Hirdetés
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Mini-ITX
- Gaming notebook topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Akciókamerák
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Két MSI alaplapban is leégett az AMD új Ryzenje
- Apple asztali gépek
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
gyulank
addikt
Nos, én azokat böngészőből szoktam.A régi youtube videók alatt azt értettem, hogy ha lassú volt a neted, akkor is láttad a csíkot, hogy tölti befelé, és ha szaggatott volna, akkor szüneteltetted, és ha végig ment, vagy lett annyi előnye, hogy végigmegy mire lejátszódik akkor nem szaggatott. A mostani youtube semmiképp nem töltődik be teljesen előre. Én olyanokat játszok le lejátszóvak, amiket amúgy le kéne töltenem, hogy lejátsszam. VLC teleopítésekor legalábbis Windows alól települt egy Firefox plugin vagy mi, de az sem, és a külön VLC-ben megnyitott fájl sem töltődik ha szüneteltetem. Így, ha a sávszélességgel goindja van, hiába várok. A PotPlayert használom Windowson, ez folyamatosan tölti, plusz ebben beállíthatok DP2-őt ami nekem fontos a DVD lejátszóm(erősítőm) ezt ismeri. Viszont Ubuntun nem működött wine-ban. Egyenlőre az mpv-t használom az egyszerűbb megnyitás miatt, meg mert a gnome mplayer mindig befagy. És mivel a linkre rákattintok jobb gombbal, kikeresem a hivatkozás címének másolását, kikeresem a Terminált, megnyitom, beírom, hogy mpv egy kettes billentyűkombináció jobban kézreállt volna, de az egy kattintás is jobb, mint még ott is kikeresni a beillesztést.
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
spammer
veterán
válasz gyulank #19451 üzenetére
Disztrótól (vagy terminál emulátortól) is függ a beillesztés. Friss eOS Freya alatt már megy simán Ctrl+C és Ctrl+V is terminálban, régebbi verziókban nem ment. Középső egérgomb is jó, az 1 klikk.
Az mpv amúgy nagyon jó kis lejátszó, pár napja álltam át rá. (Windowson én is PotPlayert használtam, ott meg az volt a best).
[ Szerkesztve ]
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
aszti93
aktív tag
Sziasztok!
Unokatesóm laptopján Ubuntu 12.04 LTS OS van és újra kéne húzni a gépét. Érdemes lenne rárakni egy Ubuntu 14-et vagy jó a 12? Egy Dell inspiron mini 10 laptopja van (N270, 1Gb, 160Gb) Továbbá ha letöltöm az Ubuntut akkor újra tudom rakni a gépet úgy is ha csak simán elindítom a telepítőfájlt a gépről vagy pendrive-ra ki kéne rakni inkább?
[ Szerkesztve ]
Üdv.: Aszti
-
growler
őstag
válasz aszti93 #19453 üzenetére
Ha a 12.04 elfogadhatóan fut, miért akarod lecserélni ?
2017 ápr,-ig támogatott !
De ha mindenképp... erre a gépre, max 14.04-es Lubuntu-t
vagy Xubuntu-t ajánlanék.
Nemrég adták ki a "Linux Lite 2.2"-t ezzel is próbát tehetsz. ( a 32 bit-est ajánlanám )http://www.linuxliteos.com/download.html
A letöltött ISO képfájlt valamelyik segédprogrammal,
pl. Unetbootin tedd fel egy pen-re.
A BIOS-ban állítsd be hogy a gép erről bootoljon !
Így kipróbálhatod (akár mindhármat) hogy az adott gépen
hogy fut ( anélkül hogy telepítenéd őket )
És amelyik tetszik, telepítheted. ( ugyanerről a pen-ről ) ![ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz aszti93 #19453 üzenetére
14.04, de lehet, hogy tényleg jobban járnátok egy Xubuntuval (vagy Lubuntuval). Ha még takarékosabb, sallangmentes, nagyon gyors disztrót akartok, akkor meg Crunchbang (70-80 MB RAM-ot eszik boot után üresben), bár utóbbit csak akkor ajánlom, ha nem teljesen kezdők vagytok (bár akkor sem nehéz, 1-2 config fájl átírásával személyre lehet szabni a felületet, semmi bonyolult).
Pendrive-ra írd ki valamivel: UNetbootin, Rufus, Universal USB Installer, Win32 Disk Imager (lehet választani )
-
Dhampir
félisten
válasz Varga Ferenc #19454 üzenetére
-
gyulank
addikt
𝔸 𝕜𝕒𝕣𝕒𝕜𝕥𝕖𝕣𝕥𝕒𝕓𝕝𝕒𝕟 𝕞𝕚𝕖𝕣𝕥 𝕟𝕚𝕟𝕔𝕤 𝕖𝕜𝕖𝕫𝕖𝕥❔
-
gyulank
addikt
válasz lev258 #19465 üzenetére
Ja, hát az úgy mire jó? A közösbe összesen alig van vagy 6-féle betűtípus, ebből 2,5 néz ki másabbul.
Nem mintha az előbbi üzenetet egyszerűbb lett volna behúzgálni, mint ezt beírni, de az jobban tetszett.
De még azok is hiányosak.
A Latinnál lévő á-betű pedig nem érdekesebb az itt beírtnál, csak nehezebb lenne behúzgálni.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
lev258
veterán
válasz gyulank #19466 üzenetére
Nekem inkább az a fura, te mit akarsz elérni. Bevallom, életemben először jártam a Karaktertáblában. Tudsz rendszerszinten font-okat meg miegymást állítgatni máshogy is, nem?
N0zer0: én úgy értelmeztem, baja nincs, csak próbálgatja.[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
tvamos
nagyúr
Nem tud valaki egy jo leirast, hogy lehet konnyen feltenni Android ala az uborkat?
Linux Deploy-t, meg Debian Kittet probaltam, de nem nagyon sikerul...[ Szerkesztve ]
"Mindig a rossz győz, és a jó elnyeri méltó büntetését." Voga János
-
gyulank
addikt
válasz lev258 #19467 üzenetére
De ha én olyan helyekre akarok írni máshogy mint pl. itt, akkor hiába illesztenék be egy szövegszerkesztőből akármilyen betűtípust, ilyen maradna. Amúgy nem tudom, hogy kell rendszerszinten állítani, de nem ezért kerestem volna ékezetest, hanem, hogy érdekesebb betűkkel is lehessen magyarul írni.
-
lev258
veterán
válasz gyulank #19471 üzenetére
Szerintem amit akarsz, összetettebb dolog. Egyrészt ott a böngésző, ami maga is egy adott betűtípust használ, továbbá az egyes honlapok is preferálnak egyes betűtípusokat, amihez a böngésző alkalmazkodik, ha be van állítva. Ehhez pedig még jön az Írásrendszer is. Jobban bele kellene ásnod magad, ebben viszont én már nem tudok segíteni.
[ Szerkesztve ]
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
N0zer0
senior tag
válasz gyulank #19471 üzenetére
Ez tényleg egy elég összetett probléma. Eleve nem minden betűtípus támogatja a magyar ékezetes karaktereket (próbáld meg LibreOffice Writerben az ékezeteket a kérdéses betűtípussal), illetve egyes betűtípusoknál a betűtípus-változattól is függ (a Times New Roman pl. támogatja a magyar ékezeteket, a Times New Roman Std nem). Másrészt beleszól, hogy a gépeden milyen szoftveres billentyűzetkiosztás van (a hozzászólásodból ítélve valószínűleg szabvány magyar), milyen rendszerkódolás, a böngésződ milyen kódolásban küldi a prohardvernek, a pH milyen kódolással jeleníti meg az oldalain (és ezt a kódolást hogyan adja meg a HTML-dokumentumok fejlécében), hogy a fórumozók böngészője felismeri-e azt a kódolást, vagy megvan-e nekik ugyanaz a betűtípus, ugyanabban a változatban, mint neked.
Bár ilyen téren fejlődés volt, mert elvileg minden normális OS, program és weboldal, mailszerver áttért UTF kódolásra, amivel az ékezetes karakterek nem problémásak, de még csak az arab, mandarin, hindu karakterek sem. Viszont még mindig ott van a betűtípus, ezt webfontokkal lehet kiküszöbölni, ámbár a sok IE huszárnál az meg nem biztos, hogy helyesen jelenik meg. Betűtípusból pedig megéri olyan használni, ami támogatja az ékezeteket. Aztán érdemes a szövegeket pdf-ben küldeni, mert az be tudja ágyazni a használt betűtípusokat, és a kódolást is jól megoldja, így az a fogadó fél gépén biztosan jól jelenik meg. Ámbár ezeket a LibreOffice és az MS Office is tudja, legalább a 2007-es verziótól, viszont azoknál a tördelés állítódhat el, ez pdf-fel nem történhet meg.
Ha nagyon röviden akarom összefoglalni, akkor
1) elég összetett téma, sok tényezőtő függ
2) a weben a betűtípusokkal virtuózkodást el kell felejteni, mert a webes dolgok tipográfiai támogatása a 0-t verdesi, inkább kiadványszerkesztésben szoktak ilyesmivel brillírozni (Adobe InDesign, QuarkXpress, TeX-klónok és TeX-alap rendszerek pl. Lyx, végül Scribus), nem véletlenül, hogy a pdf-formátumot is ezek használják elsősorban, ilyenekhez találták ki. A HTML5 és a webfontok révén tettek lépéseket ebbe az irányba, de még mindig nem zárult le a szabványosítási folyamat, és nem tudtak mindenhol elterjedni ezek a megoldások. -
tvamos
nagyúr
válasz lev258 #19473 üzenetére
Linuxos programot szeretnek futtatni a telefonomon, ugy, hogy kozben bejonnek a hivasok, sms-ek, meg minden... megy a droid. Ha jol olvasom, akkor erre jo a debian kit, vagy a linux deploy app. Csak nem sikerult elindulnia eddig...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz tvamos #19477 üzenetére
Felrakod a Limbo pc emulátort. Kelleni fog hozzá a Hacker's keyboard meg a kívánt disztró lemezképe.
És idő. Nagyon sok idő.
A leláncolt, taknyos jégen haladó csiga gepárdi sebességűnek tekinthető ehhez képest. -
tvamos
nagyúr
válasz #33253120 #19481 üzenetére
Az elso linked nem latom... (We're sorry, the requested URL was not found on this server.)
"A leláncolt, taknyos jégen haladó csiga gepárdi sebességűnek tekinthető ehhez képest." Nem epp erre vagytam... ezt a RPi is igy csinalja sajnos...
[ Szerkesztve ]
-
Viper26
nagyúr
Eddig Unetbootin-t, és Win32disk imager-t próbáltam, mindkettővel elkészül a boot-olható pendrive, csak éppen nem indul róla, hiába változtatom a boot sorrendet.
iPhone 15 Pro | Garmin epix™ Pro
-
Viper26
nagyúr
válasz szundybence #19491 üzenetére
Nem láttam még ezt, egyébként Laptop (Fujitsu A544, i3-SSD változat), és 14.10 kerülne rá.
[ Szerkesztve ]
iPhone 15 Pro | Garmin epix™ Pro
-
Ranagol_5
senior tag
Sziasztok!
Valakinek van esetleg tapasztalata samba4 + openchange konfigurálással?
Holnap bekéne lőnöm egy létező sbs 2008 AD-ra elsőkörben egy samba4-et, hogy a megosztásokat át tudjam rakni a linux-os szerverre (redirected folders és az egyéni user megosztások), és a samba4 is tagja legyen az AD-nak.
Ha ez megtörtént, utánna kéne egy openchange, hogy ki tudjuk lőni az exchange-et és a teljes sbs 2008-at (mert eléggé haldoklik a szerver alatta). Az openchange leginkább a naptár funkció miatt kell.A tippeket és a segítséget előre is köszönöm, ha akad.
Sometimes I feel my self like a fuckin' monkey. | Irigylem a szüleimet. Nekem sose lesz olyan zseniális gyerekem, mint amilyen nekik van.
-
spammer
veterán
válasz Viper26 #19496 üzenetére
Az ISO fájl biztos nem hibás? Csekkold le valami ellenőrzővel (hash) vagy töltsd le újra. A pendrive is jó? Esetleg kipróbálhatod még a Rufust is, vagy az UUI-t, bár nem hiszem, hogy az programmal lenne gond.
-
N0zer0
senior tag
válasz szundybence #19497 üzenetére
Igen, ez jó gondolat, egy MD5 vagy SHA1 ellenőrzést végignyomnék rajta. Ha az jó, akkor el lehet kezdeni az isokiíró szoftverben majd a pendrive-ban keresni a hiba okát.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Mini-ITX
- Politika
- Linux kezdőknek
- Futás, futópályák
- Elemlámpa, zseblámpa
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- LEGO klub
- Gaming notebook topik
- További aktív témák...
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest