-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
stopperos
senior tag
Ez samba vagy avi hiba. Ha filmeket akarsz nézni használj valami upnp szerűséget, mondjuk a minidlna.
Nálunk a koleszban ftp szerver van, és a filmek, sorozatok minidlna-n is ki vannak osztva. Mobiltelefonon és számítógépen is lehet nézni így, nem kell letölteni. Eddig még nem volt semmi ilyen jellegű gond.Az avi hibáról itt írnak valamit (bár lehet már nem jellemző, mert win95-XP): http://neuron2.net/LVG/filesize.html
Itt értekeznek a samba részről: https://bugzilla.samba.org/show_bug.cgi?id=2887
Említik is, hogy 2 GB felett már nem küldi rendesen a fájlméretet.
De hogy mi a megoldás, nem jöttem rá. Minidlna megér egy misét. -
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #8977 üzenetére
Swap az mindig kell, ha nincs, akkor csinálhat hülyeségeket.
A barátnőmnek is ilyen SSD-t tettünk bele, jól dolgozik. Mi az over provisioning dolgot úgy kerültük meg, hogy ext4 fájlrendszert használ, és beállítottuk a fenntartott helyet 15%-nak, hogy ennyi mindig maradjon szabadon.
sudo tune2fs -m 15 /dev/sda1Így két hónap után 230 Giga adat kiírás volt (ránéztem egy windows-os gépben a magican programmal). Ez így legalább 20 évig fogja bírni, ha marad ez a tempó.
-
stopperos
senior tag
Nézzük akkor a gépparkot, amit felügyelek:
Csak azon az egy gépen produkálja ezt (hogy nincs hálókártya 3.8 on), (Albatron KM400(VIA) + AthlonXP 2000@2000 Mhz + Radeon 9600 NonPro); integrált kártyával is ugyanez.
Ahol semmilyen kernellel és semmilyen linuxszal nem megy a standby: Asrock 760GX(SIS) + Sempron 2800 + Radeon 3450 AGP; integrált kártyával sem megy.
Ahol a bios beállítás kellett, de utána simán ment: Asus A7V880(VIA) + Sempron 2500 + Radeon 9600 NonPro; integrált kártyával is működött, Nvidia 6600GT-vel is bios beállítás kellett.
De pl MSI valami Via KT333 alaplap + AthlonXP 1700 + Radeon 9200 PCI -nál nincs gond alapból.Intel oldalon is van jó és rossz példa:
Asrock G41M-GS3 + integrált + Pentium valami kétmagos -> nem megy sem az audió, sem a lan standby után. Az alaplapon kell az energiatakarékossági jumerekkel szórakozni (EuP), azóta megy mind a 4 gép.
Asus P5VD2 MX SE (VIA) + integrált + Celeron 2.66 -> simán megy mind a 10 gép.
Canyon 9IGM (478 Intel) + Radeon 9600 NonPro + Celeron 2000@2.66 -> 2.6.32 kernellel kezdett csak el működni, viszont integrált kártyával simán ment.
Laptop Fujitsu-Siemens 7320 (Via+integrált+CeleronM) -> 2.6.32 kernellel ha standbyból visszahozom, kb 30 perc után totál megfagy, és adatvesztés is előfordult. 2.6.35 kerneltől viszont megáll az óra és csak akkor üti a másodperceket, ha számol a processzor, de ha otthagyom üresen, akkor ugyanazt az időt mutatja 2 óra múlva is. (az összes újabb kernelnél is ez van) Ezért van rajta 10.04.4 és nincs standby.Nagyon változó, hogy egy gép hogy viselkedik. Biost kell frissíteni, biost kell állítani. Kernelt kell frissíteni.
Szerk: magyarítás -
stopperos
senior tag
Ez olyan dolog, ami nagyon gépfüggő.
1) Próbáld a bios-ba állítani a standby beállításokat. Nekem a run vga bios after S3 oldotta meg az egyik gépen a problémát.
2) Egy másik gépen pedig kernel függő volt, hogy mikor volt sikeres a standby. Most a 3.8 as kernellel eljutott oda, hogy az alaplapi hálózati kártyát nem kapcsolja vissza. Itt egy usb ethernet csatlakozó van bedugva azóta. (Pár posttal korábban írtam, hogy 12.04 re is elérhető a 3.8) De pl 3.2 vel nem is ment a standby, 3.5-el meg minden második után megfagyott. -
stopperos
senior tag
Ha valakit érdekel, benne van a precise-proposed tárolóban a 12.04-re a 3.8 as kernel. Ehhez engedélyezni kell a proposed tárolót (grafikusan synaptic-ból jó csinálni, parancssorban pedig a /etc/apt/sources.list fájlban kell kikommentelni). Majd telepíteni a linux-generic-lts-raring csomagot.
Illetve egy korábbi problémának is utána jártam (mi lesz velünk 10.04.4 eol után desktopon [május 9.]:
- A firefox téma megoldható, mert mozilláéknál letölthető az eredeti és nem kell fordítani, csak kicsomagolni. Az így kicsomagolt firefox pedig úgy frissül, mint a windows-os. Már csak a futtatást kell megcsinálni, hogy az új induljon el.
- A kernel még két évig frissül. -
stopperos
senior tag
aki megosztasos file managert szeretne, az probalkozzon thunarral nautilus helyett. ott fel eve raktak bele az f3 funkciot.
-
stopperos
senior tag
válasz
leslieke #8719 üzenetére
10.04-el kapcsolatban arra vagyok kíváncsi, hogy elérhető lesz e a firefox frissítés még valahonnan május 9 után. Mert a kernel frissítés az megoldott, ugyebár szerver szinten még két évet támogatják, de hogy a böngészőkkel mi lesz...
(Egy laptopon muszáj leragadni a 2.6.32-es kerneleknél, mert utána egy timer bug miatt használhatatlan a gép) -
stopperos
senior tag
Én már egy hete kipróbáltam virtualbox-ban, de a végleges telepítéssel várok egy hetet. Addig jöjjön csak ki az első kör firssítés.
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #8692 üzenetére
Nem írod, hogy melyik verziót telepíted, mert ha 12.10, akkor ott kell az extra csomag is a kernelhez, mert szétdobták a csomagot kettőre, hogy csak az alap dolgok legyenek benne az egyikben.
Ha 12.04.2, akkor nem kell, mert ott még egybe van, szerverre ezt szokás telepíteni, mert ez a legstabilabb. Mindkettő mostmár a 3.5 ös ágon megy tovább, ha frissen telepítesz.Szövegkörnyezetbe van aptitude csomagkezelő, használható, csak olvasni kell előtte.
Tudod használni a bash kiegészítést, ha két Tabot nyomsz egymás után. Csak el kell kezdeni írni a parancsot.Amúgy a parancsaid, miután a problémádból rájöttem, hogy az extra csomag nincs fenn és 12.10
sudo apt-get install linux-image-3.5.0-24-generic
sudo apt-get install linux-image-extra-3.5.0-24-generic -
stopperos
senior tag
Szerintem próbálja elindítani a zárt driver beállításaival, majd hibát dob, mivel hogy nincs ott a hw. Ezek után indul valami köztes módban.
Kendek alapján probáld meg feltenni a xserver-xorg-lts-quantal csomagot, és az ermélhetőleg helyrepofozza az xserver-t.
Szerk: igen, azt a parancsot kell beadni. -
stopperos
senior tag
Offba írom, mert nem tudom a megoldást.
Az xserver rendszereddel lesz gond szerintem, az kezeli ugyanis a grafikus felületen a bevitelt. Valószínűleg a zárt driver belekevert valamit (de csodálom, hogy nincs xorg.conf /etc/X11 alatt. Néz szét azért abban a mappában, a midnight commander (mc) segítségedre lesz.Működni szokott az egyik gépből ki, másik gépbe be eljárás, de csak ha nincs zárt driver fenn. Az nagyon bekavar. Nálunk már halt meg a szerver, és akkor csak átdobtam a merevlemezt és a hálókártyákat újraállítottam, de ment simán.
Kendek megoldása tetszik. Szerintem próbáld ki. Csak fel kell rakni a xserver-xorg-lts-quantal csomagot és ez magával rántja az új kernelt is az új X mellett. Ezzel menni fog.
-
stopperos
senior tag
válasz
Siriusb #8644 üzenetére
Onnan tudom, hogy ki van kapcsolva, mert ez az alap beállítás ubuntuéknál. Még szerver esetén is ki van kapcsolva, úgy kell engedélyezni. Ahogy olvastam, neki frissen telepített ubuntuja van, ha csinált volna valamit az ufw-vel, akkor tudná.
Fedora esetén más a helyzet, ott alapból fut a tűzfal, mindig.
A nyitott port nem elég a tűzfalon, át is kell irányítani. (Úgy képzeld el, hogy megszerzed a tömbház bejárati kulcsát, de nem tudod melyik lakásba kell menni.) Ha a routeren futna a torrent, akkor elég a portot kinyitni. Az UPNP-t találták ki erre a célra, ami a felhasználó nélkül elintézi a dolgot. uTorrentben benne van, és alapból engedélyezve is van.ngabor2:
Linuxos kliensek közül, én a deluge-t [link] mondanám, mert abba benne van ez (Features->11.sor) és sok más is. Vuze-t nem próbáltam, transmission nem ment.Mondjuk a vuze pluginjai közt ott az UPNP, esetleg azt is lehet engedélyezni, ha eddig nem volt. De próbáld ki a deluge klienst is.
-
stopperos
senior tag
válasz
buherton #8539 üzenetére
Nekem ennyiből áll az egyik állandó statikus kártyához a beállítás
iface eth0 inet static
address 192.168.3.1
netmask 255.255.254.0
broadcast 192.168.3.255
gateway 192.168.3.8
dns-nameservers 8.8.8.8 8.8.4.4A resolv.conf meg ennyi
nameserver 127.0.0.1mert van fenn dnsmasq a dns cache miatt.
-
stopperos
senior tag
válasz
Tamás88 #8476 üzenetére
Akkor lehet tágan értelmezem az alapelvek közül ezt, csak nem szeretnék bajba kerülni:
„Warez”: a szerzői és szomszédos vagy egyéb vagyoni jogok (vagy általában jogszabályok) által védett bárminemű szoftver / adat / képanyag / hanganyag / filmanyag / stb. jogosulatlan használatának elősegítése (információ megadásával, linkeléssel, bárhogyan); segítségkérés, használatra buzdítás (például: szoftver illegális regisztrációjához, működéséhez szükséges kód vagy azt kijátszó eljárás; elektronikus készülék szoftverének jogellenes megváltoztatása, kijátszása, megváltoztatása a szolgáltatótól való függetlenítéshez, fájlcserélő oldalak meghívói). -
stopperos
senior tag
válasz
tigerscorpio #8465 üzenetére
Nem tudok megoldást rá, valószínűleg a szolgáltatód tud mondani rá valamit. Nekem T-Mobile és O2 simán ment sztikkel. Biztos van itt is a ph-n erre fórum.
Továbbá ha már ugyanazt berakod mégegyszer, akkor az elgépelésekre legalább nézd át. Én sem vagyok helyesírás bajnok, de próbálkozok kétszer nem ugyanabba a pocsolyába lépni. -
stopperos
senior tag
Mert a 10 es nincs a szoftverközpontban. Próbálj meg 3 as firefoxot telepíteni. Az sincs benne, frissül a flashplugin-installer és lehúzza a legújabb csomagot.
gyulank Ne próbálkozz félkész verzióval, sok benne még a hiba. Régebben volt gnome-session-fallback, szerintem te arra gondolsz, ami idézte a régi gnome hangulatát és a 2D/3D problémákra ott volt egy gnome3 2d verzió. Azóta hogy lekódolták, hogy a processzor is tudjon 3d-t gyorsítani, ezeket kihagyják. Azért van csak 1 gnome.
Hogy mi a megoldás a problémádra, nem tudom.Én nem használok gnome3-at. Unity és xfce4 az én felületeim. A többi eddig még nem jött be.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8451 üzenetére
Itt sajnos megállt a tudományom. Pár kérdés/lehetőség: Opera mennyire friss? Próbáld ki másik felhasználóval (csinálj egy újat az ubuntuhoz, és ott nézd meg). 32/64 bit összeütközik. Ha mondjuk a böngésző 32 bit de a géped és a java 64, az gond lehet.
Én ezeket próbálnám végig.Fanatikus tag lettem a mai helpdeskelés után
gyulank: én meg nem fogok warezban segíteni. Amúgy már minden lehetőséget végig mondtak a többiek ezzel kapcsolatban.
Gnome: Töröld parancssorból azokat a csomagokat, amiket felraktál. Ctrl+Alt+F1 -el át is tudsz váltani. Ekkor megúszod az újratelepítést, és nem érdekel, hogy nem tudod milyen csomagokat tettél fel. -
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8446 üzenetére
Icedtea-6 vagy icedtea-7?
**szerk:
akkor távolítsd el az egészet sudo apt-get purge openjdk-* paranccsal és rakd fel sudo apt-get install icedtea-6-plugin paranccsal a 6-ost. Nem tudok jobbat, ki kell próbálni melyik verziót szereti.
Ha vissza akarod csinálni, akkor megint eltávolítás, és telepíted 7-tel. -
stopperos
senior tag
válasz
gyulank #8439 üzenetére
Warez gyanús amit csinálsz. Senki nem akar ennyi ingyenes live cd-t letölteni és visszaosztani, főleg ha az arányod miatt aggódsz.
deluge szerintem tudja amire akarod használni.
n00n és sz.balazs.95:
Én az icedtea-6-plugin csomagot teszem fel, ha javát akarok böngészőben használni. Szerintem icedtea-7-plugin is jó, csak legyen fenn. (az egész rendszerem 32bit-es, de szerintem mennie kellene, ha a böngésző és a java is 64 bites. /*közben próbáltam és a 7-essel is megy*/
Nekem megjelenik a gomb a t oldalon, és hogy űbereljem, opera böngészőben. -
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8436 üzenetére
Mi lett a megoldás?
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #8429 üzenetére
Milyen verziós kernel van fenn?
Be van téve a virtualbox ppa?A lehetőség)
Ami a tárolóban van virtualbox, az alapból csak 3.2-es kernellel működik, a többinél elszáll a modul fordítás.
Megoldás: kell virtualbox ppa vagy a legújabb csomag innen [link] Miután felraktad, menni fog.B lehetőség)
Hiányzik a dkms és/vagy a linux-headers csomag. Emiatt nem fordul a külső modul. Ha megvan, akkor menni fog.**szerk:
lionhearted & hcl: Ez egy bug a 3.2 nél újabb kernelekre, amit a virtualbox csomag frissítésével lehet orvosolni, mert javították. Nálam is ez a gond van a szerveren, ott megragadtam 3.2 kernelnél és a tárolós verziónál. Az oracle verzió fel akarja tenni a fél desktop környezetet, amit nem szeretnék. -
stopperos
senior tag
Amd K7 (Socket A)? (Duron, Athlon, Semron)
Mert ha igen, akkor belefutottál az Adobe okozta hibába. 11.2-es verziótól a flash SSE2 utasításkészletet igényel, míg a K7 szériában még nincs benne. Kb 1 éve futottam bele a problémába.A megoldás az, hogy mindig visszamásolom a 10-es flasht a /usr/lib/flashplugin-installer mappába.
Itt van hozzá az askubuntu kérdés, amit akkor megválaszoltam. Azóta kiderült, hogy a 11.1-el is megy, amit el lehet érni az adobe honlapjáról.
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #8195 üzenetére
Az xserver-xorg részt frissítették 1.13-ra, és a 3.5 ös kernel van alapból 12.04.2 óta. Ezt portolták vissza 12.10 ubuntutból. hogy az LTS is támogasson újabb hardvereket.
Aki simán frissít 12.04.1-ről, annak nem jön elő a lehetőség, kézzel kell a backportolt dolgokat telepítenie. -
stopperos
senior tag
válasz
God Vazzeg #8146 üzenetére
szia, esetleg kutakodj a /var/log/syslog és a /var/log/dmesg ben, hátha oda kidobott valami hibát.
illetve ha eltünt, akkor egy dmesg paranccsal tudod elöhivni gyorsan a logot.
posztolhatod is ide, ha megvan a rész. -
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8115 üzenetére
csak törölni kell a /etc/udev/rules.d/70-persistent-net.rules fájlt, és újraindítani.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8113 üzenetére
Azt nem lehet tudni. Jelenleg 3 HDD pihen a fiókomban, 2 szektorhibás, 1 nek meg meghalt az elektronikája. Nem gondoltam volna, hogy ssd is tud ilyet.
A következők lehetnek:
Bios nem megfelelően kezeli (bios állítása a merevlemezek részen, bios frissítés)
Tuning, processzor gyengeség, tápegység gyengeség, memória gyengeség (másik gépben kell kipróbálni, bios beállításokat hangolni)
A táblája rossz (gparted->új partíciós tábla)
Hardveres hiba (ha másik gépben is ezt csinálja, akkor gond van) -
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8108 üzenetére
Amikor nálunk behalt a szerver gép (a kondenzátorok megfáradtak, és nem akart elindulni egy újraindítás után), akkor csak átdobtam a merevlemezt, és kicsit trükköztem a hálókártyával, hogy a névkiosztás megfelelő legyen (eth0 , eth1 ...) Utána minden ment, és semmit nem kellett állítani. Talán a hőmérséklet szenzorokkal volt gond, de az is egy parancs.
Ez nem windows, a kernelben benne van az összes driver, és indulásokor mindig a gépnek megfelelőt tölti be, és nem fog sírni, hogy nem jó. De gondolom Bios van a gépedbe, nem uefi... (UEFI-t sajnos nem ismerem, nem tudom hogy ott mi a helyzet)
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #8106 üzenetére
Ötleteim, válogass:
1) Egy másik gépben is fel tudod telepíteni. Aztán csak tá kell rakni, és törölni kell a /etc/udev/rules.d/...network fájlt, hogy újraállítsa a hálókártyát. A gép ugyanúgy fog működni, miután átraktad a merevlemezt.
2) Netinstall, szerintem ezt már akkor javasoltam, vagy alternative install, de semmit nem raksz fel (még ubuntu basic server-t sem). Hanem telepítés után.
3) Gparted-el hozz létre az SSD-n egy teljesen új táblát.
4) Próbáld meg 12.10-zel. Bár tudom, hogy nem lts.
5) Próbáld meg 12.04 -es és 12.04.2-es képpel, ha eddig a másikkal próbáltad [link]
6) A memóriát állítsd 3-3-3-3 ra. (Azt hiszem DDR1-nél ez már elég laza)
7) Próbálj más fájlrendszert használni, XFS pl egészen jó.
8) Telepítés közben válts át Alt+F4 parancs használatával a parancskimeneti felületre, és írd meg nekünk a hibát pontosan. Alt+F1-el váltasz vissza kék hátterű telepítőre.
Illetve akár mondhatodhatod is, hogy mit csináltál már meg a lista alapján, milyen eredménnyel. -
stopperos
senior tag
válasz
draco31 #8088 üzenetére
Olyan verzió már nincs nagyon. Zsákutca volt, és már a firssítése is lejárt. Ami még van a kubuntu-netbook [link]
Szerintem neked 8.04 kellene, esetleg debian 6-os. Vagy próbálkozz puppy linuxszal, illetve tinycore-ral. Túl kevés a ram, ezért használhatatlan lesz mással. Mondjuk a böngészővel itt is gondod lesz.**core2:
Én kicsit paranoiás vagyok, ha partíciókat kell zsugorítani vagy növelni. Csinálj a fontosabb dolgaidról egy biztonsági mentést.
Továbbá én a telepítés előtt (akár magából a live rendszerből) indítok egy gparted-et, és azzal lépésenként megcsinálom a zsugorítást. Nem szeretem, amikor a telepítő csinálja. -
stopperos
senior tag
válasz
Neil Watts #8082 üzenetére
Efi-re még nem telepítettem, ezért arról nem szólok.
SSD beállítások (összevetve a leírással, amit linkeltél.):
vm.swappiness - rész kell.
EXT4 vagy XFS fájlrendszer.
fstab-ba noatime
Grub-ba pedig deadline, de a cfq is jól megy, ami alapból van.
A TRIM-et nem szoktam bekapcsolni, sem fstabba sem cron futtatásként.
+
A /tmp -t szoktam tmpfs-be rakni, vagy valami RAM alapú tárolóba.
Az Arch-osok leírása: [link] -
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
Csak olvasni lehet. Mást nem tudsz, mivel az ufs van rajta, azt csak olvasni lehet. A kernelből ki szokták hagyni a forsítás során az írást, mert általában csak a gond van vele
Ha nagyon akarod módosítani, akkor a BSD-k világa felé kell kacsingatni, mert azokban van ilyen fájlrendszer. Mondjuk pcbsd, freesbie. Ezekből van live cd is.http://www.pcbsd.org/en/download.html
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #8059 üzenetére
Ez kell neked howtoforge
-
stopperos
senior tag
-
stopperos
senior tag
válasz
lionhearted #8026 üzenetére
Lubuntuban is a kernel 5 évig támogatott, a firefox is. (Mivel az Ubuntu LST már 5 évig van támogatva).
De egy 20-30 megányi lxde csomagon nem sok javítani való van. Olyan mint a lada, egyszerű de mégis tökéletes már elsőre. -
stopperos
senior tag
Legegyszerűbb: Az usb creatorral csinálsz egy LIVE usb-t és létrehozatod vele azt a fájlt, amibe a változásokat menti. Ez biztos megy.
De pl itt szenvedtek vele. Ami a gond, hogy amikor indul a gép, az USB-k máshol vannak, mint mikor a linux kernel újra betölti őket. De ha egyszer már sikerül grub prompt-ba bejutni, onnan már gyorsan meg lehet keresni, hogy mit lát a grub és hol.
-
stopperos
senior tag
Endurance test van itt egy jó fórum, kicsit lapozni kell, mert már egy pár hónapja nem tettek fel új adatot.
Még a TLC-s Samsung 840 es is 432 TiB írást viselt el. Egy MLC-nél ez petabyte nagyságrendű. Először én is féltem, hogy egy-két év alatt elhasználódik az SSD, amit beraktam (840-es). De úgy számoltam a mérések alapján, hogy 10 év alatt fog meghalni legkorábban. -
stopperos
senior tag
válasz
Orton96 #7823 üzenetére
A telepítő mindent megcsinál.
Amúgy helyet kell csippantani, ez szokott a legrizikósabb lenni. Kb 10 giga kell.Amúgy ha még nem vagy biztos a dolgodba, akkor érdemes windowsból wubi-val telepíteni, és akkor úgy települ fel mint egy windows alkalamazás (ott lesz a programok telepítése és törlése részben). Ekkor nem fogod elérni azt a meghajtót amire telepítetted ubuntu alól, de legalább nem kell az adataidat félteni. Ha most kezded, akkor először wubi, aztán mikor úgy érzed kezded kinőni, mehet a rendes telepítés.
A teljesen külön telepítés egy picit gyorsabb. -
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7766 üzenetére
Jó a 32 bites is. Kevesebb memóriát eszik (a többiek szerint nem). Ugyanúgy támogatja a 4 giga feletti memóriát.
-
stopperos
senior tag
válasz
Nowhereman #7710 üzenetére
Pedig nekem ilyenen is elment, sőt raspberry pi-on is ezt használom.
Csak mikor 64biten mentem, akkor volt szorongatóan kevés a ram, de 32 biten telejsen okés. -
stopperos
senior tag
Amin el fog vérezni, az a böngésző. Van egy Celeron 2.66 Ghz gép ~640 Mega rammal, 9600 Radeon. Nagyok küszködik firefox használatakor. ubuntu 10.04 van fenn. Ami kevés, az a memória.
Amúgy meg nem lényeg, hogy Lubuntu 12.04 vagy Ubuntu 10.04. De én a Lubuntut javasolnám, mert frissek a csomagok. Esetleg xubuntuval próbálkozz, ott már elég jó a grafikus felület (rakd fel ppa-ból az xfce4.10 és xfce 4.12 csomagokat, úgy a legszuperebb)
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7641 üzenetére
Vezetékes net alapból lesz, ha a dhcp kiosztja neked a megfelelő címet. Kb ez a 3.-4. lépés. De kézzel is tudod állítani.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7639 üzenetére
Az alternative és a netinstall között annyi a különbség, hogy az egyikkel van valamennyi csomag (690 MB) a másikkal nincsenek, és a netről húz le mindent. Amúgy apt-get fut a háttérben.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7636 üzenetére
Nincs grafikus felület, és a csomagokat a netről szedi le. Az usb-n csak a kernel meg az initrd lesz. Kb 1 Gigát szed le egy átlagos telepítéshez.
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7633 üzenetére
A netinstall is, amit a listából valasztasz ki?
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7629 üzenetére
ha felrakod az unetbootin-t, akkor ott ki lehet választani, és letölti neked a képet is. A többit me a telepítésen belül lehet állítani (ubuntu basic server, ssh server, apache,,,)
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7627 üzenetére
unetbootin-nal írj ki egy alternative vagy netinstall képet, és ennyi. Én is így telepítek. (Mondjuk nálunk van egy belső proxy is).
-
stopperos
senior tag
válasz
huliganboy #7603 üzenetére
Én xfs fájlrendszert használok, egy éve megy a szerver és teljesen jó. De biztos lesznek páran akik ext4 re fognak esküszni. Jfs-t, reiserfs-t ne használj. btrfs-ről nem tudok semmit mondani, mondjuk a Copy-on-write viselkedése miatt lehet jobban fog használódni a flash. De ezt nem ismerem.
Igazából csak arra kell figyelni, hogy mindig legyen 20% nyi szabad hely. Ezt ext4-nél tudod legegyszerűbben biztosítani, ha létrehozáskor beállítod a fenntartott hely nagyságát.
De mondom, egy év használat után nincs okom panaszra. Ami több adatmozgással jár (/home, /srv/backup, /var/log), azt kiraktam egy hdd-re.
-
stopperos
senior tag
válasz
BeeNiTTo #7558 üzenetére
Be kell tölteni a megfelelő kernel modulokat, utána már minden megy szinte.
Előrször tedd fel a senzoros csomagokat:
sudo apt-get install lm-sensors
Majd detektálunk: sudo sensors-detect
Itt kb entert elég ütni végig, majd az utolsónál amikor felkínálja, hogy beleírja-e a /etc/modules fájlba, akkor ott yest kell írni.
Majd belötöltöd először a modulokat: sudo service module-init-tools start
Majd egy sensors panaccsal megnézed mit ír ki.Innen már csak meg kell keresni, hogy milyen programok vannak. Pl én a psensor-t találtam.
-
stopperos
senior tag
válasz
kiskekko #7523 üzenetére
Én ezt terminálból szoktam intézni:
cd Letöltések
chmod +x és a letöltött fájl neve. Ha elkezded írni akkor a tab lenyomásával kiegészíti. Most tesszük futtathatóvá.
sudo ./FÁJL A FÁJL helyére írd a letöltött driver nevét és enter.Egy kis szövegezés után megjelenik majd a grafikus felület, amin telepítheted a drivert. Kb ennyi.
(Akinek van kényelmesebb módszere, írja) -
stopperos
senior tag
válasz
lionhearted #7486 üzenetére
Nem akarok vitázni, de én azt tapasztalom, hogy ugyanolyan munkamenetben (unity, libreoffice writer, firefox 3-5 tabbal, skype) 64 biten elfogy a memória és elkezd masszívan swappelni, míg 32biten vígan megy. 1,5 giga memória van abban a gépben, amit használok.
-
stopperos
senior tag
32-bit en próbáld szerintem. Bár mindenki esküszik, hogy 64 bit a jövő, és hogy csak az kell. De arról nem igazán beszélnek, hogy 30%-kal több memóriát esznek a programok.
Hogy 64 bites rendszeren menjenek a 32 bites alakalmazások, rakd fel az ia32-lib csomagot. Azt hiszem csak ennyi kell.
-
stopperos
senior tag
Próbáld meg 12.04.1-es ubuntuval (3.2-es kernellel és az eredeti xorg al). 12.04-is jó lesz, csak ne 12.04.2, mert ott már 3.5 kernel és új xorg van. Azzal nem fog menni a legacy driver.
Ha simán frissíted, akkor nem húzza le a backportolt dolgokat.
Én felraktam így egy hete, és működött Counter Strike Beta és Counter Strike: Source.Szerk: Nekem is 4*** radeon van, csak AGP-s.
-
stopperos
senior tag
-
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7378 üzenetére
Innen nézve az egeret felismerte és mennie kellene neki. Nem tudom, hogy mi lehet a baj.
Teszt fióknál szerintem nem működik a kamera.
Az intel kártyáknak általában jó a támogatottsága linuxon, nem kellene driverrel szórakozni. A kernelben benne van minden.
A wlan pedig usb vagy beépített? -
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7367 üzenetére
Skype-on belül át kell állítani a beállításoknál a video forrását. Pl az otthoni gépen (Ubuntu 10.04.4) nem akar menni rendszer szinten, de a skype alatt megy. Az direkt kezelheti a kamerákat.
Tehát mégegyszer, húzd ki az egeret, majd dugd vissza. Akkor küld el a parancsnak a kimenetét.
-
stopperos
senior tag
válasz
sz.balazs.95 #7365 üzenetére
Elvileg mennie kellene, mert szinte minden benne van a kernelben. ha bedugod, akkor a dmesg | tail perancsra mit ad ki?
Szerk: Abból látjuk, hogy miként ismeri fel.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- AKCIÓ! Apple iPad Pro 13 2024 M4 512GB Cellular tablet garanciával hibátlan működéssel
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
- OnePlus 13 - Black Eclipse - Használt, karcmentes
- Nvidia Quadro M2000/ M4000/ P2000/ P2200/ P4000/ P5000/ RTX 4000/ RTX A2000 / RTX A4000
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest