Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • vadkörte

    addikt

    Üdv!
    A történet messziről indul, ha kicsit bő lesz a lé kérlek ne nevessetek ki és ne haragudjatok érte.

    Innen indulok:
    Intel Core i5 6600 CPU, 32GB DDR! RAM, nVidia GeForce GTX 750Ti, 128-as SSD, 2x 3,5" HDD, Wacom rajztábla, USB mechanikus bill. és vertikális egér, 3 monitor (24" NEC EA245WMi; 22" HannsG Hi221; 19" DELL 1908FP)
    A gép felhasználási területe:
    -tartalomfogyasztás (böngészés, agysejtpusztítás a social media-n, YT, stb...)
    -tartalomgyártás (fotószerkesztés, videóvágás, kiadványszerkesztés (DTP))
    -leginkább használt programok (MSOffice, Affinity Photo/Designer/Publisher, CaptureONE Sony, RAWTheRapee, DaVinci Resolve, stb... (halkan mondom, de néhány Adobe terméket is láttam a gépen :D))

    Észrevettem, hogy VGA-m kezd kevés lenni, el lehet vele lenni de programjaim csak részben tudják már használni a kora miatt, mellette a CPU sem mai gyerek már. Először VGA-t kerestem, erőművek kizárva a fogyasztásuk és az áruk is horror és elég nagy az esélye, hogy használt VGA esetén egy széttaposott bányászkártyába fussak bele. A jobb munkakártyák sem low budget kategóriásak.
    Alsó hangon legalább 150-200E Ft-ot rá kellene költenem az amúgy is korosodó gépre, amin a W11 hivatalosan már el sem fut. Megkerülhető a tiltás de egyre kevésbé van kedvem mókolni. A notebook-nál bevállt linux-osítás itt nem pálya, a programjaim Win és Mac rendszerekre készültek el, a Windows környezet emulálása esetükben nem 100%. Vagy nem telepednek, vagy instabilak így munkára alkalmatlanok.
    Egy új időtálló rendszer árkalkulációja pedig olyan összeget (400+E) dobott, amitől kiment a fejemből a vér. És továbbra is egy zúgó, zakatoló zabáló dög lenne.

    Itt kezdett az a kis rohadék ízeltlábú - a vezérhangya - körözni. Mi lenne ha az upgrade-re szánt keretet és a gépem értékesíthető darabjaiból befolyó összeget felhasználva egy nagyot lépve átnyergelnék Mac-re. MAnjaro KDE után a MacOS nem teljesen ismeretlen, az Affinity termékekből univerzális licenccel rendelkezem, megvannak a Windows, a MacOS és az iPadOS licencek is, legálisan (munkánál nem hátrány) használhatom a szoftvereket mindegyik OS-en.

    A terv egy 16GB-os Mac Mini M1 lenne, azért M1 mert ha Mac-re váltok az x86 architektúrával nem akarok egy halálra ítélt rendszerbe beruházni, mellesleg az ismeretségi körömben van több M1-es MacBook és finoman szólva lenyűgöztek.
    Csak a két monitor nekem kevés, kiadvány szerkesztésnél kell a 3. A 24"-esen szerkesztek, a 22"-esen vannak a paletták, a 19"-esen van a forrás dokumentum. Valahogy tehát meg kellene oldanom a három eszköz kiterjesztett módban való használatát. (neten találtam jó kiindulási alapokat, tehát talán nem teljesen reménytelen)
    A kevés USB és a tárhely kérdését Thunderbolt csatlakozó alapú dokkolókkal - amiken USB-k, M.2/HDD bölcsők és videó kimemetek (HDMI-k, vagy HDMI/VGA) vannak - tervezem megoldani. Így talán lenne egy viszonylag időtálló, jól használható és talán jól optimalizált OS-rel szerelt csendes, visszafogott fogyasztású és univerzálisan használható munkagépem.

    Szerintetek(!!!) Életképes lehet a dolog, lenne értelme egy M1 alapú rendszer fent leírt módon való létrehozásának? Vagy engedjem el és húzzak vissza Redmond csodájához? Sajnos az erőforrásaim nekem sem korlátlanok, a forrást így is úgy is meg kell még keresni.

    Ha csapongó voltam akkor elnézést kérek, de remélem azért valamennyire követhető volt az amit leírtam.

    Üdv. V. Körte

Új hozzászólás Aktív témák