- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Hobby elektronika
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- SSD kibeszélő
- Samsung LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Androidos tablet topic
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Ez a topic épített vízhűtésekkel foglalkozik, kompakt vízhűtések topikja erre a linkre kattintva érhető el! [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
baboss
őstag
Köszönöm mindenkinek.
-
ViZion
félisten
-
törölt tag
válasz baboss #18292 üzenetére
Jah hát igen, AMD nem bírja olyan jól a meleg vizet.
Gyanítom nem análisan mérted, mert tiszta a hőmérő vége.
Mi? Minek 36.3 fokos víz? Ja hogy a lázra? Azt biztos itt kell megbeszélni? Amúgy meg lázcsillapító gyógyszer, 2014ben élünk a gyógyszeripar termékeinek tömkelegében.
[ Szerkesztve ]
-
baboss
őstag
Mekkora radiátort kössek a rendszerbe,hogy a hőfok 36.3 legyen
-
_SPD_
tag
Sziasztok....
Elég nagy projekthez lenne kérdésem....
6db 5870m laptop videókártya vizezéséről lenne szó.....
Főképpen priviben tárgyalnám meg ha lehet...
Blokkok, radiátor stb 5letekre lenne szükségem! -
4D4M
senior tag
Üdv,
meg tudja valaki mondani, hogy hol van létjogosultsága -a párhuzamosítást leszámítva- a 19/13-as csöveknek a 16/10-esekkel szemben, mikor gyakorlatilag az összes blokk csatlakozója G1/4-es (hasznos átmérő ~10 mm)?
Tehát arra gondolok, hogy például egy adott sorba kötött rendszernél G1/4-es fittingekkel nem fog érezhetően változni a rendszer áramlása, ha 16/10-ről 19/13-ra cseréljük ki a csöveket. Van ezzel valakinek tapasztalata?
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
baboss
őstag
válasz ViZion #18284 üzenetére
Köszönöm.
Ha összeáll a 2 konfig majd megnézem a hőfokokat.Már nagyon kíváncsi vagyok mi lesz a különbség a 2 között,INTEL VS AMD konfig.Elsőnek úgy volt,hogy eladom az1-es konfigot,de a végén arra jutottam,hogy marad a gyereknek,árban így jobban kijövök.Fájó szívvel váltam volna meg tőle.Így lesz 2 jó gép.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz baboss #18283 üzenetére
Jah, ha régen bírta, akkor most is kellene. Csak nálam 2 ventivel is sokallom a hangját terhelve, ezért is kapott még egy radit. Hőfokok majd mutatják, h mit bír, ha kevés, akkor megtoldod.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
baboss
őstag
válasz ViZion #18282 üzenetére
Tehát a tripla 3 ventivel kevés bármelyikhez ?
Az 1-es konfigra szeretném a triplát (gyerek gépe)
A 2-es meg lenne az enyém a MO-RA II-vel , idővel a VGA GTX 480 le lesz cserélve R9 280X GAMING 3GB-ra vagy egy ASUS GTX770 2GB-ra vízhűtéssel ha van hozzá.
A gyerek régi konfigján FX 630 és GTX465 volt vízzel hűtve amit a tripla elvitt.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz baboss #18281 üzenetére
Nálam a 6300-at egy 30 mm-es tripla hűti, játék alatt fel kell kapcsolni 12 V-re a 2 ventit, ami rajta van. 3 ventivel jobb lehetne. Viszont VGA-val együtt oda már kevés lenne, sőt szvsz az Intelhez is.
Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
baboss
őstag
Sziasztok.
Konfig váltás miatt bontom a 2 körös rendszert.
Van 2 radiátor.MO-RA II és egy tripla 360/45.
1 gép.
Alaplap ASUS CROSSHAIR FORMULA Z
CPU AMD FX 6300 Vízhűtéssel.
VGA GTX480 Vízhűtéssel.
2 gép.
Alaplap ASUS SABERTOOTH Z 87
CPU i5 4670K Vízhűtéssel.
VGA GTX480 Vízhűtéssel.A radiátorok közül melyiket rakjam az 1-es illetve a 2-es konfigra.
-
-
Seri21
tag
Én ciffel vagy vimel szoktam pucolni a réz cuccokat, törlőkendőre rakok egy picit és elkezdem dörzsölni.
-
törölt tag
-
baboss
őstag
válasz ViZion #18269 üzenetére
Köszönöm.Már van rá vevőm.29 k volt a meghirdetett ára,de a végén ennyiben maradtunk,csak a kolléga kérné még hozzá az előlapi vezérlőt is ami szerintem már nem fér bele így is jó áron kapja ahogy ti is mondjátok.A vezérlőt az előbb vitte el egy kolléga 5 k-ért.
A blokk lefogató Inteles,de át van alakítva és AMD-re is felmegy. -
ViZion
félisten
válasz baboss #18267 üzenetére
ezek tényleg jó árak, radit egy hónapja vettem, szal. tárgytalan... de ehh, ez durván jó ár. Csak a radi ennyi kb. Pumpából is 6 k körül vannak használtak, blokk is fél ár, szal. ez így nagyon jó vétel lesz valakinek.
...blokkod az AMD, nem? van kép?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz szab.tam #18264 üzenetére
Köszi!
... a bordák, meg a forrasztás = akkor az csak Te lehetsz , bár ezek szerint nem. Esetleg klónreged van!Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
törölt tag
válasz baboss #18251 üzenetére
A DDC az változó, ha tele az apró 5k-s DDC-vel akkor nem tudod eladni többért, ha nincs akkor elmehet 10-12-ért.
A radi olyan 11-13k.
Tartály 5k talán, nem tudom.
Zalman blokk 2-3k körül.
Csatlakozók olyan 300-500Ft-ért. A cső métere újonnan 700Ft akkor kalkuláld mennyit érhet vágva használtan. -
ViZion
félisten
válasz seniman #18260 üzenetére
pfff... sört Kiskőrösön? Levágnám a kezem.
...néha iszok ilyen játéksört, ezeket a szörpízűeket, de azé' a bor az a király - ha nincs Hubertus.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz Weareus #18258 üzenetére
Peltier nem véletlenül nem terjedt el. Régebben én is nézegettem, de gyakorlatilag a "proci fogyasztását" megduplázod. Körülötte meg párásodik, ehh... Akkor már a kompresszor lenne a legjobb. Fagyizónál olyan 15 m volt a kompresszor és a hűtő között, de mondjuk a nagy hűtőket 5 évente mozgatták, PC pakolás sűrűbb. Esetleg valahol falon kívül kompresszorral visszahűteni a vizet -párásodás miatt szvsz. 15-20 °C-re, és azzal veretni. Viszont ezzel dupláztuk a gép árát. Hmmm... MEGVAN! Ultimate all around solution: BORHŰTŐ. Jó helyen a PC, van instant hideg bor... etc. Ehh, azt hiszem mára eleget melóztam, inkább megyek, iszok.
-
Weareus
addikt
válasz #90933760 #18257 üzenetére
Éter még gondolatban is rossz.
De ha már a passzív keringésnél tartunk, eszembe jutott: peltiert rakni a chipre, hadd hűtse le, a forró oldal meg hamarabb átmelegíti a vizet, gyorsabban beindulhat a gravitációs keringés.
Persze lehet, hogy ehhez is kellene egy pumpa indításkor, viszont ha már pumpa nélküli keringetésről beszélgetünk, egy ötletnek ez is elmegy.
Ill. nem tudom létezik-e olyan peltier, aminek a hőteljesítményét- ellenállását szabályozni lehet (akár szoftveresen), akkor talán még pumpa nélkül is életképes lehet.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
törölt tag
válasz ViZion #18255 üzenetére
Az éterhűtésre gondolsz?
Amúgy szerintem ott bukik leginkább a dolog, hogy a proci nem melegíti fel eléggé a vizet, nem lehet eléggé felmelegíteni és marha nehezen akar áramlani emiatt. A fűtésnél felmegy 80-90 fokra aztán ott uccu neki. Itt meg nem nagyon mehet fel 50 fok fölé és ráadásul elég meleg lenne a prockó is alatta itt már.
Valami nagyon alacsony TDP-s cuccal kéne kipróbálni, mert az elmegy kis hűtéssel is. Csak persze azzal még nehezebben indulna be az áramlás valószínű.
Én arra gondoltam, hogy Monstert öntök be folyadékként. Persze szénsavmentesítés után. De kételyeim vannak.
-
Weareus
addikt
válasz ViZion #18255 üzenetére
Én a kloroformot néztem a jó hőtágulás miatt (ha jól emlékszem).
Tűzvédelmi szempontból nem is lett volna a kloroformmal probléma (nyilván nem ég és nem robban), viszont alumíniummal érintkeztetve csinos kis harci gázt lehet vele fejleszteni. (foszgén).
Voltak még egyéb esélyesek (egyes fémhalogenidek vizes oldata), amik jónak tűntek, de hát a só...
Aztán volt még pár folyékony szénhidrogén, de hát a tűz...
Olajokon nem gondolkoztam, viszonylag rossz hővezetők és ált. nagy a viszkozitásuk, bár legalább nem vezetik az áramot és kicsi a sűrűségük.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
ViZion
félisten
válasz Weareus #18254 üzenetére
Talán Szab-tam kísérletezett valami illékony méreggel (nem akarok hülyeséget írni, hogy mi volt, keresni meg lusta vagyok... dolgozom). Túl sok a negatív dolog, mert ugye mindnél a legrosszabbra kell készülni. Víznél max. zárlat és pár HW, az ilyen illékony anyagoknál meg bele sem szabad gondolni mik lehetnek... Olajon gondolkodtam, de én nem merem kipróbálni élesbe... talán Bacsisnek kellene mondani valami tesztje volt is tejjel.
-
Weareus
addikt
válasz #90933760 #18250 üzenetére
Jómagam is utánaszámoltam, mikor szivattyú nélküli vízhűtésben gondolkodtam és arra jutottam, hogy a csőátmérőt eléggé meg kellene növelni; némi problémát jelentett még a blokk is. Utánanéztem annak, hogy melyik folyadéknak van a pc-s üzemi hőtartományban a legnagyobb hőtágulása, és bár találtam a víznél ebből a szempontból jobb folyadékokat, de mindegyikkel volt valami egyéb probléma (korrozív, erősen illó, robbanékony stb.).
Ha az árat nézzük, maga a termoszifon (számítógépes körökben, de nem házi szinten) egyes esetekben akár még olcsóbb is lehet, mint a hűtőborda + venti kombó. (Pl. szerverpark)
Arról nem is beszélve, hogy pl. egy mai proci 70 fokos hőmérsékletét, amit gyári bordával + ventivel produkál terhelés alatt, akár 10-20 fokkal is képesek tartósan alacsonyabban tartani és mindezt némán, szivattyú nélkül.Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
ViZion
félisten
válasz F e Z o #18248 üzenetére
2 db radi, egymás mellett. Mindkettőn 3 db 120 mm-es radi hely. Plexiből vágok ki egy lemezt, amit a felső négy helyre (radinként 2-2) rakok, közepén egy lyuk, a nagy ventinek. Az lenne a cél, hogy ne kelljen nagyon pörgetni, ezt le lehet venni lassabbra is, és még frankón tolja a luftot. Mo-ra drága, mondjuk lassan ott tartok, hogy mindent eladva vehetnék, de ezek apránként lettek összevásárolva. Lehet akkor a tanácsodat megfogadva rakok a két radira símán csak 2-2 ventit (jelenleg egy radi + 2 venti felállásban üzemel, idle elég halk, terhelve kell felkapcsolni). A nagy ventit meg átrakom a porszűrő mögé, hogy tolja be a luftot a mobo-ra. Ventivezérlő is tervben van (Bitfenix Recon), azzal be tudom állítani, hogy akár le is kapcsolhatja a ventiket, ha nincs rá szükség...
Köszönöm a tanácsot!
Ahogy fülelek, még a WD RED-et is hallom, valamit b*ni kell majd vele. Másik a pumpa... nem sok hang, de duruzsol, majd bebugyolálom... Monitor cserével szerencsére a táp magasfrekis zúgása is eltűnt. Lehet, hogy nevetséges, de pl. ma kb. 10-14h-t dolgozok a gép előtt, nem mindegy.
baboss: HW aprón nézz szét, sok cuccra találsz árat. Radi kb. 12-15k.
[ Szerkesztve ]
-
baboss
őstag
Sziasztok.
Mivel nincs vízhűtés beárazós topik ezért megkérnék valakit,hogy beárazná ezt a rendszert.
Köszönöm.
Laing DDC molex csatis 10w új kb fél évet ment
Magicool 360/45 Radiator 2 db Ek tartóval 3 db Zalman ventilátorral.Hibátlan állapot.
Aquabay M3 tartály led világítással.
Zalman ZM-WB2 Waterblock
Csatlakozók G1/4 10/8 as valamint UV aktív kék cső Masterkleer tubing PVC ,fél éves és 1 fekete. -
törölt tag
válasz szab.tam #18246 üzenetére
Persze, már össze voltak építve teszt üzemre. Csak szétszedtem azóta hogy ne rohadjon bele az esővíz. Majd ha megjöttek az apróságok akkor összerakom, ilyen fosokra kell várnom mint a cső, paszta, gap pad, ramsüni meg ventielosztó/hosszabbító kábelek... Mert ezek nélkül nem tudom összerakni addig. Meg még vagdalni kell kicsit a gépházon hogy beleköltözhessen a cucc, ahhoz meg még nem jött meg az ihlet.
Elvileg meg lehet oldani passzív keringéssel a vizet, de ahhoz marha nagy keresztmetszetű csövezés kell, jól kell elhelyezni a cuccokat is, a blokk se mindegy. Régebbi átfolyósok talán, azok kis ellenállásúak. Radiból is az Alpha passzív csőizéi lennének jók talán ehhez. Nem tudom.
Egy D5 brutálisan leszabályozva hangtalan még akkor is ha odabújsz mellé, a marha kicsi áramlást meg ellensúlyozod rengeteg passzív radival és kész is a néma gép. De tudom hogy te a kihívást keresed benne és nem akarsz szivattyút. -
Weareus
addikt
válasz TESCO-Zsömle #18223 üzenetére
Vajon a gravitációs keringetésnél mennyire lesz kötött a hőforrások-hőleadók vertikális elhelyezése?
Ha valakit érdekelnek a termoszifon-elvvel kapcsolatos részletek, hol lehet okosodni, ill. ehhez való speckó dolgokat (pl. radi) kapni?Konkrétan hallottam termoszifonos épületről, télen jóval gazdaságosabb a fűtése, nyáron meg légkondi nélkül is olyan kellemesen hűs a levegő, hogy az ablak kinyitása meleg levegő beengedése céljából történik.
Soul of the mind, key to life's ether. Soul of the lost, withdrawn from its vessel. Let strength be granted, so the world might be mended. So the world might be mended.
-
F e Z o
veterán
válasz #90933760 #18240 üzenetére
A radik egymás mellé téve néhány centiméterre, csatik felső pozícióban, s ha valamilyen borítást tennél rá, talán még életképes is lehet egy erős sp ventivel is.
(#18247) ViZion : Hogy és miért menne felülre 4, alulra 2 venti? Nem jobban járnál egy mo-ra-val esetleg? Szerintem rakj inkább alulra 4-6 db 120-asat. Ezek a 200mm-es ventik egyébként nem igazán radikra valók szerintem.
[ Szerkesztve ]
H2O über alles!
-
ViZion
félisten
válasz #90933760 #18245 üzenetére
Jah... uhh. Jogos.
Tehát 2 db. 360-as radi egymás mellett. Amin van 3× 120 mm-es radi hely, mind a kettőn. Fentre a 4 120 -as helyre menne a nagy venti, alul meg még egy-egy 120-as elfér.[ Szerkesztve ]
-
szab.tam
nagyúr
válasz #90933760 #18245 üzenetére
gondolom úgy kukáztad őket össze az apróról.
nyomás alatt már tesztelted őket?
(mármint, hogy nem lyukasak...)***
én egyre többet agyalok valami passzív, (pumpa mentes), vízhűtésen.
mert a végetelen mennyiségű víz olcsóbb, mint az alu.
ismerem az errorokat.
ez kb. olyan, mint amikor egyesek azt hiszik, hogy a procira rátesznek egy 10 kilós, tömör rézkockát, és azzal el van intézve.
csak amíg a réz nem tud mozogni sem magától, sem máshogy, de a víz igen....[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
törölt tag
válasz ViZion #18241 üzenetére
Rajzold le hogy mit is akarsz pontosan, úgy egyszerűbb megmondani. Nem vágom hogy milyen radira akarsz te egy 20 centis ventit rakni meg még két 12-est is.
Nem gondoltam komolyan ezt a hűtést, értelmetlen. Csak betegül néz ki. Egy ventivel nehéz lenne átfújni a 120 milis vastagságot, ráadásul sűrű lamellás. Csak valami erős hangos ventivel lehetne. Ezzel a felállással 5 ventivel sokkal jobb és halkabb is lenne, de persze továbbra is értelmetlen. Már azért is, mert valahogy szellőztetni kell a gépházat, ezért lesz kettő felül kettő meg alul és akkor 2-2 venti húzza át a levegőt a házon. Legalábbis eddig még ez a terv.
-
szab.tam
nagyúr
-
ViZion
félisten
válasz #90933760 #18240 üzenetére
Töled megszokott
betegötletek.
Amúgy egy zárt toronyba összecsövezni és egy ventivel meghajtani őket lehet, hogy jó lenne... csak a hűtés feljebb egyre szerényebb lenne. Mondjuk a víz iránya lehetne fentről- lefelé, a luft meg felfelé... ehh. Kísérletezz!Nekem erre valaki bármit?
-
törölt tag
[link]
Monsta. -
FID
őstag
Az lenne a kérdésem, hogy: Ha a dual radit bevágom a gép elejébe csonkokkal lefele. A reserator az asztalon van a gép a földön. Jól gondolom, hogy akkor nem kell forgatnom a gépet a dualradimiatt mivel a reserator (tartály) 1 méterrel feljebb van és a víz maradéktalanul kinyomja a levegőt a dualból?
Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID
-
Benyaking
aktív tag
válasz Merlinclub #18235 üzenetére
En rendeltem mar egyet merlintol. Remelem jovoheten megerkezik. Mar csak bordat kell hozza szerezzek..
-
ViZion
félisten
Vettem egy ilyent... [link]
Kérdés, hogy a radikra hegesszem fel és akkor ez + 2×120 mm venti fújjon ki rajta és szíjjja a levegőt a gépen keresztül, a porszűrőkön át... Vagy inkább a szűrő után rakni, fújja be a luftot, a radikra meg mehet 6×120 mm venti... A cél a halk működés lenne, ezért az elsőt preferálnám. Vélemény, tapasztalat?Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
ViZion
félisten
válasz DigitXT #18232 üzenetére
Mindíg tervben van és leeresztéskor jut eszembe... Fentről szoktam csövet lehúzni, majd fúúúúúj.
Legközelebb behegesztek leeresztőt! ...csak el ne felejtsem.Hold on, trying to give a fuck... Nope, not Happening • Powered by Linux • "Az élet olyan sz@r, szerencsére a felén már túl vagyok" Al Bundy ¤¤¤ Hirdetéseim: https://hardverapro.hu/aprok/hirdeto/vizion/index.html
-
Benyaking
aktív tag
Jelenleg ossze van rakva csak a cpu ra a hutes es mar megrendeltem a vga blokkot azaz szet kell szedjem. Hogy szokas ilyenkor leengedni a rendszert?
-
Benyaking
aktív tag
válasz DigitXT #18226 üzenetére
Nekem pont eleg lenne itx hez a 2 modulos. Nem akartam vizezni a ramot de ilyen aron rendeltem egyet. Nekem vengeance ramok vannak. Arra ra tudom tenni a dominator bordat?
Mas: Ugy szeretnem megcsinalni a csovezest hogy L adapterekkel kanyarodnanak a csovek ez szerintetek rontana a hutes teljesitmenyen? (1 180as,1 240es radi,vga,cpu,ram blokk,pumpa. Ezek vannak a rendszerbe egy d5 el. )
-
DigitXT
nagyúr
válasz Benyaking #18225 üzenetére
Gyártónál 30 EUR. Amúgy lehet, hogy kifutó cucc, meg csak 2 RAM modulra jó,
feltéve, hogy azok Corsair Dominatorok, és a megfelelő bordával vannak szerelve.
(Emleget valami adaptert, de az már 404, szóval ezért gondolom, hogy kifutó.) -
Benyaking
aktív tag
Ez szerintetek valami eliras vagy akcio? [link]
-
szab.tam
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #18223 üzenetére
értem, amit mondasz.
majd később készítek mórickát, (itt van egy 12"-os grafikai táblám 2 éve, és még hozzá sem nyúltam).
lerajzolom, miért működhet.fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz szab.tam #18220 üzenetére
Hogy magyarázzam el neked... A felület növelésével nem érsz semmit! A hűtés teljesítménye a víz áramlási sebességétől függ, az meg attól, hogy mennyire melegíti fel a vizet az adott hűtő. Ha ugyanakkora hőt nagyobb felületen adsz le, csökken a felület hőmérséklete, ezáltal a víz hőmérséklete, ezzel csökkentve az áramlást, ami csökkenti a hűtés teljesítményét, ami miatt a felület melegedni a fog, viszont a felépítmény miatt a processzor és a víz között sokkal több és nagyobb lesz a hőlépcső, így a processzorod lényegében melegebb lesz.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
ViZion
félisten
válasz szab.tam #18220 üzenetére
Jobbnak tűnik. Pl. Egy Brockent lamellástul bevizezni. Ilyenen agyaltam anno, de végül blokkot vettem. Azt lehet még, hogy nagy vízmennyiséggel próbálkozni, mittomén 30 l víz a rendszerbe már komoly tartalék sztem, de mérni kellene.
-
szab.tam
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #18219 üzenetére
hm.
közben beurott egy új ötlet.
(egy hűtőgyártó már próbálkozott hasonlóval, de elég fura volt a kivitelezés. toronyhűtő tetejébe víz volt integrálva.)tehát a saját nóvum:
hőcső hozza el a hőt, és az így nyert nagyobb felületről kapja le a víz a hőt a gravitációs továbbszállításra.
és ott nem korlátoz a kis keresztmetszet, nagy sebesség problémája.
valami oyasmi, mintha egy torony léghűtő oldalról bele lenne lógatva egy tartályba. lamellák függőlegesen, víz felfelé áramlik. szigetelést a 6mm-es hőcsövek mellett kell megoldani.na jó.
ennyi ötletelés elsőre elég.á
rajzolgatok, és majd még jövök.fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz szab.tam #18218 üzenetére
Ilyen rendszernél az áramlási sebesség rohadt kicsi. Márpedig az ellenállás az áramlási sebesség négyzetével arányos. Akkor gondold el, hogy mekkora ellenállásokról beszélünk. A CPU-blokknál is komolyabb gondot jelent az alacsony áramlás okozta teljesítmény-csökkenés, mint az ellenállás. Ezért is kell speciális blokk. A gyári blokkok mind nagy átfolyásra (HighFlow) vannak felkészítve. Kevés van, ami kis áramlásnál is jól működik. sz: Ezen a téren fölösleges is teszteket nézni, mert minden tesztben van szivattyú, márpedig semmilyen vízhűtéshez használatos szivattyúval nem lehet kellően alacsony áramlást előidézni.
sz2: Olyan ez, mint a passzív léghűtés. Bármilyen alacsony fordulatú ventilátor is mérhetetlenül nagy légáramlást csinál a passzív hűtést hűtő áramlatokhoz viszonyítva. Ennél fogva sok elv, ami visszaköszön ismerős lehet számodra, mások az eddigi tapasztalataidat helyezhetik új megvilágításba.
DigitXT:
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
szab.tam
nagyúr
válasz DigitXT #18217 üzenetére
(#18216) TESCO-Zsömle
ok, értem én. de azért volt a kérdésemben logika.
az érdekes az idle load delta T lenne. (pupa vs. nem pumpa.)
csak hát ey ilyen rendszerben a pumpa kikapcsolt állapotban ha minimálisan is, (elvileg, jó csapágyozásnál), de egy + akadály.viszont ha kellőképpen beindul a cirkuláció, a pumpával lehet áramot termelni.
(van még ilyen ötletem, de az már szabadalmas.)[ Szerkesztve ]
fanless project: fourth gear......................................................................... http://prohardver.hu/teszt/interju_csucskonfig_passzivan_hutve/kezdetek.html
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz szab.tam #18215 üzenetére
Mondjuk onnan, hogy a regisztrált idle temp 10°C-al volt magasabb? Persze így is megállt 40°C-on, de szivattyúval 30 volt. Ha a rendszer befűtött, akkor meg felment 60-70 közé, viszont hidegen nem szabad leterhelni, amíg nincs meg az áramlás.
Szóval meg lehet csinálni, csak nem könnyű, mert olyan szabályoknak kell megfelelni, amikre normál körülmények között nem. A legtöbb ház még normál körülmények közötti vízhűtésre sincs felkészítve, nemhogy gravitációsra. Egyedi és nagy ház kell, nagy radiátorral, ráadásul a konzum radiátorok nem ideálisak.
Ha tényleg érdekel a téma, belemászhatunk mélyebben, leírom neked ide a szabályokat ami alapján körvonalazódhat egy ideális szerkezet. Belőled kinézem, hogy megcsinálod.
[ Szerkesztve ]
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
szab.tam
nagyúr
válasz TESCO-Zsömle #18214 üzenetére
az igen jó.
(de honnan tudod, hogy 3 héttel azelőtt állt meg? azt is naplózta a win és az nsa?)
gány topikban vagyoltál-e már vele?
[ Szerkesztve ]
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz ViZion #18212 üzenetére
+szab.tam: Első Víz 1.0; Első Víz 1.5.
Egyszer leállt a szivattyú...
...három hét múlva vettem észre...
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
szab.tam
nagyúr
okosabb lettem.
kb. bennem is ezek a versusok fogalmazódtak meg...***
lehet, hogy majd ha unatkozom, valami egyszerű tákolmánnyal, alulfeszelt, kis fogyasztású procival, (e1200) kipróbálok valamit.
szabványtól teljesen elrugaszkodott cuccokal.
amíg ezt leírtam, eszembe is juttott pár ötlet.[ Szerkesztve ]
-
ViZion
félisten
válasz szab.tam #18210 üzenetére
Szvsz nem megoldható, legalábbis nem kezelhető méretben. Az ilyen fűtések nyílt rendszerűek, vastag csövezés és nagy radiátorok jellemzik, mert a víz áramlása lassú. Proci meg nem nagyon tud várni, amikor elkezd fűteni...
-
TESCO-Zsömle
félisten
válasz szab.tam #18210 üzenetére
Meg lehet oldani, csak nehéz. Megfelelő blokkot kell venni, és nem lesz szűk keresztmetszet. A problémát a megfelelő sorrend, és az olyan masszív hőtermelésű részegységek jelentik, mint pl a GPU. Szükség lehet még egy nagyon pici szivattyúra az indításhoz, ami biztosítja a kezdeti áramlást.
Sub-Dungeoneer lvl -57
-
szab.tam
nagyúr
hajhálót néktek.
teljesen elvi a kérdés.
a családban valaki megépíttetett egy olyan kiegészítő fűtési rendszert, ahol a kályha egy hőcserélőn keresztől felmelegítvén a vizet beindít egy gravitáción alapuló, keringető szivattyú nélküli, passzív keringést.
tehát nem kell áram a cirkulációs fűtéshez, elég az erdőből a fa.ezen elv mentén meg lehetne-e oldani szavattyú nélküli vízhűtést?
vagy ott a szűk keresztmetszetek miatt, (pl cpu blokk járatai), túl nagy az ellenállás, amit a gravitáció nem tud leküzdeni?[ Szerkesztve ]
-
DigitXT
nagyúr
Sorba kötve őket az emelőmagasság összeadódik, ami jótékony hatással
van az össz. áramlásra. Az álló szivattyú viszont némileg rontja a dolgot.
De azért nagyon megijedni nem kell tőle, pl. egy álló DDC nem nagy cucc.
A Reserator szivattyúját nem ismerem. (Ha nem akarod használni, és nem
probléma kivenni, akkor inkább kivenném.) Amúgy mekkora rendszer lesz,
hogy DDC+Reserator szivattyúja kell hozzá? Egy DDC magában, röhögve?Szerk: esetleg így HF-re alakítva a Reserator szivattyúja magában?
[ Szerkesztve ]
-
FID
őstag
válasz mackosajt #18202 üzenetére
Majd kiderül ha össze lesz rakva rendesen most csak ráaggattam mindent ami volt a szőnyegen egy szűrővel.
Dual radi lesz még rátolva nem csak magát a tornyot akarom használni. Akkor mi lenne ha vennék egy ddc-t mellé és menne mind a 2 pumpa vagy csak a ddc és a reseratort nem herélem ki?Youtube: Casemod FID Facebook: Casemod FID
-
mackosajt
addikt
Elvileg 300 litert kéne toljon "üresben" a szivattyúja.
Ha jól rémlik, itt valakinek 100-150 liter körül csordogál egy bonyolult rendszerben a víz, nem reseratorral.
Vagyis elképzelhető, hogy a megnövelt belső átmérő jótékony hatással van a reseratorra. Csak ne lenne olyan gyengus a teljesítményi kapacitása.http://www.opelforum.hu http://hkv.hu "Zuzuval társalogni olyan volt, mint sajtreszelővel rejszolni. Enyhén szórakoztató, de leginkább fájdalmas." by Ford Fairlane
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Kompakt vízhűtések topikja erre!
● Olvasd el a Téma összefoglalót!
● Privát üzenetben szakmai kérdéssel ne zavarjátok a tagokat!
● A topik csak épített vizes rendszerekkel foglalkozik!
● A topik kiemelt témájú!
● Vízhűtés offtopik
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest