- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- A Windows 11 lett az úr az asztali PC-k piacán
- Milyen videókártyát?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Gaming notebook topik
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen monitort vegyek?
- SSD kibeszélő
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
kovaax
őstag
válasz
kovaax #15064 üzenetére
Persze korai volt az örömöm... A k3b csak egy nyamvadt front-end. Ráadásul egészen szar is, mert a konfigjában ha átírom, hogy ne a wodim-ot használja, akkor ő szépen visszaírja bele a wodim-ot, mert mit képzelek én, hogy egy linuxon hozzámatatok a konfig fájlhoz, mikor a linux szabadon konfigurálható...
Hogy lehet kitalálni egy Fedora csomag függőségeit? Valami ilyenre gondolok:
http://packages.debian.org/squeeze/k3b -
kovaax
őstag
Sziasztok,
Vettem Verbatim 16x dvd-r -t, amit nem igazán tudok írni linux alatt. Pontosabban 1-et sikerült megírni Fedora 17 alatt (az iso fájlon jobb klikk, lemezre írás), de azóta azzal sem sikerül. Az asztali dvd felvevőm is megküzd velük, olyan a hangja, mintha mindjárt felszállna. Vindózerem nincs, azzal nem tudom kipróbálni. Van valakinek valami ötlete?
Köszönöm!
-
kovaax
őstag
-
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #14363 üzenetére
Nincs most energiám kihámozni, hogy miről is van szó, csak erre kaptam fel a fejem:
de hallgass rám, nem akarsz 2T-s partíciót a fő kifogás ellene, hogy időnként fsck-zik, és az 2-3 óra is lehet, de 1-nél biztosan több.Nekem mondjuk csak 764 gigás particióm van ext4-vel, de ha nagy ritkán fsck-zik, 1 percen belül lemegy... Vagy hülyeséget mondtam???
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #13880 üzenetére
Nekem a cpufrequtils szépen kapcsolgatja az AMD Athlon 64 X2-m frekvenciáját 1 és 2 GHz között. Bár ez azt hiszem, hogy csak a Cool 'n' Quiet funkció (nemrég kapcsoltam csak be Debian alatt, de már elfelejtettem a hozzá tartozó mesét...). Fedora alatt alapból kapcsolgatta, de gondolom ott is ugyanez csinálja.
-
kovaax
őstag
Először is: ÉN KÉREK ELNÉZÉST!
Egyébként meg 94 szeptembere óta unix alatt dolgozom, majdhogynem kizárólag parancssorban (AIX, HP-UX, OSF/1, SunOS, Linux). 95-96 magasságában raktam fel az első linuxot az otthoni gépemre, azóta csak az van rajta. Pár év RedHat után Debianra váltottam. Ez persze nem jelenti azt, hogy Nagy Unix Jedi vagyok, inkább egy szorgos kis padawan.
2-3 éve böffent fel, hogy megnézem mit tudnak a deszktop linuxok, és azokat egységsugarú júzerként próbálom használni (ha okoskodni akarok, akkor arra ott a Debian).Nnna, ehhez képest fogalmazzátok újra a nekem írt válaszokat.
Szerk.: A vindózhoz meg tök süket vagyok, többet foglalkoztatom a deszktoposainkat, mint Micike néni az iktatóból.
-
kovaax
őstag
válasz
Fooler89 #12857 üzenetére
A Debiant ismerem leginkább, de abból is ilyen saját kútfőből összeállított minimál rendszert használok. A többit csak kattintgatva próbálom használni, merthogy azok deszktopok, és azt kattintgatni kell. Szóval a véleményem nem igazán lenne mérvadó.
A neten található leírásokra én már jó pár éve úgy keresek, hogy verziótól/problémától függően a szűröm a találatokat időre, hogy mondjuk ne legyenek régebbiek 1 évnél, vagy akár csak 1 hétnél. Rengeteg elavult leírás van fent még sajnos. -
kovaax
őstag
Sziasztok,
A játszós gépemen 3 linux van jelenleg, merthogy a linuxokkal szoktam rajta játszani (testing environment):
Fedora 16 "Verne" XFCE Spin
Debian GNU/Linux 6.0.3 "Squeeze"
Xubuntu 11.10 "Oneiric Ocelot"Pénteken frissítettem a Xubit, majd a Fedorát is, mindkettő kapott új kernelt is, így a boot menüt adó Fedora grub.cfg-je újragenerálódott. Csakhogy kihagyta a Xubuntut. Molyoltam vele egy sort, mire kiderült, hogy az os-prober valamiért nem találja meg. Bebootoltam a Debiánt, átraktam a lóderét a boot sectorba, hogy ő legyen a főnök, de ő is kihagyta a Xubuntut. Aztán visszaraktam a Fedorát, és kézzel beleraktam a Xubit a grub.cfg-be, és úgy bebootolta. Megnéztem Xubin a csomagokat, 4 kernel volt fent, 3.0.0-12 - 15-ig. Egy hirtelen ötlettől vezérelve leszedtem az első kettőt. És lássatok csodát, így már észreveszi a Fedora os-prober-e a Xubit. Szóval a sok kerneltől valahogy félremegy... Hmmm...
-
kovaax
őstag
Hogy nem mindig csatolod fel, meg hol ezt, hol azt csatolsz oda.
Én ezt úgy értelmezem, hogy ha a júzer akar dugdosni, meg csatolgatni hordozható eszközt, akkor az /media (függetlenül, hogy automatikusan felcsatolja, vagy kézzel). Adat az mondjuk nálam /data, de ez már tök mindegy szerintem, teljesen egyéni. De az /mnt az szvsz a legtöbb helyen egy könyvtár, ahová a rendszergazdi csatol, ha valamit csatolni akar ideiglenesen. Ha kell valami fixen, akkor annak természetesen kell csinálni valamit fixen. Nálunk pl. a cégben mindenféle alkalmazások vannak a /apps alatt, de van olyan alkalmazás, ami köti az ebet a karóhoz, és a /alkalmazásnév alá van csatolva, mert ott szeret működni. De van olyan kolléga, aki ezeket is a /apps alá tolja, és csinál egy szimlinket /alkalmazásnév néven, oszt csókolom.
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Hell! \m/
Tegnap este első körben a Debian XFCE spinemre raktam fel a slim-et, lazán lecserélte a gdm-et, és aztán le is tudtam szedni a gdm csomagjait. Utána újratoltam a Debiánt teljesen a saját bejáratott konfigommal, csak az xdm helyett slim-et raktam. Minden gond nélkül működik, kevesebb memóriát használ ha jól látom, és legalább néz is ki valahogy. Majd még játszok vele alkalomadtán.
-
kovaax
őstag
Ezmiez a slim?
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
CPT.Pirk #12170 üzenetére
Ja, már úgy értettem, hogy mindig a legfrissebb van fent belőlük. Van fent nekem is iceweasel is. Bár igazándiból azok az oldalak, amiket látogatok, mennek mindhárommal.
Tény, hogy a Debian stabilban régiek a csomagok, de ennek ellenére azt használom már tízegynéhány éve, és még mindig élek!
-
kovaax
őstag
root@test:~$ usermod -u 1000 alma
root@test:~$ ls -ld /home/alma
drwxr-xr-x 2 alma users 8192 AUG 31 14:36 /home/alma
root@test:~$ ls -l /home/alma/
total 96
-rw-rw-r-- 1 alma users 188 AUG 31 14:36 enfilem
-r--r--r-- 1 alma users 831 MÁR 26 2004 .cshrc
-r--r--r-- 1 alma users 347 SZE 3 2003 .exrc
-r--r--r-- 1 alma users 333 MÁR 26 2004 .login
-r--r--r-- 1 alma users 438 MÁR 26 2004 .profile
-rw------- 1 alma users 88 AUG 31 14:36 .sh_history
root@test:~$ ls -l /tmp/almafile
-rw-rw-r-- 1 500 users 1472 AUG 31 14:36 /tmp/almafile
root@test:~$Röviden: a hómjában megkapja a fájljait szépen, de máshol marad a régi id.
Emlékeim szerint ez így működik, de a fenti próbát nem linuxon végeztem, hanem egy kommerciális unix-on.
-
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
Tomi29 #11358 üzenetére
Okoskodás ON: A linux az a kernel maga. E köré építenek különböző disztribuciókat, amik nagyjából ugyanazokat a szoftvereket tartalmazzák, csak itt-ott más a verzió, más az alapértelmezett grafikus környezet, más szoftverek kerülnek fel alapból, ezt-azt máshol lehet megtalálni, ilyenek.
Okoskodás OFF: Természetesen nekem a saját kiherélt Debianom a legjobb.
-
-
kovaax
őstag
Mindenhova a http://www.google.com/chrome-ről telepítem, aztán ő bevési magát a csomagkezelőbe, és frissül, ha kell. Az adatlapomon látható összes linuxon így használom, a nagyobbik gépen van 64 bites, és ebből a Fedorával kapom csak ezt a hibát bizonyos oldalakon (spottr.hu, www.ng.hu ami ilyen), de ott konzekvensen, már chrome 3 frissítés óta...
-
-
kovaax
őstag
válasz
Nowhereman #11259 üzenetére
RaZroX-nek jelent problémát a multiboot, nem nekem. Ha megnézed az adatlapomat, a két gépemen 5 különböző rendszer van, mondjuk mind linux (vinózer vagy 15 éve nincs saját gépen).
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #11237 üzenetére
Akkor a windows hostot is ki kell engedje a netre, gondolom ezt szeretné elkerülni...
RaZroX: A vmware a legrégebbi és legjobb megoldás jelenleg azt hiszem... De nem tudom, hogy az hogy kezeli a videokártyákat, szóval kb. rá is érvényes bambano első mondata. Szerintem csinálj dual boot-os gépet, minden linuxos játékos azt csinálja.
-
kovaax
őstag
-
-
kovaax
őstag
válasz
atesss #11073 üzenetére
Azért érdemes desktopon is külön particióra rakni a /home-ot, mert ha valamiért újrahúzod az oprendszert (pl. kijön új verzió, és nem akarsz upgradelni, vagy mint kezdő linuxos, annyi mindent elkavartál már, hogy tiszta lappal szeretnél megint kezdeni), akkor a felhasználói adataid és beállításaid megmaradnak.
-
kovaax
őstag
válasz
bambano #10808 üzenetére
Persze, ez hoz maga után több dolgot is, pl ahogy írják a hírben: "Mindamellett, ez a portálás korlátozott; például egyes haladó asztali szoltáltatásokat nem támogat."
És úgy tűnik, hogy ez "sikeresebb" (=legalábbis kijött stabilnak), mint a Hurd, amit így hirtelen nem is tudom, hogy létezik-e még...
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10805 üzenetére
A kernelben különbözik, egyikben freebsd van, a másikban linux.
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10803 üzenetére
Meg elég gyorsan el is avulnak a csomagok... De hát ez van, ha valaki tisztább, szárazabb érzést akar...
-
kovaax
őstag
válasz
Speeedfire #10800 üzenetére
-
kovaax
őstag
-
kovaax
őstag
Régebbi infókat találtam arról, hogy ki kell kapcsolni, az a biztos. Újabbakat nem, vagy a régiekre hivatkoznak. Mondjuk ha végigböngészném a syslog-ot, biztos volna még más különbség is, de nincs annyi időm rá. A hang viszont gáz, p&p esetén nem tudja kezelni az eszközt, látja, hogy van ilyen, de nem tud vele mit csinálni.
[Szerintem lazán le lehetne tolni a netről a 2.6 előtti linux infókat, mert csak összezavarják az embert... Sajnos a kugli dátum szűrése max 1 év...]
-
kovaax
őstag
Hello,
Tekergetem a gépemet, és sok év után megint belenéztem a bios beállításokba, és kapásból felvetődött bennem két kérdés.
1. Plug and Play OS: Keresgéltem itt a neten, és azt írják, hogy a linux 2.4 óta p&p, most 2.6-nál tartunk, ugye. Mégis ha beállítom a biosba, hogy p&p os-em van, akkor nem megy a hang (más működésbeli különbséget nem találtam). Miért nem? Kéne tekergetni a linux konfigját, hogy jól plugoljon és pléjeljen??? Ha a bios állítgat, akkor meg működik, utána felismeri jól a cuccokat a linux.
2. ACPI support: három közül választhatok: v1.0, v2.0, v3.0. Ennek is próbáltam utánakeresni, itt van egy hosszú írás róla. Ők a v3.0-ra hvatkoznak, akkor gondolom érdemes azt beállítani a biosban is, ugye? Eddgi 1.0-án ment, átkapcsoltam, és semmi változást nem tapasztaltam... Mondjuk gondolom desktop gépnél ezek annyira nem relevánsak, nem?
-
kovaax
őstag
válasz
utgyuru #10543 üzenetére
Nekem egy p4-es gépen van Fedorám, és azon úgyse tudnám használni a gyári driver plusz funkcióit, úgyhogy elvagyok a nouveau-val...
Szerk.: Vagy ezt inkább.
-
kovaax
őstag
válasz
utgyuru #10527 üzenetére
Fedora (mint nem túl expert felhasználó): igen, kezeli a függőségeket. Én elégedett vagyok vele, ami kicsit macerás lehet, hogy alapból csak valóban free cuccok vannak benne (ezért nincs pl. mp3). És igen, új csomagokkal van tele, de ebből még nekem nem volt igazán problémám. Ubuntu helyett használom egyébként desktopot játszani, xfce spin-t.
[Amúgy én a Debianra esküszöm, relatív egyéni konfiggal (icewm+parancssor, oszt csókolom).]
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Mr Dini: Mindent a StreamSharkról!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- EA Sports WRC '23
- Tesla topik
- QWERTY billentyűzet és másodlagos kijelző is lesz a Titan 2-ben
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- PlayStation 5
- Nintendo 3DS és DS topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Eredeti Windows 10 / 11 Pro aktiválókulcs AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL!
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Samsung Galaxy S22 Ultra 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Prémium felsőkategóriás Gamer PC! X870 / R9 9950X / 9070XT / 64GB DDR5
- LG 45GR95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest