Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
klambi
addikt
szevasztok!
kezdem tanulgatni a 2008 servert, és lenne is 1 kérdésem..
mikor az active directory domain services feltelepítettem és futtatni akarom a tcp/ip kapcsolatra panaszkodik, és nem enged tovább, fel kell hozzá rakni a dhcp-t is a roles-ban vagy csak az a baja,hogy már beállítottam neki az ip címét kézzel?

-
metaldog
senior tag
Hali az lenne a kérdésem hogy hogy lehet file rendszert váltani adatvesztés nélkül? Ja és ha a server indításánál csak a parancssor jön be nincs grafikus felület akkor mi lehet a gond?
-
Drag77
senior tag
Sziasztok!
Csinált valaki mdt2010 upgradet mdt2012 re? Uninstalálni kell elöte a 2010 et? Persze meg hagyva deployment sharet, vagy indíthatom eleve mdt 2012 msi telepítőt és az elvégez mindent?
Az már villágos, hogy utána upgradelni kel az mmc be a deployment sharet és a boot imaget újra építeni.
Köszönöm Drag -
fap333
aktív tag
Helló!
A cégünknél most akarunk bevezetni egy vállalatirányítási rendszert, és kéne hozzá egy szerver.
A windows server 2008 és a 2012 között kb érzem a különbséget, de a windows small business server 2011-et abszolut nem tudom hova tenni.Ha esetleg valaki tudna egy jó összehasonlítást, azt nagyon megköszönném!
Üdv:
Peti -
ticzi01
aktív tag
Elég lenne ha az adott gépen parancssorból cmd-ből eltudnánk indítani a szolgáltatást, azaz annak a telepítését, de eddig csak kattintós móka megy sajna...
-
ticzi01
aktív tag
Sziasztok!
A következő problémára kellene megoldás. Win 2008 R2 GPO-val szeretném win7-es gépekre kidobatni, hogy induljon el egy windows szolgáltatás. Mégpedig ami helyileg a Vezérkőpult->Programok->Windows Szolgáltatások ki és bekapcsolása alatt található Nyomtató és dokumentumszolgáltatások->LDP nyomtatásszolgáltatás bekapcsolás.
Nagy könnyebség lenne.
Köszi előre is!
-
prax_l
csendes tag
-
GD
őstag
akkor jön a meglepi, ha a szerveren is van egy dhcp szerver meg a routeren is.. esetleg még ugyan az a network is.. vagy routing, dns, vagy vpn.. vagy akármi.. esetleg ha statikus a szerver címe, de a router által adott hálózat más, akkor a szerver nem fog látszani.. szép ajándék :-)
-
Fex
tag
Hali!
Azért kérdezz már rá esetleg a topológiára, "ne adj isten" egy rendszerterv, vagy valami infó a kialakításról?
Gondolom azért nem neked kell kitalálni mindent!A szerverekben már általában két hálókártya van, elvileg az még nem jelent semmit, simán lehet, hogy egy kerül majd használatba.
Üdv,
Fex
-
bugizozi
őstag
Szvsz jó esetben azon a gépen fut a szoftverek szerver verziója, ott van az összes adat, a kliensek pedig oda csatlakoznak. Ha ez így van, neked csak annyi a feladatod, hogy rádugod őket a hálózatra, lássák egymást a gépek, és akkor a progiknak műxenie kell
Ha pedig nem, akkor kérdezd az anyacéget 
-
prax_l
csendes tag
-
prax_l
csendes tag
Értem, azért köszi a választ. Sajnos az a baj, hogy kb most látok először Windows Server-t, szóval fogalmam sincs... Ezért elkéne némi segítség legalább abban, hogy milyen topológiát használjak az összekötéshez. Kezdetnek nem lenne rossz.
Van valami ötlet, hogy melyik topikban lenne érdemes kérdezgetni az embereket ilyesmivel kapcsoltban? Mert akkor áthelyezném magam oda.. Köszi előre is! -
prax_l
csendes tag
Kedves Fórumozók!
A következő problémával fordulok hozzátok:
A cégben ahol dolgozom, jelenleg 5db számítógép van hálózatba kötve. A netet egy D-Link DI-524 típusú router osztja szét a gépek közöt. Ezt a felállást még én csináltam meg az otthoni mezei hálózatom mintájára évekkel ezelőtt. Ez az egyszerű kivitelezési módszer itt is tökéletesen bevált és jól is működik.
Most viszont beütött a krach. A külföldi anyacég az elavult gépparkunk és valami új hipermodern raktárkészlet program bevezetésének apropójából úgy döntött, hogy kapunk tőlük 3db új gépet. Ezeket a gépeket az új raktárkészlet/számlázó progival előtelepítve elküldik nekünk, és ezután az összes dolgot nyomon tudják majd követni, ami az itteni leányvállalaton belül történik. Mivel ez a jövőben mindannyiunk munkáját jelentős mértékben meg fogja könnyíteni, és még a régi többszörösen elavult gépeinkből is néhányat le tudunk cserélni így nagy volt a boldogság. Egészen addig, míg a gépek meg nem érkeztek, és el nem kezdtem kipróbálni őket egyesével. Először csak úgy óvatosan monitor, billentyűzet és egér kombinációval, hogy lássam mi a szitu. A három gép közül kettő darab Lenovo ThinkCentre Edge 72 típusú. Beindításukat követően örömmel láttam, hogy már Win7 Pro van rajtuk, és néhány programmal, tényleg elő vannak telepítve. Az utolsó gép ami miatt fennakadtam egy IBM System X 3100 M4 konfig. A fennakadás oka pedig a Windows Server 2008 R2.
Halvány gőzöm sincs, hogy miért kellet nekik az IBM gépre Windows Servert telepíteni. Miért nem lett volna jó arra is a sima WIN7? Ami még feltűnt, hogy az IBM gépben 2db hálókártya ékeskedik. Akkor ez jelentheti azt, hogy ezt a gépet úgy kellene telepíteni, hogy a DSL modem erre a gépre csatlakozik és úgy egy switchre amibe jönnek a kliensgépek? Lehet, hogy ha a csak simán a meglévő hálózatba csatlakoztatom őket, akkor nem fog működni a raktár progi, vagy szerintetek mindegy hogy van hálózatba kötve?
Egyelőre nem kötöttem össze semmit semmivel, mert amikor ezt megláttam, úgy voltam vele, hogy ezt inkább megkérdezem előtte.
-
ticzi01
aktív tag
Sziasztok.
A problémánk a következő:
Windows 2008 nyomtatóserver
GPO-val szeretnénk lokális nyomtatókat telepíteni. A nyomtató driver fent van a serveren és hálózatosként simán tudjuk deploy-olni. Viszont egy-két helyen nincs elég UTP, így LPT-vel szeretnénk.
És nem történik. A policy lefut, hibát nem jelez, de nem jelenik meg a lokális nyomató "újként". Megjelenik egy új nyomtató, "karbantartás szükséges" felirattal (ez GPO nélkül is megtörténik), viszont ehhez nem telepíti fel a drivert.
Próbáltuk user policy-ként is és computer policy-ként is, create-tel és update-tel is, de nincs boldogság.
-
DopeBob
addikt
Igen persze. A céggel közösen alakítottuk ki a konfigot, hogy árban se legyen túl sok (ezért nem iscsi) de azért üzembiztosan működjön. Erre jönnek ezek a nyomorult hibák...
Az időpont egybeesés miatt gyanakodom a backup exec-re. De ott is minden up-to-date. Egyenlőre sajnos nem tudok mit kezdeni vele, ez zavar a legjobban

-
DopeBob
addikt
Igaz, most túrom át az event logot:
Cluster Shared Volume 'Volume1' ('VMSTORAGE') is no longer available on this node because of 'STATUS_CONNECTION_DISCONNECTED(c000020c)'. All I/O will temporarily be queued until a path to the volume is reestablished.
Qurum disk, network elérhető maradt...
Mindkét node-on megvan ez az üzenet

De mi a fenétől lehet ez? A szerverek és a storage is kb 2 hónapos, egy integrátor cégtől vettük kompletten beüzemelve, minden driver, firmware up-to-date.
-
FLx
addikt
válasz
DopeBob
üzenetére
BackupExec-en nem lepődök meg, 5 éve kidobtuk már mindenhol.
Amúgy ha az aktív node elveszti a lemezeket, akkor is természetes a restart, ahogy akkor is ha az egyik node meghal. Így működik ez.Ha meg mindkettőn újraindult minden, akkor ott tuti a másik sem látta egy pillanatra a lemezeket, vagy aközben halt meg az aktív node, hogy redirected mode-ban volt.
-
DopeBob
addikt
Semmi baja a storage-nak. Az egyik szerver és a storage között szünt meg a kapcsolat. A hibaüzenetek az egyik node event logjában voltak. A szerverek közötti hálózat működött, és a másik szerver látta a storage-t. Azt nem értem, hogy miért indult újra az összes VM, függetlenül attól, hogy melyik szerveren futott...
(illetve hogy hogy a fenébe tudta ezt produkálni a backup exec... )
-
DopeBob
addikt
Hi,
adott egy 2 node-os Hyper-V R2 Cluster, új HP szerverek, az OS Win2k8R2. A szerverek SAS kapcsolattal kapcsolódnak a storage-hoz, mindkét szervben két SAS kártya van.
Tegnap éjjel mentés közben (Jó kis backup exec) jött pár durva hibaüzenet:
LSI_SAS ei 11: The driver detected a controller error on \Device\RaidPort1.
mpio 23: All paths have failed. \Device\MPIODisk1 will be removed.
mpio 16: A fail-over on \Device\MPIODisk1 occurred.Ezután az egyik CSV Redirected Access módban üzemelt tovább, a node újraindításáig.
Amit nem értek, miért indul újra az összes VM? Mind a két hoston futó VM-ek újraindultak... nem is igazán értem.
Valaki futott már bele hasonlóba? Mi a fene lehet?
-
-
Jeti1
tag
Hátha itt van olyan ember, aki sok brand szerverrel dolgozott már és vannak tapasztalatai. Ha igen, akkor örülnék ha benézne a brand szerverek topicba.
-
ticzi01
aktív tag
válasz
kraftxld
üzenetére
de az nem tudjuk megtenni, mivel év végén újra kell telepítenünk a print servert teljesen, ergó a gép neve is más lesz, másnak kell lennie! És van 110 nyomtatónk ergó lesz 110 policy amiben nem szeretném átírni a nevet.
De kipróbáltam tegnap és ip cím alapján működik rendesen, mivel az új server ip címe is ugyan ez lesz.
De akkor sem értem mi a fene a probléma amikor brírom az \\FQDN\shared_printer megtalálja minden ok boldogság van, \\Print_server_IP_cime\\shared_printer szintúgy működik, de amikor \\printsrv\shared_printer akkor nem találja és simán lehet pingerlni "ping printsrv" és eléggé nagy törést okozott bennem, hogy nem értem mi a fene a baja, mikor van ahol megy és jónak is kellene lennie.No meg még azt sem értem ,hogy policy ből miért nem tudok kitenni megosztott printert amikor a Computerhez rendelem hozzá az istennek nem akarja megcsinálni a piszok....
-
ticzi01
aktív tag
válasz
kraftxld
üzenetére
Köszi ez megoldotta a problémát a központban beírták a kérdéses Vlanok-hoz tartozó IP címeket a Sitéhez és most már megkapja a saját IP címét.
Most viszont felmerült még egy probléma jelen esetben az egyszerűség végett a nyomtatókkal.
Külön van dc és külön van file-print server.
A print serveren felvettem a portokat, a nyomtató drivert és a nyomtatókat is.
A DC-n készítettem egy policy-t, hogy szórja ki amire úgy hivatkozok, hogy \\fileserverneve\megosztott_printerneve
Így fel is csatolja szépen és működik is.
A DC-n a DNS-be beírtuk alias-ként a fileserverneve--->PRINT ping PRINT ok szépen jön a válasz.De amint a policyba átjavítom \\PRINT\megosztott_printerneve nem csatolja fel....
Ki is próbáltam a serveren hozzáadni egy nyomtatót, amíg alias-sal hivatkozok rá addig nem hajlandó megtalálni megosztott hálózati nyomtatóként, amint viszont a gép nevére cserélem a PRINT-et simán menne.
Ötlet?
-
ticzi01
aktív tag
Sziasztok!
Egy érdekes jelenségbe ütköztünk ami foylton problémákat generál.
Adott egy cég sok sok kirendeltséggel az országba, ezek össze vannak kötve egymással,
A központban van egy közpotni DC szerver és minden kirendeltség is rendelkezik egy ilyen ezsközzel.
Amikor belép a felhasználó akkor meg kellene kapnia a házirendet a saját DC-től ha az nem megy akkor egy a központban lévőtől.Nem igen akartak lefutni a policy-k azaz össze vissza, mikor kiderült gpresult /r , hogy mindig random szerűen más- más DC szolgálja ki a kérését, és sohasem a helyi, ezért más jön le.
Azér is fura, mivel minden DC-n ugyan annak kellene lennie a replikáció végett, hihetetlen van amikor mást kap a COMPUTER, és mást a USER policy azaz más DC futtatja le a rá vonatkozó házirendet.
Máskor be sem lép gondolom szintúgy e végett.Ötletetek van?
Köszi előre is. -
Male
nagyúr
válasz
kraftxld
üzenetére
e-bayes licence nem olyan sok (200 dollár körül), szóval nem jön ki belőle jó router (a 6000Ft-os kategóriától nem az) meg jó NAS... illetve ottvan, hogy tudsz tetszőleges wines programot futtatni rajta, amit azért néha használnak.
Szóval az OS-t kéne megoldani inkább.... a kérdés, hogy kell-e újratelepítés, és hogy kell-e CAL is hozzá ilyen felhasználásnál. -
Male
nagyúr
Sziasztok!
Adott egy házi szerver, rajta Win Server 2008 R2 SP1 Enterprise.
180 napos eval, ami kezd lejárni. Jól gugliztuk, hogy a rearm ezzel a verzióval nem megy, csak a 60 napossal?A többihez kellhet, hogy mire használják:
- ez osztja a netet két hálókártyával
- file szerver a helyi hálón
- a kezelése távoli asztallal megy (terminal server role nincs rajta, simán csak engedélyezve van az egyik felhasználónak, hogy távolról is belépjen), mert nincs rajta monitor, bill.
- 1-2 felhasználói program fut rajta
- backupol a többi gépről
- a backupot hotswapolt vinyóval auto menti, ha csatlakoztatják rá
( utóbbi két funkció külső programmal megy, nem beépítettel )Ha nem megy a rearm, akkor milyen legális lehetőségek vannak? Pl olyan csomag, ami pont ez, de 0 CAL van hozzá, az önmagában jó erre a felhasználásra? (mivel TS role nincs, ezért gondolom, hogy jó lehet)
Neten itt-ott azt írják, hogy ezt a 180 napos eval verziót nem lehet véglegesíteni, ha megveszed, akkor is újra kell telepíteni. Ez igaz? Ha igen, akkor van valami egyszerű módja az összes beállítás, role átvitelének? (net megosztás, de főleg a file szerver rész a megosztásokkal, felhasználókkal, jogosultságokkal)
Előre is köszi a válaszokat!
-
rijaszabo
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Windows 2008 Standard R2-m. Rajta egy honlap, fileok, stb.
Az lenne a kérdésem, hogy hogyan tudom az beállítani, hogy a honlap elérje a fileokat, de az elérési út ne látszódjon a honlapon lévők számára?Se a regisztráltaknak, se a látogatóknak. Viszont az adminnak igen.
Próbálkoztam a honlapon beállítani, ez nem jött be.
Arra gondoltam, hogy valamit a serveren kéne állítanom?A honlap .net 6.
Bármilyen észrevételt, megoldást szívesen fogadok!
Köszönöm!

-
ticzi01
aktív tag
válasz
kraftxld
üzenetére
A Cisco switch maga nem oszt IP-t, viszont azt szeretnénk, hogy a switch irányítsa át az IP kéréseket az egyes tartományokból egy másik tartományba.
Kliensek vannak: x.y.2.z, x.y.3.z, x.y.4.z tartományban vannak (Vlan1, vlan2,vlan3), míg a DHCP serverünk az x.y.1.1-en van.
Ilyenre gondoltunk, hogy:
ip helper-address x.y.1.1
Ez jó lehet nekünk? Subnet mask-ot nem kell megadni? (255.255.255.0)
-
ticzi01
aktív tag
Sziasztok!
Cisco switch átállítása.
Nálunk található egy Catalyt 4503 Switch ez vezérli az egész rendszert, a jelenlegiben nem volt szükség DHCP szórásra mivel fix IP alapon működik a rendszer, de ezen kell változtatnunk, az átállást elkezdtük.
Tudnál esetleg segíteni, mit és hogyan állítsunk, be, hogy engedélyezze a hálózatban a dhcp-s forgalmat?Előre is köszi
(config)#ip dhcp excluded-address 192.168.0.1 192.168.0.10
(config)#ip dhcp pool lan1
(config-dhcp)#network 192.168.0.0 255.255.255.0
(config-dhcp)#default-router 192.168.0.1
(config-dhcp)#dns-server 1.2.3.4Ennyit találtam már
-
ticzi01
aktív tag
válasz
kraftxld
üzenetére
de ez nem jó mert minden nyomtatónak más a neve, más a megosztási neve, és más jogosultsággal rendelkezik, ergo semmivel sem vagyok vele előrébb.
Ezt ismertem ez a módszert másutt használtam is, de 110 nyomtatót egyszerűbb lenne felvenni így Excel be összekattintani és benyomni -
ticzi01
aktív tag
Sziasztok!
Szeretnék parancssor segítségével felvinni policy-kat.
Amire szükségem lenne:User Configuration
-Preferences
-Control Panel Settings
-Printersezen belűl:
jobb gomb
New Shared Printer Properties
Itt beállítani, hogy Create az Action
Share Path: \\xxxxxxCommon
Item-level targeting pipa be
new item security group hozzáadKb egyenlőre ennyi kézzel rneg rengeteg időmet elvinné meg így szebb és könyebben gyorsabban is szerkesztető a dolog eztán köszi előre is
-
kraftxld
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
Pedig mostanában minden jóravaló szerver virtualizálva fut.
A directx támogatja a win 2008-at, igen komoly windows server 2008 directx keresőszavakkal jutottam ide:
[link] -
kraftxld
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
A fiatal szovjet mérnökök már feltalálták a VMware workstationt meg a virtualboxot is ilyen célra.
Passzolom a directx-et, még egyik szerverre se kellett a több ezer közül
-
kraftxld
félisten
válasz
DonThomasino
üzenetére
Otthoni gépre minek 2k8?

Totál ugynaz a kernel mint a Vistánál (2008) vagy Win7-nél (2008 R2) és ugyanannyira is sebezhető. -
DonThomasino
veterán
Otthoni gépre telepítettem egy win 2008 at,
szokták ezt védeni túzfallal vagy vírusírtóval?
Sebezhetőbb így a gép mint ha WIn 7 lenne rajta? -
DopeBob
addikt
Nem tud valaki valami jóféle (első körben lehetőleg magyar) leírást Win2k8 CA server role részéről?
Még sosem foglalkoztam vele, most viszont kellene egy kizáróleg belső hálóban használt root CA, illetve pár webhelyhez kellene megfelelő cert.
Hol érdemes kezdeni? Majdnem teljesen új a téma sajnos

-
Jeti1
tag
Úgy néz ki, hogy kapunk System Center Endpoint Protection liszenszet, én viszont még nem ismerem a System Center termékcsaládot, ezért érdeklődnék. Jól tudom, hogy a System Center Configuration Manager része az Endpoint Protection? Ha használni szeretném, úgy sejtem, hogy a SCCM-et kell felraknom, aztán annak részeként SCEP-t, majd konfigurálni.
Van valaki, aki használja már évek óta? Jó termék, érdemes használni, ajánljátok? -
GD
őstag
Sziasztok,
Még mindig szenvedek attól, hogy a hyperv-ben lévő dc, aminek a time szolgáltatás külső órától kellene venni, elmászik időben perceket.. a hyperv integrált szolgáltatásokból ki van kapcsolva a time.. fix-it -et (MicrosoftFixit50395.msi) már használtam, többször, a hyperv bios ideje pontos.
Mi a megoldás..? Egy tök alap szolgáltatás, amit már ezer éve tudnak a szerver OS-ek.. bosszantó..
Új hozzászólás Aktív témák
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- MS SQL Server 2016, 2017, 2019
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - 15% AKCIÓ
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- iPhone 12 Pro 256GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3581
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad E15 G4i - i5-1235U I 16GB I 512SSD I 15,6" FHD I HDMI I W11 I Gari
- Redragon Kumara K552 RGB Brown Switch magyar billentyűzet
- Bomba ár! HP ZBook 14 G8 - i7-1165G7 I 16GB I 512SSD I Nvidia 4GB I 14" FHD I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

Ha pedig nem, akkor kérdezd az anyacéget 

Egyébként milyen storage? Ott is tuti lesz valami a logban, azt kéne előtúrni.
Természetesen az is lehet, hogy egyszerűen béna vagyok, rossz helyen keresgélek.