- Apple asztali gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Fujifilm X
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- AMD Ryzen 7 / 5 / 3 1***(X) "Summit Ridge" (AM4)
- Steam Deck
- Milyen TV-t vegyek?
- Projektor topic
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
TTomax
félisten
válasz MPowerPH #53599 üzenetére
Tul nagy hozzá,hiába rázom.Tisztult egy picit de sok van még benne...
(#53598) Tikakukac
Szerintem ez csak sima üveg.[ Szerkesztve ]
★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
TTomax
félisten
válasz Tikakukac #53596 üzenetére
Igen,ráadásul "flow" is kb nulla van benne mintha csak állna a viz.Tehát kb semmit nem mozdul ,igy esélye sincs ezeknek a felszínhez tapadt buborékoknak hogy elszakadjanak a tartály falától.
★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"
-
TTomax
félisten
Fiuk 3 nap után is tele van a tartályom mikrobuborékokkal.Tudom,hogy csupán esztétika,de nincs valami trükk erre?Vagy majd egyszer csak eltünik?
-
rup1u5
nagyúr
válasz DigitXT #53588 üzenetére
Jaja! Túl késő volt már az agyamnak mikor jobban megnéztem leesett.
Mit gondoltok, lehet, hogy a 4db kerek kondenzátor a lap szélén és a CPU mellett lenne a VRM1? Mert azok nagyon forrók még terhelés alatt de mást nem találtam. A szürke kocka kapot két kis bordát.
Why don't you knock it off with them negative waves!
-
anubis6
aktív tag
válasz rup1u5 #53584 üzenetére
Tőlem összekenheted az egész lapot is, de én nem ezt mondtam kb. ugyanígy nézne ki, csak hatékonyabb max a rések közti átfolyástól kéne tarts, de ezért kérdeztem, hogy van-e szilárdabb hőpaszta, ami nem lágyul meg a hőtől..
De ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarszhttps://www.youtube.com/@anubiszthedj https://soundcloud.com/anubiszthedj
-
Tikakukac
titán
válasz hellboy0415 #53590 üzenetére
Az ami a falra rakódik az olyan cucc, hogy szerintem ami oldja is, az fog mást is. Ez sajnos bontás. Szopó, én is kerestem rá megoldást. De nincs.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
hellboy0415
aktív tag
Hali. Mivel lehetne a csövekböl az opálosodást eltöntetni bontás nélkül?
Samsung S20 ULTRA
-
rup1u5
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #53583 üzenetére
Elindítottam egy AIDA FPU stress-t és a VRM1 felment 110 fokra. Végigtaperoltam mindent és az összes beikszelt az előző képről langyos volt, viszont ez a kocka a VRM mellett eléggé megégette az ujjam. Erre gondoltál? Kap egy bordát próbának. Nagy esemény lenne ha 3 év után végre ti segítenétek megtalálni nekem azt a forrófejű alkatrészt!
-
rup1u5
nagyúr
válasz anubis6 #53581 üzenetére
Köszi a hasznos tanácsot! Rohanok is azonnal nyakig összekenni az egész lapot pasztával!
(#53582) TaaT:
Éget egyből ahogy hozzáérek. Túlzás volt az az 1-2 másodperc.(#53583) TESCO-Zsömle:
"Honnan tudod, hogy mindkét VRM-szenzor azt a részt méri?"
De hát pont azt pofázom, hogy fogalmam sincs mit mér a VRM1 és hogy hol van a lapon!
Ezekre gondolsz amiket beXeltem?[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz rup1u5 #53580 üzenetére
Az első képen felül ott az a kis fekete kocka. Na, ahol a lapodon olyat találsz, az mind VRM. Ezzel utaltam is az első kérdésre, amit az előző posztod megfogalmazott: Honnan tudod, hogy mindkét VRM-szenzor azt a részt méri? Mert így ránézésre van még 1-1 VRM a ramok mellett, van egy a proci túloldalán és van a SATA csatiknál is.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
TaaT
nagyúr
válasz rup1u5 #53579 üzenetére
"Érezhető, hogy valóban 90°fölött járnak mert nem tudom rajtuk tartani az ujjaim hegyét pár másodpercnél tovább anélkül, hogy..."
Ha 90 fokos lenne, nem tudnád pár másodpercig rajtuk tartani az ujjaid, azonnal elrántanád. Valahol olvastam hogy a szoftveres mérés nem mérés, kéne valami rendes mérés.
[ Szerkesztve ]
Give them hell Ukraine!
-
rup1u5
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #53577 üzenetére
Így néz ki borda nélkül. Sajnos nálam nem ilyen szép egyenes sorban vannak a ferritek. Lenne esetleg ötleted, hogy milyen más alkatrész termelhet még ekkora hőt az alaplapomon?
-
rup1u5
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #53577 üzenetére
"De amúgy nem teljesen értem, hogy miért akarod a ferritkockákat hűteni, mert a tényleges hőtermelők/vrm elvileg a blokk alatt vannak, vagy nem?"
Ha a blokk alatt lenne akkor nem menne föl 100°-ra! Két VRM hőmérsékletet mér a lapom. VRM1 és VRM2. VRM2 lehet a blokk alatt mert annak a hőfokai 70° körül maximálnak mióta felkerült a vizesblokk. Annak idején mikor az egész vizezésbe belevágtam, azt hittem hogy azzal a blokkal meg lesz oldva minden problémám. Nagy csalódás volt látnom, hogy a VRM1 hőfokaim maradtak ugyan olyan magasak vízzel is. 90-98° játékok alatt, 100-110° 1-2 percnyi kemény CPU izzasztó teszt után, mint pl prime95. Ezért nekiálltam kézrátételes móddal kinyomozni, hogy hol van ezen irdatlan hő forrása. (mivel hőkamerám nincs) Semmi más nem forró a lapon most terhelés alatt csak azok a ferrit choke-ok! Érezhető, hogy valóban 90°fölött járnak mert nem tudom rajtuk tartani az ujjaim hegyét pár másodpercnél tovább anélkül, hogy égési sérüléseket szenvednék. Innen következett a "józan-paraszti" következtetésem, hogy csak azok lehetnek az AIDA64 által VRM1-ként detektált alkatrészek.
Most így néz ki játék közben ami már pár fok javulásnak számít:HWiNFO64-ban meg így most idle állapotban:
Ezzel küzdök amióta erre a platformra váltottam, ezért lett víz és szeretném végre elérni, hogy a VRM1 90° alatt maradjon tartós prime95 esetén is. Már arra is gondoltam, hogy írok Asrocknak, hogy ugyan árulják már el hol a bánatban vannak a szenzorok ezen a lapon!
[ Szerkesztve ]
-
TTomax
félisten
válasz rup1u5 #53574 üzenetére
220fontért vettem az én RIVE lapom egy 3820al meg blokkal együtt... az kb olyan 77K.Drága volt még így is,de akartam már nagyon régen egy ilyen lapot.Amugy még szerencse hogy megvettem hozzá a 3820at is a mert nagyon régi bios volt rajta,és rendelhettem volna flashelt bios chipet hozzá.
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz rup1u5 #53576 üzenetére
Szerintem az inkább szigetelne.
Ne gondold. Nem véletlen, hogy a legtöbb szigetelőanyag térhálós. Vákuum után az egyik legjobb hőszigetelés a mozdulatlan levegő. Neked csak ezt kell legyőznöd. A sok marhaság, amivel bacsis a procikat kente mind azért működött, mert a levegőt kiszorította és volt benne víz. A hővezetőpaszták alapja zsír és/vagy olaj, egyéb vezetőkkel keverve, hogy ha eltűnik a hordozóanyag, akkor is legyen hővezetés. De az egész lényege a levegő kiszorítása. Ha ez megvan, akár fogkrémet is nyomhatsz oda, vagy éppen sziloplasztot, mert még az is jobb vezető lesz.
De amúgy nem teljesen értem, hogy miért akarod a ferritkockákat hűteni, mert a tényleges hőtermelők/vrm elvileg a blokk alatt vannak, vagy nem?
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
rup1u5
nagyúr
válasz anubis6 #53575 üzenetére
Szerintem az inkább szigetelne. De kitaláltam mi lesz a megoldás. Ékszerész havertól kérek egy 1 vagy 2mm vastag réz csíkot aminek mindkét oldala sík és tükörre polírozott. Azt ezzel felragasztom a blokk oldalára hogy minimálisra szűkítsem a rést. Persze így is fog maradni olyan stab ami távol lesz de a nagyját legalább kontaktba tudom hozni a blokkal, néhány thermal pad segítségével. Az az egy amelyik meg olyan távol áll a kép jobb szélén majd kap dupla thermal pad-ot. A semminél az is jobb lesz szerintem. Majd lemérem, hogy pontosan milyen méret kell ha legközelebb szétbontom a rendszert de kb egy 10mm*100mm-es réz csík ami 1-2mm vastag + a 0.3mm-es Akasa többet fog érni mint a mostani kis alu bordák a kínai hővezető ragasztóval.
-
anubis6
aktív tag
válasz LLKobe #53567 üzenetére
Próbáld meg előbb azt, hogy kicsit meglazítod a 4 összetartó csavart.. nyilván ne folyásig, csak egy picit.. nekem bevált az ilyen jelenségnél.. persze ez akkor játszik, ha megfelelő az o-gyűrű rajta, ha már kőkemény, akkor mind1, de leeresztés előtt én tennék egy próbát
rup1u5 #53574 Nincs valami szilárdabb, kinyomható hőpaszta?
[ Szerkesztve ]
https://www.youtube.com/@anubiszthedj https://soundcloud.com/anubiszthedj
-
rup1u5
nagyúr
válasz MPowerPH #53562 üzenetére
Ma sem sokkal olcsóbbak sajnos. Most van egy RE4 itt HA-n 70K-ért! Kösz nem!
Ebay-en sem sokkal jobb a helyzet. Ez még elég korrekt csak usából posta+vám miatt felejtős.Összességében így pár nap után azt kell, hogy mondjam, hogy elégedett vagyok az átépítéssel és a VRM bordázással. Nem lett rosszabb a VRM hőfok és ez már eredmény! 34-35°-nál nem megy följebb a víz és nagyon jó, hogy végre látom! Eddig azt hittem 40-50°-os vízzel tolom. Következő megbontásra be fogok szerezni jó minőségű 2-3mm vastag VGA VRM-re szánt gap padot és azokkal fogom egyenként mindegyik stab hátát a vizesblokk oldalához passzintani. Ott ahol piros csíkkal jelöltem:
Arra gondoltam, hogy ott ahol nagyobb a rés ott dupla gap padot tennék.
Van esetleg olyan amit ajánlanátok?[ Szerkesztve ]
-
hellboy0415
aktív tag
Hali. Lenne egy olyan kérdésem, hogy ha a 360x30-as radiátort kicserélném 45-vastagra és még beraknék 2 db 120x30 radiátort akkor hőfokban lenne valami változás vagy elég lenne a 45-ös radiátor?
Samsung S20 ULTRA
-
mpierre
veterán
válasz Cobrusz #53563 üzenetére
Bitspower gyárt ilyet pl. Még gumi rezgéselnyelőket is ad hozzá. A korábbi házamban - ha nem dobtam ki - még benne is kell lennie a 2×120-asnak.
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
seniman
veterán
válasz TESCO-Zsömle #53568 üzenetére
Szmörének leadja a méreteket,aztán seperc alatt megcsinálja olyan rácsmintával,amit csak szeretne.
PSN:seniman77-----> https://psnprofiles.com/seniman77
-
LLKobe
veterán
válasz bombibmw #53554 üzenetére
Igazán nincs mit, én köszönöm a boltot
Nagyon királyul néz ki a masinád
Nekem meg ma elkezdett meghalni a DDC-m. Nem indul el, csak ha megkocogtatom... Ahogy olvastam itt, ez DDC betegség.
Még szerencse hogy vettem aprón tartalékot olcsón, uh a hosszú hétvégén megint engedhetem le a rendszert...Through the darkness of future past, the magician longs to see one chance out between two worlds... Fire walk with me!
-
jeni
félisten
válasz TESCO-Zsömle #53565 üzenetére
majdnem,hogy egy PC ház ára lesz majd.
-
jeni
félisten
-
MPowerPH
félisten
válasz rup1u5 #53561 üzenetére
Jah, en ugy ertettem, hogy most vadasznek egyet. Az arak a beka segge alatt vannak kb. Azert mondtam az RE4 -et, mert ott kedvez a VRM kialakitasa egy blokkhoz.
Koszonhetoen a banyaszoknak, nekem sem kell mar azon filoznom, hogy VGA -t cserelek. Az en lelektani hatarom £600 volt, de egy csucs kartyaert.Don't Tread On Me
-
rup1u5
nagyúr
válasz MPowerPH #53560 üzenetére
3 éve amikor vettem csak ezt találtam Magyarországon. Dehogy akartam én akkor még vízhűtést! Csak egy gépet akartam építeni a guberált Xeon-om köré GTA5 megjelenésére. Meghatározott időn belül kellett, új volt, garis és számomra a "még elfogadható áron" kategóriában. 100+K HUF-ot nem voltam hajlandó kicsengetni egy lapért ami ráadásul már kifutó platform. Ugyan ilyen alapon nem veszek 270GBP-nél drágább VGA-t sem! Na de ez nem ide tartozik.
-
Cobrusz
senior tag
Sziasztok.
Ventillátorra hol tudnék venni duplra rácsot vagy ilyen keretet? -
-
-
-
TTomax
félisten
Tesztelek...
-
TTomax
félisten
válasz rup1u5 #53549 üzenetére
Az én alaplapi VRM blokkom azt is fedi,azok a stabok,kell nekik hűtés. (X79 itt is)
[ Szerkesztve ]
-
rup1u5
nagyúr
Azon nincs víz. A vizezett VRM 75°miközben a közvetlenül mellette lévő "nem vizezett" 106°
A blokk melletti téglalap alakú cuccokról van szó:Azok kaptak most kicsi alu bordákat amiket thermal tape-el ragasztottam a blokk oldalára de mivel a téglalap cuccok teteje nem sima így szinte lehetetlen feladat a jó hőátadás megoldása. Ezért döntöttem a hővezető ragasztó használata mellett a bordák és a téglalapok érintkezésénél. Ezen kívül még egy thermal gap pad csíkot is betettem a vizesblokk és a téglalapok közé mert az az oldala tökéletesen sík lenne ha egy vonalban lenne mind a 8 és nem állnának össze-vissza ahogy a fenti képen is látszik.
Ez lett a végeredmény:Why don't you knock it off with them negative waves!
-
-
proci985
MODERÁTOR
-
rup1u5
nagyúr
válasz LLKobe #53542 üzenetére
Minek? Amíg nem 50°-os a víz én nyugodtan alszom. Max egy 140/60-ast dobnék még be alulra. Csak ezt a VRM dolgot tudnám megoldani valahogy. Bár úgy néz ki játékok alatt nyertem pár fokot a bordázással. Aztán majd valamikor a következő konfigcsere megoldja. De az már nem HEDT lesz az biztos!
(#53543) proci985:
Én már nem tudom, hogy mitől lettek ilyen színűek a csöveim ha a tisztító sem hozott ki semmit de most már az sem érdekel ha hupilila lesz, egy évig nem akarok hozzányúlni megint.[ Szerkesztve ]
-
rup1u5
nagyúr
válasz proci985 #53539 üzenetére
Át. Egy órát kergettem benne így:
Nem úgy tűnt mintha bármit ki is hozott volna belőle és ráadásul elég furcsa szaga is volt annak a löttynek.(#53540) LLKobe:
Mandelbulb 3D render alatt most 31.3 °C de ez csak a CPU-t nyomja, azt viszont nagyon! CPU package 70-74, VRM 105[ Szerkesztve ]
-
jeni
félisten
válasz hellboy0415 #53535 üzenetére
Scorpion exo-t nem tettem rá. A ház a másik oldalán MSi nagy matrica volt.
A műanyag oldalsó ablakról nem vettem le a fóliát. Nálad le van véve. -
nagyúr
válasz hellboy0415 #53525 üzenetére
Mondjuk tényleg kicsit oroszos a kinézete.
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
jeni
félisten
válasz hellboy0415 #53532 üzenetére
nekem elől oldalt a kicsi kockáknál különböző márkák matricáik voltak felragasztva.
AMD,i7,Gigabyte,Asus,Asrock stb.... -
TTomax
félisten
Vettem egy Aqua Computer thermal sensort,remélem az alaplapom tudja majd olvasni,hova érdemes raknom?Visszatérő végére?
-
jeni
félisten
válasz hellboy0415 #53525 üzenetére
jó kis házam, volt nekem.
-
rup1u5
nagyúr
Kész és megy! Egy kis csöpögésen kívül ami radiátor egyik záródugójánál és a csapnál jelent meg nem volt semmi gond!
Első benyomás, hogy sokkal hangosabban búg a pumpa hátul. Hogy a VRM bordázással ártottam e vagy nem hőfokok tekintetében azt most fogom kimérni amint eltakarítottam a romokat a lakásból.
27°-os víz idle ha lehet hinni a kínai mérőkének.Why don't you knock it off with them negative waves!
-
mpierre
veterán
válasz rup1u5 #53521 üzenetére
Még hogy 2 nap...
Amúgy az a tücsökp@cs venti ott az alaplapi bordán nem zajong-jajong nagyon?
#### A hatalom nem egy jelvény vagy egy pisztoly. A hatalom az a hazugság: minduntalan hazudni, míg lassan az egész világ behódol neked. #### Eladó cuccok: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/mpierre/index.html #### https://youtu.be/CRaOpLyIDpk
-
nagyúr
Ma egyszerre jött meg néhány apróság, megint lesz mivel szórakozni a 4 nap alatt. Persze a G1/4-es dugókban 4 mm-es a lyuk, a szenzorok meg 5 mm-esek, de ez már csak ilyen. Hogy a klasszikust idézzem: "Vadász, vadász, te sz.pni jársz ide!"
Declare var, not war. - Alcohol & calculus don't mix. Never drink & derive.
-
DigitXT
nagyúr
Itt a topikban. De pont azt a 10 fokos görbét nem tartalmazza a HSZ-em...
Épp arról polemizáltunk, hogy milyen hatása van az áramlásnak. Hát ilyen.Ebben a HSZ-ben találtam még okfejtést a témában. Szolidabb hőfokokkal.
Ah, megvan a kép neve alapján: maximum heat vs. maximum flow, de nem
tökéletes a mérés, mert a vízhőmérsékletet is a szabályzó állítgatta...Grózi: nem, de legalább visszautalják a vételárat. Tiszta Aquatuning.
[ Szerkesztve ]
-
Tikakukac
titán
Ja, hogy így. Én összekapcsoltam a dolgot, mert neked volt hőgondod és ő csinált tesztet.
Így passzolom. Én is foglalkoztam ilyesmivel, de annyira nem tudok mit hova rakni, hogy totál értelmetlen. A teljes doboz úgy lett tervezve, hogy 1 módon tudok mindent elrakni benne, rögzítések és furatok is adottak, nekem ez kilőve
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
Tikakukac
titán
Ez rendszerfüggő. Vannak általános dolgok, de, hogy nálad mennyire lehet elmenni hülyegyerek irányba azt senki sem tudhatja. De értelme sincs. Amíg nincsenek dolgok terhelés alatt 85 felett, addig mi a túrónak kéne köröket bontani és átrendezni pár fok miatt szerelhetetlenre akár.
-
DigitXT
nagyúr
-
DigitXT
nagyúr
ha a víznek hűvösebb procit kell lehűteni, akkor a vízhőfok is lejjebb kell, hogy menjen.
Ez nem így működik. A vízhőfokot alapvetően a felvett (és egyensúlyi állapotban
ugye le is adott) hőmennyiség állítja be, ami viszont a proci fogyasztásától függ.
Ez csak marginálisan függ a maghőmérséklettől. Tehát attól, hogy delidelsz, így
a hőlépcsőt csökkented a víz és a procimagok közt nem lesz hűvösebb a víz.@Zsömi: nem is az üvöltő szelekre gondoltam, de a légáramlás optimalizálható.
(Persze én nem értek hozzá, mivel nekem évek óta nincs venti a gépházban.)[ Szerkesztve ]
-
F e Z o
veterán
válasz TESCO-Zsömle #53505 üzenetére
Vagy ha esetleg nincs fent a számítógép oldalfala, akkor lehet értelme neki Bár hőfokban sok javulás nem várható szerintem...
H2O über alles!
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz DigitXT #53483 üzenetére
"És ha mindkét radiról befelé fújsz a házba, akkor hol fog távozni a levegő?"
Mindenhol máshol. Ha van elég célzott nyílás, mondjuk a hátulján, akkor nincs gon. Radikon keresztül úgysem kelnek üvöltő szelek, melyek zajával számolni kéne a hátlapon.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
Tikakukac
titán
-
Atmil
aktív tag
válasz F e Z o #53499 üzenetére
Köszönöm. Szerinted kell nekem ilyen? Hm nem is tudom.
(#53500) Tikakukac
Ilyen pumpám van. [link]Majd megpróbálom, amit írtál. Csütörtökön akarom átépíteni a gépet. Holnap jön egy-két alkatrész.
Lehet, hogy aztán marad az, hogy a másik gépet bekapcsolom és arra dugom rá a pumpa molexét.
Eszembe jutott, ha a működő gép molexére teszek egy kapcsolót akkor nem is kell ki-be huzigálni a pumpát.
Megvalósítható szerinted.Üdv! Atmil.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
- Autós topik
- iPhone topik
- Apple asztali gépek
- Klímaváltozás, természetszennyezés
- Ninebot Max G30E II elektromos rollerrel Hajdúszoboszlóról Berettyóújfaluba
- Szólánc.
- Asszociációs játék. :)
- Fűzzük össze a szavakat :)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- További aktív témák...
- 1db Alphacool NexXxoS XT45 Full Copper 360mm radiátor !
- Új bontatlan Alphacool Eisblock Aurora Acryl GPX-N RTX 4090 + Backplate (Referencia kàrtyákh (13429)
- Thermalright Frozen Notte 360 ARGB vízhűtés 6hó jótállással!
- Thermaltake TH360 ARGB Sync Snow Edition AIO Liquid Cooler
- Thermaltake TH240 ARGB Sync Black
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest