- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Milyen asztali médialejátszót?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen TV-t vegyek?
- iPad topik
- Használt VGA / videókártya ajánló
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Aktív témák
-
InHell
senior tag
válasz
madaraszf #44370 üzenetére
A procit nem most vettem, tehát eddigi hűtéseimmel, Noctua NH U12P és H100-al sem tapasztaltam ekkora eltéréseket. Eddig max. 3-4 fok volt a magok és a kupak között a különbség, tehát a procival semmi probléma sincs.
(#44371) blasko92 minden irányba mozgattam, és nem szörcsög, de lehet kiveszem újra, és jól átmozgatom ismét.
Mielőtt beépítettem a radiátort, megnéztem pontosan 3dl folyadék fért bele, most a teljes rendszerbe összesen 6dl kellett, ami most így belegondolva szerintem kevés nem?Megmértem a maradék 1m csőbe 1dl fér.
tartályba 1,5 dl.
2méter csövet használtam fel, ami ugye ~2dl + ~3dl(radi) + 1,5dl tartály, ez már eddig 6,5dl, és gondolom egy kevéske azért fér a blokkba és ddc 1t-be is.Megpróbálom a radiátort kifordítom és jól átmozgatom hátha. Prime alatt nem forró.
-
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #44370 üzenetére
Én marha ez nem is tűnt fel, jól van egész nap fát vágtam, kicsit le vagyok amortizálva.
Ha tényleg így mér, akkor ott a szenzorok makkantak meg, mert ez nem normális.
Vagy az intel által gyárilag a kupak, és magok közé rakott hővezető paszta, már nem az igazi, vagy nem érintkezik a kupakkal megfelelően.
Én is csodálkoztam, hogy magába a procit nem viszi el a dual radi.
Nálam így ment régi radival[link] -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #44034 üzenetére
Biztos lesz eredménye. Persze azon is múlik, milyen fajta
radi lesz, vastagság, stb. és milyen ventik lesznek rajta.Nippon: pár fokot hozhat, bár egyelőre tényleg nincs neki
jelentősége. De ha tényleg 15(+) fokkal nő majd nyáron a
környezeti hőmérséklete, akkor az a pár fok is számíthat.
(Igazából a hangerővel is van értelme játszani, ha nagyon
meleg a helyzet, többet érhet felcsavarni a ventiket.)
-
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #44011 üzenetére
DigitXT: milyen értékeket írsz te?
A Te (korábbi) HSZ-edre válaszoltam. Ott van a fejlécben + idéztem belőle.idle 30 fokos a gpu-m
Igazából ez az, ami semmit se számít. (Max. arra jó, hogy mutassa, hogy
kb. annyi a hűtővíz hőmérséklete, mivel alig fogyasztanak ezek "2D"-ben.)Vagyis, ha igaz, amit írsz, hogy 23 fokos a víz, akkor szerintem nem veszi
vissza magát a karid rendes, energiatakarékos 2D-be: lehet, a húzás miatt.
Vagy nem 23 fokos a víz.Mondjuk megint kérdés, hogy a szoba, vagy a
víz 23 fokos, mert a kettő együtt csak bekapcsoláskor, rövid ideig, ugyanis
a víz szép lassan elmelegszik a rendszeredben lévő radi(jai)dra + azokhoz
tartozó ventifordulatra jellemző dT-vel. Az XSPC tartály szerintem magában
nem sokat számít, asszem Te is megállapítottad, hogy max. 1-2 fokot hoz.
Ha rendes tripla radi lenne azon az oldalon is, hozna terhelésen - pár fokot.full loadon sem igen éri el az 50-et....(ráadásul húzva)
Na most akkor tkp. eléri, vagy nem? Vö.: "50-51 fokig megy el a GPU-m"
De nekem mindegy, hogy 49 vagy 51, mert egyik sem számít a GPU-nak:
70-80 fokokat simán bírnak a gyári léghűtőkkel, innentől van még kérdés?
Magyarán a jelen körülmények között még szükséged* nincs a bővítésre.A proci maghőmérséklete idle 36-40 között
Ez megint csak nem jelent sokat sokat, csak annyit, hogy idle 6-10 fokos
a CPU dT-je a vízhez képest: se nem kiemelkedő, se nem rossz szvsz.de mint írtam a maghőmérséklet...
Csak az számít, amikor a hűtést be akarod lőni... Nekem is ki ír olyan CPU
hőmérsékletet az Everest, hogy öröm nézni, de nem számít, csak a maghő.
Kivéve persze, ha bugos a maghőmérő, s csúnyán alámér, mint egyeseknél.loadon már közelít az 56-58-hoz (ez pedig 3.8-ra húzva)
Tehát 58 körül van, azaz momentán ez is bagatell. Ezért nem értem, hogy
miért akarsz (most!) radit venni... Mert ha 15 fokkal melegebb lesz nyáron,
akkor 58 helyett 73 lesz. De azt hiszem ezt írtam az előző HSZ-emben is.Szóval Te döntsd el, hogy az a várható 73 már sok-e, ezért kell extra hűtés
a víznek... Ha most tényleg megáll 34 fokon a vized s 23 fokos a szoba, az
11 fokos dT, ami még épp határeset: már lehet hatékonyan javítani rajta, de
még épp kérdéses, hogy érdemes-e. Ha lemész mondjuk ~5 fokot a radival
már igen erősnek mondható a rendszered, s ha az sem elég nyáron, akkor
a gépet kell máshova helyezni - vagy vmi fülsüketítő ventiket venni a radikra.A GPU-ra egy mondat erejéig visszatérve: Win7 alatt nem feltétlen marad
"rendesen" idle, szerintem kapcsolgatja magát 2D, és low power 3D közt,
de ezt még nem monitoroztam, csak látom, hogy van, amikor pl. 30 fokos
(ahogy most a vizem is: meg a konvektor) - máskor meg 33, és ilyet csak
akkor tud ugrani, ha egy kis terhelést kap, különben maradna 30-on végig.*Kár, hogy elvesztené a "gépágyúját" a terminátorod... De a szimmetriája az
nőne, ráadásul ugye felesleges két tartály a gépbe, szóval nyugodtan vegyél
még egy tripla radit, aztán számolj be, hogy mennyit csökkent a víz dT-je.
(Csak szerintem quadot ne vegyél, mert az megint ki fog lógni, mint a fene.)Szerk: egyébként az imént nálam szerintem csak attól felment a víz 2 fokot,
hogy ideültem a gép elé, és lefogom egy kicsit a légáramlást a radi felé - lol.Szerk2: bocs, még annyit a 30 vs 33 fokhoz, hogy 3D-be vált a kari, mikor a
WinAMP kerül a fókuszba. Mondjuk alapból terhelést nem ad rá csak felvált:
majd kikapcsolom, mert ha vizualizációt jelenít meg, ahhoz se kell gyorsítás.
(Mindjárt hozzáadom a kivétel listához a WinAMP-ot, hogy ne szórakozzon.) -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #44015 üzenetére
Hát igen én is darabonként vettem a kuplungokat, és mikor megvoltak akkor építettem be. Nekem már 3 darab van nagyon tuti lesz ha kész lesz a rendszer. A morak mivel 2 van lecsatolható lesz a ház oldaláról, a rendszertől is szeparálhatóak lesznek, és egymástól is. A folyadék bennük marad, így nem kell leereszteni sem, ha valami gond van a hardverekkel a házban. Igaz hogy a kis fractal define mini-t nem akartam megfúrni, de feláldozom a moddingolás oltárán. Gyönyörű szépen ráfér a házikó jobb, és bal oldalára mindkét mora távtartókkal.
A pumpa és tartály bekerül a házba, és elölről a kihajtható ajtó mögött lesz, így szabályozható lesz. Talán még annyit módosítok, hogy a déli híd is kap egy kis blokkot a 40 fok amit produkál ilyenkor engem zavar, nyáron ez felmegy 44-re 47-re is. Bár sli mellett ha összejön akkor speckó eltolt blokk kell, mivel a második kártya eltakarja a déli hidat.
Éppen néztem nem valami olcsó darabkák, de ha Todynak szólok lehet, hogy legyártatja nekem. Vele tuti olcsóbban jövök ki. -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #44011 üzenetére
Evvel is mobil lennél ha használnál hozzá gyorskupplungot én is így hurcolásztam lecsatoltam a géptől és oda telepítettem ahová akartam. A skeleton meg nem lenne elcsúfítva.
Mert ez a quad radi orbitális nagy
Jó persze te döntesz én csak felvetettem nincs probléma, majdcsak meglátja benne valaki a fantáziát egyszer. -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #43929 üzenetére
50 fokos GPU az piskóta, simán bírják ezek 70-80-ig is,
szerintem emiatt aztán tutira nem kell nagyobb radi.58 fok körül van a proci maghőmérséklete
Ezzel már inkább lehetnek gondok, ha ~15 fokot nő a
környezeti hőmérséklet, akkor mondjuk 73 lesz... (De
még ez sem az extrém kategória.) Inkább azt kéne
tisztázni, hogy most mennyi "full load" a vized, ahhoz
képest mennyit nyernél nagyobb radival, és megéri-e.A másik meg az, hogy január 7-én még korai aggódni
amiatt, hogy mi lesz nyáron. Majd ha azt tapasztalod,
hogy nem stimmelnek a dolgok, ráérsz bővítetni. -
válasz
madaraszf #44001 üzenetére
Pont éjjel lett kész MORA2vel.
Azóta sajnos ennek bucsut kellett inteni.....
29fok víz 37 fok CPU 50fok körüli GPU üresjáratban kb 22-24fokos szoba
500as venti fordulatszám
De csak 3 megy mert az egyik rezonál. Majd lesz erős megcsinálom valahogy -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #44001 üzenetére
Nekem a Mo-Ra 3-on 300 rpm-en tekernek a ventik, nos így
kb. 27 fokra szokott beállni a víz, a VGA ezzel megegyezik,
ahogy helkis mondta (alapon ugyanis alacsony órajelen, és
feszültségen megy+nincs terhelés), a proci viszont 10-essel
több, mert az 4 GHz-re van húzva, enyhén emelt feszen, így
energiagazdálkodási funkciók nélkül. Igazából a dT-d marad,
tehát annyival lenne jobb, amennyivel a víz hűvösebb lesz.Szerk: ha emelnék a ventik fordulatszámán, úgy nagyon közel
kerülhetne a vízhőfok a szobahőmérséklethez, de amiatt a pár
fokért* megintcsak nem fogok hangoskodni.Terhelés mellett
van nagyobb különbség, de akkor is maradok a néma gépnél:
pl. Far Cry 2 során nem ment 33 fok fölé a víz. Oké, régi játék,
alacsony felbontás és Vsync on, de akkor is: jók ezek a radik.*: most épp ~5 fok a dT, de ugye nagy kuss van: le lehet menni
2-3 fokra, de minek. Terhelés során nagyobb lenne a különbség.---
Kicsit átalakítottam a Koolance tartály bekötését, így sokkal
jobb lett az egész - pár perc légteleníteni, nem másfél óra. -
-
rob210
nagyúr
válasz
madaraszf #42369 üzenetére
Semmi extra a hozzájuk kapott rezgéscsillapító gumitüskékkel.
Nem volt egyszerű be paszírozni de nem is egy élet munkája
Szóval semmi extra nincs benne a négy gumitüskét áthúzza az ember a radi lukain bepattan aztán a ventin húzod át és ennyi.
Ha a kilógó gumi "szálak" zavarnának akkor méretre vághatod. -
-
rob210
nagyúr
válasz
madaraszf #42365 üzenetére
Nekem ezek szolgálnak nagyon megbízhatóan és nagyon csendesen.
Persze a 12cm-es verzió.
-
ThodEE
őstag
válasz
madaraszf #42224 üzenetére
Nem riogatok én senkit
Én nem voltam olyan ügyes és nem csináltam magamnak alkatrészeket, de nem is izgultam hogy folyik-e, külön ment a feltöltött rendszer a gépben 10percet, addig nem folyt akkor ezután se lesz hajlandóEgyszer sikerült a működő gépbe bele"folyatni" a rendszerből, de csak az alaplapi hűtőbordára csöpögött rá ahonnan eltűnt, valszeg elpárolgott
Azóta én is kikapcsolom a gépet ha a csöveket nyomkodom a gépbe -
csib41
aktív tag
válasz
madaraszf #42210 üzenetére
Az állítólagban volt talán, hogy kicselezték az ilyen detektorokat alufóliával. Csak szimplán becsomagolták és nem jelzett, meg ilyen telefont mellétartod és nem jelez. Sokféleképpen, meg lehet oldani. Mikulásjelmez, 2 tekercs alufólia és néhány segítőkész munkásember.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
madaraszf #41910 üzenetére
uh, belemerültem a régebbi hsz-ekbe. bocsesz.
Meg aztán van skype-om, de friss a gép, most még nem telepítettem fel, de mondjuk percek kérdése lenne.Igen arra gondolok. Megpróbálom elcserélni a karimat.
Többek között, Reset-elek azért keményen vágta az elméleti részét a víznek. Hova tünt? Nem találni 2008 után a hsz-eit.
-
gordonfreemN
addikt
válasz
madaraszf #41900 üzenetére
PM-be jöhetne egy elképzelés, de akár itt is megvitathatjuk.
Az a szívás, hogy ahogy nézegettem a referencia kártyákat [link], egyik blokkjával sem lehetne összeházasítani, mert a 6850 V2-n (az általában lefotózott VGA képek) bal felső legszélső memória mellett van egy sor kondi.Amugy a memóriák vagy a VRM hűtése a fontosabb? Mert van egy blokkom, amit rá tudnék faragni a VRM-re.
-
niklebi
senior tag
válasz
madaraszf #41889 üzenetére
Köszönöm a keresgélést
, de én sem találtam többet
Mivel nem tudom kideríteni, hogy a kártya ref nyákos vagy sem így nem merem megvenni a blokkot. Nem egy helyen lakunk az eladóval, és a kérdésemre sem hajlandó válaszolni. Ezért érdeklődtem itt, hát ha tudja valaki a választ.
-
csib41
aktív tag
válasz
madaraszf #41883 üzenetére
nyitott háznál fél méterre van tőlem és nem érint a hangja(nem zavar). Szerintem csak szimplán hozzáér a ház oldalához és rezonál. Nálam olyankor olyan az egész mintha kávédaráló menne... Egyszerűen megoldható. Tusolószivacs alá ha már nem kell azt csókolom.
Ui: Grat a babáidhoz! (gyerkőchöz és a vizes 580hoz)
-
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #41758 üzenetére
Azért az nem mindegy, hogy valaki egy aktuális csúcskártyára árul blokkot,
vagy egy jóval régebbire, amit kevesebben akarnak vizezni. Az értékvesztés
ettől is függ, szerintem egy GTX580-as blokk esetén még bőven nem akkora.
(Egyébként annyiért árulja, amiért akarja, majd megtalálják valami ajánlattal:
lehet, hogy csak 15-ért fog elmenni, de ha onnan kezdi hirdetni, akkor nem.) -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #41752 üzenetére
Na: grat hozzá. Akkor tegyél rá vizet, ha nem bírja a lég...
(Én a GTX285-ömet, amin megszólalásig hasonló hűtés van,
ráadásul tesztek szerint az 580 ref. még halkabb nála 1 évig
simán használtam a gyári léggel: nem volt vészesen hangos.
Mivel elég érzékeny vagyok az ilyesmire, bizton állíthatom...
Az más kérdés, ahogy jelentősen halkult le mellőle az addig
sem hangos gépem, elkezdett feltűnni, hogy van hangja: jött
is rá a víz, és rajta is volt további egy évig nagy örömömre...)HUfantom: tévedés, a GTX285 ref hűtője fasza volt... Lehet,
hogy madaraszf csak egy hibás példányt fogott ki, de még
mindig az egyik legjobb (ref) hűtés, amit az nV most ad.
(Anno persze igaz volt - pl. HD4850 -, hogy refet soha mert
1) brutál hangos 2) megfő. De ez totál más az a felépítés.) -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #41727 üzenetére
Én az ek-ra értettem hogy mindennel kompatibilis. De ha csak avval a kártyával és a pny-al nem kompatibilis ez a blokk hát egye fene, nem hiszem hogy fogsz venni pont evga gtx 580-at vagy pny-t.
Best buy akkor is.
N-vidi-A: Én nem tudok ebben segíteni neked, mert ez kényes talaj, majd valamelyik fórumtárs. Csak hozzávetőlegesen az én rendszerem reál értéke a 147000ft-ot veri( és ez már a netto áron számolt érték meg engedmény), tehát nincsen jó ár csak bukó a vizes cuccon. Megnéztem a hirdetésed szerintem teljesen rendbe van az ár. Sajnos ez van réteghobby-val foglalkozunk meg is isszuk a levét. -
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #41725 üzenetére
Dehogynem minden evga eddig referencia nyákos[link] sőt az ek blokk még a classified 570-re is rámegy.
Nekem is ez a fajta gigabyte van, jó poros volt a referencia hűtője belül mikor szétszedtem, azt is kitisztítottam, de nálam 1 percet sem ment avvalment rá a heatkiller rohadt nehéz lett, de nem görbül még a vége szerencsére.
-
Razermazer
őstag
válasz
madaraszf #41721 üzenetére
Hát egy kép megkönnyítené a választ, de ha nem középen van a venti, és nem középen kettő hanem a végében akkor ref nekem is az van
Minden blokk szinte csak referencia kártyára készül, kivétel palit, gainwaird esetleg mostanában asus dcuII-re egyedi ek széria. De egyébként a blokk leírásában benne is van hogy melyik típusra való, illetve melyik típusok támogatottak. -
DigitXT
félisten
válasz
madaraszf #41716 üzenetére
Mihez képest nagyon jó az ár? Nagyjából ennyi szokott lenni egy FC blokk.
A németeknél amúgy ez is olcsóbb, még így 300 forintos euro mellett is.
(Kivéve persze a szállítást, ami fajlagosan drágább onnan - ez nem vitás.)
-
nemethati
senior tag
válasz
madaraszf #41686 üzenetére
Nincs csavaros rögzítés. Alatta van 3 réteg neoprén ami ebből maradt, körülötte pedig ilyen gumiszerű akármi, amit csiszolópapírok alá szoktak tenni. Ennyinek elégnek kell lennie.
Érdekes hogy amint leveszem az oldallapokat megszűnik a búgás. Szóval tutira a ház miatt van. A baj csak az, hogy nincs elég hely hogy feltegyek ilyen szigeteléseket az oldallapokra, max. ilyen 2mm-es gumilapot tudnék használni. Házcsere lesz, nem kell nekem ilyen 0,1mm vastag alucsoda -
nemethati
senior tag
válasz
madaraszf #41564 üzenetére
Nekem akkor kezdett igazán búgni, amikor feltettem az oldallapokat. Addig semmi hangja nem volt. Valószínű az alapzaj akkor is megvolt, csak a házban sokkal erőteljesebben hallatszik, felerősödik. Szerintem ha beleteszem egy hangszigetelt dobozba meg teszek alá vastag rezgéselnyelő szivacsot, csavarozás nélkül akkor néma lesz. Mást nem tudok elképzelni. Szerintem beszerzek egy ilyen boxot neki, most úgyis akciós aqua-n
-
rob210
nagyúr
válasz
madaraszf #41566 üzenetére
Igen ezek a szivattyúk/pumpák elég nagy teljesítményűek.
Ezért nem értettem amikor azt írta itt valaki az Eheim-emre, hogy kicsi a teljesítménye.
Nekem ez még 6 os cső mellett is csendes de ennek ellenére én is 12mm belsőst használok.
Így és a szivacstalppal amit kreáltam neki hangtalan. -
gordonfreemN
addikt
válasz
madaraszf #41564 üzenetére
Köszi!
Akkor itt be is igazolódik a gondolatom, hogy a fémdoboznak éppúgy átadja a rezgést.Az ellenállás miatt akkor érdemes lenne a 8-as belső méretű csatlakozóimat mondjuk 9-10-re feltolni?
(amugy erre onnan kezdtem rájönni, mikor a 8-as belsejű csövet megtörtem annyira, hogy még áramlás legyen, jól felhangosodott, ki lehet próbállni bárkinek) -
fsb1000
nagyúr
válasz
madaraszf #41502 üzenetére
Sok teszt után maradtam annál a megoldásnál hogy a GPU kap egy erős hűtést, a VRM és RAM-okon (passzív)borda.
Ha léghűtés, akkor elég neki amit a vga ventije rányom, víznál amúgy meg elégnek kell lennie egy kis ház-szellőnek. De a legjobb az FC... innen indultunk ki.Nincsenek csodák... "halkítani" nagyon lehet, de a tuningpotenciál nem nő meg, max 10%-al egy jó hűtéssel.
Aktív témák
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Baldur's Gate 3
- Politika
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- ASZTALI GÉP / ALKATRÉSZ beárazás
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Milyen asztali médialejátszót?
- Autós topik
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- www.LicencAruhaz.hu OLCSÓ & LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - ÖRÖK GARANCIA
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- AKCIÓ! ASRock H310CM i3 8100 8GB DDR4 120GB SSD 500GB HDD GTX 1050Ti 4GB Bitfenix Neos 500W
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest