-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
félisten
válasz ubyegon2 #37380 üzenetére
Nálam valamiért a snap-et is mellé akarja csapni.
$ sudo apt install chromium-browser -s
[sudo] password for skywalker:
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
The following additional packages will be installed:
snapd squashfs-tools
The following NEW packages will be installed:
chromium-browser snapd squashfs-tools
0 upgraded, 3 newly installed, 0 to remove and 0 not upgraded.
Inst squashfs-tools (1:4.4-1 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Inst snapd (2.44.3+20.04 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Conf squashfs-tools (1:4.4-1 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Conf snapd (2.44.3+20.04 Ubuntu:20.04/focal [amd64])
Inst chromium-browser (81.0.4044.129-0ubuntu0.20.04.1 Ubuntu:20.04/focal-updates [amd64])
Conf chromium-browser (81.0.4044.129-0ubuntu0.20.04.1 Ubuntu:20.04/focal-updates [amd64])Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #37387 üzenetére
A natív felbontás mindvégig 3840x2160
Scale: 100% [link] ... 200% [link] ... 300% [link] ... 400% [link]
Fractional Scaling: 100% [link] ... 125% [link] ... 150% [link] ... 175% [link] ... 200% [link]
Vagy a "Scale", vagy a "Fractional Scaling" opciót választhatom - a kettőt nem lehet
keverni egymással. -
válasz ubyegon2 #37380 üzenetére
Az a deb verzió csak a snap verziót teszi fel. Így oldották meg a váltást, hogy mindenkinél átálljon snap-re. Nézd meg, hogy mekkora a mérete. Az okokról itt írnak.
"What is Linux? I only joined because of the the penguin..." - meanwhile in the linux community. http://9gag.com/gag/arpZGOy
-
gyulank
addikt
válasz ubyegon2 #37332 üzenetére
Azért kéne a sudo helyett valami, mert gondoltam azért nem látja. A parancssoros működött írtam. De ahhoz tudni kellett, hogy hogy kell, meg írkálni mindenfélét, a desktopba meg csak pár kattintás lett volna. Jártam már unetbootinnal is, meg ki tudja még mivel.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
gyulank
addikt
válasz ubyegon2 #37330 üzenetére
De úgy mondod, mintha lenne nem snap csomag, és mással is fel lehetne tenni... Plusz tényleg egyszerűbb beírni azt mondjuk, hogy snap install p7zip-desktop, sudo p7zip-desktop, mint amit te írtál. És általában nem kis szövegeket ír ki a terminál, ha grafikus programot indítunk belőle.
-
gyulank
addikt
válasz ubyegon2 #37320 üzenetére
Az alapból települt, jobb híján keresgéltem is, próbálkoztam is, és végül sikerült kitömörítenem amit akartam, de az nem a desktop. És nekem mint mondtam, az a problémám, hogy vannak amik nem látják az ntfs partíciókat, volt már ilyen több program is, és nem indulnak sudo-val, mert GUI-k. Szóval megoldást keresek arra, hogy hogy lehet úgy elindítani bármelyik hasonló gonddal kűzdő alkalmazást.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #37309 üzenetére
Hát figyelj, hűtés terén elég sike-bóka vagyok, szívem szerint levettem volna. De hallgattam a jó szóra, így rajta hagytam. Azóta itt van a noti használom, tesztelem. Semmi melegedés, igazából az SSD-t nem ismerem melegedés szempontjából. De végül is még kidobhatom belőle, megy már becsukott szemmel is az adott típus szétszerelése.
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #37306 üzenetére
No, hát az úgy van, hogy lassan 2 éve ott hagytam minden közösségi médiát. Csak olyan szűk csoportban kommunikálok, ami relevánsan érinti az érdeklődési körömet. Elolvasok, megnézek sok mindent. Abból szűröm le a nekem fontos dolgokat. Nem próbálom senkire erőltetni az egyéni álláspontomat és másoké sem igazán érdekel.
Így nem szállok vitába sehol, mert időpocsékolásnak tartom. Meg van a személyes meggyőződésem a világról és ez stabil. Nem nagyon kell külső megerősítés benne.Szerintem hagyd a p.......ba a felesleges konfrontációkat és inkább tesztelj disztrókat, progikat. Azt meg oszd meg a közösséggel, had okuljanak belőle.
-
Graphics
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #37292 üzenetére
Engem érdekelnek Te max második lehetsz Én dzsunkázok, nem Te
Egyelőre amúgy tesztelem, később lehet Lubuntu-ra váltok( aztán tán lightos), egy irodában csak böngészőnek kell valami egyszerű rendszer, semmi extra.
4 db gépet vettünk pár éve, Core2Duo, ebbe 2 éve vettem 4 db 16GB-os m.2-es SSD-t adapterrel, akkor herélt Win-nel mentek, de problémásak, és a Linux kézenfekvőbb megoldás, plusz tetszik is, de sose ástam mélyre magam benne.
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Graphics
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #37288 üzenetére
2 db SSD-t rendeltem kintről. :)nincs lényege jelenleg ehhez kapcsolódóan
Miert lényeges az SSD kora? Grub miatt? Nem értem.
Észrevettem, 9GB szabad, szóval a mérettel nincs gond
[ Szerkesztve ]
Bármilyen témában szívesen segítek, SSD, Robotporszívó, Xiaomi, Poco mobilok ,de 2025-ben már csak és kizárólag privátban leszek elérhető. :)
-
Graphics
Jómunkásember
válasz ubyegon2 #37286 üzenetére
Leírtam milyen SSD-n van a rendszer
Nem veszek hetente semmit
Lehet, hogy a lényegre koncentrálunk?
Ismerem az SSD-im ne aggódj.
Nem tudom amúgy, hogy a multibootos hogy keveredik rá, ezt akarom kibogozni
[ Szerkesztve ]
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #37239 üzenetére
2,4-re nem vált át, ha kézzel állítod be 5 GHz only-ra. Egyébként irigylem a luxus helyzeted, gigabites dual band Asus router, meg mikor olvasok itt a fórumon, hogy valakinek a Digi netjével nem megy a 100 meg az 1000 Mbit, akkor sárgulok be az irigységtől.
Én meg itt a „fejlett” „nyugaton” nyomhatom ADSL-es ócska, szolgáltatói modem/router kombóvan, Sky netben, nyüves 10 Mbit (amin 3 ember osztozik ráadásul), vörös téglás házak, amik rohadtul lefogják a Wi-Fi jelet, főleg, hogy a háznak a routerrel ellentétel oldalán vagyok, lófasz jelerősség, akár 2,4, akár 5 GHz-en, lakástulaj kábelt sem enged kihúzni, és szenvedhetek ezzel a szarral, lagolnak a YT videók, Netflix, stb., nagyobb linuxos rollingos frissítésekbe is kezdek beleőszülni, mire 500-1400 KB/sec-kel leérnek végre.
Lakástulajt palizza be mindig ez az angol Sky szolgáltató, pedig pár évig rábeszéltem egy Vodafone netre, hogy fizetem azt, amivel drágább, az is ADSL alapú volt, mint itt minden, de legalább 40 Mbit volt, meg a szolgáltatói routerük volt egy kicsit normálisabb, de mivel kakarágó ghánai fekete fószer, ilyen Fekete Pákó szintű kulturáltsággal, ezért állandóan ehhez a Sky-szutykához ragaszkodik, mert ez csomagban rásózza a szolgáltató hűségre minden 1-2 évre, a műholdas tévéje mellé, amin nézi az afrikai, fűszoknyás, törzsi tűz-körbentáncolós sámán ×4rjait
Előbb-utóbb egyébként albérletet akarok váltani, de míg nem megy le ez a koronalezárásos cirkusz, nem áll helyre a gazdaság, meg nem tisztázódnak a Brexitnek a részletei, addig most jó pár hónapig még nem tudok pattogni.
Már ez a netkérdés annyira kezd frusztrálni, hogy már azon vagyok, hogy rendelek magamnak egy ilyen műholdas netes cumót, ami kilógatok az ablakon, és nyomatom arról, vezetékkel, valami legalább 50 Mbites megoldást, amit tudok kábellel használni, meg nem kell rajta senkivel osztozni.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #37236 üzenetére
Ja, ez meg a másik, hogy 10 emeletes panelben, ahol van 60 AP, és azok 95-99%-a 2,4 GHz-es, ott van csak igazán értelme az 5 GHz-nek.
Egyébként én kábel only hívő vagyok. Itt külföldön az albérletben muszáj ócska Wi-Fi-jal szenvednem, de amúgy ahol laktam, ott mindig megpróbáltam UTP kábelt kihúzni. Ilyen Wi-Fi-n otthon csak telefonon használtam lényegében, meg táblagépen van értelme. Már egy laptopot is inkább felcuppantanék Ethernetre.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #37234 üzenetére
Igen, és pont erről is pofázik, hogy az 5 GHz hiába csak 77%, meg 10-20% mindössze, akkor is érdemes preferálni a 2,4-hez képest, még ha azon sokkal nagyobb jelerősség is látszik. Azt hiszem ebben a videójában volt.
Egyébként ja, értelmes csávó, de elég rossz híre van a YouTube-on, mert a korai videói trollvideók voltak, ilyen kamu hogy töltsél le több RAM-ot, hogy duplázd a netsávszélességed ingyen tutoriálok, szándékosan hihetőre forgatva, komolyan előadva, olyan kamu dolgokat mutatva, amivel nem okoz kárt magának a laikus. Ezeket sokan elhitték, és emiatt nagyon utálják a csávót
-
-
-
ROBOTER
addikt
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #37037 üzenetére
Nem marhaság, majd meglátod. Ami miatt a Mint még nem veszi át, az az, hogy nem akarnak az Ubuntutól függeni, pont ezért izmoznak LMDE-vel, meg snap helyett flatpakkal is, így függetlenek maradnak.
Mondom, önmagában a Snap-pel nem lenne nagy baj. Pont ezen a topikoldalon segített a kérdezőnek felrakni a bluez-t, ami kódforgatós script-ből nem akart neki felmenni. Szóval nagyon atom kezdőknél lehet haszna, hogy a disztró tárolóján felül elérnek disztrófüggetlen, univerzális csomagokat. Így ha nincs meg valami a tárolóban, vagy megvan, de túl régi verzióban, akkor fel lehet könnyen tenni helyette valamit, nem kell nagy linuxos gurunak lenni. De! Ez addig hasznos, ami a disztrótárolókon FELÜL érik el, mint kisegítő lehetőség. Viszont a ló túloldalára nem kéne vele esni, hogy mindenkinek a torkán lenyomják, ha kell, ha nem, és már a disztrócsomagok kárára történik mindez.
Ráadásul az a Canonicalnak se jó, ha az Ubuntuból Snapuntut csinálnak, mert onnantól a snap-osoktól fognak függeni, ha utóbbiak behúznak valami gáz dolgot, akkor az ubuntusoknak be kell nyelniük, nem tehetnek mást. Hiszen akkor a snap-osok kezében a döntés, hogy melyik alkalmazás hogy, milyen verzióban, milyen beállításokkal lesz csomagolva, és az Ubuntu kezéből kikerül szépen a kontroll, ilyen marionettként lesznek mozgatva.
Fordítva viszont igaz, a snap-osoknak megérné saját disztrót csinálni. Az ő szempontjukból nem lenne hülyeség egy ponton megpróbálni, ha más nem, egy Ubuntu-alapú forkkal.
Az SSD árak meg igaz, hogy emelkedőben vannak, de gazdasági válsághelyzet miatt, ami miatt nem csak az SSD-k, hanem minden drágulni fog. Meg jelenleg a kisebb SSD-t (120-256 giga) csak ilyen 2-3 ezer forinttal drágultak, az azért még nem olyan diffi, hogy valaki emiatt ne tudjon SSD-t venni. Egyedül 500 gigásoknál jelentősebb a drágulás, ahol majd jobban érezni. 1 tera, meg afölött sose volt olcsó.
[ Szerkesztve ]
-
-
growler
őstag
válasz ubyegon2 #36759 üzenetére
Indítottam a 19.3-as rendszeremet - nálam tegnapelőtt frissült 1.8.21p2-3ubuntu1.2-re.
A jelszó karaktereket ez is *-al mutatja - tehát lev258 információi szerint ez is sérülékeny.
Mindenesetre, erre is felteszem az 1.8.31-et - biztos ami biztos alapon.
(Lehet hogy ezzel megelőzök egy hivatalos frissítést.) -
törölt tag
válasz ubyegon2 #36699 üzenetére
No, nem túl hosszú barátság után a Mint repült, helyette Xubuntu (mindkettő a 18.04)..
Viszont az Nvidia elvileg használatban van
$prime-select query
nvidiaaz nvidia-settingset viszont nem tudom rávenni, hogy dolgozzon, azaz hogy látszódjanak benne az infók.
Mit tegyek? Köszi. -
RexpecT
addikt
válasz ubyegon2 #36692 üzenetére
Szerintem ott van nálam is a második sorban(ha kitörlöm a docker-ce.list file-t akkor ez nem jelenik meg):
Hit:2 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
Ma már próbáltam egy csomószor, mindig ugyanez volt az outcome.
Azért köszönöm mindkettőtöknek a helpet.[ Szerkesztve ]
-
RexpecT
addikt
válasz ubyegon2 #36690 üzenetére
Curl fel van telepítve, OK-ot ad vissza a gpg.key hozzáadásra, és a manual-t is kitudom íratni.
Ami feltűnt, hogy nekem ez jelenik meg:sudo apt update
Hit:1 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan InRelease
Hit:2 https://download.docker.com/linux/ubuntu disco InRelease
Hit:3 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan-updates InRelease
Hit:4 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan-backports InRelease
Hit:5 http://ports.ubuntu.com/ubuntu-ports eoan-security InRelease
Reading package lists... Done
Building dependency tree
Reading state information... Done
All packages are up to date.Nálad pedig ez:
https://download.docker.com/linux/ubuntu disco/stable amd64 Packages
Ennek nem tudom hogy van a jelentősége.[ Szerkesztve ]
-
Pörp
senior tag
válasz ubyegon2 #36663 üzenetére
Köszönöm, és neked is samujózsi!
Most lenne egy másik kérdésem. Telepítettem egy motion és egy zoneminder nevű alkalmazást, ezek kamera szoftverek. Mindkettőből a bionic amd64 verziókat. Az ubuntu azt írja hogy sikeres telepítés, de sehol se találom az alkalmazásokat. A "show applications" menüben keresőbe írva se talál semmit. Az ubunti software - installed - menüben viszont ott vannak.
-
szucstom
őstag
válasz ubyegon2 #36652 üzenetére
a winfos mellé most is fel van telepítve a zubuntu, de mire összeszenvedtem, hogy működjön a kettő egymás mellett megőszültem. A 2 SSD-ből az egyik egy m.2-es alaplapi, gép alaptartozéka, a másik pedig az előző vasból kiszedett samsung evo 860-as.
Cinnamon meg elég rég volt, szóval nem is igazán emlékszem rá, csak annyi maradt meg, hogy nem tetszett
PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #36652 üzenetére
"Másrészt az MX-et inkább érdekesség képpen linkeltem a kollégának, mivel az inkább bekavar, ha tiszta vonalon akar tanulni, szerintem MX akkor jó, amikor a Debian/Ubuntu vonalon eligazodik valaki és úgy felismeri az MX különlegességét."
Ez egy nagyon pontos és helytálló megállapítás.
Az MX csomagtelepítő nagy szabadságot ad a kezünkbe ha bakports, dev vagy éppen test repo-ból akarunk valamit telepíteni. Ugyan akkor a kezdő szintnél bővebb tudást és tájékozottságot kíván.
Ha meg nem piszkálja a kezdő a default szoftver csatornát, akkor egy betonstabil felturbózott Debian-t tud használni.
Azzal mindenképp tisztában kell lenni, hogy nincs systemd és hiba elhárításkor ezt figyelembe kell venni. -
szucstom
őstag
válasz ubyegon2 #36648 üzenetére
olvastam ezt az új MX Linux-ot, szerintem a későbbiek folyamán ki fogom próbálni. Szerencsémre 2x250-es ssd van a gépbe, így szabadon kontárkodhatok linux disztróval anélkül, hogy a win-t tönkretenném. (Ha az egyik bekrepál, még ott a másik )
PS4 ID: Z0D14C_1990; Manjaro KDE
-
samujózsi
senior tag
válasz ubyegon2 #36634 üzenetére
Én mixed vagyok. Ha tehetem, kerülöm a Windowst úgy is, mint munka tárgyát és úgy is, mint eszközét. Ezen kívül jöhet bármi
De nem lehet mindig elkerülni.
Pl ha a céges levelező Exchange és mindenki a legfrissebb Office .doc formátumát használja, akkor egyszerűen nem fér bele a linuxos bohóckodás.
De mondom, windows-mentes munkák esetében is sok olyan feladat van, amit jobb GUI-n (többnyire webes(?)) megoldani...Ui: most nézem, ez nem az offtopic topic, ha még folytatni akarod, menjünk oda!
[ Szerkesztve ]
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
samujózsi
senior tag
-
samujózsi
senior tag
válasz ubyegon2 #36628 üzenetére
Bocs, az, hogy nem hackelem szarrá a GUI-t, nem egyenlő azzal, hogy nem is használom. Vannak olyan szoftverek, amiket nem is tanácsos parancssorból piszkálgatni...
Na mindegy, én most maradnék az openssl rejtélyeinél, mert ilyesmivel sosem volt dolgom és rengeteg dolgot nem értek, csak senkit sem találok, aki értene hozzá
Primadonnát felveszünk! https://youtu.be/9lETrcMJZJM
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #36449 üzenetére
Az ext4-es lemezek mindíg a root tulajdonába kerűlnek. Az ntfs-es lemezek meg felcsatolódnak a /media/user könyvtárba. Tulajdonba kéne venni, vagy bedrótozni az fstab-ba valamelyik /home/user/akármi könyvtár alá. Amennyiben ez fixen mindig a gépben lessz. Usb-s lemezt nem érdemes ext4-re formázni, a hordozhatóság nagy mértékben csökken, ha Windows alatt is akarja használni.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #36416 üzenetére
Nincs mit rajta kipróbálni. Azért van „x” parancs nevében, mert csak X.org alatt működik. Próbáld ki, hogy váltasz egy konzolra (nem terminál, hanem pl. Ctrl+Alt+3-ra megnyitott karakteres felületű, nem grafikus), és meglátod, hogy ott nem lesz hatása. Wayland alatt sem működik, de ott van helyette más, általában a kompozitorba van beépítve egy libinputot használó modul, ami tudja ugyanezt.
Minten azért működhet a telepítő alatt, mert már a telepítő maga is X.org-on fut. Igaz ez az Ubuntura is, igaz ott talán Wayland-alapú Mir van, de annak is tuti van hasonló megoldása a kiosztás kezelésére. De ha pl. Debian minimal netinstall meg Arch alatt próbálod, ott nem fog működni, ki fogja írni, hogy nincs telepítve a xorg-server vagy xorg-utils csomag, vagy nem fut épp X.org server.
Egyébként ez a vconsole.conf sem működik mindenhol, pl. GRUB vészkonzolban nincs hatása, mert még a kernel betöltődése előtt vagyunk.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #36412 üzenetére
A setxkbmap hu nem elég, mert az csak onnantól működik, hogy fut a X.org server. Előtte konzolban (konzolban utána sem), meg bootolás közben (pl. LUKS jelszó) nem működik. A /etc/vconsole.conf fájlba kell ezt beírni, ha magyar kiosztást akar az ember:
KEYMAP=huÍgy már bármikor begépelhetők az ékezetes jelszavak is. Egyébként ez világosan le van írva az Arch Wikiben, ezért kéne ubuntusoknak, minteseknek, debianosoknak is olvasnia a Gentoo Wiki-vel egyetemben. Persze a Debian Wiki is hasznos néha, főleg ha valamihez drivert (Wi-Fi kártya, nyomtató) keres az ember, volt, hogy már nálam is életet mentett… Archon!
-
törölt tag
válasz ubyegon2 #36406 üzenetére
Köszi.
Azt írják: At boot, the kernel waits for mouse movements to initialize the random number generator.
Az elsőkétválasz úgy látszik, működő megoldás.Nekem a második elegánsabbnak és szakmaibbnak tűnik. No, megcsinálom és visszajövök.
A második hiába, mert nekem ugyanaz az UUID mindkét fájlban. Így csinálom az elsőt. Ugrik a majom. -
törölt tag
válasz ubyegon2 #36380 üzenetére
Bocsi, csak most.
De így is harmadszor futok neki.
~$ systemctl list-dependencies --reverse snapd
snapd.service
● └─multi-user.target
● └─graphical.targetUtolsó kérdést nem értem. A systemctl státusza?
(#36381) Frawly
~$ sudo dumpe2fs /dev/sda5 | grep 'Filesystem created:'
dumpe2fs 1.44.1 (24-Mar-2018)
Filesystem created: Sun Nov 25 17:39:00 2018
Egy évnél biztos, hogy régebbi, szerintem már kettőnél is, de majd holnap nézem meg a számlát. Nem emlékszem, hogy újrahúztam volna, de lehet, csak elfelejtettem.Dist-upgrade rendszeresen, csomagok száma:
~$ dpkg --list | wc --lines
2643
i7-2720QM, 16GB RAM. Van még kernel live patch is. -
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #36328 üzenetére
Egyetértek egyébként mindennel, amit írsz. +3k-t tényleg nagyon megér egy 860 EVO, főleg ha az 5 év garit is megadják rá, mert akkor gondolkodás nélkül azt érdemes megvenni.
A bővítések közül is mind fontos, valóban. De ha nagyon szűkös a keret, csak 1 bővítés fér most bele, az mindenképp az SSD legyen. Meg ha nem fér bele, mert pont 3k híja van, akkor jó az MX500 is, annyira azért az sem rossz SSD. De nyilván az az ideális, amit írsz, hogy 860 EVO + az összes bővítés, de az idealizmust lehetetlenné szokták tenni a realitások és a kompromisszumok.
Virtualizáció és virtualizáció között is nagy különbség van, erősen függ attól, hogy milyen szoftverek, hány progi fut a virtuális gépen. Ha csak valami legacy app vagy windowsos nyomtatódriver, akkor nem kell hozzá túl sok extra RAM. De ha valami komolyabb dolgot futtat a virtuális gép, akkor nincs az a RAM mennyiség, amit ne bírna megenni. Attól is függ, hogy milyen OS-t virtualizál. Én főleg retró OS-eket szoktam (DOS, Win9x, max. XP szintje tipikusan, nagyon ritka, ha Win7, Win10, vagy valami Linux fut virtuális gépen), meg retró emulátorok (régi gépek, játékkonzolok), azok nem sok extra erőforrást kérnek.
-
Frawly
veterán
válasz ubyegon2 #36321 üzenetére
Teljesen jó az EVO, a legjobb SSD a kategóriájában (konzumer, nem Pro/MLC SATA3 SSD-k). De 500 gigás méretben meg afölött azért jóval drágább a másik két ajánlott modellnél, sok embernek nem fér bele a keretébe. Itt a kollégának is lehet nem fog, mire mindent vesz, upgrade proci, RAM, lehet nem sok büdzsé marad neki.
Nyilván, ha nem megy egyszerre minden upgrade, akkor adagokra szétosztva kell megvalósítani ,mindig, ahogy van rá pénz. A legfontosabb az SSD-re upgrade-elés, az dobja a gépen a legtöbbet, többet, mint a bővített RAM. A RAM-bővítés legyen a második, és a CPU upgrade-et kell akkor utoljára hagyni idővel, amikor lesz rá keret. De nagyon meg kell nézni, nehogy alaplapra ráforrasztott proci legyen, mert azt nem lehet cserélni.
A 16 GB RAM általában overkill, elsőre talán a 4+8 GB is bőven sok. De a 8 GB nem biztos, hogy időtállóbb, főleg nem virtuális gépre, meg Windowsra, ami nem bánik olyan takarékosan az erőforrássokkal, nem csontozható ki annyira, mint egy Linux.
A 8-ről 16 gigára bővítés gyorsulással már nem jár, csak az időtállóságot szolgálja. A 4 GB-ról viszont lehet gyorsulást érezni 8-ra bővítéssel, hogy nem swapol annyit a gép, meg a virtuális gép is jobban fut.
-
-
válasz ubyegon2 #36186 üzenetére
Tudod ebben mi a legnagyobb gáz? Egyikünk sem használ napi szinten Ubuntu-t, és csak minket foglalkoztat annyira ez a dolog, hogy jelentsük a fejlesztők felé.
Itt már fel sem hozom a hibás telepítő kérdését. Inkább az elmúlt 5 nap tapasztalatai alapján válaszolok magamnak:
- ott a "valami más" opció
- ez nem is hiba, azért van hogy ne bántsa a windows-os lemezt
- minek jelenteni ilyen piszlicsáré hibákat, mikor ennél sokkal komolyabb hibák javításával vannak elfoglalva.
- old meg magad
- nem mondasz igazatKomolyan mondom, elkeserítő!
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
-
félisten
válasz ubyegon2 #36181 üzenetére
Kérdésed:
Tudna valaki segiteni egy reszletes peldaval, hogyan lehet ubuntu 16.04 ala telepiteni a youtube-dlg vagy youtube-dl-gui vagy hasonlo programot? (tobb neven probaltuk, mert mindig "nem talalhato" volt az uzenet, meg akkor is, amikor a weboldalrol kimasolt, pontos verzioszamot irtuk be.)
Válasz: (a benne található link)
Sok dolog alapból fenn van, sok dolog a tárolókból érhető el, de van olyan is, amire ha rákeresel, találsz PPA-kat, ezek személyes csomagtárolók, amiket itt ajánlunk vagy Linuxos honlapokon találhatók, megbízhatóak.
youtube-dl - ez a terminalos változat a yt letöltőnek, de ha beírod a keresőbe a csomagot és hozzáírod hogy gui, találsz egyből egy GUI-s változatot.
PPA-t úgy tudsz használni, hogy a terminalba egyenként használod ezeket a parancsokat:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgAz első felveszi a tárolók közé a PPA-t, a második frissíti a rendszer által használt tárolókat, a harmadik telepíti az install után beírt csomagot. Ez a linkelt leírásban is le van írva.
Nem árt amúgy, ha az Összefoglalókat átolvasgatod, mert sok dolgot kimazsolázhatsz belőlük. Ha valami programot akarsz használni, amit Win alatt megszoktál, ezzel rákereshetsz, többnyire van valami alternatíva.
A hsz-ek között is érdemes nézelődni, rákeresni szavakra, például 2-3 napon belül a yt letöltés is szóba került 2x is. [link] [link]
Az egyik linkben láthatod a .deb változatát annak a csomagnak, ami PPA-n is fenn van. A .deb változat telepítése még egyszerűbb, letöltöd és rákattintva egy gdebi nevű telepítő automatikusan telepíti is (ez nem minden disztórban van így, de Mint-ben igen) csak a jelszót kell megadnod.
Sajnos van, hogy a csomag valami függőség miatt nem települ, ilyenkor másik verziót keresünk vagy a függőségként jelzett fájlt próbáljuk telepíteni. Egyelőre célszerűbb az első módszert választanod.
Ennél a yt downloadernél viszont a PPA a szerencsésebb, mint látod, gond nélkül fogja telepíteni a terminal:
~ $ sudo apt-get install youtube-dlg
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
A következő további csomagok lesznek telepítve:
libwxbase3.0-0v5 libwxgtk3.0-0v5 python-twodict python-wxgtk3.0
python-wxversion
Ajánlott csomagok:
libav-tools | ffmpeg
Az alábbi ÚJ csomagok lesznek telepítve:
libwxbase3.0-0v5 libwxgtk3.0-0v5 python-twodict python-wxgtk3.0
python-wxversion youtube-dlg
0 frissített, 6 újonnan telepített, 0 eltávolítandó és 0 nem frissített.
Letöltendő adatmennyiség: 10,6 MB.
A művelet után 51,2 MB lemezterület kerül felhasználásra.
Folytatni akarja? [I/n]---------------------------------------------------------------------------------
Ezt próbáld most végigcsinálni, aztán nézegesd az Összefoglalóba a linkelt írásokat, próbáld a beállításokat és ami nem megy, írd le. XFCE-t nem nagyon ismerem, de ezek a telepítéssel kapcsolatos dolgok általánosak mindnél.
A Menü keresőjébe alul beírod a yt betűket és már ott is lesz a letöltőprogram.
Ezt követően kérdezted az alábbiakat:
Koszonom, ezek szerint eloszor PPA-t kell keresni, erre milyen modszer van?
Hol talalok listat, hogy milyen PPA-k leteznek, es melyik program melyik PPA-bol erheto el?Következő válaszom:
sudo add-apt-repository ppa:nilarimogard/webupd8
sudo apt-get update
sudo apt-get install youtube-dlgA kérdéses esetben nem kell keresni már PPA-t, mert az előzőz hsz-ben ott van az első sor! Ezt a 3 parancsot kell terminalba bemásolva lefuttatnod.
Hirtelen egy leírást találtam a PPA-ról és ebben van egy lista, amiben egyenként meg tudod nézegetni, mik vannak, de gondolom sok lista van erre.
Using PPA in Ubuntu Linux [Complete Guide]
Egy példa, a webupd8 PPA, ami szerepel fenti sorban is....
ez a link van a hsz-ben fentebb:
https://www.ubuntuupdates.org/ppas
Megnyitva az oldalt alul rákattintasz a Webupd8 linkjére és a képen alul látható External PPA ... gombra is katt, mert ahol sok csomag van, itt listázza ki.A linkelt írást meg böngészd végig. :-)
Ha valami nem tiszta, szólj!
A többit már nem másolom be, aki látja, érteni fogja, mi a helyzet.
Ezt a mondatot még 1x bemásolom neked:
Sok dolog alapból fenn van, sok dolog a tárolókból érhető el, de van olyan is, amire ha rákeresel, találsz PPA-kat, ezek személyes csomagtárolók, amiket itt ajánlunk vagy Linuxos honlapokon találhatók, megbízhatóak.
Jobb lett volna, ha azt írom, használd a topik keresőt vagy a google-t?
[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
kezdosql
tag
válasz ubyegon2 #36148 üzenetére
Akkor megprobalok segiteni a szoveg ertelmezesehez, remelem, lesznek olyanok, akik megertik, es meggyozik ubyegon baratunkat, hogy nem a szemelye elleni tamadasrol van szo.
A rendszer beépítve tartalmaz egy Szoftverközpontot a gyakran használt alkalmazásokkal. ....
A Synaptic nevű csomagkezelő ...
A Terminál nevű parancssor ...
Vannak úgynevezett külső tárolók, ppa-k, ahol adott rendszerhez (disztribúcióhoz) frissebb verziójú alkalmazásokat is találhatunk.
Magyarazat:
A szoveg lattan a laikus rogton azt erti, hogy ott a Szoftverkozpont, mellett hasznos lehet a synaptic, HA egyik se mukodik, akkor kell a terminal, es van megy egy futottak meg kategoria, a PPA, ami eleg bizonytalan, hiszen csak "ugynevezett" jelzovel emlegetik.
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 990 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX