-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
rii
nagyúr
.... meg ide is .... opensourcemac.org
-
Pacák
senior tag
Annyit még hozzátennék, hogy a kissebik modellben a költségkímélőbb lcd panel van, aminek közel sem akkora a színmélysége és nem is olyan szép a képe, mint a 24' -os modellének.
Nem néztem végig Alvin kérdéseit, de szerintem is mindent meg lehet oldani mac -en, amit PC -n.
Vannak Game -k is OSX -re, de személy szerint külön partícióra tennék XP -t, hogy ne kelljen minden játékot újra megvennem, ha egyszer áttérhetnék itthon is Mac -re. Kivétel a Starcraft, mert van OSX -es telepítője is, amivel használható az eredeti CD -m, és nem kellene XP -t felhúznom.
-
biker
nagyúr
válasz
Alvin_ti4200 #2597 üzenetére
dióhéj??? hehe
mellesleg vedd meg osztrákiában, 1200EUr-ért, de itthon sem 450k az alap, hanem 375k
szóval, amire tudok válaszolni(bár te is utánanézhettél volna az apple.com-on):
1: igen
2: nem
4: igen (tudtommal), mert nem a leopardon múlik, hanem az alaplapon, már a tiger is kezelt akár 16gb ramot is (mac pro)
5: 64bit
6: [link]
7: nincs, miért lenne???
8: 20-inch model with 2.0GHz processor
ATI Radeon HD 2400 XT graphics processor
128MB of GDDR3 memory
20-inch model with 2.4GHz processor and 24-inch model
ATI Radeon HD 2600 PRO graphics processor
256MB of GDDR3 memory
9: igen
10: amenyi helyed van, annyit használ majd
11: docx konverter letölthető
12: winamp, hahahahahahahahhahahahaha
13: passz, azon az egyen jön ki analóg, digital, és optikai is, tipust nem tudom
14: hál istennek itt már nem az 1978-ban kifejlesztett BIOS van, mint a sok korszerűPC-n, hanem EFI, ami nem könnyen érhető el, és nincs is ott semmi ami érdekes lenne.
15: idle csendes, terhelve hangosmiden relatív, kinek mennyire.
16: nem érdemes, a winnel ellentétben ezt újra lehet telepíteni 10perc alatt úgy, hogy az összes fileod és telepített programod ugyanúgy megmarad, mint volt (arciv and install)
17: igen
20: igen
21: adium, ami egyben kezeli az összes klienst, msn, aol, jabber, icq, atb. adiumx.org
22: VLC mindent lejátszik
23: igen, HarmanKardon hangszóró van benne (legalábbis a korábbiakban az volt, vagy JBL)
25: forklift, fetch, disk order, stb
26: nagyon (drag and drop, és nincs telepítés 95%-ban, csak nagyon néha)
27: toast titanium
28: enyhén
29: ez volt a legelmebetegebb kérdés, mégis hogy gondoltad, hogy nem lehet beállítani? csak a mac.com emailet kezeli???
30: ahogy beállítodremélem néha azért te is utánanézel dolgoknak, nem csak kérdezel vég nélkül
-
Alvin_ti4200
félisten
Fél éve szemezek egy 24"-os iMac-kel (akkor sikerült pár percre kipróbálnom a Westendben lévő iStlye boltban^^) és lenne pár kérdésem a termékkel kapcsolatban, mivel enyhén szólva sem vagyok Apple felhasználó (nemrég óta van egy iPod Touch-om, de kb. ennyi).
1. Nem kell válaszolni rá, hogy az 1799$-os gép miért kerül közel 450 ezer forintba itthon...
2. Arra sem kell válaszolni, hogy a 20$-os felárért kérhető wireless egér árából hogy lesz idehaza +21 ezer forint...Viszont amire vélhetően tudjátok a választ:
1. Leoparddal értékesítik-e már ezeket a gépeket?
2. Magyar nyelvi csomag van rajtuk? Azt olvastam, hogy ez az idei év elején érkezik, nem tudom megjelent-e már.
3. Az 1 GB központi memória hány modulból áll össze? Hány szabad slot van a bővítésre? Milyen márkájú RAM-mal érdemes bővíteni?
4. 4 GB memóriát ki tudja használni a Leopard vagy ugyanúgy csak 3,25-3,5 körül lát, mint a 32 bites Windows-ok?
5. 32 vagy 64 bites a Leopard?
6. Tud valaki mutatni nekem egy billentyűzetkiosztást a magyar alumínium billentyűzetről? Az Enter "L" alakú vagy sima téglalap?
7. Memóriakártya-olvasó tényleg nincs a gépben?
8. Az iMac-ben található HD 2600Pro mobil vagy rendes asztali változat? Azért nem mindegy, mert a mobilban 80 unified shader van, az asztaliban pedig 120.
9. Bootcamp Windows-os teljesítménye milyen? Teljes egészében ki tudja használni a beépített hardvert?
10. Time Machine használatához mekkora vinyó javaslott? Én a gép színe miatt esztétikai okokból egy fehér 120 GB-os WD Passportot néztem ki, de venni még nem vettem semmit. Mivel USB 2.0-án keresztül kommunikál az OSX a külső meghajtóval, így gondolom teljesen mindegy, hogy 2,5" vagy 3,5"-os az erre a célra vásárolt eszköz.
11. Melyiket érdemesebb használni? iWork'08 vagy Office 2008 for Mac? az iWork'08 kezeli a speciális Office 2007-es kiterjesztéseket legalább olvasás esetén? Gondolok itt .docx, .xlsx formátumokra.
12. Winamp van Leopard alá? Vagy iTunes jobb Mac-en? Jópár gigányi zeném van.
13. Milyen hangkártya van a 24"-os iMac-ben? Sehol nem találtam róla infót. Azt vágom, hogy integrált, de Realtek, Analog Devices, Cirrus Logic, Sigmatel vagy egyéb HD Audio? Mert látom egyetlen ki- és egyetlen bemenet van csak a gépen. (ezért tippre Realtek ALC268-at mondanék)
14. BIOS-t el lehet érni iMac-en?
15. Mennyire hangos idle és terhelés esetén?
16. Partícionálni érdemes a 320 GB-os vinyót? Nem tudom mennyire könnyen zuhan össze egy Leopard.
17. Ha át kell másolnom nagyobb mennyiségű anyagot, akkor külső rack-ben el tudom érni az NTFS fájlrendszerű vinyóimat?
18. Mennyire van bekalibrálva a kijelző? Csak mert első vásárlóknak 12 ezer forintért kalibrálják, ami nevetséges, nekem pedig a színhelyesség nagyon fontos.
19. 45 nm-es procival szerelt iMac várható 2-3 hónapon belül?
20. A Mighty Mouse helyett bármilyen Logitech egeret használhatok, nem lesz szegényesebb a funkciólista? Wireless egerekkel (nem Bluetooth) gondolom együttműködik.
21. Windows Live Messenger működik Leopard alatt vagy van valami kifejezetten Mac OSX-es szoftver, ami kezeli az MSN fiókokat? A Plus! szolgáltatások működnek ilyenkor (pl. színes betűk a nevekben)?
22. Video- és audio codec-ekkel mi a helyzet? DivX/XviD/WMV/WMVHD érdekel főleg, .mkv-t nagyon ritkán nézek.
23. Van beépített sztereó hangszóró a gépben? Ha igen, akkor mennyire emészthető a hangja?
24. Játékok terén a nem OSX kompatibilis programokkal mi a helyzet? Túl nagy igényeim nincsenek, csak szeretném tudni mihez tartsam magam.
25. Total Commander működik-e OSX alatt? Ha nem, akkor milyen hasonló kinézetű FTP alkalmazást tudtok javasolni?
26. Mennyire egyszerű telepítgetni Leopard alatt különböző programokat?
27. DVD-írást mivel eszközöljek?
28. Mennyire hangos a DVD-RW?
29. Beépített levelező programot kézzel be lehet állítani SMTP/POP3 címek alapján?
30. Szoftverfrissítéseket automatikusan telepíti a Leopard vagy jelez, hogy telepítsem/töltsem le őket?Asszem dióhéjban nagyjából ennyi jutott az eszembe hirtelen
-
Takhanto
őstag
hy all, kérdés, van olyan os-x oprendszer ami jó a szokványos pc-kre?
-
1010
őstag
hali
az ipodomat új gépre kötném
de azt mondja ez nem aouthorize gép vagy micsodaakkor nem tom átmásolni rá a zenéimet
2lehetőséget kínál
mintha mind 2valmi törlés lenne
edig egyiket se mertem választanipedig gépen szeben szólna 5.1 zalmannal
-
biker
nagyúr
válasz
Soundlover #2588 üzenetére
a kexteket kextloaddal töltötted fel, vagy telepítéskor?
elvileg kellene mennie.
az osx86 wiki oldalon vannak kompatibilis alkatrész listák, és itt le is írják, melyik kextel mi működik.
Nézd át ha van időd. -
Soundlover
csendes tag
Üdvözlet. Lenne egy olyan gondom hogy fent van a leo a gépemen, megy is rendesen, viszont a videókártya nemigen működik. 1024x768-ban megy, próbáltam már Natit-ot, AGPGartot(több verziót is), de nem sok sikerrel. A probléma az hogy a kártya igazából AGP foglalattal rendelkezik. Egyébként egy Ati Radeon HD 2400 Pro Agp -s kártyáról van szó. Az AtiRadeonX2000 .kext meg úgy tudom PCI-os driver. Létezik-e valami megoldás erre a kártyára ,valamint be tudom-e üzemelni a QE-t?
-
biker
nagyúr
khm...
az apple.hu az hivatalos, keleteurópai hivatalos forgalmazó, a valamikori hdsys/imc stb üzemelteti. így lehetett apple.hu és store.apple.hu a rendszer.
a magyarországi apple store-ok hivatalosak, rendes viszonteladók.
amire te gondolsz, az a hivatalos apple center-ek, aminek 4 bolt nevezi magát, és valóban nem hivatalos fennhatóság alá tartozó boltok. ebből országonként 1-5 szokott lenni, kivéve usa. talán 110db van európában összesen?
és a legjobb, nem tudod elérni az apple.hu/hdsys/imc satöbbi csodacéget, nem publikus semmilyen elérhetőségük.
az lenne a megoldás, ha a hdsys és imc förtelmes rendszerét ki...nák a pic..ba, és nyílna egy rendes apple center, mert igény lenne rá.
egyre nagyobb az érdeklődés az apple cuccok iránt, legyen az ipod, vagy sz.gép.de sajnos valamiért nem érdekli enyire a céget is hazánk, ezért indult a wewantapplehungary kezdeményezés
-
biker
nagyúr
megint kevered.
- oprendszert bárhol vehetsz
- gépet is bárhol vehetsz
- a magyar apple.hu applestoreból is vásárolhatszcsak a magyar jogvédelmi problémák miatt nem vehetsz itthon zenét.
hogy jön ide az, hogy windows géped van?
sajnos ma itthon egy számra a jogdíj többe kerülne, mint usaban egy teljes szám ára, ezért nem lehet itunes store itthon. apple store persze van. és azért nem vehetsz itthon usaból, mert saját magának lenne konkurrenciája, az mindenhol így van, nálunk is, elküldesz egy megrendlést a svájci központunkba, 10perc múlva az asztalomon van svájcból
-
biker
nagyúr
megint két más dologról beszélsz.
- kint veszel egy hordozható készüléket, amire világgarancia van, az egy dolog
- elolvasni a store vásárlási feltételeit, ahol le van írva, minden store csak a saját országába szállítt és csak a saját lakók vehetnek saját címmel, az is egy dolog. -
1010
őstag
picsába
hát ennyi az unió
pedig minden tiszta lenne ugye
mikor kint voltam angliába
valaki ipodot vetttudom ez kicsit más de akkor is
itthon nagyon drága a mac (na jó annyira nem)
és még ha amcsiba veszem és haza hozatom, vagy ebeyen rendelem
akkor vámmal eggyütt(!) is olcsóbb
pl a 2gigás mac mini 130k
ithon 1.8as 160k resellertől -
1010
őstag
regeltem a brit itunes áruházban
ha ott veszek valamit haza hozzák magyarországra?
-
biker
nagyúr
válasz
gabvero #2574 üzenetére
elég sok szerkesztés. igazából ha linuxos terminal ismeretek nincsenek, akkor majdnem biztos a sikertelenség.
egyébként mikor betölt a telepítő, felső menüben utilities terminal, terminalban kextload AppleVIAATA.kext, és meglátjuk, működik-e
persze kell a kext egy pendrive-on, meg fel is kell majd csatolni a pendriveot, ehhez kell pár alapvető terminál parancs ismerete...
-
gabvero
csendes tag
Köszi egyenlőre. Ha megvan a AppleVIAATA kext utánna mi a tehendő?
-
biker
nagyúr
VMWare workstation [link], ezzel MELLETTE futtathatsz
fizetősek, alapból
és még hány ilyen van, ami virtuális rendszert futtat a gépeden
kéne egy kis kitartás és megfelelő keresési metodikavirtual machine, vagy hasonló szavakra
vagy felrakod egy másik particióra, és indítod külön az osx-et. ehhez meg leírás az épp 2 szólással lejjebb lévő osx86 wikin
-
1010
őstag
azt mien progival tudnám megoldani hogy
az xp home allat fuson egy os xvalami tényleg működő progi
nem csak ien google linknem találni semmit sehol
-
biker
nagyúr
válasz
gabvero #2565 üzenetére
Egyes via csipszeteket nem szeret, van is patch: AppleVIAATA.kext, de hogy mennyire segítene, kérdéses.
Core Logic Chipsets
ATI RS480 (extremely slow IDE!)
Intel E7205 chipset
Intel E7210 server chipset
Intel 845/845G/845MP/850E/855GM/865/865GBFL/865PE/875/915P/915G/925X/925XE
Intel 945P/G (will need editing of PIIX kexts and 915 ones to include device IDs, though. Otherwise it won't even boot.)
Intel 955X
nVidia nForce 4 SLI
nVidia nForce 4 Ultra
NVIDIA nForce 4 410 + GF6100 IGP
VIA K8T800(and Pro version)/K8M800/P4M266A/PM800
AMD 8151 & 8311 & 8111
SiS 756
SiS 745
==CPU== include core
SSE3
AMD Athlon 64 X2 (All revisions) - Reports only one cpu, shows 2 activity graphs (Correction: Reports 0 cores on die, and 2 logical ones)
AMD Athlon 64 and FX (Venice and SanDiego only)
AMD Turion 64
AMD Opteron (Troy, Italy, San Diego 144)
AMD Sempron 64 socket 754 (Some new Palermo revisions do support SSE3 and AMD64, BX (ie- SDA****BXBOX) revision of retail chips, and BX stepping of OEM chips)
Intel Celeron D
Intel Celeron D 345 j+ (3.06 Ghz)
Intel Pentium 4 (Prescott core, 1MB/2MB L2 cache)
Intel Pentium D - System Profiler reports one CPU, but activity monitor shows two. Seems to support SMP.
Intel Xeon (Nocona, Irwindale)
SSE2 - All SSE2 CPU need a patch for Rosetta
AMD Opteron (sledgehammer)
AMD Dual Opteron works fine SMP
AMD Athlon 64 and FX (newcastle, clawhammer, winchester, barton) barton shouldnt be listed here without SSE2,and earlier FX51/FX53 is SledgeHammer like Opteron - use Maxxuss latest patch: in v0.5c, do not select SSE2 pre-patched binaries in second install screen. XP Barton 3200+ works fine
AMD Athlon X2 Dual Core 3800+ Manchester (SSE - SSE2 - SSE3) Works perfectly
AMD Sempron socket 754 (K8 based)
Mobile Intel Pentium 4
Intel Pentium 4 Willamette and Northwood cores (256kB/512kB L2 cache)
Intel Pentium M
Intel Celeron D (Prescott-256)
Intel Celeron M
Intel Celeron (Williamette, Northwood, 128kB cache)
Intel Xeon Socket-603 (1400DP-1700DP/256L2/400MHz FrontsideBus) - Both, System Profiler and activity monitor shows two CPU's
Intel Xeon (P4 based) - System Profiler reports one CPU, but activity monitor shows two.
Qemu Virtual CPU 0.7.1 (slow, emulates SSE2/EM64T)
Qemu Virtual CPU 0.7.2 (slow, emulates SSE2/EM64T) -
gabvero
csendes tag
Albacomp activa-eco Mobil Traveller V7
Alaplap-CLEVO Co. M66OSU/M67OSU
HDD-ST 9808 11 AS
Video-NVIDIA Ge Force 8400 G (512MB)
Op.megh.Optiarc DVD RW
Proci 1.86 Core DuoA dvd rw-n és a benne lévö leopard instal dvd-n kívül nem lát semmit.
-
a kérdésem elsősorban az öregmotoros Mac-esekhez szól, mert ők nagyobb valószínűséggel tudnak segíteni:
van egy ősöreg PowerMac 4400-asom, Mac OS 8-cal. van rajta egy UTP csatlakozó is, és szeretnék valahogy netezni rajta. Sajnos az OS8 még nem ismeri alapból a PPPoE kapcsolatot, így ez nem sikerült. valakinek van ötlete?illetve próbáltam már rá OS9-et telepíteni, de azt mondta a telepítő, hogy nem telepíthető, pedig elvileg fel kell, hogy menjen rá
-
1010
őstag
láttam az ilife vidoban hogy google ad oakt lehet beszúrni a webszerkesztőben
előtte regelni kell vagy ez hogy működik
én úgy tudtam a google leellenőrzi az oldalamat és csak útána lehet bármt is csinálni -
biker
nagyúr
válasz
gabvero #2560 üzenetére
a megoldás olvasással és írással orvosolható.
leírod, milyen laptop, milyen alaplap, milyen hdd, és miért nem látja, vagyis mit lát belőle?
ezt mi elolvassuk, és leírjuk, mit gondolunk.
ezt te elolvasod, és megteszed.
vagy elolvasod az ISMÉT belinkelt http://wiki.osx86.hu/index.php/Kezdőlap és http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page oldalakat.
ezt kb 20 szólásonként beírom, mikor jön egy write only módban hibakereső ember.
-
gabvero
csendes tag
Sziasztok. Nemrégen vettem egy laptopot és próbaltam feltenni a leot de van vele egy nagy gondom a disk utilitibe, telepítés során nem lássa a HD-met.Ha valaki tudná a megoldást örülnék neki.Köszi....
-
rii
nagyúr
had'álljon egy elseimerő sor a MAC PRO-król....
6 db MAC PRO halkabb, mint egy db G4-es O.o
én nem azért mert a G4 proszívót játszik.
uff -
1010
őstag
az új mac mini nek
a drágábbiknaknem gond ugye a hd video szerkesztés?
2 magos 2giga ram(max4?)vagy ha pl tv tunerral felveszek valamit akkor
az se gond neki ha 5órás felvétel megy dvd minőségben? -
_Blank_
senior tag
nem a tabokról beszéltem, hanem az ablakokról, képekről, hogy megjegyzi a rendszer /vagy szoftver tökmindegy/ hogy hol és hogyan nyitottam meg utoljára az adott progit /win képnézegető, jegyzettömb stb../.
egy preview vagy textedit meg mindig a bal fölső sarokban indul default, nem pedig ott ahol én azt utoljára megnyitottam adott méretben.
nem a rendszert fikázom csak nem értem a dolgot
-
biker
nagyúr
válasz
_Blank_ #2553 üzenetére
nem tudja.
ezt a firefox tudja, nem a win, hogy kint hagyod (teljesen feleslegesen) a tab sort, mikor nincs nyitva tab
2: mi az hogy "osx alatt ha megnyitok egy képet", most PROGRAMMAL nyitod meg, és a program ablakja hova kerül, vagy a program ablakán belül?
és hogy jön ide a rendszer?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladó Konfig Pentium G4400 16GB DDR4 120GB SSD GTX1050Ti 4GB!
- Eladó konfig! Ryzen 9 7900X 2TB SSD 32GB DDR5 RTX5070 12GB!
- Gigabyte GA-A75 + AMD A8 -3870 + 16GB Corsair DDR3 + 240GB Samsung 840 Pro + Alpenföhn brocken hűtő
- Lenovo 8-9. Gen. i3-i5-i7 CPU / 8-16 GB DDR4 / 256-512 GB SSD / Win 11 + 1 év Garancia + Számla!
- i7 8700/ 32GB DDR4/ 512GB gen4 SSD/ R5 430 2GBD5/ HP 400G5 SFF/ garancia/ ingyen foxpost
- Apple iPhone 14 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Csere-Beszámítás! AMD Számítógép PC Játékra! R5 5600X / RX 7800XT 16GB / 32GB DDR4 / 1TB SSD
- Új monitor állvány - csak össze lett szerelve
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest