- BIOS frissítés
- Azonnali fotós kérdések órája
- Logitech Z906
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- TCL LCD és LED TV-k
- 80% vs. 100% – Tönkreteszed az aksit, ha mindig feltöltöd? – Tech Percek #6
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Micro Four Thirds
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
sbazsi
veterán
Erről ki mit tud?
[link]
Sehol nem találtam arra vonatkozó infót, hogy külső táps vagy sem.
Van egy DTK Den 251 2,5'' külső hdd keretem, többek között ezzel is szeretném használni.
Most van egy 4-es hubom, de az úgy tünik, kevés (elvileg van hozzá tápegység, de szerintem az behalt.)
Meg a 4-es hub már most kevés.
Amire használni akarom: bill, egér, webcam, 3,5''hdd, állandóan bedugva, 2,5hdd, pendrive, kártyaolvasó alkalkamnként.
Illetőleg majd idővel lenne szkenner, nyomtató, és ki tudja még mi...
szal ki mit javasol? -
Lortech
addikt
Akkor már csak a fő kérdésre nem válaszoltál.
De mindezek után már nem is vártam korrekt választ.
''CSAK A VAK SZERENCSÉN MÚLIK, HOGY EGY KÜLSŐ TÁP NÉLKÜLI TÁROLÓ MŰKÖDIK VAGY SEM..''
Azért talán egy direkt usb-re tervezett ibm tokos gyárilag összeszerelt vinyónál nem feltétlenül a vakszerencsén múlik a működés. Valószínűleg nincs akkora kezdeti áramfelvétele sem, mint egy asztali vinyónak.. De egyébként egyetértek, csak konkrétan az én esetemben nem.
Az újoncos dolgot pedig úgy értettem, hogyha újoncként írt volna be valaki, valószínűleg még annyit sem tudtál volna róla, mint rólam, ezért kevésbé (egyáltalán nem) ''mehetsz biztosra'', hogy kivel állsz szemben, és neki mennyi tapasztalata van a dolog terén. Sajnálom, hogy nem vágod, miért írtam az ''arcot'', és nem értem, miért volt ez kisstílű.. De meg kell hagyni, rendkívül furmányosan sikerült kivágnod magad.
Befejeztem én is, értelmét nem látom. A hosszas kisérletezés után levontam a tapasztalataimat a vinyó/kábel dologgal kapcsolatban, ezt szerettem volna megosztani itt, mert a tieddel ellentétes tapasztalatok voltak. (mert az én esetemben igenis számított a kábel hossza, és ha szerinted a ''hosszú kábel - nem működik ; rövid kábel - működik, úgy, hogy minden kábelhosszon kívüli tényező ugyanaz'' - premisszákból rossz konzekvenciát vontam le, és még be is szeretnéd bizonyítani, és hülyének/reménytelennek bemutatni, hát azon csak mosolyogni tudok)
üdv -
Rover623
félisten
szerk: arra is válaszolhatnál, hogy szabvány szerint miért nem szabadna működnie neki? (illetve először írd le, hogy konkrétan melyik esetre írtad ezt)
MÁR LEÍRTAM!!!!
MIVEL A HDD-K TÖBB ÁRAMOT VESZNEK FEL (ÁLTALÁBAN ÜZEM KÖZBEN IS, DE INDULÁSKOR MINDENFÉLEKÉPPEN) MINT AMENNYIT EGY USB PORTNAK A SZABVÁNY SZERINT TUDNIA KELL, CSAK A VAK SZERENCSÉN MÚLIK, HOGY EGY KÜLSŐ TÁP NÉLKÜLI TÁROLÓ MŰKÖDIK VAGY SEM...
Kész (vagyok), befejeztem...
P.S.:
Az újoncos kérdés igen kisstílű...
Bár ha úgy veszem, dícséret...ezzel legalább nem érhet az a vád hogy a ''rang''-tól függ a hozzászólásom tartalma/hangvétele... -
Lortech
addikt
Szerintem te vagy az.
Azért nem a kábelezés hibás, mert annak a szarnak hivatalosan (a szabvány szerint) nem is lenne szabad mennie...
Nem látom az összefüggést, hogy mi köze annak, hogy a kábelezés milyen, ahhoz, hogy szabadna-e működnie vagy sem. (vagyis: kit érdekel?)
Nem kaptam a _kérdésemre_ választ, arra kaptam ''választ'' csak, hogy miért _nem_ a kábelezés a hibás. Szóval még mindig adott a kérdés, akkor mi a hiba, és miért van ez? Mondjuk egy triviális összefüggést nehéz is kimagyarázni úgy, hogy a végén még te gyere ki belőle jól.
szerk: arra is válaszolhatnál, hogy szabvány szerint miért nem szabadna működnie neki? (illetve először írd le, hogy konkrétan melyik esetre írtad ezt)
Nem arc...agy...
Igen, tényleg, tudni véled, van-e bótom, ill. azt, hogy nincs, kizárja azt, hogy esetleg pár évet lehúztam boltban szervizesként, vagy épp szabadidőm nagy részét ezzel töltöm, esetleg egyéb munkám kapcsán foglalkozom alkatrészekkel, számítástechnikával, hardverrel? Egyébként arcságod nem kifejezetten magam ellenében értettem, szerintem beírtad volna akkor is, ha újoncként írok be.. Vagy tévedek?
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Reménytelen vagy...
Azért nem a kábelezés hibás, mert annak a szarnak hivatalosan (a szabvány szerint) nem is lenne szabad mennie...0cm kábellel sem...
Az a csoda hogy működik...
Az arc az megvan látom , de nehogy megsértődj, ez csak egy észrevétel. Te honnan tudod, hogy én mivel foglalkozom?
Nem arc...agy...
Gondolom észrevetted hogy majd' 500 napja onlány vagyok...sok mindent látok/hallok...azt nem hallottam hogy 'bótos' lennél, tehát tutira mentem... -
Lortech
addikt
Az arc az megvan látom
, de nehogy megsértődj, ez csak egy észrevétel. Te honnan tudod, hogy én mivel foglalkozom? Feltételezésed viszont ezesetben helytálló, nincs boltom, annyit biztosan nem látok, mint te..
Egyrészt azt mondod, nem a kivezetéssel és a kábellel van baj, másrészt meg azt, hogy mégis számít, mert a gyártók ****nak a szabványra. De szerintem itt nem szabványról beszélgetünk, illetve nem arról, hogy a szabvány szerint működnie kéne vagy sem, hanem a gyakorlatról, nem?
Miért is nem ment az én vinyóm a vágatlan 1.8-as kábellel, és a fél méteressel miért ment? (ugyanarról a kábelről beszélünk, saját magam rövidítettem le, minden más körülmény is ugyanaz)
Tehát ha az eszköz ''csutkára'' leterheli a portot, valóban számíthat minden centi kábel és minden toldás, ahol feszültség eshet...de ettől még nem a kivezetés/kábel a hibás...
Pont arról beszélek, hogy a ház előlapjára kivezetés is +egy toldás+x cm kábel, gondolom láttál már ilyen csodát, minimum végtelenszer annyit, mint én.
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Nem olvasok bele a topicba...
1. elolvastam
2. nekem ez a munkám...valszeg több USB-s cuccot látok egy héten, mint ti együttvéve...
Nem a ''kivezetéssel'' meg a ''kábelekkel'' van a baj...
Az USB szabvány (is) úgy van megtervezve, hogy az előírt kábelhosszakkal és a megengedett terheléssel minden körülmények között működjön.
A baj a szar gagyi cuccokkal van, a nyomorult gyártókkal akik csesznek a szabványokra...
Egy átlagos 2.5''-os HDD az indulásnál 5-6W-ot, írás-olvasás közben 2-2.5W-ot eszik...
Gondolom ki tudod számolni hogy 5V-os tápfeszültségnél ez mekkora áram...és hogy hogyan viszonyul ez a szabvány szerinti 500mA-hez...
Ott a gond hogy van pofája a gyártónak úgy eladni a cuccot, hogy az működik csak USB-ről is...láttam olyat, ahol a külső HDD eszköz azt jelezte vissza hogy csak 200mA az áramigénye...miközben a benne levő vinyón fehéren feketén fel volt tüntetve: 850mA...
Naná hogy nem működött...de én adtam el szar gépet az ügyfélnek...
Tehát ha az eszköz ''csutkára'' leterheli a portot, valóban számíthat minden centi kábel és minden toldás, ahol feszültség eshet...de ettől még nem a kivezetés/kábel a hibás... -
Lortech
addikt
De azzal van baj, miért gondolod, hogy neked mindig igazad kell legyen? Még látatlanban is..
Nem tudom mennyi az áramfelvétele, nem fogok ezért szétszedni egy gyárilag összerakott tokos cuccot. [link]
Olvass bele ebbe a topikba, ha érdekel. Szerinted miért van az, hogy 1.8M-es gyári kábellel nem működik, levágtam fél méteresre, és lám tökéletes lett.Vagy miért van az, hogy ugyanabban a gépben működik a hátlapi usb-vel, de az előlapi kábellel áthúzottal már nem, illetve működik, csak kb 10másodpercenként kikapcsol, pont azt a tünetet produkálva, mint a túl hosszú kábelekkel..
[Szerkesztve] -
Lortech
addikt
Nem kell hozzá külön táp...legalábbis nem a távolság függvénye a dolog.
Általában így is van, de fogadni mernék, hogy pl az én usb-s vinyóm nem menne egy pc-től 2,5-3 méteres kábellel a külső hubig aztán még egy + x méteres kábellel a hubtól a vinyóig, ahogy sima belső hubbal sem megy, ha már 2-3 méteres a kábel. Nagyon ki van centizve az 500mA-ra. Egyes gépeknél még az előlapi usb kivezetéssel sem működik jól, az is plusz táv. -
sekli
addikt
Nekem nyomtató + scanner + memóriakártya-olvasó kéne egy hub-ra, akkor az ezek szerint menne, ugyse negyon használnám együtt, tehát a sávszél-lel nem lenne gond...
most már csak egy jót kell keresni, ami olcsó is...
és persze azért nem jó a PCI kártya, mert notebook-ról van szó...
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
Nem kell hozzá külön táp...legalábbis nem a távolság függvénye a dolog.
Akkor kell tápot dugni a HUB-ba, ha olyan eszközt csatlakoztatsz rá, ami az USB-ből veszi a tápot...és sokat zabál!
Az USB logikailag úgy áll össze, hogy egy USB kontroller minimum egyetlen HUB-ként látszik. Egy HUB pedig 1-4 virtuális portot tartalmaz.
Tehát egy alaplapon elvileg egyetlen USB vezérlővel is megvalósítható lenne min. 4 port, csak sávszélességi és kényelmi okokból úgy szokott lenni hogy 1 kontroller = 1 fizikai port (az eszközkezelőben ettől még jelezhet több portot!).
Egy USB HUB portonként kb. 500mA-t tud leadni.
Ez egy 4 portos HUB-nál már 2A, vagyis a külső HUB-ot szabvány szerint ennyivel lehet megterhelni, ergo ő is ennyivel szívná az alaplapi portot...ami nem lehetséges.
Tehát ha a külső HUB-ra 500mA-t meghaladó terhelést teszel, plusz tápot kell adnod a HUB-nak!
Tájékoztató adatok:
Pendrive: 200mA
Fényképezőgép: 100-200mA
WiFi vagy BT adapter: 200-300mA
Billentyűzet: 150-500mA...!!!
MP3 lejátszó: 200-500mA (de nem eszik ennyit, csak ezt jelzi vissza)
Egér: 100-150mA
Nyomi: pár mA...
Külső HDD: 500mA, de indításnál akár 800-1000mA...!!!
De ezeket az Eszközkezelőben meg is tudod nézni az Energiaellátás fül alatt...
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
Rover623
félisten
válasz
Carl ZeisS #32 üzenetére
Van ilyen kártya, természetesen...és annyiban alaplapfüggő, hogy az alaplapon kell hogy legyen PCI slot...merthogy ezek PCI-os karik...
Vannak 2-3-4-5 portos kártyák, pár darab ezres az áruk.
Driver XP alá nem kell hozzájuk. Régebbi oprendszereknél kellhet driver sőt pecsek is az oprendszerhez.
Boltban USB 2.0 PCI-os kártyát kell keresned... -
Carl ZeisS
csendes tag
olyan van h külön fel kell telepiteni h usb 2 ként működjön ?
-
Carl ZeisS
csendes tag
szevasztok, az lenne a problémám h van egy Chaintech Summit 9pjl3alaplapom, hagyományos usb portjai vannak, viszont nekem szükségem lenne usb 2 re, van olyan kártya amivel ezt elérhetném ? gondolom alaplapfüggő, na hát én nemvágom az alaplapokat
Minden segitség jól jönne -
_Gudella
senior tag
Üdv.
Szükségem lenne egy USB 2.0 HUB-ra, minimum 4 porttal. Kb 2.5-3 méteres kábellel kellen a gépbe csatlakoznia. Mikre érdemes figyelni? Van külön olyan hogy passzív és aktív? Ha igen akkor ilyen távolsághoz kell aktív?
Meg a sebesség is fontos lenne, külső DVD-író, külső 24 bites Sound Blaster, nyomtató, bill és egér combo lenne rajta egyszerre. Me néha fényképezőgép. -
acer_
aktív tag
En is hasonlo cipoben jarok, mint te.
Nekem is notihoz kellene, eleg lenne az 1.1, csak eppen ennek a hubnak a kulseje szamomra annyira visszataszito, hogy azonnal elvetettem a vasarlas gondolatat.
Lehet mas fajtat is kapni esetleg??
Mistralt neztem, mivel a helyi boltok kozul egyedul ennek van naprakesz arlistaja, es ott csak ez az egy van. -
Matt-OPT
aktív tag
Valóban csak 1.1-es port van rajta, ez egy régi IBM ThinkPad noti. Nos, nincs szükség a 2.0-s sebességre, mert csak ez a két eszköz lesz rajta. Egy ilyen PCMCIA eszköz mennyit kóstál?
Közben találtam egy ilyet: Bővebben: link Mistral-nál 1500 HUF. -
erdoke
titán
Amelyik notin csak egy USB port van, az nagy valószínűséggel csak 1.1-es, tehát max 12 Mbps sebességet tud (ez a valóságban kb. 1 MB/s-ot jelent. Ha az egéren és a nyomtatón kívül más, nagy sebességű eszközt is akarsz majd a laptopra dugni, akkor egy PCMCIA=>USB 2.0 átalakítót javaslok. Ezen már eleve 2 port szokott lenni.
-
Matt-OPT
aktív tag
Halihó! Notebook-hoz kellene nekem USB hub, mert csak egy csatlakozó van rajta és nyomtató és egér is menne rá. Elég a 2 port is, de jobb lenne a 4. Hol, milyet, mennyiért érdemes venni? Esetleg van az usb hub helyett más alternatíva?
-
Cathfaern
nagyúr
Na megvettem (STLabs 3000 HUF volt), beraktam, s nagyon örülök
-
fügike
senior tag
Csak megemlíteném, hogy az STLabs nem olyan dzsunka, illetve lehetne jobban is. Sok mindent csinálnak, pl. hálókártyákat, és egész jól el lehet bohóckodni velük.
-
Cathfaern
nagyúr
Ahhoz képest, hogy 00:20-van, elég gyorsan elsüllyedtünk
(máskor ilyenkor a szakmai topicok nem igazán szoktak pörögni)(Az előző zárójel eleje kiváló magyarsággal, és ellentétek nélkül lett megírva
)
Akkor foglaljuk össze:
Nem hub-ot, hanem vezérlőkártyát érdemes venni, utóbbiból a 4 portos kb. 5ezer ft (bruttó). Az, hogy milyen márkát veszek gyakorlatilag mindegy, nincs (jelentős) különbség köztük. -
Som@
őstag
Amúgy én valami dzsunka kártyát vettem. (Legalábbis én nem nagyon hallottam róla
)
Valami STLab. -
eper-fa
aktív tag
sztem az usb hubnál osztódik a sávszélesség, míg egy külön vezérlőkártyánmál nem
egyébként egy csomó alaplapon úg yvan, h van alapból 2 usb kivezetés, meg adnak egy +2portos kivezetést, ami nem foglal pci slotot, hanem egy külön erre a célra az alaplapra biggyesztett csatlakozója van -
Som@
őstag
-
PrinczA
őstag
Hu de lement ezeknek az ara:
http://www.mistral.hu/uj/admin/leir/out2.phtml?termek=2007578&szam=1&user=1 -
Cathfaern
nagyúr
-
Cathfaern
nagyúr
Nem. USB hub. másnéven USB elosztó
Ha még így sem világos, akkor nézzd meg ezt: http://prohardver.hu/rios3_content.php?mod=10&id=3155
-
-
Cathfaern
nagyúr
A kérdés csak, hogy milyet? Az alapprobléma, hogy 2 USB portom van a gépen, és ez kicsit kevés a gamepad+nyomtató+scanner+digit. tábla+diktafon+pendrive kombónak. Jó, utóbbi kettő csak ideiglenesen van bedugva, de akkor is kéne legalább 5 port. A gondom csak az, hogy milyet (milyen márkát) érdemes venni? Egyáltalán vannak különbségek? És kb. mennyibe kerülnek ezek?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD Ryzen 7 3800XT (AM4)
- Különlegesség! ASUS ProArt StudioBook Pro W500G5T i7 9gen NVIDIA Quadro RTX 5000 MAX Q 16G
- ASUS TUF Gaming F15 FX506 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i5-11400H - 8GB - 512GB - RTX 3050 Ti - 1,5 év gari
- Samsung Galaxy A35 5G 6/128GB, Megkímélt, Kártyafüggetlen, Töltővel, 1 Év Garanciával!
- Minolta objektívek
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad W540 - i7-4810MQ I 16GB I 256SSD I K2100 I 15,6" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Apple iPhone 11 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest