Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Sipi

addikt

válasz szasza_1 #1512 üzenetére

Értem.

Két különböző dolog van itt: a nyelvi beállításoknál kikapcsolt UTF8 szerintem a Linuxod kiírására vonatkozik. A mai disztribúciók alapban minden Unicode-osan kezelnek. Nem érdemes kikapcsolni. Ennek azonban nincs köze ahhoz, hogy egyes fájlrendszerek milyen kódolással rögzítik a neveket.

Itt jön a képbe a másik fajta kódolás - a kernelben van egy rész, érdemes mindent modulban belefordítani. (Bár szerintem az ilyen egybedisztróknál alapban így van.)
    A nem alap Linuxos fájlrendszerek csatolását, kezelését külső programok végzik, s ezek ''betokozódnak'' a mount parancsba. Ilyenek pl. az ntfsprogs, ncpfs, stb.

Minden fájlrendszer csatolásakor meg lehet adni, milyen kódlappal legyen csatolva. A legtöbb esetben erre nincs szükség, de a távoli fs-eknél igen. Ilyen a samba (Windows), ncp (Netware), nfs (Unix).

A Netware-es csatolásokat az ncpfs csomagban található ncpmount végzi, a kernelben lévő ncp-driver segítségével. Ebben engedélyezni kell az NLS támogatást, s ezután a csatoláskor állítható a használt codepage.

Az ncpmount parancs -p kapcsolója a kódlapot, a -y pedig a karakterkészletet állítja be. Ez utóbbiról fogalmam sincs, mire való, a manuál szerint ezzel adható meg, hogy unicode-ról milyen szabály szerint alakítsa át a neveket. Értéke iso-8859-1 alakú karakterkészlet lehet.
    A -p mintha ellentétes lenne, a Netware kódolásról Unicode-ra alakításhoz való. Elvileg egyszerre használható mindkettő.

Ha az fstabban vannak beállítva ezek a kötetek, az iocharset= és codepage= opciókat kell megadni a kötet tulajdonságainál. Ha ''kézzel'' indítod az ncpmountot, akkor kell a -p és -y.

Sajna, nem tudok bővebben segíteni, sehol sincs Netware kötetem. Próbálgasd ezeket az opciókat, valamelyik csak menni fog. :(

Sipi

Új hozzászólás Aktív témák