Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz Harlond #16318 üzenetére

    Néhány gondolat, router vásárlás előtt állóknak...

    Az alábbi sorok azoknak íródtak, akik torrentezés, és / vagy egyéb szerver funkciók kiváltása céljából szeretnének routert vásárolni. Ezzel kapcsolatban van néhány dolog, amivel nem árt tisztában lenni, nehogy aztán csalódás legyen a vége! Nézzük a leggyakoribb, és legfontosabb kérdéseket a témában, a leendő router típusától függetlenül...

    Garancia
    Gyári torrentkliens manapság csak az ASUS routerekben van, de igazából az sem ér semmit, mondhatni használhatatlan! Az egyéb szerverfunkciók, mint LAN hálózati megosztás, FTP szerver, és egyebek, szintén elég korlátozottan konfigurálhatóak a gyári szoftverekben, tehát az esetek döntő többségében a történet vége az, hogy a routerre egy moddolt firmware fog felkerülni, hogy az igényeket a lehető legjobban kielégítse, és kihozza a vasból amit lehet. Igen ám, de ez viszont elvileg, a garancia azonnali megszűnését vonja maga után. Azért elvileg, mert ha később baj van a routerrel, akkor az esetek 99%-ban vagy vissza lehet állítani a gyári firmware-t, vagy egyébként sem állapítható meg, hogy mi volt rajta, mielőtt tönkrement. Szóval a garancia megszűnése leginkább csak formai, de azért jobb ezzel is előre tisztában lenni!

    HDD és PenDrive
    A routerre "bármekkora" HDD-t rá lehet kötni, minden bizonnyal fogja tudni kezelni. Többen használnak ilyen rendszereket 2TB-os lemezekkel is, probléma nélkül... A gond nem a HDD méretével, vagy típusával lehet, hanem inkább a külső USB-s ház Linux inkompatibilitásával. Szerencsére azért a legtöbb jól működik, de nem árt ha vásárláskor figyelünk a csomagoláson lévő Linux kompatibilitást jelző feliratra, és / vagy logóra. A kompatibilis eszközökről megbízható és teljes lista sajnos nincs, így azt ne is keress! A PenDrive-ról csak annyit, hogy meglehetősen lassú, illetve ilyen extrém felhasználási körülmények között igen rövid élettartamúak szoktak lenni, tehát lehetőség szerint kerülendő a használata...

    Az elvárásokkal kapcsolatban...
    Nézzük a szokásos elképzeléseket ezzel kapcsolatban, amik aztán soha nem válnak valóra!

    - LAN-on, beleértve a WiFi-t is, HD videók továbbítása egy időben több gépre, és / vagy konzolra, TV-re, stb...
    - 80-100 torrent le/fel töltése Fiber Power 120-as nettel.
    - Ezek mellett még játszani is kellene, tehát jó lenne ha a fentiek közben 10 alatt maradna a ping is.
    - stb...

    És nézzük akkor a tényeket, hogy mi az, amit reálisan el lehet várni egy ilyen rendszertől...
    A mai legnagyobb teljesítményű SOHO (otthoni felhasználásra készült) routerekben 500-700MHz-es processzor, és 64-128MB RAM található. Azt hiszem ennek tudatában érthető, hogy miért nem fog tudni kiszolgálni több korszerű munkaállomást az elvárt sebességgel. Ezek a routerek nem szervernek vannak tervezve! Türelmes és nyugodt embereknek jó alternatíva lehet a 7/24-ben működő PC kiváltására, és ezáltal a villanyszámla jelentős csökkentésére, de mindenképpen kompromisszumokkal jár. Az elérhető maximális sebességek igen széles tartományban változnak, mind a használt router és az azon futó firmware, mind a kérdéses alkalmazás, és annak beállításai, de még a HDD-n lévő filerendszer függvényében is. A mihez tartás végett azért megpróbálok egy-két jellemző adatot leírni, de fontos tudni, hogy ezekre a fentebb írt okok miatt semmilyen garanciát nem vállalok!

    A routerre kötött HDD-re, vagy arról történő másolás sebessége.
    Ez az érték valahova 5-15MB/sec közé tehető. Általában NFS-en keresztül a leggyorsabb, amit az FTP, majd végül a Samba követ. Filerendszerek tekintetében a FAT és az NTFS a leglassabb, és a Linux-os ext rendszerek a gyorsabbak, és megbízhatóbbak.

    A torrent le, illetve feltöltés sebessége.
    Ez a sebesség 1-3MB/sec között mozog, de nagyban függ a nyitott kapcsolatok számától, mert ezek jelentős hatással vannak a processzor terhelésére. Általánosságban elmondható, hogy minél kevesebb a nyitott kapcsolat, annál nagyobb sebesség érhető el, tehát jobban járunk néhány seed-szerveres, vagy optikai netes peer-el, mint sok ADSL-essel. A legjobb sebesség elérése érdekében a routeren futó torrenkliensben érdemes a kapcsolatok maximális számát egy kellően alacsony, mondjuk 25-100 közötti értékre állítani, az egyéb körülmények figyelembe vételével. Ide tartozik még, hogy feltöltési irányban jellemzően nagyobb sebesség érhető el, mert letöltés közben az adatokat folyamatosan ellenőrizni is kell, ami plusz terhelést jelent a routernek.

    Torrentek maximális száma, és mérete.
    Ezek tekintetében mondhatni nincsenek korlátok, mert mint fentebb írtam, leginkább az össz-sebesség, illetve a nyitott kapcsolatok száma a döntő. Tehát a kliensben lehet akár több száz darab, illetve több száz GB méretű torrent is betöltve, ha azok együttes aktivitása a router teljesítményének határain belül marad.

    És végül...
    Szerintem elég egyértelmű, de azért felhívom a figyelmet még arra is, hogy természetesen ha az egyik alkalmazás jelentősen leterheli a routert, akkor a másik már nem fog tudni maximális teljesítményt nyújtani, illetve az erőforrások megoszlanak a programok között. Tehát, ha mondjuk nagy sebességgel tölt le a torrentkliens, akkor az a hálózati megosztás sebességére is komoly hatással lesz! Fontos még tudni, hogy ezek a moddolt firmware-ek Linux alapúak, és bár az alap router funkciók beállításához, amik a gyári fimrware-ben is megtalálhatóak, itt is webes felület áll rendelkezésre, de az egyéb programok telepítéséhez már parancssor használata is szükséges lehet! Persze van olyan is, ahol a torrentkliens is a firmware része, de ez a ritkább eset, tehát jobb felkészülni némi gépelésre is. Nagyjából ennyit szerettem volna elmondani ezzel kapcsolatban, és remélem, hogy azért nem riasztottam el senkit a témától, mert tényleg nem ez volt a szándékom vele! Az ezzel kapcsolatos fórumokon jelenlévő tömegek is igazolhatják, hogy a dolognak van létjogosultsága, hobbinak sem utolsó, valamint a Linux-al való ismerkedést is megalapozhatjuk vele... :)

  • Intruder2k5

    MODERÁTOR

    válasz Harlond #16318 üzenetére

    A szép hosszú válaszból egy csak kimaradt... :)

    Szóval igen, egy rövid ideig (néhány hónap) volt 1043-as routerem, de nekem nem jött be! Igaz, hogy akkor még messze nem létezett hozzá az Alex féle firmware, hanem magamnak kellett ráhegeszteni az OpenWrt-t, de ez valahogy sosem sikerült. Én azért vettem meg, hogy szinte 0 Ft ráfordítással kiváltsam a WL-500G Premium-ot, mert azt körülbelül ennek az áráért el tudtam volna adni, és ezzel egy időben még előre is lépjek egyet... Ehhez képest a samba másolási sebessége semmivel sem volt gyorsabb, mint az akkori WL-500G Premium routeremen, az ftp talán egy kicsit, torrentezéskor pedig sokszor lefagyott, újraindult, stb... és, hát az OpenWrt sem hengerelt le, mint router operációs rendszer. Az szép és jó, hogy testre szabhatóság, meg hasonlók, de mikor nekem kell WiFi meg USB drivereket telepíteni, hogy egyáltalán működjön a router, ráadásul alapból még webes felület sem volt, szóval konzolon kellett konfigfile szerkesztéssel netet csiholni a routerre. Nekem ez annak ellenére sem jött be, hogy előtte már hosszabb időt töltöttem el WL-500G Premium-on más Linux-os firmware-ekkel (OLEG és Tomato), és a mai napig semmi bajom nincs a konzollal! Próbáltam DD-WRT-vel is, de ehhez meg akkoriban végképp semmi megoldás nem létezett az okosságokra. Bár még most is OpenWrt csomagokkal kell használni, ha valaki emellett dönt. Ezek után mégis inkább maradt a WL-500G Premium, a pénzt meg gyűjtöttem tovább, és megvettem az RT-N16-ot, amivel tökéletesen meg is vagyok elégedve, hiszen ugyanazt tudja amit a másiktól is megszoktam, csak jóval gyorsabb kivitelben.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák