Aktív témák
-
fsb1000
nagyúr
válasz
DigitXT #40895 üzenetére
Dual DDC teszt : forrás: [link]
Szerintem a nagy nyomásveszteségű rendszerekben jobb lehet, mint a 2xD5
Kép:
A vastag zöld és a vastag piros vonal közötti különbség a lényeg, de nagy nyomásveszteségű rendszernél pl. "Very high restriction" fekete vonala, már nem is olyan nagy a különbség. 0,8 -> 1,25 GPM, de ez lehet hogy 2-3-4 fokot is számít a blokkokon(1 psi = 0,7 mH2O és 1 GPM = 227 l/h)
-
fsb1000
nagyúr
Hát..... lehet visszavonom az állításom, és mégis csak jó értékeket mért DigitXT.
Aztán lehet át kell értékeljem az ideális térfogatáramról alkotott véleményemet is, meg azt is hogy az utóbbi időben miért jelentek meg a dupla szivattyus rendszerek. (értsd: van műszaki tartalma)5-ös fokozaton P5-ös állásban 3,5 a nyomásvesztesége 105l/h-ra csökkent térfogatárammal. Ez elsőre kicsit gyengének tünik, de kis kutakodással találtam olyan munkadiagrammot, ahol egy CPU blokkal (+betéttel) ettől nagyobb nyomásveszteséget tudtak produkálni.
Az ábra azt is mutatja, hogy a D5 vs DDC vita sem egyszerű. Sőt! Egy dupla DDC talán értelmesebb megoldás lehet bizonyos rendszerekben, mint a dupla D5, ha eltekintünk a zajtényezőktől.
Ha ez a tendencia - nagy ellenállású komponensek használata - erősödik, akkor lehet egy új szivattyúnak kell megjelennie, amely képes lesz elérni az 1GPM-et, vagy legalább annak felét a nagy nyomásveszteségű rendszerekben is.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
DigitXT #40895 üzenetére
A táblázat nagyon tanulságos, köszi!
Szerintem az arányokat jól mutatja, a következtetéseddel is egyetértek, de kételyeim vannak a váltószámokkal.Ezek szerint 1db D5-öd 5-ös fokozaton csak 105 l/h-t tud elérni.
Ez az érték keveseb mint 0,5 GPM, amely a munkadiagrammok szerint a túl alacsony kategória. (1 GPM -> 230 l/h az ideális cél)Bocs, hogy nem követtem a projekted, de a rendszeredbe milyen komponensek vannak hogy ilyen nagy a nyomásveszteség, azaz a summa ellenállás?
A D5 munkadiagrammját nézzük meg! 105 l/h mekkora ellenállás tartozik?
-
DigitXT
félisten
válasz
Góliát #40815 üzenetére
Nah, akkor ahogy ígértem kicsit hosszabb válasz azon felül, hogy nem éri meg.
A rendszeremben az áramlásmérő tanúsága szerint a következő térfogatáramok
mérhetők a 2 db D5 különböző "fokozatait" használva (0 a kikapcsolt állapotuk):
1-2 l/h kerekítést beletettem itt-ott (tényleg marginálisat), tekintettel arra, hogy a
D5-ök fokozatmentesen szabályozhatók, az 1-5-ig jelölések csak be vannak oda
rajzolva, ott nem akad be a szabályzójuk, tehát ezek nem teljesen fix állások.És hogy miért nem éri meg 2 db D5-öt sorba kötve használni a vízhűtésemet?
Azért, mert 5-ös fokozaton hajtva a szivattyúkat, ugyan elérik a 160 l/h áramlási
sebességet is, csak éppen olyan hang mellett, hogy én(!) nem tudok mellettük
megmaradni (másnak lehet, hogy nem lenne sok ez a zajszint, nekem az). Így
az 1-es fokozatnál csak kicsit nagyobb fokozaton használnom a szivattyúkat,
így kapok egy 60 l/h értéket, ami dT-ben csak néhány fok "veszteséget" jelent
(pl. a procit fullra leterhelve nem 60 fok a legmelegebb mag, hanem 65). Egy a
gond ezzel, hogy ezt az értéket 1 db szivattyú is hozná, tehát totál felesleges a
második. Ha azt csak leállítom, akkor értelemszerűen plusz ellenállást képez
a rendszerben: ha nem akarom használni, jobb lenne, ha benne sem lenne.
Meglehet, hogy inkább el is adom az első D5-ömet a jó kis réztetejével együtt.Viszont a "méregetős kíváncsiságom" még megvan: kíváncsi lennék, hogy egy
DDC/Plus mire lenne képes ugyanebben a felállásban. Már csak azért is, mert
az Aquaero 5 XT képes meghajtani egy DDC-t úgy, hogy szabályozza is, tehát
az egyik nagy ellenérvemet a DDC ellen (miszerint szabályozás nélkül hangos)
tökéletesen ki tudná küszöbölni. De vajon mekkora lenne a térfogatáram?És
mennyit hozna ez a konyhára?Nos ezek a kérdések foglalkoztatnak, szóval
lehet, hogy a jövő héten érkezik a körbe egy DDC a kipróbálás erejéig.
Jó, azt hogy "mennyit hozna" nagyjából most is tudhatom, mivel ha feltekerem
a D5-öket, láthatom, hogy nem sokat... Persze minden relatív, de hőfokban az
sokkal többet jelentene, ha megtekerném a Silverstone ventiket 1300-ra, és az
szépen lenyomná a vízhőfokot jó 26-27-re, a mostani 35-ös (cél)hőfok helyett*,
csak hát érthető, hogy miért nem csinálom ezt: hangorkánnal járna együtt.
*: ha állandóan 400 rpm fordulaton tartanám őket, és nem állnának az idő nagy
részében, akkor idle is tartanák a hőfokot 30 körül, de ha nem zavar a 35 fokos
víz sem, akkor miért menjenek feleslegesen, nem igaz? Majd ha kap terhelést a
gép, akkor mehetnek állandóan lassan, mivel akkor sem kell nagyon tekerniük:
tapasztalat szerint Crysis2 alatt is tartják 35 fok körül a vizet 500-as fordulaton. -
sinya85
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #40891 üzenetére
mibe akarsz rakni olyan vékony bevágásokat?
-
sinya85
senior tag
válasz
TESCO-Zsömle #40886 üzenetére
amit te keresel az a szikraforgácsolás
-
fsb1000
nagyúr
válasz
TESCO-Zsömle #40886 üzenetére
Sajnos nem tudom, de megfelelő szerszámmal egy CNC-s szerintem megbírkózik vele, hiszen csak egyenes marásokat kell végezni a talpon.
Tody blokkja is hasonlóan készülhet és talán Shteer régi blokkjai is ezt a technólógiát használták.
Pár fokról vagy csak tizedfokról van szó, amit ezzel a blokkal kikisérleteztek.
Gondolom a talp vastagságát és tüskék méretét variálták. -
MontyCrew
senior tag
Valak használja a Tody féle T56 v3.extrem 2010 típusú blokkot? ha igen mik a tapasztalatok, mihez lehetne hasonlítani?
-
sinya85
senior tag
válasz
---Lasali--- #40880 üzenetére
igazábol valami gyurmaszerü volt a zöld ganaj meg kökemény valami..
MontyCrew: pont ezért irtam a szerintemet, itt ph-n lehet kapni olcson elég jo blokkokat
-
sinya85
senior tag
válasz
MontyCrew #40878 üzenetére
na ez sasoljátok meg Thermalright XWB-1
ilyen volt takarítás előtt, takarítás után voltak kis problémák a hőfokkal irtam is ha emlékeztek rá de másnapra beált a hőfok ugyan azt produkálja mint szutykosan.
mire következtetek? minimális átfolyás is elégMontyCrew: ha van rá zsetonod SZERINTEM mindenféleképp.
-
MontyCrew
senior tag
Szerintetek érdemes lenne ezt a Zalman prociblokkkot lecserélni, mert rohadtul nagy a diferencia az idle és load hőfokok között, és a radi bírná, mert még a gpu is rajt van, azon pedig csak 15 fokot nő 100%ra kapcsolva, procin meg 30at is, ami eléggé zavaró jelenség kezd lenni, egy i3 530asról lenne szó perpill
Ha hozna pár fokot load már megérné, ötletek, hogy azért olcsón ki is jöjjek a dologból? -
csib41
aktív tag
válasz
gordonfreemN #40873 üzenetére
Használható tény, de az a víz áramlását nagyban gátolná szerintem. A puding próbája, mindig az evés, de én inkább a megszokott hf csatlakozókat ajánlanám.
-
gordonfreemN
addikt
Haló!
Tulajdonképpen, szerintetek a vizes dolgokhoz (hűtés) lehet alkalmazni a levegőiparban (pneumatika) használatos gyors csatlakozókat?
Mi munkában egyszer tettünk be egy 250W-os lézer belső hűtőkörébe ilyen gyorscsatis toldót, mert eltört a hűtőcső. Azóta is megy. -
csib41
aktív tag
válasz
fsb1000 #40871 üzenetére
olyat tervezek, mint amilyen a fenti képen van, csak annyi külömbséggel, hogy picit vastagabbak és magasabbak lesznek a tüskék. A befolyó ág középen lesz, és a kifolyó meg mellette. A tüskék körül lesz még egy "vízterelő" csatorna, hogy a kiömlő rész átellenes oldalában ne csak keveset mozogjon a víz. Ha ezt sikerül normálisan megoldani, akkor a mostani kókányosabb alu blokk helyett kb. 10fokot fog javulni a hőfok. Képeket úgy is rakok majd fel
ami kimaradt: ha elég lapos lesz a blokk, akkor a tetőbe se kell építgetni terelőket, hanem elég lesz az alap folyási sebesség. Oké az ellenállása lehet nagyobb lesz, mint a mostaninak, de remélhetőleg nem fogom hallgatni a szörcsögést a kis bubik miatt.
-
fsb1000
nagyúr
válasz
csib41 #40866 üzenetére
Hajrá! Kiváncsi vagyok projektedre!
Egyébként csodák nincsenek... meg kell nézni a Tody féle blokkokat, vagy olyan blokkot, amely most a csúcsot jelenti (Kyros HF).
Ha lehet... a beömlő legyen középen és valahol szélen a kimenet:Kyros HF, egyszerű technólógia :
Ettől azért lehet egyszerűbb a fedél:
-
csib41
aktív tag
jövőhéten kezdek neki az új processzorblokkhoz, elgondolás alapján: egy 60x60mmes talp lenne, amiből 4-5mm-es tüskék állnának ki. A tüskék kb fél mm-esek lennének és fél mm távolságban állnának egymástól. Talp az kb 1-2mm vastag lenne. Tuti fényéveket verne rá a mostani alu blokkomra (és ez ingyen lenne). Tudom, hogy azt tanácsoljátok vegyek egy komolyabb blokkot, de pénzem nincs és ezt meg tudom csinálni egy délutánon néhány sörrel a hasamban. Veszteni úgy se fogok vele. Vélemény?
-
TaaT
nagyúr
válasz
FireFox1996 #40864 üzenetére
ez egy alphacool tetőnek néz ki...
-
TaaT
nagyúr
válasz
FireFox1996 #40861 üzenetére
nézted a képet amit linkeltem?
-
válasz
Cybertrone #40859 üzenetére
az van de szerintem a pumpahoz tartozo cso nagyobb lesz, de az biztos hogy eredetileg is bilincsel raktak ra a gyarban.
-
TaaT
nagyúr
válasz
Fail3D! #40857 üzenetére
vidéken viszont jó ha van autó, főleg ha a szomszéd városba jársz át dolgozni (egy 25éves járgánnyal...) utóbbi miatt jó ha tudsz egy kicsit szerelni is mert nem hordhatod minden apró kis bütykölésért autószerelőhöz...
amúgymeg ha nem tudsz megbarátkozni azokkal a bilincsekkel akkor itt vannak ezek [link]
-
válasz
Cybertrone #40855 üzenetére
megprobalom akkor fogoval, hat az a baj vannak itt olyan elnevezesek hogy 1/4 1/8 hf csati stb azt se tudom mi micsoda
sractol amit vettem vizhutest o is magyarazgatott de en csak arra gondoltam te jo eg mekkroa ez a haz hogy fogom en ezt felvinni a 2ikra...
amugy kaptam kb 10 db csatit pluszba 13/10-k de ezeket nemtudom rarakni szerintem
szoval csak a bilincs johet szoba. szoval akkor valszeg ujra felhasznalhato lesz a bilincs ugye?
(#40856) TaaT hat nem
es meg jo darabig biztos nem fogok mert kocsit en max akkor veszek ha 200+ ba er a fizum, 1 pesten nem annyira fontos a kocsi, 2 nagyon draga a fentartas, inkabb eszem, iszom, gepre koltom azt a penzt.
-
Cybertrone
veterán
-
válasz
Cybertrone #40853 üzenetére
de az a b aj nekem lekene szednem
mert valaszt meg nem kaptam de szerintem nincs szuksegem arra hgy a radin ilyen hosszu csovek legyenek... igaz jofajta az aredeti cso de inkabb kicserelem kisebbre... viszont mivel nincs bilincsem ezert kene hogy ujra tudjam hasznalni tengap probaltam finoman ujjal de nem mertem eroltetni .
-
TaaT
nagyúr
válasz
FireFox1996 #40851 üzenetére
az nem számít hogy ott mennyi, itt egy XSPC, az egyik legnagyobb térfogatáramot produkáló tető
[link]
-
FireFox1996
őstag
válasz
Cybertrone #40850 üzenetére
nem a csatival van a gondom, hanem maga at "út a csatiig" a tetőn belül, az 10mm vagy 8mm-nél kisebb
-
Cybertrone
veterán
válasz
FireFox1996 #40844 üzenetére
EK ddc xtop v2... 1/4-es menettel rendelkezik... olyan csatit teszel bele amit akarsz... persze jó még a zern is meg a többi!
-
TaaT
nagyúr
válasz
FireFox1996 #40847 üzenetére
a legolcsóbb a ZERN műanyag (pcvizhutes.hu), a fémtetők 5000ft-tól indulnak de az EK műanyag is 5K... nekem fém Koolance van
[link]
-
Whit3Rav3n
senior tag
válasz
Az alap Laing tetőt amúgy is illik lecserélni mert sokkal hangosabb meg a teljesítmény sem olyan jó mint cseretetővel. Vegyél Zern tetőt, az az egyik leghalkabb tető és jó olcsó is.
-
TaaT
nagyúr
válasz
3500ft-tól van már új tető DDC-re
Fail3D!: van hozzá spec fogó, de sima kombinált fogóval is meg lehet oldani...
-
FireFox1996
őstag
Fiúk ! Kellene a segítésetek !
Most hogy sikerült 12mm csővet vennem és a csatik is 10mm-es (belső méret). Ahogy nézem, a leggyengébb pontja a rendszernek a pumpa teteje lesz (DDC 1Plus T), ennek a ki-bevezető csőveknél csak 8mmGondolom lecserélem a tetejét olyanra, aminek a belseje min. 10mm-es. Mit ajánlatok ? Drága tetőt nem szeretnék venni (max 5-7k jöhet)
-
DigitXT
félisten
válasz
fsb1000 #40841 üzenetére
Majdnem, nekem az XT verzió van, már csak a nevem miatt is.
De amúgy funkcionalitásában ugyanaz, csak ez érintőgombos, távirányítós, stb. Viszont úgyis szoftverből könnyebb felprogramozni, szóval nem nyomogatom... (Különbenis bugos volt az elején az az érintős felülete, de aztán megjavult, kopp-kopp-kopp.) Tetszőleges inputhoz hozzá tudod rendelni tetszőleges kimenet vezérlését. Van egy PWM-es venti kimenete is. A szoftveres hőmérést még fejlesztik, de meglesz, tehát nem csak rádugott hőmérőről fog működni, hanem mondjuk használhatja közvetlenül a GPU hőfokát is erre a célra.A proggi neve Aquasuite 2012: gondolom ez arra is utal, hogy még nincs kész.
(A vas többet tud, mint amit a szoftver kihasznál belöle jelenleg, de alakul majd.
)
-
intercooler
őstag
válasz
Cybertrone #40831 üzenetére
Én is köszönöm hasznát tudom majd venni
-
udv, na meglesz oldva holnapra lesz hosszabitom...
masik kerdes a beepitett radimnak most nezem hogy kb 2x 70 cm csove van... mert fentrol jon lefele a csovezes ha ezt megforditom es kicserelem rovidebb kabelekre gondolom az elony lenne nem hatrany ugye? vagy jo ha a radinak ilyen hosszu kabelei vannak?, masik hogy bilincset hogy vegyem le?
nem csavaros hanem valahogy ravan huzva es ott van
5let? es mivel gondolom ez a bilincs valszeg mar tobbet vissza nem helyezheto van 5let ra, honnan veggyek holnap ebbol is 2 db-t?
-
madaraszf
aktív tag
Ja és van pár csatim ha valakit érdekel!
-
madaraszf
aktív tag
Végre nálam a kicsike
. Holnap megy a helyére. Ha időm engedi és megérkezik a csövem is, akkor holnap összerakom a rendszert FIX-RE!!!
-
Gaabbaa
aktív tag
válasz
Cybertrone #40831 üzenetére
Istenkirály!!! erre van szükségem!
egyszer már sajna elszállt egy régi konfigom azért mert leállt a pumpa és én meg nem vettem észre... de így akkor tökéletes lesz a biztonság! 1000 hála és köszönet!
-
Gaabbaa
aktív tag
nincs ötlete valakinek hogy melyik program tud nekem riasztást küldeni vagy adott esetben automatikusan leállítani a gépet ha megszűnne a pumpa működni? Most rákötöttem a pumpa fordulatszám visszajelzőét a proci venti csatijára és szépen mutatja is a fordulatszámát.... bár elég érdekes értéket jelez vissza (2538rpm), de mind1 nem az a fontos hanem hogy látszik hogy megy a pumpa.... de ha esetleg leállna akkor jó lenne ha valami szoftveresen elkezdene beavatkozni.... biosban kerestem de nem találtam semmi ilyen opciót.....
-
válasz
Cybertrone #40824 üzenetére
vasarnap 1 sincs nyitva...
-
jones965
Modder
válasz
Cybertrone #40824 üzenetére
Az említett úri barátom Tab-on lakik.
-
evola
senior tag
válasz
FireFox1996 #40812 üzenetére
Természetesen kipróbálom, engem is érdekel.
Egyébként kb 30 percet toltam a Need For Speed Shiftet 38 fokig ment fel a hőfok. -
válasz
Cybertrone #40822 üzenetére
csak nem pesti
es holnap 24 ek vasarnap haza jovok es megakarom csinalni vegre a gepem
megvettem az uj ventiket es ereztem hogy valami nem lesz kerek a tortenetben
-
ha esetleg valaki pesti es szivesen eladna nekem egy 3 pines hosszabitot vetihez es vasarnap megvehetem akkor pls dojon ram az a segito ember 1 privit.
-
Gaabbaa
aktív tag
na, sikerült a tartály javítása, és most folyik a tesztelés
első shot: alap órajelen (3ghz) 10perc prime 21fokos szobában
-
Góliát
őstag
Köszönöm. Gondolom két megegyező pumpa kell bele.
-
evola
senior tag
válasz
FireFox1996 #40780 üzenetére
Aida szerint pedig így van..34fok most a procim, 40-et nem éri el terhelve.
-
válasz
Razermazer #40800 üzenetére
koszonom, akkor utana nzek csak az a baj bevan epitve a radi szetszedni csak uyg tudom ha az egesz vizhutest lekapom... ha megrednelem max kov hen fel tudom megkapni szoval, esz az ideg
na mind1 ha nemtudok szerezni hetfoig mashonnan ilyen ar korul akkor rendelek tole. meg1xer koszi.
-
törölt tag
válasz
Cybertrone #40803 üzenetére
(#40803) Cybertrone 1:0
(#40804) Whit3Rav3n 2:0
(#40805) TaaT 3:0
ha egyszer eladó lesz, akkor 19990-ért fogom odaadni csak nekedKO
-
Goldmen75
őstag
Sziasztok!
Itt még nem jártam
Kérdésem a következő!:
Van a CORSAIR COOLING HYDRO SERIES H60 CPU COOLER
ezzel van valakinek tapasztalata? Hyper TX3 helyett i5-2500k-ra megéri beruházni? (Nem mintha drága lenne)Csak azt néztem hogy oké hogy vízhűtés, de a ventire 30dBA-t írnak, ami nem kifejezetten lehet csendes?!
köszi!
-
törölt tag
Üdv!
szeretnék tanácsot kérni:
le szeretném cserélni a mostani hőleadót és ők ketten lennének a befutók:
Phobya Nova 1080 és 180mm-es keret
körülbelül ugyan annyira jön ki, melyiket érdemes???
Aktív témák
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple IPhone 13 Pro Max 256GB,Újszerű,Dobozával,12 hónap garanciával
- Dell Optiplex MT/SFF/Mini 3040, 3050, 3060, 3070, 5070, 7060/ Hp ProDesk /SZÁMLA- GARANCIA
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest