- Dell notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Vezetékes FEJhallgatók
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vladi
nagyúr
válasz
Plasticbomb #28112 üzenetére
Nekem gyanús, hogy a ledek alaplapi vezérlése is primitív dolog. Ilyen pwm értéket kell megadni és passz. Vagy valami cél ic-n keresztül.
Ennek mélyebben kell utánanézni, mert linuxon pölö sok esetben nagyon egyszerű a megoldás. fordulatszám vezérlés is kb egy érték megadása a /proc útvonalon. De amd vga-ák freki szabályozása se több. A unixokon ugye minden egy fájlban van leképezve.
2 maszek megjegyzésem:
- ilyenkor jön rám a sírhatnék, hogy erre winen 10-30 megás driverek vannak, ami megoldható egy 400 bájtos txt fájllal...
- az ilyen led villjogást én is szeretem, kisbaltával kivágom a rákba azt a hardvert, ami elköveti ellenem.Ilyen projektet találtam, nem biztos, hogy ez kell neked.
-
Vladi
nagyúr
válasz
CPT.Pirk #28089 üzenetére
"valamilyen általam érthetetlen okból"
2 ok van: a disztró licenc protokollja, például fedoránál nem lehet, a másik ,hogy a program készítője nem engedi közvetlen kiadást.
Anno, mikor a nyílt driverek még fasorba se voltak (2000-2005 kb.) akkor csak zárt votl. De mind az amd/ati, mind az nvidia tiltotta, hogy a disztróhoz csomagolják a drivert. Sehogyse lehetett. Akkor találták ki, hogy akkor 3rd party tároló van és onnan. A legtöbb disztró közeli 3rd tárolót ugyan azok üzemeltetik, akik a disztrót összehozzák.
szvsz rég láttalak.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Victoryus #28087 üzenetére
Nem.
Elvileg a nyílt driverrel meg kell tudnod hajtani. Tesztelgesd:
glxinfo
Asszsem. Direct renderinget keress. Ha az mnegy, akkor uvd-t kell megnézzed:dmesg | grep UVD
Ha van rendes gyorsításod és uvd-d is, akkor a lejáccókban kell kiementnek beállítani. firefoxhoz kell tán valami ffmpeg kiegészítő csomag ehhez.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation #28048 üzenetére
Zsír, örülök, hogy sikerült és tanultál.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Flowtation #28044 üzenetére
Ne vedd rossz néven, de neked nem.
Ez a hosszú név ez sima automatikusan adott név, elvileg valamilyen automount szolgáltatás csinálja.
Leállítod a démont ami használná, lecsatolod, átnevezed, jogosultságot beállítod, fstabba beteszed, felcsatolod, démonba megadod az új elérési utakat - ha ételmes a kliensed, akkor újra se kell hesselni, deasevészes.Ez egyébként egy 10 perces processzus, de ha ott tartasz, hogy ehhez howto kell, akkor inkább ne fogj bele, ert csak összezavarodsz.
Jóvanazúgy.
Ne sértődj meg, nem rosszat akarok neked. Vagy úgy hagyod, kicsit beleásod magad a témába és utána fogsz neki, vagy hagyod a fenébe és alkalmazkodsz a helyzethez.
-
Vladi
nagyúr
válasz
joecontra #27654 üzenetére
szerintem a nouveau drivert erőlteti. Lehet blacklistelni kéne, ha a csomag nem teszi meg neked. link. Arra figyelj, hogy inkább csomagból telepítsd ne az itt ajánlott binary driverrel. rpmfusion tároló tipikusan.
S neked is szólok, egyel fölötted, hogy van fedora topik.
-
Vladi
nagyúr
válasz
RaPiDsHaRe #27652 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
RaPiDsHaRe #27650 üzenetére
A többit telepítetted, amit mondtam?
Csak be kell vele olvastadnod vele, majd elmenteni. Csak elindítod, beolvassa és utána mentés.
-
Vladi
nagyúr
válasz
RaPiDsHaRe #27648 üzenetére
Fel kell telepítened az ntfs csomagokat. ntfs-3g a csomag, amit az epel tárolóban találsz. Először a tárolót vedd feldd!
Utána viszont a grubnak a config managerét kell futtatnod, hogy megtalálja! én a grub-costumisert szoktam használni.
Annyi a háttere a történetnek, hogy telepítskor nem ismerte az ntfs-t, így nem is látta a wint.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #27379 üzenetére
Melyik driver ez? Nincs forrásod?
A csomagból is ki tudod venni, de akkor a kernelnek kompatibnilisnek kell lennie!
(#27406) hcl:
Miért kell relabel? Frissítés volt, vagy mi? Azt a post install szkript elvileg megcisnálja.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Frawly #27161 üzenetére
"Persze lehet, hogy 3.10-esen is van valami kernelmodulos hekkelős megoldás, amivel valahogyan működésre bírhatók az NVMe-meghajtók, ezt nem tudom, de azt igen, hogy ilyen modern technológiához modern kernel dukál."
Mint pl a 2.6.....
Idézet innen : Intel® Linux* NVMe* Driver Reference Guide for Developers
"This document is intended for developer and software companies, it should be noted that kernel 3.3 had a stable
NVMe driver version included, and various distributions have back ported the driver even to kernel 2.6 versions. "Így néz ki nálam:
[root@localhost ~]# modinfo nvme
filename: /lib/modules/3.10.0-862.11.6.el7.x86_64/kernel/drivers/nvme/host/nvme.ko.xz
version: 1.0
license: GPL
author: Matthew Wilcox <willy@linux.intel.com>
retpoline: Y
rhelversion: 7.5
srcversion: 30450E89667604AF8B90469
alias: pci:v*d*sv*sd*bc01sc08i02*
alias: pci:v0000144Dd0000A822sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v0000144Dd0000A821sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001C5Fd00000540sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00001C58d00000003sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00005845sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d0000F1A5sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000A55sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000A54sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000A53sv*sd*bc*sc*i*
alias: pci:v00008086d00000953sv*sd*bc*sc*i*
depends: nvme-core
intree: Y
vermagic: 3.10.0-862.11.6.el7.x86_64 SMP mod_unload modversions
signer: CentOS Linux kernel signing key
sig_key: D4:11:5F:11:00:55B:56
8
6:05:AB:75:21:73
F
1:AC:54
8
sig_hashalgo: sha256
parm: use_threaded_interrupts:int
parm: use_cmb_sqes:use controller's memory buffer for I/O SQes (bool)
parm: max_host_mem_size_mb:Maximum Host Memory Buffer (HMB) size per controller (in MiB) (uint)
parm: io_queue_depth:set io queue depth, should >= 2
[root@localhost ~]#Jah ez a Matthew gyerek behekkelte a 3.10-es el linux kernelbe. Mármint akkor amikor épp nem a driveren dolgozott....
-
Vladi
nagyúr
Ennyire én se vagyok szakértő.
De a driverek többnyire úgy működnek, hogy van egy kernel modul, amit hozzáillesztessz a kernelhez. Ehhez a kernelben van egy illesztési réteg - nemtom hogy hívják - ha az fix, akkor a driver készítőnek könnyű dolga. Mindig ugyan ahhoz kell alkalmazkodni.
Namost van néha olyannya a fejleszhtőknek, hogy akkor legyen más ez a réteg. Pl. Akkor megy a fejvakarás, hogy ide is kompatibilis legyen meg oda is. stb.
De van amúgy egy csomó más része is a kernelnek, ütemező stb. Azok is fejlődnek.
De azt csak halkan jegyzem meg, hogy a mai 4.17 kenrelt, meg frissebbeket nyugodtan nevezhetnék 2.6.326-nek is. Ennek sokkal több marketing oka volt, mint technológiai. Anno 1.0-2.0 váltás sokkal nagyobb változhást hozott, de 2.4-2.6 is nagyobb változást hozott a kernel felépítésében, mint a 2.6-4.x váltás.
Kapaszkodjatok meg. 6-os rhel-ben (centos is) még 2.6-os kernel ketyeg. Na az már alig kap backportot, de biztonsági karbantartása még folyik, régebbi szerverre akár fel is teheted és rádugod a netre.
ha tévedek úgyis jön bambanő és lecsesz.
-
Vladi
nagyúr
Nem tuodm, hogy most mi az elfogadott driver. Az én gépemben 4670-van.
Egyébként nem sok mindent, hanem szinte mindent, sőt 5-6 évig, az első ciklusban biztos, hogy mindent visszaportolnak.
Nem kell verziószámot hajkurászni, nem attól működik a rendszer, hogy nagyobb száma van.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dr.FantastiK #27153 üzenetére
-
Vladi
nagyúr
válasz
Speeedfire #27112 üzenetére
Ha gyorsan tolják bele a friss csomagot a rensdzerbe, jóval kevesebb tesztelés idő marad, ergó több a probléma.
Ezért tötyögnek annyit a debianosok például, meg a rhel is 4-6 évente jön. A legfrissebb centos-en pl 3.10-es kernel van.
De nem boríttya be ba+ a zatomvillanás se.
Ugyanakkor ha hirtelen találok valami appot, ami jajjdejó lenne, azt alig bírom feltenni. Épp ezért már párhuzajosan használom fedorával. Az friss, oda 100, hogy minden friss program felpattan pikkpakk.
-
Vladi
nagyúr
Nekem is ez lett volna az 1. tippem. De nem biztos, hogy a hálózat terhelést lecsökkenti... bár. Sokszor szerintem csak listáz.
Mindegy. network file system, a leggyorsabb fájlátvitel amit láttam. Gyakorlatilag helyi fájlnak látod a távoli tartalmakat. Beállítani amúgy nagyságrenddel könnyebb, mint az ftp-t!
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dißnäëß #27042 üzenetére
Most akkor tanulás, vagy mi a cél?
Ha saját szervert üzemeltetsz, akkor felejtsd el a webes vezérlést. Dönts el mit akarsz, utána vegyél 20 káért egy használt laptopot, tegyél fel egy alap centos-t vagy debiant gui nélkül, menj be rá ssh-n és kezd el terminálba megcsinálni a dolgokat. Csillió tutoriál van hozzá.
Ha kész és tudod amit akarsz, akkor vegyél vasat, tedd valami szerverterembe és kész.
A mini flémeket meg itt felejtsétek el, a franc se akar itt topikgazdázni. Legyetek fegyelmezettek.
-
Vladi
nagyúr
-
Vladi
nagyúr
válasz
Dißnäëß #26941 üzenetére
Én szétválasztanám 3 részre a dolgot.
1. induló cégbe olcsó, gyors megoldást betennél, mennyen.
2. magadnak otthon tanulás céljából lehet flexelni, meg élhajlítani házat, meg árpi klasztert építeni.
3. hagyni az első kettőt a francba, inkább a cégre koncentrálni.
3/a: ha jól megy, akkor sok melód leszvele.
3/b: he nem megy jól, akkor sok melód lesz vele. -
Vladi
nagyúr
"setleg van valami, amire kiemelten érdemes figyelni?"
Ablakmozgatásnál nézd meg, hogy a processzort felpörgeti -e. Esetleg videó lejátszásnál. Ez nagyon gyakori hiba új gpu-nál, hogy nem a legjobb a driver, ha annak nem megy, akkor cpu-ból próbálja megoldani.
Ami még segít, ha kicsi erőforrás igényű ablakkezelőt használsz. pl: xfce
396-os a legújabb driver, biztos, hogy támogatja. Amíg megérkezik a repóba, addig megpróbálhatod kézzel feltenni.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26435 üzenetére
Megbeszéltük, hogy felesleges fordítano, ha már van. Próbálkozhatsz más verzióval, de nagyon valószínű, hogy hardveres hibád van. Azért tünedezik el a cucc.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26430 üzenetére
Olyat tud a hardver, hogy elromlik.
Másik linuxos gépben is megtesztelhetnéd. Amit mondanak, az aktív hub is segít. De ha usb kimeneten ennyire ingadozik az áram, akkor nem jósolok hosszú életet a gépnek. Mondjuk kondit cserélni nem lehetetlen. Egy jó szaki kell hozzá.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26416 üzenetére
Mondjuk az egész szálat ezzel a hsz-el kellett volna kezdeni.
Amúgy meg lsusb-n látszania kellene. Nem látszik. Valami hw gebasz van. Másik gépben - tipikusan winen - működik az eszköz?
Teszt:
kihúz - vár - bedug - lsusb - megnéz - vár - lsusb
Ha eltűnik az eszköz akkor:dmesg | tail
ebből ki kell derülni, ha valami megszakad. -
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26414 üzenetére
Network Managered van? Abban mit látsz?
Jó régi alma lehet. Mi ez pontosan? Én nem nagyon látok itt wifit.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26412 üzenetére
Akkor
lsusb
. Van, hogy az usb buszra ültetik.Deamúgy van egy gyárilag leforgatott, betöltött drivered. Mi nem megy?
(#26410) sh4d0w:
Nekem nem volt ezekkel gondom. Nagy gyakori integrált cucc alaplapokon.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26403 üzenetére
Nincs betöltve?
lsmod
Meg
lspci
se ártana. Nálam:.[oleg@localhost ~]$ lspci | grep Ethernet
02:00.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 03)
[oleg@localhost ~]$ lsmod | grep 81
ip6table_filter 12815 1
iptable_filter 12810 1
dm_region_hash 20813 1 dm_mirror
edac_core 58151 0
r8169 85083 0
mii 13934 1 r8169
[oleg@localhost ~]$Ebből látszik, hogy realtek 8111izébizé cuccom van, ehhez betöltötte a r8169 modult. Általában egy modul több cucchoz is jó. A chipjük általában ugyan az.
Egyébként a realtek cuccai nagyon kommersz eszközök, azért nem értem, miért nem megy nálad.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26401 üzenetére
Gyári kernel csomagban tuti nincs? link, ezt találtam.
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26396 üzenetére
Milyen linux ez? ubuntu, vagy mint?
-
Vladi
nagyúr
válasz
MasterMark #26394 üzenetére
Ilyenkor szoktam menni a kályhához: biztos, hogy nincs csomag? Miért erőlteted a forrásból telepítést?
Amúgy tapasztalatom szerint a kernel modulok viszonylag könnyen fordulnak. Egy guis app sokkal macerásabb tud lenni.
-
Vladi
nagyúr
Lenry és ubyegon2:
Ezeknek valóban az offban a helye. -
Vladi
nagyúr
openelecet nézd meg. Elég kompakt, pont a teféléknek találták ki.
Nagyon sok kiegészítése van úgy tudom.4 giga ram még sok is. Anno 1 gigiával nekem a htpc-n már ment a fullhd. Közben meg bekajált olyan 260 megra ramot.
három: nemtommiaszarér kell állalndóan küldözgetni az embereket a kezdőből.
-
Vladi
nagyúr
válasz
DrojDtroll #25650 üzenetére
mivel nyitod most?
Sima txt nem? Azt azért meg kéne tudni 2017-ben.nano pl?
-
Vladi
nagyúr
1. Csomagból telepítsd. sudo apt-get install vbx akármi.
2. Kernel modul kell, ha tudod, akkor régebbi kernellel indítsd el, ahhoz keress modult, meg header csomagot.
3. Figyelt a bugreportot - mondjuk nem ártott volna ide is linkelned, naénaztán nem fogom túrni a zubuntu bugzilláját... - ha ott írják, hogy friss kernel be javítva, onnantól azt használd.
4. nem ártana még neked is visszajelezned ott, hogy nálad is hiba vna. Akkor valószínűbb, hogy javítják. -
Vladi
nagyúr
válasz
#68216320 #25473 üzenetére
elementary és mint is ugyan az a vonal. Esetleg próbálj ki teljesen más disztrót mint pl: fedora. A legújabbat, vagy akár bétát is nézhetsz. Nagyonfriss driver kell neked.
windowsban meg nem tisztem segíteni, de a telepítőbe ha csinálsz usb-t, akkor elvileg bármilyen drivert integrálhatsz.
mod:
Neked és envynek is:
Megnéztem, link, a nyílt drveir a 9xx-as kártyákat aligalig, az e felettieket sehogyse támogatja. Később lesz. Addig zárt driver vagy vesa.
A mostani disztrók már nem tudnak vesa fallbacket?
Anno fedora cora 6 is tudta, hogy az ati x1300-as kártyámon a radeon driver semmitse tudott csinálni, az x összeomlott aztán ugyanazzal a mozdulattal újra is indította vesa módban. Volt gui.
Na akkor pölö az aktuális ubuntu ezt nem tudta. -
Vladi
nagyúr
válasz
#21078528 #25410 üzenetére
az ntp ugyebár elengedhetetlen egy otthoni desktopon.
Lassan meg kell barátkozni olyan dolgokkal, hogy systemdé, meg grub2, meg hasonlóak.
Eskük nagyon hiányoznak a régiszéplinuxos idők, mikor triviálisan lehetett átlátni a rendszert.
Március 31én azért csak szomorkodm majd egy kicsit. -
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #25407 üzenetére
Várjál kicsit. Attól, hogy bent vagy a desktopon még a háttérben szüttyöghet egy kicsit.
Utána nézd meg a kimenetet.ipv6-ot nem.
Jessiet felteheted, de egy x idő múlva az is elavul és akkor frissítened kell.
Meg kell barátkozni a systemdével. A centos 6-nak is már csak 3 éve van... -
Vladi
nagyúr
válasz
ubyegon2 #25398 üzenetére
Közben felfogtam. Ez a szolgáltatát kb azt cisnálja, hogy várakoztat amíg a hálózatod rendben fel nem állt.
Próbáld meg, hogy kikapcoslod:systemctl disable NetworkManager-wait-online.service
Aztán látjuk, hogy lesz -e utána neted, meg gyorsul -e.
wifin vagy amúgy? Az normális kapcsolt? vagy kicsi a térerőd? -
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #25367 üzenetére
Köszi neked is.
Meglett közben, a systemd-s időkben már ez az eljárás. link.
mod:
Közben leteszteltem, centos 6-on még nincs systemd, itt működik a touch, ezt tette le a boot logba.A fájlrendszerek ellenőrzése
/dev/sda3: 224662/971040 files (0.6% non-contiguous), 2527201/3877120 blocks
[ OK ]
De tényleg ellenőrzött, megnéztem. -
Vladi
nagyúr
válasz
#21078528 #25362 üzenetére
"Szerk.: egyébként csatolt fájlrendszeren nem egészséges fsck-t futtatni..."
Vágom, hát evan.badblocks-ot énztem, elég alapos, de macerás. Inkább az fsck kell nekem.
A felcsatolt fájlrenszerre ilyenekkel riogat:WARNING!!! The filesystem is mounted. If you continue you ***WILL***
cause ***SEVERE*** filesystem damage.Most a pendriveomra ezt írja:
[root@t60 ~]# fsck.ext2 /dev/sdb1
e2fsck 1.41.12 (17-May-2010)
/dev/sdb1: clean, 49551/131072 files, 322139/524288 blocksMost ez így jó, de nem valami bőséges. Így már jobb:
[root@t60 ~]# fsck.ext2 -f /dev/sdb1
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
/dev/sdb1: 49551/131072 files (6.4% non-contiguous), 322139/524288 blocksDe amúgy az fstabban bent van az ellenőrzés. A boot logba ennyit tesz:
/dev/sda3: clean, 224845/971040 files, 2524742/3877120 blocks
Máshová nem szokott logolni? Arra nem lehet rávenni, hogy -f kapcsolóval ellenőrizzen bootkor? Meg ha még azt is el lehetne mondani, hogy hová logoljon, akkor nagyon király lenne.
mod:
Közben ezt találtam. meg a kernel paraméterbe is be lehet tenni, meg
touch /forcefsck
is van, de asszem ez csak 1 bootra vonatkozik. -
Vladi
nagyúr
usb pendrive épségének tesztelésére mit használnátok?
ext2 fájlrendszer van rajta és egy futó os felmontolva.
Amit néztem:
badblocks: ez jó, csak kissé lassú. De a kimenete egyértelmű.
fsck:
Jó gyors, de a kimenetét nem igazán értem.Ezt egy másik gépen ext4 partícióra mondja:
[root@t60 ~]# fsck.ext4 -n /dev/sda3
Warning! /dev/sda3 is mounted.
Warning: skipping journal recovery because doing a read-only filesystem check.
/dev/sda3 contains a file system with errors, check forced.
Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Inodes that were part of a corrupted orphan linked list found. Fix? no
Inode 262388 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 270046 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 270284 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 279378 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 280944 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 281680 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 447995 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 447996 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 447997 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 447998 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Inode 448000 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Deleted inode 783523 has zero dtime. Fix? no
Inode 783547 was part of the orphaned inode list. IGNORED.
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Checking reference counts
Pass 5: Checking group summary information
Block bitmap differences: -125085 -(125087--125088) -(3348027--3348035) -(3348045--3348051) -(3348053--3348060) -(3348109--3348110) -(3353338--3353348) -(3362891--3362898) -(3394106--3394112)
Fix? no
Free blocks count wrong (1596014, counted=1566205).
Fix? no
Inode bitmap differences: -262388 -270046 -270284 -279378 -280944 -281680 -(447995--447998) -448000 -783523 -783547
Fix? no
Free inodes count wrong (746389, counted=746056).
Fix? no
/dev/sda3: ********** WARNING: Filesystem still has errors **********
/dev/sda3: 224651/971040 files (0.6% non-contiguous), 2281106/3877120 blocksMég az fstab 5. oszlopot néztem, hogy oda bekapcsolom az ellenőrzést. Csak azt nem tudom, hogy mit csinál.
-
Vladi
nagyúr
Shellbe van egy változóm pl: $szam ez egy szám, de tört, pl: 23.43
Ebből milyen program, vagy parancs csinál nekem egészet. Akár kerekítéssel, akár egészrésszel? -
Vladi
nagyúr
válasz
Andralin #25230 üzenetére
Igazából ki tudnád keresni, mivel a yum-cron meg minden ami yum pythonban lett megírva. Ha a binárist betöltöd egy text editorban, sima python kódot látsz.
(#25232) Andralin:
Még úgy is meg tudnád oldani, hogy a mirrorlistát letöltöd a gépre és az elérését a repó fájlban úgy adod meg, hogy file:// vagy ilyesmi.
-
Vladi
nagyúr
válasz
Andralin #25224 üzenetére
Két ötletem. Ezek nem fixek, csak megkerülöd a problémát:
1- megcseréled. curl visszakapja a régit és apacheot és böngészőt veszed rá, hogy az újat használja.
2- ahogy látom, itt a mirrorlista letöltésénél már elhasal. Esetleg azt állítsd sima http-re az epel repó fájljában:
/etc/yum.repos.d/epel.repo
és itt a mirrorlist=http és nem https
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Dell notebook topic
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Apple asztali gépek
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Magisk
- Ingatlanos topic!
- CPU léghűtés kibeszélő
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- 27%-OS ÁFÁS SZÁMLA I Jogtiszta Microsoft digitális és fizikai termékek I DIGITALKEYZ.COM
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- AKCIÓ! HP Victus 16-R1002NF Gamer notebook - i7 14700HX 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB WIN11
- Fém, összecsukható és kihúzható fotó állvány eladó
- LG 55C3 - 55" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- Jogtiszta Microsoft Windows / Office / Stb.
- Telefon felvásárlás!! Huawei P20 Lite/Huawei P20/Huawei P30 Lite/Huawei P30/Huawei P30 Pro
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest