek minden? Ki kell választani a service-nél a bittorrentet, vagy elég ha csak a portot adom meg, ha azon megy a torrentezés?"Eleg a portot megadni.
Ugye ne felejtetted el a "qos-scripts" szolgaltatast engedelyezni es elinditani? -
krealon
Topikgazda
válasz
rabbit1975 #5636 üzenetére
"Kész...belekeveredtem, mint majom a házicérnába."
-
krealon
Topikgazda
válasz
balaaa88 #5627 üzenetére
A firmware tobb reszbol all ossze. Ezeket a winchesteres analogia szerint particioknak nevezzuk.
Az Atheros chipsetes TP-link routereknel tipikusan igy nez ki a felepites:
boot
firmware
artA gyari oldalrol letoltheto image-ek, az elso 2 reszt szoktak tartalmazni, amennyiben a fajl neveben benne van a "_boot" szo.
A gyari firmware, a file merete es tartalma alapjan, be tudja azonositani a flash-elendo fajlt, hogy tartalmaz-e boot particiot, es ennek megfeleloen frissiti a rendszert.
Az alternativ firmware-ek nem vegeznek ellenorzast firmware frissites elott.
Alternativ firmware-ek alol a boot particio nem irhato, igy automatikusan a firmware particiot kezik el irni frissiteskor.Ha ide a gyari, boot-os kerul felirasra, akkor egymasutan 2 boot particio lesz.
Rendszerinditaskor a boot particiobol a vezerles atadodik a firmware particio kezedethez, ami fixen megadott ertek, mivel ott a firmware-nek kell kezdodni (igy van megtervezve a rendszer).
Ha viszont ott egy ujabb boot particio van, akkor az inicializalas megint lefut es tovabbmegy az elore fixen beallitott cimre, ahol a firmware particionak kene kezdodni.
Ott viszont megint a masodik boot particio van...
Es innen mar vegtelen a ciklus, azaz boot-loop-ba kerultunk.Azert kell a "-stripped" firmware, mert ezek elejerol hinyzik a boot particio, igy a megfelelo helyre kerul firmware.
Az art (Atheros Radio Test) particio tartalmazza a radios egyseg egyedi kalibracios adatait, igy elvileg ez a resz minden routerben mas es mas, ezert vigyazni kell ra, hogy ki ne torlodjon.
-
krealon
Topikgazda
Csakhogy o nem repeatert akar, hanem Wireless Client Router-t (2 kulon alhalozat a WAN es a LAN oldal).
"openwert-vel (tl-wr842nd-v2) hogyan lehetséges egy vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódni úgy, hogy wifin és kábelen is tovább osztom azt a netet, de a wifi amihez kapcsolódok csak az 1 db wifi routeremet látja, az ahhoz kapcsolódó klienseimet már nem?"
(Gyari firmware-rel a TL-WR843ND tudja a WISP funkciot).
(#5558) Guvasi
Ja hogy WPA-Eterprise kell... akkor passzolok. -
krealon
Topikgazda
'Ezt a Gateway dolgot hogyan tudom megcsinálni?"
Mondtam, hogy pilotavizsgas alap OpenWRT-vel.
Hasonloan a relayd-s repeaterhez, 2 virtualis WiFi AP-t kell definialni, az egyiknem a Client modban kell uzemelni es a Wan csoporthoz adni, a masik virtualis ap pedig a belso halot szolgalja ki, a Lan csoporthoz bridge-elve. A LAN IP-nek mas alhalozatba kell kerulnie, mint ahonnan az internet jon.
Meg nem csinaltam ilyet, ugyhogy reszletetkkel nem tudok szolgalni.
-
krealon
Topikgazda
"Ha jól értem, akkor a LAN beállításnál ha átállítom a static ip-t 192.168.1.10-re, akkor ez megjavul?"
Igen. Megjavul.
"Viszont a t-home-os routerben csak 192.168.0.*-ra tudok DMZ-t beállítani."
Korabban irtad:
"A t-home-os router lan portjából a wifi router wan portjába megy a hálózat"Ez esetben a wifi router WAN beallitasanak DHCP Client-nek kell lenni, es igy 192.168.0.x cimet fog kapni a t-home routertol, amit be tudsz allitani a DMZ-nek.
-
krealon
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #5409 üzenetére
"pendrive van csak rajta, és van elég hely"
Ennek semmi koze ahhoz, hogy leszakad, vagy nem.
A System log segit a problema forrasanak felderiteseben. -
krealon
Topikgazda
"openwert-vel (tl-wr842nd-v2) hogyan lehetséges egy vezeték nélküli hálózathoz kapcsolódni úgy, hogy wifin és kábelen is tovább osztom azt a netet, de a wifi amihez kapcsolódok csak az 1 db wifi routeremet látja, az ahhoz kapcsolódó klienseimet már nem?"
Sima OpenWRT-vel ez egy pilotavizsgas mutatvany.
Ha felteszel Gargoyle firmware-t, akkor annyi a teeendo, hogy
Configure device as: Gateway
WAN: Connect VIA: DHCP (Wireless)
LAN: Router IP: 192.168.55.1
Wireless: Wireless mode: AccessPoint
Access Point SSID: <a WiFI halozatod neve>
Password: <jelszo a WiFi halozathoz>
[ Save Changes ] -
krealon
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #5401 üzenetére
v2-re nincs meg Vargalex. Probald Suste kollega valtozatat.
-
krealon
Topikgazda
válasz
DrojDtroll #5258 üzenetére
"Tp-link Tl-WR841N típusu routerre, hogyan tudom visszavarázsolni a gyári fw-t?"
Toltsd le a hardver verzionak (a router aljara ragasztott cimken talalhato) megfelelo firmware-t es azzal vissza tudsz allni a gyarira egyszeru frissitessel.
http://www.friedzombie.com/tplink-stripped-firmware/ -
krealon
Topikgazda
https://www.google.hu/#q=openwrt%20switch%20configuration
Per pillanat az OpenWRT weblap nem elerheto szamomra, de hatha neked mukodik a fenti alapjan.
-
krealon
Topikgazda
Talan a legrovidebb gyorstalpalo lemaradt.
Linux abszolút kezdőknek (kiemelt téma)
Az osszefoglaloja -
krealon
Topikgazda
"Más megoldás, mert ez nem működ."
Tudd meg, hogy mit csinalsz!
Kalauz kezdő Linux-felhasználóknak
MI IS AZ A LINUX?
Linux Abszolút-Kezdő HOGYAN
Orlando Unix iskola -
krealon
Topikgazda
http://wiki.openwrt.org/hu/doc/uci/network#network.management
"Network management
The complete network configuration can be re-applied by running /etc/init.d/network restart. Individual interfaces can be brought up with ifup name or down with ifdown name where name corresponds to the logical interface name of the corresponding config interface section. An ifup implies a prior ifdown so there is no need to invoke both when reloading an interface.
Note that wireless interfaces are managed externally and ifup may break the relation to existing bridges. In such a case it is required to run wifi up after ifup in order to re-establish the bridge connection."
Tehat a parancs az ujracsatlakozashoz:
ifup wan -
krealon
Topikgazda
válasz
gerokrisz #4809 üzenetére
Amit leirtal (sajat belso IP-rol a sajat kulso IP-n levo szolgaltatast elerni), azt NAT-loopback-nek hivjak.
Talan egyszerubb lenne a dnsmasq-ot felkonfiguralni a routeren, hogy az adott FQDN-re belulrol a belso IP-t adja, igy az alkalmazasok fele transzparens lenne az eleres teljes domainnev (FQDN) hasznalataval.
-
krealon
Topikgazda
válasz
sesomaru1989 #4802 üzenetére
Ebben minden kerdesedre ott a valasz
-
krealon
Topikgazda
válasz
kicsiii #4662 üzenetére
Itt egy modszer a halott WRT1900AC felelesztesere:
http://community.linksys.com/t5/Wireless-Routers/WRT1900AC-May-have-bricked-it/td-p/811096
"I've found a way to manually switch the wrt1900ac from a trashed flash, to the secondary flash... It's done as follows:
1. Reset the router by holding the reset button in until the PWR light starts to flash {mine takes about 15 sec's}
2. Once the power light stops flashing, you can power off the router with the power switch.
3. Turn the power back on and the PWR light will light. As soon as any other light turns on, power off the router with the power switch.
4. Turn the power back on and the PWR light will light. As soon as any other light turns on, power off the router with the power switch.
5. Turn the power back on and the PWR light will light. As soon as any other light turns on, power off the router with the power switch.
6. Turn the power back on and the PWR light will light. This time just let the router power all the way up. It should now be on the alternate firmware.
Yes, you will power off three times.
Hope this works for you-all..." -
krealon
Topikgazda
válasz
Drótszamár #4649 üzenetére
Nincs ilyen.
Vegyel halozati medialejatszot. -
krealon
Topikgazda
válasz
gerokrisz #4477 üzenetére
"Külön vlan-ba tettem a 4. portot, amin a dhcp így van: 192.168.1.208 /29
A DHCP megy is, csak még nem tudok hivatkozni a 192.168.1.186 címen lévő tftp szerverre, hogyan tudom beállítani hogy átlásson oda?"A kulon VLAN-oknak sajat IP cim-tartomanyainak kellene lenni, amit a router a cel IP cime es a routing szabalyok alapjan vezerel. (Javasolm a VLAN-ozas elott a routing bugyraiban merulj el.)
A 192.168.1.0/24 es a 192.168.1.208/29 kozos IP cimeket hasznal, de az utobbibol a .186-os IP a default gateway-en keresztul erheto csak el, viszont a valasz kozvetlenul probalna jonni.
Szerintem neked eleg lett volna a megfelelo tuzfal-szabalyokat letrehozni, ahelyett, hogy VLAN-okkal bonyolitod az eleted.
-
krealon
Topikgazda
válasz
ugyeletes #4353 üzenetére
Ha squashfs verziot tettel fel, akkor nem kell ujra flash-elni, mukodik a
- config mentes
- gyari allapotba (a kindulasi allapotba) hozas (revert to factory settings)
- szukseges csomagok telepitese
- config visszatoltesJffs verzional ujra kell flash-elni, mert ott a teljes root particio irhato (igy konnyu teglasitani az eszkozt, ezert csak halado szintu felhasznaloknak ajanlott).
-
krealon
Topikgazda
Gateway = router
AP mod = Bridge.
Ez kell neked.Megsem.
Feltetelezve, hogy:
router LAN IP: 192.168.1.1
router DHCP pool: 192.168.1.100 - 192.168.1.199Internet / WAN --> Connect Via: Disabled
Router IP: 192.168.1.2
Subnet Mask: 255.255.255.0
AP / Gateway IP: 192.168.1.1Wireless --> Wireless Mode: Access Point (AP)
[Save Changes]DHCP
LAN DHCP Server Enabled --> pipat kivenni
[Save Changes] -
krealon
Topikgazda
válasz
vilmos.nagy #4082 üzenetére
"Tulajdonképpen azért ntfs, hogyha felkapnám, s vinném magammal, ne kelljen szarakodni driverekkel, stb.-vel."
Azt is szamitasba vetted, hogyha csak ugy lehuzod a HDD-t, vagy kikapcsolod az aramot serulhet az NTFS fajlrendszer es akkor oda a rajta tarolt adat.
A TL-WR1043ND topikban volt egy leiras, hogy hogyan lehet az egyik gombra az usb unmount-ot raprogramozni (TM, SMB, DLNA stop, aztan umount).
Az extroot azonban megbonyolitja a dolgot, mert nem minden USB eszkozt szabad leallitani. -
krealon
Topikgazda
válasz
hódmaci #4044 üzenetére
Az egyelore csak reszlegesen tamogatott BroadCom BCM4718 platform miatt nem sok ertelme van az OpenWrt hasznalatnak ASUS RT-N16-on.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iRacing.com - a legélethűbb -online- autós szimulátor bajnokság
- iPhone topik
- Ukrajnai háború
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Eredeti játékok OFF topik
- Politika
- Megkapta a legújbb GRE Radeont kapott Kína
- Bundle topik
- További aktív témák...
- Vadiúj SSD-k!
- LG 65BX - 65" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Samsung Galaxy Tab A8 32GB, Újszerű, 1 Év Garanciával
- Lenovo Thinkpad x1 carbon 6 i7-8650u 8. gen 4 mag 8 szál. 16GB a legjobb üzleti.
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest