Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
Madwe
nagyúr
válasz
Kickass #4798 üzenetére
Ilyenkor egyébként ha leszigeteli az ember a beépített tetőterét, akkor gondolom vízteleníteni is kell a fenti csöveket, hogy ne fagyjanak el? Vagy annyira azért nem fog kihűlni a tetőtér?
illetve hozhat e érdemi előrelépést ez a 15 vagy 20cm szigetelés, ha amúgy a ferde falsíkban is van 15cm már? (Nálunk pont ez a helyzet)
A padlóra fektetett gyapot mennyire fog porlani pár év múlva mikor felszedi az ember s újra be akarja lakni? (Azért az nem a legegészségesebb tudtommal…?) illetve mennyire lesz az a gyapot újrahasználható mondjuk egy esetleges tetőtér szigeteléshez ferde falsíkban? -
313313
addikt
válasz
Caldera #4792 üzenetére
Milyen kapcsolást?
Van egy kazán, azt egy termosztát vezérli. A kazánból 25/26mm-es csővel megy a gerinc a két osztóig. Lent 3 körös, fent 4 körös Far osztóval. A padlóba mindenhol 20mm-es csövek vannak fektetve.
Igazából most a kazáncsere volt a lényeg, de az se lett volna baj, ha mindent is megcsinálnak, hogy jó legyen. Tervező azt mondta így jó lesz, hőcserélő nem kell mert csak padlófűtés van... a plusz szivattyút is ellenezte, mondván a kazáné elég... -
Kickass
őstag
Így teljes sztorival sajnos ez valószínűleg ilyen...
Szigeteletlen, rossz energetikai besorolású ikerházunkban 240m3 volt a novemberi fogyasztás, de itt napközben 20/20.5 fokra van programozva a termosztát, délutántól estig fűt 21-re majd este 10től megint csak 20-ra. Ha 22-re lenne állítva valószínűleg nekünk is meglett volna a 400.
Viszont a bejárati ajtónkon nagyon sok hő szökik (talán januárra kicserélik....) és a padlás is csak egy hete van teljesen szigetelve.
Ha nem kell a tetőtér én gyorsan leborítanám a helyedben a padlót 15centi vmilyen gyapottal (célszerűen a legolcsóbbal). De persze ez a ti döntésetek. -
Madwe
nagyúr
Hm, ezek alapján kondenzációshoz méretezett radiátorjaid vannak s az előremenő hőfok is jónak tűnik.
azzal esetleg próbáltál már játszani, hogy a gyerekszobában van csak csutkára tekerve a radiátor, s a többi szobában jobban zárod a csapokat, hogy azokat ne fűtsd feleslegesen olyan hőfokra amire nincs szükségetek?
egyéb tippem nekem ide nincs, de hátha lesz másnak… -
Doki16
addikt
Igen kondenzációs kazán. Most 53 fokosra van állítva a kazán. A visszatérő is közel annyi. De nem mérvadó, mert van egy főág és arról ágazik le még pár ág. A legutolsó radiátornál a visszatérő ág már langyosnak sem nevezhető, de a főágé ami visszamegy a kazánban meg rendesen meleg, mert nyilván egy közelebbi radiátor gond nélkül megfordul a víz.
Ezek a radiátorok vannak: [kép] [kép] [kép] [kép] [kép] [kép]
Ezek meg az emeleten. De jelenleg el vannak zárva: [kép] [kép]Falak amennyire tudom talán ilyenből lehetnek: [kép] Vastagsága 30-40cm körül lehet
22 fokra fűtök és egy COMPUTHERM Q7RF vezérel. Tegnap programoztam pont egyet, hogy 7-21-ig 22 fok, 21-7-ig meg 21 fok. Nem nagyon tudom lejjebb venni mert a pont a leghidegebb szobában lakik egy 2 éve és egy 6 hónapos baba. És pont abban a szobában nem hajlandó ettől jobban melegebb lenni a radiátor. [kép]
-
GEPESZ66
veterán
Ősz elején új lemezradiátorokat raktam fel.
Régi cirkóm van.
A szelepek (alsó, felső) teljesen nyitva vannak.
Az utcai szobák közül az egyiket kicsi jobban felfűti a rendszer.
Ha az alsó szelepen zárok egy kicsit (bal oldali szoba), akkor a másik irányba (jobb oldali szoba) fog menni a meleg jobban? -
Agostino
addikt
válasz
Gézengúz #4781 üzenetére
ez egy fontos tipp. nem ismertem sem topikot sem a figurát akit említeszt, de azt hamar összeraktam, hogy a padlósfeljárón ömlik be a hideg / meleg. építettem rá én is egy dobozt mindenféle maradék eps-ből és fokokkal jobb az idő a lépcsőfordulóban, ezáltal az emeleten is.
-
Madwe
nagyúr
Ez egy kondenzációs kazán, milyen az előremenő (s visszatérő ha tudod mérni) vízhőmérsékleted? Milyen hőleadóid vannak? Ha radiátor, akkor mekkorák?
lehet ha túl magas az előremenőd de mehetne lejjebb is, akár 10-20% is meg tudsz spórolni.
90m2-re valóban elég masszív már most a 400m3… azt olvastam h szigeteletlen, de pl a falak miből vannak s mennyire vastagok?
hány fokra fűtesz? Programozottan? Egész nap kell, vagy vannak olyan órák amikor feleslegesen megy a fűtés? -
Doki16
addikt
válasz
csemberlen #4784 üzenetére
Persze nyilván nem az a legnagyobb része. De akkor mi lehet a gond? A november már majdnem 400 m3 volt és pedig csak alig 90m2 amit fűtök. Eléggé nagy bajban vagyok úgy érzem.
-
TillaT
tag
válasz
FattyDove #4769 üzenetére
Nálunk is előfordult már ez a jelenség.
A háttérben az is állhat, hogy a kazán utáni melegvíz vezetékeknél, csatlakozásoknál vízkőszennyeződés miatt leszűkült az átfolyási keresztmetszet, és a kazánban az átfolyásérzékelő nem érzékel olyan mértékű térfogatáramot (átfolyást), aminél a vezérlésnek kapcsolnia és modulálnia kellene az égőt, hogy meginduljon a program szerinti vízmelegítés.Én ilyenkor ki szoktam tekerni a csapoknál a perlátorokat, és megtisztítom, vízkőmentesítem* őket. Aztán miután átöblítettem és visszatekerem a helyükre, már problémamentesen jön rajtuk keresztül a melegvíz. Jó ideje már havonta egyszer megcsinálom ezt mindegyik perlátorral és már régóta (több éve) nem is tapasztaltam az általad is jelzett problémát.
Egy próbát neked is megér. Remélhetőleg nálad is csak ez áll a háttérben.*Én úgy szoktam ezt csinálni, hogy egy kicsi pohárba, vagy egy nagyobbacska tusfürdős flakon kupakjába beleteszem a perlátort, aztán öntök rá annyi vízkőoldót, amennyi éppen ellepi. Hagyom 15-20 percig, hogy dolgozzon a vízkőoldó, aztán egy öblítés után mehet vissza a helyére a perlátor. Általában citromsavas vízkőoldót használok, és egymás után több perlátort is ugyanabba a löttybe teszek bele.
-
313313
addikt
válasz
Caldera #4758 üzenetére
Próbaképp elzártam lent a köröket. Fent nem vettem észre érdemi változást, inkább langyos a padló 4 körrel, ami a kazánhoz képest 2 emelettel van....
Eddig akárhogy próbáltam a lentit visszafogni, fent ugyanúgy langyos volt a padló, lent meg melegedett, szinte minimálisan nyitott körökkel is....Előző kazánnal is ugyan ez volt, csak akkor az emelet volt melegebb, a fökdszint hidegebb mert a régi kazán az emelet felett volt, és a lenti rész volt a kazánhoz képest 2 szinttel lejebb...
-
Doki16
addikt
válasz
Gézengúz #4781 üzenetére
Nincs annyira szükség rá. Csak jövőre akartam megcsinálni EPS100-el és utána lebetonozni, hogy be tudjam építeni később egy szobának. És ha most leterítek egy nem kis értékű üveggyapot szigetelést, utána nem sok mindent tudok már vele kezdeni. Vagy akkor az lesz, hogy mégsem csinálom meg mostanában a padlást beépíthetőre és megmarad sokáig az üveggyapot.
Jól meg kell gondolni, mert kb 50m2 felületről van szó. [kép] Sárga rész.
És akkor ott van az erkély ami egy masszív hőhíd mert alatta a nappali van. Azt még nem tudom, hogy fogom leszigetelniNa de visszatérve az eredeti kérdésre. A kazánhoz és HMV-hez hozzá tud valaki szólni?
[link]
-
Gézengúz
addikt
Nagyon el kellene azon is gondolkodni, hogy biztos szükség van-e annyira a padlás használhatóságára mint amennyi fűtés forintot tudna megspórolni Neked 20-30cm üveggyapot, hogy egy klasszikust idézzek az index
hőszigetelés topikjából.
Olvass bele, Mekk Elek néha nagyon fura, de iszonyat jó ötletei vannak.
Én konkrétan lehidaltam mikor elmesélte a padlásfeljáró szigetelését.
Kell pár darab összeragasztott hungarocell-nikecell, 20-30cm vastagon, mondjuk 2*2m négyzet.
Csonka gúla szerűen kivágni a feljáró alakját. Úgy, hogy alulról felfelé feltolható legyen. Amikor felmegy az ember, felfelé nyomja és oldalra eltolja, visszafelé simán magára húzza, kis súly is kell rá, hogy könnyen a helyére csússzon. Érdemes összejelölni a sarkokat és akkor mindig ugyanúgy cuppan a helyére. Fent jól körbeszigetelni, rögzíteni a nem mozgó részt. Azért tud a csóka, no. -
Laszmen
aktív tag
Sziasztok!
Adott egy Mika 6 tipusú kazán, kb 1 éve van beüzemelve, ez a 2. "szezonja", 1 hónapja csinál egy olyan problémát hogy randomban F23 hibával leáll a készülék, ez van hogy 2 napig nem jön elő, van hogy naponta többször is, újraindítás után berregő hangja van, ami 5-10 perc után abbamarad, annyit sikerült kifigyelnem hogy ezt akkor csinálja amikor emelek a hőfokon(50-60 között ingázik) vagy ha a radiátorokat le, vagy feltekerem. Sajnos éjszaka sokszor megáll, így reggelre jégverem van a lakásban emiatt a megállása miatt, ami f23 hiba, és annyit sikerült kiderítenem hogy a leírásában hibásan szerepel a hibakód jelentése! Esetleg valakinek ötlete van hogy mi okozza, vagy mindenképen hívjak szerelőt? Aki beüzemelte az nem ért ehhez az elektronikai részéhez mert ő szerinte az a gond, de mielőtt hívnék szakit szeretnék a témában kicsit elmerülni, köszönöm! -
FattyDove
őstag
Kicsit elpörgött a topik, így megkérdezem újra, hátha:
Az mitől lehet, hogy a kombi gázkazán néha nem fűti fel a csapvizet, csak épphogy langyosra? Ha kikapcsolom, meg be, akkor utána már megy rendesen, meg akkor is, ha elzárom a vizet, várok kicsit és újra megnyitom.
A radiátorokat rendben felfűti. -
Doki16
addikt
válasz
Gézengúz #4765 üzenetére
Sajnos csak kis részen lehet leszigetelni a födémet, mert a többi helyen már be van építve a padlástér és ott nyilván nem fogom feltörni a betont. Sajnos nem tudom, hogy hogyan lett megcsinálva anno.
Ilyen a padlástér (födém). [kép] Lehet ezt normálisan szigetelni?
EPS100-at tervezek majd ide jövőre azonnal amint jobb idő lesz már. -
Doki16
addikt
-
Doki16
addikt
Sziasztok! Van egy ilyen kazánom. [link] Sajnos nagyon magas a gázfogyasztásunk és kellene alternatívákat keresnem a csökkentésére. Napi szinten elmegy már most 13-15 m3.
Van hozzá csatolva egy ilyen tartály. [kép] [kép] [kép] Meg lehet valahogy oldani, hogy ne termelje éjjel nappal a HMV-t állandóan ebbe a tartályba, hanem csak működjön sima átfolyós vízmelegítőként a kazán? Semmi szükségem nincs napi 1-2 órát eltekintve a meleg vízre.
Alternatívaként van egy bojlerem ami rá van kötve a vízkörre. [kép] Ez csak tartalék lényegében. Ki lehet valahogy kapcsolni a kazánon a HMV-t, hogy csak fűtsön? É na leírásban semmi ilyesmit nem találok.Legutolsó dolognak, már az is jó lenne, ha meg lehetne mondani a kazánnak, hogy csak este csináljon meleg vizet. Erre sem találok utalást a leírásban.
-
Caldera
senior tag
Igen, nem túl izmos szivattyú, főleg padlófűtéshez. Egyébként ez egy 35kW-os kazán ami vissza lehet szabályozva 26kW-ra. Próbaképpen el kellene zárni a fsz. osztóját és megnézni, hogy az emelet és a legtávolabbi kör elkezd-e rendesen fűteni. Ha igen akkor be kellene szabályozni a vízmennyiségeket, ha megvan a lehetősége (szabályzó szelepek).
-
sgery
őstag
én a körök hosszán lepődök meg. Egy 16m2-es szoba nálam pl 2 körből adja csak ki és az is körönként ~80 méteresek osztótól osztóig.
Ha csak a széleken fut nálad az nem tudom hogy ad le elég hőt és hogy nem pattan el a burkoló lap/padló fölötte.
Ha 1x le akarod mérni, akkor osztón le kell venni a csöveket és levegővel kifújni a vizet az adott körből. A víz mennyiségéből és a cső keresztmesztetéből ki tudod számolni hány méter cső van letéve. -
Caldera
senior tag
1. fűtésnél nem számít a szintkülönbség. A szivattyúnak a rendszer ellenállást, nem a magasságkülönbséget kell leküzdenie.
2. a kazánban lévő szivattyú gyenge a fűtései rendszeredhez, ezért hidegebb az emelet és a legtávolabbi kör. Nem kapnak megfelelő mennyiségű fűtővizet.
Röviden ennyi a lényeg. -
313313
addikt
3 éve lakok itt, a helységek közepe sose volt meleg, csak a falak mentén. 30 éves szerelés szürke csővel.
Tisztítva tavaly oktoberbe volt, oldószer+kompresszor. Kazán idén lett fel rakva, 5 autómata légtelenítő van a rendszerbe.
Nincs hidrováltó, nincs hőcserélő, nincs radiátor, csak padlófűtés.
Alsó felsőszint T idommal kapcsolódik egymáshoz.
Előremenő 45 fok, visszatérőt nem tudom mérni.
Igazából fűt, kazán csere után jobb lett, mint előtte, de szerintem nem tökéletes.
Kazánt termosztát indítja, napi 7-8 órát megy,bent 22-23 fok, egy helységbe 1 fokkal van hidegebb(az a leghosszabb kör), mint a többibe...
Lent jóval melegebb a padló, mint fent, nyilván a 3-3,5 méter szintkülömbség miatt... -
kiir
tag
Ha csigavonalban fektették a csöveket (lásd 4. ábra) és hideg a visszatérő, akkor nyilván csak a falak mentén érzel meleget. És a 20 méter körüli hosszúságú körök irtó picik, szoktak egyáltalán ilyet fektetni? Felmerül bennem néhány kérdés.
- Mennyire ismered a rendszert? Mikor beköltöztem egy padlófűtéses házba, napokon át futtattam a fűtést egy vagy két körrel, a többit lezárva, hogy megtudjam, mi hol melegít és tényleg melegít-e. Utóbb kölcsönöztem hőkamerát, és ekkor is ért meglepetés.
- Mikor volt utoljára tisztítva vagy légtelenítve a rendszer? A kazánodat pár éven belül szerelhették fel: akkor történt ilyesmi?
- Hogyan van összeépítve a fenti és a lenti osztógyűjtő? A lentiből kijövő egyik ág megy föntre, vagy van valami elválasztás közöttük? Van a rendszerben hőcserélő vagy hidrováltó?
- Fűtesz mással is: van például radiátor? Vagy ha nagyon jól szigetelt a házad és összességében kifűti a padló, akkor nem is baj, ha nem érzel meleget tapintással. Mennyi az előremenő, és mennyi a visszatérő víz hőmérséklete a padlófűtésben?
- Mi indítja a kazánt? Van termosztát valahol? Hány és milyen fajta?De asszem abba is hagyom, egyrészt nem vagyok szakértő, másrészt egy szakértő sem vállalná a távgyógyítást ennyi infó alapján.
-
313313
addikt
Adott 2 szint. Alsó olyan 40m2, felső 45-55m2. Lent 3 kör van, fent 4. Kazán a pincében. Padlófűtés kb 30 éves szerelés, csak a falak mentén van minden helységben(melegedés által tapasztalat) méregettem, lenti körök 22, 20, 14 méteresek 20-as csővel. Fenti körök 17, 24,19,21 méteresek 20-as csővel. Gerinc 14m 25/26-os cső. Osztok nem áramlás mérősök. Próbáltam beállítani, sehogy se sikerült, hogy mindenhol egyformán meleg legyen, a legtávolabbi helységekben van a leghidegebb...
Ezzel akarok valamit kezdeni. Akár mit hogy zárom el/nyitom ki, 4-5-6 óra múlva is hideg a helységekből a visszatérő, legalább 5-6 körön... -
kiir
tag
Ennyi infó alapján senki nem fogja neked azt mondani, hogy jó, csináld. Ésszel kell összeépíteni egy ilyen rendszert, hogy a kazán szivattyúja és ez a kiegészítő szivattyú ne dolgozzon egymás ellen a hidraulikában. Pl. hőcserélővel vagy hidrováltóval szokták elválasztani keringési köröket egymástól. Szerintem írj/rajzolj/fotózz ide sokkal többet a rendszeredről, vagy beszélj valakivel (offline), aki ért hozzá.
szerk: nabassz, már megint lemaradtam
A két szint osztója hogyan van összekötve vagy elválasztva? Van igény arra, hogy külön szabályozd a fenti és a lenti köröket (máshogy használjátok, máshogy hűl stb.)?
-
313313
addikt
válasz
csemberlen #4744 üzenetére
Kazán beépített szivattyúja van.
2 szint, 25-26mm-es geribc, lent 3 kör, fent 4. Padlóba 20mm-es csövek, olyan 45-50 liter van a csövekbe, és 4,5-5,5m szint van a kazán és az emeleti osztó között... -
313313
addikt
válasz
csemberlen #4741 üzenetére
Fűtésre kiegészítésként kellene nekem valami, ilyenben gondolkozok (pincéből kell a vizet az emeletre nyomni (5-6m)). Vagy ez elé kell egy hőérzékelő, ami adott hőfoknál kapcsolja a szivattyút?
-
kiir
tag
A konkrét esetben még azt se tudjuk, hogy milyen szivattyúról van szó, és a csövezése hogyan van kötve a kazánhoz. Általánosságban nyilván megoldás lehet a nyomás- vagy hőérzékelős indítás is. Ha viszont az a kérdés, hogy létezik-e olyan szivattyú, amiben már eleve benne van az érzékelő/relé, akkor a helyes választ egy, a vízben élő, hátrafelé mozgó állat tudatában vélem fölfedezni (=tudja a rák). (HMV-keringető éppen van ilyen.)
szerk: na, lemaradtam
-
-Tsaba-
tag
A jelenlegi helyzetben lehetséges hogy sosem hozza vissza (legalábbis összeg szerűen és rövid távon) az árát. De elvileg az ilyen Minikazán pont olyan helyekre lett kitalálva, ahol nem lehet kéményt kiépíteni (csak parapetje van és elvileg még gázterv sem kell feltétlen). Klíma + konvektor kombó is elég lehet, sőt csak klíma is ha jó a szigetelés. Ill tuti hogy a garzonba is kell melegvíz, ebből is van kombi (mármint a mikából), szóval biztosan komfortosabb (pl.: 1 törölköző szárító + 2-3 radiátor), így szerintem többet lehet kérni/könnyebb kiadni (bérlő is biztos örül a kisebb számlának), ill eladásnál is többet adnak majd érte ha arra kerül a sor...
-
kiir
tag
válasz
mokesz82 #4724 üzenetére
Tudomásom szerint önmagában nem tud ilyet a kazán, viszont vehetsz egy kb. erre való kiegészítőt. De valószínűleg amúgy is van egy termosztátod, ami kapcsolja a kazánt, általában azzal szokták kapcsoltatni a kiegészítő szivattyút is. Amúgy mit keringet a szivattyú? Fűtéskör, HMV vagy HMV-cirkuláció?
-
maajsz
senior tag
A konvektor fűtésének kb negyede az utcára megy. Viszont 30 nm-t még így is befűt egy darab vígan, emiatt nem biztos, hogy erőltetni kell egy központi kazánt, főleg ha a konvektor parapetes és kémény sincs. Még egy új konvektor + klíma kombó is bőven bőven olcsóbb mint egy kazán + radiátor(ok ha a fsz-ba is kell) + kémény + gépészet + terv.
-
Dorian
félisten
válasz
-Tsaba- #4735 üzenetére
Érdekel a dolog, mert van egy (bérbe adott) 30m2-es lakásunk, egy nagy szoba (itt a konvektor), egy kicsi fsz, előtér, konyha. Konyhába nem kell fűtés, eleve belső oldalon van, fsz-ba elég egy elektromos hősugárzó-szerű.
Nem mai darab, számítani lehet rá, h egyszer megadja magát és akkor dönteni kellene. Mivel kicsi a lakás, ezért a fűtési költség sem olyan nagy, akkor sem ha kicsit rosszabb a hatásfoka, egy kazán + radiátoros rendszer kiépítése nem hiszem, hogy megtérülne, hogy ezért annyival nagyobb bérleti díj lenne elkérhető. -
-Tsaba-
tag
A hatásfoka biztos hogy rosszabb mint bármilyen más fűtési módnak (tudtommal). Ill szerintem nincs olyan lakás (max valami nagyon minigarzon) ahova 1db elég és komfortos (pl a fürdőszoba fűtés). Ill bárkit kérdeztem anno, mindenki azt ajánlotta nekem is hogy elsőnek a fűtés korszerűsítéssel kezdjek. De nyilván van olyan helyzet amikor muszáj/nincs más.
-
-Tsaba-
tag
Legolcsóbb, és legegyszerűbb és leggazdaságosabb módja a konvektorok helyettesítésének (mika kazán) ha nem kiépíthető a kémény (vagy csak nehezen). Lehet róla jót és rosszat is olvasni/hallani. De ha lehet kombi kazánt is berakni (későbbiekben), akkor legalább már a fűtéscsövek megvannak...
-
sgery
őstag
A héten jön meg a 14kw-os szivattyú, azt már fixre fogom bekötni és arról küldök képet, mert a mostani csak ideiglenes, trehány, fotón nem vállalom változat
Mivel végül 14-est rendeltem, így egyenlőre puffert sem kap a rendszer, mivel ennél még vélhetően elég lesz a vízáramlási sebesség.A te rendszered is ~ ugyan az mint az enyém, így puffer nélkül.
így fogom most bekötni elsőre: a padlófűtés vezérlőn (tech hu220) van egy potenciálmentes no/nc kimenet, az megy a hőszivattyúba és kapcsolja ki/be hőigény esetén és a hőszivattyú szivattyú vezérlésére kötöm be az 1db rendszerben található szivattyút, mivel annak van kifutási ideje is (tehát ha már nem kér hőt a rendszer, akkor előszőr leállítja a kompresszort és pár percig még járatja a vizet amíg kihül a hőcserélője)A mostani vezérlés elég suta, sima ki/be kapcsoló termosztátok minden szobában amin csak hőfokot lehet állítani fix 0,2-es kapcsolási érzékenységgel.
Jó lenne valamilyen okosabb, mobilról is állítható és pid-es rendszer komolyabb állítási lehetőségekkel (ami öntanulóként tudja, hogy mennyi idő a felfűtés, a tehetetlenségi idő stb és így pontosabban tudja tartani a kívánt hőfokot a megadott időben) - de ahogy látom ez még eléggé gyerekcipőben jár.Használ valaki ilyen padlófűtésnél úgy, hogy elégedett vele?
-
FattyDove
őstag
Az mitől lehet, hogy a kombi gázkazán néha nem fűti fel a csapvizet, csak épphogy langyosra? Ha kikapcsolom, meg be, akkor utána már megy rendesen, meg akkor is, ha elzárom a vizet, várok kicsit és újra megnyitom.
A radiátorokat rendben felfűti. -
asdf_
veterán
Parapetes minikazán/vízteres konvektor, a jó isten tudja minek hívják. Elképesztően ocsmány az a sok cső, meg a balra tolt radiátor meg az az egész pereputty, ami hozzá tartozik. Értem én, hogy a szükség nagy úr, de biztos, hogy ennyire?
-
mokesz82
csendes tag
Sziasztok.
Egy Baxi Luna Duo-Tec E kazánnal kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Van hozzá egy külső keringető szivattyú, ami jelen pillanatban 0-24-ben megy.
Átnéztem a gépkönyvet és a netet. Van a kazánon három nem használt sorkapocs. A menüben be lehet kapcsolni a kiegészítő szivattyút, viszont nem találom sehol hogy azt hová kell bekössem. Nem lehet hogy a három nem használt sorkapocsra kell bekötni? -
Kornel
veterán
Köszi, ez így nagyon részletes volt. Hogy áll a hőszivattyú a házon kívül? Ha van időd és energiád, csinálhatnál róla képeket.
Nálam egyszerűbb és kevésbé okos a fűtési rendszer, van egy osztó gyűjtő, és csak szeleppel állíthatóak a körök. Jelenleg direkbe rá van kötve a kombi cirkó, és annak a szivattyúja dolgozik csak.
-
sgery
őstag
Egy bemeneti és egy kimeneti csonk van rajta, 50-es nyomó pvc hollanderes idommal. Nem nehéz bekötni, az alacsony hőfok miatt mehet nyomó pvc-n a teljes bekötés.
A táp bekötés egyértelmű és van a készülékben egy szárazvezérlés is (alapból zárt áramkör, ha nyitod akkor kikapcsol a gép) amivel a termosztáttal vagy bármivel lehet vezérlni mikor kér hőt a rendszer. Ezenkívül van rajta szivattyú kimenet is.Az appban be tudod állítani hány fokos vizet akarsz elérni, 3 fokozatot is lehet állítani - silent 50% - perfect ~80% - power 100%. A perfecten a leghatékonyabb.
Érzékeli a vízáramlást is, így azzal is lehet indítani - ha nincs vízáramlás akkor kikapcsol - de itt fontos a kifutási szivattyúzás is, azt nem szereti ha épp üzemel és kikapcsolod a szivattyút.
Appban látod amúgy a ki/be menő víz hőmérsékletet ezen kívül minden érzékelőjének a hőfok és nyomás jeladását.
Illetve az appban bármit be tudsz állítani - pl. hánytól hányig menjen, ha kint x hőfok van akkor menjen stb...
[kép] [kép]Beszéltem a gépészemmel, Ő javasolta, hogy kerüljön egy 60 literes puffertartály (CONCEPT-SGB-60) is a rendszerbe, így növelhető a vízáramlás sebesség a hőszivattyúban ( a fürdőszobai kör elég rövid, ha csak az kér hőt akkor elég kicsi a vízáramlás ami nem mindig elegendő a hőszivattyúnak ). Így létrejön egy vízkör a puffer és a hőszivattyú között, ottani szivattyúval amit egy termosztát kapcsol ha leesik a pufferban a hőmérséklet.
Ezenkívül pedig a puffer és a padlófűtés kör között van a másik kör, az ebben lévő szivattyút a szobai termosztát rendszer kapcsolja be.
(tehát egyik szobába leesik a hőfok, termosztát jelet küld központba, az nyitja a szoba padlófűtés körét és indítja a szivattyút > leesik a pufferbe a hőmérséklet, kapcsol a termosztát és zárja az áramkört a hőszivattyúba, így az bekapcsol és melegít).Ez most megy ~1hétig így ahogy van vagy amíg meg nem érkezik a rendelt, nagyobb teljesítményű változata, aztán átkötöm azt a rendszerbe ez pedig megy vissza a jacuzzihoz.
-
Kornel
veterán
Tiszta sor, akkor nem lesz Nívó, én már a 17 fokos kerettől is parázok, az ajtólap 20 fokos.
Akkor rögtön megtaláltam, ami alkalmas lehet erre a célra. Kíváncsi lennék élőben hogy néz ki, nyilván nem túl bonyolult, ahogy elmondtad, egy vízszerelő simán beköti.
Tudod monitorozni a készüléket, hogy mikor hogy üzemel, mennyit vesz fel? Mi a szabályozás alapja, hogy van / lesz függővé téve a termosztáttól a működése?
Meddig használod ezt most? Nagyon kíváncsi vagyok majd a hosszabb távú tapasztalataidra is.
-
sgery
őstag
A nivo ajtó maga amúgy jó, szépen csukódik, masszív meg minden. De ez a keret amit rátettek ténlyeg fos. Voltak már kint "javítani" is, de semmit se javult, azt mondta hát ez ilyen... Az ajtólap pl 20 fokos belülről addig a keret 4-7 fokos. Tiszta pára emiatt az egész...
Ez az egyetlen itthon forgalmazott 4 évszakos medence fűtés tudtommal, így mást nem is fogsz találni hozzá. Fontos, hogy a mr. perceft típust nézd, mert csak az tud -15 fokot, a többi -5,-10-ig megy és azok inkább 2-3 évszakosra vannak optimalizálva.
Igen, simán rákötöttem. Persze van előtte egy Y szűrő, iszapleválasztó és mikrobuborék leválasztó is - később még talán ha végleges marad a rendszer akkor teszek rá egy finomszűrőt is.
Egyébként nyomó pvc csövekkel van bekötve, 32-es fut a hőszivattyúig. Nagyon könnyű így rákötni.Nekem most pár napja üzemel így, ez próbaüzem csak, de úgy néz ki beválik, így rendelek is egy nagyobb teljesítményű változatot a végső megoldásra ez pedig megy vissza a jacuzzira.
A 17kW-os változat pl 1.2 millió, hasonló tudású daikin sokszor ennyibe kerül, sose hozza vissza a különbözetet szerintem -
Kornel
veterán
Akkor hasonló energetikáju lehet, szerintem simán lenne BB így nálad is. A Nívó ajtót jó hogy írtad, az ajtóval nem vagyok megelégedve, panelban bevált a Nívó - de ott nem is kellett szigetelnie - úgyhogy azt kizárom majd.
Pár hete én is hasonló kérdést vetettem fel: [link]
Én a BB 90 négyzetmétert eddig simán kifűtöttem 1-1 2,5-3,5-es klímával, de most bekapcsoltam a padlófűtést, mert sokkal komfortosabb. Nálam mindenképp előny lenne, ha a padlófűtést árammal tudnám használni, mert lesz annyi plusz áram, főleg hőszivattyúval előállítva a melegvizet.Kis keresés után pont azt a gépet dobta fel, ami neked is van: [link]
Egyszerűen rákötötted a padlófűtés körre és kész? Nekem nagyon egyszerű lenne, pont ki tudnék állni a falon, és kint pont elfér a kültéri, gyakorlatilag a fal szélessége lenne csak a cső hossza.
Meddig használod így? Kíváncsi lennék a hosszabb távú tapasztalataidra. Helyileg merre vagy egyébként?
-
sgery
őstag
Ez egy nettó 62m2-es 40cm-es verfalú kádár kocka +20m2-es könnyűszerkezetű tároló hozzáépítéssel - utóbbiban nincs fűtés de ha nyitva hagyom az ajtót befűti
Alul 10cm lépésálló, homlokzat 15cm kőzetgyapot fa burkolással, felül 20-30cm körüli kőzetgyapot tekercs - utóbbi elég trehányul, sok helyen összetaposva...
Ablakok 3 rétegűek, bejárati ajtó szigetelt nivo (sose vegyetek ilyet, mert csak az ajtólap szigetelt, a kerete nem és a ház egyetlen hőhídját képezi...)régen fatüzelésű kazán volt, meguntam a macerát így inkább eladtam. tavaly csak klímával fűtöttem (2db van össz (1db 3,5 1db 5kw) , ebből mindig csak egyet használok a teljes házhoz), minden gond nélkül kifűti és nem kell egész nap mennie. Pl. idén eddig fűtésre 50kW-ot vett fel a klíma.
Viszont a padlófűtés sokkal komfortosabb és bár biztos, hogy összeségében többet fogyaszt mint a sima klíma fűtés, de megéri.A házhoz még lesz építve legalább 60m2 pár éven belül, ezért is lövök fölé most a 22kw-os hőszivattyúval. Gondolkoztam a rendes rendszer kiépítésén, de egyszerűen nem éri meg. Nem értem igazából mitől kerül ennyivel többe mint ez a medencefűtés hőszivattyú, ami szintén kategória teteje szint, appról üzemel, időjárást néz, legideálisabb esetben (ami nem létezik) 16-os cop értéket tudna, iszonyú csendes még max üzem mellett is. Értem én, hogy nem erre lett kitalálva de azért mégiscsak mintkét rendszer hasonló, csak a "gyárinak" nagyobb a hőcserélő felülete.
-
-
sgery
őstag
Rákötöttem a 4 évszakos medencefűtést a padlófűtésemre próbaképp ( nem tartott sokból letekerni és átkötni a jacuzziról a házra, ezért a próba ).
Ez egy 11kw-os aquar mr. perfect típusú hőszivattyú.
Pár napja már üzemel, gond nélkül teszi a dolgát. Első felfűtésnél 19 fokos volt a vízhőmérséklet, ezt 35 fokra tornászta fel, ekkor már 24 fok volt a lakásban ami bőven sok.. Ez valamennyivel több mint fél napba tellett a gépnek, viszont a szinten tartás már sokkal kevesebb energiát igényel. Úgy, hogy este -1 fok volt.
80%-os kompresszor üzemnél (itt a legoptimálisabb a cop érték) 1200-1500w-ot fogyaszt a gép, ilyenkor az előremenő 4-5 fokkal több mint a visszatérő hőmérséklet.Picit nézegettem, hogy mit tudnak a nagyobb, erre szánt hőszivattyúk és meglepődtem, hogy egyrészt vadászni kell ad adattáblákat hozzá. Olyat nem is igazán találtam, ami azt mutatná meg, hogy milyen hőfokon milyen cop értéket ad le és mi a teljesítménye pl. -15 fokon.
Mindez azért fura, mert a medence hőszivattyúmnál ezek meg vannak adva. Konkrétan a 13kW-os változat -15 fokon még 4,7kW-ot tud leadni ami még mindig 2,5cop érték kürli hőleadás ezen a ponton.
Számomra az a fura, hogy pl. egy daikin levegő-víz hőszivattyú simán 4 millió körüli összegbe kerül és tud 10-14kW körüli teljesítményt, míg ezekből a 4évszakos hőszivattyúkból a 17kW-os pl. 1,2millió és jobb a hatásfoka és lényegesen halkabb.
És bár azok -28 fokig írják az üzemet és valószínűleg a nagyobb hőcserélő felület miatt jobban teljesítenek -15 fokban - gondolom azért abban bekapcsol már a fűtőpatron akkor hogy a bojlernak is elő tudjon állítani 60-70 fokos hőt..Mindezeket nem vitának írtam le, csak azt, hogy látom mindezt és mik a tapasztalataim.
Mindezek fényében rendeltem is egy nagyobb 22kw-os példányt még mindig töredék árán egy daikin-nak számolva azzal, hogy -15-ben is adjon bőven elegendő hőt. -
mcwizard
tag
Sziasztok!
Van egy Ariston Genus One kazánom. Csak fűtésre használom. Pár napja a következő jelenséget kezdte el produkálni:
Mikor a visszatérő víz is elkezd már meleg lenni, elkezdi a kazán visszavenni a láng erősségét és a szivattyú fordulatát addig, míg 1-es erősségű láng és minimum fordulat lesz. Na most pár napja nem tud beállni erre a minimum működésre. Hallani, hogy felpörög a szivattyú, majd újra lassul, valamitn a gázláng is 1-es és 2-es közt váltakozik. Ezt kb percenként, majd egyre sűrűbben és egyre nagyobb kilengésekben, míg már 3-as-ig is felmegy a gázláng. Majd egy idő után már túlmelegszik a víz a kazánban, kikapcsol a gázláng, átvált utánkeringetésre. Kb 4 és fél percig utánkeringet, majd ismét bekapcsol a gázláng egyből 3-as fokozaton. Ebből a fokozatból nem is vesz vissza, kb 1 és fél percig fűt a kazán 3-ason, majd ismét majdnem 5 perc utánkeringetés lesz, aztán megint másfél perc fűtés, utána megint 5 perc utánkeringetés. És ezt abba sem hagyja, mert így nem igazán melegszik fel a rendszerben a víz, emiatt nem éri el a ház hőmérséklete a termosztáton beállítottat.
Ha kikapcsolom a kazánt, várok egy fél órát, hogy hidegek legyenek a radiátorok, majd újra elindítom, kb 1-2 órát tök jól fűt, majd újra elkezdi produkálni a fent leírtakat.
Hibakódot nem ír a kazán.Találkozott esetleg már valaki a jelenséggel? Esetleg jótanács, hogy mit ellenőrizhetnék?
Előre is köszönöm az esetleges segítséget!
Üdv,
-
csubuka
addikt
Szia!
Csak még egy utolsót szeretnék kérdezni, ha lehet a radiátorral kapcsolatban. Még egy ilyen kombó jutott eszembe a villamos fűtőpatron és a fürdőszobai radiátorra kombóra. Olyan megoldás, amiben azért elzáró lehet talán és még éppenhogy el is férhet a falig?
Talán befér az ötrétegűt visszavágva nem? Azért egy pontos mérést csinálnom kell majd. (ez a termosztátszelepes oldal persze, de erről van fotó most és a távolságok valamenniyre érződnek azért)
Sajnos ahogy állnak a dolgok a vésés és átkötés nem adja ki, de az arrébb fúrás sem feltétlen. -
Sliderxy
senior tag
Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel!
-
betyarr
veterán
jelenleg melyik most az ajánlott kazán?ha netántán mégis cserére kerülne a sor,akkor jó lenne ha lenne valami fogalmam róla és nem sóznának rám valami olyat,amivel később szívni fogok.400k lenne a plafon,vagy alatta,turbós saunier duval semiát váltana,a ház ~86nm,csak mezei acélradiátorok vannak,nincs padlófűtés,kellene a jó szervízhálózat,alkatrészek könnyű elérhetősége (lehetőleg nem egy havi fizetésért),erről menne a meleg víz is.nem ártana,ha alapból lenne neki olyan termosztát,amit appról lehet kezelni akár távolról is,vagy viszonylag olcsóért lehet hozzá ilyet kapni.
hirtelen ennyi jutott az eszembe,ha kellene még valami infó,akkor szóljatok -
Agostino
addikt
sziasztok
ariston remotherm rendszeren keresztül szeretnék kinyerni mindenféle adatot, de erre a lakossági fiók szerintem kevés. találtam több github repot. van valakinek ilyesmivel tapasztalata?
illetve valahogyan nem lehet megadni harmadik hőfokot a rendszernek? szerintem ez kb csak az applikáció limitje. gondolok itt arra, hogy éjszakai hőfok, nappali amikor otthon vagyok, délután amikor a gyerek is otthon van és melegebbet szeretnék. most csak két hőfoklépcsőt lehet megadni.
-
-
sgery
őstag
válasz
Caldera #4706 üzenetére
Köszönöm az infót.
Ami még kérdésem akkor ezáltal: a padlófűtés előtt természetesen van iszapleválasztó, keverőszelep és légtelenítő is - kell-e még valamit betennem, hogy szűrjem a benne forgó vizet, hogy a hőcserélőt védjem? Nem épp olcsó móka, ha az a titán hőcserélő meghal
A jacuzzinál értelemszerűen papírszűrő van a beszívásnál, ami mindent kiszűr belőle.
Illetve a telepítéskor a padlófűtés sima vízzel lett feltöltve (~8nk-s hálózati vízzel) - ez optimális-e a padlófűtéshez? -
sgery
őstag
Sziasztok!
Nem túl átlagos kérdésem lenne, de hátha próbálta már valaki, vagy látott már ilyet üzemelni.
Tehát, adott egy 5 éve felújított ház, padlófűtés és klíma van. Korábban vegyes tüzelésű kazán volt pufferral, de csak macera volt, így az ki lett véve a rendszerből, csak klímával fűtünk (tavalyi szezon is végig ment klímával). A ház jól szigetelt, így nem kell folyton jártani a klímákat, igazából nagyon kevés összegből kifűthető vele a ház - mindenesetre nem túl komfortos a klímás fűtés, így gondolkozom másban, hogy újra a padló adja a meleget.Idén az áramár emelés miatt a jacuzzihoz vettem egy hőszivattyús fűtést - nagyon bevált, irtó halk, sokkal kevesebbet fogyaszt és sokkal több hőt ad le mint a gyári fűtőszál.
( aquark mr perfect 11kw).
Ez a hőszivattyú 40 fokos kimenőig üzemel és -15 fokban is üzemképes, persze ott hivatalosan a névleges max teljesítmény harmadát adja le és ott már 2,5 körüli scop-al (5-10 fok körül 8,5 körüli a valós, általam mért scop mutatója).Tehát, mit gondoltok, mennyire működne az, ha ezzel látnám el hővel a padlófűtést? A két rendszer között lenne egy hőcserélő (most még a korábbi lamellás van, de lehet cserélni kell egy jobbra a hatásfok miatt - vagy egybenyitni a padlófűtéssel közbenső hőcserélő nélkül, lévén a hőszivattyúba egy titán hőcserélő van beépítve).
Leginkább azért érdekel, mert ez a hőszivattyú lényegesen olcsóbb és csendesebb, mégis jobb hatásfokú mint sok nagy márka dedikált terméke... Mindemellett ebbe is mitsubishi kompresszor van és titán hőcserélő és hibátlanul üzemel.Vélemény?
-
Sliderxy
senior tag
Sziasztok! Egy BRH49-es lemezes hőcserélőnél mi az elfogadható ΔT érték a kazánból a hőcserélőbe áramló víz és a hőcserélőből a fűtési körbe kilépő hőmérséklet között, ha egy olyan inagatlanról beszélünk ami kb. 120 m2 lakótérrel rendelkezik és az átlaghőmérséklet 21 fok.
Neten olvasgatok utána már egy ideje, de nem sok hasznos infót találok.
A kazán 50 fokos vizet állít elő de a fűtéskörbe a hőcserélőn keresztül most kb. 15 fokos veszteségem van, amit nagyon soknak tartok.Más: Padlófűtés körön lévő Wilo keringtetőt és a radiátoros körön lévő keringtetőt is úgy kötötték be, hogy ha HMV igény van a kazán a fűtést lekapcsolja, de a két keringtető meg pörög tovább. Úgy emlékszem, hogy az előző fűtésemnél ilyenkor a szivattyúk is megálltak és ha a HMV igény megszűnt akkor a kazánnal együtt indultak azok is. Most gyakorlatilag ha kinyitom a melegvizes csapot akkor a melegedő radiátorokban úgy megtekeri a vizet, hogy vissza is hűlnek. Nem kellene ezeknek a szivattyúknak HMV igénynél megállniuk?
-
-Tsaba-
tag
Sziasztok! Az lenne a kérdésem hogy az normális e hogy nem csöpög a kondenzvíz mostanában a kazánból? Úgy emlékszem tavaly még meleg víz készítés közben is volt hogy jött, idén meg gyakorlatilag ki van száradva a lefolyó. Viszont amúgy semmi rendellenességet nem észlelek/látok/hallok (az alany egy Baxi Luna Duo-tech e 24 erp). Szóljak a szerelőnek, vagy esetleg érdemes valamit megnézni mielőtt felhívom? Egyáltalán érdemes felhívni, tud ezzel valamit kezdeni? Köszönöm
-
emre
veterán
válasz
Real_Necro #4698 üzenetére
Neki sem álltam volna amíg nem tiszta minden.
Az egyik legpofátlanabb dolog elkérni a pénzt karbantartásért, de a hőcserélőhöz hozzá sem nyúl, mert így ha eddig nem volt baj vele, majd ezután lesz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 6 milliméter alá lő az Infinix is
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy A55 - új év, régi stratégia
- Hobby elektronika
- Honda topik
- Konzolokról KULTURÁLT módon
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS TUF GAMING X670E-PLUS WiFi alaplap garanciával hibátlan működéssel
- AKCIÓ! Gigabyte A620M R5 7500F 16GB DDR5 512GB SSD RX 6700XT 12GB InWin 301 Erazer CM 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 11/iPhone 11 Pro/iPhone 11 Pro Max
- Apple iPhone SE 2020 64GB, Yettel függő, 1 Év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, élettartam garanciával, problémamentesen! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest