- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
- BIOS frissítés
- Videós, mozgóképes topik
- Apple asztali gépek
- Házimozi belépő szinten
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz szundybence #19042 üzenetére
Komolyabb szakértelemmel rendelkező ember nem fogja felrakni ezt, az amúgy nagyszerű próbálkozásnak indult programot. Hamar rájössz, hogy miért:
System Requirements:
Supported Operating Systems
(32 bit and 64 bit)Ubuntu 12.04
Red Hat Enterprise
Linux Server 5.9, 6.3
Fedora 17
SUSE Linux Enterprise Server 11
OpenSUSE Linux 12.1
Debian 6.0
CentOS 5.9, 6.2
Mint 13
CentOS 5.8, 6.2De ha ez nem győzött meg, Version 1.126 Feburary / 2013 a második és egyben utolsó verzió dátuma.
Amúgy jó fej vagy, Te vagy kíváncsi valamire, de rakja fel más és mesélje el mit rontott el a gépén?
[moderálva]Ne személyeskedj!
[ Módosította: Qru ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
derivalt
csendes tag
Senkit nem akarok megbántani, de arra kérlek titeket és abszolút nem a dicsekvés vezérel hogy csak nézzetek át a linux mintes topicba.
-
szundybence
aktív tag
Feltettem a COMODO ingyenes víruskergetőjét. Gépindításkor elindul, csendben ücsörög a tálcán. Bajt nem okozott, Erőforrást nemigen köt le. Kezelőfelülete egyszerű, vírusbázisa gyakran frissül. És bár nem talált semmit a gépemen, jelenléte megnyugtató.
[ Szerkesztve ]
-
whbear
senior tag
Ubuntu +víruskereső. Ez igen! LOL!
Arch Linux, Void Linux, Network Radios, VoIP, HAM
-
szundybence
aktív tag
Feltettem a WINE alá egy alkalmazást, aminek internet kellene. Sajnos a WINE alatt valamiért nem kapja meg. Hol tudom ezt a WINE-ben "bekapcsolni"?
-
törölt tag
válasz szundybence #19051 üzenetére
-
N0zer0
senior tag
válasz szundybence #19058 üzenetére
Szerintem ezzel vírusirtóval teljesen feleslegesen szopatod és égeted magad. Hivatalos csomagtárolóból kell telepíteni, és ha nem vagy biztos a dolgodban, akkor gyanús külső oldalakról származó .deb csomagot nem telepítesz. Ha egy csomag nem jó, akkor meg el kell távolítani szintén a csomagkezelővel (apt-get remove --purge), nem nagy kaland.
Ha zavar, hogy a Firefox visszavált frissítéskor angolra (ez sokakkal megesik), akkor letöltöd a rendszeredhez a magyar nyelvű FF binárist a Mozilla oldaláról vagy FTP-jéről, felteszed kézzel egy könyvtárba, onnan használod, onnan magától frissül, csomagkezelőtől függetlenül, ahogy Windows alatt, és végig magyar nyelvű marad. Én is így használom, de nem azért, mert nem felelne meg a csomagkezelőben található Firefox stable, meg nem a nyelv miatt (úgyis eleve amerikai angol, azaz lokalizációmentes alapváltozatot használok), hanem mert FF alfát (Aurora, újabb nevén Developer Edition) használok, és az nem található meg a csomagkezelőben.
Linux alatt legfeljebb ilyen parancssori (terminálos, konzolos) passzív vírusirtót szoktak néha lefuttatni, azt is csak azért, ha vannak anyagaid windowsos gépekről (futtatható és MS Office-os állományok), akkor ne tárolj windowsos vírust, ami a linuxos gépre veszélytelen, de aztán esetleg újra feleslegesen átviszed windowsos gépekre. Még ez sem kötelező, és áthidalható azzal, hogy nem tárolsz windowsos szarokat, mert minek.
A Linuxnak pont ez az előnye, hogy nincs alapból rendszergazdai jog, megbízható forrásból lehet telepíteni, és nincsenek vírusok, ha vannak, akkor a frissítések miatt és a disztrók különbözősége miatt gyorsan működésképtelenné válnak egy-egy disztrón, vagy rendesen frissített rendszeren. Kicsit olyan Linux alatt GUI-s, aktív vírusirtót használni, mint ha Trabant helyett veszel magadnak egy Lamborghinit, aztán ugyanúgy mint a Trabantot, teleragasztgatod Kappa és No Fear matricákkal, meg NDK-s pokrócból készült üléshuzatokat és kormányszőrmét, fenyős illatosítót és muskátlikertet telepítesz bele, aztán csodálkozol, hogy mindenki rajtad röhög.
-
törölt tag
válasz szundybence #19071 üzenetére
Akkor viszont nem értem, miért akarja eltávolítani. Mondjuk azt sem, nálam miért rakja ebbe a kategóriába.
-
szundybence
aktív tag
válasz #40553216 #19072 üzenetére
Hát ez-az. Miért? Ráadásul sokáig jó volt. Ugye mivel nem én módosítottam, akkor vagy egy alkalmazás, vagy egy rendszerszintű frissítés. Ha egy alkalmazás, akkor az valószínűleg vagy rosszindulatú (nem feltétlen vírus), vagy a programozók nem értették igazán a dolgukat. Szóval ezek valamelyike. De melyik?
Erre esetleg valaki?
[ Szerkesztve ]
-
N0zer0
senior tag
válasz szundybence #19073 üzenetére
Szerintem a frissítések csomagkapcsolását cseszték el. A frissítéskezelő megtalálja a FF újabb verzióját (ami alapból angol nyelvű), de valami verziószámozási mizéria miatt nem tölti le hozzá a magyar nyelvi csomagját. Jelezd Ubuntuék felé, ha Ubuntud van.
A Wine témájához: nekem csak egy Windows-alkalmazásom volt régebben, ami netet használt Wine alatt, de az magától működött, úgy emlékszem, hogy semmit nem kellett hozzá állítgatni vagy tákolni. Egyszerűen csak alapból ment. Amúgy konkrétan melyik alkalmazásról beszélünk? Hátha alkalmazásspecifikus a dolog.
-
Jim-Y
veterán
Sziasztok.
Nem tudjátok, hogy mitől lehet az, hogy időnként lefagy a Chrome (Version 39.0.2171.71 (64-bit)) Ubuntu-n (14.04)?
Úgy kell elképzelni, hogy teljesen random időközönként, teljesen mindegy, hogy hány nyitott lappal, és mindegy, hogy milyen oldalakkal, de elsötétül a Chrome felülete, kiszürkül, olyan mintha menne rá egy fekete overlay és semmit sem lehet vele csinálni, csak bezárni. Előjött már 2 nyitott lappal, de volt, hogy 30 nyitott oldallal jött elő. Nem sikerült párhuzamot vonnom a tartalom és a fagyás között, tehát nem tudom, hogy mi okozhatja. Legutóbb például 2 nyitott lappal, az egyiken youtube-on ment a zene -> meghalt a chrome -> elsötétedett de a háttérben ment tovább a zene.Mivel más ötletem nincs, ezért 2 dologra tudok gondolni:
1. az Ubi hibája
2. a laptopom integrált intel VGA-ja + az Ubi hibájaNem találkozott valaki már ilyennel?
üdv
-
N0zer0
senior tag
válasz szundybence #19078 üzenetére
A FreeVoipDeal oldalán régebben azt írták, hogy nincs linuxos kliense. Állítólag Wine alatt nem megy. Vagy böngészőből használod, vagy állítólag jó hozzá bármelyik linuxos SIP kliens: Blink, Emphaty, KPhone, PhoneGaim. Van még egy rakat, de nekem ezek tűnnek szimpatikusnak. Nem használok ilyet, de ellenkező esetben ezekkel próbálkoznék.
[ Szerkesztve ]
-
kozgab
csendes tag
Hali.
Szeretnék tőletek segítséget kérni.
Adott egy dell inspiron 7537, mely linux alatt nem teljesen jó. Ami a gond, hogy a touchpad nem működik megfelelően.
A probléma, hogy kétujjas görgetés megy, viszont ha másolni szeretnék valamit, lenyomom a bal gombot (rejtett, clickpadról van szó) és hozzáérek a másik ujjal, amivel húznám a file-t vagy mappát, akkor elkezd össze-vissza ugrálni a huzandó dolog.Arra rájöttem már, hogy xinput nem ismeri fel, mint multitouch csak single, de kétujjas görgetés megy vele
Hogy tudnám beállítani, hogy használható legyen?
Hozzá kell tenni, ha éppen körömmel nyomom le a gobot, akkor jó, de ahogy mozgást érzékel a gombnál azonnal vége a dalnak
synclienttel próbálkoztam már, de nem akar menni
Köszönöm segítségetek.
Gábor -
szundybence
aktív tag
válasz N0zer0 #19079 üzenetére
Majdnem mindet kipróbáltam. Működnek szépen, de egy egyikben sincsen a szolgáltatásra vonatkozóan beállítási lehetőségek. Továbbá nem írják ki híváskor a tarifát és az egyenleget sem. Szóval csak a windowszos program az amelyik valóban teljes körűen használható. Mégiscsak kellene az a WNE-s internet hozzáférés. Talán valaki tudna segíteni?
-
lev258
veterán
válasz szundybence #19082 üzenetére
Valószínű, hogy a te esetedben nem a Wine+internet a gond, hanem a Wine+program.
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
N0zer0
senior tag
válasz szundybence #19082 üzenetére
Ezt így most nem tudom, mert nem használom egyiket sem, de ilyen beállításokat kéne keresni:
SIP port : 5060
Registrar : sip.freevoipdeal.com
Proxy server : sip.freevoipdeal.com
Outbound proxy server : leave empty
Account name : your FreeVoipDeal username
Password : your FreeVoipDeal password
Display name/number : your FreeVoipDeal username or voipnumber
Stunserver (option) : stun.freevoipdeal.com
KPhone alatt pl. a File menü Identity menüpontjában lehet ezeket beállítani, de biztosan be lehet a többi programnál is.Arra viszont valóban fel kell készülni, ha még működik is, tudsz valamelyikkel telefonálni, akkor tényleg előfordulhat olyan, hogy pl. egyenleget vagy hasonlókat nem fog írni.
-
szundybence
aktív tag
válasz N0zer0 #19084 üzenetére
Dehát pont az előbb írtam, hogy használni lehet őket, mert beszélgetni lehet velük. Viszont más is kellene még a boldogsághoz. Egyenleg, beállítások, meg ilyesmi. Például a honlapjukon található Androidos programmal az okostelefonom már egyenleget kiír és néhány beállítás is van, de nem minden.
Szóval jó lenne ha nem kellene virtualizációban feltenni windowszt hozzá, mert ezen a gépen nincsen jogtiszta windowszom. Tehát nem véletlenül erőltetném én a WINE alatti futtatást, de sajna nem megy.
OK, köszönöm a segítségeteket, de valami mást kell kitalálnom. Talán veszek rá egy win8.1-et. Persze abból meg jó lenne megvárni a 10-est. Szóval nincs jó megoldásom jelenleg.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #19085 üzenetére
Amúgy ha jól értem, Linuxhoz valami webklienst ajánlanak.
-
lev258
veterán
válasz szundybence #19087 üzenetére
Az ő honlapjukra gondoltam. Az én értelmezésemben van egy böngészőben használható felületük (nem próbáltam).
[link] A mobilos alatti két sor.[ Szerkesztve ]
-
assemble
addikt
Volt mar?
Announcing Ubuntu Core, with snappy transactional updates!This is in a sense the biggest break with tradition in 10 years of Ubuntu, because Ubuntu Core doesn’t use debs or apt-get. We call it “snappy” because that’s the new bullet-proof mechanism for app delivery and system updates; it’s completely different to the traditional package-based Ubuntu server and desktop. The snappy system keeps each part of Ubuntu in a separate, read-only file, and does the same for each application. That way, developers can deliver everything they need to be confident their app will work exactly as they intend, and we can take steps to keep the various apps isolated from one another, and ensure that updates are always perfect. Of course, that means that apt-get won’t work, but that’s OK since developers can reuse debs to make their snappy apps, and the core system is exactly the same as any other Ubuntu system – server or desktop.
-
ValentineAwA
csendes tag
Sziasztok! Olyan kérdésem lenne, hogy egy 14.10-es Ubuntu-ra (VirtualBoxban) hogyan lehet 16:9-es felbontást varázsolni? Mondták egy páran a Virtualbox extension-t, de nem vagyok iskolai gépen rendszergazda, valamint otthon sem működött. Más ötlet? Megköszönném.
-
swatti
tag
Sziasztok,
14.04lts alatt szeretnék egy programot futtatni teljes képernyőben megy jelenleg, de ha a programon belül egy újabb ablak nyílik meg(program része- QT) akkor a ubuntu launcher és tálca a program elé kerül. Meg szeretném oldani, hogy mindig háttérben legyen és ne kerüljön elé. Van valakinek ötlete? Kösz
IT - 100% védelem nincs --- A legnagyobb biztonsági rés mindig az ember. x)
-
N0zer0
senior tag
válasz szundybence #19089 üzenetére
Arról meg úgy olvastam, hogy a webes rész Firefoxban megy, Chrome-ban nem. Ott talán meg tudod nézni az egyenleget. Egyenlegen kívül még milyen beállítás hiányzik?
-
szoke12
őstag
SZerintettek mit tegyek egy ilyen gépre ? [link]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
imibogyo
veterán
válasz szoke12 #19095 üzenetére
Cserepes virágot....
Viccet félretéve valami nagyon kis hardverigényű linuxot. Mondjuk XFCE-vel, vagy talán még jobb lenne egy Lubuntu LXDE-vel. Konkrétan nem tudom mit bír ez a gép (elég kis gyengének néz ki), feleségem Netbook-ján (mondjuk az erősebb) egész jól elvan a Xubuntu, csak pár eye-candy-t kapcsoltam ki. Átlagos használatra teljesen megfelelő. Én azért elsőre talán mégis inkább a Lubuntu-t próbálnám ki, az direkt kis teljesítményű gépekre van.
[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- AMD Game Bundle: Warhammer 40,000: Space Marine 2 és Unknown 9: Awakening - LEGOLCSÓBB!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
Állásajánlatok
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest