Hirdetés
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- AMD Radeon™ RX 470 / 480 és RX 570 / 580 / 590
- Steam Deck
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- E-book olvasók
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
szetcsuszott
aktív tag
Na itt vagyok megint, HP 455 G2+ "gyári" ubuntu, probléma a következő: Újabban lefagyogat, kimered. tettem rá chrome-ot, azt hittem a böngésző miatt fagy le, de nem, ugyanezt csinálja firefoxszal is. Böngészés közben is előfordul random módon, és letöltés közben (filmespolc). Sőt, tegnap a firefox bezárásával egy időben meredt ki, ott álltam a képernyőn az üres ubuntu asztallal, meg a kifagyott kurzorral. Ez szoftveres probléma?
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
lev258
veterán
válasz szetcsuszott #19951 üzenetére
Memóriateszt volt? Fagyáskor Ctrl+Alt+F1-gyel be tudsz lépni? top mit mond ekkor, mi eszi a gépet?
Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz lev258 #19952 üzenetére
Semmire sem reagál, billentyűzetre, kombinációkra, tapipadra sem, ki van meredve és ezután csak kikapcs-gomb hossszan. Memtesztet nem próbáltam, de utoljára hagynám, zsír új a gép és macerás a tesztelgetés, a "top"-ot meg nem értem :-) Az mi? nem értek hozzá..
12.04 LTS amúgy
[ Szerkesztve ]
Kezitcsókolom, jó helyen járok? Ez itten az internett? Redmi note4 4/64, Mi11 lite 5G
-
lev258
veterán
válasz szetcsuszott #19953 üzenetére
Először próbáld ki az ajánlott kombinációt fagyáskor. Ha nem jön be, mindenképp megejteném a memóriatesztet, illetve megnézném a SMART adatokat. A gyári amúgy mit takar? Találkoztál bármilyen hibaüzenettel?
[ Szerkesztve ]
-
_Dumber_
őstag
válasz szetcsuszott #19951 üzenetére
Egy ismerősömnek is volt HP lapossal (nem ezzel a típussal) ilyen gondja. Az nem lapossal kapott ubuntu volt.
Megoldás: KUBUNTU.. vagy bármi más.[ Szerkesztve ]
-
szetcsuszott
aktív tag
válasz lev258 #19954 üzenetére
laptopszalonos 5év garis, amitubuntuval "szerelve" szállítanak. Nem volt eddig semmilyen hibaüzenet, kifagyott, oszt' kész .
Ok, most melóhelyen vagyok, de este kipróbálom ezeket, ha valami nem világos, majd még kereslek, és köszi az eddigieket!
[ Szerkesztve ]
-
spammer
veterán
válasz szetcsuszott #19953 üzenetére
A top parancsot terminálban kell kiadni, és akkor látod a futó folyamatokat, terhelést stb. De szerintem jobb és átláthatóbb a htop. Ha nincs fent a htop, akkor, terminálba:
sudo apt-get install htop
SMART adatokat pl. a Disk Utility-vel tudsz ellenőrizni, ha nincs fent (Disks néven keresd), akkor ezzel tudod felrakni:
sudo apt-get install gnome-disk-utility
De lehet, hogy érdemesebb lenne frissítened 14.04 LTS-re (pl. így: [link]) vagy rakhatsz fel teljesen tiszta 14.04-et, azzal hátha nincs gond.
„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."
-
válasz szetcsuszott #19956 üzenetére
Azért egy memtestet letolnék rajta. Bootolsz a telepítőről, és memory test.
Mutogatni való hater díszpinty
-
Misi1980
senior tag
-
válasz Misi1980 #19960 üzenetére
A windóz telepítő nem tud rendszertöltőt telepíteni?
Amúgy miért nem a winfos telepítővel particionáltál?
Mit kéne bootolni, dual boot, vagy windózt?@Lev258 : Ja, csak ha nincs fent más, csak ubi, akkor nincs Grub menü, ha jól emlékszem. Telepítőről könnyebben megtalálja.
[ Szerkesztve ]
-
-
Misi1980
senior tag
Válaszolok arra a kérdésedre hogy miért nem a win. telepítővel particionálok és formázok.Azért mert a haladó telepítésnél nem ajánlja fel ezt az opciót nekem.Valami illesztőszoftvert kellene telepítenem ha változtatni akarok a particiókon de nincs ilyen illesztőprogram sehol.Amikor lefotóztam azt hogy a telepítöben nincs ilyen opció és betettem a windowsos topikban csal lesett mindenki mert ilyet még nem látott senki.Több telepítőt is kipróbáltam de azoknál sem volt.Ez egy Lenovo U510-es noti.
lev258:Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
-
Misi1980
senior tag
Az újratelepítés előtti partició formázás ami hiányzik.A meglévő rendszerre újratelepíteni nem a legjobb.Akkor jött nekem ez a creatorral csinált ubuntus pendrive és ott a gparted nevű programmal tudok formázni,törőlni.Most hagytam egy 50gd-os partíciót linuxnak.A windows után szerintem feltelepítem.Ezt hogy kell csinálnom?Az 50gd az elég neki az biztos.Érdemez lemezre írnom a linuxot és erre az 50gb-os partícióra telepítenem?
-
-
válasz Misi1980 #19978 üzenetére
Ubuntu verziókból mindben van magyar. Ha gyengébb gép, akkor Lubuntu vagy Xubuntu, ha erősebb, akkor sima Ubuntu (ennek elég meredek a felülete) vagy Kubuntut tegyél fel. (Gúglizz utána, hogy néznek ki.)
Ezt elolvashatod, van benne Linux alapok, telepítés is, alapvetően Kubuntuhoz, de pl. a telepítés és az alapok mindnél ugyanaz. ( A telepítő mondjuk másképp néz ki, de ugyanezeket csinálhatod benne. )
A telepítőben persze, ki tudod választani, hogy melyik partícióra települjön. Érdemes mellé majd létrehoznod egy swap partíciót is (hogy az mi, az ott van a linken).
-
Misi1980
senior tag
Köszönöm mindkettőtöknek!
-
-
nemurea
aktív tag
Azzal azért én csínján bánnék, hogy pendrive-ról telepítsd a linuxot: tökéletesen felmegy, azzal nincs gond, csak az nem biztos, hogy az első éles indításkor, miután kivetted a pendrive-ot, egyáltalán bebootol-e. Legutóbb egy Ububtu 12.04-gyel jártam így, mivel ilyenkor már más a drive nevek kiosztása, a grub.cfg esetleg nem találja meg a cél partíciódat - és akkor pont olyan fekete képernyőn leszel, ahol most, csak grub rescue helyett esetleg busyboxnak fogja hívni Könnyen lehet orvosolni, de nem biztos, hogy rögtön konfigfájlokat akarsz majd szerkeszteni. Ha CD-re/DVD-re írod és onnan bootolsz/telepítesz, egy hibalehetőséget kihagysz.
Csak mellékesen, egy nem túl régi postomhoz, amikor live pendrive-ról telepítettem egy cél pendrive-ra, és pár napot elszórakoztam, mire rájöttem, hogy ez bizony nem fog nekem bebootolni, bármit változtatok a grub.cfg-ben. Újratelepítettem DVD-ről, csont nélkül betölt a rendszer. Linux Mintet és Kubuntut is próbáltam előtte a pendrive->pendrive módszerrel, ugyanaz a probléma.
-
nemurea
aktív tag
válasz Misi1980 #19981 üzenetére
Btw, nem sok az 50 giga egy Ubuntunak, ha nincsenek rajta pluszban adatok (filmek, zenék)? Az alaprendszer valami pár giga, kb. 5, nem? Persze ha van 1 terás HDD a laptopban, akkor nem gond, de akkor is inkább olyan kellene, hogy egy közös, pl. ntfs vagy FAT32 partíción legyenek a dokumentumok, filmek, és akkor azt eléri a Windows is és az Ubuntu is. Vagy még inkább egy NAS
-
válasz nemurea #19983 üzenetére
Nekem eddig sosem volt baj a pendrive-ról telepítéssel.
Az 50Gb ha van hely, miért ne? Lubuntu 8-10Gb-on elvan (ha ügyes vagy, ötön is), de pl. nálam a Kubuntunak lett egy 40 gigás partíció, azon vanvagy 20Gb hely, de mondjuk olyan a cucc, mint a karácsonyfa; szerver, hálózatról bootoló másik Linux, 3-5Gb levél
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz nemurea #19983 üzenetére
Csak akkor okoz gondot, ha a rendszerbetöltőt a pendrive-ra rakod véletlenül. Egyébként nincs vele semmi gubanc, amennyiben rendben feltelepül. Grub2-nél pedig nem túrjuk a grub.cfg-t. Persze én pendrive->merevlemez megoldásról beszélek.
[ Szerkesztve ]
-
nemurea
aktív tag
válasz lev258 #19986 üzenetére
"Grub2-nél pedig nem túrjuk a grub.cfg-t."
Igen, tudom, dehát ha egyszer annyi érdekesség van ott
Én (már) nem teszem rossz helyre a rendszerbetöltőt, de aki most ismerkedik a linuxszal, nem biztos, hogy egyből vágja, hogy az sda és az sda1 nem ugyanaz. Korábban a telepítéskor, azon a képernyőn, ahol a partíciókat lehet módosítani, egy csomó ideig kerestem, hogyan tudok megszüntetni-újat csinálni, mert az nem jutott eszembe, hogy kettőt kattintsak a meglévő partícióra - külön gomb (change) nem volt, jobb gombra semmi. Lehet, hogy most már ez evidens, nem tudom - nekem akkor nem volt az.
[ Szerkesztve ]
-
-
-
superTibcsi
aktív tag
Ubuntu 14.04 lts alatt van valakinek tapasztalata Athlon 5350, AM1h-itx asrock lap kombóval? Se nyílt, se zárt driver-el nem működik normálisan a hardveres gyorsítás HD filmeknél. kezdem feladni, életemben nem gugliztam ennyit.
Under construction!!!
-
Tankréd
csendes tag
válasz ubyegon2 #19990 üzenetére
Szia! Itt küldöm, amit kértél, + belinkeltem egy képet is a particiókról. A gépem egy thinkpad T60-as, két giga rammal.
➜ ~ sudo blockdev --getalignoff /dev/sda
[sudo] password for tankredi:
0
➜ ~ sudo hdparm -I /dev/sda | grep "TRIM supported"
* Data Set Management TRIM supported (limit 2 blocks)
➜ ~ sudo dmesg | grep -i sata | grep 'link up'
[ 2.020036] ata1: SATA link up 1.5 Gbps (SStatus 113 SControl 300)
➜ ~ sudo hdparm -Tt /dev/sda/dev/sda:
Timing cached reads: 1458 MB in 2.00 seconds = 729.40 MB/sec
Timing buffered disk reads: 312 MB in 3.00 seconds = 103.93 MB/sec
➜ ~ sudo dmesg | grep -i --color ahci
[ 1.651622] ahci 0000:00:1f.2: version 3.0
[ 1.651709] ahci 0000:00:1f.2: irq 45 for MSI/MSI-X
[ 1.651809] ahci 0000:00:1f.2: AHCI 0001.0100 32 slots 4 ports 1.5 Gbps 0x1 impl SATA mode
[ 1.651818] ahci 0000:00:1f.2: flags: 64bit ncq pm led clo pio slum part
[ 1.651827] ahci 0000:00:1f.2: setting latency timer to 64
[ 1.676519] scsi0 : ahci
[ 1.683791] scsi1 : ahci
[ 1.687649] scsi2 : ahci
[ 1.692198] scsi3 : ahci
➜ ~ noop [deadline] cfq
zsh: no matches found: [deadline]
➜ ~ df - Th
df: ”-”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
df: ”Th”: Nincs ilyen fájl vagy könyvtár
df: nem került feldolgozásra fájlrendszer
➜ ~ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=a1af5085-e582-4215-8146-fda9f742c789 / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sda5 during installation
UUID=aa8bf435-834f-4fd1-9347-5e73b130ee51 none swap sw 0 0
/dev/sr0 /media/cdrom0 udf,iso9660 user,noauto 0 0
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0%[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz superTibcsi #19992 üzenetére
Milyen videókártya? Ez mennyire új cucc?
[ Szerkesztve ]
-
lev258
veterán
válasz superTibcsi #19995 üzenetére
Meg tudod nézni egy 14.10 Live-val (legalábbis a nyílt drivert)?
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Tankréd #19993 üzenetére
df - Th- t én írtam rosszul, így helyes df -Th. ez még kéne.
cat /sys/block/sda/queue/scheduler ezt nem írtad.Az alsó kép az mostani állapot? Nincs összhangban az fstab- bal.
Pótold léci a df -Th- t, a másik nem annyira fontos, aztán kielemezzük a helyzetet!sudo blkid
még ezt is rakd be, mert itt a meghajtóknál sok ellentmondás van.[ Szerkesztve ]
mennyé' be az ólajtón és ne gyere ki
-
Vladi
nagyúr
válasz superTibcsi #19995 üzenetére
Ez nagyon új cucc. Mindenesetre egy vdapuinfo kimenetet mutass. mire jutottál googlizásnál?
Mondjuk ha kodi alatt is recseg, az nem jó előjel.il sole non sorge più ad Est!
-
Tankréd
csendes tag
válasz ubyegon2 #19997 üzenetére
Mostani állapot.
➜ ~ df -Th.
df: érvénytelen kapcsoló -- „.”
További információkért adja ki a(z) „df --help” parancsot.
➜ ~ sudo blkid
[sudo] password for tankredi:
/dev/sda1: UUID="a1af5085-e582-4215-8146-fda9f742c789" TYPE="ext4"
/dev/mmcblk0: SEC_TYPE="msdos" UUID="1234-5678" TYPE="vfat"
/dev/mmcblk0p1: SEC_TYPE="msdos" UUID="282D-28F0" TYPE="vfat"
/dev/sdb1: LABEL="KINGSTON" UUID="3433-3231" TYPE="vfat"
➜ ~ez a df -parancs megint nem ok, pedig most másoltam, nem gépeltem.
➜ ~ cat /sys/block/sda/queue/scheduler
noop [deadline] cfq[ Szerkesztve ]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2390 Ft-tól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 19 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest