-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipi
addikt
válasz
szasza_1 #1512 üzenetére
Értem.
Két különböző dolog van itt: a nyelvi beállításoknál kikapcsolt UTF8 szerintem a Linuxod kiírására vonatkozik. A mai disztribúciók alapban minden Unicode-osan kezelnek. Nem érdemes kikapcsolni. Ennek azonban nincs köze ahhoz, hogy egyes fájlrendszerek milyen kódolással rögzítik a neveket.
Itt jön a képbe a másik fajta kódolás - a kernelben van egy rész, érdemes mindent modulban belefordítani. (Bár szerintem az ilyen egybedisztróknál alapban így van.)
A nem alap Linuxos fájlrendszerek csatolását, kezelését külső programok végzik, s ezek ''betokozódnak'' a mount parancsba. Ilyenek pl. az ntfsprogs, ncpfs, stb.
Minden fájlrendszer csatolásakor meg lehet adni, milyen kódlappal legyen csatolva. A legtöbb esetben erre nincs szükség, de a távoli fs-eknél igen. Ilyen a samba (Windows), ncp (Netware), nfs (Unix).
A Netware-es csatolásokat az ncpfs csomagban található ncpmount végzi, a kernelben lévő ncp-driver segítségével. Ebben engedélyezni kell az NLS támogatást, s ezután a csatoláskor állítható a használt codepage.
Az ncpmount parancs -p kapcsolója a kódlapot, a -y pedig a karakterkészletet állítja be. Ez utóbbiról fogalmam sincs, mire való, a manuál szerint ezzel adható meg, hogy unicode-ról milyen szabály szerint alakítsa át a neveket. Értéke iso-8859-1 alakú karakterkészlet lehet.
A -p mintha ellentétes lenne, a Netware kódolásról Unicode-ra alakításhoz való. Elvileg egyszerre használható mindkettő.
Ha az fstabban vannak beállítva ezek a kötetek, az iocharset= és codepage= opciókat kell megadni a kötet tulajdonságainál. Ha ''kézzel'' indítod az ncpmountot, akkor kell a -p és -y.
Sajna, nem tudok bővebben segíteni, sehol sincs Netware kötetem. Próbálgasd ezeket az opciókat, valamelyik csak menni fog.
Sipi
Új hozzászólás Aktív témák
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Path of Exile 2 early access kulcs
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- iKing.Hu - Samsung Galaxy Tab S8 Graphite Használt, karcmentes állapotban
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Xbox Ultimate előfizetések
- Felújított számítógépek számlával, garanciával! Ingyen Foxpost!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest