Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Veriakilis

    senior tag

    Nem is kell olyan túl nagy vákuum szobahőmérsékleten, hogy a vízforrjon.

    Ezt találtam:

    mégjobb válasz | megnéz 2004.03.03 12:50:19 (1056)
    A fizikaórákon is illik ezt bemutatni.
    Előzmény: beard_43 (1055)

    beard_43 válasz | megnéz 2004.03.03 11:08:18 (1055)
    Kipróbáltam! Legalább egy órát szórakoztam különböző méretű fecskendőkkel. Nagyon szépen mutatta a hatást, köszi!
    Előzmény: Anti Nomy (1054)

    Anti Nomy válasz | megnéz 2004.03.02 07:49:13 (1054)
    Ahhoz nem kell szintkülönbség, hogy zárt térben csökkentsd a víz fölött a nyomást. Elég hozzá egy műanyag fecskendő. Kevés vizet teszel bele, befogod a végét, majd hirtelen kihúzod a dugattyút.
    Előzmény: beard_43 (1053)

    beard_43 válasz | megnéz 2004.03.01 23:12:51 (1053)
    akkor egy pillanatra a belsejében is forrnia kell a víznek (próbáld ki).
    A lakásban sajnos nincsenek ilyen szintkülönbségek, kint pedig jelenleg megfagyna mire forrni kezdene :))))
    Köszönöm a szakszerű választ!

    Előzmény: Anti Nomy (1052)

    Anti Nomy válasz | megnéz 2004.03.01 13:55:28 (1052)
    A ''mennyi'' kérdésre elfelejtettem válaszolni.
    Ezen a lapon rejta van a víz fázisdiagramja, leolvashatod róla: Halmazállapotváltozások

    Előzmény: beard_43 (1050)

    Anti Nomy válasz | megnéz 2004.03.01 13:34:29 (1051)
    Az a különbség a két dolog között, hogy a csőben van egy határfelülete a víznek, ahonnan a fölötte lévő térbe párologni tud. Ha lassan csökken fölötte a nyomás, akkor a felületről tud annyi víz elpárologni, ami azonnal kialakítja fölötte az egyensúlyi gőznyomást*. Viszont ha nagyon gyorsan csökkented fölöte a nyomást, és nagy térfogat marad üresen, akkor egy pillanatra a belsejében is forrnia kell a víznek (próbáld ki).

    A hajócsavar mellett csak víz van, tehát, ha ott alakul ki alacsony nyomás, akkor csak onnan tud ''párologni'' a víz.


    ----
    *Minden folyadék adott hőmérséklet mellett egy meghatározott nyomáson lehet csak egyensúlyban a gőzével. Ezt a nyomást nevezzük az adott hőmérséklethez tartozó egyensúlyi gőznyomásnak, vagy tenziónak. Ha a folyadék fölött kisebb a nyomás, mint a tenziója, akkor forrni kezd. Ezt éppúgy el lehet érni állandó nyomás mellett melegítéssel, mint állandó hőmérséklet mellett a nyomás csökkentésével.


    Előzmény: beard_43 (1050)

    beard_43 válasz | megnéz 2004.03.01 09:51:46 (1050)
    Szevasztok!
    Azt olvasom, hogy a kavitációnál létrejövő majd összeroppanó buborékok közönséges gőzbuborékok amik az extrém nyomásviszonyok miatt keletkeznek. Ez a nyomás természetesen igen kicsi lesz (mennyi??), hogy a viz forráspontja eddig a szintig süllyedjen normális hőmérsékleten. Ezek szerint ha a Torricelli kisérletet vizzel végezzük el egy 13,5 m üvegcsővel akkor a cső tetején lévő vákumban fel kellene forrni a víznek, amit pezsgés formájában detektálhatnánk. Szvsz a két rendszer nyomása között nem lehet jelentős különbség hiszen a nyomás 0 Pa alá nem süllyedhet. A jelenséget mégsem tapasztalják a kőmüvesek amikor 20 m-es gumicsővel összekötött vizszintezőt használnak. Ha lúzer a kérdés bocs, de akkor valamit nem

Új hozzászólás Aktív témák