- Házimozi haladó szinten
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Projektor topic
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Milyen TV-t vegyek?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Milyen egeret válasszak?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Veron
addikt
210-220 m3 télen (115 m2, 10 cm szigetelés + 30 PTH tégla, 3 rétetű ablakok)
azért akarok "okosabb lenni", mert elhangzott a fórumban, hogy talán felesleges túl van tolva a rendszer. nagy a leadott teljesítmény és sok víz érkezik a radiátorokba.
a HMV-vel egyébként nincs probléma, kizárólag a fűtésre vonatkozott a kérdésem.-------
egyéb akut probléma: az egyik szobai radiátor hideg, az összes többi rendben. nem történt vele semmi, egyik napról a másikra történt ezt. elzártam a többit és úgy járattam a rendszert, hátha valami lerakódás érte el, plusz légtelenítettem is. fél órát jó volt, kinyitottam újra a mindet, de most megint hideg.
mit tehetek ilyenkor? -
ozark
csendes tag
Nem biztos, hogy a hmv-re gondolt, mert szerintem az pont maxon megy alapból!
Vannak a gépkönyvben olyan pontok ami "kizárólag a szerviz számára", a többire egyáltalán nem írja, hogy gari vesztéssel járna...kb. olyan lenne mintha telómat kizárólag a gyári állapotban kellene használnom, nem? -
asdf_
veterán
De minek?
Megnyitod a csapot és annak megfelelően szabályozza a lángot, hogy mennyire van nyitva a csap, meg mi a kimenő hőmérséklet. Miért gondolod, hogy tudsz, egyáltalán miért akarsz ennél okosabb lenni? Ha megnyitod a melegvizet és folyamatosan ki, be kapcsol a láng, akkor kellhet esetleg belenyúlni egyedül (és ott is csak akkor, ha a kimenő víz hőmérséklete nem megfelelőre van állítva) de nálad nem ez van, te kifogysz a vízből, tehát biztosan nem lefele kell csavarni valamit . Nem mellesleg amúgy maxi teljesítményen a legjobb a hatékonysága a kazánnak, tehát ha lecsavarod, esetleg csak rontasz (és amúgy garis készülékbe szerintem ne nyúlkálj). Mindent leírtál, csak azt nem, hogy hány köbméter volt a fogyasztás, mert a nem voltál boldog a számlától az nulla információt hordoz. 4 perc alatt meg szerintem nem lehet 45l tárolónyi vizet elzuhanyozni.
-
ozark
csendes tag
Én fellapoztam a gépkönyvét és 2 perc alatt sikerült...egyébként szerintem simán mehetne 100-ra is, hiszen ha nem kell úgyis visszamodulál...24kw az enyém, most 90-re van állítva. kb. 5 perc alatt feltolja az egész házat aztán fél óráig nem is hallok felőle...de azt is hallom, hogy szinte egyből visszamodulál...
-
Veron
addikt
válasz
Real_Necro #3445 üzenetére
rendben, akkor melyeket állítsam, hogy 60%-kal működjön a kazán?
-
Veron
addikt
Mint korábban írtam, finombeállítást végeznék a kazánon. Számításaim szerint a 24 kW-os kazán teljesítményének 60%-a elég lenne a házhoz.
Ezeket a beállításokat lehet eszközölni: névleges teljesítmény, bekapcsolási középteljesítmény, min. teljesítmény.
Gondolom a névleges telj. a 60%, a másik kettőt mire érdemes állítani?
Kösz! -
emre
veterán
válasz
gzbotii #3442 üzenetére
Azt hittem azóta megtaláltad a klímás topikot
-
mauimagic
senior tag
válasz
CounterBoci #3440 üzenetére
Kondenzációs kazánnal futok és klímával, mikor mihez van kedvem.
Mellesleg épületgépészettel foglalkozom 20 éve, többek között klíma, kazán, fűtési rendszerek.Nem erőltetem a klímát, találkoztam már elég mekkmesterrel életemben ahhoz, hogy pont lesz@rjam mivel fűtesz
-
CounterBoci
senior tag
válasz
mauimagic #3438 üzenetére
Az én igényeimnek megfelel. Hol mondtam, hogy hiperszuper?
Ha értelmezted volna amit írtam benne volt, hogy nekem munkadíj nélkül mennyibe fájt. Összeszedjem a számlákat, hogy mi mennyibe került? Ha nektek többször ennyi egy központi fűtés kádárkockába, valamit rosszul csináltok.Szóval ezért erőlteted Te meg a klímát. Értem. Nincs több kérdésem. Fűtsek egy-két helységet, a többiben meg fagyjak meg. Ha meg mindenhová teszek mindjárt nem olcsó mulatság. Mivel fűtesz egyébként?
Mi vagyok én árgép? Annyiból kijön, mint az 5-6 klímád. Ha elolvasod úgy írtam, hogy "építettem volna", mert adagolót lehet ám csinálni is egy kis műszaki érzékkel meg némi elektronikával. Nekem meg olyan haverom van, aki épít is egy ilyet. Sőt, működik is évek óta. Akkor most mi lesz.
-
mauimagic
senior tag
válasz
CounterBoci #3430 üzenetére
Ja ok, én meg klímával is foglalkozom, úgyhogy azt is munkadíj nélkül számoljam, beszerzési áron?
Az automata faelgazosito kazán pontosan mennyibe kerülne? Csak mert van egy ilyenekkel foglalkozó haverom, nagyságrendileg sem stimmel a matekod...
Értem én hogy fatuzelesed van, meg hiperszuper, de miért kell mellé ilyeneket kitalálni, rejtély... Hogy igazold magad?
-
Aguinaga
őstag
válasz
Real_Necro #3436 üzenetére
Köszi a tippeket!
Ha leírom nekik, mi kellene, akkor kapok egy árat szerinted? Van vagy 4db A4-es lap teleírva mindenfélével, radiátortól a réz karmantyúig, kpe csőig..
-
Aguinaga
őstag
Sziasztok!
Segítséget kérnék egy kérdésben: rokon csinálna egy ingatlanon teljes fűtés-, szennyvíz- és ivóvízrendszer felújítást, de kijelentette, hogy nekem kell beszereznem a nagy részét az anyagnak. Adott egy jó hosszú listát, és most olyan webáruházat keresek, ahol ez alapján adnának nekem árajánlatot. (ne adj isten, a valószínű nem kicsi végösszegre tekintettel egy kis kedvezménnyel - bár ez lehet, hogy csak nekem nagy összeg.)
Tudtok ilyen webáruházat esetleg? Vagy ezt mindenki megteszi nekem, ha beviszem a listát? Pár éve nem lakom életvitelszerűen Magyarországon, így nem tudom, mi a trend. -
zotyka85
újonc
Sziasztok!
A nyáron ki kell savaznom a hőcserélőjét a kazánnak, a kazán Ariston BS II FF turbós.
Ki milyen szert használ savazásra? (ecet, valami spéci cucc)
A boltban kapható vízkőoldóval meg lehet e küldeni a hőcserélőt?
köszi a válaszokat.
-
CounterBoci
senior tag
válasz
mauimagic #3426 üzenetére
Ezzel nem értek egyet, nekem azért került 1m-ba a fatüzelés kiépítése, mert kellett kémény. Saválló szigetelt kémény 300k-ért. Munkadíj nem volt, mert én kiviteleztem. 30k-t fizettem egy hegesztőnek, aki összehozta a kazánt a pufferrel 2"-os acélcsövekkel. Munkadíjjal nem sokkal több 1 milliónál szerintem. 5-6 klíma árából faelgázosítós adagolós automata fűtést építettem volna.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
CounterBoci #3421 üzenetére
Köszi a tapasztalatokat
Ez elég szimpatikusan hangzik, napi egyszer kell tüzelni, még belefér, de mindenképpen jobb, mint egész nap kazánfűtőset játszani. -
gzbotii
nagyúr
válasz
Real_Necro #3422 üzenetére
Igen, én is arra gondoltam, csak rosszul fogalmaztam - elektromos áramot felhasználó fűtés, minden formája.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
mauimagic #3426 üzenetére
&zoli03
Az ingatlan nem Magyarországon, hanem Erdélyben épül. Itt jóval nagyobb a hozzáférés a fához, 30.000Ft volt egy 4 méter, hasított bükkfa. Fenyő olcsóbb. Hivatalos forgalmazótól, papírral.
Ahogy az egyik fórumtárs írta, egy klíma 300.000Ft, Árukereső áraiban sem látok mást. Van a házban 7 helyiség, az 7 darab klíma. 7*300.000=2.100.000Ft. És még nincs benne a szerelés, etc. Persze, értem, hogy akkor nem kell sem radiátor, sem kazán, sem puffer. Itt még lehet jobban megérné.
Na de. Ha minden igaz, az eOn oldal szerint, egy H tarfiás áram 23.53 Ft/kWh, viszont nálam az egyetemes szolgáltatói ár 106.63 Ft, amit ilyen-olyan csomagokkal lehet lennebb tornászni, de nem lesz belőle még 50 Ft sem. Csak a tavalyi év folyamán, 26% drágult az elektromos áram.
Elektromos áramon alapuló fűtés kiesik."Igazi 19. századi megoldás"
Igen, írtam is, hogy ha lenne földgáz, nem is lenne kérdés, hogy mivel fűtenék. De jelenleg nincs, az önkormányzat most készíti a terveket, etc, a bővítésre, legjobb esetben is öt év múlva tudok rácsatlakozni arra a hálózatra. Addig is marad az, hogy elhozza valaki a fát, felvágom, tárolom, behordom, majd adagolom. Ezért is jöttem úgy, hogy puffer és akkor napi egyszer elég begyújtani, vagy automatizált pellet. -
mauimagic
senior tag
válasz
gzbotii #3416 üzenetére
Normális puffertartalyos, fatüzelésű fűtési rendszert sokkal drágább lesz kiépíteni, mint bedobni akár 5-6 klímát és intézni egy H tarifas órát.
Kivéve ha lopott fát veszel, de azt állítólag egyre nehezebb.HMV még nem tétel, ha nem 10-en vagytok.
Persze megvan a fatüzelés romantikája, egyben a szabadidőd is elintézi rendesen, ha magadnak hasogatod, és a környék légszennyezéséhez is remekül hozzájárul.
Igazi 19. századi megoldás
-
Real_Necro
veterán
-
Real_Necro
veterán
válasz
SeatLeon08 #3420 üzenetére
Nekem thermotop plus van hajdu indirekt tárolóval. Elektromos fűtőbetét nincs bekötve, valamint télen nyáron gázzal van felfűtve. Nem kell túlbonyolítani.
Egyetlen hátránya, hogy nincsen cirkulációs melegvízhez kivezetés, így én készítettem egy egyedi cső a csőben megoldást hozzá. -
Vater
csendes tag
válasz
Real_Necro #3415 üzenetére
Nem, a parapetes lesz lecserélve "Ariston Clas One"-ra, amit visszavezetnek a kéménybe mert a mostani (egy régi Immergas) állitólag a lichtofba van kifezetve
-
CounterBoci
senior tag
válasz
gzbotii #3416 üzenetére
Én 110m2-ert fűtök fával. Gáz itt sincs, igaz gerincvezeték van. Ez fért bele először a keretbe, majd később lesz gáz. Új rendszer, teljes felújítás volt. Vékony csövezés, lapradiátorok, kazán, puffer. Ilyenkor éjszakai gyenge fagy és nappal +10, egy öl fával fűtök. Egyszer begyújtok, többet nem kell foglalkozni a tüzeléssel. Mire az leég felnyomja a puffert. Túlméreteztem szándékosan a kazánt azt hozzá kell tenni, mert pufferbe termel és az elnyeli. Ehhez a házhoz 35KW. Puffer 2m3 kellene, de csak 1m3-es fért el. Ész nélkül felforral elég könnyen 1000l vizet. A házon nyílászárók cserélve, födémszigetelés 25cm, padló alatt 5cm, a fal 60cm (tufa).
Itt egy m3 fa 30k leszállítva, honnan lehet négyet venni ennyiért?
-
SeatLeon08
tag
Segítsetek kérlek!
Adott egy Vaillant Ecotec Plus 20kw fűtő kazán, ami mellé szeretnék egy indirekt tárolót.
Az indirekt tároló valószínűleg a Hajdu IDE150s típusú tároló lenne.
Kérdeseim:
Van értelme az elektromos fűtésnek a tárolóban? Mindenhol azt olvasom, gazdaságtalan az elektromos fűtés.Ha mégis elektromos pótfűtésűt választok, ezt ki lehet kapcsolni, hogy csak a kazán figyelje a tároló hőmérsékletét?
Van értelme annak, hogy nyáron a kazánt lekapcsolom, és csak az elektromos fűtéssel készül a melegvíz éjszakai árammal?
Szerintem a gáz ekkor is kedvezőbb, de jobb lenne hozzáértőktől megerősítést kapni. Köszönöm!
-
zoli03
őstag
válasz
gzbotii #3416 üzenetére
Rezsicsökkentés van, magánemberként ugyanannyiért kapod az áramot már évek óta. Jó neked, ha 4 köbméter fát 30e Ft-ért kapsz, de ez nagyon nem átlagos.
Klímával olcsóbb lenne fűteni, mint fával, főleg, ha H tarifát is igényelsz. Plusz hűteni is tud nyáron, ami ma már kezd egyre fontosabb tényező lenni.
Új építésű házban én biztos nem fűtenék fával, iszonyat nagy munkával jár. Ahova költöztünk, ott vegyestüzelésű kazán volt, pár hónapig használtuk, amíg nem lett felrakva a gázkazán. Persze ha beraksz egy nagy puffertartályt, akkor komfortosabb lesz. -
icetheman
tag
Sziasztok!
Vezérlés választás előtt vagyok.
Immergas Victrix ZEUS 25 ErP kazán
két házrész, így két zóna, és 1-1 motoros szelep zónánként az elképzelés.
Illetve mindkét esetben külső hőmérséklet szenzor.A kérdésem az ,hogy működési szempontból, érdemes-e megvenni a gyári buszos multi zónavezérlőt, és hozzá a 2db gyári buszos termosztátot? Épített valaki ilyet már össze két motoros szeleppel? Felmerült a kérdés bennem, hogy ha mindkét kört kell fűteni, mindkét szelep nyitva, kazán megy, akkor melyik termosztáthoz igazítja az előremenő hőmérsékletet a vezérlés? Van a két zóna termosztát között egy master netán, amely dominálna a zónavezérlőben?
buszos zónavezérlő: Immergas Multi Zone 3.028444
termosztát házrészenként 1-1 : Immergas AMICO V2 (3.021395)A másik verzió egy mezítlábas on off ki, úgyanúgy zónaszelepekkel:
Computherm Q5RF Multizónás vezeték nélküli digitális szobatermosztát szettMelyiket ajánlanátok?
Előre is köszönöm.
-
gzbotii
nagyúr
válasz
Real_Necro #3414 üzenetére
A fával jelenleg még mindig olcsóbb kifűteni egy 130nm lakást, mint villanyárammal. 30.000Ft egy köbméter fa nálunk. Köbméter, nem méter.
Villanyárammal, mennyi lenne egy havi fűtés? Tavaly ha jól tudom, egy év alatt 60% drágult a villanyáram.Mint írtam az eredeti hsz-ben, sajnos a földgáz hálózat nincs még kiépítve, jó esetben is 5 év múlva.
-
ozark
csendes tag
Olcsó??? 1 köbméter fa 30 ezer??? Az nekem ebben a házban max. 2 hétig lenne elég...a -14 fokban volt napi 10 most napi 8 köbméter gázfogyasztás, 180m2, 2 szint 13db radiátor + gáz melegíti (kondenzációs fűtő kazán - nem kombi) az indirekt használati meleg víz tárolót + a főzőlap is gázos... 38 volt a brutál hideg után a számla és nem fagyoskodunk, de kérhetek télen-nyáron egy 15 ezer forintos részszámlázást is, kijönne szépen! Az fával ez egy 60 ezer / hó + a sok-sok meló vele... Az hol olcsó??? Ha most építenék akkor padlófűtést csinálnék kondenzációs gázkazánnal meleg vizet pedig szintén indirekt HMV tárolóval állítanám elő...
-
Vater
csendes tag
Szevasztok
Nem nagyon értem a következő főleg jogi tartalmú szöveget, egy potenciális kivitelezőtől (parapet gázkazán csere társasházban) kaptam a következőt:
"Tulajdonos kijelenti, hogy jelen Megállapodás aláírásával az XY. ingatlanban található, az kondenzációs rendszer kialakításához nem használatos kéményjáratokról véglegesen és visszavonhatatlanul lemond, és elfogadja, hogy ezen kéményjáratok ezzel használaton kívül helyezésre kerülnek. Tulajdonos a lezáráshoz szükséges munkálatok elvégzéséhez jelen Megállapodás aláírásával hozzájárul, és az ennek érdekében szükséges nyilatkozatokat megteszi"Rengeteg kérdésem lenne:
- mi az hogy "nem használatos kéményjáratokról véglegesen és visszavonhatatlanul lemond"?
- mit jelent az hogy "ezen kéményjáratok ezzel használaton kívül helyezésre kerülnek"?
- milyen szükséges nyilatkozatok kellene megtennem és ki/mi felé ha aláirnám a kivitelezési szerződést?
Előre is köszönöm, amint látszik nem vagyok a téma szakértője -
gzbotii
nagyúr
válasz
Real_Necro #3409 üzenetére
Sajnos továbbra is a fa a legolcsóbb.
5 helyiség van, 5*250-300.000Ft split klíma + szerelés. Melegvíz is villanyárammal az már jó kis havi számla lenne.
Mivel a ház most épül, nem marad jelenleg további 2.5-3.2 milliónk hőszivattyús rendszerre -
gzbotii
nagyúr
Sziasztok,
Mivel ennek a topicnak inkább a témájába vág, beraknám ide is a kérdésem, amit az Építő/felújító topicban tettem fel: [link]Amivel azóta okosodtam - jött egy jó tipp macilaci78-tól: puffertartály. Egy fatüzelésű kazánra kötve, ez sok problémát megoldana (nem kellene napi háromszor tüzelni, nem esne be a hőmérséklet miután kialszik a tűz, etc).
Az eredeti felvetésre is jöhet észrevétel, valamit a puffertartály témában is - mire érdemes figyelni, mikor érheti meg, mik a hátrányok, buktatók - egyszóval, jöhet bármi
-
Z_A_P
addikt
Sziasztok, erre valaki?
[link]
-
ozark
csendes tag
Sajnos nekem ez a 20 kapcsolás 1 óra alatt megvolt...most ez kb. 4, vagyis 15 percenként beröffenti a kazánt...a buszos termosztát nálam értelmetlen lenne a hőcserélő + az extra szivattyú miatt sajnos...
Nekem zsír új a rendszerem egyébként! -
Real_Necro
veterán
Sokan azt hiszik egy szimpla kazáncserével majd minden jobb meg gazdaságosabb lesz. Alapból egy kondenzációs éves karbantartása már elviszi egy részét, ha nem az egészét annak amit megspórolsz a fogyasztáson. Ha elhagyod, akkor meg csökken az élettartama... A fűtési rendszer korszerűsítése meg ugye megint csak nem szimplán a kazán cseréjéből áll.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 126 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4080
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12400F 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Be Quiet! 730W
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 12400F 16/32/64GB RAM RX 7600 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest